зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

15.06.10

Порошенко: Влада завжди була дещо не задоволена 5 каналом

Екс-міністр закордонних справ України, власник 5 каналу Петро Порошенко заявив, що його телеканалом завжди була незадоволена будь-яка влада.

"Я не допускаю, щоб опозиція маніпулювала громадською думкою, принаймні, я буду робити все можливе, щоб канал, яким я володію, не мав відношення до подібних речей. 5-м каналом завжди була дещо незадоволена влада. Завжди будь-яка влада знаходила форми довести до мене своє невдоволення ", - сказав Порошенко вчора в ефірі телеканалу ТВі.

Він зазначив, що не згоден з думкою про те, що в Україні відбувається маніпуляція свободою слова, яка підтримується опозицією. У той же час він вважає, що в Україні немає загрози свободі слова.

Порошенко наголосив, що 5-м завжди була незадоволена також опозиція, і найбільша кількість звинувачень на свою адресу як власника телеканалу він отримав у 2004 році. Зокрема, за його словами, тоді його звинувачували в підтримці дій Леоніда Кучми.

"Не може опозиція чи влада об'єктивно оцінювати. Ти все одно будеш винуватий. Якщо ти все одно будеш винен - займи позицію об'єктивності", - зазначив Порошенко. На його думку, така позиція каналу дозволить уникнути маніпуляції з боку влади та опозиції як щодо самого Порошенка, так і щодо діяльності 5 каналу.

Як уже повідомлялося, в ефірі ТВі Порошенко також заявив, що досі веде переговори з коаліцією про можливості отримання посади у владі. "Ми не домовилися (під час формування коаліції в березні - ред.) щодо умов, щодо можливостей, щодо прийняття рішень. До речі, діалог ще триває, і ніяких умов щодо інформаційних ресурсів, політичних кроків жодного разу ніхто не ставив", - запевнив він.

Також Порошенко запевнив, що на нього не чинили тиск щодо продажу свого бізнесу. Однак, днем раніше, виступаючи в студії ТРК Україна, власник 5 каналу заявив, що до врегулювання ситуації навколо позбавлення частот двох телеканалів глава СБУ Валерій Хорошковський повинен бути тимчасово відсторонений від своїх обов'язків. Ще в травні Порошенко запевнив, що 5 канал не буде проданий: "Якщо його спробують знищити, він буде знищений, і це буде викликати опір. Але я переконаний, що цього не відбудеться".

Телеведучий Роман Чайка порівняв Хорошковського з Путіним

Телеведучий Роман Чайка запевнив, що 5 канал не зникне з ефіру. Він також назвав заяви Валерія Хорошковського "класичною риторикою у стилі Путіна".

"Це був цинізм і класична риторика в стилі Путіна, який нещодавно пояснював Юрію Шевчуку, що він є першим демократом в Росії і готовий відстоювати права людей на демонстрації. У тому ж стилі міністр Могильов пояснює, що протести можуть бути, але тільки якщо вони нікому не заважають ", - провів паралелі Чайка, коментуючи обіцянку глави СБУ захищати 5 канал і ТВi.

Чайка розповів виданню Телекритика, навіщо він приходив на ток-шоу Шустер live 11 червня, де йому не надали слово. Ведучий підтримує ідею про те, що Хорошковський повинен залишити посаду голови СБУ і члена Вищої ради юстиції, оскільки це несумісно з позицією топ-менеджера загальнонаціонального телеканалу, зазначив він.

Чайка висловив упевненість в тому, що 5 канал не зникне з ефіру. За його словами, керівництво каналу запропонувало йому займатися в новому сезоні новим проектом, і він охоче погодився на це. "Формат 5 копійок три рази трансформувався і працював в ефірі шість з половиною років, зараз мені самому хочеться чогось свіжого. Зараз у мене є кілька ідей, ми будемо їх обговорювати на каналі, з огляду на його фінансові можливості. До речі, наскільки мені відомо, тривають переговори і щодо виходу на 5 каналі у новому сезоні Я так думаю з Анною Безулик ", - розповів Чайка.

Зазначимо, розкритикував дії Хорошковського і головний редактор ТВi Віталій Портников. "Правда полягає в тому, що у нас кожен великий бізнесмен (майже кожен) невідомо як заробив свій статок. І змушений в цій хижій країні ці гроші захищати. Як ви їх можете захистити? Перший шлях - мати державну посаду. Вона у вас є - голова Служби безпеки України. Другий - це повністю керувати судовою системою. Ви це робите, ви є членом Вищої ради юстиції. Третє - це мати інформаційне поле. І тоді ви будете потрібні президентові Ющенку як заступник голови СБУ, президентові Януковичу як глава СБУ. Наступному президенту ви теж будете потрібні. А може, як кажуть у вашому оточенні, наступним президентом будете ви. І вам це все вже не буде цікаво", - заявив Портников під час Шустер live.

"Коли ви починали свою політичну кар'єру разом з моєю улюбленою Інною Богословською в команді Озиме покоління, як я сподівався, що ось-ось це зерно проросте новими політиками. А виявилося, що це зуби дракона", - згадав Портников вибори до Верховної Ради 2002.

Тим часом Хорошковський в ефірі ток-шоу, відповідаючи на зауваження депутата від НУНС В'ячеслава Кириленка про те, що він повинен вибрати між СБУ і бізнесом, сказав: "Я вже вибрав. Я пропоную на продаж. Купуйте". При цьому Хорошковський не уточнив, до кого саме він звертався, і чи є це його рішення жартом або серйозним рішенням.

