зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

30.08.10

Регіонал сподівається, що «опозиція не вигадає ще щось»

Лідер фракції Партії регіонів Олександр ЄФРЕМОВ сподівається, що до початку виборчої кампанії опозиція не вимагатиме внесення якихось нових змін до закону про місцеві вибори.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив сьогодні під час брифінгу.

«Я сподіваюся, що найближчим часом опозиція не вигадає ще щось, що, на їхню думку, буде заважати проведенню виборів», - сказав О.ЄФРЕМОВ.

Він зауважив, що Верховна Рада виконала основні вимоги опозиції і скасувала норму щодо заборони участі у виборах місцевих осередків партій, зареєстрованих менше року тому, а також врегулювала норму щодо формування виборчих комісій.

За словами О.ЄФРЕМОВА, згідно із внесеними змінами, кожна парламентська фракція матиме право делегувати по три своїх представника до виборчих комісій, і по три представника делегуватимуть усі політичні партії.

«Результат сьогоднішнього голосування такий, що ні в кого не має виникнути сумнівів відносно проведення чесних та прозорих виборів», - сказав О.ЄФРЕМОВ.

Він також наголосив, що нова процедура формування виборчих комісій є достатньою підставою, аби зняти усі звинувачення з боку опозиції у недемократичності.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 30 серпня, Верховна Рада ухвалила Закон "Про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", автором якого є лідер фракції Партії регіонів Олександр ЄФРЕМОВ.

За даний закон проголосували 264 із 430 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.
Даним законом знято обмеження щодо можливості участі у місцевих виборах місцевих організацій політичних партій, що утворені пізніше, ніж за 365 днів до дня виборів, та надано можливість усім місцевим організаціям партій висувати своїх кандидатів на виборах.

Крім того, законом змінено принцип формування складу територіальних виборчих комісій. Зокрема, буде збільшено склад територіальних виборчих комісій до 18 осіб та надано право подавати кандидатури для формування територіальних виборчих комісій не лише місцевим організаціям тих політичних партій, які представлені у Верховній Раді України поточного скликання, а й усім місцевим організаціям партій, що зареєстровані в Україні.

Визначено і порядок відбору кандидатур до складу територіальних виборчих комісій, куди входитимуть 15 осіб від місцевих організацій політичних партій, які представлені у ВР, а також троє осіб з числа кандидатур, поданих місцевими організаціями партій, які визначатимуться шляхом жеребкування.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Держава 2.0 чи Держава.gov?..

Зміна ворогуючих політичних команд Ющенка і Тимошенко на єдину, на перший погляд, команду Януковича, як видно, не зробила роботу державного апарату більш ефективною. Куди котиться світ, якщо давним-давно навіть хабар перестав бути гарантією виконання чиновниками своїх службових обов’язків... Говорячи сучасною мовою, операційна система "Україна" не розуміє запитів користувачів, і тому потребує не апгрейдів, а принципово нового програмного забезпечення. Щоб побудувати життєздатну державу, слід побудувати систему управління, адекватну новому інформаційному суспільству. На жаль, Україна нескінченно далека від впровадження інформаційно-комунікативних систем та електронного документообігу. Ми не вийшли з "паперової епохи", - дорогої, неефективної і неконкурентоспроможної.

Інформація - це реформа

Дослідження "Дзеркала тижня" показує, що в той час як для усього світу, для наших сусідів з ЄС і СНД реалізація проектів електронного уряду є безумовним пріоритетом, наша влада не приділяє серйозної уваги модернізації.

Інформаційні програми за кордоном розглядають як головний інструмент взаємодії та контролю державних установ, як спосіб концентрації влади для її найбільш ефективного використання в інтересах суспільства та держави. Україна ж, alma mater академіків Лебедєва і Глушкова - визнаних батьків-засновників кібернетики та обчислювальної техніки, залишається на узбіччі прогресу. Системи електронного документообігу, віддані окремими відомствами на відкуп комерційним структурам, замість інтеграції та прозорості використовуються як спосіб захисту феодальних вотчин чиновників. Тендери на закупівлю програмного забезпечення перетворилися на бізнес із видоювання бюджету - так само дохідний і корумпований, як повернення ПДВ та приватизація. За десять років, починаючи з 2000 року, з державного бюджету України на впровадження в різних держустановах інформаційно-комунікативних систем та електронного документообігу було виділено, за найскромнішими підрахунками "ДТ", близько 4-5 мільярдів гривень. Ця цифра, швидше за все, занижена.

Куди і на що пішли ці гроші, якщо досі папір залишається основним носієм документообігу в Україні? Чомусь керівництво країни не переймається цим питанням. Не можна сказати, що гроші роздерибанили повністю. За цей час побудовано численні бази даних, з’явилася можливість передавати дані з використанням електронних підписів, розроблено програми впровадження в масштабах держави, створювалася нормативна база. Але досягнуто результатів просто сміховинних порівняно з витраченим часом і вкладеннями. Політичну волю в питанні розробки проектів багаторазово демонстрували, проте для реалізації проектів політичної волі так і не знайшлося.
Для розуміння суті предмета дамо коротку характеристику основним компонентам сучасних інформаційно-комунікативних систем:

1. Персоналізація і відповідальність. Електронний цифровий підпис (ЕЦП) - інструмент, який унеможливлює зміну документа без волі автора і гарантує, що автор не зречеться засвідчених ним рішень. ЕЦП дозволяє виключити особистий контакт користувача з адресатом (приміром, платника податків із податковим чиновником). Основа ЕЦП - процедура персоналізації. Тільки цифровий підпис здатен забезпечити відповідальний і прозорий доступ кожному громадянину до будь-яких видів державних послуг, до механізмів сучасної комерції.

2. Обробка і розподіл інформації - електронний архів і бази даних. Система структурованого зберігання електронних документів повинна забезпечувати абсолютну конфіденційність, розмежування прав доступу, демонстрацію історії документа, пошук.

3. Єдині стандарти роботи всіх операційних інструментів. Система повинна забезпечувати сумісність усіх елементів, відповідність єдиним відкритим для користувачів критеріям.

4. Захист інформаційної системи. Держава зобов’язана гарантувати безпеку та коректність роботи системи, неможливість будь-кого (у тому числі й самих державних органів) отримати доступ до даних користувачів.

5. Контроль і вирішення конфліктних ситуацій. Спірні питання технічного характеру, що виникають при функціонуванні системи, мають оперативно врегульовуватися незалежними третейськими арбітрами. Ця процедура не є складною, оскільки доказове підтвердження авторства документа власникові ЕЦП навести дуже легко.

Судіть самі

Наскільки далеко відстає Україна від іншого світу? Оминемо приклади Євросоюзу, США - там інформаційно-комунікативні системи стали частиною суспільного життя ще 5-10 років тому. Не казатимемо про можливості, які вже зараз має будь-який громадянин у високорозвинених країнах за рахунок загального підключення до сучасного інформаційного середовища.

Значно наочніше й дохідливіше порівняти рівень інтелектуальних рішень нашого політичного керівництва з найближчими сусідами. Насамперед із Росією. Близька країна, зрозумілі люди, спільне культурне поле. Проте Росія зробила крок до структурних реформ, про які ми сьогодні навіть не можемо мріяти.

Контроль за впровадженням інформаційно-комунікативної системи в РФ здійснюють особисто президент і прем’єр-міністр країни. Питання контролюється як пріоритетне, і керівники всіх рангів регулярно доповідають про результати просування своїх цільових проектів. Президент Медведєв для інтеграції роботи держави створив під своїм керівництвом раду з питань розвитку інформаційного суспільства в Російській Федерації. Ця рада здійснює реальну роботу з розробки щорічно коригованої стратегії розвитку інформаційно-комунікативних систем і пов’язаних із нею цільових федеральних програм. Рада патронує науково-дослідну діяльність у цьому напрямі. Нічого подібного в Україні не існує.

Величезне значення має щорічний Тверський соціально-економічний форум "Інформаційне суспільство", який проводиться протягом семи років. У форумі беруть участь представники всіх регіонів країни, вчені, комерційні структури, всі компетентні державні установи, причому рівень представництва влади максимально високий. На цьому майданчику обговорюють практичні аспекти реалізації державної стратегії та конкретних федеральних програм. Звісно, нічого схожого в Україні немає, і навіть своїх представників для участі в даному форумі українська влада не направляє. Не цікаво.

А тим часом липневий форум у Твері дуже чітко показав масштаби технологічного стрибка, здійснюваного російською владою. На кінець року буде сформовано вимоги до національної програмної платформи. Таким чином, Росія збирається створити власне програмне забезпечення для інтеграції всіх інформаційних систем, використовуваних державою.

Із 15 серпня десять найбільших федеральних відомств РФ надсилають і приймають документи з уряду виключно в електронному вигляді.

Як заявив віце-прем’єр С.Собянін, "у листопаді цього року на безпаперовий обіг перейдуть більшість інших відомств".

Із 2011 року Росія запроваджує в усіх регіонах електронні карти, які засвідчуватимуть право громадян на різні державні послуги - поліс обов’язкового медичного страхування, свідоцтво пенсійного страхування, соціальна карта, проїзний документ. Усе це - в одній картці, яка легко поміщається в гаманець. І вже не треба стояти в чергах у держустановах і касах, кудись їхати, оформляти довідки... Пілотний проект уже реалізований у чотирьох регіонах і оцінений російською владою як дуже успішний. Який конкретний економічний ефект отримає Росія?

На проведеному в червні Петербурзькому економічному форумі голова "Сбербанка РФ" Г.Греф зазначив, що впровадження електронного документообігу матиме результатом скорочення апарату чиновників соціальної сфери та пенсійного фонду на 60-70%! Аналогічні показники економії росіяни вбачають при впровадженні електронних технологій і в інших сферах державного управління. І ці програми активно розвиваються.

Вже зараз у 30% російських шкіл використовують електронні щоденники, а з 2012 року ця практика буде поширена повсюдно.

У травні 2010-го міністерство оборони РФ презентувало Медведєву систему оперативно-стратегічного командування, розроблену на базі національної програмної платформи. Відображення оперативної обстановки російське командування знову ж таки перевело на безпаперову основу. Доповіді відразу відтворюються на цифрових картах. Зв’язок із командувачами військових з’єднань здійснюється в режимі відеоконференції.

Федеральне підприємство концерн "Созвездие" у складі 15 заводів розробляє автоматизовану систему управління військами "Акведук".

При цьому спеціалісти зазначають, що Росія відстає приблизно на сім-вісім років від США у впровадженні передових інформаційних технологій. Якщо російські реформи йдуть із відставанням, то що казати про Україну?

