зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

20.06.10

Росіяни вважають Сталіна винним у багатомільйонних втратах війни

За даними соцопитування, половина росіян покладає відповідальність за величезні втрати у Великій Вітчизняній війні на Йосифа Сталіна та Компартію.

51% росіян вважають, що напад Німеччини на СРСР 22 червня 1941 року було несподіваним для керівництва Радянського Союзу. Протилежної думки дотримуються 40% респондентів, опитаних під час всеросійського дослідження, яке проводилося 21-25 травня цього року Левада-центром.

Згідно з результатами опитування, 16% росіян вважають, що керівництво СРСР в цей час саме планувало напад на Німеччину. 51% респондентів вважають, що перемога у Великій Вітчизняній війні - "це тільки наша перемога", а 45% - що "це перемога всіх сил антигітлерівської коаліції".

Відповідаючи на питання, "на кому, на Вашу думку, лежить основна відповідальність за наші багатомільйонні втрати в цій війні?", 30% згадали Сталіна. 28% росіян вважають, що відповідальність лежить тільки на німецькій стороні, 20% - "на Комуністичної партії і керівництві СРСР", 11% - "на всіх разом".

22 червня, в день початку Великої Вітчизняної війни, у пострадянських країнах відзначають День пам'яті і скорботи.

Нагадаємо, що нещодавно, 5 травня, в Запоріжжі Комуністична партія України увічнила особистість Сталіна, встановивши бюст радянського вождя.