зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

25.08.10

Півострів $вободи. Територія, вільна від донецьких

Усі намагання збагнути логіку дій "нової" української влади заводять у глухий кут.
Ну чим, скажіть, не догодили коаліції Білик з Могилевською, що їх планують викинути з радіоефірів, знявши квоту на українських виконавців?

Чим завинив найзавзятіший бойовик партії Шуфрич, що його відсунули від корита?
Що за трилер відбувається навколо Податкового кодексу?

Навіщо потрібен цирк із 11-12-річним шкільним навчанням та підручниками в інтернеті попараграфно? Суцільні загадки.

Єдине, у чому згодні критики - донецькі намагаються підгорнути все під себе. Навіть не зазираючи до біографії нового міністра, прокурора чи директора можна вгадати: народився або працював на Донбасі.

Нашестя донецьких на керівні посади має настільки масовий характер, що ми починаємо жалкувати - ну чого ж це свого часу бабуся, тікаючи від НКВД, так недалекоглядно перебралася до Молдови, а не на шахти!?

Бо якби купалися не у Дністрі, а у благословенних водах Сіверського Донця, мали б тепер реальні шанси на посаду - адже нас, донецьких, мало, а крісел багато!..

Однак не поспішайте з висновками, любі друзі. Адже у надрах Кабміну зріє документ, який має на меті суттєво обмежити вплив висуванці шахтарського краю. І розробляється він на виконання доручення президента Януковича. Ви вже заінтриговані?

Коридорами урядових будинків подорожує стос паперів із усною вказівкою: "Терміново узгодити. Це - політичне рішення". І зветься він "Закон України Про Раду міністрів Автономної Республіки Крим".

Дозвольте процитувати цей вікопомний документ:

"Члени Ради міністрів АРК призначаються на посаду Верховною Радою АРК за поданням Голови Ради міністрів АРК".

Цікаво? Дуже цікаво. Хоч би тому що склад Ради міністрів, не планується узгоджувати з Києвом.
Уважний перегляд статей Закону чітко дає зрозуміти: для Сімферополя Київ більше не столиця. Вони самі призначатимуть собі міністрів, самі звільнятимуть їх. Президент України у проекті перетворюється на клоуна, який лише погоджує кандидатуру Голови Ради міністрів, але не може його звільнити, до того ж зобов'язаний затвердити відставку місцевого Уряду, якщо її підтримали 2/3 депутатів ВР Криму.

Але найсмішніше, що згідно законопроекту Верховна Рада України позбавлена навіть цього задоволення. Для кримської влади її взагалі не існує.

От і скажіть нам, будь ласка, як цей документ вписується у концепцію "усьо буде Донбас"? Де ж тут примат інтересів шахтарського земляцтва?

Законопроект чітко оголошує Крим територією, вільною від донецьких. А заразом і від київських. Нема чого їм влазити у внутрішні справи суверенної, тобто, пробачте, автономної республіки.

Крим остаточно перетворюється на острів. І не через прогнози метеорологів про підвищення рівня води у Чорному морі. А через законопроект, підготований Кабміном України на доручення Президента України.

Що це? Невеличкий сувенір Путіну на честь чергової зустрічі без краваток? А може, ознака глибинних процесів, що відбуваються у владних коридорах?

І тут нам чомусь пригадався план порятунку України від українців - той самий, що його 2004-го року ухвалили на берегах славної річки Сіверський Донець у місті Сєвєродонецьку. Пам'ятаєте цей доленосній з'їзд?

Для тих, у кого слабка політична пам'ять нагадаємо. З'їзд у Сєвєродонецьку вирішив, що у випадку програшу Януковича вони ініціюватимуть зміну адміністративно-територіального устрою нашої держави. Тобто розколють Україну.

І знаєте, що? Попри всі розмови, попри шість років, що минули звідтоді, рішень з'їзду ніхто не відміняв! Звісно, Янукович вимушений був проголосити пріоритет соборності України.

Але бугор не може відмінити рішення сходки. Це знає навіть Лавринович.

Згадайте-но перші лави сєвєродонецьких "заколотників". Чи не ці самі обличчя ми сьогодні спостерігаємо на Банковій, Грушевського, Інститутській?

Ну а тепер розглянемо дії нинішньої влади через призму її ж таки рішень шестирічної давнини. Вам не здається, що картинка починає прояснюватися?

Чи ж не з Сєвєродонецька ростуть ноги "політичного рішення" відшвартувати Крим від України за допомогою "Закону про Раду міністрів Автономної Республіки Крим"?

А з іншого боку зверніть увагу на проект "Закону про всеукраїнський референдум"? Нагадаємо, що у цьому дітищі "нових господарів" України закладено механізм територіальних змін через "ратифікаційний" референдум.

Уявіть собі: підпише наш Президент з якимось сусідом угоду про відторгнення частини території. У повній тиші підпише, днів за десять підготовки - пам'ятаєте, як це нещодавно було? Потім референдумом швиденько затвердять - і все. "Прощавайте, ждіте волі! Гей на коні, всі у путь!" Хто може завадити вільному волевиявленню на підконтрольних територіях?

От усі зараз накинулися на Андруховича. Але ж він лише письменницьким нюхом вловив думки влади. З невеличкою поправкою - йдеться не тільки про Крим і Донбас, але й про Одесу, Харків, Миколаїв, Запоріжжя. Втім, для справжнього інтелектуала це не так важливо - одною областю більше, одною менше.

Чи то візьмемо новонароджений і підписаний "Закон про судоустрій і статус суддів". Той самий, в якому "у судах, поряд з державною, можуть використовуватися регіональні мови або мови меншин...".

Цитований абзац поки що не підкріплений процесуально, і ми все-таки сподіваємося, що слово "поряд" не перетвориться на "або", і означатиме не більше, ніж можливість перекладу. Бо розкол судової системи за мовною ознакою - давно відома у світі хвороба. Подивіться на досвід Бельгії чи тої самої Канади. Спитайте фламандськомовних бельгійців про їх сумний досвід судових баталій на території франкомовної Валлонії - вони розкажуть багато цікавого.

Розмежування судової системи за мовно-територіальним принципом - один з найефективніших важелів розколу країни. У цьому ви переконаєтеся, просто погугливши світову мережу за відповідною темою.
Або навіть звернемо увагу на реформи Міністерства торгівлі освітою. Молоді спеціалісти, які навчалися своєю національною мовою і не володіють при цьому державною, зможуть повноцінно працювати або у межах місцевого мовного анклаву, або подадуться за кордон - туди, де панує їхня мова. Результат - мовне кріпацтво. Фахівці "прив'язуються" до свого регіону, втрачаючи конвертованість та можливість вільного пересування в межах країни.

Багато відкриттів робиш, розглядаючи дії чинної влади через призму Сєвєродонецька-2004. Але все-таки не може не виникнути питання.

Навіщо сьогодні, у 2010-му, повертатися у 2004 рік? До чого тут Сєвєродонецьк?

Розуміємо, що тоді, у часи Помаранчевої революції, перелякані депутати голосували за розкол, бо боялися відплати за свої "художества". Але ж безкарність, яку забезпечили їм переможці, ба навіть ордени, даровані найбільш одіозним діячам виборчого безприділу, мала переконати - ворон ворону ока не виклює.