Дим вітчизни…

Будь-яке скорочення держапарату - це оптимізація функцій. Із березня Віктор Федорович і Микола Янович обіцяють оптимізувати апарат на 20%. Однак судячи зі складу уряду, прем’єр-міністр не може оптимізувати навіть чисельність міністрів та їхніх заступників. Бюрократія плодиться всупереч усім добрим намірам.

Керівництво Кабміну та адміністрації президента, звісно, виявляють певний інтерес до впровадження в Україні системи електронного документообігу. І М.Азаров, і С.Льовочкін, певна річ, не проти впорядкувати монблани "вхідних-вихідних". Як ви гадаєте, скільки інформації для розгляду щодня опрацьовує апарат президента, глави КМ і АП? Це не папки і навіть не кейси. Один із керівників протокольної служби розповів "ДТ", що отримують інформацію для розгляду в обсязі двох-трьох візків із документацією. Ефективно опрацювати такий потік, зрозуміти шлях руху цих паперів, розібратися в їхній передісторії, відсортувати їх, розписати і проконтролювати строки та ступінь виконання певною мірою може кваліфікований секретаріат. Але аж ніяк не сам керівник.

"ДТ" ознайомилося з проектом розпорядження Кабміну, який має бути розглянутий вже у вересні, про впровадження Єдиної захищеної системи електронного документообігу. Та чи буде її ухвалено і виконано? У такому ресурсоємному питанні навіть у рамках уряду існує дуже багато зацікавлених осіб. Керівництво країни стурбоване іншими пріоритетами - вибори, політична боротьба, збирання податків... До проведення структурних реформ руки не доходять.

Найпопулярніша відмовка у вищих ешелонах влади: реалізація програми електронного уряду вимагає багато грошей. Але, по-перше, держава вже витратила колосальні суми на реалізацію програм побудови інформаційного суспільства - слід було б проаналізувати цю роботу. По-друге, саме під реалізацію стратегічних програм і потрібно брати кредити, адже інвестиції відіб’ються багаторазово! А по-третє, аргументацію про нібито надмірну дорожнечу підтримують лише ті державні мужі, які не в курсі, що держава вже є власником цілком адекватних систем документообігу власної розробки - інвентаризації ж ніхто не проводить... Насправді впровадження інформаційно-комунікативної системи в Україні - це не просто зручно й сучасно, воно обіцяє колосальні фінансові вигоди.

За даними "ДТ", середнє українське підприємство зобов’язане надати в різні державні установи та відомства не менше 193 обов’язкових планів, звітів і довідок протягом року. Плюс різні позапланові документи. Деякі на одному-двох аркушах, а на деякі документи потрібна ціла пачка паперу. Порахуймо тільки папір і картриджі для принтера - самі лише канцелярські витрати в Україні становлять сотні мільйонів гривень.

А яку економію дасть скорочення держапарату в разі впровадження сучасних IT-технологій у держменеджмент! У результаті реорганізації з’явиться можливість скоротити сотні тисяч службовців! Тільки цей крок дозволить знизити безмежну корупцію на всіх рівнях державної влади.
Держава і суспільство можуть отримати давно назріле "єдине вікно", електронний фондовий ринок, прозору і конкурентну систему тендерів і держзакупівель.

Із чого почати?

Коротко охарактеризуємо стан і рівень електронного документообігу в державі в даний момент. Основні проблеми такі.

Безсистемність

Відсутність єдиної державної політики та координації призвела до повного хаосу в електронних системах управління. Кожне відомство винаходить свій велосипед, власні технічні завдання з розробки, свої правила функціонування. Бази даних не сумісні не лише між собою, а й навіть між різними підрозділами всередині установ. В одній податковій адміністрації електронний документообіг забезпечують одразу три центри сертифікації ключів - до речі, все це комерційні структури. Цифрові підписи, які видають ці структури, між собою не сумісні... У фіскальних відомствах - податковій та митниці - бази даних платників податків не комутуються. Перевірка інформації по платниках податків вимагає складних і незручних процедур погодження. Результат - при імпорті товарів в Україну підприємці занижують митну вартість, декларуючи мінімальну ціну товару. А на ринок поставляють за іншими, значно вищими цінам. У квітні податкова міліція провела рейд у чотирьох київських магазинах, які продають елітні моделі годинників - за ціною до 500 тисяч гривень. Усе законно, документи на місці. Однак по базі даних митниці таких моделей годинників в Україні ніколи не розмитнювали. Магазини на якийсь час прикрили. Скільки коштувало прикрити кримінальні справи - не повідомлялося. Але більше таких рейдів не проводять, а дарма - перевірка митної вартості більшості високоліквідних товарів широкого вжитку могла б добряче підняти платежі в бюджет. А Єдина база даних фіскальних органів могла б виключити саму можливість правопорушень такого роду.

Робимо висновок: держава повинна створити спеціальний орган, який визначатиме ідеологію електронної реформи, і визначити відомство, яке відповідатиме за жорстку і послідовну реалізацію цієї реформи в усіх сферах.

Архаїчність

Жодна локальна відомча інформаційна система не дає змоги виключити папір із документообігу. А тим часом, як ми зазначили вище, принципове завдання, що його зобов’язана вирішувати інформаційно-комунікативна система, - переведення на електронні носії ВСЬОГО інформаційного потоку! Робимо висновок: слід припинити розробку інформаційних систем, котрі у своїй основі спираються на паперовий документообіг.

Захищена програмна платформа

Закриті дані від доступу сторонніх осіб. Багато українських підприємств відмовляються переходити на цифровий підпис - адже це підвищує імовірність витоку інформації! В умовах, коли значна частина документообігу здійснюється на папері, проконтролювати рівні доступу та джерела витоку практично неможливо. Сюди слід додати повну незахищеність баз даних, оскільки вони будуються на імпортному програмному забезпеченні, з різними форматами кодування. Цього року тендер на побудову електронного документообігу в Державній податковій адміністрації виграла фірма зі США. А тендер у Нацбанку виграв російський "Директум". Відсутність вітчизняного програмного забезпечення чомусь не турбує нашу державу. Робимо висновок: держава повинна сама розробити програмне забезпечення і єдині стандарти зберігання та передачі даних, щоб гарантувати контроль.

Засвідчувальні центри

Електронний цифровий підпис надають центри сертифікації. Їхня діяльність регулюється згідно із законом Центральним засвідчувальним органом. До речі, більшість центрів сертифікації ключів, які надають послуги державі, є приватними структурами, котрі контролюють канали комунікації держави і не можуть відповідати стандартам безпеки. Головна проблема - повна нелегітимність нинішньої системи видачі цифрових підписів. Центральний засвідчувальний орган із січня 2009 року формально не має права видавати підписи, оскільки не відповідає вимогам безпеки, а дію постанови КМ, що регламентує його роботу, частково припинено. А отже, всі підприємці, котрі за останні півтора року купили ЕЦП, можуть подати до суду і виграти справу в держави. Робимо висновок: держава повинна терміново ввести ситуацію із засвідчувальними центрами в законне русло, щоб уникнути потенційних матеріальних збитків.

Корупція

Документообіг більшості держустанов по суті приватизований. Так, "ДТ" неодноразово писало, що виробництво закордонних паспортів України контролюють причетна до багатьох корупційних скандалів компанія ЄДАПС та її патрони - депутат В.Грицак і бізнесмен Ю.Сидоренко, котрий уже давно перебуває в полі зору правоохоронних органів. "ЄДАПС" по суті розпоряджається суперконфіденційними особистими даними громадян. Використовуючи контакти з лояльними чиновниками, ЄДАПС нав’язує державі глибоко збиткові ціни на закупівлю закордонних паспортів. За собівартості паспорта близько 120 гривень ЄДАПС отримує більш як 100, хоча в паспорті він робить усього лише один із захисних елементів. Не менше за ЄДАПС відома на IT-ринку України і компанія "Софтлайн", власниками якої є громадяни США. Проте вона є системним інтегратором і розпорядником баз даних низки державних установ. "Софтлайн", як і ЄДАПС, є в окремих сферах штучною монополією - за рахунок величезної кількості ліцензій і допусків, котрі абсолютно безкорисливо в інтересах приватних компаній видають наші контролюючі органи. Одним із найбільших "пилососів" бюджету є також компанія "Арт-мастер". Найпоказовішим прикладом дерибану державних коштів і повної безкарності є серія гучних скандалів навколо держпідприємства "Інформаційний центр" Міністерства юстиції України. Діяльність "Інформцентру" за 2007-2009 роки перевіряло Головне контрольно-ревізійне управління - акт є в розпорядженні "ДТ". У 2005- 2009 роках "Інформцентр" неодноразово був у центрі розслідувань парламентського комітету з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю. Підприємство експлуатує 16 реєстрів, котрі реєструють усі види цивільно-правових відносин, нотаріат і акти цивільного стану. Контроль дуже своєрідний. Із 2005 року склалася ситуація, коли "Інформцентр" володіє всього... трьома державними реєстрами з тих, що перебувають у його управлінні, а інші 13 (!) державних реєстрів є власністю комерційних компаній "Арт-мастер" і "3-Т" - дочірньої структури "ЄДАПС"! Так вийшло, оскільки без проведення тендера "Інформцентр" уклав договір на право користуватися програмною продукцією цих фірм. А держпідприємство сплачує бізнесменам роялті з кожної операції. За неофіційними даними, з вартості послуг нотаріуса з оформлення довіреності на автомобіль у 250 гривень - 34 гривні йдуть комерсантам, із довідки про відсутність заборгованості перед бюджетом у 100 гривень - "Арт-мастер" і "З-Т" отримують 51 гривню. За даними КРУ, обидві компанії, котрі приватизували держреєстри, отримали в 2007-2009 роках роялті в розмірі 205,2 мільйона гривень! При цьому оцінна ринкова вартість купівлі всіх цих реєстрів державою становить… не більш як 24 мільйони гривень!

Глава комітету по боротьбі з корупцією та оргзлочинністю І.Калетнік у травні 2009 року заявив:

"Підкреслюю, що?такі дії, відповідно до чинного законодавства України, кваліфікуються, щонайменше, як?корупція. А враховуючи розмір завданих державі збитків, у?діях службових осіб?можна угледіти ознаки правопорушень". Калетнік оцінив загальний збиток, якого завдали держбюджету спритні ділки "Арт-мастера" і "З-Т", у п’ять мільярдів гривень!

Фінал цієї історії - суто український. Обидві компанії, прямо звинувачені в завдаванні збитку державі в особливо великих розмірах, продовжують працювати за нинішнього міністра Лавриновича. І справно отримують роялті! Та тільки чомусь пан Калетнік, котрий досі очолює даний комітет, чомусь припинив викривати цей корупційний скандал... Жодної оцінки кричущих фактів, зафіксованих і оголошених депутатом правлячої коаліції та КРУ, Генеральна прокуратура чомусь досі не дала.