Янукович знову осоромився в прямому ефірі, "розділивши" Євразію на Азію і Євразію

Віктор Янукович "розділив" Євразію на Азію і Євразію, розповідаючи про III саміті Наради із взаємодії і заходів довіри в Азії, пише Комсомольская правда в Украине. Казус з Президентом трапився в ефірі на телеканалі Інтер.

Коментуючи результати III саміту-наради з взаємодії і заходів довіри в Азії, який він відвідав у вівторок, Президент сказав, що в цій зустрічі взяли участь "трохи більше як 40 представників країн Азії та Євразії".

Як відомо, Євразія - це континент, який утворює дві частини світу Європу та Азію. Частини світу та континенти - це два різних географічних поняття.

Зазначимо, що це вже не перша географічна помилка Януковича.

Так, під час запису інтерв'ю каналу Euronews Президент переплутав Косово із Сербією та Чорногорією, а Північну Осетію - з Південною.

У травні у Львові на засіданні Ради регіонів глава держави переплутав Буковель з Буковиною. Він запропонував подати заявку від імені України на проведення зимової Олімпіади 2022 на Буковині, хоча мав на увазі Буковель - найкращий гірськолижний курорт країни. Щоб згладити конфуз, заступник глави Адміністрації президента Ганна Герман заявила, що так, мова йшла про Буковель в Карпатах, "але на Буковині теж пагорби і це ще теж Карпати".

Експерт: стиль Азарова нагадує модель поведінки Тимошенко

Уряд Миколи АЗАРОВА за перші 100 днів своєї роботи продемонстрував схильність використовувати чинник залежності України від енергопоставок з Росії на користь олігархічних груп, нехтуючи енергетичною і економічною безпекою, національними інтересами або ж займаючись їх бізнес-експлуатацією.

Про це йдеться у висновках експертного моніторингу «100 днів уряду. Моніторинг прозорості дій влади в енергетичному секторі і відповідності енергетичної безпеки України», проведеного Альянсом «Нова енергія України» спільно з Київським міжнародним енергетичним клубом «Q-club» і Центром «Номос» за підтримки Фонду «Відродження», результати якого були представлені сьогодні у Києві на прес-конференції.

Зокрема, згідно з висновками експертів, «у перші 100 днів своєї діяльності в енергетичному секторі влада зосередила свою діяльність на забезпеченні корпоративних інтересів основних спонсорів Партії регіонів».

«Пропрацювавши майже 100 днів, новий уряд не має чіткої стратегії з впровадження енергоефективних реформ у галузях економіки країни, які сприятимуть істотному скороченню енергоспоживання і зниженню енергозатратності бюджетної сфери, домогосподарств і промисловості», - зазначено у документі.

Як відзначив, представляючи результати моніторингу, керівник енергетичних програм Центру «Номос» Михайло ГОНЧАР, 100 днів уряди прем`єра М.АЗАРОВА є показовими з позиції реальних і декларативних пріоритетів владної команди. Реальні пріоритети – тотальна моноорієнтація на задоволення потреб газоолігархічних груп усередині країни і на Росію зовні. Декларативний пріоритет – співпраця з ЄС.

«У цілому, стиль урядової команди нагадує модель поведінки уряду Юлії ТИМОШЕНКО - піар-активність замість конкретної роботи. Тільки на порядок вище», - відзначив М.ГОНЧАР.

При цьому він додав, що відмінність полягає у використанні політичного і адміністративного ресурсу з метою проштовхування через ВР України необхідних законопроектів. Проте, оперативність, продемонстрована урядом у питаннях ухвалення бюджетного закону, не була використана, наприклад, у випадку із законопроектом про основні принципи функціонування ринку газу в Україні, що могло як позитивно вплинути на прискорення приєднання України до Енергетичної Співдружності, так і стати одним з серйозних індикаторів для МВФ.

У свою чергу, як відзначив голова правління Альянсу «Нова енергія України» Валерій БОРОВИК, уряд опікувався розв’язанням проблем створення максимально сприятливого режиму для провідних олігархічних груп бізнесу в газовому, хімічному і металургійному секторах за рахунок стратегічних поступок і нехтування національними інтересами.

У Вінниці вшанували пам'ять командира УПА-Південь

Поруч із селом Микулинці Літинського району Вінницькій області активісти Вінницької обласної організації ВО «Свобода» та молодіжної громадської організації «Сокіл», Вінницької обласної організації Конгресу Українських Націоналістів взяли участь в мітингу-реквіємі біля символічної могили Омеляна Грабця (псевдо «Батько»).

Про це кореспонденту УНІАН повідомили в прес-службі Вінницької обласної організації ВО «Свобода».

Настоятель Вінницького храму Покрови Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви отець Михайло ВОЛОШИН та протоієрей Української православної церкви Київського патріархату отець Микола МЕЛЬНИК відслужили панахиду на місці загибелі «Батька». Також вони освятили меморіальну плиту, яка була встановлена на символічній могилі за сприянням ВО «Свободи» та МГО «Сокіл».

«В червні 1944 року на цьому місці в нерівному бою з карателями з НКВС загинув командир УПА-Південь Омелян Грабець та 14 бійців. Втрати були великими через несподіваність ворожого нападу.

Колишній німецький військовополонений Зайцев, якого звільнив «Батько», вказав сталінським опричникам місце перебування загону українських повстанців», - нагадав у своєму виступі представник МГО «Сокіл» Роман МАРІЙЧАК.

