зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

24.05.10

Чому Янукович став зіркою Інтернету?

За 3 дні відеоролик, на якому видно, як вінок від вітру падає на Віктора Януковича, в Інтернеті переглянули один мільйон і 370 тисяч разів.

Інцидент з українським президентом через примхи погоди - далеко не єдиний, що ставався з лідерами багатьох держав.

Величезною увагою до відео, на якому вінок від вітру падає на схилену голову Віктора Януковича, частково завдячує, як тепер кажуть у журналістських колах, працівникам команди президента.

Деякі українські журналісти повідомляли про спроби заборонити показувати цей ролик, або ж вилучити носій з цим відео.

Згодом в адміністрації президента пояснювали, що ніхто ніяких розпоряджень не давав і що це, мовляв, було самовільне рішення одного із працівників прес-служби, але це лише підігріло інтерес публіки.

Такою увагою українська інтернет-аудиторія не пошанувала навіть знамените "Пропало всьо", сказане Юлією Тимошенко до початку запису її телезвернення до народу. Вона мала на увазі зниклий із суфлера текст, але фраза стала афоризмом в устах її опонентів. Цей ролик за 11 місяців, відколи він був оприлюднений, переглянуто 948 тисяч разів.

Віктор Янукович давно став автором чималої кількості ляпів та обмовок.

Ролик із вінком можна ставити на перше місце серед його відео досягнень. Друге ж місці у цьому переліку, і за змістом і за кількістю перекладів, займає яєчний інцидент. У 2004-му, в Івано-Франківську кандидат у президенти Віктор Янукович знепритомнів від того, що в нього влучили яйцем. Охорона підхопила його і віднесла в автомобіль. За 6 років цей ролик подивилися більш ніж півмільйона разів.

Втім, у світовій історії є чимало інших керівників держав, які цілком можуть затьмарити українського президента, серед них італійський прем’єр-міністр Клацнути Сильвіо Берлусконі та 43-ій президент США Джордж Буш.

Як виявляється, не така вже й дивина, коли державні діячі потрапляють у халепу. Чому ж така дрібна прикрість з президентом Януковичем привабила таку велетенську увагу?

Колишній викладач Дипломатичної академії в Києві, політолог та кандидат політичних наук Олександр Палій каже, що "це зумовлено тим, що сам момент був занадто драматичний, тобто, він був ніби спеціально зрежисований. І кожна людина, яка дивиться на цей момент, бачить, що краще ніякий режисер, ніякий постановник навіть комедійних фільмів навряд чи міг би зняти".

Бі-Бі-Сі: Наскільки, на вашу думку, професійно спрацювали представники Адміністрації президента після цього? Як ви думаєте, чи правильно вони зробили, і щоб ви зробили на їх місці, щоб мінімізувати негативний неприємний ефект після цього?

О. Палій: Ну, звичайно, Адміністрація президента зреагувала неправильно, вона намагалася заборонити і вилучити відео з цим епізодом. На мій погляд, вона мусила діяти інакше, вона мусила перевести це на жарт, але, на жаль, ця радянська залізобетонна стилістика, яку культивує нинішній президент, жартів не передбачає.

Бі-Бі-Сі: Я думаю, що може у деяких глядачів чи у наших слухачів виникнути таке запитання (я маю на увазі, що є деякі політики, про яких смішних кадрів немає). Як ви думаєте, в чому тут причина? В тому, що жорстко контролюється протокол, жорстко контролюються потоки інформації? Чи є, дійсно, політики і посадовці, які частіше втрапляють у халепи?

О. Палій: Правильними будуть і перше пояснення, і друге. З одного боку, звичайно, що в Росії, в інших азійських країнах, де дуже серйозно ставляться до свого керівництва, такі речі неможливі в принципі через те, що все іде в запису, все іде під контролем, всі співробітники, які знімають, це не журналісти, а, власно кажучи, співробітники президентської адміністрації чи адміністрації голови держави.

Але, з іншого боку, є лідери, які частіше справді втрапляють в халепи. Якщо ми подивимось на нашого нинішнього президента, то побачимо, що його якийсь такий, можливо, злий, а, можливо, поки що не дуже злий рок переслідує. І, до речі, достатньо сумні речі.

Наприклад, згадаємо, як в Харкові підчас його відвідання через те, що охорона заблокувала вихід, помер фотограф. Потім, коли президент їхав на зустріч до російського президента в Харків, там знову загинула людина. А коли президент приїхав до Москви, там вибухнула шахта. Тобто, якось природа і матеріальний світ показують президентові, що в принаймні україно-російських відносинах щось рухається не в той бік.

Бі-Бі-Сі: Але, пане Палій, це несерйозно! Ну, співпадають деякі події... Можливо, можна сказати про щось серйозніше, скажімо, про протокол, про те, як працюють представники Адміністрації, які взаємодіють із засобами масової інформації, які організовують певні події чи радше заходи?

О. Палій: Я висловив одну тільки точку зору, так би мовити, нереалістичну. Але є більш така конкретна точка зору на всі ці речі і справді от стилістика роботи Адміністрації президента та й стилістика, чесно кажучи, самого президента передбачає занадто залізобетонний вираз обличчя і, мені здається, що насправді оця вся маска після інциденту з відео з президента зійшла, і він виступив в більш людській якості, і обличчя його було зовсім інше, ніж йому дуже довго намагалися зробити його іміджмейкери.

Бі-Бі-Сі: А чи зійшла маска? Тому що намагання, як ви самі згадали, намагання перешкодити поширенню чи розповсюдженню цього відео чи якихось інших неприємних для українського керівника чи інших керівників-посадовців сюжетів, такі намагання були. І до певної міри вони були успішні. Чи багато людей в Україні це бачили чи могли бачити?

О. Палій: На жаль, у нас справді сьогодні запроваджується цензура, вона поки що не жорстка, але пройшло дуже небагато часу після того, як Янукович став президентом, і я думаю, що у нас ще все, так би мовити, попереду. Але в той же день цей достатньо комічний випадок, який справді притягував би глядачів, не пустила абсолютна більшість каналів до ефіру.

Це зробили буквально лічені канали, це зробив Новий канал, 1+1, але глибоко ввечері, і це зробив Савік Шустер, який собі дозволяє багато чого в нашому телеефірі. Тобто, раз-два і нема.

Але, з іншого боку, є Інтернет. І я думаю, що великий успіх, якщо можна так сказати, цієї події в тому, що справді там виявився оператор, якого не встигли затримати співробітники президентської адміністрації. Я думаю, що відео з різних сторін цього інциденту є набагато більше. Або було! Я думаю, що його вже знищили, швидше за все.