Тому для розуміння справжніх мотивів владних рішень давайте згадаємо, хто у нас сьогодні при владі. Не за прізвищами, а з світоглядом.

Здебільшого це вихованці радянського агітпропу з бандитським досвідом дев'яностих. Тобто - бізнесмени за родом занять та марксисти за вихованням.

А як нас вчив великий Маркс (у переказі Леніна)? За кожною дією треба шукати економічний інтерес.

Тому давайте разом проаналізуємо події останніх років у цьому ракурсі.

Криза світової економіки, яка найбільше окошилася на Україні, дала всім зрозуміти - наша країна збудована за принципом країни-корпорації. Кілька стратегічних виробників вивозять на експорт метал, хімію, зброю, трошки зерна... На виручену валюту через кордон завозиться все, що потрібно для внутрішнього споживання - електроніка, одяг, цукор, скло, мило, книжки... Кількістю побільше та ціною подешевше.

Оце і все. Внутрішнє виробництво майже відсутнє. Нащо виробляти самим, якщо можна привезти готове?

Далі - дуже просто. Стратегічні підприємства платять податки, які ідуть на забезпечення пенсіонерів, міліціонерів, вчителів та лікарів. Але через те, що залізорудні поклади розташовані по території України нерівномірно, регіони поділяються на донорські та дотаційні.

Тобто метал виробляють у Дніпропетровську, а пенсіонери живуть скрізь - зокрема у сусідньому Кіровограді. От і платять олігархи кіровоградським бабусям та закарпатським лікарям практично зі своєї кишені.

І скажіть нам, як марксист марксистам. Воно їм треба?

Ні, ми серйозно. Якщо економіка країни не замкнена в одну систему, а працює за принципом: вивіз-отримав валюту-закупив-завіз - кому потрібні дотаційні області? Значно вигідніше жити собі окремим регіоном-заводом. Як те ж таки Придністров'я.

Пам'ятаєте героїв фільму "Кіндза-дза": "Скрипаль не потрібен".

Українській владі не потрібні регіони, з яких нема що експортувати. Вони каменем вантажем на шиї олігархів, вимагають дотацій, соціальних виплат та такого іншого.

Якщо влада і далі розвиватиме модель країни-корпорації, то відокремлення від неефективних територій - усіх цих києвів, хмельницьких, ужгородів та чернівців - значно підвищить прибутковість того, що залишиться.

Не сумнівайтеся, що мешканці Донеччини, якщо їм це докладно пояснити, із задоволенням проголосують на "ратифікаційному" референдумі "За". Нам більше залишиться!

Звісно, ми з вами розуміємо, що "більше залишиться" зовсім не їм - про це свідчить досвід того ж таки Придністров'я. Більше залишиться господарям заводів - але це вже буде після плебісциту. А проте купка власників країни-корпорації, підбиваючи баланс, отримають зайві нулі перед комою - те, що раніше так чи інакше перераховувалося як субвенції слабким регіонам. Хіба не варта шкурка вичинки?

Однак найперспективніше те, що проект має дуже прозорі зовнішньополітичні перспективи. Північний сусіда підтримає розкол України так само, як він це робив уже в Абхазії, Осетії і тому ж таки Придністров'ї.

Росія дуже затишно почуватиметься у оточенні напів-бандитських псевдодержав, які натомість регулярно купують газ і не викаблучуються. З пацанами, які сидять на металі, домовлятися значно простіше, ніж зі справжніми державними діячами, які рано чи пізно з'являються на чолі економічно суверенних країн.

Тож не дивно, що пілотним проектом розколу нашої країни стає Крим. Географічно зручний та ідеологічно оброблений. Бо якщо завтра Януковича виженуть, і Україна спробує скасувати закон "Про Раду міністрів АРК" - це без сумнівів буде розцінено як акт агресії проти мирного кримського населення.

От тоді вже можете не сумніватися - Російський Чорноморський флот зуміє захистити демократію та самостійність Криму від зазіхань київських бандерівців. За абхазько-осетинським зразком.

Якщо ж хтось загрожуватиме економічними санкціями проти "Півострова $вободи" - як то перекриття газу, електрики чи водоводу, у Росії вистачить сил взяти під охорону комунікації та продуктопроводи аж до самих витоків Дніпра.

Не вірите?

Брати Капранови
Джерела: http://www.pravda.com.ua/ http://article-blogger.blogspot.com/

Азаров затіяв тотальну пропаганду урядової ідеї

Уряд має розгорнути тотальну інформаційно-роз'яснювальну роботу щодо можливості отримання субсидій на комунальні послуги.

Про це заявив прем'єр Микола Азаров, відкриваючи засідання Кабміну.

"Ми запровадили найнижче у Європі співвідношення між доходами громадян, і часткою, яку вони сплачують за комунальні послуги. Так пенсіонери не сплачуватимуть більше 10% свого доходу, а ті, хто працюють - більше 15%", - сказав він.

"Ми запровадили всеохоплюючий механізм призначення субсидій на заявних засадах", - додав прем'єр.

"Разом з тим мушу зазначити, що заходів, які ми вжили, недостатньо. Це, в першу чергу, стосується якості проведеної на місцях інформаційно-роз'яснювальної роботи щодо можливості отримання державної допомоги", - зазначив Азаров.

За його словами, "інформація про можливість заощадити сімейний бюджет повинна дійти до кожної родини".

"Тому наполягаю, щоб наступного тижня була розгорнута тотальна інформаційно-роз'яснювальна робота з використанням всіх інформаційних ресурсів в центрі і в регіонах", - заявив прем'єр.
Джерела: http://www.pravda.com.ua/ http://article-blogger.blogspot.com/

Азаров розпереживався за світову економіку

Український уряд турбує зниження темпів відновлення світової економіки.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на засіданні Кабінету міністрів заявив прем`єр-міністр України Микола АЗАРОВ.

«Відновлення світової економіки після хвилі кризи уповільнилося, й це не може нас не турбувати, оскільки економіка України глибоко інтегрована в світову», - сказав М.АЗАРОВ.

Зокрема, він зазначив, що Федеральна резервна система США продовжила дію нульових процентних ставок і направила додаткові ресурси на викуп проблемних боргів. «Це пов`язано, в першу чергу, з уповільненням темпів відновлення промислового виробництва й створення робочих місць у США», - сказав М.АЗАРОВ.

Також він зазначив, що різко скоротилися темпи зростання економіки в Японії. Крім того, в червні зафіксоване падіння промвиробництва в єврозоні, зокрема у Франції на 1,6%, у Німеччині на 0,5%.

Також М.АЗАРОВ відзначив, що окрім Греції, яка планує скоротити витрати більш ніж на 10% ВВП, скорочення витрат планує провести Іспанія на 8% ВВП, Португалія – близько 7% ВВП, Велика Британія – на 6% ВВП, Бельгія – на 5% ВВП, Франція – на 4,5% ВВП, Німеччина – на 3% ВВП.

«Тобто, достатньо успішні країни Європи проводять політику бюджетної консолідації та оптимізації, оскільки розуміють необхідність таких кроків на фоні затяжних кризових явищ», - сказав М.АЗАРОВ.