Виступаючі на мітингу наголошували, що боротьба українців проти двох тоталітарних режимів гітлерівського та більшовицького не обмежувалася Галичиною. Українське Поділля також чинило активний опір і німецьким, і московським поневолювачам, зазначили вони.

В Івано-Франківську вшанували пам'ять провідника ОУН Коновальця

В Івано-Франківську міська організація ВО Свобода провела акцію в пам'ять провідника ОУН Євгена Коновальця.

Про це повідомили в прес-службі Всеукраїнського об'єднання Свобода, нагадавши, що 13 червня громадськість відзначала 119-у річницю з дня народження Коновальця.

Урочистості розпочалися зі Служби Божої та поминальної панахиди в храмі Сходження Святого Духа.

Відвідавши Святу Літургію, парафіяни разом зі свободівцями пройшли урочистою ходою по вулиці Євгена Коновальця до барельєфа провідникові ОУН на початку вулиці. Там учасники заходу провели віче, а також поклали до погруддя Коновальця вінки та квіти.

До річниці народження провідника ОУН міська організація ВО Свобода видала спеціальний бюлетень Провідник буремної доби, в якому викладена основна інформація про життєвий шлях видатної постаті в історії національно-визвольного руху в Україні.

Виступаючи перед присутніми, голова секретаріату міської організації ВО Свобода Руслан Марцинків зазначив: "Ми, нове покоління українських націоналістів, повинні пам'ятати про героїв українського визвольного руху. Євген Коновалець - провідник ОУН, який умів об'єднувати українців навколо головного завдання - здобуття Української держави".

Як повідомлялося, фракція КПУ пропонує прийняти проект постанови про вшанування жертв ОУН-УПА.

Компартія запропонувала проект постанови про вшанування жертв ОУН-УПА

Фракція КПУ пропонує прийняти проект постанови про вшанування жертв ОУН-УПА.

Про це під час Погоджувальної ради сказав голова фракції КПУ Петро Симоненко.

"Потрібно прийняти рішення, і ми пропонуємо проект постанови про вшанування жертв терористичних банд ОУН-УПА", - додав політик.

Він відзначив, що в рік 65-ї річниці Великої Перемоги треба поставити в Україні крапку "над знущаннями, що стосуються ветеранів".

Як повідомлялося, 8 травня в сквері імені Молодої гвардії у центрі Луганська був відкритий Пам'ятник Жителям Луганщини, полеглим від рук карателів-націоналістів з ОУН-УПА.

Луганський Народний комітет порятунку України направив до прокуратури області заяву з вимогою дати правову оцінку факту встановлення пам'ятника.

В Одесі влада заборонила мітинг, посилаючись на указ часів СРСР

Міська влада Одеси оголосила поза законом акцію протесту "Вихід з демократії. Пароль: 2450". Про це повідомляє Українська правда.

Як відомо, 14 червня о 10 годині в Києві та регіонах на площах біля обласних адміністрацій має відбутися протест-моб проти ухвалення закону №2450 "Про порядок організації і проведення мирних заходів".

У Одесі організаторам акції у відповідь на їх заявку було надіслано листа з повідомленням, що запланована акція назаконна.

Автор листа, начальник управління внутрішньої політики Одеської міської ради посилався на указ президії Верховної Ради УРСР від 1988 року "Про порядок організації та проведення зборів, мітингів, вуличних акцій і демонстрацій у СРСР".

За цим документом, заява про проведення зборів надсилається за десять днів до наміченої дати проведення.

"Таким чином, проведення масового заходу 14 червня 2010 року суперечить вимогам законодавства, оскільки повідомлення про масовий захід надіслано 11 червня 2010, тобто за три дні до проведення зазначеного заходу", - ідеться у листі.

У свою чергу, стаття 39 Конституції не регулює в часі подання заявки на проведення акції, а обмеження права громадян проводити збори та мітинги встановлюється лише судом.

Також одеський чиновник у своєму листі попередив організаторів акції про кримінальну відповідальність.

"Зі змісту надісланого вами повідомлення вбачається, що проведення зазначеного заходу може призвести до порушення громадського порядку. Тому вважаємо за потрібне попередити, що відповідно до статті 293 Кримінального кодексу..." - ідеться в листі.

Крім того, організатори аналогічної акції в Миколаєві зіштовхнулися з проявами уваги з боку СБУ, повідомляє прес-служба "Демократичного Альянсу".

Так, напередодні акції, 12 червня представник СБУ провів роботу з головою Миколаївського обласного осередку "Демократичного Альянсу" Юлією Гречко.

Працівник СБУ представився старшим лейтенантом Юрієм Скрилем. Він розпитував про діяльність громадської організації та безпосередньо про акцію "Вихід з демократії: Пароль 2450". Також представник СБУ з`ясовував можливість подальшої співпраці.

"За п`ять останніх років наша організація не зустрічалася з подібними пропозиціями від СБУ. Це можна охарактеризувати як повернення недемократичних радянських методів роботи з громадянами, які використовують своє конституційне право на мирні збори", - прокоментував ситуацію голова "Демократичного Альянсу" Василь Гацько.

Як відомо, раніше співробітники СБУ проводили профілактичні бесіди з керівниками учбових закладів.

Влада нав’язує країні тоталітарну систему правління?

Ухвалення закону про всеукраїнський референдум – це спроба нової влади нав’язати країні тоталітарну систему правління. Про це народний депутат від БЮТ Дмитро ВЕТВИЦЬКИЙ заявив у коментарі УНІАН.

