зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

06.04.10

Латвія не дозволить викладання російською мовою у вузах країни

Директор Центру державної мови Латвії Маріс Балтіньш вважає неприпустимими розмови про можливість дозволу викладання російською мовою у державних вузах країни, повідомляє у вівторок інтернет-версія республіканської газети Час.

У латвійських державних вузах дозволено викладання тільки офіційними мовами ЄС. Викладання російською в державних вузах Латвії було заборонено ще в 2006 році.

Сейм (парламент) Латвії в грудні минулого року відхилив законопроект опозиційної партії За права людини в єдиній Латвії, який передбачав дозвіл на викладання російською мовою у державних вузах республіки.

Як пише Час, Балтіньш чув про те, що в деяких вузах цю ідею підтримують, обґрунтовуючи її тим, що в такому разі можна було б залучити студентів з Росії і поправити фінансове становище навчальних закладів. На думку Балтіньша, це неприпустимо.

Голова Центру державної мови Латвії вважає, що навряд чи набереться достатньо багато студентів, які бажають скористатися такою можливістю, тому доцільність цієї ідеї, на його думку, є сумнівною. До того ж у такому разі було б важко обґрунтувати те, що місцеві не латиші повинні вчитися латиською мовою, тоді як у приїжджих студентів буде можливість вчитися іншими мовами, пише Час.

Як відомо, у січні сам президент Латвії заявив, що більше не буде спілкуватися з журналістами російською мовою.

Сапери вилучили біля залізниці 619 старих мін

В Херсонський області проведено розмінування залізничного полотна біля села Червоний Чабан Каланчацького району та відновлено рух потягів до Криму.

Як повідомили кореспонденту УНІАН в Каланчацькій райдержадміністрації, роботи з розмінування завершено – знайдено 619 протипіхотних мін часів Другої Світової війни. Міни віддалено від залізничного полотна і взяти під охорону працівниками міліції.

Ліквідація знайдених боєприпасів заплановано на 6 квітня на полігоні в Чаплинському районі Херсонської області.

Як повідомляв УНІАН, 3 квітня поблизу с. Червоний Чабан Каланчацького району Херсонської області місцеві жителі на відстані 1,5 м від одноколійного залізничного полотна виявили протипіхотні міни часів війни.

За даними прес-служби МНС, 3 квітня сапери знайшли 230 протипіхотних 82-міліметрових мін. Роботи з вилучення боєприпасів тривали і наступного дня.

На місці події працювала піротехнічна група Головного управління МНС у Херсонській області.

На час розмінування рух потягів на вказаній ділянці залізниці було припинено.