При цьому він зазначив, що Україна також скоротила обсяг витрат шляхом корегування бюджету й для стабілізації фінансової ситуації відновила співпрацю з Міжнародним валютним фондом.

При цьому він нагадав, що в бюджеті 2011 року, робота над яким завершується, витрати буде оптимізовано.
Джерела: http://unian.net/ http://article-blogger.blogspot.com/

"Дорога смерті": лишилися лічені дні (ФОТО)

На наближення дня відкриття вказують все частіші приїзди на будівництво в.о. мера Кернеса. Здебільшого по ночах. Не виходячи з машини, він питає активістів, де вони працюють, вчаться. Радить повертатися додому, "до своїх коханих".

Чергові табору відстоюють по сто каштанів, а активісти у суботу знову пікетували українське посольство в Чикаго. До анонсованого дня відкриття дороги у парку Горького (Харків) лишилося кілька днів. Що там зараз?

"Вже асфальт закатують", - сумно каже один із противників прокладання дороги, координатор "Зеленого Фронту" Андрій Цуканов.

"На просеке асфальт уже положен в один слой от конца до конца. Сегодня работали только кабельщики - закапывали траншею с кабелем при помощи мини-тяжёлого бульдозера и лопаты. Тротуар вдоль проезжей части сооружён уже от Новгородской до лагеря. Вроде бы тоже пока в один слой", - пишуть у живому журналі чергові табору.

"На дорозі навіть вночі працюють. Як і раніше, дозвільних документів у них немає".


"Над будівельним майданчиком пропливають вагонетки канатної дороги. Зверху канатна дорога - знизу їздить важка техніка з підйомниками. Ніхто не боїться, що може зачепити трос, і все обвалиться. Люди їдуть, посміхаються, їм весело", - каже Цуканов.


"Почему-то многих владельцев больших чёрных автомобилей иностранного производства тянет прокатиться со стороны Новгородской на новый асфальт. Разгоняются и упираются в недоделанный переезд детской железной дороги (рельсы выше асфальта, сооружаются шлагбаумы и светофоры). Разворачиваются и, ворча, едут обратно", - пишуть в ЖЖ чергові.

Дитяча залізниця якраз перетинає нову дорогу. Що з нею будуть робити далі - невідомо.


Інтернет повниться відеороликами з кадрами повалення дерев та протистояння активістів "людям у чорному". Мало не щодня з'являються нові, власноруч змонтовані ролики від захисників парку.



Зараз у таборі значно спокійніше. "Зараз там стоїть близько 12 наметів, постійно чергують від п'яти до двадцяти активістів. Люди продовжують приходити, допомагають. Близько місяця тому боролися за сто каштанів. Останній рубіж на дорозі", - каже Цуканов.


З найбільшого парку Харкова було повалено і вивезено близько двох тисяч дерев. Яр поблизу лісу закидано піском, глиною та будівельним сміттям. Поховання німецьких та італійських солдатів перекопали бульдозерами.

"Якось приїжджала австрійська журналістка. Просто у неї на очах бульдозер переламав кістки на дні кар'єру", - розповідає Цуканов.


"Ця дорога має бути збудована до Євро-2012", - неодноразово заявляв головний спікер від влади, виконувач обов'язків мера Харкова Геннадій Кернес.

Операційний директор УЄФА Мартин Каллен двічі повторив: до футбольного чемпіонату ця дорога немає ніякого стосунку.

"Я хотів би підкреслити, що одна з головних цінностей для УЄФА - це повага, яку ми застосовуємо в усіх сферах нашої діяльності, на футбольному полі чи поза ним. УЄФА не хоче асоціюватися з проектами, які попирають цей головний принцип", - написав Каллен Кернесу на початку серпня.

Наступного дня після того, як лист опублікувала преса, Кернес заявив, що не отримував ніякого листа.

"Причина не в дорозі. І не в Євро", - впевнений голова молодіжного відділення Національного екологічного центру України Олексій Василюк.

Він показує роздруківку містобудівного обґрунтування фірми "Віст": уздовж нової дороги простяглися готельний комплекс та апартаменти.

"Здание гостиничного комплекса на участке №1 предлагается выполнить сложной конфигурации <...>. В композиции здания применяется переход в уровне 16-18 этажей. <...> В уровне 2-18 этажей размещаются одно- или двухкомнатные номера, в пентхаузе - "люкс" номера гостиницы", - йдеться у містобудівному обґрунтуванні.

Ділянка №2 - під 32 комплекси апартаментів типу "таунхауз" із земельними ділянками.


Тим не менш, у проекті 2010 року ані апартаментів, ані готелю немає. "Ніяких комерційних об'єктів на території так званої зони відпочинку парку Горького ми з вами <...> не виділяли! - заявив Кернес.

За тим, щоб заява Кернеса залишилася правдою, слідкують активісти у таборі. "Поки що нічого не будується. Це і є на сьогоднішній день нашою головною задачею - слідкувати, щоб ніяких просувань поза дорогою", - каже Цуканов.

Відкрити дорогу влада планувала до дня міста - 23 серпня. Ця дата вже минула. Тепер табором ходять чутки, що відкриття дороги заплановане на 28 серпня.

На наближення дня відкриття вказують все частіші приїзди на будівництво в.о. мера Кернеса. Здебільшого по ночах. Не виходячи з машини, він питає активістів, де вони працюють, вчаться. Радить повертатися додому, "до своїх коханих".

До відкриття лишилося кілька днів.

Ірина Бондаренко. Національний екологічний центр України

Джерела: http://life.pravda.com.ua/ http://article-blogger.blogspot.com/

Азаров проігнорував "вечірку" Януковича

Прем'єр Микола Азаров не прийшов на офіційний прийом на честь Дня Незалежності, який відбувся в Українському домі в Києві.

Як пише газета "Сегодня", на заході президент Віктор Янукович з'явився у супроводі першого віце-прем'єра Андрія Клюєва і спікера Володимира Литвина.

"А де ж Азаров?", - пронісся шепіт по рядах. "Так у відпустці він, у відпустці. Ні, у відставку не відправили", - відповідали співробітники адміністрації президента", - йдеться у публікації.

Як зазначає видання, з приводу долі Азарова "більшість гостей говорили, що знімати його і не будуть, хоча якісь гучні звільнення більш низького рівня не виключалися".

Відвідали прийом також Леонід Кучма з усією родиною, Леонід Кравчук, Віталій Кличко з 7-річною дочкою Єлизаветою-Вікторією, міністри, губернатори, підприємці, глави українських церков.

"Пригощали гостей без особливого шику: традиційна м'ясна і рибна нарізка, спиртне вітчизняного розливу - вина "Інкерман" (у магазинах коштує від 22-25 гривень), горілка "Президентський стандарт" (80 гривень за 0,7) і коньяк "Тиса" (180 гривень)", - пише газета.

За інформацією видання, депутатів від опозиції на прийомі було небагато.

"Виділявся одягнений у вишиванку НУНСівець Іван Заєць. Гості дискутували з ним про патріотизм. "Ти не розумієш, наш уряд на 15% скоротив залежність від москалів", - запевняв один з чиновників нардепа", - йдеться у публікації.