За його словами, ініційований Партією регіонів законопроект про всеукраїнський референдум (внесений до парламенту членом фракції Партії регіонів Дмитром ШПЕНОВИМ. – УНІАН), здатний остаточно ослабити парламент і навіть зробити його недієздатним.

«Я думаю, що ухвалення цього закону – небезпечна тенденція, тому що він фактично виводить з-під юрисдикції парламенту найважливіші функції, а саме – внесення змін до Конституції, хоча, хочу нагадати, саме народні депутати делеговані народом на виконання цієї законодавчої функції», – підкреслив політик.

Д.ВЕТВИЦЬКИЙ вважає, що діюча влада готує цей закон «під себе».

«Є всі підстави припускати, що дана ініціатива просувається з метою винести на референдум питання про зміну форми правління і повернення до жорсткої президентської форми правління. І треба визнати, що на сьогоднішній день більшістю у Верховній Раді можна приймати будь-які закони, тому запобігти втраті повноважень парламенту, а, отже, і демократії, можуть тільки позачергові парламентські вибори», – підсумував бютівець.

На думку головного координатора громадянської кампанії «Форум порятунку Києва» Віталія ЧЕРНЯХОВСЬКОГО, пропонований законопроект в майбутньому здатний «повністю вивести парламент з голосування з особливо крупних питань, зокрема – по внесенню змін до Конституції».

«Сьогоднішня ситуація в країні показує, що за наявності політичної волі правляча партія здатна проводити через Верховну Раду важливі рішення, з якою метою тоді поспішно і без належного громадського обговорення ініціюється закон про референдум, провести який здатна тільки влада?

Тільки з бажання увічнити правління Президента», – підкреслив В.ЧЕРНЯХОВСЬКИЙ.

Громадський діяч переконаний в тому, що першим питанням, яке буде винесене на референдум, буде питання про повернення Президентові Віктору ЯНУКОВИЧУ повноважень Леоніда КУЧМИ.

«У випадку громадської байдужості може бути винесене на обговорення питання про відміну політичної реформи 2004 року (Закон України від 8 грудня 2004 року № 2222-IV, яким в Україні була упроваджена парламентсько-президентська форма правління. – УНІАН), адже в парламенті при повному розумі ніхто не піде на повернення надмірних повноважень главі державі, а В.ЯНУКОВИЧ намагається будувати систему управління країною в стилі Російської імперії», – відзначив В.ЧЕРНЯХОВСЬКИЙ.

Крім того, він підкреслив, пропонований регіоналами законопроект містить в собі норми, які первісно ведуть до фальсифікацій з боку організаторів референдуму.

«Зокрема, законопроектом передбачається, що якась ініціативна група повинна за 40 днів зібрати 3 мільйони підписів, що просто неможливо. Ще більш малоймовірно перевірити 3 мільйони підписів за тиждень – яким чином ЦВК зробить це? Більше того, рішення референдуму набирає сили з моменту його оголошення без узгодження з парламентом», – відзначив В.ЧЕРНЯХОВСЬКИЙ.

Як повідомляв УНІАН , 3 червня 2010 року парламент прийняв в першому читанні законопроект № 6278 «Про всеукраїнський референдум», внесений народним депутатом від Партії регіонів Д.ШПЕНОВИМ 29 квітня 2010 року. Законопроект підтримали 250 народних депутатів з 427, зареєстрованих в сесійній залі , зокрема: 171 народний депутат від фракції Партії регіонів, у повному складі фракція Комуністичної партії України – 27 депутатів, 19 депутатів від Блоку Литвина, 22 – від БЮТ, 9 – від НУ–НС і 2 позафракційних. Проти ухвалення законопроекту проголосували 66 народних депутатів, не голосували – 111.

Згідно з законопроектом № 6278, предметом всеукраїнського референдуму можуть бути будь-які питання, за винятком тих, рішення яких референдумом не допускається Конституцією України, законами України. На всеукраїнський референдум можуть виноситися декілька питань з однієї проблеми. Всеукраїнський референдум може бути: про схвалення нової редакції Конституції України, внесення змін до Конституції України, скасування, втрату дії або визнання недійсним закону про внесення змін до Конституції України (конституційний референдум); про зміну території України (ратифікаційний референдум); щодо прийняття чи скасування закону України або внесення змін до чинного закону України (законодавчий референдум); з будь-якого питання, за винятком тих, по яких референдум не допускається відповідно до Конституції України (загальний референдум).

Президент зобов’язаний проголосити всеукраїнський референдум за народною ініціативою, якщо його питання не порушують вимог Конституції, законів і якщо під вимогою про його проведення підписалися не менш як три мільйони громадян України, що мають право голосу, за умови, що підписи під цією вимогою зібрані не менше ніж в двох третинах областей впродовж сорока днів.

Результати народного волевиявлення на всеукраїнському референдумі є обов’язковими.

Як мій тато-росіянин відмінив вечірку, приурочену 100 дням Януковича

Мій тато – громадянин України, але по духу - типовий «російський співвітчизник за кордоном» (так називають цей тип українських громадян в РФ).

Перші півтора місяці президентства Януковича батько насолоджувався його перемогою, хоча за нього на цей раз і не голосував. Іноді він навіть мучився з цього приводу.

Але якось він зайшов в мою кімнату і задумливо запитав, чому Тимошенко не показують по телевізору.

– Перші плоди інтеграції з Росією, – відповіла я. Як прогнозував мій ньюсмейкер з російської опозиції, у разі нашої інтеграції російська несвобода затопить український політичний простір.

