зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

20.09.10

Наука безкарності

Наочні засоби сприяють процесові навчання не тільки дітей. Те, що бачимо на власні очі, переконує краще, ніж будь-які перекази чи коментарі.

У чому саме переконуємось, звісно, залежить від розривом між першим і другим.

І від того, де можна дивитися самим, а де чомусь вирішують за нас, про що маємо знати.

Youtube, на відміну від Першого національного каналу, не керується міркуваннями позитивного чи провладного змісту інформації. Не належить ані голові Служби безпеки, ані іншим представникам чи прибічникам влади.

Саме там, і ще на одному лише СТБ, де не влада вирішує, про що треба знати, можна дивитися, як міліція або допомагає, або стоїть осторонь, коли невідомі нападають на мирних захисників парку Горького в Харкові. А затримують тільки тих, на кого нападали. За відсутністю реальних підстав, звинувачують їх у злісній непокорі працівнику міліції.

Побачите й кілька нападів на журналістів, зокрема, і застосування співробітником УДО сили до журналіста СТБ Сергія Андрушка. Про той напад не можна сказати, що його забули. Розповідали нам навіть про обурення президента: "Президент вважає, що так просто цього залишити не можна - винний має понести кару".

Обурення обуренням, але 13 вересня прокуратура Києва відмовила Андрушку в порушенні кримінальної справи, і передала його заяву в ГПУ. Нібито після "повної й всебічної перевірки заяви журналіста".

Уже наступного дня, Youtube, а також нашу правосвідомість, збагатив іще один інцидент. Хоча не все видно з відеокліпу, варто спочатку подивитися, оскільки будь-яке описання цих подій має своє контр-описання. Щоправда, ті, хто дивиться тільки телевізію, не змушені ускладнювати собі життя розбіжностями між версією влади та досвідом власних очей.

Голова Херсонського відділення Комітету виборців України (КВУ) і журналіст газети "Вільний вибір" Дементій Білій хотів послухати звіт міського голови Херсона Володимира Сальдо, та повідомити про його зміст читачам газети та іншим виборцям. Хіба міський голова не має звітуватися перед виборцями?

Втім, виявилось, що влада не тільки знає, про що треба знати, але й про те, кому буде цікаво звіт вислуховувати. Невідомо, як саме підбирали "членів територіальної громади Херсона - вчителів, лікарів, науковців, представників бізнесу" тощо. Але багатьох виборців, та й двох опозиційних депутатів міськради, які самі вирішили, що треба пана Сальдо послухати, не впустили до зали. Хоча із кліпу видно, що є вільні місця.

Цитую КВУ - організацію, яка ані вдома, ані за кордоном, не славиться хуліганськими витівками чи провокаторством: "Після втручання заступника голови Херсонської облдержадміністрації Андрія Яценка Дементія Білого було впустили в зал, але охорона відмовилася допустити туди інших журналістів, а також депутатів міської ради".

Завдяки відеоклипу ми самі є свідками тої неповаги до прав пересічних, не спеціально підібраних, виборців, що хвилювало голову Херсонського відділення КВУ, й повної відсутності агресії в його поведінці. Бачимо, як його виштовхують із зали.

Далі не знімають, проте є й показання дружини та колег, які, звісно, відразу вибігли в хол.
На превеликий жаль, є й повідомлення на офіційному сайті міської ради - про того самого Дементія Білого:

"Вийшовши до холу, він явно провокував одного зі своїх візаві на конфлікт, використовував нецензурні вирази, після чого вдарив його фотоапаратом по голові. Візаві журналіста, херсонський підприємець Віктор Шевчук, в результаті отримав черепно-мозкову травму з розсіченням."

Іншу версію події можна прочитати в заяві Української Гельсінської спілки з прав людини, іншої організації без хуліганських звичаїв.

Найбільше непокоїть роль у всьому цьому співпрацівників міліції.

У заяві міськради стверджується, що їх викликали. Хоча слабо віриться, що на подібному заході їх не було й треба було "викликати". Білий та свідки кажуть, що правоохоронці спостерігали, не втручаюсь, допоки фотоапарат Білого не влучив у носа тому "бізнесменові", який його бив. Тоді прибігли міліціонери, викликали "швидку" та відправили "постраждалого" в лікарню. Може, тому, маємо тільки фотографію Білого, а не того невідомого, чи охоронця, чи бізнесмена Шевчука, який, за його словами, Дементія "не бив, бо він є журналіст".