Один із регіоналів заявив журналістам: "Після цього прийому осіб п'ять перейде на бік коаліції. Ми час дарма не втрачали".
Джерела: http://www.pravda.com.ua/ http://article-blogger.blogspot.com/

Чи готові українці більше платити за газ заради незалежності?

Більше платити за газ заради незалежності країни готовий тільки кожен шостий українець.

Про це свідчать передані УНІАН результати опитування, проведеного Інститутом Горшеніна.

Згідно з результатами дослідження, більше половини українців (52,3%) під терміном «Незалежність» розуміють економічну незалежність від сусідніх держав. При цьому, розуміє під цим терміном політичну незалежність від інших країн майже половина опитаних (48,7%), а 41,2% - територіальний суверенітет. Більше третини опитаних вважають, що незалежність – це авторитетність держави на міжнародній арені (36,9%) і власна національна культура (33,2%). Більше чверті громадян України (27,9%) розуміє під терміном «Незалежність» власну державну мову – українська, а кожен п`ятий опитаний (19,6%) – незалежну Українську церкву. Відповідь «інше» на це запитання дали 5,1% респондентів, а 7,2% - важко відповісти.

Більшість українців (77,3%) готові заради незалежності України купувати продукти харчування вітчизняного виробника. Більше половини опитаних заявили, що готові зберігати заощадження і здійснювати грошові операції в державній валюті (61,3%), не продавати землю і нерухомість іноземцям (57,2%), пропагувати українську культуру іноземцям (51,3%). Половина українців (50,7%) готові купувати промислові і побутові товари вітчизняного виробника, менше половини – відпочивати на вітчизняних курортах (46,1%) і захищати Україну зі зброєю в руках, у разі збройного конфлікту, що загрожує її незалежності (43,8%).

Понад третина опитаних (39,9%) готові розмовляти державною мовою, а більше чверті (28,4%) – лікуватися тільки препаратами вітчизняного виробництва.

При цьому більше платити за газ та енергоносії заради незалежності України готовий тільки кожен шостий громадянин (15,1%). Відповідь «інше» на це запитання дали 2,7% респондентів, а 5,9% - важко відповісти на нього.

*** Телефонне опитування на тему: «Незалежність України очима українців» Інститут Горшеніна провів з 22 по 23 серпня 2010 р. Усього згідно з випадковою вибіркою було опитано 1000 респондентів, старше 18 років у всіх обласних центрах України, містах Києві і Севастополі.

Квотами були регіон проживання, стать і вік респондентів. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/-3,2%
Джерела: http://unian.net/ http://article-blogger.blogspot.com/

Як я хотіла відсвяткувати Незалежність у товаристві тих, хто встає при виконанні українського гімну

І як у мене це вийшло…

Ранок 24-го серпня. Я йшла до Києво-Печерської Лаври на молебень за Україну. В принципі, я хотіла відсвяткувати День Незалежності у товаристві тих людей, які встають при виконанні українського гімну. А в Києво-Печерській Лаврі з-поміж світського начальства на цьому молебні, знаю, була лише одна людина, яка цю країну любить у її сьогоднішніх кордонах з її болісною та правдивою історією. Це предстоятель УПЦ блаженніший Володимир, який власне і служив цей молебень. Може, такі були й серед прихожан. Не знаю. Я там особисто більше нікого не знаю...

За два дні до того, я переглянула перелік урочистостей, виділила кілька заходів, куди можна було сходити без спокуси зіпсувати собі свято. Спочатку, в неділю відвідала флеш-моб з нагоди Дня Незалежності на Майдані, який влаштували мої давні колеги. Простенький захід зібрав зо три-чотири десятки людей. Це проходило так. Спочатку дивишся у дзеркальце і кажеш: «Україна - це я». Потім через десять секунд, показуєш дзеркалом на сусіда та кажеш: «Україна - це ти». А ще через десять, піднімаючи дзеркальце вгору кажемо: «Україна - це ми. Вітаємо тебе, Україно!».

Коли робити це синхронно, разом, виглядає цікаво.

– Тільки кобіта могла придумати флеш-моб із дзеркальцями, – бідкався один із журналістів.

– А ось ідуть фахівці з влаштування справжніх флеш-мобів, – показав йому хтось на загін «Беркута», – не подобається люстерко, зараз віджиматися підеш.

Всі глибокі речі можна робити із гумором. Оцей флеш-моб тривав зо двадцять хвилин, потім ми пили пиво, а потім, вужчим колом, щось міцніше і згадували, хто що робив дев’ятнадцять років тому. Я підняла келишок на згадку про В’ячеслава Чорновола. Пригадала, як прийшла до нього на інтерв’ю, коли була першокурсницею Львівського університету і заледве розмовляла українською мовою.

Прийшла без попередньої домовленості у Львівську обласну раду, у кофтинці з рюшами і з рожевою помадою. Чекала на нього у якомусь передпокої. Він біг на засідання, але коли я сказала, що журналістка, що прийшла до нього по інтерв’ю, він зупинився, подивився із якоюсь вродженою повагою, відповів на всі мої запитання, - початок засідання ради затримався. Пізніше, вже переїхавши до столиці, я брала у нього десятки коментарів, задавала деколи найрізкіші запитання. І не відчувала його роздратування. Цього стандарту ставлення до журналіста, цієї вродженої поваги я чекаю тепер від усіх політиків.

– Чорновіл був єдиний, хто навіть на хвилину не злякався ГКЧП, якби не він, важко уявити постанову про Незалежність у ці дні. Він від самого 19 серпня не залишав усі радіо та телеефіри, повторюючи: ГКЧП це диктатура, і що це шанс України на самовизначення, – завершила я, і цьому ніхто не заперечив.

Микола Поліщук, журналіст, провідник та тонкий поцінувач ідей Луче-Чучхе, почав розповідати, як піднімають державний прапор у Пекіні, та за аналогією уявляти, як би його мали піднімати над українськими державними установами, Азаров, Єжель, Янукович – усі в білих рукавичках.

Свято державного прапора я теж святкувала. Наступного дня прийшла на акцію громадської сили Валентина Наливайченка. Колишній голова СБУ був у тій самій вишиванці, що й три роки тому, коли він стояв на молебні у Святій Софії на честь приїзду вселенського патріарха Варфоломія. Цю сорочку білим по білому вишила його бабця.

Наливайченко вправно зшивав дві половини великого прапору. Згідно з задумом акції, це символізувало об`єднання країни. Потім спілкувався з журналістами, пригадуючи своє дипломатичне минуле. Поруч співав стрілецьких пісень гурт «Гомін». Душевно. Я нарешті почула український оригінал пісні «Там вдали за рекой», з якої за радянських часів зробили російськомовний рімейк.

– Ви спеціально прийшли на акцію? – поцікавилася я у молодого подружжя з двома діточками (одне маля - у візочку), які тримали державні прапорці.

– Так. Ми живемо поруч.

Мої співрозмовники представилися.

Тато – Слава Велес, двійко діточок, названі так само: Слава й Слава, та дружина Олена Вознесенська… Вона, до речі, з Донецька.