– Але він обіцяє реформи...

– Скоро ми їх відчуємо. Спершу він підніме тарифи. Адже треба ж буде віддавати борг, який «чесно» програв в Стокгольмському суді глава Мінпаливенерго, повертаючи борги своєму компаньйонові.

Іншим разом батько приніс мені газетку, колись популярний таблоїд, який стає все більш одіозним.

– Ознайомся, – запропонував мені тато.

Я, відкривши навмання сторінку, стала вголос читати заголовки цього видання:

– «Крах нерівного шлюбу Галичини і України», «Символічний Союз Сходу і Заходу закінчився дурдомом», «Дві ідеології, дві країни, два способи життя»... І це все в одному номері. Тобі це подобається? Газета Януковича таким чином будує єдність нації? – запитала я батька.

– Ну, це інший погляд на речі...

– Послухай, я недавно брала інтерв`ю у головного бандерівця з націоналістичного руху. Знаєш, що він сказав? Нам не потрібно всім бути націоналістами, давайте будемо хорошими людьми і разом будувати Україну. А ще, знаєш, що сказала моїй подрузі родичка Бандери: не президенти творять людські долі – давайте разом переживемо цей період. Скажи, хто кращий громадянин – той, хто пише такі статті чи згадані мною націоналісти?

Запитання повисло в повітрі, і батьків настрій помітно зіпсувався.

Одного разу ввечері, коли я прийшла з виступу Януковича в палаці "Україна", тато зустрів мене чи не квітами і майже пошепки запитав:

– Ну що, послухала президента? Як він виступив?

– Послухала. Дуже мило. Але я слухала його, а чула, як нахабно, чи не ногами, відтирають від палацу «Україна» моїх приятелів з руху «За Україну», як їх ображає братва президента у формі «Беркута», як пікетникам не дали розгорнути прапори.

– Я сам, коли їхав з лікарні, бачив, що там було багато міліції, – понуро погодився батько. – Але чому ж ти не була з пікетом?

– Тому що мені треба було бути в палаці «Україна».

– Втім, добре, що не була, у тебе дитина, – резюмував батько.

Наступного дня, після прес-конференції Януковича, я розповіла, як міліціонери не дали підійти до Українського будинку ще одному пікету.

– Він згортає демократію, – констатував батько. – Але яка ціна цієї демократії, якщо вона не може себе захистити?

На цей раз вже я не знала, що сказати. Але в думках відзначила, що вперше у нас намітилася єдність в оцінці державної політики.

Зізнаюся, що окремі події мій тато відзначає, влаштовуючи серед пенсіонерів у дворі такі собі пенсійні паті, – сто грамів, розмови про політику, спогади про минуле. Серед його приятелів є різні, є комуністи, є націоналісти, вони сперечаються, але не лаються, пенсії-то у всіх однаково низькі. Якось почула, що мій тато з відчуттям погано приховуваної гордості говорив сусідові-націоналістові:

– Максимич, у мене дочка така, як ти. В ідейному сенсі я втратив її.

– Добра доня, – погоджувався Максимович.

Так от, мій тато чин чином планував відзначити сто днів Януковича. Але, помітивши, що його пенсійна вечірка відкладається, я запитала батька, чи не передумав він.

– Жарко, – відповів тато. – Цю дату ми вже пропустили. Але скоро день Росії, виставлюся мужикам, я ж росіянин.

– Максимович на день Росії не прийде, – зауважила я, подумавши, що на День Росії теж буде спекотно, і що батько явно проігнорував 100 днів Януковича. – Максимовича пригости на день Конституції, як її не зневажають, а все-таки Основний Закон.

– Ти маєш рацію, – відповідально заявив мій батько і зробив позначку в календарі.

Я подумала, що, незважаючи на весь жах сучасного політичного процесу, в житті завжди є місце творчості. А головна творчість – це сім`я. І має рацію та далека родичка Бандери, котра сказала: не президенти творять людські долі.

А знаєте, чим мені запам`ятаються 100 днів нинішнього президента? Мій батько перестав мучитися, що не голосував за Януковича в другому турі. З його-то відповідальністю - це колосальний прорив.

Маша Міщенко

Експерт не бачить в країні політичної еліти

Заступник директора Агентства моделювання ситуацій (АМС) Олексій ГОЛОБУЦЬКИЙ прогнозує, що на майбутніх місцевих виборах, і зокрема, до Київської міської ради, розгорнеться жорстка боротьба між політичними інтересами нинішньої влади і опозиції. Водночас, такі нові політичні проекти, як «зелені» чи «Комунальний фронт», незважаючи на свою нечисленність, виконуватимуть стабілізаційні функції і переводитимуть дискусію в продуктивне русло.

Про це говориться в коментарі О.ГОЛОБУЦЬКОГО, переданому агентству УНІАН.

За словами експерта, представники таких нових проектів «навряд чи претендуватимуть на розподіл землі чи залишків підприємств – їх цікавитимуть лише прикладні питання комунальної реформи, екологічної безпеки».

На думку Р.ГОЛОБУЦЬКОГО, головним наслідком політичної кризи в країні є саме нездатність політичної еліти вчасно виходити з виборчого процесу і займатися практичною діяльністю.

«У країні немає політичної еліти - в повному розумінні цього слова. Для підприємців чи професійних політиків партійний рух розцінюється лише як шлях до влади, без розуміння їхньої функції в цій владі. Тому поява нових проектів здатна змінити систему комунікації всередині політикуму, а також підвищити рівень відповідальності влади і опозиції перед виборцем», - вважає О.ГОЛОБУЦЬКИЙ.

