зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

07.05.10

У Львові експонують фотовиставку "9 травня – імперський міф Москви"

У Львівському історичному музеї сьогодні відкрилася фотовиставка «9 травня – імперський міф Москви».

"Спершу ми не збиралися ніяк реагувати на події до 9 травня. Проте вдалися до фотовиставки, щоб висловити протест проти відкриття пам’ятника кату української нації Йосипу Сталіну комуністами у Запоріжжі. Працівники фонду працювали цілу ніч, щоб підготувати її", - повідомив під час прес-конференції організатор виставки, президент Благодійного Фонду "Україна-Русь", депутат Львівської обласної ради Ростислав Новоженець.

Р.Новоженець заявив: "Цією виставкою ми хочемо представити історичну правду, розвінчати радянські міфи. Уже не можливо слухати зомбування, яке лине передусім з телебачення, і зациклене на суцільній брехні. Усюди розвівається георгіївська стрічка. Це - символ російської царської імперської армії, його сьогодні переносять з одного періоду в інший період, і в Україні ми маємо такий самий символ. Це ще раз підкреслює, що Україна є не вільна".

Президент БФ "Україна-Русь" зазначив, що матеріали виставки не лише спростовують витвір радянської пропаганди, що війна була визвольною, акцентують на співпраці СРСР і Німеччини у військовій сфері до початку війни, але й стимулюють призадуматися, чи була перемога Червоної армії у ІІ Світовій війні перемогою для України, для українців.

"Ми представляємо факти, які доводять, що СРСР був імперією, Україна була колонією, українці не з власної волі воювали на стороні СРСР, вони виконували роль гарматного м’яса. Не їх вина, а їх біда, що вони воювали не за Україну, а за її ката. – прокоментував Р.Новоженець - Ця перемога для України нічого не дала – один завойовник змінився іншим. У період з 1920 року, коли знищена УНР, і до 1991 року було знищено 20,5 млн. українців. То невже українці можуть свідомо підтримувати цю так звану перемогу?"

Політик додав, що "закінчення ІІ Світової війни треба святкувати 8 травня, а 9 травня на теренах колишнього СРСР має бути Днем скорботи".