Якщо ти любиш свято, воно обов’язково відповість тобі взаємністю. І ніхто тобі його не зіпсує. Я йшла з Михайлівської площі на фунікулер, і на хвилину зупинилася біля Михайлівського собору, де проводили свій мітинг УНП та КУН. Вони не лише святкували День державного прапору. Вони розклали стенди із документами, які нагадували, що саме в ці дні 1939 року до Радянської Москви прибула делегація з Німеччини, а саме голова німецького МЗСу Рібентроп, котрий (далі цитуємо лист Гітлера Сталіну) «может прибыть в Москву 22 августа, но не позднее 23… И имеет всеобъемлющие и неограниченные полномочия, чтобы составит и подписать пакт о ненападении и протокол». У цьому ж листі йшлося про «нестерпну поведінку Польщі щодо Німеччини» й про бажання двох держав вступати у нові відносини та не гаяти часу.

Ось такий мітинг–семінар влаштували кунівці та УНПівці. Людей прийшло небагато, але серед тих, хто виступав, був народний депутат Іван Заєць. Розповідав, як сміливців, які зважувалися вивісити у радянський час український прапор, відправляли до Сибіру. Ще розповів, що дев’ятнадцять років тому державний прапор не вдалося встановити у Києві, але його внесли до Верховної Ради. Прослухавши Зайця, я озирнулась, побачила святу Софію. Все-таки, дуже символічно, що Софія Київська нічия, не належить жодній церковній конфесії. Вона - як обіцянка майбутньої помісної церкви. Як символ, того, що це відбудеться.

Вдома, я вручила дитині прапорець, і ввімкнула телевізор. Там йшло інтерв’ю із Віктором Ющенком. «Добре, що свято не без президента, хоч і колишнього», - подумала мимоволі.

Віктор Ющенко говорив, що «ми зробили багато, ми живемо у власній хаті, маємо власну державу, і що ми повинні згуртуватися навколо цілей, а потім згуртуємося навколо цінностей. «Пане Президенте, чи-то горе наше цибулинне, чи-то чудо горохове, – зітхнула я, – Стільки всього наробив.... А все-таки його бачення та його мрія про нашу країну була найкращою».

Ще на одному телеканалі тривав симпатичний “марафон”, коли українські білоруси, євреї, росіяни, татари співають перший куплет українського гімну своєю мовою. А потім підпис: «Ми різні, але ми єдині»...

Сьогоднішня молитва за Україну в Лаврі скінчилася. Залишалася ще одна святкова подія, легка та світла, без тих, хто здатен зіпсувати настрій. Це фестиваль повітряних кульок у Маріїнському парку. Я обіцяла його своїй дитині. До його початку залишалася година на каву. Я набрала мобільний телефон подруги. Однієї з тих, для кого 24 серпня - це свято, і хто встає, коли чує український гімн.

Маша Міщенко
Джерела: http://unian.net/ http://article-blogger.blogspot.com/

На думку Януковича Україна наблизилась до асоційованого членства в ЄС

Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ заявляє, що сьогодні Україна наблизилась до асоційованого членства в Європейському Союзі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це В.ЯНУКОВИЧ заявив сьогодні у своєму зверненні до українського народу з нагоди 19-ї річниці незалежності України, виголошеному на Майдані Незалежності у Києві.

«Хочу в черговий раз підкреслити, що євроінтеграція залишається пріоритетним напрямком нашої зовнішньої політики», - сказав глава держави.

Він наголосив, що «уперше за всі роки незалежності ми наблизилися до асоційованого членства в Європейському Союзі».

«Я переконаний, що Саміт Україна-ЄС, який відбудеться восени цього року, стане визначальним кроком уперед на цьому шляху», - підкреслив глава держави.

При цьому В.ЯНУКОВИЧ зауважив, що «нормалізація наших відносин з Російською Федерацією не лише не стоїть на заваді процесу європейської інтеграції, а навпаки – сприяє йому».

«Об’єднаній Європі потрібна економічно сильна, демократична Україна, яка спільно з Росією сприяє зміцненню стабільності не лише в регіоні Центрально-Східної Європи, але й на усьому Євразійському просторі», - переконаний Президент України.
Джерела: http://unian.net/ http://article-blogger.blogspot.com/

Патріарх Філарет помолився за Україну

24 серпня у патріаршому Свято-Володимирському кафедральному соборі відбулася Молитва за Україну. Очолив її Святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Разом із ним молилися за процвітання нашої країни єпископат, духовенство та віруючі.

Помолитися за процвітання держави також прийшли лідер опозиції, голова партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко, голова Народного Руху України Борис Тарасюк, група народних депутатів.

Нагадаємо, що Молитва за Україну була традиційним заходом святкування Дня Незалежності і відбувалася у Святій Софії за участі представників різних конфесій України – членів Всеукраїнської ради церков. Цього року влада змінила цю багаторічну традицію і президент Янукович з прем’єром Азаровим молилися лише з однією конфесією – УПЦ, що перебуває у єдності з Московським Патріархатом.

“Нам сьогодні не дали помолитися разом. А тому ми молимося окремо за Україну”, - звертаючись до Бога сказав Патріарх Філарет.

Святійший звернувся до Бога з проханням утвердити Незалежність України, послати мудрість керівникам країни.

Молитва завершилася традиційним духовним гімном України “Боже, єдиний, великий, нам Україну храни”.
Джерела: http://unian.net/ http://article-blogger.blogspot.com/

Єльченко сподівається, що Росія забезпечить потреби мільйонів українців

Посол України у РФ Володимир ЄЛЬЧЕНКО сподівається, що у Росії будуть забезпечені національно-культурні потреби мільйонів українців.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це він заявив, виступаючи перед українською діаспорою в Українському культурному центрі у Москві.

Посол подякував представникам української громади у Росії за вагомий внесок у розбудову Української держави та зміцнення її міжнародного авторитету.

«Ви були і залишаєтесь гідними послами нашої країни у Росії, вболіваєте за сьогодення і майбутнє України», - наголосив В.ЄЛЬЧЕНКО.

Він зауважив, що завдяки діаспорі у Росії знають та цінують багату українську культуру, українські національні традиції та мову.

«Сподіваюсь, що й надалі спільними зусиллями ми зможемо поширювати на російських теренах найкращі надбання української культури, сприяти забезпеченню національно-культурних потреб мільйонів українців у Росії», - сказав посол.

В.ЄЛЬЧЕНКО наголосив, що керівництво України проводить прагматичну зовнішню політику, яка покликана захищати національні інтереси. Україна розбудовує дружні та взаємовигідні відносини з усіма державами світу. Водночас, відносини з Росією посідають особливе місце серед зовнішньополітичних пріоритетів України, додав В.ЄЛЬЧЕНКО.

За його словами, зусилля, що спрямовуються Україною на розвиток конструктивних та взаємовигідних відносин з Росією, базуються на розумінні простих речей – «наші країни тісно поєднані історією, близькістю культур, традицій та взаємозалежними економічними зв’язками».

Він висловив упевненість у тому, що нове покоління українців, які народились у вільній, незалежній державі, вже не уявляють собі інакшого життя. «Для них такі поняття як незалежність, верховенство права, пріоритетність прав і свобод людини, право вибору, демократичні цінності, є не просто конституційними засадами. Це є філософією їхнього життя у молодій європейській країні.

