зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

12.09.10

Третина вірних УГКЦ перебувають поза межами України

Основною темою Синоду Єпископів УГКЦ, який пройшов 2-9 вересня у Львові та Брюховичах, було питання міграції. Увага синодальних отців до цієї проблеми була пов’язана з тим, що за роки незалежності України у пошуках «кращого життя» за межі країни виїхало близько 5 мільйонів українців.

Про це 10 вересня на прес-конференції повідомив Глава УГКЦ, Блаженніший Любомир Гузар.

Під час Синоду озвучували й інші дослідження, зокрема, що за кордоном аж 7 мільйонів українців.

Понад 60% цієї кількості є вихідцями із західних областей України. Якщо взяти до уваги те, що греко-католики у західних областях України (особливо Івано-Франківській, Тернопільській та Львівській) становлять більшість, а всіх українських греко-католиків у світі є понад 5 мільйонів, то можемо припускати, що третина вірних УГКЦ знаходиться поза межами України.

«Ми говорили про чотири хвилі еміграції з України, а тепер говорять про 5, а то й більше хвиль.

Говорили про те, що ми навчилися з того, як допомогти тим, хто за останні 10-15 років вийшли поза межі країни. Говорили про центри підтримки емігрантів за кордоном. Також говорили про те, якою має бути Церква через 20-50 років», - розповів Блаженніший Любомир Гузар.

Основною причиною виїзду - стала несприятлива економічна ситуація в країні, за якої утримання родини та виховання дітей стали справами дуже важкими або й неможливими. Сьогодні міграційний потік з України невпинно продовжується. Синод прийняв низку рішень, спрямованих на створення відповідних механізмів для забезпечення душпастирської опіки українським емігрантам, організування відповідних центрів підготовки духовенства до цього виду пастирського служіння, забезпечення обміну досвідом тих священиків, які вже здійснюють цей вид служіння.

Так, для прикладу в Італії є 120 пунктів, де періодично відбуваються душпастирські богослужіння.

В Іспанії таких центрів є понад 50, у Португалії понад 30-ть, однак, цього недостатньо.

Довiдка

У Синоді взяло участь 39 його членів з України, Західної Європи, США, Канади, Латинської Америки та Австралії. На засіданнях був Преосвященний Владика Мілан (Шашік), єпарх Мукачівський, та запрошені гості: Преосвященний Владика Ладислав (Гучко) з Праги, Преосвященний Владика Дімітріос (Салахас) з Афін та архимандрит Сергій Ґаєк із Білорусії.

Священний Синод підкреслив, що церковна ієрархія завжди намагалася досить швидко та вчасно реагувати на всі процеси, які відбуваються в суспільстві. Притому вся її діяльність містила в собі дві досить тісно пов’язані між собою складові:

1) душпастирсько-структурну: проявлялася у душпастирському супроводі мігрантів у країнах їхнього поселення на початку їхнього становлення та в пізніших намаганнях створення відповідних церковних ієрархічних структур;

2) соціально-культурну: полягала у допомозі емігрантам об’єднатися для досягнення більш сприятливих соціальних очікувань. Центрами такого об’єднання ставали культурно-просвітницькі осередки при парафіях.

Єпископи взяли до відома результати напрацювань у питанні беатифікації Митрополита Андрея (Шептицького) та Патріарха Йосифа (Сліпого), прийняли необхідні рішення для ефективної діяльності постуляційного бюро.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/