зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

19.07.10

Опитування: Відповідальність за підвищення ціни на газ несе Янукович

Основну відповідальність за підвищення ціни на газ для населення несе Президент - так вважає близько третини опитаних українців (35,8%), - про це свідчать результати телефонного опитування Інституту Горшеніна.

Майже така ж кількість респондентів (33,2%) вважає, що основну відповідальність за це несе Кабінет міністрів. А кожний п’ятий опитаний (19,2%) покладає відповідальність за підвищення тарифів на газ для населення на Верховну Раду, кожен же десятий (9,7%) - на МВФ.

Як повідомили Кореспондент.net в Інституті Горшеніна, більше 70% українців вважають, що підвищення тарифів істотно позначиться на їхньому родинному бюджеті

" Як наслідок - значна частина респондентів вважає, що зазнаватиме труднощі з оплатою послуг ЖКГ по нових тарифах. Якщо сьогодні повністю або частково тарифи оплачують близько 90%, то, після запланованого підвищення, тарифи зможуть оплачувати близько 70% населення", - сказано в повідомленні соціологів.

Результати опитування свідчать, що переважна більшість українців (85,4%) знають про те, що з 1 серпня 2010 року роздрібна ціна на газ для населення України виросте на 50%.

"Не знає про це лише кожен десятий респондент (11,7%), а 2,9% - важко відповісти на це запитання", - наголошується в повідомленні інституту.

При цьому, згідно з опитуванням, більшість українців (77,2%) вважають, що від підвищення ціни на газ найбільше постраждають бідні.

Водночас, як вважають 12,6% опитаних, понад усе постраждає середній клас, але лише 2,7% висловили думку, що багаті люди теж постраждають від підвищення цін на газ. Важко відповісти на дане запитання 7,5% респондентів.

Водночас, згідно з опитуванням, переважна більшість українців (85,2%) заявили про те, що підвищення тарифів на газ істотно позначиться на матеріальному положенні їхніх родин. В Інституті Горшеніна підрахували, що з них 72,1% дали відповідь точно істотно, 13,1% - швидше істотно на це запитання.

"Кожний восьмий опитаний (12,1%) сподівається, що підвищення тарифів на газ позначиться на його сім’ї неістотно. З них відповідь швидше неістотно дали 9,8%, "точно неістотно" - 2,3% респондентів. Важко відповісти на дане запитання 2,7% громадян України", - йдеться у повідомленні.

Тим часом, 75,5% опитаних сказали, що на сьогоднішній день оплачують послуги ЖКГ повністю, тоді як частково оплачують послуги ЖКГ 14,2% опитаних, а 2,9% - не оплачують їх зовсім.

"У разі збільшення ціни на опалювання і гарячу воду на 20-25%, прогнозованому міністерством ЖКГ, повністю оплачувати ці послуги планують 41,2% українців", - зазначається в повідомленні Інституту Горшеніна.

При цьому соціологи підрахували, що частково оплачувати дані послуги збираються 30,1% респондентів, а 6,9% - не планують їх оплачувати взагалі, а 21,8% громадян України важко відповісти, в якому об’ємі оплачуватимуть послуги ЖКГ у разі підвищення цін на них.

Цікаво, що, згідно з опитуванням, більшість громадян України (76,5%) вважають, що субсидії, оголошені урядом, не зможуть захистити малозабезпечених від наслідків підвищення ціни на газ.

"З них 59,2% дали відповідь точно ні на це запитання, 17,3% - швидше ні. Вважають, що пільги і субсидії зможуть захистити малозабезпечених, лише 6,9% українців. З них 5,1% відповіли на запитання "швидше так", 1,8% - "точно так". Важко відповісти на дане запитання 16,6% респондентів", - сказано в повідомленні.

Варто також зазначити, що 36,7% громадян України, згідно з опитуванням інституту Горшеніна вважають, що уряд України підняв ціни на природний газ для населення з метою особистого збагачення окремих політиків і бізнесменів.

Також близько третини опитаних (35,8%) вважають, що уряд пішов на такі заходи з метою наповнення державного бюджету, а 29,5% - з метою відновлення співпраці з МВФ.

Інститут Горшеніна провів телефонне опитування на тему: Підвищення цін на газ для населення з 17 по 18 липня 2010 року. Всього згідно випадковій вибірці було опитано 1000 респондентів у віці від 18 років, в усіх обласних центрах України, а також у Києві і Севастополі. Квотами були регіон проживання, стать і вік респондентів. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує 3,2%.

Лужков наполягає, що Севастополь має бути повернутий Росії

Мер Москви Юрій ЛУЖКОВ заявляє, що не змінив свою думку про статус Севастополя.

Про це він сказав сьогодні на прес-конференції в Москві, відповідаючи на запитання власного кореспондента УНІАН у РФ.

«Я свої заяви щодо Севастополя зробив осмислено й обгрунтовано – ніяких змін моєї позиції щодо статусу Севастополя немає й не буде», - підкреслив Ю.ЛУЖКОВ.

Як повідомляв УНІАН, у травні 2008 року Ю.ЛУЖКОВ заявив, що Севастополь має бути повернено Росії.
12 травня 2008 року СБУ прийняла рішення про безстрокову заборону в`їзду Ю.ЛУЖКОВУ в Україну.

