зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

25.09.10

У Херсоні 250 людей влаштували мітинг проти підвищення пенсійного віку для жінок

У Херсоні на площі Свободи близько 250 осіб взяли участь у мітингу проти підвищення пенсійного віку для жінок.

До мітингувальників звернулися депутати Херсонської міськради від партії Батьківщина і представники громадськості. У мітингу також взяв участь народний депутат, заступник керівника фракції БЮТ у Верховній Раді Юрій Одарченко.

Чиновники закликали присутніх висловити уряду протест проти підвищення пенсійного віку та створення умов для загибелі малого і середнього бізнесу.

Одарченко назвав рішення про підвищення пенсійного віку "злочином влади проти власного народу".

У результаті заходу було прийнято звернення до Верховної Ради, в якому йдеться, що "жоден уряд, крім нинішнього, не піднімав питання про підняття пенсійного віку, протистояло антинародним вимогам Міжнародного валютного фонду і знаходило можливості для пенсійного забезпечення".

Учасники мітингу у своєму зверненні також вимагали від парламенту "прийняти закони та державні програми, спрямовані на досягнення європейської якості і тривалості життя громадян України", яка на сьогоднішній день є найкоротшою в Європі.

Нагадаємо, 22 вересня, Верховна Рада не підтримала встановлення мораторію на підвищення пенсійного віку для жінок.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://ua.korrespondent.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

У регіонах на повну силу задіяно адмінресурс, – політик

Лідер "Єдиного Центру" Віктор Балога заявляє, що намісники президента Віктора Януковича в регіонах на повну силу задіяли адміністративний ресурс. Про це він сказав, виступаючи перед партійним активом Донеччини.

Про це ZAXID.NET повідомили у прес-службі партії.

За словами Балоги, цей тиск з боку провладної партії на інші політичні сили відчувається не лише у західних областях, а й на Донеччині, загалом на Сході країни.

"Складається враження, що команда відокремилася від глави держави і пішла в автономне плавання.

Особисто мені важко повірити, що вказівки "бетонувати" країну та йти напролом виходять з четвертого поверху будинку на Банковій. Нова влада, як на ксероксі, множить помилки попередньої команди", - сказав він.

Балога зазначив, що нова влада діє силою, з адміністративним ресурсом та бюджетними грошима.

"Влада обіцяє все і вся, відкриває термінали аеропортів та асфальтує дороги, щоправда, переважно до своїх будинків, а видає це за свої досягнення. На місцевих виборах між правлячою партією і опозицією сутичка йде виключно за владу, маємо багато політики, але мало інтересів людей та суспільства", - сказав він.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Львівська облрада нагородила ветеранів та членів УПА

З нагоди 15-річчя діяльності Львівського обласного відділення Всеукраїнського об'єднання ветеранів голова Львівської обласної ради підписав розпорядження, згідно з яким за багаторічну громадську діяльність, вагомий особистий внесок в утвердження і розбудову Української незалежної держави цінними подарунками нагородив ветеранів Львова та області.

Водночас, сьогодні, 25 вересня, під час урочистої конференції з нагоди 15-річчя діяльності Львівського обласного відділення Всеукраїнського об'єднання ветеранів він привітав ветеранів з ювілеєм. У своєму виступі Мирослав Сеник подякував Львівському обласному відділенню Всеукраїнського об'єднання ветеранів за ту спільну роботу, яку відділення протягом останніх п`яти років проводило разом з Львівською обласною радою 5-го демократичного скликання.

"Ви є тією організацією, якій болить за Україну, Ви об`єднуєте всю Україну, Ви всі - ті люди, які все своє життя служили і боролися за Україну. Я щиро дякую Вам за це і низько вклоняюся!, – сказав Мирослав Сеник.

