зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

08.10.10

Вітренко обурена "підлістю" Партії регіонів і "фізіономією" Януковича

Лідер ПСПУ Наталія Вітренко обвинувачує Партію регіонів у спробі зняти її з виборів.

Про це йдеться в її заяві, поширеній прес-службою партії.

Справа в тім, що Севастопольська організація Партії регіонів подала в суд на Вітренко, на Севастопольську і Кримську організації ПСПУ, а також Перший Севастопольський телеканал з метою визнати шоу "У курсі справи", що вийшло на екран 30.09.2010 року, незаконною передвиборчою агітацією.

"Партія регіонів розгорнула брудну політичну боротьбу проти нашої партії і проти мене особисто з метою незаконного позбавлення нас права участі у виборах у місцеві ради", - заявляє Вітренко.

"Партія регіонів, що ще в серпні обклеїла всю Україну своїми фактично агітаційними плакатами, у тому числі і з фізіономією лідера партії президента Януковича; яка не очікуючи ніякого початку офіційної агітаційної кампанії, крутить нескінченну кількість разів по всім центральним теле- і радіоканалам агітаційні ролики, які примушують виборців голосувати за Партію регіонів; представники якої не злазять з теле- і радіоефірів, з шоу на всіх телеканалах панічно злякалася передачі з моєю участю в шоу", - обурилася вона.

Вітренко заперечує, що в передачі займалася агітацією.

"У передачі я розповідала про своє життя, про свої захоплення, про оцінки ситуації в країні, про свої зустрічі зі світовими лідерами. Я також відповідала на питання ведучої й учасників шоу на різні теми, у тому числі, щодо проблем Севастополя", - заявила вона.

"Але перелякані севастопольські регіонали пішли на огидну підлість - на підміну понять, перекручування моїх фраз, виривання з контексту окремих слів, приписування далекого змісту моїм висловленням", - відзначила Вітренко.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Експерти сумніваються, що владу саджатимуть за цензуру

Юрист Інституту медіа-права Ігор Розкладай не вірить, що кримінальну відповідальність за цензуру часто застосовуватимуть до представників влади чи власників медіа-ресурсів.

"Мені слабко віриться, що органи внутрішніх справ готові судити когось саме по цій статті й братися за такі справи", - сказав він "Німецькій хвилі", коментуючи голосування у Верховній Раді щодо введення кримінальної відповідальності за цензуру.

"Хоча суто формально це добра норма, і, можливо, вона дещо призупинить втручання власників каналів", - додав Розкладай.

Юрист вітає такі ініціативи, однак вважає, що парламентарі підтримують їх лише для того, щоб Захід не критикував українську владу за утиски свободи слова.

Водночас, Розкладай сподівається, що норма про кримінальну відповідальність за цензуру зробить трохи стриманішою Нацкомісію України з питань захисту суспільної моралі.

За словами юриста, в українському кримінальному кодексі вже є стаття щодо перешкоджання діяльності журналістів, проте застосовують її в судовій практиці вкрай рідко.

Здебільшого правоохоронці перекваліфіковують злочин проти журналістів на адміністративне правопорушення чи хуліганство.

Запровадження інституту спецпредставника з питань свободи слова у підпорядкуванні Уповноваженого Верховної Ради з прав людини експерт схвалює. Однак він застерігає, аби посада не була лише формальною, а робота призначеної людини - суто бюрократичною.

У середу, 6 жовтня, 257 депутатів Верховної Ради проголосували за внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення гарантій свободи слова, автором яких є депутат від БЮТ Олена Кондратюк Вони, зокрема, передбачають кримінальну відповідальність за цензуру.

Голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова й інформації Андрій Шевченко (БЮТ), коментуючи це газеті "Комерсант-Україна", зазначив:

"Зараз у Кримінальному Ккодексі є маленька глава про перешкоджання професійній діяльності журналіста, але в ній практично немає конкретики. Закон допоможе визначити, що таке цензура, і показати владі: якщо ти втручаєшся в діяльність журналіста - ти злочинець".
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Кучмі дали орден за наукові відкриття (ФОТО)

Екс-президента Леоніда Кучму нагороджено Міжнародною академією авторів наукових відкриттів і винаходів.

Про це повідомляє прес-служба фонду Кучми "Україна".

Пам'ятних дипломів та спеціального знака Кучма був удостоєний в складі колективу фізиків, хіміків, матеріалознавців за роботи, що проводилися протягом декількох десятиліть.
Фото прес-служби фонду "Україна"

"Дослідження не мають відношення до державної та політичної діяльності Леоніда Кучми, а належать до його минулої інженерно-конструкторської біографії. Він брав участь у цій великій науковій роботі тоді, коли будував ракети на КБ "Південний" та на знаменитому "Південмаші", - йдеться в повідомленні.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Експерт бачить, що влада створює вибухову соціально-політичну суміш

Подальше відокремлення народу від демократичного впливу на владу, обмеження свободи слова, зібрань посилюватимуть конфлікт між владою і суспільством.