У червні цього року ЗМІ повідомили, що Ю.ЛУЖКОВУ дозволено в`їзд на територію України, про що в телефонній розмові московському градоначальнику повідомив Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ.

Лужков подарував Януковичу чашу, з якої п'є бригада будівельників

Лужков подарував Януковичу на 60-річчя символічну Москва. 19 липня. УНІАН. Мер Москви Юрій ЛУЖКОВ подарував Президенту України Віктору ЯНУКОВИЧУ на 60-річчя символічну чашу, з якої п`є бригада будівельників.

Про це він сказав сьогодні на прес-конференції в Москві, відповідаючи на запитання власного кореспондента УНІАН у РФ.

«Я подарував символіку, яка є чашею, що називається «Братіна», - сказав Ю.ЛУЖКОВ.

Він пояснив, що з цієї великої чаші спільно п`є будівельна бригада, яка, наприклад, будує будинок або виконує якісь інші роботи. «Разом п`є те, що в цю чашу налито, що налито, здогадайтеся самі», - сказав Ю.ЛУЖКОВ.

За його словами, це вельми символічний і простий красивий подарунок, який виконаний з каменя.

Експерт прогнозує, що восени влада посилить тиск на ЗМІ

Директор Інституту медіа-права Тарас ШЕВЧЕНКО прогнозує, що восени, з наближенням місцевих виборів, влада посилить тиск на засоби масової інформації, повідомляє “Німецька хвиля”.

Підставами для такого песимістичного сценарію Т.ШЕВЧЕНКО назвав тенденції, які чітко проявились останнім часом.

"Чинна влада неодноразово заявляла на словах, що Україна буде захищати свободу слова. Однак, є ознаки того, що насправді не робиться жодного кроку, який би утверджував цю свободу слова", - заявив Т.ШЕВЧЕНКО.

Серед таких нереалізованих заходів експерт назвав провальне голосування у парламенті за ухвалення закону про доступ до суспільно важливої інформації, якого вимагала громадськість та журналісти, а також ігнорування інформаційних запитів з боку не лише місцевих, а й центральних органів влади, включно з Адміністрацією Президента та урядом. Т.ШЕВЧЕНКО нагадав і про відсутність реакції на побиття журналістів та напади на представників ЗМІ співробітників правоохоронних органів та президентської охорони.

На думку директора Інституту медіа-права, серед очевидних успіхів у гарантуванні свободи слова в Україні можна назвати лише акцію журналістів "Стоп цензурі!". Однак, Т.ШЕВЧЕНКО вважає, що ця акція лише "частково знизила темпи наступу на свободу слова".

Об'єднана суднобудівельна корпорація РФ має намір придбати 6 українських заводів

Окрім держпідприємства "Заря-Машпроект" і Чорноморського суднобудівельного заводу (ЧСЗ), про інтеграцію з якими було відомо раніше, Об'єднану суднобудівельну корпорацію РФ цікавлять ще чотири активи, що знаходяться в держвласності, а саме завод "Паллада", Суднобудівельний завод імені 61 комунара і приватні Херсонський суднобудівельний завод (ХСЗ) і миколаївський "Екватор", пише РБК daily.

На українських підприємствах і в Міністерстві промисловості України підтверджують інтерес ОСК до цих активів, але підкреслюють, що наочних переговорів про інтеграцію з російською корпорацією поки не ведеться. "ОСК веде мляве листування з урядом України на тему об'єднання суднобудівельних активів. По суті, немає ніяких законодавчих ініціатив. Тому зараз складно щось говорити про придбання ОСК українських підприємств або про яку-небудь іншу інтеграцію", - говорить прес-секретар Мінпромполітики України Сергій Гончаров.

Втім, ОСК може зіткнутися з несподіваною проблемою. В кінці травня 2010 р. Господарський суд Києва визнав приватизацію ЧСЗ незаконною. Херсонський суднобудівельний завод (формальний власник 90,25% акцій ЧСЗ) подав апеляцію на рішення суду. "У низки українських підприємств, які ми вивчаємо на предмет інтеграції з ОСК, дійсно є проблеми з власниками, - визнає представник ОСК Ігор Рябов. - Чекаємо, що Україна вирішить ці проблеми".

У Донецьку стартували «Ігри влади»

Всеукраїнський молодіжний проект «Ігри влади» стартував у Донецьку. Під час гри відбувається моделювання віртуальної держави. Це дозволяє учасникам відчути різноманітні соціально-економічні процеси та впливати на них.

Ініціатором проекту виступила спілка молодих політологів України та «Молодіжний Європейський Рух» у партнерстві з представництвом німецького фонду Фрідріха Еберта. Під час гри учасники, як правило молоді люди, які прагнуть займатися політичною діяльністю, можуть приміряти на себе роль урядовця, бізнесмена, громадського діяча.

За словами учасника гри, керівника донецької обласної молодіжної організації «Поштовх» Юрія Матущака, формат тренінгу дозволяє молоді моделювати економічну кризу, регулювати фінансовий ринок, передбачати поведінку уряду, його впливи на соціально - економічний стан країни, влаштовувати перевибори влади.