Цінні нагороди від голови обласної ради отримали:

Царик Ярополк Михайлович – голова Бібрського міського відділення Всеукраїнського об'єднання ветеранів;

Буць Богдан Данилович – член ради Львівського обласного відділення Всеукраїнського об'єднання ветеранів;

Полюга Любомир Іванович – учасник бойових дій УПА, громадський діяч;

Шпарик Василь Іванович – голова Стрийського районного відділення Всеукраїнського об'єднання ветеранів;

Баглаєвич Степан Михайлович – голова Соснівського міського відділення Всеукраїнського об'єднання ветеранів;

Пірожик Тадей Степанович – голова Старосамбірського районного відділення Всеукраїнського об'єднання ветеранів;

Іваницька Ганна Степанівна – членкиня ради Львівського обласного відділення Всеукраїнського об'єднання ветеранів.

Як інформував ZAXID.NET, також ветеранів привітав міський голова Львова Андрій Садовий, який наголосив: "Я не знаю жодної нації, яка б пережила такі лихоліття: голод, вбивства… Українці вижили! Ви – живі свідки української перемоги. Сьогодні – непростий час. Може ми б хотіли, щоб Україна була трохи іншою. Бог дає часом випробування, які ми спочатку не розуміємо".
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Клюєва картопля подешевшала до 2 гривень

Після скандальних відвідин сільськогосподарського ярмарку прем'єр-міністром Миколою Азаровим усього тиждень тому, його відвідав і перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв, який у суботу, 25 вересня, побував на декількох ярмарках у Києві.

"Андрій Клюєв ознайомився з асортиментом продукції, поцікавився цінами на різні групи товарів.

Наприклад, на ярмарку по вулиці Ревуцького в Дарницькому районі столиці картоплю з Черкащини, Чернігівщини та інших областей продавали від 2 до 5 гривень за кілограм", - йдеться в повідомленні прес-служби віце-прем'єра, пише "Дзеркало тижня".

Нагадаємо, що 18 вересня Азаров повідомив, що на ярмарку "картоплю можна купити за 3,50, гречку - по 8 гривень".

Пізніше прем'єр був вимушений виправдовуватися в телеефірі за свої слова, що обурили всю країну.

У суботу в Києві працювало 10 виїзних ярмарків у різних районах міста, а також 60 пересувних точок продажу (по кілька вантажних автомобілів на кожну). Такі ярмарки планується проводити щотижня.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.epravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Азаров похвалив Добкіна за чисті вулиці

Прем’єр-міністр України Микола АЗАРОВ відзначив чистоту вулиць у Харкові.

Як передає кореспондент УНІАН, своє враження від міста прем’єр висловив, порівнюючи роботу Харківської та Одеської міської влади.

«Я досить пряма людина, тому сказав меру Одеси всі враження, які у мене виникли, коли я проїжджав по Одесі, або виходив з машини і бачив місто. Зовсім протилежне я сказав вашому губернатору. Щиро сказав: Михайле Марковичу (ДОБКІН – УНІАН), Харків і Одеса – небо і земля!», наголосив М.АЗАРОВ.

Керівник уряду високо оцінив «порядок і прогрес» у Харкові та водночас висловив жаль із приводу низької якості доріг у Одесі.

«Мені прикро як прем’єр-міністру. У нас Одеса має бути кращою за Харків, або принаймні не гіршою. І вона обов’язково буде не гіршою за Харків», - зазначив М.АЗАРОВ.

Прем’єр-міністр висловив задоволення роботою місцевої влади у Харкові, зауваживши, що «місто покращується на очах».

Як повідомляв УНІАН, під час робочого візиту до Одеси М.АЗАРОВ критично оцінив роботу мера міста Едуарда ГУРВІЦА, зокрема відзначив незадовільний стан доріг.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Яценюк хоче референдум

Лідер "Фронту Змін" Арсеній Яценюк переконаний, що рішення щодо змін до Конституції має прийматися на всенародному референдумі.

"Нову редакцію Конституції треба підготувати на Конституційній асамблеї і подати на референдум, щоб це не була редакція Конституції просто на догоду президенту, уряду й парламенту", - сказав він в ефірі "Шустер Live", повідомляє прес-служба "Фронту змін".

