зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

26.05.10

День про "Хибні розрахунки" Януковича

ДЕНЬ - Хибні розрахунки

В ексклюзивному інтерв’ю «Дню» директор Програми Росії та Євразії британського Королівського інституту міжнародних відносин (Чатем-Хаус) Джеймс Шерр сказав газеті День, що Харківськими угодами з Росією «президент Януковича поступився багатьма основними здобутками, яких досягли три його попередники. Україна також відмовилася від основних карт, які давали їй змогу опиратися тиску з боку Росії. Як наслідок, на думку експерта, «подальший тиск з боку Росії неминучий».

Джеймс Шер вважає знижки на російський газ ілюзорними, а головною проблемою називає не реформованість українського енергетичного сектору та енергозатратної промисловості. НА його думку Росія не погодилася на жодні поступки Україні, тоді як Київ погодився на всі вимоги Кремля.

На запитання Дня чи може Захід надати якийсь стимул, щоб реформи в Українській ерегетиці були проведені? Експерт відповідає, що Євросоюз не фінансуватиме модернізацію української газотранспортної системи, бо вона може у будь-якій момент відійти у російські руки, а відтак ЄС де факто платив субсидії Росії, що не серйозно для обговорення. При цьому Шер підкреслює, що нова влада в Україні ухвалила рішення про співпрацю з Росією не консультуючись з Євросоюзом, тому не повинна розраховувати на допомогу.

На запитання Дня чи новий уряд вчинив дуже розумно, подовживши оренду Чорноморського флоту на українській території. Британський експерт вважає, що це відкрило таку собі скриньку Пандори і наслідки будуть більш радикальними ніж це міг передбачати президент Янукович. Йдеться про те, що Кремль сподівається забезпечити фактичну інтеграцію Криму в російську економіку. Нова українська влада дала змогу повернутися до Криму відділу контррозвідки, яке підпорядковується ФСБ, і ці домовленості передбачають необмежене поширення присутності російської розвідки не лише в Криму, а й по всій Україні.

Різке припинення співпраці між розвідкою України й НАТО, відновлення колишніх моделей СБУ-СЗР (Російська Зовнішня Розвідка), співпраця та можливе подальше поширення активності ГРУ в Україні, — все це Москва планує використати задля консолідації фундаментальної зміни в геополітичному напрямку України. На думку Шера, геополітичні цілі Януковича та його уряду не є такими радикальними. Проте вони відчинили двері, які буде дуже важко зачинити. Є велика ймовірність, що вони забезпечать фактичну втрату українського суверенітету в Криму.

ДЕНЬ: Чи була Харківська угода пов’язана з певними домовленостями між Обамою та Медведєвим?

Джеймс Шер: Обама та Медведєв не укладали жодних угод за рахунок України. Не Сполучені Штати повинні визначати національні інтереси України. І не ЄС. Не можна очікувати від Сполучених Штатів та Євросоюзу, що вони дбатимуть більше про українські національні інтереси, ніж самі українці. Саме керівництво Української держави має чітко визначити, що належить до їхніх національних інтересів, вжити конкретних заходів для їхнього просування і заручитися зовнішньою підтримкою. Саме це зробили поляки, чехи та балтійські країни, перш ніж приєднатися до ЄС. Насправді, виконуючи умови Заходу, Україна отримає більше можливостей для того, щоб зробити щось для себе. Але вона не може орієнтуватися на Росію і залишитися незалежною. Це історичні реалії, і вони залишаться політичними реаліями, доки Росія визначатиме свої інтереси та ідентичність так, як вона це робить тепер. Якщо Україна втратить Захід, а Захід відмовиться від України, то ваша держава втратить незалежність — у деяких сферах — дуже швидко. Парадокс полягає в тому, що коли Україна хоче знову залучити Захід, вона повинна зробити щось для себе. Єдине, в чому Україна може зберегти свою позаблоковість, — це право не брати участі в наступній війні Росії з її сусідами і не допомагати Росії в її внутрішній боротьбі з сепаратистами, бандитами, ісламістами та іншими. Щодо всього іншого, то хоч би як це називали, нова українська влада вдалася до таких кроків, які можуть скасувати роль України в міжнародних відносинах.

СЕГОДНЯ – У Львові скасували «Вітчизняну війну»

Львівська облрада прийняла рішення про відзначення щорічно на території області 8-9 травня Днів пам’яті жертв Другої світової війни. За таке рішення проголосували 62 депутати на сесії сьогодні, 25 травня.

Водночас Львівська облрада вирішила не вживати термін «Велика Вітчизняна війна» як такий, що не відповідає українській історичній реальності.

Рішення передбачає проведення заходів з висвітлення повної та об’єктивної історії збройного національно-визвольного руху українців у 40-50-х роках XX ст. та вшанування учасників руху під час відзначення Днів пам’яті жертв Другої світової війни.

Львівська облрада звернулася до Генпрокуратури України з проханням вжити дієвих заходів із недопущення використання прапорів і символіки неіснуючої країни СРСР та інших тоталітарних держав.

ЛОР звернулася до облрад України з пропозицією прийняти аналогічні рішення.

ZIK - Папа Римський їде в Україну

Святий Престол прийняв запрошення для Папи Бенедикта XVI відвідати Україну в 2012 році, встановлюється конкретна дата. Як повідомляє Релігійно-інформаційна служба України, про це розповів архієпископ Мокшицький під час IV робочої зустрічі католицьких єпископів України.

У 2012 році Львівська архідієцезія святкуватиме 600-річчя перенесення єпископської столиці з Галича до Львова.

За словами архієпископа, у Римо-католицькій церкві України молитимуться, щоб у цих урочистостях взяв участь Папа Римський,

Комерсант дає реакцію СБУ на відкритий лист ректора Українського католицького університету про тиск спецслужби. Вчора ми оглядали цей лист у Клацнути викладі британського часопису Економіст. СБУ заявило у коментарі Комерсанту, що контакт з ректором був звичайною практикою з метою запобігання правопорушень студентами вузів.