зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

17.10.10

На Покровському ярмарку зварили 1500 літрів козацького капусняку

В Енергодарі Запорізької області кухарі місцевих дитсадків і шкіл зварили 1500 літрів козацького капусняку в одній каструлі – встановивши рекорд, який увійшов до Книги рекордів України.

За словами координатора оргкомітету Покровського ярмарку Дмитра КОРНІЙЦЯ, для приготування "рекордного капусняку" потрібна була каструля місткістю 1,7 тис. літрів.

"Каструлю вагою в півтонни спеціально для приготування такої кількості традиційної козацької страви - капусняку під назвою - "Запорізький", спеціально до Покровському ярмарку виготовили на одному з промпідприємств Енергодара. У процесі приготування самого капусняку одночасно брали участь 35 кухарів з енергодарських дитсадків і шкіл, які використали для страви 380 кг картоплі, 460 кг квашеної капусти, 107 кг моркви, 43 кг пшона, 110 кг кореня петрушки, 110 кг цибулі, 70 кг - сала і 260 кг порібрини", - повідомив Д.КОРНІЄЦЬ.

Сьогодні ж факт приготування 1500 літрів капусняку в одній каструлі був офіційно визнаний всеукраїнським рекордом - зафіксований і внесений до Книги рекордів України.

Аби з`їсти 4 300 порцій капусняку, яким частували безплатно, гостям Покровського ярмарку вистачило однієї години.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Україна ще не думала над союзом з Росією

Україна не веде переговорів про вступ до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану.

Про це заявив заступник міністра економіки Валерій П'ятницький в інтерв'ю "Дзеркало тижня".

"Митний союз - це абсолютно нормальна форма інтеграції. І абсолютно легітимна з точки зору СОТ.

Головне, що митний союз повинен вести до зниження бар'єрів. Якщо ж він веде до їх підвищення, тоді він суперечить правилам СОТ", - зазначив він.

"Якщо ви є членом митного союзу, то ви як самостійна торгова одиниця не те щоб перестаєте взагалі існувати, але інші договори, зокрема, про вільну торгівлю, вже укладати не можете", - підкреслив заступник міністра.

За його словами, Україна веде переговори з ЄС як самостійна митна одиниця.

"Ніяких інших команд не було. Ніяких політичних заяв про те, що ми починаємо входження до Митного союзу і припиняємо переговори з ЄС, я ніколи не чув", - сказав П 'ятницький.

"І мені не відомо про існування двох паралельних команд, які змагаються між собою, яка з них швидше укладе угоду - чи то одна з Митним союзом, чи то інша - з Європейським про зону вільної торгівлі", - додав чиновник.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Яценюк заявляє, що ПР в Одесі запускає сценарій «Мукачеве-2004»

Вибори в Одесі можуть бути зірвані – влада робить усе, аби перегони в цьому місті не відбулися.

Про це заявили на прес-конференції в Одесі лідер партії «Фронт Змін» Арсеній ЯЦЕНЮК і Одеський міський голова Едуард ГУРВІЦ, який балотується на виборах мера від «Фронту Змін».

Як повідомили УНІАН у прес-службі “Фронту Змін”, Е.ГУРВІЦ розповів, що вчора “міська територіальна виборча комісія мала затвердити склад дільничних комісій, як того вимагає закон.

Проте цього зроблено не було. Це означає, що виборчий процес в Одесі зупинено”.

Він вважає, що причиною такої ситуації стало намагання Партії регіонів укомплектувати всі виборчкоми своїми представниками. Проте стільки «штиків» у неї в Одесі, вірогідно, не знайшлося.

«Вони затверджували порожні папірці, аби потім повписувати туди прізвища. Але в них не вистачило знань і людей, щоб навіть сформувати комісії з порушеннями», - додав мер.

Наразі, повідомив він, списки членів комісій нікому не видаються.

Е.ГУРВІЦ переконаний, що в ситуації, яка склалася, міська територіальна виборча комісія зобов’язана або негайно оприлюднити склад дільничних виборчих комісій, або має бути розпущена.

Це означає, що влада робить усе, аби зірвати вибори в Одесі.

Лідер «Фронту Змін» А.ЯЦЕНЮК заявив: «Партія регіонів розуміє, що чесно виграти вибори в Одесі їй не вдасться. Тому вони запускають сценарій «Мукачеве-2004».

