зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

25.09.10

Януковича в Україні перетворюють на царя, - нардеп

На думку народного депутата України від НУ-НС Романа Зварича, Конституційний Суд відбувався для того, щоб перетворити Януковича у всемогучого царя в Україні. Про це він заявив 24 вересня у політичному ток-шоу «Шустер Live» на ТРК «Україна», присвяченому початку розгляду легітимності конституційної реформи 2004 року у КСУ.

"Всі розуміють навіщо це робиться, навіщо задіяне це "шоу", дехто називає це "цирком", яке називається Конституційний Суд України (засідання у справі легітимності політреформи 2004 року – ред.) і ніхто в парламенті не приховує того факту, що це робиться для того, щоб перетворити Януковича у своєрідного царя, всемогучого царя в Україні.

Я хотів би нагадати декілька речей, які передували тому, що зараз ми бачимо на УТ-1 (засідання Конституційного Суду України, - ред.), під дуже дивними обставинами 4 суддів подають у відставку. Це - безпрецедентний випадок - не один, не двоє, а аж четверо… Натяк, який ми чули тоді, полягав в тому, що ці судді, можливо, не були б дуже слухняними щодо намагань теперішньої влади повернути Януковичу значно більші повноваження, ніж він зараз має. Під дуже сумнівними обставинами раптом скликається з’їзд суддів, який призначає нових суддів Конституційного Суду.

Чому це все відбувалося такими поспішними темпами? І сам Конституційний Суд, який розглядає доленосне питання, проводить своє засідання у відкритому режимі в один день? Я не пам’ятаю такого випадку, коли розглядалося б конституційне подання народних депутатів України в один день. Це просто нечувані речі. Все це дійсно робиться для того, щоб посилити повноваження президента", - зазначив Р. Зварич.

Водночас, щодо посилення повноважень президента Р. Зварич заявив, що не обов’язково сильніші повноваження для президента означають сильнішу владу. "Додатковим свідченням є те, що нам потрібно посилювати не повноваження президента, а посилювати прикмети демократії в нашій державі. Повинна бути така демократія, яка би служила народу. Більшість сильних держав є сильними демократично. І це означає не сильного президента, а сильну владу народу і, в першу чергу, це означає сильні усі інститути влади".

У відповідь на заяви Р. Зварича щодо "сумнівних обставин" звільнення суддів Конституційного суду, народний депутат України від Партії регіонів Вадим Колесніченко заявив, що всіх суддів було звільнено відповідно до регламенту: "Я безпосередньо маю стосунок до цього питання, як голова підкомітету з питання звільнення суддів, і я готував їх особисті справи. Відповідно до регламенту я з кожним суддею розмовляв, кожен написав, що це його власне бажання і що тиск на нього не здійснюється. Повірте, кількість суддів, які бажають бути звільненими – достатня і комітет не встигає їх всіх розглянути. Я не бачу тут жодного подвійного дня, тому, що всіх суддів звільнено відповідно до регламенту. Нічого, окрім заяв про звільнення за власним бажанням і заяв про те, що тиск на них не здійснювався у письмовій чи іншій формі, не звучало. Все решта – це здогадки", - зазначив В. Колесніченко.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: