зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

24.05.10

Українці Франції проти уряду Азарова

Українці Франції підтримали загальноукраїнську акцію протесту проти політики нинішнього українського уряду. Збір підписів під відозвою Європейського Конгресу Українців триває до вівторка, коли документ буде офіційно передано до українського посольства в Парижі.

Збір підписів розпочався на Зелені Свята. Активісти української громади зібралися біля приміщення греко-католицької церкви Святого Володимира відразу після служби Божої. Всі бажаючі отримали до ознайомлення звернення до парламентів європейських країн світу та українського уряду, де, зокрема, наголошується: “Світове співтовариство ризикує втратити зі своїх лав країну, яка обрала шлях демократичного розвитку... В Україні, якій за роки незалежності вдалося досягти справжніх демократичних перетворень,.. спостерігається згортання демократичних інституцій та перехід до авторитарного режиму”.

Член Репрезантативного Комітету Українців Франції Кирило Митрович — один з тих, хто пропонує перехожим та вірним української церкви підтримати акцію протесту. Він пояснив для Бі-Бі-Сі: "Наш протест відбувається тому, що люди є невдоволені першими кроками і нового президента, і нового уряду, які фактично поступаються інтересами України перед Росією. Чи то буде в Севастополі, чи то буде в газовій системі, чи то буде в яких інших міжнародних або економічних справах".

Обговорення відозви Європейського Конгресу Українців відбувалося досить жваво. Більшість учасників погоджувалися із критикою нового українського курсу. Були й такі, хто підписувати протест не побажав, як і не схотів пояснити власну позицію для радіо. Аргументи противників акції співпадали з офіційним дискурсом Києва: державі потрібна стабільність, а дешевий газ виведе економіку з кризи.

Якщо заробітчани подекуди вагалися, чи ставити підпис, бо невдовзі збираються повертатися до України, так звана “стара діаспора” до акції долучалася, не вагаючись. Пані Дарія Мельникович, секретар Української бібліотеки ім. Симона Петлюри в Парижі, каже: "Так, я підписала, тому що я є патріотом України і вважаю, що те, що відбувається нині, є небезпечним для її майбутнього. Я підтримую загальну опінію діаспори та вважаю, що такі акції треба проводити й далі".

За інформацією голови Репрезантативного Комітету Укоаїнських організацій Франції Наталки Пастернак, українські дипломати погодилися передати документ із підписами до Києва. Відповідна зустріч у посольстві запланована на завтра, 25 травня.