Після тренінгу проводиться аналіз ситуації в країни і порівнюються результати політичної гри та наслідки дій реальної влади. На підставі таких тренінгів молодь «занурюється» в політичні процеси і отримує поштовх до більш активної громадської позиції та участі в управлінні державою, вважає молодий політик.

Перша гра показала, що молодь конструктивно підходить до виконання різноманітних політичних завдань і вирішення проблем, які перед ними стояли. Утім, все ж гра – це річ, досить далека від реальності. Зокрема влада в ній була дуже поступливою і виконувала всі вимоги громадськості. На жаль, насправді таке відбувається дуже рідко в нашій державі, зазначила в інтерв’ю Deutsche Welle координатор проекту Олександра Скиба.

Новий молодіжний проект стартував у Донецьку. За словами його координатора, вибір міста аж ніяк не пов’язаний з тим, що нинішня політична влада країни представлена переважно вихідцями з Донецька. Утім, у проекті зазначили, що почавши його саме з Донецька, вирішили ліквідувати певний географічний перекіс, бо попередні схожі проекти зазвичай проводилися серед молоді західних регіонів.

На Прикарпатті стартувала акція із вшанування пам’яті героїв УПА

17 липня у Долинському районі Івано-Франківської області стартувала дводенна акція із вшанування пам’яті героїв УПА „Яворина-2010”.

Як повідомили кореспонденту УНІАН у Долинській райдержадміністрації, сьогодні відбудеться традиційний похід на гору Яворина для вшанування пам’яті героїв старшинської школи УПА „Олені” та крайового провідника ОУН Ярослава Мельника «Роберта» у селі Липа.

У програмі патріотичної акції „Яворина-2010” також Хресна хода до цвинтаря полеглих вояків старшинської школи «Олені».

Учасники акції побувають у бункері «Роберта» в урочищі Глибоке, а біля пам’ятника Ярославу Мельнику відбудуться урочистості. Увінчає акцію - фестиваль патріотичної пісні «Яворина» та запалення повстанської ватри в урочищі Розтока поблизу села Липа.

В акції беруть участь вояки ОУН-УПА, ветерани визвольних змагань, духовенство, студентська та учнівська молодь, керівники та представники трудових колективів, політичних партій, громадських організацій, церковні громади, жителів краю та сусідніх областей.

Як повідомили УНІАН в управлінні культури Івано-Франківської облдержадміністрації, обласний фестиваль патріотичної пісні «Яворина» проводиться з метою відродження патріотичної пісні та поезії, прославлення борців за волю України і виховання на їхньому патріотичному прикладі юнацтва та молоді, популяризація повстанської музичної скарбниці.

Основним завданням заходу є відродження, широка пропаганда кращих зразків української пісенної творчості, стимулювання розвитку патріотичної пісні та поезії, створення нових творів, залучення обдарованої молоді до творчої діяльності, відкриття нових імен та кращих творів.

У фестивалі беруть участь колективи вокально-хорового і музичного жанрів та окремі виконавці. Як наголосили в управлінні культури, обов’язковим для всіх творчих колективів, учасників фестивалю є виконання патріотичної пісні або поезії часів ОУН-УПА; виконання сучасних українських пісень, пов’язаних із повстанською тематикою.

Україна проти змін гирла Дунаю Румунією

Український уряд закликає Єврокомісію вплинути на Румунію, яка в односторонньому порядку розширює дельту Дунаю.

На зустрічі із єврокомісаром із регіональної політики Йоханнесом Ханом прем’єр-міністр України Микола Азаров сказав, що метою такого будівництва є спроба переорієнтувати вантажні потоки на свої порти.

„Ми стурбовані позицією Румунії, яка в односторонньому порядку проводить роботи із розширення гирла Дунаю, щоб переорієнтувати вантажопотоки на свої порти. Ми хочемо звернути вашу увагу на те, що такі питання мають вирішуватися шляхом двосторонніх переговорів, і якщо потрібно, за участю керівництва Єврокомісії”, - заявив Микола Азаров.

Йоханес Хан, якого цитує прес-служба уряду, сказав, що має бути знайдене рішення, прийнятне як для України, так і для Румунії.

У той же час, експерти визнають, що досягти такого взаємоприйнятного рішення буде непросто. Оскільки суперечка виглядає не лише як господарська, а й має серйозний політичний підтекст.

Практика міжнародного морського права свідчить, що кордон держав, які мають спільну ріку, розмежовується виключно по лінії судноплавства, тобто, по фарватеру. Щодо Дунаю, то тут досі ці судноплавні русла не визначені.

Раніше міністерство закордонних справ Румунії пояснювало, що зараз працює змішана комісія з румунсько-українського кордону, яку утворили на основі угоди між країнами щодо режиму державного кордону, прикордонної співпраці та взаємодопомоги, підписаної у червні 2003 року. Сторони тоді домовилися, що водний кордон між двома країнами проходить по основному судноплавному фарватеру і вважається водним поділом між країнами.