У такому стані Дементія Білого опитували доблесні правоохоронці, допоки йому не стало погано, і довелось викликати "швидку". Не він наполягав на госпіталізації, як стверджується в заяві, - а лікар.

Співпрацівники міліції, які під час конфлікту стояли неподалік, склали у відношенні Білого протокол "про адміністративне правопорушення за фактом хуліганських дій на громадському заході".

Наступного дня, 15 вересня, прокуратура Суворовського району Херсона порушила кримінальну справу за фактом спричинення невідомим легких тілесних ушкоджень активісту УГСПЛ, голові херсонського відділу Комітету виборців України, редактору херсонської газети.

Хотілось би вірити, що справу не поховають, і що порушиться питання, чому міліція знову, як у Харкові, служить владі, а не громадянам.

Не завадить, звісно, і запитання: кому саме служить влада?

Підстав для оптимізму, на жаль, немає - забагато накопичилось прикладів безкарності.

У Харкові, незважаючи на міжнародний розголос, на обурення абсолютно незаконною вирубкою дерев і не менш неприпустимими діями та бездіяльністю міліції, ані МВС, ані прокуратура не знайшли порушень з боку правоохоронців.

Це не лише корпоративність на місцях. Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов назвав законним рішення влади Харкова про вирубування дерев і фактично виправдав усі дії міліції.

На сьогоднішній день місцева влада оприлюднює наклепницькі звинувачення проти Дементія Білого.

Телеканали замовчують інцидент, який вважали би подією суспільного значення в будь-якій демократичній країні.

А влада робить вигляд, що нічого не помічає.

Моралі владі не стану читати - ніби не розуміли, що безкарність породжує безкарність. Якщо, звісно, не мають тільки одну амбіцію - наздогнати та перегнати Білорусь. Бажано, щоб принаймні спромоглись зрозуміти, що межа беззаконню є завжди.

Як, власне, і терпимості народу.

Галя Койнаш
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Янукович каже, що змушений був вдаватися до ризикованих кроків

Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ наполягає на необхідності більш активного діалогу влади в Україні з представниками української діаспори.

Про це йдеться у листі, надісланому В.ЯНУКОВИЧЕМ до Українського конгресового комітету Америки. Повідомили УНІАН у прес-службі Президента України.

«Основна мета, з якою я прийшов на високу посаду Президента України – вивести державу з кризи і полегшити життя людей. Сказати, що це непросте завдання – це нічого не сказати, якщо знаєш, у якій важкій ситуації перебувала Україна на момент мого приходу до влади. Зруйнована економіка, розбалансована система влади, знівечена судова система, величезне безробіття і зовнішній борг, за якого кожен українець – ще ненароджений і на землі сущий - потенційно винен близько дві тисячі американських доларів”, - говориться у листі.

В.ЯНУКОВИЧ повідомив, що в такій ситуації змушений був “вживати неординарні, а подекуди і ризиковані кроки, бо традиційна система реагування на виклики, перед якими стоїть Україна, вже не спрацьовує”. “Мета одна – врятувати економічну незалежність України. Адже лише економічна незалежність може бути надійною гарантією незалежності політичної. Іншого шляху нема. Саме тому я з перших не те що днів, а з перших хвилин своєї діяльності на посту глави Української держави взявся за системні реформи і за відновлення чіткої вертикалі влади”. – зазначив В.ЯНУКОВИЧ.

Він наголосив: “За сто перших днів роботи нам вдалося розробити програму реформ і відновити владну вертикаль. У країні почав відчуватися порядок. Зараз ми активно приступили до реалізації реформ. Одним з суттєвих кроків на цьому шляху буде новий податковий кодекс, який дасть можливість вільно дихнути насамперед середньому і малому бізнесу. Ми також почали втілювати в життя судову реформу”.