Чомусь Кабінет міністрів, який декларує сувору економію бюджету, досі не зламав корупційну схему. З 2005 року в Мін’юсті шість разів змінювалися міністри - і кожен змінник чомусь давав добро на явно корупційну схему роботи свого відомства. Ось ці "чомусь" і є реальною причиною пробуксовування не лише програм інформатизації України, а й решти реформ і добрих починань…

Невиконання вимог закону

Як же подолати корупцію, це страшне, нездоланне зло, що не дає нам побудувати цивілізоване інформаційне суспільство? Відповідь елементарна. Владі достатньо почати виконувати чинні закони та нормативні акти. На жаль, корінь корупції та розкрадання коштів, виділених державою на інформатизацію, - у повному ігноруванні чинного законодавства в цій сфері. Акт КРУ щодо діяльності "Арт-мастера" і "З-Т" містить такий висновок: "З метою поліпшення адміністрування електронної звітності та усунення посередників, які наживаються на реалізації державою своїх функцій, доцільно або забезпечити всіх суб’єктів подачі звітності безплатними ключами цифрового підпису, або надати державному підприємству "Українські спеціальні системи" право виготовляти такі ключі за пільговими цінами". Щоб визначити незаконність дій "Інформцентру", Мін’юсту достатньо просто дотримуватися букви Закону України "Про Національну програму інформатизації" 1998 року, котра чітко визначає, що міністерство може виконувати галузеву програму лише як складову частину Нацпрограми інформатизації, узгоджуваної з Кабміном.

А відповідно до Закону України 2002 року "Про Національну систему конфіденційного зв’язку", НСКЗ "зобов’язана забезпечувати відділення конфіденційної інформації органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших юридичних та фізичних осіб". Управління НСКЗ забезпечується "спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань організації спецзв’язку та захисту інформації".

Однак у дійсності Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації не виконує вимог закону і не бере на себе відповідальність і контроль за побудовою системи інформаційної безпеки.

Це є результатом політичного тиску чи просто елементарним небажанням керівника ДССЗІ Л.Нетудихати псувати стосунки із потужними політичними угрупованнями, котрі роками сидять на розпилюванні бюджетних коштів?

Навіщо Україні в такому разі НДІ Держспецзв’язку, який розробляє програмні платформи та систему конфіденційного зв’язку? Навіщо держава фінансує зайняті аналогічними темами Інститут кібернетики, Інститут проблем реєстрації інформації та Інститут програмних систем Національної академії наук? Можливо, державі, побудованій на відкотах, наукові розробки та сучасні інформаційні технології заважають і ці надмірності слід ліквідувати?

Можна довго гудити попередників, можна довго хвалити "Стабільність і реформи". Але справжні реформи вимагають не нових слів, а принципово нової організації комунікаційного середовища в державі та суспільстві. Ще півроку політичної тріскотні, війни з опозицією - і шанс на модернізацію країни знову буде згаяно. Україна живе за календарем XXI століття, але все ще мислить і управляється за технологіями минулого...

Юрій Бутусов
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://news.finance.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Так НАТО чи ОДКБ?

Відразу після відновлення незалежності у 1991 році Україна почала розвивати відносини з НАТО.

Стосунки йшли по висхідній і у 1997 керівники НАТО і України підписали Хартію про особливе партнерство. В 2008 ми мали шанс вступити до організації.

Натомість в Україні утворилася партія, яку назвали "Партія регіонів". Дивним чином програма цієї партії щодо НАТО повторювала програмові засади політики сусідньої держави - Україну в НАТО не пускати, бо це нібито загрожує російським інтересам.

Пам'ятаємо як з біло-синіми кульками депутати від ПР блокували роботу українського парламенту.

Вони прагнули не допустити здійснення подальших законодавчих кроків на шляху зближення з організацією. Пропагандисти від ПР зображували і зображують НАТО як агресивний військовий блок часів "холодної війни". Не дивно, що в регіонах традиційно прихильних до ПР відсоток противників НАТО дуже високий.

І які маємо наслідки? Російський президент подякував своїм розвідникам і контррозвідникам за те, що Україна не стала членом НАТО! Інакше кажучи, Партія регіонів, усвідомлюючи це, чи не усвідомлюючи, але успішно виконала чиєсь замовлення і відкинула питання вступу України в НАТО на невизначений термін.

Не так давно світ був двополюсним. Ми жили в одному з полюсів, де почувалися вічно голодними, але захищеними. Та коли український народ на референдумі 1 грудня 1991 року поставив крапку в історії радянської імперії, безпекова "парасолька" СРСР зникла. Потрібна була інша.

Створити свою "парасольку" було важко - тодішні перелякані комуністичні керманичі незалежної держави не знали що робити з ядерною зброєю і Чорноморським флотом.

Та вихід був - існувала надійна, реформована, сучасна і ефективна "парасолька" і звалася вона НАТО. Її і обрали, аж поки влада в Україні не перейшла до Партії регіонів.

Сьогоднішня влада ПР оголосила про позаблоковий статус України. Розумно? На перший погляд, так. Не треба багато виділяти грошей з державного бюджету на оборону, бо нібито ніхто нам не загрожує. Це майже так само як в Японії після війни. Але якщо Японія мала гарантії безпеки, відмовившись від армії, то які гарантії маємо ми?

Нещодавно в Києві пройшла міжнародна конференція Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ), на котрій було оголошено про необхідність проведення широкомасштабної пропаганди діяльності даної організації серед українців. Російську делегацію очолив високопосадовець - заступник голови Держдуми РФ Бабаков, що свідчило про непересічність події.

Цитую "Коммерсант-Украина": "Среди преимуществ, которые получит ОДКБ при сотрудничестве с нашей страной, Бабаков назвал опыт "оранжевой революции", который, по его словам, "был бы полезен для предотвращения подобного сценария в других странах".

...Кроме того, Бабаков подчеркнул необходимость обеспечить "эффективное и прагматичное" участие Украины в ближайшем саммите ОДКБ, который состоится в августе этого года в Ереване: "Думаю, это вопрос решенный".

...В Украине работает представительство Автономной некоммерческой организации "Институт ОДКБ", руководителем которого является министр Кабинета министров Анатолий Толстоухов.

"Нам нужен информационный центр, через который можно было бы продвигать преимущества и перспективы, которые Украина может извлечь из полноценного участия в этом проекте", - заявил народный депутат Валерий Коновалюк (ПР).

Депутат от КПУ Леонид Грач пошел еще дальше, заявив, что "информационно-пропагандистские пункты" должны быть в каждом населенном пункте.

"Необходимо освещать деятельность ОДКБ так же, как раньше освещались натовские программы, - сказал народный депутат Юрий Литвин (блок Литвина). - Хоть это грубо, но правда: нужно прочистить мозги населению и дать понять, что мы хотим, как мы хотим и с кем".

Загальновідомо - Російська Федерація "вибухонебезпечна" країна. Вже тепер там тривають чимало внутрішніх конфліктів. А зовнішні російська влада ініціює сама. В Росії йде війна. Там гинуть люди. Тож навіщо Москві Україна в ОДКБ? Чи не як постачальниця "гарматного м'яса"? Адже якщо якась країна нападе на одну із країн ОДКБ, то захищати її мають усі члени договору.

Ми пам'ятаємо як Росія два роки тому розпочала війну з Грузією. Де гарантія, що як тільки Україна стане членом ОДКБ, завтра ж подібне не повториться? І українці поїдуть вбивати грузинів, захищаючи "вилікую" Росію?

На початку 80-тих років минулого століття комуністична влада Москви розпочала війну в Афганістані. Там гинули українські солдати. А скільки залишилося каліками, психологічно нездоровими людьми? Ми звемо їх "афганці". А як називатимемо тих, хто захищатиме авантюри теперішніх правителів РФ, - чеченцями, кавказцями, китайцями?

Чому ті українські громадяни, хто вірить пропагандистам від Партії регіонів, не замислюються: чому в НАТО вступили країни Прибалтики, Польща, Чехія, Румунія... Вступили і не жаліють, бо почуваються в безпеці - військовій, політичній і економічній.

Заступник голови Держдуми РФ Бабаков краще б розповів, коли Росія, як спадкоємиця СРСР, вибачиться перед українським народом за організований в Україні Голодомор-геноцид 1932-33 років, а також привселюдно визнає його і здійснить відповідні виплати постраждалим. А потім можна буде поговорити і про ОДКБ, і про труби...

Нещодавно 200 німців, які є нащадками нацистів, провели в Києві Марш життя і попросили вибачення у євреїв і українців за розстріли під час Другої світової війни.

"Всім - і українцям, і євреям, чиїх предків вбили нацисти, - я хочу сказати, що мені дуже шкода, і я прошу у вас вибачення", - сказав учасник маршу Ганс Пітер Бестек.

Російській владі потрібно відмовитись від агітації зі втягування України в різного роду авантюри, і зробити так, як зробили німці, - вибачитися за злочини перед українцями. Згадати як давали гарантії безпеки Україні, коли вона передавала ядерну зброю, бо виходить, що треба було зо дві ракети з бомбами таки залишити.

Україна взяла курс на євроатлантичну інтеграцію і ніяка тимчасова влада ПР не змінить цього. Шкода тільки часу.

Якби ми вже були в ЄС та НАТО, то не було б брутальних висловів російських україноненависників, принизливих Харківських угод, проблем зі свободою слова, згортання демократії, значного підвищення тарифів на газ, намагання перебрати українську газотранспортну систему, переписування історії під російську та інших антиукраїнських дій, за які у нормальній країні кидають до буцегарні.

Тож українським громадянам потрібно уважно поставитися до виборів в органи місцевого самоврядування. Та вже готуватися до виборів до Верховної Ради і остаточно перегорнути чорну сторінку української історії за участю Партії регіонів і комуністів.

Юрій Сидоренко
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Правозахисники просять Меркель вплинути на Януковича

"Репортери без кордонів" закликають канцлера Німеччини Ангелу Меркель обговорити з президентом Віктором Януковичем питання обмеження свободи слова в Україні.

Про це пише керівник німецького відділення організації Крістіан Рікертс у листі до федерального канцлера, повідомляє "Радіо Свобода".

"Після того, як Януковича обрали президентом, в Україні неодноразово здійснювалися напади на журналістів та відбувалися систематичні спроби тиску на ЗМІ з боку влади", - заявляють "Репортери без кордонів".

"Ми з тривогою спостерігаємо за тим, що після Помаранчевої революції в 2004 свобода преси знову перебуває під загрозою", - уточнили в організації.