Румунія вважає, що застосування цього принципу може призвести до зміни державної приналежності кількох острівців по фарватеру судноплавного каналу, оскільки фарватер може змінюватися внаслідок природних перемін водних потоків.

У квітні 2010 року Румунія вже заявила свої претензії на зміну україно-румунського кордону у районі острова Майкан на Дунаї. Як вважає румунська сторона, кордон має бути змінено, оскільки змінилася лінія судноплавства у цьому районі ріки.

У той же час, українські фахівці наголошують, що головна ціль Румунії – не острів, а саме зміна судноплавного коридору. На чому й наголошував голова українського уряду Микола Азаров. Якщо кордон зміниться, судноплавний коридор стане спільним, і українські прибутки від судноплавства у цьому регіоні потрібно буде ділити.

Україна неодноразово заявляла, що не має намірів змінювати кордон із Румунією. Київ вже мав тривалу територіальну суперечку через приналежність острова Зміїний у Чорному морі. Оскільки у двосторонньому порядку конфлікт розв’язати не вдалося, крапку у ньому ставив Міжнародний суд ООН у Гаазі.

Медики нагадали Герман про обов'язки санітара: робити клізми і носити небіжчиків

В українських лікарнях прокоментували заяву заступника глави Адміністрації Президента Ганни Герман, яка висловила бажання попрацювати санітаркою.

Лікарі поставилися до бажання Герман скептично. "Ця акція дуже нагадує те, як Віктор Ющенко виштовхував машину і гасив пожежу лопатою", - сказав газеті Сегодня головлікар обллікарні на Західній Україні. Своє прізвище він попросив не називати, побоюючись неприємностей.

"Дуже гарна ідея! Саме попрацювати санітаркою - для неї. Зробити більше їй не дадуть, так як уколи мають право робити тільки медсестри. Буде мити підлогу, виносити і чистити качки, прати білизну ... Це якраз допоможе Герман бути ближче до народу, може, стане краще розуміти, що людям треба ", - говорить лікар столичної швидкої допомоги.

У донецьких лікарнях говорять, що із задоволенням взяли б Герман попрацювати санітаркою, оскільки робочих рук ніколи не вистачає. Як відомо, санітар - найважча і низькооплачувана робота. Графік може бути різний: доба через три, денна або нічна зміни кожен день.

"Ставка санітарки зазвичай 800 грн., а на руки виходить - 600 грн. Якщо у Герман немає медосвіти, то вона може працювати тільки санітаром. В обов'язки входить робити клізми, мити кров в операційних, якщо хто помре - то допомагати носити небіжчиків", - сказала газеті донецька медсестра.

За словами начальника відділу кадрів однієї з донецьких лікарень, на добровільних засадах у Герман попрацювати не вийде: "Є правила працевлаштування. Потрібен паспорт, прописка, трудова книжка. Крім того, потрібно раз на рік проходити медкомісію - окуліста, психіатра, гінеколога, - і ставити позначки у санітарній книжці ".

Нагадаємо, Герман заявила, що планує тиждень своєї відпустки використовувати для роботи санітаркою в лікарні для бідних. "Я планую тиждень відпочити в горах і тиждень попрацювати санітаркою в лікарні для бідних", - сказала агентству ІМК Герман.

Гонорар зірок, які виступили на ювілеї Януковича, перевищив мільйон євро

Президент України Віктор Янукович відсвяткував своє 60-річчя з царським розмахом, пише видання Корреспондент. За даними журналу, приїзд одних тільки поп-зірок коштував мільйон євро.

Свято розпочалося ще 9 липня, безпосередньо в день народження Януковича, у держрезиденції Залісся, що під Києвом. Гостей свята, за даними інтернет-порталу LifeNews, який оприлюднив запис прихованої камери з ювілею Януковича, розважали зірки української і російської естради.

Зокрема, Йосип Кобзон, Валерій Меладзе, Олександр Сєров, Філіп Кіркоров, Анжеліка Варум, Леонід Агутін, Наталя Корольова, група Дискотека Аварія, Тіна Кароль, Ані Лорак, Ірина Білик, а також світова знаменитість - співачка Лара Фабіан. Вели вечір російський шоумен і комік Максим Галкін і українська телезірка і родичка екс-президента Віктора Ющенка Маша Єфросініна.

Як пише видання, сама держрезиденція високопоставленому ювілярові дісталася безкоштовно, як держчиновнику відповідного рангу. Але зібрати виконавців, що виступали на ювілеї, міг тільки доларовий мільйонер, яким Президент з його річним доходом в 235 тисяч грн (за даними офіційної декларації за минулий рік) бути не може.

Керівник московського концертного агентства Енергія зірок Дмитро Молчанов повідомив, що за подібні замовлення російські зірки беруть плату за вищим тарифом - як за виступи на корпоративах Газпрому. Дует Варум-Агутін працює за € 45 тисяч, Філіп Кіркоров та Олександр Сєров беруть по € 60-80 тисяч, а Дискотека Аварія може запросити до € 80-100 тисяч. Назвати ж гонорар Кобзона Молчанов навіть не береться. "Йому хіба що акції заводу якогось могли запропонувати", - жартує він.

