зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

26.05.10

Яворівський відповів Табачнику: Нічого особливого в російській літературі немає

Новий курс всесвітньої літератури в українських школах довго не протримається, як і Дмитро Табачник на посаді міністра освіти і науки України, заявив народний депутат від БЮТ, голова Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Володимир Яворівський, коментуючи заяву Табачника про намір ввести в школах курс всесвітньої літератури, три чверті якого складатиме російська література.

"Це ідея не міністра освіти, а керуючого будинками, директора ЖЕКу. Ну не можна так збіднювати всесвітню літературу, зводячи її виключно до російської, бо так хочеться пану Табачнику, - сказав Яворівський. - Всесвітня література - це всесвітня література - американська, турецька. У школі потрібно дітям було дати панораму всесвітньої літератури, а не зводити все до російської..."

"Нічого особливого в російській літературі зараз немає. Я не кажу, що вона бідна, але зводити все до літератури нерозумно", - зазначив голова Комітету ВР з питань культури і духовності.

Депутат також переконаний, що Табачника необхідно якнайшвидше відправити у відставку. "Чим швидше піде він, тим краще для України. А він сам не піде. Тому потрібно, щоб студенти відновили свої студентські страйки. Я нікого не підбурював, але це - конституційне право", - наголосив він.

Яворівський також переконаний, що політика русифікації припиниться, як тільки чинна влада піде разом з Табачником. На його думку, чинна влада "абсолютно виражена як антиукраїнська, але зводити все до російської літератури нерозумно".

Як повідомлялося, Табачник заявив, що шкільний курс зарубіжної літератури буде перейменовано у всесвітню літературу. "Хочу відійти від терміна "зарубіжна література" і повернутися до терміна "всесвітня література", де російська література займатиме найбільший обсяг - три чверті навчального процесу", - сказав він, зазначивши, що "... повернення російської літератури мовою оригіналу - першочергове завдання міністерства".