"Репортери" повідомили Меркель, що вони були б "дуже вдячні, якби вона нагадала Януковичу про те, що подібна політика перешкоджання свободі слова та преси суперечить угоді про асоціацію між Україною та ЄС".

У листі до канцлера Рікертс висловив стурбованість з приводу того, напади на українських журналістів можуть залишитися безкарними.

Особливе занепокоєння правозахисників викликає доля зниклого головного редактора харківської щотижневої газети "Новий Стиль" Василя Климентьєва.

"Репортери" попросили Меркель закликати Януковича провести ретельне і неупереджене розслідування цієї справи.

Візит Януковича до Німеччини має відбутися 30 серпня.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Янукович вірить, що Хорошковський не пов'язаний зі ЗМІ

Президент Віктор Янукович не вірить, що СБУ слідкує за журналістами.

Про це він заявив в інтерв'ю Deutsche Welle, телебаченню і радіо ARD та газеті Frankfurter Allgemeine.

Інформацію журналіста "Frankfurter Allgemeine", який повідомив про те, що його колег в Україні запрошують в СБУ і розпитують про його діяльність, президент прокоментував так: "Я про це вперше чую. Якщо є такі випадки, треба офіційно звернутися по цим питанням".

На питання про заяви директора телеканала ТВі Миколи Княжицього про стеження за ним, Янукович відповів: "Для мене це виявляється малоймовірно, щоб хтось слідкував за журналістами. Я в це не вірю".

"Але в будь-якому випадку таких звернень не було. Що стосується викликів журналістів у Службу безпеки України, я також вперше про це чую. Скажіть, кого викликали, коли, куди?", - сказав він.
Журналіст у відповідь на це зауважив, що офіційно передав цю інформацію до СБУ.

Також на питання, чи вважає Янукович, що глава СБУ Валерій Хорошковський "перебуває на своєму місці", президент відповів: "Глава СБУ займається своїми професійними справами, вони не пов'язані ніяк з роботою засобів масової інформації".

"В мене такої інформації немає. Що стосується власності тої, яка в нього є, він управління передав своїм родичам", - зазначив Янукович.

"У нас багато є чиновників, які прийшли зараз працювати в різні відомства, мали власність і мають, і вони управління цією власністю передали згідно з законом. Це не тільки в Україні, це всюди в світі", - сказав він.

Коментуючи питання про розгляд у суді справи щодо позбавлення телеканалів ТВі і 5 каналу частот, Янукович заявив: "Будь-які питання, в яких є протилежні точки зору, треба вирішувати в судах. Це буде відповідати принципам демократичного суспільства".

"Якщо було рішення Нацради (з питань радіо і телебачення), по виділенню цих частот за межами законів, Національна рада повинна за це відповідати", - вважає він.

"Якщо Нацрада зупинила своє рішення незаконно, вона також повинна за це відповідати. Тому крапки над "і" розставить суд", - наголосив президент.

"Що стосується взагалі питання свободи слова, я багато зустрічаюсь з представниками ЗМІ. І я завжди ставлю одне питання - наведіть конкретні приклади, які стосуються питань перешкоджання свободі слова в Україні з боку влади", - додав Янукович.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Янукович: скандал з німецьким експертом вичерпаний

Президент Віктор Янукович заявив, що інцидент з главою українського представництва Фонду Аденауера Ніко Ланге вичерпаний.

Про це він заявив в інтерв'ю Deutsche Welle, телебаченню і радіо ARD та газеті Frankfurter Allgemeine.

На питання, чи був інцидент з Ланге непорозумінням, або існувала загроза втручання у внутрішні справи України, Янукович відповів: "Я сказав би так, що на рівні спеціальних служб ця робота ведеться, і обмін інформацією, він також існує з кожною країною".

"Тобто, конфлікти, які виникають, вирішуються шляхом переговорів, з'ясування обставин з двох сторін. Це певний процес, і дуже часто в цьому процесі важливо не робити, я сказав би так, з цього трагедії", - зазначив він.

"Дуже важливо, що була миттєва реакція влади, і мої доручення керівнику СБУ, міністру закордонних справ дозволили провести певні переговори, з'ясувати певні обставини. На сьогоднішній день я вважаю, що по цих питаннях усе вичерпано", - наголосив президент.

На уточнююче питання, чи був цей інцидент непорозумінням, Янукович відповів: "Як це можна називати, якщо так, можна і так називати. Тобто, офіційно ми вимог ніяких не висували і вважаємо, що це питання вже вичерпано".

Водночас він зазначив, що "ніхто не вважає" затримання німецього експерта в аеропорту "Бориспіль" помилкою СБУ. "Ми домовились, що після переговорів з двох сторін на рівні міністерств закордонних справ це питання вичерпано", - наголосив Янукович.

Відповідаючи на питання, чи дійся президент "лагідно попередив" главу СБУ Валерія Хорошковського щодо цієї справи, Янукович сказав: "У будь-яких умовах, коли виникають конфлікти, є необережне ставлення до своєї справи. Безумовно, це заслуговує того, щоб було зроблено зауваження. І я це зробив".

Як відомо, наприкінці червня Ніко Ланґе упродовж десяти годин протримали в аеропорту Бориспіль, відмовляючи у в'їзді в Україну.

Раніше німецький політолог поширив критичний аналіз розвитку ситуації в Україні.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

"Регіони" хочуть об'єднати церкву та державу?

У Верховній Раді зареєстрований проект декларації "Про гідність, свободу і права людини".

Автором документу є регіонал Вадим Колесніченко, повідомляє сайт Верховної Ради.

Як зазначається у пояснювальній записці, ця декларація покликана втілити "Основи учення Руської православної церкви про достоїнство, свободу і права людини", які розробила і видала Українська православна церква.

"Декларація винесена на розгляд Верховної Ради, з метою забезпечення дотримання прав та свобод людини й громадянина шляхом обґрунтування їх етичних основ, невід'ємно притаманних українській і слов'янській культурі", - йдеться у документі.

У тексті проекту декларації зазначається, що "сучасна система так званих "універсальних прав людини"...закріплена в Конституції та низці законів України, сформована переважно на основі ліберально-протестантської західної традиції з притаманним їм антропоцентризмом та крайнім індивідуалізмом".

Колесніченко вважає, що ця система "не працює належним чином на українському ґрунті, не стала інтегруючим фактором для українського суспільства, демонструє значні проблеми втілення, відторгнення окремих її елементів та низьку ефективність".

Документом, зокрема, пропонується визначити, що "права людини не можуть бути вищими за цінності духовного світу".

"Неприпустимим і небезпечним є тлумачення прав людини як вищих та універсальних основ суспільного життя, яким повинні підпорядковуватися релігійні погляди й практика", - зазначає автор документу.

"Ніякими посиланнями на свободу слова і творчості не можна виправдати наругу в публічній сфері над атрибутами, символами чи поняттями, шанованими віруючими людьми", - вважає регіонал.

"Права людини не можуть бути підставою для того, щоб змушувати порушувати заповіді Божі.

Неприпустимими є спроби підпорядкувати погляди віруючих на людину, сім'ю, громадське життя і церковну практику безрелігійному розумінню прав людини", - йдеться у законопроекті.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Депутати кинулися "рятувати" населення від підвищення тарифів

У Верховній Раді зареєстровано проект постанови про соціальний захист населення у зв'язку з формуванням тарифів на газ та житлово-комунальні послуги.

Авторами документу є регіонал Олександр Єфремов та депутат від Блоку Литвина Ігор Шаров, повідомляє сайт парламенту.

Згідно з документом, Кабмін має забезпечити зменшення розміру обов'язкової оплати за житлово-комунальні послуги з 15 до 10 відсотків середньомісячного сукупного доходу для сімей, які складаються з пенсіонерів, інвалідів та дітей до 18 років, а також з 20 до 15 відсотків для інших сімей, у складі яких є працездатні громадяни.

Також уряду може бути доручено запровадження спрощеної системи призначення житлових субсидій, включаючи оплату за газ, яка передбачає звільнення громадян від збирання довідок.

Документ також передбачає, відповідно до держбюджету на 2010, підвищення з 1 жовтня та з 1 грудня 2010 року розмірів прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії за віком.

Пропонується, щоб у проекті держбюджету на 2011 рік Кабмін врахував підвищення прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії за віком, посадових окладів працівників бюджетної сфери з 1 січня 2011 року.

У свою чергу лідер Компартії Петро Симоненко зареєстрував у парламенті проект постанови про першочергові заходи щодо запобігання підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.
Згідно з пояснювальною запискою до документу, проект передбачає "заборону підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги та спожиті у побуті природний газ і електроенергію".

Також Симоненко пропонує зберегти ціни на житлово-комунальні послуги станом на 1 серпня 2010 року, призупинити зростання тарифів на комунальні послуги для населення шляхом обмеження витрат сімей на ці послуги в обсягах не більше 10% сукупного доходу.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Контракт Нафтогазу і Фірташа загрожує безпеці України - експерти

Підписаний у 2004 році контракт "Нафтогазу" і "РосУкрЕнерго" загрожує енергетичній безпеці України.

Про це в статті для "Дзеркала тижня" пишуть експерти центру "Номос" Михайло Гончар і Максим Алінов, аналізуючи документ, який є у розпорядженні редакції газети.

У публікації наголошується, що контракт про обсяги й умови закачування природного газу в підземні сховища, його зберігання, відбору та транспортування в 2005-2030 роках був укладений між "Нафтогазом" та РосУкрЕнерго 29 липня 2004.

Стокгольмський арбітражний суд у своєму рішенні від 8 червня 2010 визнав цю угоду дійсною і обов'язковою для сторін "на даний момент".

Експерти відзначають, що цей контракт не стикується з нещодавно прийнятим законом "Про основи функціонування ринку природного газу".

Відповідно до норм цього документу, всі суб'єкти ринку природного газу мають рівні права доступу до Єдиної газотранспортної системи України (до газових мереж і потужностей для зберігання природного газу).

При цьому встановлено, що одним із принципів ринку природного газу є чесність конкуренції між його учасниками в умовах рівних прав і можливостей.

"То невже "Нафтогаз" і Мінпаливенерго прагнуть до відкриття газового ринку для всіх суб'єктів на "справедливих і розумних" умовах контракту?", - запитують експерти.

"Адже збереження в силі контракту в його нинішньому вигляді і встановлення, наприклад, більш високих тарифів чи іншого режиму використання ПСГ для інших суб'єктів, ніж РосУкрЕнерго, буде порушенням рівних прав та можливостей", - йдеться у статті.

Експерти зазначають, що даний контракт може призвести до виникнення проблем для України в контексті її зобов'язань за Договором до Енергетичної хартії.