Лару Фабіан російські олігархи замовляли, за даними московського експерта, за € 250 тисяч. Шоумен Галкін у ролі тамади коштує € 120 тисяч, а середній гонорар Єфросініної коливається навколо € 4 тисяч. У результаті, зазначає Корреспондент, сума, яка як гонорар повинна була перекочувати до кишені зірок, становить не менш ніж € 1 млн.

Коментуючи фінансову частину ювілею Президента, глава АП Сергій Льовочкін передав Корреспонденту: день народження Президента було організовано за приватні кошти Януковича, і ні копійки грошей з держбюджету на ювілей не витратили. "Я не знаю, скільки це коштувало. Але можу сказати одне - було скромно, але зі смаком", - заявив Корреспонденту щодо побаченого в Заліссі перший заступник голови фракції ПР Михайло Чечетов.

Восени Азарова може спіткати доля Шуфрича

Президент Віктор Янукович, незадоволений роботою Кабміну, відправив у відставку трьох членів уряду, за якими восени можуть послідувати інші держчиновники, включаючи прем'єра Миколи Азарова, пише видання Корреспондент.

Як пише видання, Азаров виявився слабшим за Юлію Тимошенко - такий висновок можна зробити, якщо оцінювати стійкість двох урядів: нинішнього і попереднього. Кабмін Тимошенко протримався у своїх кріслах сім місяців, а ось Кабінет Азарова втратив міністрів уже через чотири: практично за один тиждень звільнили одного віце-прем'єра і двох міністрів.

Політолог Вадим Карасьов вважає, що за чотири місяці команда Азарова не почала жодної реформи, чим викликала невдоволення Президента, готового прибирати зайвих людей. Як пише Корреспондент, одночасно з цим усередині Кабміну розгорілася боротьба за особисті інтереси і контроль над фінансовими потоками, що теж провокує відставки.

У нинішніх відставки намітилися два чинники, які й далі будуть впливати на кадрове питання в уряді. Головний з них - воля першої особи держави. Янукович, як зазначає Карасьов, незадоволений багатьма міністрами. "Виходить так: реформи гучно і пафосно оголосили, а здійснювати їх нікому. Виходить повний пшик, кадрова і концептуальна криза влади", - говорить політолог.

Однак воля Президента в кадрових перестановках хоч і важлива, але не критична. Наприклад, Янукович особисто озвучив свої претензії до двох міністрів - глави оборонного відомства Михайла Єжеля й міністра вуглепрому Юрія Ященка, але вони поки зберегли свої крісла. Практика показує, що набагато небезпечніші інтереси людей з оточення Януковича. Саме через їхні приховані конфлікти і відбуваються реальні відставки в Кабміні.

Як пише видання, відставка Семиноженка - це відображення "битви титанів", в якій Азаров і компанія інших чиновників старої закалки б'ються з групою реформаторів, куди входять регіонал-мільярдер Рінат Ахметов і його близький товариш, віце-прем'єр Борис Колесніков. Сам Семиноженко назвав відставку безпідставною. "Спрацювали якісь приховані пружини. Коли-небудь про них стане відомо", - заявив він журналістам.

Судячи з документів, якими володіє в своєму розпорядженні Корреспондент, однією з таких пружин могло стати бажання віце-прем'єра змінити правила роботи комісії з питань гуманітарної допомоги. Раніше цей орган, який розподіляє гуманітарні гроші, ухвалював рішення з урахуванням думки представників кількох відомств, але Семиноженко спробував зробити себе головним розпорядником допомоги.

У наступну обойму звільнених можуть потрапити два віце-прем'єра - Сергій Тігіпко та Володимир Сівкович, а також міністр економіки Василь Цушко і міністр охорони здоров'я Зіновій Митник. У парламенті вже лежать проекти постанов про їх звільнення. Причому у випадку з Сівковичем ініціатором відставки став Святослав Олійник, бютівець, який входить до групи Андрія Портнова.

Частина аналітиків каже, що хмара неприємностей утворилася і над головою прем'єра. Хоча до справжньої грози ще далеко - його доля буде вирішуватися восени, після місцевих виборів, а також за підсумком того, як він підготує країну до зими. "Поки Азаров влаштовує більшість, у тому числі і Януковича, тому що він [прем'єр] йому не конкурент. Але у випадку будь-якого провалу Азаров стане розмінною картою", - упевнений Голуб.

Держдума розширила повноваження ФСБ

Держдума РФ у п'ятницю, 16 липня, ухвалила в третьому читанні поправки до закону Про Федеральну службу безпеки і Кодекс про адміністративні правопорушення, що розширюють повноваження служби у сфері профілактики правопорушень.

Як повідомили у ФСБ, зміни в законодавстві дозволять спецслужбам ефективніше діяти при проведенні контртерористичних операцій.

Зокрема, документ вводить адміністративну відповідальність за непокору законній вимозі або розпорядженню працівника ФСБ і перешкоджання виконанню ним службових обов'язків.

Таке правопорушення тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 500 до 1 тисячі рублів або адміністративний арешт на термін до 15 діб. Раніше проти норми про адміністративний арешт активно виступали російські правозахисники.

