зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

24.05.10

Львів відзначив Свято Героїв. Вшанували Бандеру та Шухевича

24 травня у Львові пройшло масштабне відзначення Свята Героїв, у якому взяли участь представники міської та обласної влади, громадські організації та політичні партії.

Відзначення Свята Героїв розпочалося вшануванням Січових стрільців та воїнів УГА на Янівському кладовищі у Львові. Заступник голови Львівської ОДА з гуманітарних питань Ігор Держко, голова Львівської облради Мирослав Сеник, голова Львівського обласного товариства політв’язнів та репресованих Петро Франко поклали квіти до Меморіалу Січових стільців та воїнів УГА, запалили лампадки на їхніх могилах, а також вшанували пам'ять закатованої зв’язкової голови Проводу Українських Націоналістів Євгена Коновальця Ольги Басараб.

Після цього відбулося урочисте вшанування воїнів УГА біля Меморіалу на Личаківському кладовищі, куди також прибули учасники святкового марафону, який традиційно проходить у Львові у Свято Героїв.

Як наголосив Мирослав Сеник, марафон розпочався на Білогорщі, де поховано українського політичного діяча, голову Проводу ОУН-Б, Героя України Романа Шухевича. В ньому взяли участь 150 студентів Львівського державного університету фізичної культури, які пробігли 11 км.

«Українська влада робить сором’язливий вигляд, що не було тих, хто віддав життя за незалежність України. Сьогодні фактично немає представників державної влади на наших заходах. Очевидно, за це ми маємо попросити вибачення в тих, хто віддав життя за наше майбутнє… Цей марафон говорить про спадковість поколінь, а відтак – спадковість боротьби. Шановні студенти, пам’ятайте, що лише за незалежної України ви зможете мати можливість для самореалізації. Сьогодні це чин, що ми прийшли сюди. Це можна порівняти з тим часом, коли велися процеси над Чорноволом, Горинями!» – наголосив Мирослав Сеник.

Як повідомив журналістам проректор з виховної роботи зв’язків з громадськістю Львівського університету фізичної культури Ярослав Тимчак, Герої України Степан Бандера та Роман Шухевич були спортсменами. Бандера, попри хворі ноги, займався легкою атлетикою, а Шухевич – плаванням, тому сьогоднішній забіг, з його слів, є дуже символічним.

Після урочистостей на Личакові представники влади спільно із заступником міського голови Львова Василем Косівим, народними депутатами від фракції блоку НУНС Андрієм Парубієм та Володимиром В’язівським, а також головами організацій політв’язнів, ветеранів та репресованих поклали квіти до пам’ятника Степанові Бандері у Львові, де пройшло коротке віче.

Звідти колона учасників віча, а також активістів політичних партій, серед яких «Наша Україна», ВО «Свобода», КУН, НРУ, УРП, Фронт Змін, Батьківщина, «За Україну!», Українська партія тощо організували «Український марш до пам’ятника Шевченку, де пройшов урочистий парад, віче та святковий концерт.

Під час віча Мирослав Сеник висловив обурення тим, що у 19-у річницю незалежності українська влада «вивісила георгіївські стрічки», ігноруючи тим самим тих героїв, яких сьогодні вшановує Львів.

Водночас, як повідомив у коментарі ZAXID.NET Ігор Держко, відповідаючи на запитання, чому у заходах з відзначення Свята Героїв не взяв участі голова Львівської ОДА Василь Горбаль, чиновник зазначив, що губернатор готується до засідання Ради регіонів, яке пройде у Львові 27 травня.

«Губернатор має відрядження, готується до візиту Президента, прем’єра, голови ВРУ. Львівщину чекає безпрецедентна акція, тому голова Львівської ОДА як керівник організаційного комітету бере участь у підготовці до цієї події», - сказав Ігор Держко.