Також, згідно з контрактом "Нафтогаз" зобов'язаний надати РосУкрЕнерго послуги зі зберігання до 15 мільярдів кубометрів газу. Таким чином, зазначений контракт покриває практично 50% загальної потужності українських ПСГ і резервує їх за "РосУкрЕнерго".

З урахуванням наведених прикладів, наголошують експерти, можна стверджувати, що контракт становить загрозу енергетичній безпеці України.

А це, у свою чергу, є підставою для визнання українським судом рішення Стокгольмського арбітражу (в частині встановлення дійсності контракту) несумісним з публічним порядком України, йдеться в публікації.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Герман: Чорновіл став кілером

Заява депутата Тараса Чорновола щодо голови СБУ Валерія Хорошковського є "політичним замовленням".

Про це заявила заступник глави адміністрації президента Ганна Герман "Інтерфакс-Україна" у суботу.

"Чорновіл виконує політичне замовлення тих, хто більше платить. Я дуже жалкую, що Тарас Чорновіл замість молодого політика, який подавав надії, перетворився на кілера на замовлення...Мені шкода, що він деградує", - сказала вона.

Як відомо, раніше Чорновіл в ефірі телеканалу ТВі заявив про необхідність заборонити в'їзд до країни Шенгенської угоди особам, причетним до справи про позбавлення частот і ліцензій "5 каналу" і ТВі.

"Хай буде повна заборона на в'їзд до Шенгенської зони для низки суддів, які засвітилися в цьому процесі, для чинних сьогодні членів Нацради з питань телебачення і радіомовлення, для чиновників, які за Ланге приймали рішення", - сказав він.

"Я буду особисто звертатися і просити, щоб після справи Ланге, після справи каналів ввели заборону на поїздки в країни Шенгену для Хорошковського персонально", - зазначив депутат.

Чорновіл додав, що Хорошковський, "вводить в країні не СБУшний, а КГБістській режим".
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Президент побажав дончанам бути "хазяїнами країни"

Президент Віктор Янукович поздоровив жителів Донецька з днем міста.

В привітанні Янукович зазначив, що "кожний житель міста, кожна людина, що серцем і душею, долею й своїми справами стикався із цим містом, почуває себе членом однієї великої родини, ім'я якої - Донецьк".

Не випадково Донецьк святкує свій День народження саме в День шахтаря. Адже Донецьк по праву називають столицею шахтарського краю, й шахтарський характер - мужній і самовідданий, твердий і нескінченно добрий - пронизує всі справи й здійснення дончан, йдеться в поздоровленні.

"Своєю працею, талантом, невичерпною енергією ви щодня вносите неоціненний вклад у розвиток рідного міста, а разом з тим - у розвиток всієї України. І я вірю, що ви завжди будете справжніми хазяїнами свого міста, своєї країни - мудрими, дбайливими, турботливими й люблячими", - сказав Янукович.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Закарпаття нагадало, що Росія дає 30% знижку на газ

Депутати Закарпатської облради закликають президента, уряду та Нацкомісію регулювання електроенергетики не підвищувати ціни на газ для населення.

Відповідне звернення було ухвалене 27 серпня на сесії ради, повідомляє "Zaxid.net".

В заяві зокрема зазначається, що постанови Нацкомісії щодо збільшення граничних цін на природний газ викликали хвилю невдоволення у мешканців області, оскільки "подорожчання газу боляче вдарить по кишенях найбільш незахищених верств населення, які й так значну частину своїх доходів змушені віддавати за комунальні послуги".

Крім того, подорожчання газу потягне за собою подорожчання продуктів харчування та товарів першої необхідності, а також створить передумови для різкого збільшення заборгованості за житлово-комунальні послуги та сприятиме ще більшому зубожінню населення.

"Для населення є також незрозумілим, чому зростають тарифи, якщо громадяни споживають газ українського видобутку, а Російська Федерація надала Україні 30% знижку на закупівлю газу", - йдеться в заяві.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Янукович продемонстрував, хто йому рідніше

Президент Віктор Янукович не привітав Тернопіль з днем міста.

28 серпня Тернопіль відзначив День міста - 470 років з дня заснування.

Водночас, поздоровлення з Днем міста Донецька, який святкується 29 серпня, на сайті президента було розміщено ще 28 серпня о 23:27.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Чечетов: в 1937-1938 роках було страшніше

У Партії регіонів запевняють, що ніяких політичних репресій влади проти опозиції в країні немає.

Про це заявив заступник лідера фракції Партії регіонів Михайло Чечетов, повідомляє Gazeta.ua.

"Опозиція верещить про політичні репресії. Які репресії? Ніяких репресій немає... Просто в нас такий підхід", - наголосив він.

Чечетов зазначає, що "правоохоронні органи мають дати оцінку незаконним діям чиновників, і це незалежно від того, в якій політичній команді вони знаходяться".

"Якщо Партія регіонів буде порушувати закон, то і проти її людей почнуть справи. Бо в країні не повинно бути безладу. Ми "коленим залізом" будемо випалювати корупцію, зловживання, незалежно від того, хто у владі, а хто в опозиції", - заявив він.

За його словами, немає нічого страшного в тому, що чиновників з команди Юлії Тимошенко викликають на допит.

"Та тільки дві чи три людини викликали на допит. Нічого страшного... В 1937-1938 роках більше 40 тисяч людей репресували. І що? Це навіть не порівняти", - підкреслив Чечетов.

"А Тимошенко кричить і вищить, бо вона просто переживає за себе на місцевих виборах. Вона побачила, що на її електоральній галявині будуть пастися інші маленькі партії і будуть з`їдати її електоральну травичку", - додав він.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Татари просять Януковича відмовитися від формування ради

Делегати Курултаю просять президента Віктора Януковича повернуться до колишнього принципу формування Ради представників кримськотатарського народу.

Відповідна постанова була прийнята у неділю на третій сесії курултаю кримськотатарського народу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Делегати Курултаю пропонують Януковичу повернутися до формування ради за принципом делегування кримськими татарами своїх представників, а не призначення зверху.

Як відомо, Янукович своїм указом від 26 серпня вніс зміни до положення про раду представників кримських татар, якими виключив принцип делегування кримськими татарами своїх представників, які обираються ними за власними процедурами, замінивши його принципом призначення.

Делегати вважають, що "рада втрачає повноваження представляти кримськотатарський народ, а його члени, які призначаються згори, можуть представляти в раді виключно особисті підходи та особисті позиції при обговоренні та прийнятті рішень, пов'язаних з поверненням, облаштуванням і відновленням прав кримськотатарського народу".

Також в постанові зазначається, що запропонований в указі Януковича принцип організації діяльності ради не відповідає статті 18 Декларації ООН про права корінних народів.

Цей принцип вказує на те, що "корінні народи мають право на участь у прийнятті рішень з питань, які зачіпають їхні права, через представників, які обираються ними за своїми власними процедурами, а також на збереження і розвиток своїх власних директивних установ".
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Путін не знає, хто такий Шевчук: "Мені сказали, що це співак. Ну, я дуже радий"

Прем'єр Росії Володимир Путін не знав, що Юрій Шевчук, з яким він нещодавно полемізував на благодійному обіді, - відомий музикант.

"Мені сказали, що це співак. Ну що, я дуже радий", - сказав Путін в інтерв'ю "Комерсанту".

На уточнююче питання, чи правда, що він справді не знав Шевчука, прем'єр відповів:

"Ну, я не знав, як його ім'я та прізвище! Ну, невже не зрозуміло?!".

На це журналіст здивувався ще більше: "Ви жили в Пітері і не знаєте, хто такий Шевчук? Так може бути?!"

"Та не знав! Та хіба мало у нас в Пітері талановитих людей. Серед них і пан Шевчук. Потім мені ще, пам'ятаю, про нього сказали, що він опозиційно налаштований. Ну і чудово! У нас, слава богу, люди мають право говорити , що хочуть і роблять це. Я взагалі не хотів з ним полемізувати!", - обурився Путін.

Він зазначив, що його покликали на благодійний концерт, щоб зібрати гроші на допомогу хворим на лейкемію дітям.

"І про те, що там знаходяться люди, які хочуть затіяти зі мною якісь політичні суперечки, трошки типу підрозкрутити, я дізнався за п'ять хвилин до початку розмови!", - заявив Путін

"Але я не вважаю, що там якась подія епохальна сталося. Я вважаю, що нормальна річ. Потім питань ставилося багато і вважалося потім, що це гострі питання, а там гостроти-то не було ніякої! Я й зараз не бачу цієї гостроти. Будуть чи не будуть розганяти (марші Незгодних)...", - додав він.

Путін підкреслив, що правова держава - це дотримання чинного законодавства.

"Що говорить чинне законодавство про марш? Потрібно отримати дозвіл місцевих органів влади. Отримали? Ідіть і демонструйте. Якщо ні - не маєте права. Вийшли, не маючи права, - отримаєте по голові дубиною. Ну от і все!", - сказав він.

На питання, чому тоді в Москві закрили Тріумфальну площу, а на її реконструкцію немає навіть документації, Путін відповів:

"Послухайте. Повірте мені: я цього не знаю! Я цим не займаюся! Я кажу відверто і даю вам чесне партійне слово! Я і Шевчука не знав, і не знав, що вони збиралися на Тріумфальній площі ...е-е... регулярно".

"Так, до мене іноді доходило, ось вони виступали на Тріумфальній площі, от їх розігнали. Питаю: а чого їх розігнали? А тому, що їм дозволили в одному місці, а вони пішли в інше. Я кажу: а навіщо вони пішли в інше? І досі не зрозумію. Дозволили б їм...", - додав він.

Як відомо, на одному з добродійних вечорів Шевчук поставив Путіну питання, чому в Москві розганяють Марші незгодних. На це Путін заявив, що акції опозиції не будуть заборонятися, якщо вони не будуть заважати іншим громадянам.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Закон про місцеві вибори як юридична технологія

Необхідно віддати належне авторам опублікованого 31 липня 2010 року закону №2487 - VI "Про вибори депутатів ВР АРК, місцевих рад та сільських, селищних і міських голів". Враховано навіть найдрібніші деталі, які можуть створити певним політичним силам найсприятливіші умові.

Юридична технологія: правила гри для перемоги - у дії!

Спробуємо людською мовою описати найбільш цікаві глави законопроекту - виборчі комісії; висунення та реєстрація кандидатів; проведення голосування та встановлення його підсумків.

Виборчі комісії й порядок їхнього формування

Відомо: неважливо як голосують, важливо як рахують голоси...

У всіх на слуху лише питання: "Приймати участь у формуванні територіальних виборчих комісій можуть лише місцеві партійні організації політичних партій, які представлені у ВР нинішнього скликання".

Але це не найбільше зло. Хоча й тут зарита цікава деталь.