“Я хотів би підкреслити, - йдеться далі в листі, - що поряд з внутрішніми реформами ми зміцнюємо і зовнішньополітичні позиції України. Так, для України справді важливо було відновити нормальні стратегічні взаємовигідні відносини з Росією. Це потрібно усій Європі. Адже добросусідські взаємини між країнами, що перебувають у центрі континенту – це гарантія стабільності і спокою для всіх. Перший мій закордонний візит відбувся до Брюсселя. Я ще раз підкреслив – європейська інтеграція залишається пріоритетом нашої зовнішньої політики. Альтернативи цьому шляху нема. Але ми будемо також розвивати й інші нові контакти, якщо вони вигідні для національних інтересів України. І тут красномовним прикладом може бути мій візит до Китаю, який заклав основу для розвитку стратегічного партнерства з цією країною”.

У листі зазначається, що “важливого значення ми надаємо і стратегічному партнерству зі Сполученими Штатами Америки”. “Те, що Україна підтримує ідею без’ядерного світу не лише на словах, а й активними діями, є добрим прикладом для всіх держав. І ми будемо продовжувати цю політику”, - наголосив Президент.

При цьому він зауважив, що “не всім подобається та твердість і наполегливість, з якою ми йдемо по шляху реформ”. “Стара корумпована бюрократія в Україні робить усе, щоб подавати на зовні викривлену інформацію про нашу політику. Намагається чіпляти нам ярлики, перешкодити зближенню України з Заходом. Для цього організовуються дрібні провокації, робляться спроби переконати світ у тому, що ми начебто, згортаємо демократичні процеси та свободу слова”. – підкреслив В.ЯНУКОВИЧ у листі до Українського конгресового комітету Америки.

“Знаєте, я ніколи не встрявав у чвари. На слова я завжди реагував діями. І коли мені кажуть про те, що в країні начебто СБУ переслідує істориків з музею «Тюрма на Лонцького» у Львові – я даю доручення Кабінету Міністрів про негайну передачу цього музею з СБУ в Інститут Національної пам’яті. І доручаю передбачити в бюджеті на наступний рік фінансування цього музею уже в системі Інституту Національної пам’яті”, – повідомив глава держави.

Як підкреслив В.ЯНУКОВИЧ: “Коли мені говорять, що я, начебто, заперечую Голодомор – я ініціюю розсекречення архівних матеріалів, що стосуються періоду Голодомору, і передачу їх теж в Інститут Національної пам’яті, де історикам можна буде об’єктивно і з цілковитим доступом їх вивчати. Я проти того, щоб закривали історію і щоб політики робили на цьому спекуляції”.

“Коли мені говорять про, нібито, згортання свободи слова в Україні, я ініціюю процес створення Громадського телебачення. До речі, цей процес уже на стадії завершення, і на наступному засіданні Гуманітарної ради ми затвердимо концепцію Громадського телебачення, яка пройшла громадські обговорення в усій Україні”, - наголосив глави держави.

При цьому він нагадав, що “незабаром в Україні – місцеві вибори”. І запевнив: “Я роблю все, щоб вибори відбулися чесно і прозоро”. “Ми домоглися, щоб опозиція і влада мали рівне представництво у керівних органах територіальних виборчих комісій. Я дав доручення, які забезпечують виборчий процес від будь-якого адміністративного тиску. Ми запросили в Україну всіх іноземних спостерігачів. Я дуже зацікавлений у тому, щоб місцеві вибори в Україні пройшли вільно, чесно і прозоро. І ми зробимо все, щоб так було”, - запевнив В.ЯНУКОВИЧ.

Він наголосив, що завжди виступав за широке об’єднання усіх конструктивних сил в Україні та за її межами. “Я висловлююся, зокрема, за конструктивний діалог з представниками української діаспори. Я готовий пояснювати, розказувати, розтлумачувати кожен наш крок. Я хочу, щоб українці в усьому світі помагали своїй Вітчизні виходити з трудної ситуації, а не перешкоджали їй. Я прагну, щоб ми усі разом відстоювали інтереси своєї країни. І щоб ви, тут, в Америці, виходили з гаслами підтримки своєї рідної землі, з гаслами підтримки України. А не навпаки”, - підкреслив глав глава Української держави.

“Ми повинні говорити з вами в усьому світі одним голосом – голосом українських національних інтересів. Я вірю, що так буде. Я переконаний, що ми знайдемо порозуміння, бо впевнений – ніхто з вас не хоче злого Україні. Ми всі – за процвітання і добробут нашої землі, за те, щоб світ поважав Україну", - написано у листі Президента України до Українського конгресового комітету Америки.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Економічні галюцинації Азарова

Прем`єр-міністр Микола Азаров повідомив минулої п`ятниці у «Великій політиці» на телеканалі «Інтер», що йому не хотілося приходити на цю передачу. Проте так і не зізнався, що - чи хто - його все ж таки примусило з`явитися в телеефір.

