зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

26.05.10

Депутат Кисельов пропонує вилучити з закону про Голодомор слово "геноцид"

Народний депутат Василь КИСЕЛЬОВ пропонує вилучити із ст. 1 Закону України "Про Голодомор 1932-1933 років в Україні” поняття "геноцид".

Відповідний законопроект, текст якого розміщено на офіційному сайті Верховної Ради, зареєстровано сьогодні.

Зокрема, В.КИСЕЛЬОВ пропонує викласти статтю 1 закону у такій редакції: “Голодомор 1932-1933 років в Україні є злочином тоталітарного режиму, трагедією українського народу”.

Як зазначається у пояснювальній записці до документу, "реалізація положень поданого законопроекту після його прийняття змін до інших законів не потребує".

Крім того, автор переконаний, що ухвалення його законодавчої ініціативи "сприятиме підвищенню авторитету України на міжнародному рівні".

На Львівщині пройде фестиваль до річниці провідника ОУН Євгена Коновальця

12-13 червня у селі Зашкові Жовківського району Львівської області за сприяння ВО “Свобода” та молодіжних громадських організацій відбудеться молодіжний фестиваль патріотичної пісні "Земля героїв - Зашків 2010", присвячений 119-й річниці від дня народження провідника ОУН Євгена Коновальця. У програмі - виступи гуртів „Широкий Лан” (Калуш), Nachtigall (Львів), Misty Gates (Львів), Vox Populi (Жовква), а також майстер-класи, спортивні ігрища, бардівська ватра.

У програмі фестивалю також піший перехід “Львів-Зашків” за участю представників молодіжних громадських організацій та вищих навчальних закладів Львівщини (відстань 15 км); урочисте віче біля садиби Євгена Коновальця в с. Зашків; концертні програми відомих молодіжних гуртів Жовківщини; змагання молоді (спортивні змагання, ігри, конкурси); покази патріотичних фільмів; показові джип-змагання, повідомили у прес-службі Львівської обласної організації ВО «Свобода».

На Львівщині відзначатимуть 80-річчя "пацифікації" в Галичині

Депутати Львівської обласної ради 25 травня ухвалили рішення «Про відзначення 16 вересня 2010 року 80-ї річниці каральної операції «пацифікації» в Галичині».

У рішенні зокрема зазначено, що "пацифікація 30-х років ХХ століття була репресивною каральною операцією, проведеною польською окупаційною владою із застосуванням поліції та армії проти українського цивільного населення Галичини. За особистим наказом прем’єр-міністра тогочасної Польщі Ю.Пілсудського операція розпочалася 16 вересня 1930 року і продовжувалась до 30 листопада 1930 року, охоплювала 450 населених пунктів у 16 районах Галичини. Каральні акції супроводжувалися масовим терором, арештами численних громадських та політичних діячів, руйнуванням власності українських організацій, а також приватних осіб. Представників української інтелігенції було ув’язнено у спеціально створеному концентраційному таборі "Береза Картузька". Пацифікація в Галичині була засуджена міжнародною організацією Ліга Націй та урядами великої Британії та Канади".

Відповідно до ухваленого рішення, 16 вересня визнано Днем пам’яті жертв каральної операції "пацифікації" в Галичині, вирішено провести цього дня панахиду та покладання квітів до пам’ятної дошки на будинку "Тюрма на Лонцького", у Львівському історичному музеї та бібліотеках області провести відповідні виставки, забезпечити широке висвітлення подій каральної операції в Галичині.

У Криму мають намір провести урок, присвячений програмі Януковича

Міносвіти Криму запропонувало 1 вересня провести в школах урок, присвячений програмі Президента України Віктора Януковича.

Про це заявив міністр освіти і науки Криму Валерій Лавров на засіданні Ради міністрів Криму.

"1 вересня ми рекомендуємо в Криму провести єдиний урок з вивчення програми Президента Україна для людей, розповісти і суть програми, і як ми плануємо здійснювати її в конкретному регіоні", - повідомив він.

При цьому міністр уточнив, що урок планується провести в старших класах шкіл, професійно-технічних училищах та вищих навчальних закладах.

Як повідомлялося, раніше кримська міліція розшифрувала гасло Януковича Україна для людей.

Людмилу Янукович нагородили орденом великомучениці Катерини

На Донеччині дружину Президента України Людмилу Янукович нагородили орденом великомучениці Катерини.