Місцеві організації партій, всеукраїнські політичні партії яких, вибачаюсь за тавтологію, але інакше ніяк, об'єднані в одну депутатську фракцію в парламенті України, разом можуть подати не більше трьох кандидатур.

Але, по-перше, місцеві організації зазначених партій ні в яку фракцію у ВР не об'єднані.

А по-друге, у випадку відсутності згоди між місцевими організаціями партій, відсутній порядок внесення відповідного подання.

Для прикладу, до складу фракції НУНС входить дев'ять політичних партій. Також не передбачено, що має робити ЦВК, якщо кожна місцева організація партії, наприклад, з дев'яти, подасть кандидатури? І що робити, коли сукупна кількість кандидатур до складу відповідної ТВК від місцевих організацій партій, політичні партії яких об'єднані в одну депутатську фракцію в парламенті, буде більшою за три?

Думаю, не потрібно пояснювати, кому це вигідно.

Важливо інше: право вносити подання на кандидатів до складу відповідних ДВК надано всім відповідним суб'єктам виборчого процесу на рівних умовах. Зауважимо, реально вибори "робляться" на рівні дільничних комісій.

Але у випадку, якщо кількість подань буде більша за максимально допустиму кількість членів відповідної ДВК, то комісія формується ТВК "з урахуванням досвіду роботи осіб у виборчих комісіях".

Не будемо ставити питання справедливості, обґрунтованості та конституційності зазначеної норми. Запитаємо інше.

Чим підтверджуватиметься зазначений досвід роботи, як саме цей досвід має враховуватися, та що робити, якщо особи мають однаковий досвід роботи?

У законі про це нічого не сказано...

Зрозуміло, природа не терпить пустоти. І ті, хто впливатимуть на більшість у ТВК, мають усі можливості вважати "більш досвідченими" лояльних до своє політичної сили осіб.

Так само ТВК буде "враховувати досвід роботи у виборчих комісіях" у питанні призначення на керівні посади у ДВК.

Можете не сумніватися, комісії цього року в нас будуть "досвідчені". Але чи будуть вони об'єктивні та неупереджені? Чи буде об'єктивне й неупереджене керівництво цих комісій?

І головне, чи не виникне в когось спокуси, маючи де факто свого секретаря, голову комісії та його заступника, "розписати" підсумкові протоколи голосування на дільниці як заманеться?

Деякі аспекти порядку роботи виборчих комісій

Вони, хоча й залишилися колегіальними та спеціальними органами, але в день виборів і при підрахунку голосів для наявності кворуму засідання потрібно всього три члени...

У цьому ж контексті, "цікавою" є норма про те, що протокол про результати місцевих виборів складається без прийняття рішення відповідною виборчою комісією.

Проблема не втому, що зазначені протоколи не можна оскаржити в суді. Насправді, складання протоколу є дією, яка підлягає судовому оскарженню. Проблема в тому, що навіть якщо більшість членів комісії не згодні з даними, які заносить до протоколу секретар комісії, - головне, щоб протокол підписало три члени виборчої комісії.

Інші можуть не підписувати, можуть не погоджуватись тощо. Адже голосування по затвердженню зазначеного протоколу ДВК не відбувається!

Опосередковано, виборчі комісії можуть стати більш закритими для громадськості.

Тепер із переліку підстав визнання голосування на виборчій дільниці не дійсним виключено "недопущення до приміщення, де проходить голосування (підрахунок голосів) осіб, які мають право бути присутні на дільниці - офіційні спостерігачі, журналісти, кандидати тощо".

Рішення про позбавлення права участі зазначених осіб у засіданні виборчої комісії може бути прийняте простою більшістю голосів від кількості осіб, що приймають участь у засіданні комісії.

Також закритість процесу виборів у певних регіонах України посилюватиме норма про те, що офіційними спостерігачами від партій у відповідному окрузі можуть бути лише мешканці відповідної територіальної громади.

Суттєве розширення повноважень ЦВК

Це третя родзинка закону. ЦВК тепер не лише формує ТВК, але й може за власної ініціативи чи за скаргою суб'єкта виборчого процесу в разі прийняття ТВК незаконного рішення чи бездіяльності скасувати таке рішення та (або) прийняти рішення по суті питання.

І це при тому, що закон не передбачає наявності в партії законного представника у ЦВК. Ба більш, уповноважені особи місцевих організацій партій чи довірені особи кандидатів - не мають повноважень без додаткового доручення представляти інтереси відповідних суб'єктів у ЦВК.

І взагалі, чи можуть представники партії брати участь у засіданні ЦВК? Зі змісту закону - ні, якщо їх не запросила ЦВК.

От така відкритість.

Висунення та реєстрація кандидатів

Найбільш обговорюваним у цьому законі є положення:

1) право висунення кандидатів мають лише місцеві партійні організації, які зареєстровані не пізніше ніж за 365 днів до дати відповідних місцевих виборів;

2) скасування можливості утворювати місцеві виборчі блоки.

Але це не всі недоліки закону в частині висунення та реєстрації кандидатів.

Усі, хто приймали участь у виборах, знають як легко на сотні кандидатів допустити технічні помилки в поданні на реєстрацію кандидатів. Помилка в прізвищі, відсутність у біографії даних про громадянство України тощо. І подання повернули.

Саме тому в процесі реєстрації дуже важливим є питання строків останньої.

Нинішній закон про вибори значно скоротив строки висунення та реєстрації кандидатів.

Висунення кандидатів триває шість або чотири дні, а реєстрація - вісім днів.

Різні строки висунення кандидатів у багатомандатному окрузі, одномандатному мажоритарному, одномандатному та на посаду сільського, селищного, міського голови - створить місцевим організаціям партій додаткові складнощі. Адже, з одного боку, потрібно якомога раніше провести відповідну партійну конференцію, а з іншого боку, строки проведення таких конференцій для різних кандидатів різні, і перетинаються лише в декілька днів.

До того ж, у попередньому законі у випадку повернення подання щодо кандидатів у останній день строку реєстрації, суб'єкт виборчого процесу мав право подати виправлений варіант не пізніше наступного дня після повернення.

Тепер же строки реєстрації на один день не продовжуються, та закінчуються в чітко визначений день.

Тобто, у випадку якщо ТВК "протягне", нехай навіть із порушенням закону, прийняття рішення про повернення місцевій організації партії відповідного подання та поверне його в останній день, виправити його та подати повторно буде неможливо.

Зауважимо, позитивним аспектом прийнятого закону є скасування виборчої застави, підписних листів на підтримку кандидата та політичних програм місцевих парторганізацій чи кандидатів.
Проведення голосування та встановлення його підсумків

Тут є декілька змін, які навряд чи можна вважати позитивними для демократії.

Зокрема, виключено низку обов'язкових підстав для скасування ТВК рішення про реєстрацію певного кандидата. А саме - установлення судом факту підкупу ним виборців, використання грошових коштів поза виборчим фондом кандидата тощо.

І взагалі не передбачено підстав для визнання місцевих виборів такими, що не відбулися. За будь-якого рівня порушень та фальсифікацій.

Повторні відповідні місцеві вибори відтепер проводяться лише у випадку, якщо обидва кандидати на мажоритарному одномандатному (одномандатному) виборчому окрузі наберуть однакову кількість голосів.

Щоправда, норма про визнання відповідних місцевих виборів недійсними, м'яко кажучи, застосовувалася не часто й існувала швидше теоретично.

Але все ж таки існував певний, принаймні психологічний, запобіжник від "повторення Мукачева"...
Повне скасування граничного розміру виборчих фондів

Звичайно, ефективність існування обмежень розміру виборчих фондів певною мірою нівелювали різні способи "чорного" та "сірого" фінансування виборчої кампанії.

Але все ж таки, враховуючи, що обмеження розміру виборчих фондів на місцевих виборах є в переважній більшості європейських країн, існувала принаймні надія на позитивний рух до міжнародних стандартів у питанні фінансування виборчої кампанії.

Кожен кандидат мав можливість вести боротьбу за рівність своїх прав у частині розміру витрат коштів на виборчу кампанію.

Тепер же ці можливості зняті законом.

Можна констатувати: вплив грошей на вільність вибору громадян додатково посилиться.

Резюме

1. Короткий період офіційного виборчого процесу, і зняття фінансових обмежень та жорсткої відповідальності за їх порушення, - слугуватимуть додатковою передумовою для успіху тих політичних сил, які мають гроші та адмінресурс.

2. Політичні партії, які не користуватимуться владним ресурсом, чекає нелегке маневрування серед крутих порогів закону, який, до речі, написаний на досить низькому рівні з погляду юридичної техніки.

3. ЦВК чекає нелегке випробування вчасно довести корабель "вибори" до пристойної гавані. Адже окрім нової відповідальної функції формування ТВК і розгляду скарг, ЦВК необхідно буде видати низку роз'яснень у досить зжаті терміни.

4. Нова влада замість того, щоб покращити існуючий закон про місцеві вибори, а ще краще - прийняти Виборчий кодекс, показавши гідний знак цивілізованому світу - продовжила політичну традицію: влада передусім, і засоби виправдовуються ціллю.

P.S. 30 серпня 2010 року має відбутися позачергове засідання парламенту, на якому мають бути виправлені певні недоліки зазначеного закону:

1) скасування для місцевих партійних організацій обов'язкової передумови для участі у виборах - реєстрації її не пізніше ніж за 365 днів до дня виборів;

2) збільшення розміру ТВК на три особи, кандидатури яких обиратимуться за результатом жеребкування із числа осіб, поданих будь-якою місцевою організацією політичної партії, політичні партії яких не мають представництва у ВР цього скликання, яка виявила відповідне бажання та внесла подання.

Звичайно, такі зміни, якщо вони будуть прийняті, є позитивними для демократії.

Але вони не виправляють багатьох "вузьких місць" зазначеного закону...

На мою думку, прийняття таких змін в останні дні перед початком виборчого процесу, говорить про те, що автори таких змін керувалися не стільки цінностями демократії, скільки бажанням послабити свого головного конкурента на цих виборах.

Адже головний конкурент також має розгалужену та давно зареєстровано мережу місцевих партійних організацій...

А от молоді та перспективні такої мережі не мають!

Валерій Буняк
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Україна підтримує ідею Росії щодо об'єднаного європейського МНС

Україна підтримує ідею Росії зі створення об`єднаної європейської структури МНС як міжнародного механізму реагування на великі катастрофи.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сказав сьогодні в Донецьку на прес-конференції виконувач обов`язків глави МНС України Михайло БОЛОТСЬКИХ, який був присутній на відкритті VI Чемпіонату світу з пожежно-рятувального спорту.

Так, глава МНС Російської Федерації Сергій ШОЙГУ відзначив, що сьогодні назріла необхідність у створенні нового формату рятувальної служби на європейському рівні.