Утім, за мажорною тональністю виступу голову уряду зовсім не складно було здогадатися про причину, що спонукала його всупереч власному бажанню прийти до студії. Вже офіційно стартувала кампанія місцевих виборів, у зв`язку з чим для Партії регіонів було б вельми доречно, щоб хто-небудь якомога переконливіше похвалився перед виборцями досягненнями влади в економічній сфері.

А хто ж краще за інших з цього питання підходить на роль спічрайтера, як не Микола Азаров?
Треба сказати, Микола Янович щосили прагнув впоратися з покладеною на нього непростою місією. І економіка за його уряду почувається чудово, і відповідні реформи в Україні вже йдуть повним ходом. Про все це прем`єр-міністр не тільки доповів, не кліпнувши оком, телеглядачам, але ще й звернувся до аудиторії з немовби риторичним запитанням: невже хтось наважиться сумніватися в таких його словах?

Загалом, дуже гарно розповідав пан Азаров, але біда – неправда все це. Від початку до кінця.

Кодекс бездарності

Щодо нібито економічних реформ, які вже здійснюються в Україні, говорити взагалі якось ніяково.

Навіть у Азарова, якби у нього запитали прямо, не ворухнувся б, мабуть, язик назвати реформами підвищення в півтора рази в серпні ціни на газ і майбутнє зростання тарифів на ЖКП, обіцяне на майбутнє підвищення пенсійного віку для жінок і заморожування на 2011 рік зарплат бюджетникам.

Так, можна було б зарахувати до реформ ухвалення Податкового кодексу, але з ним, знову таки, негаразд. Спочатку був оприлюднений один варіант ПК, проти якого дружно повстали і політики, і підприємці. Потім з`явився не кращої якості і невідомого авторства другий варіант, тепер третій.

Причому, тексту останньої версії ПК практично ніхто до кінця минулого тижня не бачив, що не завадило уряду в п`ятницю його ухвалити за основу, а Микола Азаров пообіцяв, що цей документ неодмінно буде проголосований в парламенті вже найближчим часом.

А добре ж знайома з останньою редакцією документа позаштатний радник віце-прем`єра з економіки Олександра Кужель заявила, що нинішній проект Податкового кодексу, і особливо та частина, яка стосується малого і середнього бізнесу, «вб`є демократію в Україні».

Загалом, мало того, що історія з цим кодексом вийшла вкрай ганебна, так його як де-факто, так і де-юре немає досі. Тобто, ніякі економічні реформи після півроку роботи нового уряду навіть не розпочаті.

Економічні показники пригнічують

Щодо ж якихось «успіхів» в економіці Микола Азаров явно все переплутав. Навпаки, економічні показники погіршуються, починаючи якщо не з другого кварталу цього року, то з другого півріччя – причому, практично по всіх напрямках. Причому, простежити цю картину можна за інформацією з офіційних джерел.

Наприклад, за даними Держкомстату, промислове виробництво зросло в серпні до попереднього місяця на 1,5%, в липні також збільшилося – на 2,9%, але в червні, травні і квітні воно падало – на 0,5%, 2,4% і 1,8% відповідно. Можна навіть подумки порахувати, що сумарний мінус за наведеними числами перевищує сумарний плюс, а це означає, що об`єми промислового виробництва навіть ще в серпні не досягли березневого рівня, не кажучи вже про липень або червень.

За показниками промисловості до відповідних місяців минулого року картина також неоптимістична.

Якщо в березні відповідний приріст був 13,8%, а в квітні 17,4%, то в серпні маємо 9,2%, а в липні – 6,4%. Тому, наприклад, за січень-квітень промислове виробництво зросло до минулого року на 12,6%, тоді як за січень-серпень – лише на 10,9%. Тобто, у промисловості має місце уповільнення темпів зростання.

Водночас у сільському господарстві ситуація просто плачевна. Нинішньому уряду дісталося від попередників збільшення сільськогосподарського виробництва за наслідками першого кварталу на 5,3%. Потім показники регулярно погіршувалися, а за січень-серпень сільгоспвиробництво продемонструвало падіння – на 4,1%.