Не одна імперія хотіла б, щоб ми забули імена наших героїв, – мер Львова

Не одна імперія хотіла б, щоб ми забули імена наших героїв. Але нація, яка забуває минуле, – не має майбутнього. Ці імена закарбовані у нашій пам’яті назавжди, – заявив 24 травня під час урочистого віча з нагоди відзначення Свята Героїв у Львові міський голова Львова Андрій Садовий.

«Ми є свідками того, як сьогодні учні кращих шкіл зібрались на український марш. Вони вірять у те, що роблять, у їхніх серцях - Бандера, Шухевич, Коновалець», – наголосив Андрій Садовий, коментуючи святковий парад за участі львівських школярів з нагоди Свята Героїв.

Водночас мер Львова наголосив: «Зараз непростий час. Але це час, щоб краще зрозуміти себе, щоб усвідомити, що ніщо не дається просто так, за все треба воювати, все треба відстоювати!»

Нагадаємо, 24 травня у Львові пройшло масштабне відзначення Свята Героїв, у якому взяли участь представники міської та обласної влади, громадські організації та політичні партії. Пройшли урочисті покладання квітів до могил воїнам УГА, Січових стрільців, до пам’ятників Бандері та Шевченкові, а також у Львові відбулися святкові віча.

Шухевич: Сьогодні – день перемоги українського духу

Сьогодні – день перемоги українського духу, день нашої перемоги, – заявив 24 травня під час урочистого віча біля пам’ятника Шевченку з нагоди відзначення Свята Героїв у Львові Герой України Юрій Шухевич.

«Сьогодні ми зібрались, щоб вшанувати пам'ять наших героїв. Не героїв Радянського Союзу, не героїв Речі Посполитої, а наших, українських героїв! Кілька тижнів тому на цьому проспекті зібрались на шабаш ті, хто мав на меті вшанувати пам'ять міжнародних злочинців Сталіна, Берії, Кагановича, підняти їх на п’єдестал. Сьогодні ж ми тут вшановуємо наших героїв!» - наголосив Юрій Шухевич.

Нагадаємо, 24 травня у Львові пройшло масштабне відзначення Свята Героїв, у якому взяли участь представники міської та обласної влади, громадські організації та політичні партії. Пройшли урочисті покладання квітів до могил воїнам УГА, Січових стрільців, до пам’ятників Бандері та Шевченкові, а також у Львові відбулися святкові віча.

У Варшаві протестували проти повернення України до СРСР

23 травня, під пам’ятником Тарасові Шевченку у Варшаві відбулася акція протесту у рамках загальноєвропейського віча «За дотримання Конституції в Україні!». Про це ЗІКу повідомили організатори акції.

Загальноєвропейське віче є спільною ініціативою громадян України, що перебувають у країнах ЄС, а також громадян ЄС українського походження. Ініціатива була підтримана Європейським Конгресом українців. Окрім Варшави, віча пройшли також в інших містах країн Європи – зокрема, у Римі, Флоренції, Лісабоні, Мадриді, Афінах, Мюнхені, Берліні та в інших.

На думку організаторів віча у Варшаві (ініціативна група громадян України), від часу прийняття влади Президентом Віктором Януковичем найвищі органи України систематично порушують Конституцію України. «Європа – так, СССР – ні!», «Сталін – на смітник історії!», «Стоп – розпродажу України!», «Народ має право знати – стоп цензурі!» – під такими гаслами у польській столиці зібралася близько сотня українців.

Представник ініціативної групи громадян України Ростислав Крамар, відкриваючи віче, наголосив, що ініціатива проведення такого заходу є ініціативою знизу: «Ми вже достатньо зрілий народ, ми можемо висловити своє громадянське «ні!» тому, що відбувається протягом останніх двох місяців в Україні. Той, хто говорять, що сьогоднішня акція – це ініціатива того чи іншого політика – помиляється», – зазначив Ростислав Крамар.