А.ЯЦЕНЮК нагадав чинній владі про останні негативні оцінки Заходом її дій, зокрема про телефонну розмову українського президента з віце-президентом США Джозефом БАЙДЕНОМ, який закликав Віктора ЯНУКОВИЧА провести вільні й справедливі місцеві вибори. А також про досить сувору резолюцію ПАРЄ стосовно України. «У Партії регіонів мають пам’ятати, що в них усі активи в доларах і євро. А Захід все бачить. «Жовту картку» від Заходу нинішня влада вже отримала. І вона за крок від того, щоб отримати за місцеві вибори «червону картку», - зазначив А.ЯЦЕНЮК.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Донецьку будуть рахувати голоси тільки "Регіони"?

"Батьківщині", "Єдиному центру", "Фронту змін" і КПУ відмовили в участі в підрахунку голосів в Донецьку.

Таке рішення прийняла Донецька міська виборча комісія, повідомляє "Дзеркало тижня" з посиланням на інформоване джерело.

Не потрапили до складу дільничних виборчкомів також ряд лояльних до Партії регіонів політичних сил. Зокрема, "Сильна Україна" і "Російський блок".

Своє рішення про невключення членів перерахованих партій в донецькі ДВК міської виборчком аргументував "недостатнім досвідом роботи" делегованих представників.

Очевидець стверджує, що важче за всіх такий закид перенесли комуністи - уповноважена від КПУ навіть втратила свідомість прямо під час засідання міської комісії.

"Перед цим в опозиціонерів мав зустріч з одним з високопоставлених регіоналів - Миколою Левченком - який сказав: "на вас заборони немає, скільки наберете - то і ваше".

"Але якщо ми такі безпечні, чому нас почали пресингувати?", - розповів інформований співрозмовник.

Як відомо, раніше донецькі осередки "Батьківщини" та "Сильної України" повідомляли також про випадки відмови в реєстрації кандидатів у депутати.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Експерт: Росія взяла курс на «м'яку ерозію режиму» Лукашенка

Росія взяла курс на «м`яку ерозію режиму» Олександра ЛУКАШЕНКА.

Таку думку в інтерв`ю власному кореспонденту УНІАН у Росії висловив заступник генерального директора Центру політичних технологій (Росія) Олексій МАКАРКІН.

Зокрема, він вважає, що в Росії розуміють, що на сьогодні альтернативи О.ЛУКАШЕНКУ немає.

«Проте тут ситуація така: білоруський режим заганяє свою країну в ізоляцію – він і для Заходу не прийнятний, і для нас», - сказав А.МАКАРКІН.

Він нагадав, що О.ЛУКАШЕНКО «почали мочити в російських ЗМІ» ще у серпні. Однак О.ЛУКАШЕНКО пішов на жорсткий конфлікт і не прорахував реакції у відповідь. «Можливість впливу на вибори вкрай обмежена, і Росія узяла курс на м`яку ерозію режиму ЛУКАШЕНКА, який тримається на російській економічній підтримці», - сказав О.МАКАРКІН.

Він вважає, що ці вибори О.ЛУКАШЕНКО пройде без значних проблем, однак далі у білоруського суспільства можуть до нього виникнути досить багато питань.

«У О.ЛУКАШЕНКА завжди був аргумент – «я домовлюся, я викручуся і з Росією, і з Заходом». Якщо з`ясується, що він це зробити не може, то вплив його падатиме, адже Білорусь – це європейська країна, і там населення і еліта хотіли б вибудовувати пристойні відносини, як із Заходом, так і Сходом», - вважає експерт.

Він відзначив, що проблема альтернативи О.ЛУКАШЕНКУ існує, проте в обстановці такої безвиході та ізоляції можуть з`явитися альтернативні особи. Поки О.ЛУКАШЕНКО успішно грав з Росією, і при цьому йому вдавалося не до кінця зіпсувати відносини із Заходом, не було сенсу говорити про альтернативу. Зараз ситуація змінилася. Росія підштовхує білоруське суспільство до пошуку альтернативи. Хоча, хто це буде, сказати поки складно, вважає О.МАКАРКІН.