Природно, за таких тенденцій у промисловості та сільському господарстві відповідно повелися і показники ВВП. Даних Держкомстату про цей показник по місяцях другого півріччя немає (даються лише поквартальні дані), але, наприклад, радник голови НБУ Валерій Литвицький оцінив уповільнення темпів зростання ВВП за підсумками серпня в 0,2 процентних пункти - з 5,7% до 5,5%, а в липні також мало місце зниження цього показника, але ще значніше - на 0,5 п.п. «Потенціал відновного процесу в економіці поступово вичерпується і в Україні, і в інших країнах», - обережно висловився щодо цього експерт.

Фінанси співають сумні романси

Сприяв погіршенню економічних трендів і повний провал цього року з прямими іноземними інвестиціями. Зокрема, надійшло таких інвестицій до України за перше півріччя 2010 року всього на 375,3 млн. дол., що в 6 разів менше, ніж за відповідний період 2009 року, який, як відомо, був кризовим.

Дивитися ж на цифри, які характеризують стан справ у фінансовій сфері держави, взагалі неможливо без жаху. Наприклад, за останніми даними, оприлюдненими на сайті Мінфіну, станом на 1 серпня цього року внутрішній державний борг склав 113,3 млрд. грн., що на 17,1 млрд. грн. більше, ніж було на 1 березня. Зовнішній борг досяг 19,5 млрд. дол., збільшившись за 5 місяців на 4,6 млрд. дол. Гарантований державою борг зріс за цей же час на 0,9 млрд. дол., склавши 12,0 млрд. дол.

При цьому відомо, що і в серпні, і у вересні уряд старанно - щовівторка – продовжував нарощувати внутрішній борг шляхом випуску нових облігацій внутрішньої державної позики. А зовнішній державний борг збільшився у вересні ще на 2 млрд. дол. унаслідок розміщення урядом євробондів.

Причому, що цікаво, Микола Азаров примудрився розповісти в зазначеній програмі на «Інтері» про цю операцію з нарощування зовнішнього державного боргу, як про яскраве досягнення уряду.

Нарешті, окрема і дуже сумна пісня – про борги уряду з відшкодування ПДВ. Як повідомило нещодавно видання «Дзеркало тижня» з посиланням на джерело, близьке до Державної податкової адміністрації, заборгованість держави з ПДВ станом на 1 вересня перевищила 40 млрд. грн. А до кінця року ця заборгованість при збереженні поточної її динаміки і структури формування перевищить 50 млрд. грн. При цьому сума цієї заборгованості на момент призначення Азарова головою Кабміну складала 25 млрд. грн. – отже, вона подвоїться до кінця року.

Інфляція б`є рекорди

На завершення цієї сумної розповіді про реальний стан справ в Україні з економікою і фінансами не можна не сказати про інфляцію. У серпні споживчі ціни зросли в Україні на 1,2%, і такого високого показника інфляції не спостерігалося в країні з 1996 року! При цьому всім, хто ходить на ринки і до продовольчих магазинів, зрозуміло, що у вересні й наступні місяці інфляція здатна піти на нові рекорди.

Причому, допомогти розкрутити ціни ще сильніше може девальвація гривні, що почалася в останні тижні. Поки що долар дорожчав по відношенню до гривні в обмінних пунктах всього на 1%, оскільки НБУ витратив за короткий строк близько 200 млн. дол. валютних резервів на утримання національної валюти від більшого падіння. Але хтозна, що відбудеться з валютним курсом за місяць або два-три місяці. Наприклад, директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін прогнозує, що в жовтні-листопаді курс наблизиться до позначки 10 гривень за 1 долар. «А якщо вони не припинять друкувати гривну, то до грудня курс національної валюти по відношенню до американської буде 12.

По суті, відбудеться девальвація гривні, зарплата населення знеціниться, народ зубожіє. Цей практично неминуче», - підсумував експерт. Хтось, звичайно, може засумніватися в такій валютно-курсовій перспективі, проте варто пригадати, як за період з вересня до грудня 2008 року гривня знецінилася з курсу 4,7 грн./дол. до 10 грн./дол. Адже тоді такий обвал гривні допустив не хтось інший, як наш «славний» Нацбанк, а очолює його як і раніше Володимир Стельмах.