Таким чином храм святих рівноапостольних Кирила і Мефодія у Макіївці відзначив престольне свято. Почесною гостею цього свята стала перша леді країни.

Урочисту літургію цього дня тут відслужили митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон, єпископ Макіївський Варнава, настоятель храму протоієрей Андрій Гриненко і священнослужителі єпархії, передає ТСН.

Як розповів митрополит Іларіон, подібний збіг святкових дат, як цього року (День Святого Духу і День святих рівноапостольних Кирила і Мефодія співпали), випадає лише раз на 80 років. Митрополит привітав усіх з цим дивним збігом і запросив прихожан бути його свідками і наступного разу.

«Президентська родина приділяє величезну увагу питанням духовності, і Людмила Олександрівна бере в їх рішенні найактивнішу участь», – розповів владика Іларіон.

За заслуги перед Українською православною церквою митрополит вручив Людмилі Янукович орден великомучениці Катерини і побажав подальших успіхів у сфері відродження духовності.

Нагадаємо, нещодавно дружина Президента урочисто вступила в лави клубу «Інтелігент», відкритого на базі ліцею при Донецькому державному університеті. І їй навіть вручили спеціальне посвідчення.

Критики Кремля закликають владу Польщі не бути наївною

Російські дисиденти та критики Кремля закликають владу Польщі не бути наївними у відносинах з владою Російської Федерації, оскільки це може загрожувати незалежності Польської держави.

Про це йдеться в листі російських дисидентів та критиків Кремля, опублікованому у польському виданні Rzeczpospolita.

Автори листа звернули увагу, що через півтора місяці після катастрофи літака Президента Польщі Леха Качинського обнародувано небагато інформації про причини трагедії, а поляки не отримали "чорних скриньок" з літака, які розраховували вивчити одразу ж після катастрофи.

"Складається враження, що російська влада незацікавлена у виявленні причин катастрофи, а польська влада повторює запевнення у "повній відкритості" росіян, нічого фактично не добиваючись, і тільки терпляче чекає, доки з Москви надійдуть давно обіцяні матеріали", - пишуть дисиденти та журналісти.

На їхню думку, така позиція свідчить, що для нинішньої польської влади добрі відносини з Росією важливіші, ніж правда про авіакатастрофу, внаслідок якої загинуло 96 польських громадян.

"Виглядає так, що польські друзі демонструють певну наївність, забуваючи, що інтереси керівництва Кремля та народів-сусідів Росії не збігаються. Ми занепокоєні тим, що в такій ситуації незалежність Польщі і сьогодні, і завтра може виявитися під серйозною загрозою", - вважають автори листа.

Вони також звернули увагу на відсутність реакції російської влади на звернення брата трагічного загиблого Л.Качинського Ярослава до "друзів-росіян", що, на думку підписантів листа, свідчить про нещирість висловлюваних представниками влади РФ слів співчуття польським громадян у зв’язку зі Смоленською трагедією.

Дисиденти та журналісти також висловили сподівання, що поляки зроблять висновок із цієї ситуації під час виборів Президента Польщі.

Листа підписались журналісти Олександр БОНДАРЄВ та Наталія ГОРБАНЕВСЬКА, дисиденти Володимир БУКОВСЬКИЙ та Віктор ФАЙНБЕРГ, а також економіст й колишній радник прем’єр-міністра РФ Володимира ПУТІНА Андрій ІЛЛАРІОНОВ.

Довідка УНІАН. Лех та Ярослав КАЧИНСЬКІ критикували російську владу за імперську політику та порушення прав людини.

Відносини Польщі з Росією різко погіршилася у 2005 році, коли створена братами партія "Право і справедливість" виграла парламентські вибори, а Л.Качинський виграв вибори Президента.

Позачергові парламентські вибори наприкінці 2007 року виграла ліберальна партія "Громадянська платформа" (РО), одним із гасел якої було покращення відносин Польщі із Росією.

Позачергові президентські вибори в Польщі відбудуться 20 червня, за цей пост, серед інших, боротимуться кандидат від РО Броніслав КОМОРОВСЬКИЙ та Я.КАЧИНСЬКИЙ.

Студенти-заочники матимуть проблеми з працевлаштуванням?