На віче зібралися не тільки громадяни України, але й українці-автохтони Польщі. Від їх імені виступила Анна Кертичак, зазначивши: «Так, як і громадяни України, ми стурбовані тим, що відбувається в цій країні. Так, як і громадянам України, нам доводиться соромитися за ту владу, адже її дії не відповідають жодним демократичним нормам сьогоднішнього світу», – зауважила вона.

Після цих виступів було зачитано звернення учасників віча до Президента України Віктора Януковича, голови Верховної Ради України Володимира Литвина, Прем’єр-міністра України Миколи Азарова й міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка, а також звернення до польського суспільства. У цих документах відзначається, що «методи правління та провальна політика нової української влади ставлять під сумнів існування України як незалежної держави».

Ініціативна група вирішила переказати українській владі жартівливу посилку із «дешевим газом від заробітчан». Під час мітингу учасники надули кульку з написом «дешевий газ» і запакували її до коробки з маркою, що зображує Сталіна як «Героя України – 2010». Цю посилку, а також Конституцію України разом зі зверненням до української влади учасники віча передали до Посольства України у Варшаві. Віце-консул Максим Музичко прийняв Конституцію й звернення, однак відмовився приймати посилку із дешевим газом, мотивуючи це питаннями безпеки.

У Львові нардепів закликали не допустити перенесення Інституту сухопутних військ до Одеси

Козацькі організації Львівщини закликають народних депутатів України не допустити перенесення Інституту сухопутних військ зі Львова до Одеси. Про це сьогодні, 24 травня, під час урочистого віче біля пам’ятника Степанові Бандері заявив секретар Координаційної ради козацтва Львівщини Тарас Коляндрук.

Він нагадав, що Митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел звернувся до Президента Віктора Януковича з проханням вирішити питання про повернення інституту Сухопутних військ зі Львова до Одеси. З його слів, це було зроблено «по наказу Москви».

«Зрозуміло, чому такі речі робляться: офіцери у Львові чують українську мову, бачать українські традиції, а Москві це не вигідно. Але ми повинні зробити усе можливе, щоб не допустити перенесення вишу», – сказав Тарас Коляндрук.

Він зазначив, що якщо це вдасться зробити, то це стане перемогою українців після отриманої поразки при ратифікації угоди про продовження перебування ЧФ РФ у Криму.

Довідка.

Митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел звернувся до Президента Віктора Януковича з проханням вирішити питання про повернення інституту Сухопутних військ зі Львова до Одеси.

У 2005 році Міноборони вирішило закрити Одеський інститут Сухопутних військ до 2007 року і перевести його на базу Львівського військового інституту Національного університету «Львівська політехніка».

30 серпня 2006 року Кабмін реорганізував Одеський інститут сухопутних військ, створивши військовий інститут на базі Одеського національного політехнічного університету. Майно і земельні ділянки Інституту були залишені в управлінні Міністерства оборони без права відчуження.

Українці Франції проти уряду Азарова

Українці Франції підтримали загальноукраїнську акцію протесту проти політики нинішнього українського уряду. Збір підписів під відозвою Європейського Конгресу Українців триває до вівторка, коли документ буде офіційно передано до українського посольства в Парижі.

Збір підписів розпочався на Зелені Свята. Активісти української громади зібралися біля приміщення греко-католицької церкви Святого Володимира відразу після служби Божої. Всі бажаючі отримали до ознайомлення звернення до парламентів європейських країн світу та українського уряду, де, зокрема, наголошується: “Світове співтовариство ризикує втратити зі своїх лав країну, яка обрала шлях демократичного розвитку... В Україні, якій за роки незалежності вдалося досягти справжніх демократичних перетворень,.. спостерігається згортання демократичних інституцій та перехід до авторитарного режиму”.