«Ми (МНС Росії - УНІАН) намітили, які кроки ми здійснюватимемо для відпрацювання європейського механізму реагування на великі катастрофи, якщо хочете - створення ЄвроМНС. Він має бути ефективнішим, швидшим», - сказав російський міністр.

За його словами, рятувальники РФ ведуть таку роботу давно, і під час лісових пожеж цього літа вдалося відпрацювати міжнародний механізм реагування на такі великі надзвичайні ситуації.

«У нас є розуміння з колегами у багатьох європейських країнах, в усякому разі в Україні, Італії, Німеччині, Франції. Я думаю, що ми ось-ось повинні переступити той рубіж, за яким у нас підуть реальні дії», - відзначив С.ШОЙГУ.

Він пояснив, що у кожної з країн є елітні частини рятувальників, які беруть участь в найскладніших операціях і щось вміють робити краще за інших. «У кожної з країн є свої національні служби - є кінологи, є рятувальники, є пожежники, є авіація, є ті, хто займається авіаційними аваріями, і у кожного так чи інакше щось оснащено краще, щось гірше. Але у всіх є еліта, якою пишаються, яка створювалася для найскладніших ситуацій, - сказав С.ШОЙГУ, - І якщо ми зберемо всі ці сили і у разі потреби зможемо їх залучити, то виникає тільки одне завдання - покрити витрати на доставку рятувальників і техніку на місце події».

З ним повністю погодився і підтримав М.БОЛОТСЬКИХ.

«Те, що говорив Сергій Кужугетович (ШОЙГУ – УНІАН) щодо нового європейського формату рятувальної справи - це як ніколи потрібно зараз, як ніколи своєчасно і необхідно», - заявив керівник МНС України. При цьому він додав: «Тому, природно, Міністерство з надзвичайних ситуацій України зробить все можливе, щоб бути поряд, брати участь в цьому процесі максимально, ефективно, разом, якісно і надовго».
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Навіщо Януковичу політики, опозиційні меджлісу?

Оновлений Президентом України Віктором ЯНУКОВИЧЕМ склад Ради представників кримськотатарського народу відображає все різноманіття існуючих у кримськотатарському середовищі поглядів, вважає голова Ради міністрів Криму Василь ДЖАРТИ. Про це УНІАН повідомили в прес-службі Радміну АРК.

«Картина представництва кримських татар перестає бути монотонно одноманітною. До його складу увійшли як представники різних громадських організацій, так і окремі люди, які володіють високим особистим авторитетом. Нова структура Ради сприятиме її ефективному функціонуванню, зробить її такою, що реально працює, а не символічним органом, яким вона була до цього», - вважає кримський прем`єр.

На думку В.ДЖАРТИ, Рада, склад якої не змінювався 10 років, уже була не в змозі забезпечити оперативне реагування на обставини, які постійно змінюються, й проблеми, пов`язані з облаштуванням кримських татар.

Прем`єр Криму також заявив, що глава держави своїм указом про «Питання Ради представників кримськотатарського народу» зупинив «штучне нагнітання протестних настроїв серед кримських татар».

Рада міністрів Крим має намір у повному обсязі забезпечити виконання доручення В.ЯНУКОВИЧА - організувати й провести засідання Ради представників кримськотатарського народу - й максимально сприятиме ефективній роботі органу, пообіцяв В.ДЖАРТИ.

Як повідомляв УНІАН, В.ЯНУКОВИЧ затвердив новий склад Ради представників кримських татар (список), включивши до нього ряд опозиційних меджлісу політиків.

Президент доручив керівникові кримського уряду в двотижневий термін скликати засідання Ради.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Соболєв: уряд пропонує обстежувати квартири заявників на субсидію

Соболєв заявляє, що уряд пропонує парламенту погіршити умови надання громадянам субсидій на оплату комунальних послуг.

Народний депутат від БЮТ, прем’єр-міністр опозиційного уряду Сергій СОБОЛЄВ заявляє, що уряд пропонує парламенту ухвалити зміни до законодавства, якими будуть погіршені умови надання громадянам субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

Про це він сказав учора на прес-конференції в УНІАН.

С.СОБОЛЄВ стверджує, що проектом закону передбачено оформлення субсидій лише “після обстеження квартири” особи. За його словами, таке “обстеження квартири передбачає, що в разі, якщо у вас є предмети, які потрапляють під перелік, затверджений урядом України, то ви не маєте права претендувати на цю субсидію, навіть якщо ваші доходи менші, ніж ті, які передбачають отримання субсидії”.

Депутат заявляє, що влада має намір законодавчо закріпити “унікальну схему, яка дозволить отримати субсидії в кращому випадку одному відсотку населення України”.

С.СОБОЛЄВ переконаний, що питання, які стосуються отримання громадянами субсидій на послуги ЖКГ, мають обговорюватись і ухвалюватись на поточній сесії парламенту, а не на позачерговому засіданні.

Як повідомляв УНІАН, голова Верховної Ради Володимир ЛИТВИН підписав розпорядження щодо проведення позачергової сесії парламенту у понеділок, 30 серпня. Відповідно до розпорядження, до розгляду за пропозиціями 174 народних депутатів включено такі питання: про проект закону України про внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів»; про проект закону України про внесення змін до Закону України «Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України» (щодо механізму повернення заощаджень); про виконання заходів соціального захисту населення у зв`язку з формуванням тарифів на житлово-комунальні послуги.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Посол Німеччини: від цих виборів залежить авторитет України

Надзвичайний і Повноважний Посол Німеччини в Україні Ганс-Юрген ГАЙМЗЬОТ вважає, що місцеві вибори матимуть вирішальне значення для майбутнього авторитету України.

Про це він сказав в інтерв`ю газеті «КоммерсантЪ-Украина».

Посол відзначив, що вітає той факт, що Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ бачить необхідність у зміні закону в його нинішньому вигляді. «Важливо, щоб місцеві вибори в жовтні пройшли відповідно до демократичних стандартів. Це позначиться безпосередньо на авторитеті України», - сказав посол, додавши, що вже розмовляв з цього приводу з людьми, відповідальними за те, що відбувається в політичному житті України.

Дипломат також вважає, що на користь України запросити на місцеві вибори спостерігачів від ОБСЄ. Він відзначив, що міжнародні спостерігачі зазвичай присутні на загальнонаціональних виборах і рідко – на місцевих.

«Є питання до українського керівництва: чи запросить воно на ці місцеві вибори спостерігачів від ОБСЄ? Хоча це й не прийнято, я думаю, в даному випадку це було б на користь країни. У будь-якому разі я виходжу з того, що на виборах будуть національні спостерігачі від недержавних організацій», - сказав посол.

Він також вважає, що в Конституцію України потрібно вносити певні поправки. «Головне, щоб реформи проводилися відповідно до Конституції, і була створена ефективна система заборон і противаг. Не можна допустити, щоб законодавча влада стала фактично частиною виконавчої. Яким чином позбавити процес законотворчості від постійного втручання, телефонних дзвінків, вказівок виконавчої і законодавчої влади?», - сказав Г.- Ю.ГАЙМЗЬОТ.

Також, за його словами, важливо, аби в новій Конституції збереглися права Верховної Ради, зокрема із затвердження державного бюджету. «Чи буде в результаті посилена роль Президента або прем`єр-міністра – це питання має вирішувати сама Україна. Принципове питання – чи вдасться Україні звільнитися від стилю командного управління зверху "вниз" і надати суспільству й економіці можливість подальшого демократичного розвитку – поки що залишається без відповіді», - додав дипломат.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Кримських чиновників «силоміць заганяють» до Партії регіонів?

Лідер руху «Русское единство» Сергій АКСЬОНОВ заявляє, що кримських чиновників «силоміць заганяють» до Партії регіонів.

Про це кореспонденту УНІАН повідомили в прес-службі "Русского единства".

За словами С.АКСЬОНОВА, в Криму у зв`язку з наближенням виборів почастішали випадки тиску з боку кримських "регіоналів" на своїх політичних опонентів, при цьому кримських чиновників насильно примушують вступати до Партії регіонів.

«Нам скаржаться на те, що повсюдно практично всіх людей, які обіймають у Криму хоч трохи керівну посаду, примушують до вступу до Партії регіонів. Якщо людина є членом іншої партії, їй наполегливо пропонують змінити партійність. Якщо вона не згодна - погрожують позбавити посади. Й це - не порожні погрози», - заявив С.АКСЬОНОВ

За його словами, є факти, як керівники кримських "регіоналів" чинять тиск на тих, від кого, на їхню думку, залежатиме їхній результат на майбутніх виборах. "Приміром, за допомогою податкової міліції й співробітників СБУ здійснюється справжня психічна атака на утримувачів зовнішньої реклами. Знаходяться щонайменші приводи для того, щоб звинуватити їх у незаконній діяльності, якщо вони рекламують будь-яку партію окрім Партії регіонів. При цьому нам відомо, що місцеві "регіонали" практично не платять за свою зовнішню рекламу, порушуючи тим самим власноручно підписані з рекламниками договори. Цікаво, що тиск на власників рекламних площ чинять не лише податкова інспекція, але й СБУ. Хто в цей час займається забезпеченням безпеки держави - не зрозуміло. Не зрозуміло також і те, хто відповідає за підтримку життєзабезпечення й соціально-економічний розвиток Криму: таке враження, що всі пішли в Партію регіонів, а в Партії регіонів усі пішли на вибори", - цитує С.АКСЬОНОВА прес-служба.

"Всі ці кроки цілком упізнаванні. Щось подібне, тільки без такого справді макіївського розмаху, діялося в Криму порівняно недавно - напередодні президентських виборів. Василь ДЖАРТИ (лідер кримської організації ПР, голова Ради міністрів АРК - УНІАН) упевнено й рішуче крокує по тих же граблях: наперед оголосив "план" по виборах - не менше 60 відсотків "за" Партію регіонів, і тепер крушить навколо все те, що може перешкодити підігнати результати голосування наперед оголошені. При цьому враження таке, що решта всіх показників, від яких насправді залежить рівень і якість життя кримчан, команду ДЖАРТИ серйозно не цікавлять", - заявив С.АКСЬОНОВ.

У цій ситуації "Русское единство" має намір "зробити все, для того, щоб передвиборна ситуація, що склалася в Криму, й методи "роботи" місцевих представників Партії регіонів стали відомі за межами півострова: у загальноукраїнському й світовому масштабі".