Завдяки цьому українська державність не лише відбулась – вона стала незворотною і нездоланною», - наголосив В.ЄЛЬЧЕНКО.

Він зауважив, що сьогодні сформовані і працюють дієздатний професійний уряд та парламентська коаліція, які забезпечують курс на утвердження України як впевненої у своїх силах європейської держави.
Джерела: http://unian.net/ http://article-blogger.blogspot.com/

Ланге так і не пояснили, чому його не пускали в Україну

Голова київського представництва Фонду Конрада Аденауера Ніко ЛАНГЕ не може пояснити, чому його затримали в аеропорту «Бориспіль» у червні цього року.

В ефірі телеканалу ТВі він заявив: «Я не можу пояснити, чому ця ситуація була. Я знаю, що це було непорозуміння. Для Фонду Аденауера в Україні це означає, що ми продовжуємо нашу роботу. Було вже багато дискусій між українськими і німецькими відповідальними інституціями. Я думаю, що вони вже вирішили це питання».

Також Н.ЛАНГЕ повідомив, що керівництво Німеччини добре поінформоване про ситуацію в Україні: «В Ангели МЕРКЕЛЬ є всі можливості отримати всю інформацію про Україну. Можете мені повірити, вона добре поінформована про ситуацію в Україні»

Як повідомляв УНІАН, Н.ЛАНГЕ був затриманий українськими прикордонниками 26 червня в аеропорту "Бориспіль" та утримувався там впродовж 10 годин, поки влада України не скасувала заборону на його в`їзд до України.

30 червня заступник глави Адміністрації Президента Ганна ГЕРМАН заявила, що служби, які не пропускали в Україну Н.ЛАНГЕ, мали дуже серйозну аргументацію щодо своїх дій.

27 травня у своїй аналітичній статті «Перші 100 днів після зміни влади в Україні: авторитарні тенденції і зближення з Росією», розміщеній на офіційному сайті представництва в Україні фонду, Н.ЛАНГЕ критично оцінив дії команди Президента Віктора ЯНУКОВИЧА і зміни в Україні, які відбулися після його приходу до влади.

30 липня Генеральна прокуратура України визнала, що Н.ЛАНГЕ був затриманий за дорученням Служби безпеки України через його втручання у внутрішні справи України.
Джерела: http://unian.net/ http://article-blogger.blogspot.com/

Старт політичного сезону: ті самі обличчя, ті самі методи

Новий політичний сезон стартував, як і належить, у День Незалежності. Президент Віктор Янукович, якого в Партії регіонів продовжують називати «лідером», виступив на Майдані, а Юлія Тимошенко звернулася до своїх прихильників біля підніжжя пам`ятника Тарасові Шевченку.

Очікування виступу лідера БЮТ виявилося сильнішим за саме звернення – тривалим промовам Юлії Володимирівни помітно бракує конкретики. Тимошенко у вишуканій вишиванці (білим по білому поступово стає уніформою українських політиків) після хорошої відпустки прагнула викласти прихильникам програмне бачення політичного майбутнього країни, при цьому практично не сказавши нічого нового. Навіть місце проведення мітингу не грало визначальної ролі: на Кобзаря у Юлії Володимирівни немає монополії – за день до її виступу Віктор Янукович відкрив реконструйований музей Тараса Шевченка в Каневі.

Та й Віктор Федорович встиг випередити свою головну суперницю. Він звернувся до співгромадян у святковий день з коротшим виступом, у якому розставив пріоритети своєї діяльності, – проведення конституційної реформи, активна дипломатична діяльність, непричетність держави до випадків цензури, гарантування соціальної справедливості. Нічого дивного: у Януковича немає необхідності виступати з масштабними зверненнями, для нього не існує проблеми потрапляння на блакитний екран, тому логіка створення інформаційних приводів у глави держави інша.

Команда Тимошенко використала неодноразово апробовану схему направленого інформаційного вибуху. На розігріванні у Юлії Володимирівни виступив Юрій Луценко, який в ефірі «5 каналу» не тільки дав їй чергову публічну клятву вірності, але і розповів про плани Банкової добитися продовження президентської каденції до 7 років разом зі збільшенням терміну повноважень нинішньої Верховної Ради до 2015 року. Зрозуміло, що леді Ю в цьому скликанні парламенту ловити вже нічого, тому вона його використовуватиме як розмінну карту. Шкодувати про парламентську фракцію БЮТ, що постійно скорочується, не доводиться, адже невблаганно насувається необхідність позиціонування Юлії Тимошенко як лідера «Батькивщини».

І Тимошенко, і Янукович повідомили про свою готовність до змін у багатостраждальній українській Конституції. Власне кажучи, нічого дивовижного в цьому немає: обидва давно розглядають процедуру вдосконалення Основного Закону крізь призму політичної доцільності, або точніше – особистої вигоди. Ані на Банковій, ані на Турівській не розраховують на конституційний бліцкриг, але прагнуть розчистити законодавче поле під окремо взятого політика. І якщо Янукович дає зрозуміти, що зацікавлений у посиленні президентської влади, то Тимошенко, слідуючи законам жанру, повернеться до ініціативи про наділення значними повноваженнями прем`єра. Звичайно ж, багато що в політичних розкладах залежить і від того, чи пройдуть парламентські вибори раніше президентських.

Лідер БЮТ чимало часу витратила на осмислення ситуації, в інформаційному просторі її не було більше місяця. Доводиться констатувати, що нових ідей політик, яка претендує на лідерство в опозиції, не запропонувала – Тимошенко виступає в своєму репертуарі, продовжуючи експлуатувати потенціал власної харизми. Навколо Юлії Володимирівни постійно знаходиться згуртована свита, що більше нагадує коло відданих васалів, які нервово реагують на чужаків, що чинять замах на суверена, а учасникам мітингів екс-прем`єр пропонує політичну осетрину другої свіжості. Падіння рейтингу популярності «сердечників» примушує їх лідера шукати нові шляхи консолідації команди, але поки українського прориву на цьому напрямку не спостерігається.

Перед Януковичем стоять інші, в порівнянні з Юлією Володимирівною, проблеми. Віктор Федорович давно звик бути найбільш рейтинговим політиком країни, і найближчим часом його позиціям нічого не загрожує. Але, оголосивши про рішучість проводити реформи, глава держави став заручником власного красномовства. У політичній і економічній ситуації, що склалася в Україні на сьогодні, реформи виглядають навіть не панацеєю, а єдино можливим виходом з безвиході. Впродовж 19 років українська влада імітувала готовність реформувати країну, сьогодні запас міцності практично вичерпаний. При цьому населення не готове до шокової терапії, а в команди Януковича велика спокуса закрутити гайки в політиці, щоб «надійно зафіксувати» суспільство перед початком економічних перетворень. Чи готовий президент заплатити своєю популярністю за обіцяні ним перетворення? Питання виглядає підкреслено риторичним.