Член Репрезантативного Комітету Українців Франції Кирило Митрович — один з тих, хто пропонує перехожим та вірним української церкви підтримати акцію протесту. Він пояснив для Бі-Бі-Сі: "Наш протест відбувається тому, що люди є невдоволені першими кроками і нового президента, і нового уряду, які фактично поступаються інтересами України перед Росією. Чи то буде в Севастополі, чи то буде в газовій системі, чи то буде в яких інших міжнародних або економічних справах".

Обговорення відозви Європейського Конгресу Українців відбувалося досить жваво. Більшість учасників погоджувалися із критикою нового українського курсу. Були й такі, хто підписувати протест не побажав, як і не схотів пояснити власну позицію для радіо. Аргументи противників акції співпадали з офіційним дискурсом Києва: державі потрібна стабільність, а дешевий газ виведе економіку з кризи.

Якщо заробітчани подекуди вагалися, чи ставити підпис, бо невдовзі збираються повертатися до України, так звана “стара діаспора” до акції долучалася, не вагаючись. Пані Дарія Мельникович, секретар Української бібліотеки ім. Симона Петлюри в Парижі, каже: "Так, я підписала, тому що я є патріотом України і вважаю, що те, що відбувається нині, є небезпечним для її майбутнього. Я підтримую загальну опінію діаспори та вважаю, що такі акції треба проводити й далі".

За інформацією голови Репрезантативного Комітету Укоаїнських організацій Франції Наталки Пастернак, українські дипломати погодилися передати документ із підписами до Києва. Відповідна зустріч у посольстві запланована на завтра, 25 травня.

У Луганську стартував конкурс політичної сатири

В рамках Всеукраїнського проекту політичної сатири „Політичні стусани”, що стартував 21 травня, Луганський Комітет порятунку України започаткував свій регіональний конкурс політичної сатири.

Про це УНІАН повідомив уповноважений Комітету Валентин ТКАЛИЧ.

За його словами, регіональний конкурс політичної сатири на місцеву владу проводитиметься у чотирьох номінаціях: політична карикатура; політичний анекдот чи гумореска; недолугі висловлювання місцевих можновладців; фото-відео приколи з місцевими можновладцями.

Підсумки конкурсу і нагородження його переможців відбудуться напередодні Дня незалежності, 23 серпня.

Чому Янукович став зіркою Інтернету?

За 3 дні відеоролик, на якому видно, як вінок від вітру падає на Віктора Януковича, в Інтернеті переглянули один мільйон і 370 тисяч разів.

Інцидент з українським президентом через примхи погоди - далеко не єдиний, що ставався з лідерами багатьох держав.

Величезною увагою до відео, на якому вінок від вітру падає на схилену голову Віктора Януковича, частково завдячує, як тепер кажуть у журналістських колах, працівникам команди президента.

Деякі українські журналісти повідомляли про спроби заборонити показувати цей ролик, або ж вилучити носій з цим відео.

Згодом в адміністрації президента пояснювали, що ніхто ніяких розпоряджень не давав і що це, мовляв, було самовільне рішення одного із працівників прес-служби, але це лише підігріло інтерес публіки.

Такою увагою українська інтернет-аудиторія не пошанувала навіть знамените "Пропало всьо", сказане Юлією Тимошенко до початку запису її телезвернення до народу. Вона мала на увазі зниклий із суфлера текст, але фраза стала афоризмом в устах її опонентів. Цей ролик за 11 місяців, відколи він був оприлюднений, переглянуто 948 тисяч разів.

Віктор Янукович давно став автором чималої кількості ляпів та обмовок.

Ролик із вінком можна ставити на перше місце серед його відео досягнень. Друге ж місці у цьому переліку, і за змістом і за кількістю перекладів, займає яєчний інцидент. У 2004-му, в Івано-Франківську кандидат у президенти Віктор Янукович знепритомнів від того, що в нього влучили яйцем. Охорона підхопила його і віднесла в автомобіль. За 6 років цей ролик подивилися більш ніж півмільйона разів.

