зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

07.05.10

Заява Агафангела може підпадати під кримінал, бо там є розпалювання міжконфесійної ворожнечі, – релігієзнавець

Лист митрополита Одеського і Ізмаїльського Агафангела до Президента Януковича з проханням повернути інститут Сухопутних військ зі Львова до Одеси є ще одним свідченням того, що відверто шовіністичні проросійські сили, які ще якось намагалися дотримуватися дипломатичного етикету за часів Ющенка, тепер пішли у відкритий наступ. Про це сьогодні, 7 травня, у коментарі ЗІКу кандидат політологічних наук, доцент ЛНУ ім. І. Франка, релігієзнавець Андрій Юраш.

Він зазначив, що його ніщо не вражає в самій постановці питання щодо військового інституту, бо це питання вже порушувалося не раз, а вражає термінологія, лексика і характер висловлювань митрополита Агафангела. Те, що каже митрополит, взято із Середньовіччя. Це мислення категоріями протистояння і середньовічної боротьби між католицизмом і православ’ям.

«Йдеться про нібито православні землі. Але хочеться запитати митрополита Агафангела: яка ознака православних земель? Крім того, згадується про царя як засновника цього закладу. При цьому цар не називається по імені, хоча йдеться про Миколу ІІ, але пишеться з великої літери. Тобто це йде обожнення царя, що характерно для російської православної церкви імперського періоду. І зараз це переноситься одіозними фігурами Московського патріархату і в Україну», – зазначив Андрій Юраш.

За його словами, абсолютно очевидно, що відверто шовіністичні кола в російському православ’ї, які раніше хоч трохи намагалися свою позицію узгоджувати з вимогами здорового глузду і реальною конфесійною ситуацією в Україні, зараз отримали повний карт-бланш на абсолютно безвідповідальні заяви.

На думку релігієзнавця, цю заяву Агафангела можна кваліфікувати не тільки з точки зору етики і моралі, а й з точки зору кримінального злочину, адже тут є всі ознаки розпалювання міжконфесійної ворожнечі і образи гідності.

«Католицьку церкву називають такою, яка прагнула і силою, і словом католизувати православні землі. Це абсолютно безвідповідальне звинувачення і образа навчального закладу у Львові, про який згадується, що це був польський кадетський корпус і що мовляв, випускники цього кадетського корпусу нищили православних українців», – зазначив Юраш і додав, що це був звичайний навчальний заклад того періоду.

Андрій Юраш наголосив, що ця заява митрополита Агафангела «не може не насторожувати і не викликати остраху в тих, хто бачить українське суспільство як плюралістичне і відповідальне».

Довідка ЗІКу.

Митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел просить Президента України Віктора Януковича вирішити питання про повернення інституту Сухопутних військ зі Львова до Одеси. Про це йдеться у відкритому листі Митрополита Президенту, розміщеному на сайті Одеської єпархії УПЦ Московського патріархату.

Агафангел у листі підкреслює, що Одеський інститут Сухопутних військ веде свою історію від часів заснування Одеського кадетського корпусу в 1899, і в цьому навчальному закладі впродовж 110 років формувалася школа військової освіти. У той же час, пише Митрополит, у Львові була відкрита австрійська школа кадетів піхоти, а згодом був розташований польський кадетський корпус, випускники якого «здійснювали експансію проти православного населення Західної України».

Мотивуючи необхідність повернення навчального закладу до Одеси, Агафангел пише: «Західний регіон України є осередком греко-католицької церкви, яка перебуває під впливом Папи Римського. Католицька церква впродовж століть бажала і робила все можливе для захоплення земель, які населяють православні християни, силою зброї і насильницького нав’язування католицької віри. На території Академії сухопутних військ (м. Львів) існує греко-католицька церква, яка здійснює вплив на світогляд, моральні і духовні цінності майбутніх офіцерів Української армії. В Одеському військовому інституті функціонує православний храм».

«Ви – єдиний сьогодні, як дбайливий господар країни, маєте можливість зберегти історичне надбання українського народу й укріпити обороноздатність нашої держави, ухваливши рішення про повернення підготовки курсантів командного профілю – майбутніх військових начальників, які стоятимуть на захисті незалежності України і православної віри», – йдеться у листі.

Агафангел просить В. Януковича відвідати Одесу і «на власні очі переконатися, яка сила закладена ще православним Царем у сторічний фундамент підготовки патріотів і захисників держави».