На думку Яценюка, нинішній владі передусім треба навчитися виконувати чинну Конституцію, а не змінювати її під ситуацію.

"Конституція - не статут закритого акціонерного товариства, а Основний закон держави", - сказав він.

Яценюк додав, що у нього немає сумнівів, що Конституційний суд скасує політреформу-2004: "юридичні підстави є, крім того, цьому сприятимуть останні зміни в складі КС".

"Але скасування політреформи ніяк не вплине на чинність сьогоднішньої Конституції. Ми не можемо автоматично повернутись до Конституції 1996 року. Рішення Конституційного суду не змінить повноважень ні президента, ні уряду, ні парламенту. Хіба що рішення КС напишуть на Банковій", - сказав він.

На думку політика, народ хочуть усунути від процесу прийняття рішення, якою бути Конституції, хоча за Основним законом саме народ є основним джерелом влади в країні.

"Тому моя позиція наступна: якщо президент хоче дійсно якісних змін в країні, нехай пояснить, навіщо він змінює Конституцію. Як рядовий громадянин я хочу почути, що безпосередньо зміниться в моєму житті й житті інших українців після того, коли буде прийнята нова редакція Конституції", - підкреслив Яценюк.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Західне агентство переплутало Януковича з Ющенком (ФОТО)

В ході висвітлення сесії Генеральної асамблеї ООН в Нью-Йорку, в роботі якої брав участь у тому числі й український президент, стався кумедний епізод.

Як повідомляє Фокус, агентство Bloomberg, що проводило зйомку виступу українського президента, підписало фотографії Віктора Януковича «Віктор Ющенко».
Авторитетне американське агентство Bloomberg існує з 1981 року. Засноване бізнесменом Майклом Блумбергом. Спеціалізується на економічній, фінансовій та інвестиційній інформації. Журналісти Bloomberg працюють у більш ніж 70 країнах.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Пірати захопили 12 українців біля Сомалі

Військово-морські сили ЄС, задіяні в операції “Аталанта” в рамках боротьби з піратством біля Сомалі, повідомили, що пірати захопили в суботу грецьке судно MV Lugela з українським екіпажем.
За повідомленнями, на борту судна під панамським прапором - 12 українців.

Судно було захоплене на відстані 900 морських миль від східного узбережжя Сомалі.

За даними ВМС ЄС, після того, як судно надіслано сигнал про допомогу зранку у суботу, зв’язку з ним не було.

MV Lugela везло сталеві дроти та інші вироби із сталі.

Головне завдання європейських сил біля Сомалі – супроводжувати торгівельні судна, які везуть гуманітарну допомогу в рамках Продовольчої програми ООН, а також судна Африканського Союзу в Сомалі.

Минулого року сомалійські пірати захопили близько 70 суден і отримали 50 мільйонів доларів викупу.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

Тисячі на Буковині мають румунські паспорти

За підрахунками експертів, на Буковині від 10 до 50 тисяч людей є одночасно громадянами України і Румунії, попри те, що український закон забороняє подвійне громадянство.
Заповітний штамп про перетин кордону країни-члена ЄС

Віталій має два паспорти: український та румунський. Каже, що румунський отримати не надто складно. Хлопець каже, що треба довести родинні зв'язки з людьми, які народилися та проживали на Буковині до 1940 року, часу, коли територія була румунською.

А ще - скласти присягу на вірність державі Румунія. Відтак, вважається, що дорога до Євросоюзу відкрита.

Декілька років тому, коли румунська влада спростила процедуру отримання паспортів, буковинці почали їх масово отримувати, не відмовляючись від українського громадянства.

В Україні подвійне громадянство заборонено

"У нас можна отримати румунське, американське чи будь-яке інше громадянство лише, здавши перед тим паспорт український. Люди ж, які отримують румунські паспорти - українських не здають. Переважна більшість тих, хто отримує ці паспорти, хоче в Європу на роботу.

Румунський паспорт країни-члена Євросоюзу дає можливість ці кордони перетинати без проблем", - каже політолог Ігор Буркут.

За підрахунками українських депутатів, кількість жителів Чернівецької області із подвійним громадянством набагато більша від офіційних даних і може сягати 50 тисяч.

Румунська сторона такі цифри не підтверджує і не спростовує.

Чи може бути лояльність розділеною?

Депутат Чернівецької обласної ради Віктор Довганич неодноразово заявляв про небезпеку, яку приховує надання румунських паспортів жителям Буковини.

Депутат вважає, що за цим кроком можуть будуть нові, більш загрозливі для України.

"Дешевий сир буває тільки в мишеловці. Ясна річ, що це дає право іншій державі впливати на наших людей. Якщо ти громадянин тієї держави, то мусиш прислухатися. Наші люди їздили туди голосувати на виборах. А ми знаєм різкі заяви президента Румунії про територіальні претензії до України.

Тут небезпека не в тому, що їм видали ці закордонні паспорти, а в тому, як їх потім використають спецслужби тієї держави чи керівні органи."

Отримання румунського громадянства - особливість Закарпатського регіону.

"Карту поляка" вже отримало чимало мешканців Галичини польського походження.

На Кримському півострові, на півдні та сході України існує проблема подвійного українсько-російського громадянства.

Що людям, а що державі?

В останні роки для української влади подвійне громадянство пріоритетною темою ніколи не було, хоча проблему неодноразово порушували місцеві політики та ЗМІ.

Тема сепаратизму, яка спалахує разом із виборчими кампаніями, стала однією із найбільших фобій українського суспільства.

Водночас, навіть деякі представники влади, в тому числі й високопосадовці, підозрювалися у тому, що мали по кілька паспортів.

Для одних в Україні це свого роду запасний вихід від відповідальності за корупційні злочини. Для інших - шанс знайти роботу за кордоном і забезпечити гідне життя своїм родинам.

Оксана Денисюк, Чернівці

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Польщі образилися, що Янукович відвів їй другорядну роль

У Польщі розгорнулася дискусія щодо подальших відносин з Україною та її новою владою.

Про це пише Німецька хвиля, посилаючись на польські ЗМІ.

Так, на початку цього тижня польське видання "Dziennik.Gazeta Prawna" зауважило:

"У концепції економізованої закордонної політики Януковича видно, якою другорядною є роль Польщі. У дотеперішньому графіку закордонних візитів, які здійснив український президент, Варшави не було. Польщу випередили не тільки Брюссель, Москва, Вашингтон, Пекін і Берлін. Перед Варшавою були навіть Афіни і Анкара".

І хоча усі польські керівники весь час продовжують повторювати про підтримку європейського вектора України та необхідність тісних контактів, публіцисти б'ють на сполох: "Україна є дедалі менше українською", наголошуючи на нинішній політиці Києва.

У свю чергу польська опозиція критикує політику Варшави щодо східних сусідів.

Так, колишній міністр у канцелярії президента Леха Качинського Вітольд Ващиковський вважає, що уряд Дональда Туска поволі відходить від підтримки розширення ЄС та НАТО на Схід, роблячи ставку на Росію.

"Цей уряд не любить цього, він любить швидкі зиски, які можна перекласти на якусь політичну користь. Тому він визнав, що через те, що ці країни не впоралися з домашнім завданням, щоб швидко стати членами Євросоюзу і НАТО, то вирішено, що краще домовлятися з Росією, - цей варіант принесе швидшу користь", - вважає представник опозиції.

У польській пресі, зокрема у виданні "Gazeta Wyborcza", розгорнулася дискусія між прибічниками активної, прихильної польської політики до України на зразок ідей великого польського мислителя Єжи Ґєдройця та тими, хто вже визнали Україну буферною державою.