За непокору вимозі або розпорядженню працівника ФСБ і перешкоджання виконанню ним службових обов'язків штраф для посадових осіб передбачено у розмірі від 1 тисячі до 3 тисяч рублів, для юридичних - від 10 тисяч до 50 тисяч рублів.

Напередодні на підтримку поправок до закону про ФСБ висловився президент РФ Дмитро Медведєв.

В оточенні президента - протистояння?

Серед лідерів Партії регіонів - публічний конфлікт, якого раніше не спостерігали у цій монолітній політичній силі.

Екс-міністр із надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич звинуватив близьких до президента Януковича чиновників у спробах узурпувати вплив на нього і на уряд. Пан Шуфрич також відверто заявив про існування внутрішньої боротьби між різними групами впливу у Партії регіонів.

Про це раніше говорили експерти, але чи не вперше один із найактивніших членів Партії регіонів і ненависників помаранчевої влади так відверто звинувачував своїх однопартійців.

Інтриги навколо відставки

Те, що Нестор Шуфрич завжди відрізнявся оригінальністю, відомо багатьом. Він співає зі сцени національного палацу "Україна". Ще недалекі ті часи, коли він бився у Центрвиборчкомі, потім - із міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком, рік тому - із нинішнім главою президентської адміністрації Сергієм Льовочкіним, після чого вони рік не вітаються.

Тепер же свою оригінальність Нестор Шуфрич виявив у політичній діяльності. В останні дні його заяви - це винесення "сміття" із великого і, здавалося б, непохитного палацу, яким вважали Партію регіонів.

ПісляКлацнути раптового звільнення з посади міністра із надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич опинився у кріслі заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони. Пояснюючи свою відставку, він сказав, що вона стала результатом політичних домовленостей чи радше торгу: людина, якій віддадуть посаду міністра, приведе до пропрезидентської коаліції у парламенті з десяток депутатів. Пан Шуфрич заявив, що ідеться про Віктора Балогу. Той одразу ж ці повідомлення спростував.

Щодо відставки, то більшість експертів кажуть, що насправді ефективність роботи на посаді міністра у пана Шуфрича була не надто високою.

"На мою думку, із Нестором Шуфричем справді повелися погано. Якщо він був непрофесійним, про це треба було сказати прямо. А журналісти завжди цікавляться проблематикою інтриг, підкилимових бійок, і ніхто жодного разу не поставив питання: в якому стані зараз система міністерства надзвичайних ситуацій загалом? Про те, що Україна посідає одне з перших місць за кількістю нещасних випадків. Про це ніхто не говорить. Те, що сталося із Шуфричем, просто є ознакою непрофесійності, низького рівня компетентності тієї команди, що зараз при владі. І Шуфрич - це просто показник", - вважає політолог Костянтин Матвієнко.

Боротьба за вплив і її жертви

Однак не стільки непорозуміння із відставками-призначеннями привертають найбільше уваги. Власне, Нестор Шуфрич був уже не першим, хто пішов із уряду несподівано.

Більш помітні - заяви екс-міністра про конфлікти у партії. Нестор Шуфрич звинуватив главу адміністрації президента Сергія Льовочкіна у тому, що він є винуватцем більшості проблем, що виникають в партії і у владі. Власне, і свою дивну відставку він пов'язує саме із паном Льовочкіним.

В інтерв'ю "Українській правді" Нестор Шуфрич заявив: "Сьогодні дуже багато напруги, яку я спостерігаю в Партії регіонів, тією чи іншою мірою пов'язано із діяльністю Льовочкіна".

У чому це виявляється - запитує журналіст. Відповідь така: "У можливостях спілкування із Януковичем, в ухваленні рішень, у викривленні інформації, яка надходить до фракції, до депутатів і міністрів із адміністрації президента, яка потім гіберболізується чи взагалі не підтверджується. Фактично, спостерігається бажання закрити президента. Це нічим хорошим не закінчується".

Будуть нові відставки?

Заяви про те, що групи впливу навколо президента Януковича ведуть усе жорсткішу боротьбу, лунають не вперше. Один із колишніх активістів партії Тарас Чорновіл сказав Бі-Бі-Сі, що і він особисто, і Нестор Шуфрич стали жертвами саме цієї боротьби.

"На превеликий жаль, сьогодні ми можемо говорити про президента, який здав керівництво державою певній групі - Льовочкіна, Хорошковського, Фірташа чи ще там когось. Ми бачимо, що певна група сьогодні дістала від президента надмірний карт-бланш", - заявив Тарас Чорновіл.

Політик припускає, що у найближчі місяці можуть бути оголошені інші відставки в уряді Азарова.

"Якщо ця група і далі так керуватиме, будуть нові відставки. Наступним, очевидно, буде не особливо дружній із Льовочкіним Володимир Сівкович. Кажуть, що були проблеми і у віце-прем'єра Віктора Тихонова. Головний їхній противник - Андрій Клюєв, але на нього зуби трохи закороткі, хоча я не здивуюся, якщо ближче до нового року почнуться інтриги дуже серйозні і навколо нього", - вважає Тарас Чорновіл.

