зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

12.09.10

Завтра Янукович буде у Брюсселі

Завтра, 13 вересня, президент України Віктор Янукович здійснить робочий візит до Брюсселя (Бельгія), де проведе зустрічі з керівництвом Європейського Союзу, повідомляє прес-служба глави держави.

Планується, що під час візиту глава держави зустрінеться з президентом Європейської Ради Германом Ван Ромпеєм і президентом Європейської Комісії Жозе Мануелем Баррозу.

Сторони планують обговорити ключові питання взаємин України і Європейського Союзу.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Прокуратура арештувала територію "Буковелю"

Генпрокуратура затримала начальника управління Держкомітету із земельних ресурсів у Івано-Франківській області Юрія Добровольського.

Про це розповів представник Держкомзему, повідомляють "Українські новини".

"10 вересня ввечері затримали", - цитує повідомлення газета "Сегодня".

Крім того, накладено арешт на земельні ділянки в селі Паляниця, де розташований гірськолижний курорт "Буковель".

Джерело також повідомило, що 8 вересня в офісі Івано-франківського облуправління Держкомзему Генпрокуратура і співробітники київської міліції проводили обшук, в ході якого були вилучені всі системні блоки комп'ютерів.

Як відомо, Добровольський раніше входив до керівництва "Буковеля", працював помічником депутата від БЮТ Дмитра Шлемка.
Раніше повідомлялося, що у туристичному комплексі "Буковель" проводилися обшуки.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Глава УГКЦ про вибори: Ми вчимося бути нормальними громадянами

«Ми є в процесі розвитку. Ми не є громадянство, яке має столітню історію нормального політичного життя. Ми вчимося бути нормальними громадянами. Треба щоб ми реагували, щоб не були байдужими», - зазначив 10 вересня на брифінгу у Львові Глава УГКЦ, Блаженніший Любомир Гузар.

"У нас є багато байдужих людей, які стоять збоку і дивляться, що буде. Потрібно, щоб ті люди, які мають поставу, принцип, включалися в політичний процес, бути готовими послужити, живо працювати, не бути лінивими чи байдужими, включатися в політичне життя", - зазначив Блаженніший Любомир.

За його словами, все, що зараз відбувається перед і під час виборів – це наш перехідний процес, який вимагає, щоб "кожен не давав себе використати, тримався своїх переконань, і не боявся включатися в політичне життя". Також, Глава УГКЦ зазначив, що від виборів до виборів бачить покращення, але наразі "ми не маємо людей, які є досконалі в політиці".

Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Третина вірних УГКЦ перебувають поза межами України

Основною темою Синоду Єпископів УГКЦ, який пройшов 2-9 вересня у Львові та Брюховичах, було питання міграції. Увага синодальних отців до цієї проблеми була пов’язана з тим, що за роки незалежності України у пошуках «кращого життя» за межі країни виїхало близько 5 мільйонів українців.

Про це 10 вересня на прес-конференції повідомив Глава УГКЦ, Блаженніший Любомир Гузар.

Під час Синоду озвучували й інші дослідження, зокрема, що за кордоном аж 7 мільйонів українців.

Понад 60% цієї кількості є вихідцями із західних областей України. Якщо взяти до уваги те, що греко-католики у західних областях України (особливо Івано-Франківській, Тернопільській та Львівській) становлять більшість, а всіх українських греко-католиків у світі є понад 5 мільйонів, то можемо припускати, що третина вірних УГКЦ знаходиться поза межами України.

«Ми говорили про чотири хвилі еміграції з України, а тепер говорять про 5, а то й більше хвиль.

Говорили про те, що ми навчилися з того, як допомогти тим, хто за останні 10-15 років вийшли поза межі країни. Говорили про центри підтримки емігрантів за кордоном. Також говорили про те, якою має бути Церква через 20-50 років», - розповів Блаженніший Любомир Гузар.

Основною причиною виїзду - стала несприятлива економічна ситуація в країні, за якої утримання родини та виховання дітей стали справами дуже важкими або й неможливими. Сьогодні міграційний потік з України невпинно продовжується. Синод прийняв низку рішень, спрямованих на створення відповідних механізмів для забезпечення душпастирської опіки українським емігрантам, організування відповідних центрів підготовки духовенства до цього виду пастирського служіння, забезпечення обміну досвідом тих священиків, які вже здійснюють цей вид служіння.

Так, для прикладу в Італії є 120 пунктів, де періодично відбуваються душпастирські богослужіння.

В Іспанії таких центрів є понад 50, у Португалії понад 30-ть, однак, цього недостатньо.

Довiдка

У Синоді взяло участь 39 його членів з України, Західної Європи, США, Канади, Латинської Америки та Австралії. На засіданнях був Преосвященний Владика Мілан (Шашік), єпарх Мукачівський, та запрошені гості: Преосвященний Владика Ладислав (Гучко) з Праги, Преосвященний Владика Дімітріос (Салахас) з Афін та архимандрит Сергій Ґаєк із Білорусії.

Священний Синод підкреслив, що церковна ієрархія завжди намагалася досить швидко та вчасно реагувати на всі процеси, які відбуваються в суспільстві. Притому вся її діяльність містила в собі дві досить тісно пов’язані між собою складові:

1) душпастирсько-структурну: проявлялася у душпастирському супроводі мігрантів у країнах їхнього поселення на початку їхнього становлення та в пізніших намаганнях створення відповідних церковних ієрархічних структур;

2) соціально-культурну: полягала у допомозі емігрантам об’єднатися для досягнення більш сприятливих соціальних очікувань. Центрами такого об’єднання ставали культурно-просвітницькі осередки при парафіях.

Єпископи взяли до відома результати напрацювань у питанні беатифікації Митрополита Андрея (Шептицького) та Патріарха Йосифа (Сліпого), прийняли необхідні рішення для ефективної діяльності постуляційного бюро.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Львові бійці УПА зустрінуться в бою з загонами НКВД

12 вересня у Львові розпочнеться перший патріотичний фестиваль «Лента за лентою». Фестиваль буде проходити в Шевченківському гаю.

Як повідомили ZAXID.NET в Львівській міській раді, фестиваль «Лента за лентою» збере українських патріотів. Піднесення національної свідомості, насамперед серед молоді, головне завдання фесту.

Завітають на фестиваль Тарас Чубай з «Плачем Єремії», Андрій Середа з «Кому вниз», вокальний ансамбль «Орфей» та бандурист Остап Стахів. Під час фестивалю працюватиме «повстанське карооке», де можна буде заспівати легендарних українських пісень.

У межах фестивалю відбудеться реконструкція бою між бійцями УПА та загоном НКВД. Під час імпровізованого бою бійці будуть одягнені у справжню форму тих часів. Також на фесті працюватиме польова кухня.

«Фестиваль «Лента за лентою» – прекрасна можливість зустрітись з друзями та при цьому згадати, чиї ми діти», – зазначив організатор фестивалю Андрій Сидор.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

СБУ: У справі директора "Тюрми на Лонцького" немає політичного підтексту

Прес-служба УСБУ у Львівській області поширила офіційний реліз щодо кримінальної справи, в якій фігурує співробітник СБУ – директор музею-меморіалу „Тюрма на Лонцького” Руслан Забілий. У повідомленні підкреслюється, що у цій справі немає політичного підтексту.

"Заяви Забілого про те, що всі вилучені в нього документи є розсекреченими, не відповідають дійсності і вводять в оману суспільство.Тільки попередня перевірка засвідчила, що з перших дев’яти перевірених документів, шість є документами з обмеженим доступом", - наголошується в повідомлені.

Подаємо офіційну позицію СБУ у Львівській області у повному обсязі:

"Як повідомлялось, Службою безпеки України порушено кримінальну справу за фактом готування до розголошення співробітником СБУ відомостей, що становлять державну таємницю, тобто за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 15, ст. 328 Кримінального кодексу України.