Політичний експерт Бартоломєй Сенкевич вважає, що Україна дрейфує, що протягом 20-ти років її лідери і суспільство ухиляються від вибору між Заходом і Сходом.

Тому, на його думку, головне, щоб Україна не стала нестабільною частиною Європи і була передбачуваним партнером.

Натомість політики і публіцисти Богуміла Бердиховська та Генрик Вуєць наголосили, що виступають за активну східну політику, особливо стосовно України, не тому, що за неї висловлювалися Єжи Ґєдройць чи Яцек Куронь, а тому, що на їхнє переконання, така політика добре служить Польщі і усьому регіону.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

З відміною політреформи Україна отримає хана Януковича, - журналіст

«Для мене абсолютно зрозуміло після виступів представників Верховної Ради, уряду, адміністрації Президента під час засідання Конституційного Суду, яким буде його рішення, особливо, якщо врахувати, що перед тим одна третя складу Конституційного Суду була змінена», - заявив заступник редактора газети «Комерсант Україна» Валерій Калниш 24 вересня під час ток-шоу «Велика політика» на Інтері.

Він зазначив: "Ми отримаємо не царя, а хана Януковича, цим, швидше за все, і закінчиться".

Водночас, запрошений у студію заступник голови Адміністрації Президента України Андрій Портнов відмовився коментувати можливі наслідки рішення КСУ щодо легітимності або не легітимності конституційної реформи 2004 року і як державний службовець, і як фаховий правник – завідувач кафедри конституційного права в національному університеті ім. Т.Шевченка, і як громадянин, "щоб не впливати на судовий процес".

Нагадаємо, сьогодні народний депутат від НУ-НС Р. Зварич заявив, що Конституційний Суд відбувався для того, щоб перетворити Януковича у всемогучого царя в Україні.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Критика Януковича у світових ЗМІ інспірована українськими політиками, – Грищенко

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко вважає, що критика внутрішньої політики Віктора Януковича та його команди в провідних закордонних виданнях інспірована тими, хто програв останні вибори. Про це він заявив 24 вересня під час ток-шоу «Велика Політика» на Інтері.

"Те, що є в інформаційній сфері, інспіровано зсередини країни тими, хто досі не може змиритися з результатом вільного, чесного волевиявлення українських виборців. Це тільки свідчить, що політична сила не здатна внутрішньо працювати", - прокоментував К.Грищенко редакційну статтю у Financial Times, де висловлювалися побоювання щодо того, що демократія в Україні в небезпеці.

Він додав, що офіційні представники держав, стратегічних партнерів, зокрема США, подібних побоювань не висловлювали. За його словами, у країнах розвиненої демократії не сприймають, коли політична боротьба виноситься назовні.

Також К.Грищенко оцінив акції протесту закордонних українців проти Президента В. Януковича. "Ми маємо дбати, у першу чергу, про українців, які живуть в Україні. При цьому ми поважаємо тих, хто живе закордоном, хто співчуває і любить цю країну. Однак вони не живуть життям, яким живемо ми.

У них свої уявлення, симпатії, які ґрунтуються на штампах, стереотипах, – прокоментував він. - Рішення Президента запросити очільників української діаспори було абсолютно правильним. Ми готові до такого спілкування. Небажання зустрітися має лише одне пояснення, їм нема що по суті сказати. Немає бажання вступати в діалог, який би засвідчив, що сьогоднішня влада є найбільшими патріотами, які готові і здатні відстоювати суттєві інтереси держави. Діалог, який ґрунтується не на популізмі, а на розумінні, що для стратегічної перспективи треба вирішувати складні питання вже сьогодні". Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович здійснив триденний робочий візит до Сполучених Штатів Америки, де взяв участь у роботі 65-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Згодом заступник голови Адміністрації Президента України Ганна Герман повідомила, що українська діаспора відмовилася прийти на зустріч з Президентом України Віктором Януковичем у Нью-Йорку.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/