Сам новопризначений заступник секретаря РНБО Нестор Шуфрич, як повідомили у його прес-службі, пішов у відпустку аж до вересня. У відпустці також і глава президентської адміністрації Сергій Льовочкін. Неофіційні джерела кажуть, що він із президентом Януковичем у Криму.

«Русское единство» розкритикувало «газовий прорив» Януковича

Лідер Всекримського руху "Русское единство" Сергій АКСЬОНОВ заявляє, що громадяни України, які голосували за нову владу на президентських виборах, не уповноважували її підвищувати тарифи на газ.

Про це кореспонденту УНІАН повідомили в прес-службі "Русского единства".

Як вважає С.АКСЬОНОВ, ті, хто вітав прихід на ключові позиції представників Партії регіонів, "очікували від них протилежного".

"Саме в цьому ключі - як базис для оновлення економіки - суспільство сприйняло домовленості з Росією. В їх світлі різке підвищення тарифів на газ виглядає, м`яко кажучи, нелогічно", - зазначив С.АКСЬОНОВ.

"Припустимо навіть, що таке підвищення - життєво необхідно. Але суспільство повинне отримати повну картину: які ще товари й послуги цей "газовий прорив" за собою потягне, як держава має намір пом`якшити удар по кишені своїх громадян тощо. З нами ж чинять, і вже не вперше, як із населенням окупованої території, яке достатньо поставити перед фактом. Якщо влада не пояснює своїх дій народу, це не дружня народу влада", - заявив лідер "Русского единства".

Як повідомляв УНІАН, Національна комісія регулювання електроенергетики постановою від 13 липня підвищила з 1 серпня роздрібні ціни на природний газ для населення на 50%.

Україна без Галичини не відбулася б, – Гель

Україна вже як держава відбулася. Мусимо це відстояти. Наближаються вибори. Кожен має внести свою долю, щоб Галичина стала знову силою тиску на ситуацію в Києві, – переконаний громадський та політичний діяч, депутат Першого демократичного скликання Львівської обласної ради Іван Гель.

Про це він заявив 16 липня під час круглого столу у Львові на тему "Декларація про державний суверенітет України".

"Львівська облрада була патріотичною та самовідданою не лише тому, що при керівництві тут стояли колишні політв’язні, але й депутати були чисті помислами та віддані Україні. Та якими б геніальними та самовідданими не були б борці за волю україни, нас була меншість. Тому неможливо було б зробити те, що зроблено, без підтримки львівської інтелігенції. Без Галичини, тої величезної солідарності, ескалації, просто тиску Галичини на Велику Україну, державність була б абсолютно не такою зараз", – наголосив Іван Гель.

Зараз, зі слів Івана Геля, це досягнення трохи нівелюється через прихід нової влади. "Але Україна вже як держава відбулася!" – додав він.

Своєю чергою доктор філологічних наук, професор, письменник Любомир Сеник зазначив: "Декларація про державний суверенітет України була юридично архіважливим документом, прийнятим у екстремальних умовах". Він розповів, що на час її прийняття парламентом, всі ключові посади були в руках большевицького тоталітаризму, та декларація все ж "дала важливі засади подальшого розвитку країни".

"Згідно з логікою декларації, Україна перетворювалась з об’єкта у суб’єкт міжнародних відносин і ставала державою, а не колонією", – наголосив він.

Україна стоїть перед питанням, якою має бути нація, - експерт

Злам ХХ-ХХІ століть призвів до того, що сьогодні ми говоримо про те, що стара концепція суверенітету є під питанням і переживає досить серйозні проблеми. Про це 16 липня у Львові на засіданні круглого столу, приуроченого 20-й річниці з часу прийняття Верховною Радою Української РСР Декларації про державний суверенітет України, зазначив політолог, керівник Центру політичних досліджень Анатолій Романюк.

"Саме поняття державного суверенітету з’являється у ХVІ столітті, формує його Жан Боден. Це в певній мірі була відповідь на виклик творення абсолютних держав. Остаточне оформлення конструкції державного суверенітету є у Вестфальському мирі 1648 року, коли в Європі було визнано лиже 6 суверенних держав. З того часу ця конструкція залишалася незмінною. Однак злам ХХ-ХХІ століть показав, що стара концепція суверенітету є під питанням і переживає досить серйозні проблеми", - зазначив Анатолій Романюк.

За його словами, головні чинники, які вплинули на перегляд концепції державного суверенітету, це – глобалізаційні процеси, розвиток наднаціональних структур та чинник фінансової залежності.

"Глобалізаційні процеси, які відбуваються, перш за все, пов’язані з розвитком транснаціональних корпорацій, коли потужні корпорації можуть контролювати значну частку економічного сектору держави і держава, відповідно, не здатна контролювати значну частину своєї економіки. Другий потужний чинник –– це чинник, пов'язаний з розвитком наднаціональних або міждержавних чи понаддержавних структур, внаслідок чого держави почали втрачати досить значну частину національного суверенітету, перш за все, це стосується європейських держав, і, власне, під впливом тих подій почали говорити про кризу традиції на суверенітету. Третій чинник – це чинник фінансової залежності, коли держави отримують значну частку кредитів для забезпечення власного бюджету і свого розвитку, вони в такий спосіб опиняються заручниками тих структур, які надають ці кошти" - запевнив політолог.