Чим відповість Тимошенко, зрозуміло вже сьогодні: Юлія Володимирівна битиме по больових місцях влади як політик, добре знайомий з проблемами країни. Навряд чи екс-прем`єр буде обмежена у температурі своїх риторичних заяв кримінальними справами, які нова влада енергійно порушує проти її колишніх підлеглих. Скоріше, це тільки підхльосне лідера БЮТ до наступальних дій. Її політична команда більше півроку знаходиться без виразного управління і метоскерування, і зволікання з чіткими діями загрожує продовженням передінфарктного стану Блоку Юлії Тимошенко.

Наступне публічне звернення до співгромадян Тимошенко запланувала на 7 вересня – дату відновлення роботи Верховної Ради. Висока ймовірність, що після з`ясування «що ви робили минулого літа» парламентську коаліцію поповнять ще декілька бютівців-перебіжчиків. Але Юлія Володимирівна поступово обтрушуватиметься від старого бренду, її позиціонуватимуть як Матір-«Батьківщину», оскільки новий виборчий закон забороняє участь у виборах партійним блокам. Чи балотуватиметься сама Юлія Володимирівна? Навряд чи її спокушає місце депутата обласної ради в Дніпропетровську або кримського парламентарія. Скоріше, Тимошенко постарається бути всеосяжним вождем, зосередившись на партійному розбудуванні. Тому й виступ перед Верховною Радою з вимогою мораторію на підвищення цін на тарифи ЖКГ прив`язано до дати офіційного старту кампанії з місцевих виборів.

Подібно до французьких Бурбонів, Янукович і Тимошенко нічого не забули і нічому не навчилися. Обидва політичні важковаговики почали політичний сезон практично синхронно, вони діють за стандартними шаблонами, не використовуючи оригінальних ноу-хау. Президентові така ситуація вигідна, адже влада щосили намагається зобразити стабілізацію – більше світовій спільноті, ніж співгромадянам. Юлії Тимошенко доведеться змінити стратегію і тактику, щоб позначити свої претензії на реванш, оскільки сьогодні її заяви нагадують більше перелік політичних образ.
Євген Магда
Джерела: http://unian.net/ http://article-blogger.blogspot.com/

За кількістю депутатів Київ - світовий рекордсмен?

Структура місцевого самоврядування, яка є в Києві, – архаїзм радянської епохи та відлуння КПРС. Україна – єдина колишня республіка СРСР, де збереглися райради у містах. Про це в інтерв’ю УНІАН заявив один із лідерів Блоку Віталія Кличка депутат Київради Дмитро Андрієвський.

«Я спеціально перевірив, де ж ще існують районні ради у містах чи столицях: Москва, Мінськ, Душанбе, Тбілісі, вже не кажучи про країни Західної Європи, – ніде немає. Фактично сьогодні ради не мають функцій із захисту територіальної громади районів. Навіть визначення “територіальна громада району в місті” не відповідає діючому законодавству, бо існує територіальна громада міста. Йде дублювання повноважень. Це правовий нонсенс, коли людина є членом двох територіальних громад – і міста, і району одночасно!», – наголосив депутат.

За словами Дмитра Андрієвського, на сьогодні у Києві 627 депутатів тільки районних рад і 120 депутатів у місті. А загалом у місті майже 800 депутатів – світовий рекорд.

«Однозначно така кількість є роздутою і для оптимізації управлінської вертикалі кількість депутатів треба скорочувати. А кошти, які вдасться на цій реформі зекономити, – направити на розвиток Києва. Столиця не поодинока в бажанні реформувати управлінську модель – ще в 1994 році цей шлях пройшли у Львові, згодом Одеса перейняла новаторський досвід, потім Вінниця, Харків, Черкаси, Запоріжжя та багато інших міст», – підкреслив політик.

«У Києві будуть збережені райони. Будуть працювати виконавчі районні адміністрації, до яких сьогодні люди йдуть за допомогою. Тому я впевнений, що кияни тільки виграють від ліквідації райрад у місті. Я постійно спілкуюся з виборцями: погляд у всіх єдиний – депутатів райрад мало хто знає в обличчя і чекати підтримки від них не варто – всі апелюють до депутатів міськради або голів райадміністрацій», – переконаний Дмитро Андрієвський.

Проте, щоб ліквідувати райради у Києві, на думку депутата, потрібно внести відповідні зміни до закону України «Про столицю – місто-герой Київ». І після цього вже Київська міська рада відповідно до закону “Про місцеве самоврядування” та Конституції України отримає повноваження утворювати чи не утворювати районні ради, а згодом депутати визначаться – чи доцільні райради в Києві.
Джерела: http://unian.net/ http://article-blogger.blogspot.com/

Азаров вирішив, що ощасливив українців і вся Європа має заздрити?

В Україні, порівняно з іншими країнами Європи, найменший відсоток сплати за комунальними платежами громадян від їхніх доходів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на засіданні Кабінету міністрів заявив прем`єр-міністр України Микола АЗАРОВ.

«Ми ввели найнижче в Європі співвідношення між доходами громадян і часткою, яку вони платять за комунальні послуги», - сказав М.АЗАРОВ.

При цьому він зазначив, що завдяки виділенню субсидій пенсіонери платитимуть за комунальні послуги не більше 10% доходу, а працюючі громадяни – не більше 15%.
Джерела: http://unian.net/ http://article-blogger.blogspot.com/

Янукович хоче “якомога швидше” і “ґрунтовно” удосконалити Конституцію під себе

Президент Віктор Янукович заявив про необхідність “вдосконалення” Конституції.

Про це він сказав, виступаючи на Майдані Незалежності в Києві з нагоди Дня Незалежності, передає "Українська правда".

"Я бачу Україну як державу зі стійкою політичною системою і готовий запропонувати суспільству її формулу", - заявив президент.

"Це сильний президент, у якого є практичні важелі координації контролю над реалізацією ключових питань реформ та стратегічного курсу держави", - зазначив Янукович. "Це компетентний і політично структурований парламент, з сильною коаліцією і впливовою опозицією. Це відповідальна та професійна виконавча влада, в якій немає недоторканих міністрів чи глав адміністрацій", - наголосив він. "Це економічно забезпечене та відповідальне перед місцевими громадами самоврядування. Це незалежні, справедливі суди, яким вірять громадяни України", - пояснив президент.

За словами Януковича, "така політична система повинна запрацювати якомога швидше, а для цього нам усім разом слід ґрунтовно удосконалювати Конституцію".

"За 19 років українська демократія пройшла складний шлях. Романтизм перших років незалежності і розбудови державності в останні роки пройшов іспит популізмом і безвідповідальністю. Та навіть цей іспит український народ склав гідно", - додав він.
Джерела: http://www.expres.ua/ http://article-blogger.blogspot.com/

Янукович запевняє, що йде у Європу. Через ... Росію, СНД і Китай

Євроінтеграція залишається пріоритетним напрямком зовнішньої політики України.

Про це заявив президент Віктор Янукович, виступаючи з Майдані Незалежності в Києві з нагоди Дня Незалежності, передає Українська правда.

"Вперше за всі роки незалежності ми наблизилися до набуття асоційованого членства в Євросоюзі. Я переконаний, що саміт Україна-ЄС, який відбудеться восени цього року, стане визначальним кроком вперед на цьому шляху", - сказав він.