Таким чином, хоч би як намагався Микола Азаров прикрасити ситуацію в економіці держави, але, судячи з наведених показників, реально справи йдуть геть погано. При цьому далі Україну чекають мабуть ще важчі часи, а нинішній уряд якщо і робить якісь кроки, то поки що тільки такі, які погіршують життя народу.

Ігор Котович
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Андрухович відмовився від видавництва, яке друкує книги Табачника

Відомий український письменник Юрій Андрухович відмовився від співпраці з видавництвом, у якому також друкуються книги нинішнього міністр освіти та науки Дмитра Табачника.

Про це розповів сам письменник під час презентації своєї книги "Моя остання територія" в суботу в рамках Форуму видавців у Львові, повідомляє Zaxid.net.

"Я позавчора розмовляв з директором одного з видавництв і він сказав мені, що книжки Табачника чудово продаються і є однією з найуспішніших позицій в його видавництві", - зазначив письменник.

"При чому, тут, на Заході, значно краще (продаються), ніж там, на Сході. Тобто на Заході Табачника люблять більше, ніж на Сході. Видавець чує нюхом, що народ буде купувати книжки цього автора і видає його, а мені це може не подобатись і я в цього видавця більше не видаюсь, бо звик до прискіпливого відбору", - додав Юрій Андрухович.

Письменник навів приклад із німецьким видавництвом, в якому також виходять його книжки: "Складно сказати, що це видавництво витримує якусь ідеологічну лінію чи партійну, але жоден момент непорядності серед авторів там не може бути".

"Якщо такий з'являється, то інші автори влаштовують демарш. Тому що там є філософія не отримання грошового прибутку за книжки, а творення певного середовища, хай не однодумців, але людей, які себе взаємодоповнюють і які несуть один перед одним відповідальність за те, що вони роблять", - розповів письменник.

"Оцей приклад мене свого часу вразив і я подумав, чому б це не почати прищеплювати в нас, чому все виправдовувати тільки тим, що от, видавець, молодчина, досяг комерційного успіху і йому, власне кажучи, начхати що він видав під обкладинкою, а головне - комерційний успіх", - додав Юрій Андрухович.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://life.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Азаров не врахував 500 поправок Банкової до Податкового кодексу

Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ поставив завдання прийняти Податковий кодекс, який був би максимально сприятливим для малого та середнього бізнесу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив глава Адміністрації Президента Сергій ЛЬОВОЧКІН на зустрічі з журналістами в АП, коментуючи поширену в експертному середовищі думку про те, що проект Податкового кодексу є максимально сприятливим для великого бізнесу на шкоду середньому та малому підприємництву.

Відповідно, сказав С.ЛЬОВОЧКІН, в Адміністрації Президента опрацьовують поправки до кодексу. За його словами, підготовлено вже близько тисячі таких поправок. “Поки що 500 поправок не враховані”, - повідомив глава АП.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Януковича вважають, що 50-річні папери не можуть бути небезпечними

Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ, глава Адміністрації Президента Сергій ЛЬОВОЧКІН та заступник глави АП Ганна ГЕРМАН не підтримують “засекречення” історичних документів.

Як передає кореспондент УНІАН, зокрема, сьогодні на зустрічі з журналістами в АП, коментуючи проблему “засекречення” історичних документів, С.ЛЬОВОЧКІН висловив переконання, що “документи 50-річної давнини не можуть нести небезпеку”, тож він не може підтримувати таку “засекреченість”.

Присутня на зустрічі заступник глави Адміністрації Президента Г.ГЕРМАН додала: “На цій зустрічі нас вже двоє, хто займає таку позицію”. “А, враховуючи Президента, - троє“, - сказав С.ЛЬОВОЧКІН.

За його словами, Президент чітко заявляв про свою позицію з цього приводу, тож він зробить все, аби донести її розуміння до суспільства і діяти відповідним чином.