«Причому РФ готова співробітничати з силами, орієнтованими на європейську інтеграцію. Є обмеження тільки щодо оборонної інтеграції – ми не хочемо, щоб країни СНД вступали до НАТО», - підкреслив він.

На його думку, у Росії, вважають, що націоналістичні сили не прийдуть до влади, а якщо прийдуть проєвропейські сили, які дотримуватимуть якийсь баланс між ЄС і Росією, то Москва до цього готова.

Експерт також вважає, що Союзна держава як інтеграційна структура розчарувала Росію. Адже єдиної валюти немає, митний союз не гарантує відсутності торгових воєн, причому нафтова складова виведена за дужки.

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня на прес-конференції для російських журналістів Президент Білорусі О.ЛУКАШЕНКО зробив ряд жорстких заяв на адресу російського керівництва, розкритикував енергетичну політику Росії, а також рішення РФ про розвиток Чорноморського флоту в Криму.

3 жовтня Президент Росії Д.МЕДВЕДЄВ в своєму відеоблозі заявив, що керівництво Білорусі використовує антиросійську риторику.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Електоральні симпатії дніпропетровців стрімко міняються

Електоральні переваги дніпропетровців стрімко міняються. Народний депутат Святослав ОЛІЙНИК упевнено став другим у кандидатських перегонах за посаду мера міста.

Про це, як повідомив на прес-конференції директор Придніпровського регіонального центру політичних досліджень «Політикум» Олег ГАВРЮШИН, свідчать результати соціологічного опитування, проведеного центром.

Згідно з останніми даними, переваги городян розподілилися таким чином: чинного мера Івана КУЛІЧЕНКА підтримують 22,6% опитаних, лідера «України Майбутнього» С.ОЛІЙНИКА – 10,4, Загіда КРАСНОВА - 10,1.

Галину БУЛАВКУ готові підтримати 2,0% дніпропетровців, Андрія ДЕНИСЕНКА – 1,5, Андрія ПАВЕЛКА – 1,3. Решта кандидатів не набрали більше 1% голосів городян.

На виборах до міської ради, згідно з опитуванням, лідирує Партія регіонів з 30,2%, «Сильну Україну» готові підтримати 10,2% виборців, «Україну Майбутнього» – 6,1, «Батьківщину» – 6,5, «Фронт Змін» – 4,2, Народну партію – 1,7%.

Експерт при цьому відзначив, що здивований стрімким зростанням рейтингу С.ОЛІЙНИКА. «Ця кампанія нестандартна, відбуваються дуже динамічні зміни – наприклад, падіння цифр Загіда КРАСНОВА.

Навіть активність технічних кандидатів чинного мера, наприклад, А.ПАВЕЛКА, принципово не впливає на процес», – стверджує дослідник.

За словами О.ГАВРЮШИНА, зростання рейтингу майже в 7 разів за місяць – видатне досягнення молодого політика.

Він також відзначив, що феномен стрімкого зростання популярності «України Майбутнього», яка позиціонує себе як молодіжна партія, заслуговує на особливу увагу політологів і соціологів.

«Партія, яка вперше голосно заявила про себе лише два з половиною місяці тому, вже випередила «Фронт Змін» і наздоганяє «Батьківщину». За півтора десятиліття своєї наукової роботи я вперше зустрічаю таке різке зростання популярності політичного проекту» – наголосив директор політичних досліджень О.ГАВРЮШИН.

Опитування було проведено 8-9 жовтня, квотна вибірка становила 1800 респондентів, похибка не перевищує 1,7%.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

В "Регіонах" побачили, як Немиря набридає європейцям

Команда Юлії Тимошенко сприймає кожен успіх діючої влади у діалозі з Євросоюзом як власну поразку.

Про це йдеться в заяві прес-служби Партії регіонів.

"Бурхлива реакція колишнього "великого євроінтегратора" тодішнього віце-прем'єра Григорія Немирі на підсумки візиту прем'єра Миколи Азарова до Брюсселя ще раз продемонструвала те, що команда Тимошенко сприймає кожен успіх діючої влади у діалозі з ЄС як власну поразку", - йдеться в заяві.

В "Регіонах" зазначають, що свого часу уряд Тимошенко нічого не зробив для євро інтеграції, а його дії "призвели до втрати довіри до України як до партнера, породили "синдром втоми від України".