Суд підтвердив рішення вивішувати червоні прапори

Одеський окружний адміністративний суд не задовольнив позов ВО "Свободи" про визнання незаконним розпорядження губернатора Едуарда МАТВІЙЧУКА щодо вивішування червоних прапорів 8-9 травня.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі Одеської обласної організації ВО “Свобода”.

Посилаючись на закон про увіковічення пам’яті ветеранів Великої Вітчизняної війни, суддя Ігор ЗАВАЛЬНЮК відхилив позов про визнання незаконним розпорядження голови Одеської ОДА Е.МАТВІЙЧУКА щодо вивішування червоних прапорів або "прапорів Перемоги" на адміністративних будівлях краю 8-9 травня.

«Такої клінічної аргументації чути не доводилось. Нинішня судова система, як в цілому і владна, вчергове проявила свою антиукраїнську сутність. В умовах антиукраїнського режиму ЯНУКОВИЧА сподіватись на задоволення позову було марно. Для нас, націоналістів, існують лише святі права нації. Ми не визнаємо рішення суду, який фактично став на захист злочинної системи, яка в XX столітті знищила близько 20 мільйонів українців”, - заявив голова Одеської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Павло КИРИЛЕНКО по завершенні засідання суду.

“Ми переконані, Українську державу ще чекає суд над комунізмом. А ті, хто сьогодні підтримує чи намагається реабілітувати людиноненависницьку комуністичну ідеологію, обов’язково відповідатимуть за це», - додав П.КИРИЛЕНКО.

Як повідомлялося, 5 травня 2010 року Одеська обласна організація Всеукраїнського об’єднання «Свобода» подала позов до Одеського окружного адміністративного суду із вимогою визнати незаконним розпорядження голови Одеської обласної державної адміністрації Е.МАТВІЙЧУКА щодо вивішування червоних прапорів або «прапорів Перемоги» на адміністративних будівлях краю 8-9 травня.

FT: Чим Україна заплатить за позику

"Захід, здається, побоюється надто швидко робити поступ щодо України. Росія ж цю прогалину заповнює більш ніж радо”, - пише Роман Олеарчик у персональному блозі на сайті FT.

Моваm йде про надання офіційному Києву, який гостро потребує готівки, позики російського банку. Кредит обсягом 2 мільярди доларів має покрити дефіцит українського бюджету на тлі відтермінування нового траншу фінансової допомоги країні від Міжнародного Валютного Фонду.

Подробиці наданого кредиту невідомі, зазначає автор. За попередньою інформацією, кредит надано на шість місяців.

Щодо короткотермінових фінансових переваг для Києва, то вони очевидні, підкреслює пан Олеарчик. Водночас, не менш очевидні і довготермінові наслідки цієї позики. Це - посилене зростання російського впливу після перемоги Віктора Януковича на президентських виборах.

Кореспондент FT пише про ухильні відповіді щодо факту та умов наданого кредиту послом Росії в Україні Міхаїлом Зурабовим. Пан Зурабов, зазначає журналіст, припустив можливість надання Україні позики на півроку за дослівно “досить доброю” процентною ставкою. Ішлося, зокрема, про 6.7%.

Українські посадовці підтвердили агентству Рейтер, що Україна таки отримала позику від Росії, веде далі Роман Олеарчик. А деякі фінансові аналітики підтвердили, що кошти, начебто, уже з'явилися на рахунках Національного банку. Водночас, зазначає журналіст, повідомлення українських ЗМІ про те, що позичальником є російський Внешторгбанк, поки офіційно не підтверджені.

Новина, підкреслює автор, збіглася у часі із переговорами офіційного Києва та МВФ. Урядовій коаліції залежить на отриманні дворічного кредиту на 15-19 мільярдів доларів. У Києві сподіваються, що відповідне рішення мало б бути прийнято після повернення до України експертів Фонду, запланованого на 21 червня.

Однак, пише далі пан Олеарчик, переговори із МВФ виявилися значно складнішими, аніж на це сподівалася українська сторона. А все через брак проведення Києвом обіцяних раніше реформ.

Насправді вибір фінансового інструментарію в України обмежений. Журналіст цитує Анастасію Головач, аналітика Renaissance Capital у Києві. “Переговори із МВФ було відкладено. Український уряд також планував вийти у травні на зовнішні ринки капіталу із новими євробондами. Однак, через нестабільну ситуацію на світових ринках цей процес було відкладено".

Майже 11 мільярдів доларів, надані МВФ торік, допомогли Україні втриматися на плаву під час спаду економіки, зазначає кореспондент FT. Тоді рівень ВВП упав на 15%. Напередодні ж президентських виборів уже наступний запланований транш обсягом 16.4 мільярдів доларів було заморожено.

Для політичної опозиції у Києві російський кредит став черговим свідченням того, що після чотирьох місяців президентства Віктора Януковича Україна і надалі втягується в орбіту впливу Москви. Такий один із висновків авторa.

Чи то з розпачу, чи то за браком вибору Україна готова звертатися по допомогу до Москви у час, коли пробуксовують переговори із міжнародними позичальниками, пише журналіст. Більше того, Київ сподівається отримати ще одну позику від Росії обсягом у 4-5 мільярдів доларів. Вона має призначатися для фінансування нових атомних реакторів.