Встановлено, що співробітник СБУ Забілий Р. В. несанкціоновано збирав відомості, які жодним чином не стосуються його наукової діяльності та історичних досліджень.

Заяви Забілого Р.В. про те, що всі вилучені в нього документи є розсекреченими, не відповідають дійсності і вводять в оману суспільство. Тільки попередня перевірка засвідчила, що з перших дев’яти перевірених документів, шість є документами з обмеженим доступом.

Ситуацію, що склалася навколо вилучення у Р.Забілого носіїв інформації, Служба безпеки розглядає виключно у площині кримінального правопорушення. Забілий Р.В., як співробітник СБУ, мав доступ до державної таємниці, що накладає на нього певні обмеження і на що він погоджувався добровільно, власноручно підписавши взяті на себе з зобов’язання.

Протягом 2009-2010 років за матеріалами підрозділів СБУ, які виявляють порушення законодавства у сфері державної таємниці, порушено низку кримінальних справ, пов’язаних з неналежним дотриманням відомчих та нормативних актів, які регулюють порядок роботи з "грифованими" документами.

За матеріалами Управління СБ України у Львівській області за вказаний період судами розглянуто понад сто тридцять протоколів про виявлені порушення у сфері охорони державної таємниці та конфіденційної інформації. За результатами судових рішень особи, які порушили вимоги поводження з матеріалами з обмеженим доступом, притягнуті до відповідальності.

Наголошуємо, що СБУ, попереджаючи правопорушення, віднесені до компетенції органів державної безпеки, керується винятково Законами України. Тому, закиди окремих громадських діячів та політичних структур про "утиски" Службою безпеки історика, науковця і врешті решт-співробітника СБУ не мають жодних підстав та політичного підтексту.

Факт порушення кримінальної справи не вплинув на роботу музею "Тюрма на Лонцького".

Співробітники музею 8,9,10 вересня ц.р. виконували свої обов’язки і всі бажаючі мали змогу відвідати експозицію музею-меморіалу створену в т.ч. на основі розсекречених архівних документів СБУ. Інформаційно-довідкові зали, які функціонують у всіх обласних Управліннях СБУ, систематично поповнюються електронними копіями розсекречених документів і надають всебічну допомогу науковцям, історикам, студентам та зацікавленим особам у вивченні історичних матеріалів".
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Патріотичний фестиваль "Лента за лентою" (ВІДЕО)

Перший повністю патріотичний фестиваль. Хедлайнерами фесту будуть Плач Єремії та Кому Вниз. Окрім того, відбудеться реконструкторський бій, закладення криївки та караоке повстанських пісень.

12 вересня у Шевченківському гаю відбудеться подія, що збере разом усіх патріотів української державності, щоб разом підтримати національний дух. Адже тут відбудеться Перший патріотичний фестиваль "Лента за лентою". Початок фестивалю о 14 годині, виступ гуртів почнеться орієнтовно о 16:00.

Головними героями фестивалю будуть Тарас Чубай з "Плачем Єремії" та Андрій Середа з групою "Кому Вниз".

На фестивалі буде влаштовано караоке повстанських пісень, де усім можна буде вволю поспівати легендарні українські пісні.

Мета фестивалю: піднесення патріотичної свідомості, в першу чергу, молодого покоління, а також, збереження цінностей та пам’яті частини славетної історії Галичини.

Під час свята буде закладено перший камінь у створення справжньої партизанської криївки у Музеї народної архітектури і побуту.

Хороша нагода зустрітись з друзями, поспівати українські пісні, відпочити і згадати, чиї ми діти...!

Попередній продаж квитків на сайті системи продажу квитків mobillet.com.ua - за ціною 20 грн.




Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://visitlviv.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Міліція закликає ЗМІ не паплюжити її образ

У київській міліції вважають, що ЗМІ культивують атмосферу "відвертої ворожнечі" до міліції.

Про це йдеться у відкритому листі начальника ГУ МВС України в Києві Олексія Крикуна до шеф-редактора служби інформації телеканалу 1 +1 Олексія Рогатніка.

"Будь-яка громадська активність міліції викликає в популярних і впливових ЗМІ негативну реакцію, спрямовану на приниження результатів роботи правоохоронних органів в очах українських громадян", - йдеться в листі.

Останнім зразком негативного ставлення ЗМІ до зусиль міліції Крикун назвав сюжет програми ТСН щодо впровадження занять з англійської мови для працівників правоохоронних органів.

На думку начальника міліції, сюжет повинен був затвердити в очах українців образ міліції як "збіговиська малоосвічених або ж навіть неписьменних громадян, нездатних виконувати свої професійні обов'язки на сучасному рівні".

"Ми рішуче протестуємо проти такої викривленої подачі інформації щодо міліції", - підкреслив Крикун.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Азаров знає, коли зникне опозиція

Прем'єр Микола Азаров упевнений, що через два роки політичної стабільності опозиція в її нинішньому вигляді зникне.

Таку думку він озвучив у ході VI Українського муніципального форуму, що проходив у Ялті, повідомляє прес-служба Кабміну.

"Якщо в Україні політична стабільність втримається протягом двох років - від нинішньої опозиції нічого не залишиться", - заявив він.

"Можливо, ми невміло організуємо інформаційну політику, і люди нас не розуміють, але ми робимо потрібні речі", - повідомив Азаров.

При цьому прем'єр зазначив, що зараз опозиція "прокинулася" і її завдання - дестабілізувати політичну ситуацію в країні.

"Але палиці в колеса ми собі не дозволимо ставити нікому, ми ці палиці переламаємо і підемо далі", - підкреслив Азаров.

Як приклад прем'єр навів думку, висловлену йому в 2007 році, після розгону парламенту, тодішнім президентом.

"Я зробив помилку, - нагадав слова Віктора Ющенка Азаров. - Якщо ви (тодішній уряд Віктора Януковича) пробудете при владі 2 роки - мені на президентських виборах робити нічого", - цитує прем'єра його прес-служба.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Ющенко переконаний, що без єдності нації жодних реформ не буде

Лідер партії “Наша Україна” Віктор ЮЩЕНКО переконаний, що без єдності нації жодних реформ провести неможливо.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав, виступаючи на політраді партії “Наша Україна”.

В.ЮЩЕНКО наголосив, що проведення реформ в економічній та соціальній сферах нашої країни є надзвичайно важливим питанням, але “нація, яка не знайшла єдності, не здатна буде провести реформи в будь-якій сфері”.

“Це не проблема знань – провести реформи, це проблема політичної згоди, визначення пріоритетів щодо проведення реформ, а також проблема суспільної відповідальності”, - наголосив В.ЮЩЕНКО.

Він висловив переконання, що таку єдність можна досягнути лише шляхом національного відродження держави, її мови, традицій, культури. За його словами, не сприятимуть такому відродженню останні спроби влади знищити українську мову як єдину державу, розмови про позаблоковий статус країни при розміщені на її території військових формувань іншої країни (ЧФ РФ).

“Безумовно, політика економічних перетворень є однією з наших засадничих пріоритетів, і ми глибоко сумуємо і глибоко жалкуємо, що, в тому числі й уряди останніх років, не знаходили в собі волі і громадянської відповідальності проводити глибинні реформи. Нам завжди щось заважало, тому що гралися в популізм, і в цьому популізмі сформовано дуже багато проблем, половинчатих рішень”, - зауважив він.

В.ЮЩЕНКО підкреслив, що без згоди суспільства на проведення таких реформ, без єдності та національної самосвідомості будь-яка влада буде лише маніпулювати реформами.