Таку думку висловив у коментарі УНІАН екс-кандидат на пост Президента України, голова Центральної ради ВГО «Громадянський рух Олега Рябоконя» Олег РЯБОКОНЬ.

Він повідомив про підсумки акції “Віддай свій голос на захист Києва!”, яку ініціювала ВГО “Громадянський рух Олега Рябоконя”. Жителям столиці було запропоновано відповісти на два питання: «Чи згодні ви зі змінами до Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ?» та «Чи згодні ви з правом Верховної Ради України вносити зміни до виборчого законодавства менш ніж за рік до виборів?».

Як повідомив О.РЯБОКОНЬ, згідно з результатами опитування, зі змінами до Закону «Про столицю України – місто-герой Київ» погодилися лише 6,7% опитаних, проти змін висловилось 92,3%, ще 0, 9% – не визначились.

Проти внесення змін до виборчого законодавства менше ніж за рік до виборів виступили 96,8% опитуваних і лише 1,8% погодились з правом парламенту змінювати виборчу систему у цей період часу. 1,3% респондентів не змогли відповісти на поставлене запитання.

О.РЯБОКОНЬ зауважує, що результати опитування підтверджують, що кияни виступають за виборчий порядок призначення на посаду голови міста і не підтримують останніх змін, які дають Президенту право призначати голову Київської міської державної адміністрації.

«Кожен крок по відстороненню жителів столиці від права впливати на владні рішення ще більше зневірює людей у власних можливостях контролювати владу в законний спосіб. Зневіра у власних силах, помножена на загальну агресивність простих городян по відношенню до влади, створює вибухову соціально-політичну суміш. Подальше відокремлення народу від демократичного впливу на владу, обмеження свободи слова, зібрань будуть лише посилювати конфлікт між владою і суспільством», – вважає О.РЯБОКОНЬ.

Голова наглядової ради ВГО «Громадянський рух Олега Рябоконя» Тетяна БУДАГОВА також вбачає головну причину пасивного обурення громадян діями влади у відсутності в них віри у власні сили та можливості здійснення змін.

“Безперечно, думки були різні, але абсолютна більшість учасників відповіла негативно на обидва запитання нашого опитування. Люди не згодні з тим, що відбувається в країні, але поки не готові до дій. Та всьому є межа. Поступово невдоволення владою може призвести до накопичення у населення протестного потенціалу, і тоді вистачить будь-якої популістської заяви чи гасла, аби цей протест став масовим”, - зазначає представниця громадянського руху.

“Саме тому діюча влада повинна якнайбільше враховувати інтереси народу, приймаючи будь-які рішення. Власне, громадяни України є джерелом повноважень діючого Президента, ВРУ, виконавчої влади, і цим не можна нехтувати в демократичній державі”, – підкреслила Т.БУДАГОВА.

***Згідно з одержаним від КМДА дозволом, опитування проводилося силами членів і волонтерів ВГО "Громадянський рух Олега Рябоконя" в період з 17 по 24 вересня 2010 року. Опитування проводилося на вулицях Києва шляхом випадкового відбору учасників. В цілому, в опитуванні взяли участь близько 1000 киян, з яких 223 людини погодилися підтвердити свою думку письмово. При статистичних розрахунках, у розрахунок бралися лише голоси тих громадян, які погодилися письмово підтвердити свою думку.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

У закон про СБУ внесуть норму про те, що контролюватиме її ВР?

Жодного звуження прав і контрольних функцій Верховної Ради у законопроекті про Кабінет міністрів не допущено.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив на засіданні парламенту перший заступник голови ВР, голова тимчасової слідчої комісії з підготовки змін до законодавства у зв’язку з рішенням Конституційного Суду Адам МАРТИНЮК.

Він зазначив, що сьогодні на засіданні комісії прийнято рішення, щоб законопроект, запропонований урядом України «Про Кабінет міністрів України» розділити на два законопроекти – «про Кабінет Міністрів України» та законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо приведення їх у відповідність до Конституції України».

ТСК запропонувала парламенту ухвалити ці два законопроекти сьогодні в цілому як закони.

А.МАРТИНЮК повідомив, що ТСК запропонувала в законопроекті про Кабмін прибрати норму про те, що замість Президента України під час розгляду питань щодо надання згоди на призначення на посаду прем’єр-міністра України у засіданні ВР може брати участь уповноважена Президентом особа.

Він також повідомив, що із законопроекту вилучається норма, якою передбачено, що новосформований Кабмін, прем’єр-міністр України складають присягу перед Президентом України.

А.МАРТИНЮК зазначив, що дана норма «не має права на життя».

Він також повідомив, що ТСК додала в законопроект, що кандидат на посаду прем’єр-міністра України має не тільки мати можливість відповісти на запитання депутатських фракцій, але й мати можливість виступити на засіданні ВР і викласти своє бачення проблеми.

Також в законопроекті передбачено, що присутні на засіданні ВР члени уряду мають право не тільки на репліку, а й на виступ.