Втім, у світовій історії є чимало інших керівників держав, які цілком можуть затьмарити українського президента, серед них італійський прем’єр-міністр Клацнути Сильвіо Берлусконі та 43-ій президент США Джордж Буш.

Як виявляється, не така вже й дивина, коли державні діячі потрапляють у халепу. Чому ж така дрібна прикрість з президентом Януковичем привабила таку велетенську увагу?

Колишній викладач Дипломатичної академії в Києві, політолог та кандидат політичних наук Олександр Палій каже, що "це зумовлено тим, що сам момент був занадто драматичний, тобто, він був ніби спеціально зрежисований. І кожна людина, яка дивиться на цей момент, бачить, що краще ніякий режисер, ніякий постановник навіть комедійних фільмів навряд чи міг би зняти".

Бі-Бі-Сі: Наскільки, на вашу думку, професійно спрацювали представники Адміністрації президента після цього? Як ви думаєте, чи правильно вони зробили, і щоб ви зробили на їх місці, щоб мінімізувати негативний неприємний ефект після цього?

О. Палій: Ну, звичайно, Адміністрація президента зреагувала неправильно, вона намагалася заборонити і вилучити відео з цим епізодом. На мій погляд, вона мусила діяти інакше, вона мусила перевести це на жарт, але, на жаль, ця радянська залізобетонна стилістика, яку культивує нинішній президент, жартів не передбачає.

Бі-Бі-Сі: Я думаю, що може у деяких глядачів чи у наших слухачів виникнути таке запитання (я маю на увазі, що є деякі політики, про яких смішних кадрів немає). Як ви думаєте, в чому тут причина? В тому, що жорстко контролюється протокол, жорстко контролюються потоки інформації? Чи є, дійсно, політики і посадовці, які частіше втрапляють у халепи?

О. Палій: Правильними будуть і перше пояснення, і друге. З одного боку, звичайно, що в Росії, в інших азійських країнах, де дуже серйозно ставляться до свого керівництва, такі речі неможливі в принципі через те, що все іде в запису, все іде під контролем, всі співробітники, які знімають, це не журналісти, а, власно кажучи, співробітники президентської адміністрації чи адміністрації голови держави.

Але, з іншого боку, є лідери, які частіше справді втрапляють в халепи. Якщо ми подивимось на нашого нинішнього президента, то побачимо, що його якийсь такий, можливо, злий, а, можливо, поки що не дуже злий рок переслідує. І, до речі, достатньо сумні речі.

Наприклад, згадаємо, як в Харкові підчас його відвідання через те, що охорона заблокувала вихід, помер фотограф. Потім, коли президент їхав на зустріч до російського президента в Харків, там знову загинула людина. А коли президент приїхав до Москви, там вибухнула шахта. Тобто, якось природа і матеріальний світ показують президентові, що в принаймні україно-російських відносинах щось рухається не в той бік.

Бі-Бі-Сі: Але, пане Палій, це несерйозно! Ну, співпадають деякі події... Можливо, можна сказати про щось серйозніше, скажімо, про протокол, про те, як працюють представники Адміністрації, які взаємодіють із засобами масової інформації, які організовують певні події чи радше заходи?

О. Палій: Я висловив одну тільки точку зору, так би мовити, нереалістичну. Але є більш така конкретна точка зору на всі ці речі і справді от стилістика роботи Адміністрації президента та й стилістика, чесно кажучи, самого президента передбачає занадто залізобетонний вираз обличчя і, мені здається, що насправді оця вся маска після інциденту з відео з президента зійшла, і він виступив в більш людській якості, і обличчя його було зовсім інше, ніж йому дуже довго намагалися зробити його іміджмейкери.

Бі-Бі-Сі: А чи зійшла маска? Тому що намагання, як ви самі згадали, намагання перешкодити поширенню чи розповсюдженню цього відео чи якихось інших неприємних для українського керівника чи інших керівників-посадовців сюжетів, такі намагання були. І до певної міри вони були успішні. Чи багато людей в Україні це бачили чи могли бачити?