"Нормалізація наших відносин з РФ не лише не стоїть на заваді процесам євроінтеграції, а навпаки сприяє йому. Об'єднаній Європі потрібна економічно сильна, демократична Україна, яка спільно з Росією сприяє зміцненню стабільності", - вважає президент. Янукович наголосив, що "такі відносини з нашим північним сусідом ми відновили у максимально стислі терміни".

"Ми підняли на найвищий рівень двосторонній діалог з США, відмовилися від високозбагаченого урану. Ми не лише підтримали ініціативу нашого партнера, ми зробили черговий вагомий внесок і створення без'ядерного світу", - сказав він.

За словами президента, Україна активізувала торговельно-економічні відносини з країнами, що розвиваються."В першу чергу з Китаєм, куди я найближчим часом вирушу з державним візитом. З нашими давніми друзями та надійними партнерами - країнами СНД, а також Індією, Бразилією, Південною Кореєю, країнами Близького Сходу", - заявив Янукович.
Джерела: http://www.expres.ua/ http://article-blogger.blogspot.com/

Янукович роздав по заслугах: спонсору, пастуху кнопкодавів, союзникам, тушкам, попу і головному бухгалтеру

Президент Віктор Янукович нагородив орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня нардепа і найбільшого олігарха України Ріната Ахметова.

Відповідний указ розміщено на сайті президента, передає Українська правда.

Крім нього, "Ярослава Мудрого V ступеня" отримав голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов.

Орденом князя Ярослава Мудрого IV ступеня нагороджено головного балетмейстера ансамблю імені Вірського Мирослава Вантуха, екс-голову Вищого господарського суду України Сергія Демченка та депутата Володимира Стретовича. Такий же орден отримали керуючий Одеською єпархією, митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел (Олексій Саввін), депутат-литвинівець Ігор Шаров.

Орденом "За заслуги" І ступеня нагороджено народних депутатів Миколу Деркача, Олега Зарубінського.

Орденом "За заслуги" ІІ ступеня нагороджено нардепів Валерія Бевза, Івана Попеску та Сергія Гриневецького, володаря "Золотого м'яча" 1987 року Ігоря Бєланова ( нині тренера з футболу команди ветеранів Одеської обласної ради), головного бухгалтера департаменту Секретаріату Кабміну Олександра Ворону.

Орденом "За заслуги" ІІІ ступеня серед інших нагороджено керівника групи радників першого віце-прем'єр-міністра Людмилу Арнаутову, нардепів Валентина Зубова, Ігоря Прасолова та Сергія Храпова, екс-депутатів Валерія Шмарова та Михайла Лободу.
Джерела: http://www.expres.ua/ http://article-blogger.blogspot.com/

Янукович “повісив” тиск на ЗМІ на... опозицію

Президент Віктор Янукович обіцяє не допустити тиску на медіа.

Про це він заявив, виступаючи на Майдані Незалежності в Києві з нагоди Дня Незалежності, передає Українська правда.

"Я не виключаю, що забезпечення фундаментального права громадянина чи журналіста вільно висловлювати свою позицію через ЗМІ може наткнутися на певні перешкоди в окремих мас-медіа", - сказав президент. "Але я хочу з повною відповідальністю заявити, що держава жодним чином не причетна до таких випадків", - підкреслив Янукович.

"Тут йдеться швидше про конфлікти інтересів в бізнес-середовищі, власників ЗМІ, які опозиційні сили намагаються представити міжнародному співтовариству як спроби обмежити свободу слова в Україні", - наголосив він.

"Ми відкриті для будь-якої громадської чи іншої організації, яка захоче вивчити стан справ зі збереженням свободи слова у нашій державі. Це є свідченням того, що нам тут нічого приховувати", - додав президент.

Янукович укотре пообіцяв зробити "все можливе, щоб не допустити найменших проявів тиску на медіа, з чийого боку вони б не чинилися".
Джерела: http://www.expres.ua/ http://article-blogger.blogspot.com/

Патріарх Московський бачить “краще майбутнє” України у “традиціях минулого” і “єдності братніх народів”

Патріарх Московський і всія Русі Кирило подякував президентові Януковичу за "добре ставлення до православної церкви".

Про це йдеться в його поздоровленні Януковичу і всім громадянам України з Днем Незалежності.

"Ваше недавнє обрання на пост президента допомогло відновленню миру і злагоди в суспільстві, вирішенню його проблем, поверненню держави на шлях конструктивного співробітництва з історично близькими їй країнами", - відзначає предстоятель російської церкви.

"У збереженні традицій минулого, у духовній єдності братніх народів бачиться шлях до їхнього кращого майбутнього, до благополуччя і процвітання їхніх синів і дочок", - відзначив він.

Кирило висловив Януковичу подяку "за щиро добре ставлення до православної церкви в Україні" і побажав "здоров'я й успіхів у різноманітній і нелегкій праці", а всім українцям - "миру і спокою, достатку плодів земних і дарунків небесних".
Джерела: http://www.expres.ua/ http://article-blogger.blogspot.com/

Комуністи відіслали Януковичу новий гімн: “... слава Господарю долі”

У Луганську сьогодні обласний комітет Комуністичної партії України презентував проект нового державного... гімну.

Як передає кореспондент УНІАН, у презентації взяли участь делегації міст і районів Луганської області, а також Донецька, Макіївки, Харцизька, Шахтарська Донецької області.

За словами лідера луганських комуністів, народного депутата Спиридона Кілінкарова, конкурс на написання нового гімну України «Стань поетом держави» КПУ оголосила у червні поточного року.

Головною умовою участі у конкурсі було те, щоб вірші були написані на музику гімну УРСР. На конкурс надійшло понад 300 пісень з усієї України.

Переможцем ж конкурсу став луганчанин Ігор Орцев. Саме його вірші на музику Антона Лебединця виконала на презентації студентка Луганського інституту культури Юлія Ситнікова.

Учасники заходу одностайно схвалили звернення до Президента Віктора Януковича та голови Верховної Ради Володимира Литвина, у якому пропонують внести відповідні зміни до Конституції України, законів України, замінивши Державний Гімн України.

Гімн України (проект):
Живи, Україно, прекрасна і сильна.
На віки-віків нам на щастя дана.
З народної волі ти стала єдина,
Під сонцем свободи, як цвіт розцвіла.
Слава народу великому,
слава Господарю долі на рідній землі!
Живи незалежна, могутня Державо,
Живи Україно, ми діти твої!
Ми разом назавжди від Чорного моря,
До сивих Карпат та Донбаських степів.
І наші серця заповняє любов’ю,
Величність святого Дніпра берегів.
Слава народу великому,
слава Господарю долі на рідній землі!
Живи незалежна, могутня Державо,
Живи Україно, ми діти твої!
Ми працею славимо нашу країну,
За честь і свободу, життя віддамо!
І віримо свято в свою Батьківщину,
Цю віру нащадків ми передамо!
Слава народу великому,
слава Господарю долі на рідній землі!
Живи незалежна, могутня Державо,
Живи Україно, ми діти твої!
Джерела: http://www.expres.ua/ http://article-blogger.blogspot.com/