Народний депутат, заступник голови партії “Єдиний Центр” Леся ОРОБЕЦЬ заявляє, що студенти-заочники після закінчення вищих навчальних закладів матимуть проблеми із працевлаштуванням.
Як повідомили УНІАН у прес-службі партії, про це Л.ОРОБЕЦЬ заявила в інтерв’ю журналу “Главред”.

Вона зауважила, що ледь не усі нововведення, запроваджені новим міністром освіти і науки Дмитром ТАБАЧНИКОМ щодо вступної кампанії 2010 року, спрямовані на досягнення двох цілей. «З одного боку – заручитися підтримкою ректорів, яких незалежне оцінювання позбавило звичних важелів контролю за вступною кампанією. З другого – відновити контроль за цим процесом у «ручному режимі» з боку міністерства», – зауважила Л.ОРОБЕЦЬ.

За словами народного депутата, можна, звичайно, потішити себе тим, що вдалося зберегти тестування, однак втрачено найголовніше – його обов’язковість для усіх без винятку абітурієнтів, адже частині абітурієнтів на заочну форму навчання дозволили здавати іспити. «Про яку рівність доступу громадян до вищої освіти може йтися, якщо частина претендентів на місця на заочному відділенні відтепер купуватимуть перепустку до вишу без усякого зв’язку з попередньою академічною підготовкою та рівнем навчальної компетенції?» – наголосила вона.

На підтвердження Л.ОРОБЕЦЬ нагадала ситуацію 2007 року, коли під час вступної кампанії зовнішнє незалежне оцінювання доповнювалося вступними іспитами. «За даними соціології, під час тієї вступної кампанії 70% абітурієнтів зіштовхнулися з корупцією на вступних іспитах», – зазначила заступник голови “Єдиного Центру”.

На думку депутата, якби Д.ТАБАЧНИК ставив за мету заподіяти найбільшу шкоду праву громадян на безоплатну освіту, він би не знайшов нічого гіршого за відновлення вступних іспитів. «Насамперед йдеться про втрату мотивації до навчання в абітурієнтів, а потім – про відчутний удар по якості підготовки фахівців. При тому, що заочники отримують такі самі дипломи, як і решта студентів.

Скажіть, хто з роботодавців захоче мати справу з такими випускниками?» – підсумувала Л.ОРОБЕЦЬ.

Януковича у Львові зустрінуть Цар Медвед та Анька Розводчиця

27 травня під час візиту до Львова президента Віктора Януковича Львівська обласна організація ВО «Свобода» проведе акцію протесту проти політики чинної влади. Відбудеться пікетування та театралізоване дійство, головними дійовими особами якого будуть: Цар Медвед, Холопи – Вітька Ялинкович, Колян Хазаров, Діма Собачник та Анька Розводчиця.

Як інформував, 27 травня Львів відвідає президент України Віктор Янукович, який проведе засідання Ради регіонів у Львові. Засідання заплановано на 12.00 в головному корпусі НУ "Львівська Політехніка", пікетування – на 11.00 біля політехніки. На засідання Ради регіонів до Львова приїдуть також голова Верховної Ради України Володимир Литвин та члени Кабінету міністрів України, голови обласних державних адміністрацій, голови обласних рад, голови найбільших міст України.

Яворівський відповів Табачнику: Нічого особливого в російській літературі немає

Новий курс всесвітньої літератури в українських школах довго не протримається, як і Дмитро Табачник на посаді міністра освіти і науки України, заявив народний депутат від БЮТ, голова Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Володимир Яворівський, коментуючи заяву Табачника про намір ввести в школах курс всесвітньої літератури, три чверті якого складатиме російська література.

"Це ідея не міністра освіти, а керуючого будинками, директора ЖЕКу. Ну не можна так збіднювати всесвітню літературу, зводячи її виключно до російської, бо так хочеться пану Табачнику, - сказав Яворівський. - Всесвітня література - це всесвітня література - американська, турецька. У школі потрібно дітям було дати панораму всесвітньої літератури, а не зводити все до російської..."

"Нічого особливого в російській літературі зараз немає. Я не кажу, що вона бідна, але зводити все до літератури нерозумно", - зазначив голова Комітету ВР з питань культури і духовності.