А.МАРТИНЮК повідомив, що ТСК внесла ряд поправок і щодо законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо приведення їх у відповідність до Конституції України».

За його словами, зокрема в закон про СБУ вноситься норма, що «постійний контроль за діяльністю СБУ, дотримання нею законодавства здійснюється ВР».

Він також повідомив, що у закон «Про державну службу» ТСК запропонувала зміни, якими передбачено до переліку посад, які належать до першої категорії, додати ще заступників керівника апарату ВР та заступників голови Адміністрації Президента.

Він наголосив, що у закон «Про державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації» додано норму про те, що голова цієї служби «у встановленому порядку інформує ВР про виконання покладених завдань, додержання законодавства, прав і свобод людини і громадянина».

А.МАРТИНЮК повідомив, що в Бюджетний кодекс вносяться норми, які передбачають, що всі повноваження з формування державного бюджету щодо перерозподілу коштів, які надавалися комітету з питань бюджету під час розгляду проекту держбюджету залишаються за ВР.

А.МАРТИНЮК повідомив, що на засіданні з 9 присутніх членів ТСК 8 проголосували за ухвалене рішення. Він зазначив, що утримався від голосування народний депутат від НУ-НС Руслан КНЯЗЕВИЧ.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Керівником охорони Януковича виявився громадянин Росії (ФОТО)

Питання безпеки Віктора Януковича, а, отже, фактично кожен крок життя президента України контролює людина з російським паспортом у кишені та невідомо якими погонами під цивільним костюмом. Про це пише "Українська правда". Прізвище цієї людини - В`ячеслав Заневський. І він - громадянин Росії.
Від керівника особистої охорони президента, як відомо, залежить життя лідера держави. У силу специфіки роботи керівник охорони є близькою довіреною особою. Фактично у цієї людини в кишені знаходиться контактний мобільний телефон президента. Він виступає свідком багатьох зустрічей, як у офіційній, так і в неформальній обстановці, та має доступ до об`єктів, де зберігають таємні документи, що потрапляють до президента.

Головним в охороні Януковича він став ще влітку 2008 року, коли його запросили для організації заходів безпеки для тодішнього лідера опозиції.

За інформацією "Української правди", в близькому оточенні Януковича Заневський контактує зі старшим сином президента Олександром. Саме він начебто рекомендував російського охоронця батьку.

Заневський супроводжував Януковича всю виборчу кампанію. Йому підпорядковувалися державні охоронці, виділені екс-прем`єр-міністру України.

Поки Янукович був рядовим депутатом, то російське громадянство його охоронця не викликало би категоричних нарікань - тому що залучений він був на комерційних засадах для забезпечення спокою фізичної особи.

Однак після інавгурації Януковича подальше перебування росіянина на цій посаді перейшло в сферу національної безпеки.

Як громадянин Росії Заневський не має права обіймати жодні державні посади в Україні. Тому Заневського 22 березня офіційно призначили... радником президента поза штатом. Але фактично він є керівником охорони президента. Оскільки Заневський офіційно оформлений як "радник поза штатом", значить, на гроші з бюджету він претендувати не може. Тоді, пише "Українська правда", виникає інше логічне питання - хто оплачує його послуги?

Формально на посаді керівника охорони президента значиться Костянтин Кобзар - в минулому міліціонер, який охороняв Януковича ще в часи роботи губернатором Донецької області, а потім з ним переїхав до Києва. Однак по-суті Кобзар є підлеглим Заневського.

Щоб переконатися в цьому, "Українська правда" звернулася до довідкової адміністрації президента.

В штатному довіднику саме Заневський вказаний як керівник охорони президента. Там можна дізнатися його телефонний номер в будинку на Банковій. Він займає кабінет 444, розташований на четвертому, президентському поверсі поряд з апартаментами глави держави.

Пан Заневський веде непублічний спосіб життя. Але він не покинув своє дітище - російську "Академію тілоохоронців", де Заневський до призначення в Київ працював інструктором.

На сайті "Академії тілоохоронців" є форум, де пан Заневський виступає регулярним дописувачем.

У спілкуванні з іншими учасниками форуму московської "Академії тілоохоронців" Заневський не приховує своєї ролі в оточенні Януковича.

Уже після інавгурації нового президента 18 березня 2010 року один з читачів запитує в Заневського: "Вижу Вас рядом с Януковичем, что в Москве, что в Киеве... Это на постоянке? Людям Рената нет веры?"

Якого "Рената" має на увазі дописувач - здогадатися не складно.

На що Заневський відповідає: "Что касается меня лично и моей должности, так Начальник охраны Президента ОБЯЗАН иметь "внеблоковый статус" (как сама Украина), то есть быть не ангажированным какими-либо финансовыми кругами и кланами. И это вне зависимости от доверия Президента к той или иной персоналии".

Як видно, Заневський має певні політичні погляди, які висловлює в спілкуванні - наприклад, про "позаблоковий статус", який "зобов`язана" мати Україна.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/