Як повідомляв УНІАН, 11 березня 2010 року голова СБУ Валерій ХОРОШКОВСЬКИЙ заявив, що спецслужбі слід скоротити роботу з архівами, і зосередитися на своїх основних завданнях. «Дуже багато матеріалів розсекречено… Та правду, яку потрібно було донести українському народу, та правда донесена...», - сказав В.ХОРОШКОВСЬКИЙ. Він зазначив, що є деякі питання до способів і методів розсекречення матеріалів. «Тому що, на щастя або на жаль, турбота спецслужби, перш за все, в тому, щоб охороняти свої секрети, охороняти закони, які ці секрети створювали», - сказав В.ХОРОШКОВСЬКИЙ.

У вересні 2010 року великий резонанс викликало порушення СБУ кримінальної справи проти директора меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслана ЗАБІЛОГО. Його звинуватили у тому, що він нібито хотів передати третім особам матеріали, що становлять державну таємницю.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Льовочкін заявляє, що його заступник порушує Конституцію не зі своєї вини

Заступник глави адміністрації президента Геннадій Васильєв подав заяву про складення повноважень депутата.

Про це сказав журналістам на брифінгу глава адміністрації президента Сергій Льовочкін.

"Васильєв подав заяву і вона має бути розглянута найближчим часом. Це питання не до Васильєва, а до Верховної Ради", - сказав Льовочкін.

Як відомо, з 28 квітня Васильєв незаконно суміщає роботу заступником глави адміністрації президента та народним депутатом.

Таке суміщення є прямим порушенням Конституції.

Водночас, за інформацією джерел, Васильєв планує повернутися до роботи народним депутатом у разі, якщо в жовтні 2010 року йому не вдасться стати генеральним прокурором.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Янукович обіцяє ось-ось узаконити стосунки з Євросоюзом

Адміністрація президента прогнозує підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС в листопаді 2010 року.

Про це Льовочкін сказав журналістам на брифінгу.

"Ви знаєте, що відбудеться саміт Україна-ЄС, на якому буде підписано угоду про асоціацію", - сказав Льовочкін.

"Є всі підстави говорити, що угоду буде підписано. Зараз доопрацьовуються деталі, але ми сповнені оптимізму щодо підписання угоди в цьому році", - додав він.

Як відомо, раніше експерти висловлювали скепсис щодо підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС в найближчому майбутньому через суперечки між Києвом та Брюсселем щодо Зони вільної торгівлі.

Льовочкін також повідомив, що найближчим часом президент Янукович відвідає Сингапур, а до України в жовтні приїде президент Азербайджану Ільхам Алієв та прем'єр Туреччини Режеп Ердоган.

"Це є підтвердженням економізації наших зовнішньополітичних пріоритетів", - сказав Льовочкін.

Він додав, що 1-2 жовтня Янукович планує взяти участь у засіданні Ялтинської європейської стратегії.

На поточному тижні Янукович збирається відвідати Генасамлею ООН в Нью-Йорку, де окрім виступу в ООН запланована окрема промова Януковича перед громадськістю, яку організовує Атлантична Рада.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Дружболизи, або Пришестя Христа?

Дуже схоже, що тема Україно-Російської дружби, в деяких виданнях стає чи не сакральною.

Інтернет-газета "Обозреватель" увійшла до постійно поповнюваного пулу таких "ідеологічно-правильних". Ось, до прикладу, в понеділок вийшов ще один шедевр Олени Березовської під красномовною назвою "Украина + Россия = Дружба".

Колега з "Обозу" стверджує, що "...побывав на международном авторалли по маршруту Санкт-Петербург - Киев, в котором участвовали президенты Украины и России, не почувствовать братскую связь двух народов было невозможно".

Не дивлячись на те, що журналістці довелося проїхати непростий шлях до місця події (бо дорогу перекрили), вона все ж змогла дістатися на місце і відчути усю святкову атмосферу: "Атмосферу и энергетику передать очень сложно. Люди были похожи на детей, будто ждали пришествия Христа...".

А от наступний пасаж колеги вибив з колії: "Меня так же удивили мои коллеги журналисты, которые вместо того, что бы освещать мероприятия, готовить вопросы к пресс-конференции, ждали какого-либо прокола со стороны Януковича. При чем это были не российские журналисты, а украинские.

После этого понимаешь, почему в Англии, Франции, США, уважают Высшее руководство страны, а у нас рассматривают как клоунов, тоже самое, можно сказать и об уровне журналистики украинской и западной".

Напевне, Олена Березовська через свою надмірну повагу до "Вищого керівництва", нехтує стандартами журналістики.