Депутат також переконаний, що Табачника необхідно якнайшвидше відправити у відставку. "Чим швидше піде він, тим краще для України. А він сам не піде. Тому потрібно, щоб студенти відновили свої студентські страйки. Я нікого не підбурював, але це - конституційне право", - наголосив він.

Яворівський також переконаний, що політика русифікації припиниться, як тільки чинна влада піде разом з Табачником. На його думку, чинна влада "абсолютно виражена як антиукраїнська, але зводити все до російської літератури нерозумно".

Як повідомлялося, Табачник заявив, що шкільний курс зарубіжної літератури буде перейменовано у всесвітню літературу. "Хочу відійти від терміна "зарубіжна література" і повернутися до терміна "всесвітня література", де російська література займатиме найбільший обсяг - три чверті навчального процесу", - сказав він, зазначивши, що "... повернення російської літератури мовою оригіналу - першочергове завдання міністерства".

Розмова ректора вузу з СБУ: «вербували» чи «роз’яснювали норми»?

Ректор Українського католицького університету у Львові Борис Гудзяк заявив про спроби працівників Служби безпеки України „схилити його до співпраці”. Він вважає, що це методи роботи тоталітарного минулого.

У своєму зверненні ректор УКУ о. Борис Гудзяк розповідає про зустріч з працівником СБУ, який повідомив, що адміністрація університету повинна інформувати студентів про відповідальність за протиправну діяльність під час акцій протесту. Ректор наголошує, що йому запропонували підписали відповідного листа про те, що адміністрацію попередили про відповідальність. Такий „лист” ректор розцінює як згоду на співпрацю, або простіше - „вербування”. Він не виключає використання „листа” у майбутньому як інструмент впливу на університет з метою приборкування будь-яких студентських протестів, або ж для підриву репутації навчального закладу.

Ректор заявив, що у вищу освіту повертається страх і пристосування, а на УКУ можливий тиск в наступні місяці. Такі дії спецслужб мають на меті обмежити громадянську свободу, демократію та людську гідність. Гудзяк також запевнив, що його телефон прослуховують і він може це довести.

В інтерв’ю „Німецькій хвилі” речниця СБУ Марина Остапенко підтвердила факт зустрічі працівника СБУ з ректором католицького університету. Зустріч відбувалася у рамках чинного законодавства з метою попередження порушення закону, заявила Остапенко: „Ректору було роз’яснено норми законодавства. Зокрема, що втягнення студентів в протиправну діяльність, у можливі масові заворушення – є неправомірними. Все було згідно нормам закону”.

Водночас, текст ректорського меморандуму отримали понад півсотні ректорів католицьких вузів Європи, які відвідали Львів у рамках Генеральної асамблеї Федерації католицьких університетів Європи.

День про "Хибні розрахунки" Януковича

ДЕНЬ - Хибні розрахунки

В ексклюзивному інтерв’ю «Дню» директор Програми Росії та Євразії британського Королівського інституту міжнародних відносин (Чатем-Хаус) Джеймс Шерр сказав газеті День, що Харківськими угодами з Росією «президент Януковича поступився багатьма основними здобутками, яких досягли три його попередники. Україна також відмовилася від основних карт, які давали їй змогу опиратися тиску з боку Росії. Як наслідок, на думку експерта, «подальший тиск з боку Росії неминучий».

Джеймс Шер вважає знижки на російський газ ілюзорними, а головною проблемою називає не реформованість українського енергетичного сектору та енергозатратної промисловості. НА його думку Росія не погодилася на жодні поступки Україні, тоді як Київ погодився на всі вимоги Кремля.

На запитання Дня чи може Захід надати якийсь стимул, щоб реформи в Українській ерегетиці були проведені? Експерт відповідає, що Євросоюз не фінансуватиме модернізацію української газотранспортної системи, бо вона може у будь-якій момент відійти у російські руки, а відтак ЄС де факто платив субсидії Росії, що не серйозно для обговорення. При цьому Шер підкреслює, що нова влада в Україні ухвалила рішення про співпрацю з Росією не консультуючись з Євросоюзом, тому не повинна розраховувати на допомогу.

На запитання Дня чи новий уряд вчинив дуже розумно, подовживши оренду Чорноморського флоту на українській території. Британський експерт вважає, що це відкрило таку собі скриньку Пандори і наслідки будуть більш радикальними ніж це міг передбачати президент Янукович. Йдеться про те, що Кремль сподівається забезпечити фактичну інтеграцію Криму в російську економіку. Нова українська влада дала змогу повернутися до Криму відділу контррозвідки, яке підпорядковується ФСБ, і ці домовленості передбачають необмежене поширення присутності російської розвідки не лише в Криму, а й по всій Україні.