"Ми (Україна) продовжуємо перебувати у форматі традиційного розуміння державного суверенітету. Тому, на мою думку, країна повинна принаймні чітко уявляти, які сьогодні існують межі державного суверенітету, через які не може поступатися країна, які вона не може віддавати в своїй діяльності. Бачити ті загрози, ті виклики, які стоять відносно державного суверенітету. Це перший момент. Другий момент - сам державний суверенітет не є кінцевою метою. Це є інструмент, за допомогою якого створюється інституційна оболонка для розвитку певної країни, населення, яке знаходиться на території цієї країни. Відповідно, коли ми говоримо про сьогоднішнє України, ми повинні усвідомити, що Україна стоїть перед складним питанням того, якою має бути нація", - заявив Анатолій Романюк.

"На сьогодні ми маємо одне з головних протиріч в нашій державі – це дві концепції нації, які існують паралельно і які не перетинаються – це концепція етнокультурної нації та концепція політичної нації. Вони існують не просто паралельно, вони існують в конфліктному форматі. Проблема ще полягає в тому, що ці концепції мають прив’язку до політичних партій, відповідно, від нас теж залежить, щоб ми не просто зверталися до історії, а щоб ми ставили ці проблеми і разом з владою шукали варіанти виходу з цих проблем, тому що невирішення цих проблем може привезти до складних наслідків", - зазначив Анатолій Романюк.

Як зазначив політолог, Греція, наприклад, залишається суверенною державою, хоча міжнародні інститути визначають програми діяльності цієї країни не на рік, а на декілька років, і їх національний уряд не приймає жодного рішення, яке би суперечило з тими вимогами, які поставив МВФ.

20 років Декларації про суверенітет

16 липня 1990 року Верховна рада Української Радянської Соціалістичної Республіки ухвалила Декларацію про державний сувернітет України. Як зазначалося, з метою затвердити сувернітет і самоврядування народу України.

Декларація складалася з 10 розділів. Практично всі її положення суперечили чинній на той час Конституції УРСР.

Однак це не означало революційної зміни поглядів комуністів. Заключним у Декларації стало положення про те, що принципи Декларації про суверенітет України будуть використані для укладення нового союзного договору.

Офіційне свято

Через 20 років високопосадовці і парламентарі зібралися під куполом парламенту на урочисте засідання. На ньому були присутні керівник уряду Микола Азаров з міністрами, голови Конституційного суду, Верховного суду, Вищого адміністративного суду, депутати, які ухвалювали декларацію, перший президент України Леонід Кравчук, колишні прем'єр-міністри, колишні голови Верховної Ради, духовенство та представники дипломатичного корпусу.

Президент України Віктор Янукович, який відпочиває у Криму, привітав українців зі святом через передзаписане відеозвернення до народу.

"Це було непросте рішення, адже ментально більшість депутатів Верховної Ради тодішньої радянської України все ще мислила категоріями існуючої політичної реальності. І все ж вони проголосували за документ, що відкрив принципово нову сторінку в історії України", - зазначив пан Янукович у відеозверненні.

Президент закликав не ідеалізувати подій минулих 20 років, але водночас - не применшувати їхнього значення. Зі свого боку, Віктор Янукович зобов'язався на посаді президента "гідно продовжувати справу, розпочату 20 років тому".

"Європейська перспектива, розвиток стратегічних відносин з центрами світової політики, в тому числі з Російською Федерацією, забезпечать нам економічне процвітання і соціальний прогрес," - заявив президент.

Кожен - про своє

Олександр Мороз і Леонід Кравчук застерігають проти спроб міняти Конституцію України

Водночас голова Верховної Ради Володимир Литвин нагадав, що парламент служитиме народу, а не окремим політикам: "Верховна Рада України є, була і буде, хоча може комусь вона не подобається, і хтось хоче, щоб служили інтересам інших політиків. Не буде служити вона одним або іншим політикам, а буде служити українському народу".

Спікер також закликав до консолідації, і спрямовувати спільну енергію в інтересах України, а не того чи іншого політичного діяча.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що нинішній вибір українців на користь сильної влади відповідає нормам Декларації про державний сувернітет. І підсумував, що "нині все стає на свої місця".

Однак чимало лунало заяв політиків стосовно Конституції України. Зокрема, Леонід Кравчук розкритикував спроби нинішньої влади переписати Конституцію під, як він каже, нову політичну ситуацію.

Пан Кравчук нагадав події шестирічної давнини: "... ви запросіть президента Кучму і спитайте, чого він у 2004 році, маючи таку блискучу Конституцію, з власної волі та ініціативи подав до Верховної Ради нову Конституцію - не президентсько-парламентську, а парламентсько-президентську. А сьогодні вже одразу є конституційне подання. Хлопчики одразу побігли і написали".

Колишній голова Верховної Ради Олександр Мороз також закликав зберегти Конституцію "від будь-яких зазіхань": "Вона не подобалась хіба що президентам, але вона задовольняє всі потреби Української держави. Наш обов'язок - берегти Конституцію від будь-яких зазіхань".