зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

24.05.10

У Варшаві протестували проти повернення України до СРСР

23 травня, під пам’ятником Тарасові Шевченку у Варшаві відбулася акція протесту у рамках загальноєвропейського віча «За дотримання Конституції в Україні!». Про це ЗІКу повідомили організатори акції.

Загальноєвропейське віче є спільною ініціативою громадян України, що перебувають у країнах ЄС, а також громадян ЄС українського походження. Ініціатива була підтримана Європейським Конгресом українців. Окрім Варшави, віча пройшли також в інших містах країн Європи – зокрема, у Римі, Флоренції, Лісабоні, Мадриді, Афінах, Мюнхені, Берліні та в інших.

На думку організаторів віча у Варшаві (ініціативна група громадян України), від часу прийняття влади Президентом Віктором Януковичем найвищі органи України систематично порушують Конституцію України. «Європа – так, СССР – ні!», «Сталін – на смітник історії!», «Стоп – розпродажу України!», «Народ має право знати – стоп цензурі!» – під такими гаслами у польській столиці зібралася близько сотня українців.

Представник ініціативної групи громадян України Ростислав Крамар, відкриваючи віче, наголосив, що ініціатива проведення такого заходу є ініціативою знизу: «Ми вже достатньо зрілий народ, ми можемо висловити своє громадянське «ні!» тому, що відбувається протягом останніх двох місяців в Україні. Той, хто говорять, що сьогоднішня акція – це ініціатива того чи іншого політика – помиляється», – зазначив Ростислав Крамар.

На віче зібралися не тільки громадяни України, але й українці-автохтони Польщі. Від їх імені виступила Анна Кертичак, зазначивши: «Так, як і громадяни України, ми стурбовані тим, що відбувається в цій країні. Так, як і громадянам України, нам доводиться соромитися за ту владу, адже її дії не відповідають жодним демократичним нормам сьогоднішнього світу», – зауважила вона.

Після цих виступів було зачитано звернення учасників віча до Президента України Віктора Януковича, голови Верховної Ради України Володимира Литвина, Прем’єр-міністра України Миколи Азарова й міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка, а також звернення до польського суспільства. У цих документах відзначається, що «методи правління та провальна політика нової української влади ставлять під сумнів існування України як незалежної держави».

Ініціативна група вирішила переказати українській владі жартівливу посилку із «дешевим газом від заробітчан». Під час мітингу учасники надули кульку з написом «дешевий газ» і запакували її до коробки з маркою, що зображує Сталіна як «Героя України – 2010». Цю посилку, а також Конституцію України разом зі зверненням до української влади учасники віча передали до Посольства України у Варшаві. Віце-консул Максим Музичко прийняв Конституцію й звернення, однак відмовився приймати посилку із дешевим газом, мотивуючи це питаннями безпеки.