Різке припинення співпраці між розвідкою України й НАТО, відновлення колишніх моделей СБУ-СЗР (Російська Зовнішня Розвідка), співпраця та можливе подальше поширення активності ГРУ в Україні, — все це Москва планує використати задля консолідації фундаментальної зміни в геополітичному напрямку України. На думку Шера, геополітичні цілі Януковича та його уряду не є такими радикальними. Проте вони відчинили двері, які буде дуже важко зачинити. Є велика ймовірність, що вони забезпечать фактичну втрату українського суверенітету в Криму.

ДЕНЬ: Чи була Харківська угода пов’язана з певними домовленостями між Обамою та Медведєвим?

Джеймс Шер: Обама та Медведєв не укладали жодних угод за рахунок України. Не Сполучені Штати повинні визначати національні інтереси України. І не ЄС. Не можна очікувати від Сполучених Штатів та Євросоюзу, що вони дбатимуть більше про українські національні інтереси, ніж самі українці. Саме керівництво Української держави має чітко визначити, що належить до їхніх національних інтересів, вжити конкретних заходів для їхнього просування і заручитися зовнішньою підтримкою. Саме це зробили поляки, чехи та балтійські країни, перш ніж приєднатися до ЄС. Насправді, виконуючи умови Заходу, Україна отримає більше можливостей для того, щоб зробити щось для себе. Але вона не може орієнтуватися на Росію і залишитися незалежною. Це історичні реалії, і вони залишаться політичними реаліями, доки Росія визначатиме свої інтереси та ідентичність так, як вона це робить тепер. Якщо Україна втратить Захід, а Захід відмовиться від України, то ваша держава втратить незалежність — у деяких сферах — дуже швидко. Парадокс полягає в тому, що коли Україна хоче знову залучити Захід, вона повинна зробити щось для себе. Єдине, в чому Україна може зберегти свою позаблоковість, — це право не брати участі в наступній війні Росії з її сусідами і не допомагати Росії в її внутрішній боротьбі з сепаратистами, бандитами, ісламістами та іншими. Щодо всього іншого, то хоч би як це називали, нова українська влада вдалася до таких кроків, які можуть скасувати роль України в міжнародних відносинах.

СЕГОДНЯ – У Львові скасували «Вітчизняну війну»

Львівська облрада прийняла рішення про відзначення щорічно на території області 8-9 травня Днів пам’яті жертв Другої світової війни. За таке рішення проголосували 62 депутати на сесії сьогодні, 25 травня.

Водночас Львівська облрада вирішила не вживати термін «Велика Вітчизняна війна» як такий, що не відповідає українській історичній реальності.

Рішення передбачає проведення заходів з висвітлення повної та об’єктивної історії збройного національно-визвольного руху українців у 40-50-х роках XX ст. та вшанування учасників руху під час відзначення Днів пам’яті жертв Другої світової війни.

Львівська облрада звернулася до Генпрокуратури України з проханням вжити дієвих заходів із недопущення використання прапорів і символіки неіснуючої країни СРСР та інших тоталітарних держав.

ЛОР звернулася до облрад України з пропозицією прийняти аналогічні рішення.

ZIK - Папа Римський їде в Україну

Святий Престол прийняв запрошення для Папи Бенедикта XVI відвідати Україну в 2012 році, встановлюється конкретна дата. Як повідомляє Релігійно-інформаційна служба України, про це розповів архієпископ Мокшицький під час IV робочої зустрічі католицьких єпископів України.

У 2012 році Львівська архідієцезія святкуватиме 600-річчя перенесення єпископської столиці з Галича до Львова.

За словами архієпископа, у Римо-католицькій церкві України молитимуться, щоб у цих урочистостях взяв участь Папа Римський,

Комерсант дає реакцію СБУ на відкритий лист ректора Українського католицького університету про тиск спецслужби. Вчора ми оглядали цей лист у Клацнути викладі британського часопису Економіст. СБУ заявило у коментарі Комерсанту, що контакт з ректором був звичайною практикою з метою запобігання правопорушень студентами вузів.