"Ми маємо намір оприлюднити все те, що витворяють зі своїми вчорашніми політичними союзниками особи, які прикриваються ім`ям Президента й чинять від цього імені свавілля. Протидіятимемо свавіллю й іншими доступними нам методами. Сподіваємося, що в Криму знайдуться й інші здорові політичні сили, які стануть поруч із нами для того, щоб не допустити реалізації проекту "Крим для Василя ДЖАРТИ", - підбив підсумок сказаного лідер "Русского единства".
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Чорновіл пропонує Європі закрити Хорошковському «шенген»

Народний депутат України Тарас ЧОРНОВІЛ пропонує демократичним країнам Заходу застосовувати санкції до осіб, котрі причетні до справи про позбавлення частот та ліцензій ТВі та “5 каналу”.
Про це УНІАН повідомили у прес-службі ТВі.

«Я буду особисто звертатися і просити, щоб після справи ЛАНГЕ, після справи каналів ввели заборону на поїздки в країни Шенгену для ХОРОШКОВСЬКОГО персонально» - сказав Т.ЧОРНОВІЛ. «Хай буде повна заборона на в‘їзд в Шенгенську зону для ряду суддів, які засвітилися в цьому процесі (справа про позбавлення ліцензій ТВі та 5 каналу – УНІАН), для діючих сьогодні членів Нацради з питань телебачення і радіомовлення, для чиновників, які по ЛАНГЕ приймали рішення. Зробіть індивідуальні санкції для окремих чиновників. Чиновник має відчути, що йому буде боляче.

ХОРОШКОВСЬКИЙ бізнесмен… пошукайте його рахунки в західних банках. Заморозьте ці рахунки. Він зробив злочин проти німецької демократії, зробіть щодо нього адекватні дії».

Т.ЧОРНОВІЛ, вважає, що Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ «фактично передав владу вузькому колу людей зі свого оточення, які забезпечують йому спокій».

«Погано то, що цими людьми виявились ні АЗАРОВ з КЛЮЄВИМ, ні ЧЕЧЕТОВ, ні ЄФРЕМОВ, а такими людьми виявилась та групка, яка вже давно є тим вузьким сегментом свити, яка грає короля - це і ЛЬОВОЧКІН, це і ФІРТАШ, це і наш «заклятий друг» ХОРОШКОВСЬКИЙ, який по-моєму вводить в країні не «СБУшний», а «КаДеБістський» режим. В суді це дуже добре видно» - вважає Т.ЧОРНОВІЛ.

Як повідомляв УНІАН, 8 червня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив вимоги за позовом групи телеканалів «Інтер». Таким чином, було оскаржено рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення від 27 січня 2010 року про виділення ТВі та «5-му каналу» частот мовлення.

Телеканал ТВі оскаржив в Апеляційному адміністративному суді Києва це рішення суду.

26 серпня у судовому спорі між групою компаній «Інтер», Національною радою України з питань телерадіомовлення та «5 каналом», телекомпанією ТВі та іншими щодо законності надання останнім ліцензії на право мовлення Київський апеляційний адміністративний суд під час засідання відмовив у задоволенні всіх шести клопотань, які було надано суду з боку отримувачів ліцензії.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Яценюк думає, що Янукович злякався «червоної картки»

Голосування у Верховній Раді за зміни до закону про місцеві вибори, які дозволять молодим партіям взяти в них участь, стане тестом для демократичних сил.

Про це заявив лідер політичної партії «Фронт Змін» Арсеній ЯЦЕНЮК, повідомили УНІАН у прес-службі партії.

«Голосування по цьому закону буде ще одним тестом: хто стояв за тим, щоб ця норма (про 365 днів. – УНІАН) узагалі пройшла і хто був зацікавлений у тому, щоб нові політичні сили не отримали підтримки на місцевих виборах», - зазначив політик.

Він додав, що важливо, якою буде поведінка Блоку Юлії Тимошенко. «Я був просто здивований тоді, коли йшло голосування за закон про місцеві вибори (в редакції Партії регіонів – УНІАН). БЮТ залишив тоді парламентську залу, фактично розгляд цього закону проходив із декількома десятками депутатів від демократичного табору від НУ НС», - сказав лідер «Фронту Змін».

А.ЯЦЕНЮК підкреслив, що вилучення норми про те, що до участі у виборах допускаються тільки місцеві осередки партій, зареєстровані не пізніше як за 365 днів до дня виборів, буде перемогою «Фронту Змін». Він нагадав, що наполегливо боровся за скасування недемократичних, неконституційних норм закону, які позбавляють українців права обирати і бути обраними. Зокрема, він звернувся до Конституційного суду України щодо офіційного тлумачення цих норм на предмет відповідності Основному Закону.

Другим чинником, який спонукав президента змінити закон, за словами лідера «Фронту Змін», стала вкрай негативна міжнародна реакція. «Адміністрація президента і особисто ЯНУКОВИЧ, отримали дуже чіткий сигнал: або ви зміните закон про місцеві вибори, або ви маєте шанс уперше за останні 10 років отримати «червону картку» за те, що в Україні новим президентом і новим парламентом проведені недемократичні вибори. Це означає, що максимум, куди міг би літати президентський літак, - це на Схід. І то не всюди», - зазначив політик.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Освітяни неоднозначно сприйняли ідею Табачника

Експерти вважають, що в системі вищої освіти має бути конкуренція.

Таку думку вони висловили в експертному опитуванні, проведеному Інститутом Горшеніна.

В інституті нагадують, що Міністерство освіти ініціювало зміни в системі вищої освіти, в результаті яких скоротиться кількість вищих навчальних закладів. Міністр Дмитро ТАБАЧНИК пояснив, що в Україні більше вишів, ніж у Німеччині, Великій Британії, Польщі і Бельгії разом узятих, і вони передбачають значне навантаження на бюджет. Крім того, немає достатньої кількості випускників, аби заповнити всі місця у вищій школі. Тому міністерство вітатиме об`єднання університетів у потужні регіональні навчальні заклади, кількість приватних вишів при цьому може суттєво скоротитися. У зв`язку з цим, інститут опитав експертів щодо доцільності таких нововведень.

Ректор Таврійського національного університету імені В.Вернадського Микола БАГРОВ упевнений в необхідності таких реформ. «Цю пропозицію я повністю підтримую. Весь світовий досвід розвитку системи вищої освіти свідчить про наявність різних форм надання освіти, але все таки є якесь оптимальне співвідношення. А в Україні відбувся явний перекіс у бік різкого збільшення комерційних вишів, які не мають, в абсолютній своїй більшості, матеріальної бази, кадрового потенціалу, традицій, але намагаються готувати і випускати фахівців, затребуваних новим часом», - сказав експерт. Він вважає, що така реформа може поліпшити якість освіти: «Замість того, щоб кожний університет називався національним, краще було б для кожного регіону вибрати один виш, який збиратиме навколо себе всі кращі сили і готуватиме фахівців. Я думаю, від цього різко збільшиться якість освіти. Адже треба визнати, останніми роками вона різке впала, і будь-які соціологічні дослідження доведуть, що фахівці 70-х років за своїм рівнем були вищими, ніж ті, яких, на жаль, вища школа випускає сьогодні». Проте М.БАГРОВ упевнений, що вирішувати це питання треба поетапно: «Це болючий процес, його не можна рубати шаблею, його треба вирішувати поетапно. Але те, що це питання вимагає вирішення – абсолютно однозначно, якщо ми думаємо про майбутнє вищої освіти в Україні».

Президент Донецького інституту соціальної освіти Сергій ВЄТРОВ погоджується, що система вимагає реформ: «Звичайно, основним завданням потрібно ставити якість – якість освітніх послуг. Але цю якість має визначати, перш за все, сам споживач – студенти, батьки. Якщо буде штучне скорочення або достатньо жорсткі умови, це призведе до того, що приватні виші відмиратимуть, не маючи змоги ці умови виконати. У системі освіти, як у будь-якій іншій галузі, мають бути конкуренція, має бути розвиток. Монополія державних вишів призводитиме до подальшого застою в розвитку. А система освіти вимагає доволі серйозних реформ», - відзначив експерт. Він також вважає, що вирішення питання шляхом об`єднання вишів – достатньо конструктивне, але при цьому необхідно враховувати інтереси всіх сторін. «Шлях об`єднання вишів, мабуть, нормальний, але це повинен бути внутрішній процес знизу. Тільки шляхом діалогу між керівниками приватних вишів і Міністерством потрібно вирішити, як пом`якшити цей процес, як зробити його реальним, аби якісь об`єднання виявилися стійкішими, більш здатними, при цьому інтереси власників, звісно, повинні враховуватися. Це проблема, у якої поки що немає ясного рішення», - заявив С.ВЄТРОВ.

Перший проректор Університету економіки і права «КРОК» Олег ШАРОВ вважає, що подібні заяви не варто драматизувати: «Про наміри скорочувати загальну кількість вишів до нинішнього міністра говорили, щонайменше, троє попередніх. Що стосується того, наскільки це добре чи погано, то маленький вищий навчальний заклад, коли він має свою ідеологію, свою місію, своє бачення, має право на існування не менше, ніж великий. Отже ми за те, аби вишів було багато і різних. Але те, що якась кількість може виявитися нежиттєздатною – в цьому є певна логіка життя». Експерт припускає, що процес змін неминучий. «Я допускаю, що не повинно бути абсолютно застиглих нерухомих структур, щось розвивається, щось, на жаль, деградує. Тут є і елементи ринку, тому що чи багато студентів, чи мало студентів – це диктує певні умовності. У 90-х роках кількість вишів різко зросла. Стверджувати, що їх кількість зараз не зашкалено – дуже складно. Але у всіх країнах свої традиції. Масштаби – це елемент національної традиції, якщо хочете, елемент культури», - заявив О.ШАРОВ.

Ректор Київського міжнародного університету Хачатур ХАЧАТУРЯН не згоден з ідеєю скорочення кількості приватних вишів. «Державні виші – це державні інтереси. Це не стосуватися приватних вишів. Це, в прямому сенсі, порушення прав людини. Може, людина хоче, аби з нею окремо займалися? Це її право – за свої гроші вчитися там, де вона хоче», - сказав експерт. Він вважає, що форма власності і кількість студентів для вишу – питання не принципове. «Візьміть Оксфордський університет, де 39 коледжів, у кожному коледжі – 500-600 студентів навчаються.

Ансамбль цих коледжів створює Оксфордський університет. Важливо одне – якісна робота. Якщо люди працюють якісно і дають прекрасну освіту – це не залежить від кількості студентів. Якість викладання – це одне, а кількість студентів – це абсолютно інше. Університетом виш має називатися за рівнем викладання, а не за кількістю студентів. Потрібно, навпаки, проводити індивідуальні заняття, аби дати добру освіту, а не лічити за кількістю і об‘єднувати, щоб робити колгосп – 25-30 тисяч осіб. Я думаю, це нічого доброго не дасть», - заявив експерт.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/