"Єдиним своєрідним досягненням Немирі на європейському напрямі стало втиснення лівацької за своєю ідеологією "Батьківщини" до складу правоцентристської Європейської народної партії. Хоча українські громадяни нічого від цього не виграли", - заявили в прес-службі.

"Команда Тимошенко пішла ще далі - вона всіма силами намагається відштовхнути ЄС від України", - вважають в Партії регіонів.

В партії зазначають, що Немиря "без сну та спокою" набридає тим, хто ще йде на контакт із ним у європейських столицях, "переконуючи займати зверхню, критичну позицію у діалозі з Києвом".

"З більшовистською заповзятливістю колишній віце-прем'єр, виконуючи доручення "Партійного центру" сповідує логіку "чим гірше, тим краще" та всіляко намагається загальмувати поступ України на шляху євроінтеграції", - йдеться в заяві.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Росії радять Україні зайнятися освітою

В Україні необхідно провести широку реформу в освіті, інакше кваліфікація робочої сили не буде відповідати вимогам інноваційної економіки.

Таку думку озвучив глава Ощадбанку Росії Герман Греф в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

"Реформа освіти - це те, що не можна відкладати ні на день. Її відсутність - це віддалення власного майбутнього. Економіка України знаходиться зараз на етапі, який підлягає не інноваційному розвитку, а модернізаційному", - вважає він.

На думку Грефа, модернізувати економіку України потрібно якраз ті самі 10-15-20 років, щоб дійти до стадії інноваційного розвитку.

"За цей період і потрібно підготувати нову генерацію молодих людей, яка зможе конкурувати в інноваційній економіці", - упевнений він.

На думку екс-міністра економічного розвитку РФ, який займається активною пропагандою освітньої реформи і в своїй країні, інноваційна економіка вимагає радикального поліпшення кваліфікації робочої сили.

"Приходить новий час, що виявляє явну невідповідність між запитами цього часу і кваліфікацією робочої сили, навіть найкращої, яку ми готуємо", - зазначив Греф.

"Тому дуже важливо цей зсув здійснити. Це завдання, які абсолютно між собою пов'язані - і за часом, і по значимості", - додав він.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Затриманих учасників маршу УПА били на допитах?

Затримані в Одесі учасники маршу УПА звинувачують міліціонерів у побитті.

Про це повідомляє прес-служба партії "Братство".

Учасники маршу заявили, що піддавалися побиттю з боку міліціонерів як під час затримання, так і безпосередньо на допитах у райвідділі.

"За їхніми словами, участь у побитті брав начальник Малиновського РУВС Одеси Микола Піщанський. Вони додали, що саме він наказував бити затриманих, коли ті відмовлялися підписувати "фіктивні" протоколи допитів", - зазначається в повідомленні.

У п'ятницю Малиновський районний суд Одеси виніс вердикт затриманим учасникам маршу УПА. Вісім осіб були оштрафовані на суми від 171 до 225 грн.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

В Росії знають, коли настане кінець дружби з Україною

Росія зацікавлена в федералізації України.

Таку заяву зробив перший заступник голови Комітету Державної Думи Росії у справах СНД і зв'язків зі співвітчизниками Костянтин Затулін, повідомляє "Дзеркало тижня".

За його словами, федералізація України націлена не на її розкол, а на розвиток державності колишньої радянської республіки.

Затулін повідомив, що інтерес Росії в федералізації України, в першу чергу, пов'язаний з тим, що це підштовхне РФ до поглиблення процесів федералізації всередині себе.

"Наш інтерес не відколоти від України Крим і Севастополь, але ми сподіваємося, що в результаті федералізації України російськомовне населення отримає більше прав", - розповів депутат.

У свою чергу політик зазначив, що спроби української влади демонтувати автономний статус Криму приведуть до розриву дружніх відносин України з Росією.

"Якщо автономія Криму буде демонтована, це буде кінцем дружніх зв'язків з України, так як Росія є негласним гарантом кримської автономії", - підкреслив Затулін.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Розпочалася акція "Не чекайте милості від Нацбанку"

У Дніпропетровську розпочалася всеукраїнська акція позичальників банків «Не чекайте милості від Нацбанку», повідомляє Радіо Свобода.