О. Палій: На жаль, у нас справді сьогодні запроваджується цензура, вона поки що не жорстка, але пройшло дуже небагато часу після того, як Янукович став президентом, і я думаю, що у нас ще все, так би мовити, попереду. Але в той же день цей достатньо комічний випадок, який справді притягував би глядачів, не пустила абсолютна більшість каналів до ефіру.

Це зробили буквально лічені канали, це зробив Новий канал, 1+1, але глибоко ввечері, і це зробив Савік Шустер, який собі дозволяє багато чого в нашому телеефірі. Тобто, раз-два і нема.

Але, з іншого боку, є Інтернет. І я думаю, що великий успіх, якщо можна так сказати, цієї події в тому, що справді там виявився оператор, якого не встигли затримати співробітники президентської адміністрації. Я думаю, що відео з різних сторін цього інциденту є набагато більше. Або було! Я думаю, що його вже знищили, швидше за все.

Іноземні ЗМІ: Завдяки В.Януковичу Україна жертвує частиною свого суверенітету

Багато видань в різних країнах попереджають, що Україна, завдяки діям Президента Віктора Януковича на російському напрямі, жертвує частиною свого суверенітету і мотивує це роллю боржника перед Москвою. Приклад України показує, як, користуючись перевагою ситуації і застосовуючи тактику тиску політичними, енергетичними і навіть військовими засобами, Росія відновлює свою сферу впливу, повідомляє "Радіо "Свобода".

Американська "Крісчен Сайенс Монітор" попереджає, що Росія добивається успіхів на території України, Киргизстану, Грузії, і створює тут свою "сферу впливу" на сусідів. За новою риторикою Кремля про світову безпеку, "відкриті двері", "партнерство" ховається старе мислення (у якому, як і раніше, панує "блокове" мислення), а з нього логічно виходять практичні дії. Однією з жертв цих дій стала Україна. "У політиці добросусідства немає нічого поганого. Запрошувати друзів пограти у вашому дворі - це абсолютно нормально, якщо вони можуть піти додому, коли захочуть. І якщо це справжнє запрошення, а не залякування і не примушення", - резюмує американське видання.

Оглядач Ендрю Уїлсон відзначає в статті в "Нью-Йорк Таймс", що надмірне зближення Януковича з Росією може врятувати хіба що бізнеси Фірташа і Ахметова, що споживають майже половину російського газу і які стали головними спонсорами нового Президента. Але більшій частині України таке зближення з Москвою не допоможе, "і Україні скоро доведеться знову звернутися до західного столу". Але Захід, на думку Уїлсона, вже багато чому навчився з 2009 року, і йому слід було б спонукати Україну до реформування газового сектора. Хоча корупція перешкоджає Києву і в цьому.

Але найгірше, що може бути, як відзначає Уїлсон, "Янукович, може, вважає, що США і Європа дуже стурбовані своїми справами... і у них немає часу на Східну Європу, так чому тоді не пограти в регіоналізацію і не допомогти Росії в консолідації "її" регіону". На думку оглядача "Нью-Йорк Таймс", "якщо це так, то цього разу досягти, щоб український маятник знову рушив на захід, буде набагато складніше".

Польська "Жечпосполіта" публікує вислів голови комітету у закордонних справах Верховної Ради України, члена фракції БЮТ Олега Білоруса, який вважає, що Медведев і Янукович уклали в Києві таємну угоду про нібито майбутнє входження Придністров'я до складу України, натомість Київ повинен сприяти зміцненню позицій Росії в Молдавії. Тут же польська газета приводить думки молдавських і російських експертів, які вважають таку таємну угоду маловірогідною.