Наміри російського керівництва узяти Київ під свою політичну опіку та стати власником ключових українських активів, таких як газогони та підприємства металургійної галузі, стали очевидними, - підкреслює Роман Олеарчик. І як приклад наводить інформацію про перебрання нещодавно російськими бізнесменами контролю над двома українськими сталеливарними підприємствами.

Автор блогу FT цитує економічних оглядачів, на думку яких, відносно дорогий російський кредит може ще більше ускладнити і без того непрості переговори Києва із МВФ. Експерти пояснюють свої прогнози проблемою бюджетного дефіциту та збільшенням зовнішньої заборгованості, яка в Україні подвоїлася до рівня 40% від ВВП.

Відтак, як фінансово так і політично Київ опинився між своєрідними молотом та ковадлом, Росією та фінансовими ринками, - підводить риску автор FT блогу.

Протести проти закону про протести

У понеділок у кількох містах України представники низки молодіжних організацій провели протест-моб - мітинг і пікетування Верховної Ради проти ухвалення Закону про мирні зібрання громадян.

Демонстранти вимагали відкладення розгляду законопроекту і проведення громадських слухань, вважаючи документ таким, який значно обмежує права громадян на організацію мітингів і демонстрацій, і суперечить, за їхніми словами, Європейській конвенції з прав людини. Спікер Володимир Литвин запропонував перенести обговорення законопроекту.

Старі міхи

На Майдані незалежності, відомому багатотисячними виступами під час помаранчевої революції, учасники протест-мобу заявляли, що новий закон фактично позбавить громадян права на мирні демонстрації.

Законопроект був запропонований ще 2008 року урядом Юлії Тимошенко. Адже тодішня влада розуміла, що може зробити вулиця. Нині, кажуть експерти, це розуміє і нова влада.

Координатор акції, голова громадської організації “Демократичний альянс” Василь Гацько каже: "Міліція буде тепер вже законно припиняти акції протесту і затримувати їх учасників. Нам не подобається термін повідомлення про проведення акцій – за 4 дні. Це багато. Ми хочемо мати право, згідно із 39 статтею Конституції, на проведення зібрань".

"Порядок"

Напередодні президент Янукович заявив, що міліція гарантує громадський порядок. І якщо деякі громадяни порушують цей порядок, то їх міліція просто захищає від неприємностей.

Раніше цього місяця російський прем’єр Владімір Путін, коментуючи питання розгону акцій протесту у розмові з рок-музикантом Юрієм Шевчуком, заявив, що пріоритетом є необхідність охорони громадського порядку. На думку учасників протест-мобу, в тому, якого напрямку набирає ця дискусія в Україні, простежується певний російський вплив.

Координатор з молодіжних питань руху За Україну Степан Барна сказав Бі-Бі-Сі: "Наша влада повністю скопіювала законодавчу базу, яка регламентує проведення мітингів і зібрань у Росії. Найближчим часом буде зроблено те, щоб обмежити права і свободи громадян в Україні і максимально скопіювати той стиль управління, який характерний для Росії.”

Під Радою

Після майдану незалежності демонстранти перемістилися до Верховної Ради, де проходила погоджувальна Рада. На якій і розглядалася можливість ухвалення Закону про мирні зібрання.

Демонстранти на деякий час заблокували вхід депутатів.

Учасник акції, один з засновників свого часу руху "Україна без Кучми" Володимир Чемерис сказав Бі-Бі-Сі, що нині відбулася активізація громадянського суспільства. Якщо минулого року при ухваленні закону про мирні зібрання у першому читанні це не викликало практично ніякої реакції громадян, то нині на вулиці в містах України вийшли сотні протестантів.

Володимир Чемерис додав: “Я переконаний, що депутати перенесуть ухвалення Закону і приймуть рішення щодо проведення парламентських слухань і будуть ухвалювати документ лише після того, як почують голос громадянського суспільства. Якщо так станеться, то це буде першою перемогою громадянського суспільства в Україні. Вона покаже, що воно не змириться з утисками своїх прав і свобод, і можна очікувати вже восени серйозної соціальної активності людей.”

Спікер Володимир Литвин запропонував перенести розгляд цього питання на пізніше на прохання мітингувальників, аби, за його словами, не шукати пригод на порожньому місці.

"Не бездумно"

2009 року проект підтримала тодішня коаліція в складі БЮТ, НУНС, і Блоку Литвина. "Партія Регіонів" не голосували. Нині ситуація може змінитися. Член фракції ПР, представник президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко вважає, що закон потрібно ухвалювати, але не бездумно, а розглядаючи постатейно.

"Закон потрібно ухвалювати, бо є проблема із забезпеченням громадського порядку, - вважає він. - Але ні в якому разі не можна допустити, щоб такий закон обмежував права на проведення масових заходів".

Разом з тим немає єдності в оцінці закону серед опозиції. Дехто з представників НУНС каже про ймовірність наближення до поліцейської держави з ухваленням цього закону.

Водночас представник БЮТ Віктор Таран переконаний, що документ відповідає європейським нормам, особливо наголошуючи про норму щодо “спонтанного” зібрання, тобто коли демонстрації влаштовуються без завчасного повідомлення влади.

Представники НУНС кажуть, що головними проблемами закону є складна процедура повідомлення про проведення мітингів, немає можливості оскарження в суді заборони їх організації, відсутня відповідальність правоохоронних органів.

В Одесі заборонили протест проти закону про протест

Експерти кажуть, що деякі положення закону суперечать Європейській конвенції про захист прав людини.

