зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

04.04.10

Березовський: Існує тісна кооперація між чеченськими екстремістами і ФСБ

Російський бізнесмен Борис Березовський в ефірі радіо Свобода прокоментував теракти в Москві і Кизлярі.

Відповідаючи на питання про теракти, які відбулися в Росії - це рецидив старих хвороб або симптом поглиблення кризи?, Березовський відповів: "Мені здається, що і те і інше, якщо вже чесно сказати".

"По-перше, ясно, що ні одна з серйозних проблем нової Росії з точки зору держави не вирішена. З іншого боку, звичайно, виникає питання: чому зараз і кому це потрібно, хто за цим стоїть? Мені здавалося, що останні роки люди якось заспокоїлися, особливо в Москві. І ось те, що сталося, безумовно, - явне свідчення того, що, на жаль, віз і нині там ", - сказав він.

"Я кардинально не згоден з таким трактуванням політики, яку проводив Борис Миколайович Єльцин, коли він обпікся на першій чеченській війні і зробив єдино вірний висновок, що цього в жодному разі не можна повторити. І звісно, не було навіть ідеї когось купувати персонально , а була ідея привести туди бізнес. Більш того були зроблені серйозні кроки в цьому напрямку, але все змела друга чеченська війна, початоком якої, по суті, була в Дагестані провокація ФСБ влітку 1999 року. Нібито там все зробив Шаміль Басаєв і так далі, а насправді це, звичайно, була спецоперація ФСБ, яка давно готувалася ", - вважає Березовський.

"Вся справа в тому, що існує досить тісна кооперація між чеченськими екстремістами і ФСБ. Жодних сумнівів у цьому немає, і насправді, навіть якщо повернутися до цього ж останнього теракту в Москві, є дуже важливе питання: така операція, добре підготовлена, а за якими ж з причин була спроба мінімізувати число жертв? ", - сказав Березовський.

"Тому що, звичайно, станься цей вибух у тунелі, а не на станції, кількість жертв була б зовсім іншою. І з точки зору організаторів, якщо вже вони такі відірвані і так хочуть дошкулити, то чому ж вони вчинили в такий спосіб? Так що у мене дійсно немає ніяких сумнівів ", - наголосив він.

"Так, я вважаю, що зв'язок між екстремістами і ФСБ ніколи не переривався. І коли я був заступником секретаря Ради безпеки Російської Федерації, займався Чечнею, звичайно, це дихання взаємозв'язку чеченських суперекстремістів і російських супер-яструбів, звичайно, відчувалося", - додав він.

Нагадаємо, 1 квітня, газета Коммерсант повідомила, що однією з смертниць, які вчинили теракти в московському метро, могла стати вдова знищеного лідера Гудермеських бойовиків Мархама Устарханова. Проте незабаром стало відомо, що оперативники порівняли фотографії смертниць з зображенням Устархановой і прийшли до висновку, що вони не збігаються.

***

29 березня в результаті двох терактів в московському метро загинули 40 людей, поранення отримали більше 80 осіб. За даними ФСБ, вибухи здійснили дві терористки-смертниці. При цьому керівництво Служби безпеки заявило, що до терактів у московському метро причетне угрупування з Північного Кавказу.

31 березня сайт ісламістів Kavkazcentr.com розмістив відео, на якому лідер північнокавказьких екстремістів Доку Умаров, що іменує себе Аміром неіснуючої держави Імарат Кавказ, заявив, що атака в московському метро була організована за його особистим наказом.

Суд у Стокгольмі зобов'язав Нафтогаз виплатити $ 197 млн RosUkrEnergo

Суд у Стокгольмі зобов'язав НАК Нафтогаз України виплатити 197 млн. дол. RosUkrEnergo.

Про це повідомляє Дзеркало тижня.

Як стало відомо, арбітражний суд у Стокгольмі виніс проміжне рішення з приводу позовних вимог RosUkrEnergo до Нафтогазу України в розмірі 2 млрд дол., зобов'язавши Нафтогаз повернути позивачеві $ 197 млн

Нагадаємо, що перший позов RosUkrEnergo до Нафтогазу був поданий в квітні 2008 року. У січні 2009 року RosUkrEnergo подала ще три позови проти Нафтогазу до Арбітражного інституту в Стокгольмі.

Позовні вимоги RosUkrEnergo до Нафтогазу склали $ 8,3 млрд.

Наскільки відомо виданню, НАК Нафтогаз України не визнає ні однієї з вимог RosUkrEnergo і подав п'ять ґрунтовних документів з детальним описом заперечень проти вимог RosUkrEnergo.

На Прикарпатті пройде фестиваль «Писанка»

У місті Коломия Івано-Франківської області 10-11 квітня пройде фестиваль «Писанка».

Про це УНІАН повідомили у відділі культури Коломийського міськвиконкому.

10 квітня відбудеться офіційне відкриття фестивалю, на яке приїдуть майстри писанкарства не лише з України, але і з інших країн, зокрема, з Польщі, Росії, Румунії. Основні дійства відбудуться на площі перед єдиним у світі Музеєм Писанки у Коломиї.

У програмі фестивалю - виставка-продаж творів декоративно-ужиткового мистецтва, конкурс писанкового розпису, мистецька програма фестивалю за участю колективів народної аматорської творчості, українські Великодні вечорниці для молоді, розважальна програма «Коломийська забава».

Родзинкою фестивалю має стати конкурс розпису нетрадиційної писанки.

Переможці конкурсів будуть нагороджені грамотами та цінними призами.

У Бандери не відберуть звання Героя України – Ванникова

Донецький окружний адміністративний суд ухвалив політичне рішення щодо Степана Бандери, яке має мало спільного з правом, заявляє прес-секретар Віктора Ющенка Ірина Ванникова

Як повідомила прес-служба "Нашої України" в суботу, І.Ванникова наголосила, що рішення Донецького суду буде належним чином оскаржено.

За її словами, і аргументація позивача, і рішення суду "виглядають надуманими і підстроєними під політичне замовлення".

"Рішення про присвоєння Степану Бандері звання Героя України ухвалювалося президентом України Віктором Ющенком після грунтовних консультацій з фахівцями-істориками, а також з провідними юристами", - наголосила І.Ванникова.

Вона також заявила, що "поспішно проведене через окружний адміністративний суд "скасування" цього указу свідчить про спробу безвідповідальних політиків спекулювати на темі української історії, але не приведе до позбавлення Степана Бандери звання Героя України".

Прес-секретар В.Ющенка також висловила співчуття, що для політичних ігор використовуються дні перед Великоднем – дні молитви, прощення і єднання.

"Неправедні рішення, особливо ухвалені в такі дні, не діятимуть довго. Переконана, що рішення Донецького окружного адмінсуду буде скасовано у відповідному порядку", – зазначила І.Ванникова.

Як повідомлялося, Донецький окружний адміністративний суд у п'ятницю визнав протиправним і таким, що підлягає скасуванню, указ президента Віктора Ющенка про присвоєння С.Бандері звання Героя України. Таке рішення обумовлене тим, що звання Героя може бути присвоєне тільки громадянинові України, а С.Бандера помер у 1959 році, до створення української держави.