Критикуючи дії нинішньої влади, В.ЮЩЕНКО зауважив, що його заспокоює лише те, що під час свого перебування на посаді глави держави він зробив все, аби в країні відбувались чесні і демократичні вибори. “А чесні вибори приносять і чесну відповідальність”, - підкреслив лідер партії. За його словами, якщо в березні близько 40% українських громадян підгримували сучасний курс країни, а вже у вересні більше 70% такий курс не підтримують. “Третина в роздумах, і одна частина ще залишається на тих омарених позиціях, які були 5-6 місяців тому”, - наголосив він.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

ЦВК встановила порядки жеребкувань кандидатів до тервиборчкомів

Центральна виборча комісія встановила порядок проведення ЦВК жеребкування щодо включення кандидатур до складу територіальних виборчих комісій з місцевих виборів.

Як повідомили УНІАН у прес-службі ЦВК, відповідне рішення було прийнято сьогодні на засіданні Комісії, яке провів заступник голови ЦВК Андрій МАГЕРА.

У прийнятому документі зазначається, хто має право подання кандидатур до складу відповідних територіальних виборчих комісій, якою є кількість можливих подань від зареєстрованих в установленому законом порядку місцевих організацій партій та блоків, депутатські фракції яких зареєстровані в Апараті Верховної Ради поточного скликання, а також від інших зареєстрованих в установленому законом порядку місцевих організацій партій, які мають намір висувати кандидатів на відповідних місцевих виборах 31 жовтня.

Крім того, викладається детальний механізм і спосіб проведення жеребкування на засіданні Центральної виборчої комісії.

ЦВК також встановила порядок проведення таких жеребкувань іншими суб’єктами формування територіальних виборчих комісій - виборчою комісією Автономної Республіки Крим, районною, міською (у містах, де утворені районні у місті ради (крім міста Севастополя), та (або) міст, до складу яких входить інше місто, селище, село) виборчою комісією.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Польський експерт: Янукович шукає в Китаї заміну для США

Українська влада на чолі з Президентом Віктором ЯНУКОВИЧЕМ на тлі послаблення інтересу Україною американцями шукають нового сильного партнера, яким потенційно бачать Китай.

Як передає кореспондент УНІАН в Польщі, про це йдеться в аналізі візиту В.ЯНУКОВИЧА до Китаю на початку вересня, який підготував Центр Східних досліджень (OSW, Варшава).

„Зближення з Китаєм є проявом нової української політики багатовекторності: на фоні ослаблення інтересу США до регіону Східної Європи, Україна намагається шукати нових сильних партнерів.

Численні заяви представників української влади свідчать про те, що Київ бачить у такій ролі Китай”, - зазначено в аналізі.

Експерт центру Славомір МАТУШАК відзначив, що українська влада намагається, в першу чергу, залучити китайські інвестиції, додавши, що країни мають значний потенціал співпраці в енергетичній, космічній, сільськогосподарській сферах та розбудові інфраструктури, в тому числі, до Євро-2012.

Китай, у свою чергу, шукає можливостей для інвестування свої величезних валютних резервів.
„Україна, котра веде переговори про поглиблену зону торгівлі з ЄС, може бути привабливим партнером”, - відзначив експерт.

Крім цього, Україна та Китай не мають політичних суперечностей, що не ставить додаткових перешкод для економічної співпраці.

Водночас експерт звернув увагу, що попередня співпраця китайців з державами регіону, зокрема Білоруссю та Молдовою, доводить, що декларації китайських чиновників не завжди збігаються із реальними втіленими проектами.

На думку аналітика, висновки на тему розвитку китайсько-української співпраці, котра в першу чергу буде залежати від позиції Китаю, можна буде робити в 2011 році, коли мають почати реалізовуватися перші задекларовані проекти.

Експерт зауважив, що Китай до недавнього часу уникав активної експансії на ринок Східної Європи, додавши, що на китайську політику в цій справі важливий вплив матиме позиція Росії.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/