І останній шедевр її авторства:

"Приехав в Глухов, Президенты были очень общительны, приветствовали всех ветеранов, а ветераны в свою очередь, делились с ними впечатлениями о России, рассказывали о своих родных в России. Янукович и Медведев не пропустили ни одного человека, ни одной руки".

Наперевагу улесливому репортажу пані Олени, наведу декілька цитат з скромного форуму міста Глухів:

Про марафет до приїзду:
***
"Все наверное заметили оживление на улицах. Красят, чистят, дороги делают... Кто как относится к этому? Мое мнение - это конечно грустно, что такое только к приезду какой-нить шишки происходит. С другой стороны - слава богу что хоть чего-то делают. Если бы Яник не проезжал, ничего бы никто не делал совсем".
***
"Бедные люди плитку в центре до ночи кладут, и людям дома без разрешения краской белой со стороны улицы заливают - а это, между прочим, частная собственность!"
***
"В центре например все "закаулки" которые не успели "отмарафетить" закрывают кусками паробарьера".
***
"Как каждый год дырки залатать на асфальте - так денег нету, а тут - весь от города до Скоропадского тянут сплошяком... Возле меня проезжая часть выше на 5 см. чем тротуар. Вот весело зимой будет, когда вода талая сходить будет. Тротуары бы тоже подлатать не мешало бы. И бардюр уже в асфальт закатали! И люки канализационные тоже".
***
І про права дітей:

"Я вчера малого в 6 вечера пришла из толпы кормить - они с 11 часов не кушали, стояли там на площади с 12. Разошлись разве что из интерната - они стояли вдоль стадиона до Скоропадского, и в половину четвертого уже домой пошли.

Слава нашим Іісусам Христам! Обом! І вдячність від дітей!

Олександр Акименко, журналіст
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Депутатам таки купили 75 тонн паперу

Управління справами Верховної Ради України закупило 75 тонн паперу на мільйон гривень.

Про це повідомляє портал державних закупівель.

Зокрема закуплено папір формату А-4 класу "А" - 55 т, класу "В" - 20 т.

За цю продукцію ТОВ "Український папір" заплатять 1030000 грн. з ПДВ
Договір укладено 8 вересня 2010 року.

Як відомо, голова Верховної Ради Володимир Литвин попросив уряд самотужки роздрукувати проект податкового кодексу.

Він також закликав депутатів читати закони в електронному вигляді на ноутбуках через брак паперу.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Рада, в якої нема грошей на папір, знайшла мільйон на проект ремонту

Верховна Рада замовила розробку проектно-кошторисної документації для ремонту свого приміщення майже на 800 тисяч.

Про це повідомляє портал державних закупівель.

Так, на торгах з обмеженою участю Управління справами Верховної Ради замовило роботи з розробки проектно-кошторисної документації на реконструкцію адмінбудинку за адресою вул.Садова, 3, з надбудовою та прибудовою на 799000 грн.

Перемогла компанія ДП "ПІ "Київський Промбудпроект" ДАТ "БК "Укрбуд".

Як відомо, зранку спікер скаржився, що в парламенті закінчилися запаси паперу, і просив уряд роздрукувати проект податкового кодексу.

Тим часом генпрокуратура витратить 598 тисяч гривень на капітальний ремонт фасаду та вхідної групи адміністративної будівлі по вул.Різницька, 13/15. Роботи виконає ТОВ "Євротек-СК".
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Зупинка на півшляху – це повернення до совдепії, – вояк ОУН-УПА

«Продовжуйте боротьбу! Тільки ми зупинимось на півшляху – все, це повернення до совдепії!», – так прокоментував сучасну ситуацію в Україні голова Львівського крайового Братства вояків ОУН-УПА Олесь Гуменюк під час прес-конференції у Львові 20 вересня.

Він наголосив: «Нагінка йде з Москви! І все це – через недолугу нашу владу в Києві, через цих табачників тощо».

Водночас Олесь Гуменюк наголосив: «Недолік в нас той, що ми починаємо якусь акцію протесту, спалахуємо і потім згасаємо. Як Франко казав, що галичани «спалахнули і згоріли». «Продовжуйте боротьбу. Тільки-но ми зупинимось на півшляху – все, це повернення до совдепії», – резюмував він.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/