Так, молдавський експерт Аркадій Барбарозьє відзначає, що в Придністров'ї у більшості громадян молдавські паспорти, і Україна з Росією до цих пір офіційно визнавали цілісність Молдавії. А російський експерт, редактор "Нової газети" Андрій Сафонов, відзначає, що "Росія зовсім не зацікавлена віддавати Придністров'я Україні. Москва вважає, що у неї є шанс тримати під контролем всю Молдову, оскільки в Кремлі розраховують на перемогу незабаром на виборах в Кишиневі проросійських сил".

Українці - мешканці ЄС проведут віче, не спрямоване проти Януковича

У неділю 23 травня українці, що проживають у державах Європейського Союзу, планують провести віче за дотримання Конституції України.

Як повідомив кореспонденту УНІАН у Польщі представник ініціативної групи заходу Ігор ІСАЄВ, віче відбудеться у Варшаві, Римі, Ліссабоні, Мадриді, Афінах, Берліні, Мюнхені і Таллінні.

За його словами, віче було ініційоване групою людей, які живуть, навчаються чи працюють у Варшаві та Римі, а українці в інших містах Європи приєдналися до його проведення.

І.ІСАЄВ наголосив, що це захід - ініціатива групи людей, а не організована політичними силами чи організаціями українців за кордоном акція.

Як сказав І.ІСАЄВ, організатори заявили владі Варшави про участь у недільному заході 50 осіб. При цьому він не виключив, що насправді у ньому можуть взяти участь кілька сотень українців.
Він також зауважив, що віче не спрямоване проти Партії регіонів і Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА, а є закликом за дотримання Конституції.

Згідно із прес-релізом, поширеним ініціативною групою, українці за кордоном бачать порушення Конституції у ряді підписаних новою владою договорів з Росією і занепокоєні нехтуванням прав українських громадян, загрозою втрати громадянських свобод та підтримкою російської мови "на шкоду українській".

"Дії влади можуть знищити основи української державності, громадянське суспільство в Україні, що важко будувалося від 1991 року, українську культуру", - наголошено у прес-релізі.

Учасники віча у Варшаві планують ухвалити петицію до Президента, уряду та Верховної Ради, а також звернення до польського суспільства.

Після завершення акції її учасники планують передати владі України через Посольство України у Республіці Польща Конституцію і символічну посилку з «дешевим газом» від українських заробітчан.
Довідка УНІАН. За оцінками експертів, від 2 до 5 мільйонів українців працюють за кордоном, у тому числі у державах Євросоюзу, при цьому у Польщі - близько 200 тисяч українських громадян.

Окружний адмінсуд Києва виніс рішення про походження людства

Окружний адміністративний суд Києва виніс рішення, згідно з яким, людина походить від мавпи. Саме цієї теорії походження homo sapiens буде і далі дотримуватися Міносвіти при навчанні українських школярів, повідомляє ТСН.

Вісім батьків українських школярів подали до суду на Міністерство освіти з вимогою, щоб на уроках біології дітям викладали не лише еволюційну теорію походження людини, а й креаціоністську - про створення людини Богом.

На перше засідання суду представники Міносвіти так і не з'явилися. Спроби позивачів довести необхідність пояснення теорії походження життя з різних боків адмінсуд не сприйняв і відхилив всі клопотання.

Адвокати батьків мають намір боротися і далі за якісну освіту дітей, але вже з іншим складом суду.

"Колегія суддів ухвалила залишити позовну заяву без розгляду, ухвала може бути оскаржена статтями 185, 187 чинного Кодексу України", - говорять вони.

Це була свідома упередженість суду, вважають позивачі. "Можливо, це політичне замовлення, був дзвінок з міністерства в будь-якому випадку відмовити. У нас ще є 5 днів, ми порадимося і подумаємо, як нам краще вчинити", - заявив представник батьків Володимир Шепетько.

Вчені знайшли відсутню ланку в еволюції мавп і людини

Нагадаємо, наприкінці минулого року вчені спростували теорію Дарвіна.