Протест-моби пройшли в кількох містах України. Водночас міська рада Одеси оголосила поза законом акцію демонстрантів, пославшись на указ Президії Верховної Ради ще радянських часів, а саме, 1988 року, згідно з яким заява про проведення мітингів має подаватися не менше, ніж за 10 днів.

Януковича просять захистити український дубляж

Українські актори, письменники і музиканти оприлюднили відкрите звернення до Президента Віктора Януковича із закликом не допустити знищення українського дубляжу, оскільки в нинішніх умовах він є не тільки школою для молодих акторів, але й засобом додаткового заробітку.

Зокрема у листі зазначається, що сьогодні "проводяться абсурдні дії щодо скасування дубляжу, почата масова кампанія щодо його дискредитації, до того ж наводяться абсолютно вигадані факти про ніби зменшення кількості глядачів і закриття кінотеатрів".

Автори звернення наводять дані, згідно з якими після рішення Конституційного Суду про обов'язковість перекладу іноземних фільмів на українську мову в кінотеатрах спостерігалося постійне зростання кількості глядачів. Так, у 2009 році кількість глядачів порівняно з попереднім роком зросла на 15%, а з початки цього року - на 19%.

"Безпідставними є також твердження про порушення конституційних прав російськомовних громадян. Адже фільми російського виробництва, які демонструються з оригінальним звуковим супроводом російською мовою, займають не менше 30% українського кіноринку", - йдеться у зверненні.

"Сьогодні також ні для кого не секрет, що українське кіновиробництво перебуває у надто запущеному стані. У цих умовах саме дубляж став тією школою для молодих акторів, якою вони були позбавлені через відсутність повноцінної української кіноіндустрії. А в умовах малобюджетності українських театрів, загалом роботи українських діячів культури, передусім артистів, дублювання стали для них досить істотною матеріальною допомогою", - зазначається у листі.

Під зверненням до В.Януковича підписалися актор Богдан Бенюк, драматург Богдан Жолдак, актриса Наталія Сумська, режисер Кость Лінартович, лідер групи "Тартак" Сашко Положинський, письменниця Ірена Карпа, лідер групи "Мандри" Сергій Фоменко, письменник Анатолій Дністровий, учасники групи "Кихітка", "Гайдамаки", "Mad Heads XL" та інші.

Мін'юст не збирається брати під контроль Інтернет-медіа

Міністерство юстиції України не збирається брати під контроль Інтернет-медіа за прикладом Білорусі і Росії. Про це в інтерв'ю "Главкому" сказав міністр юстиції Олександр Лавринович.

Зокрема, відповідаючи на відповідне питання, О.Лавринович зазначив: "Навіщо? Нам таке у голову не приходить".

Також О.Лавринович запевнив, що Мін'юст не проводитиме жодних перевірок у ЗМІ. "Ми не маємо права проводити такі перевірки. Не було таких випадків, і бути не може теоретично. Може перевіряти податкова інспекція, Нацрада з питань телебачення і радіомовлення або ті, хто уповноважений на це відповідними законами", - зазначив глава Мін'юсту.

УНП збирає гроші на пам'ятник Мазепі у Києві

Київська міська організація Української народної партії відкрила рахунок для збору коштів на спорудження пам'ятника гетьману Івану Мазепі в столиці. Про це ЛІГАБізнесІнформ повідомили у прес-службі УНП.

"Цей пам'ятник пройшов всі узгодження і конкурсні комісії. Він буде встановлений на місці, де стояв Собор святого Миколая, побудований за кошти Івана Мазепи. До того ж саме через цю площу проходить вул. Івана Мазепи", - йдеться у повідомленні.

Кошти можна перерахувати на розрахунковий рахунок ПАО "КБ "Хрещатик", КГО Української народної партії; МФО 300670; Код ЕГРПОУ 21707057; рахунок N26000000038381.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що встановлення пам'ятника І.Мазепі у Києві відкладається через відсутність фінансування. Планувалося, що монумент буде встановлено на площі Слави у Києві у 2009-2010 роках.

І.Мазепа - гетьман України, видатний державно-політичний і культурний діяч кінця XVII - початку XVIII ст., меценат.

Регіонали вважають новий закон про мирні збори "найдемократичнішим"

Законопроект №2450 "Про порядок організації і проведення мирних заходів" є найдемократичнішим законопроектом за всю історію незалежності України. Про це заявив лідер парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, повідомляє прес-служба партії.

Політик нагадав, що відповідний документ внесла у Верховну Раду уряд Юлії Тимошенко, а за його прийняття голосувала тогочасна коаліція, що складається із Блоку Юлії Тимошенко і блоку "Наша Україна - Народна самооборона", після чого законопроект був допрацьований депутатами Верховної Ради.

"Нас не лякає цей законопроект, нас дивує організація масових акцій навколо цього питання. Мені здається, в такій ситуації це досить несолідно", - додав він.

У четвер, 10 червня, Комітет Верховної Ради з питань прав людини рекомендував підтримати у другому читанні законопроект "Про порядок організації і проведення мирних заходів" N2450, що регулює проведення мітингів. Проти прийняття документа виступили деякі опозиційні політики, зокрема, члени фракції БЮТ. Незадоволені законопроектом і громадські організації, які організували акції протесту.

Протестуючі, зокрема, незадоволені тим фактом, що новий закон зобов'язує повідомити місцевим органам влади про майбутню акцію протесту за чотири дні. Водночас чинна Конституція України не встановлює конкретного строку.