Як повідомили в Дніпропетровській обласній громадській організації правового захисту «Громадяни», від сьогодні позичальники банків з усієї України збираються буквально «завалити» зверненнями і письмовими запитами щодо правомірності валютних кредитів Кабінет Міністрів та Національний банк України.

За словами учасників акції, позичальники мають на меті привернути увагу до скрутного становища громадян України, які з 2003 по 2008 рік взяли кредити в іноземній валюті на споживчі цілі, а після зміни курсу валюти не можуть повернути позичене.

Також учасники акції хочуть з’ясувати законність самого надання банківських кредитів в іноземній валюті громадянам України.

«Тепер, після стрибка курсу долара по відношенню до гривні, банки вимагають від нас виплати майже вдвічі більших сум, ніж було фактично отримано. Ми закликали не тільки «валютних» позичальників, але і всіх громадян України, зацікавлених у встановленні законності, звернутися до Національного банку України, Кабінету Міністрів та інших органів влади з проханням з’ясувати питання. Масові звернення змусять чиновників дати на нього відповідь», – заявив кореспонденту Свободи керівник організації «Громадяни» у Дніпропетровську, адвокат Ілля Бондар.

До масової акції позичальників підштовхнув резонансний випадок у Дніпропетровську: у вівторок один із «валютних» позичальників, проти якого позивався банк, помер прямо в суді.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Кабмін відмінив частину платних послуг для студентів (список)

Кабінет міністрів України на засіданні 12 жовтня змінив постанову №796 від 27 серпня 2010 року “Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної і комунальної форми власності”, вилучивши низку положень.

Текст відповідної постанови № 939 «Про внесення змін до постанови Кабінету міністрів України від 27 серпня 2010 р. №796» розміщено на Урядовому порталі.

Зокрема, уряд відмінив платні послуги за проведення пробного зовнішнього незалежного оцінювання, здійснення навчальним закладом підсумкового контролю під час переведення відповідно до законодавства студента, курсанта з одного навчального закладу до іншого у разі наявності відмінностей у навчальних планах за напрямом підготовки чи спеціальністю, за якими особа навчалася раніше, і навчальних планах за напрямом підготовки чи спеціальністю, за якими студент, курсант буде навчатися. Це стосується переліку дисциплін, обсягу годин або форм підсумкового контролю під час вивчення однакових дисциплін, змісту дисципліни, з якої студент, курсант був оцінений за попереднім місцем навчання, і відповідної дисципліни навчального плану, за яким студент, курсант буде навчатися, поновлення на навчання студента, курсанта, який був відрахований, за умови самостійного вивчення ним дисциплін (предметів).

Також Кабмін вилучив з постанови №796 положення про оплату проведення лабораторних занять для студентів, курсантів у разі, коли такі заняття пропущені без поважних причин, а також за надання у користування документів з читальних залів та відділів зберігання фондів понад установлені навчальними закладами строки, зокрема у неробочий час (вечірні та нічні години, вихідні, святкові дні, канікули), вилучення та реалізацію частини бібліотечного фонду, що не використовується, дублетних документів, надання у користування документів на заставній та компенсаційній основі (у разі обслуговування користувачів, які не навчаються і не працюють у відповідному навчальному закладі).

Крім того не буде оплачуватися видача архівних довідок, витягів з навчальних планів, адміністративних довідок особам, які від’їжджають за кордон.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Труднощі перекладу: НАТО не хоче бути всесвітнім поліцейським

НАТО не претендує на роль всесвітнього поліцейського.

Як передає власний кореспондент УНІАН у Брюсселі, про це заявив під час відеомосту Брюссель-Москва, організованого РІА «Новости», член Групи експертів із розробки нової стратегічної концепції НАТО Ханс-Фрідріх фон ПЛОТЦ.

«НАТО не хоче стати всесвітнім поліцейським і не бачить необхідності в цьому», - сказав він.

Член групи експертів також зазначив, що в Росії існує багато стереотипів про НАТО.

«Для досягнення мети стабільності й миру ми повинні мати всі необхідні засоби. Це й називається всесторонній підхід, що часто перекладається російською, як всеосяжний, що й створює враження в Москві, що НАТО бажає стати на чолі світової безпеки», - сказав Х.-Ф. фон ПЛОТЦ.

«Це нонсенс», - додав він.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/