зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

26.07.10

Янукович відкрив дорогу до експансії Газпрому?

Підписаний в липні українським Президентом Віктором ЯНУКОВИЧЕМ закон про реформу газового ринку відкриває дорогу до експансії на ньому російському газовому монополісту компанії „Газпром”.

Про це йдеться в переданому УНІАН аналізі експерта Центру Східних досліджень (OSW, Варшава) Анни ГУРСЬКОЇ.

Експерт відзначила, що ухвалений та підписаний 16 липня закон формально відповідає прийнятій Брюссельській декларації з березня 2009 року - яка передбачає запровадження європейських стандартів на газовому ринку в Україні - але справжні зміни залежатимуть від подальших кроків українських властей.

В першу чергу мова йде про реальне виокремлення компанії оператора газотранспортної системи із компанії „Нафтогаз України” та надання на рівних умовах доступу до газопроводів й сховищ усім учасникам ринку.

Експерт звернула увагу, що в ухваленому законі не взято до уваги вимоги іншої директиви Європейської комісії, котра обмежує доступ на ринок інвесторів, які не мають розділених компаній із транспортування, видобування та продажу газу.

„Таким чином навіть при частковій лібералізації ринку, закон відкриває дорогу до експансії „Газпрому” на українській ринок, яка останнім часом обмежувалася”, - відзначила аналітик.

Вона нагадала, що попри наявну ліцензію на продаж в Україні 7,5 млрд. кубометрів газу в минулому році російський „Газпром” продав лише 2,8 млрд. кубометрів „блакитного палива”.

Експерт також зауважила, що попри запис в законі про вільний вибір продавця та постачальника газу в практиці їх діяльність регулюється підконтрольній уряді Національній комісії з ринку електроенергії.

Крім цього, конкуренцію обмежуватиме чинний порядок, згідно з яким, всі компанії, що видобувають газ в Україні з понад 50% часткою держави, зобов’язані продавати паливо „Нафтогазу”.

Експерт зауважила, що закон може привести до лібералізації газового ринку України, але водночас на практиці частина його запасів може використовуватися владою для розподілу ринку на власний розсуд.

„Прийняті рішення є великою мірою результатом дій ЄС та тиску МВФ на український уряд. Вони вказують на зацікавленість властей підтримувати співпрацю не лише з Москвою та Газпромом, але також з Заходом”, - відзначила аналітик.

Експерт: Путін приїжджав «переконатися, що партнер під контролем»

Візит голови уряду Російської Федерації Володимира ПУТІНА до Криму, де перебуває Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ, 24 липня був «інспекційним».

Про це заявив сьогодні на прес-конференції правознавець-міжнародник, Надзвичайний і Повноважний Посол України у Великій Британії у 1998-2002 роках Володимир ВАСИЛЕНКО.

«Це, скоріше, інспекційна поїздка ПУТІНА», - сказав В.ВАСИЛЕНКО. За його словами, головною метою візиту В.ПУТІНА до Криму було «переконатися, що партнер під контролем».

На думку В.ВАСИЛЕНКА, зустрічі української влади з керівництвом Російської Федерації є одним з методів зовнішньої політики Росії стосовно України. «Це продумана система, як контролювати виконання Україною замовлень російської влади», - вважає В.ВАСИЛЕНКО.

Також, на його думку, головною метою Росії є знищення української України на першому етапі, а згодом – ліквідації незалежності України. Крім того, він висловив думку, що прийняття закону про засади зовнішньої та внутрішньої політики та закріплення в ньому позаблокового статусу України призвело до ізоляції. Також В.ВАСИЛЕНКО зазначив, що Україна перестала бути цікавою для НАТО.

Троє українців погрожують авіакомпанії AirBaltic Європейським судом

Троє громадян України планують через суд добиватися компенсації від латвійської авіакомпанії AirBaltic за відміну рейсу.

Про це кореспонденту УНІАН у Польщі повідомив українець, котрий минулої п’ятниці мав летіти з іспанської Барселони до Риги, а звідти до Києва.

Співрозмовник агентства відзначив, що представники латвійської low-cost не поінформували пасажирів про планований наступний виліт.

«Рейс затримували на 5 годин через поломку деталей літака. AirBaltic начебто погодився вислати новий літак. У 19.30 нам сказали забирати багаж, літак розвернувся та полетів кудись пустим. Усі були в шоці», - відзначив він.

«При нас робітники летовища звонили AirBaltic, але ніхто не відповідав. На летовищі нам відкрито сказали, що вас „кинули”, і ми подумаємо, як вам допомогти”, - додав він.

За словами українця, їм вдалося вилетіли з Барселони лише через 27 годин, але через запізнення вони втратили квиток на дорогу з Києва в Запоріжжя.

Крім цього, їм довелося самостійно оплачувати трансфер з летовища до готелю.

Пасажир рейсу, яким мало вилетіти близько 200 людей, відзначив, що сьогодні представники київського офісу компанії на його дзвінок повідомили, що всі скарги приймаються виключно електронною поштою на адресу головного офісу в Ризі.

Інформацію про задоволення чи відхилення скарги, згідно з автоматичною відповіддю, яку відправив сервер компанії, вони зможуть отримати лише через місяць.

Українець назвав скандальним такий підхід компанії, зауваживши, що в суд планують подати також інші пасажири, серед яких громадяни Росії.

«У випадку відмови (надати компенсацію), будемо готувати спільний позов в Європейський суд», - відзначив він.

Довідка УНІАН. Створена в 1995 році AirBaltic corporation в минулому році перевезла 2,76 млн. пасажирів.

Компанія, контрольний пакет якої належить латвійському уряду, виконує рейси на близько 90 маршрутах.

В Україну компанія здійснює рейси до Києва, Одеси та Сімферополя.

Янукович дав орден нардепу за заслуги перед Ахметовим?

Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ своїм указом «за значний особистий внесок у державне будівництво, активну участь у законотворчому процесі, багаторічну плідну громадсько-політичну діяльність» нагородив народного депутата Володимира МАЛИШЕВА (фракція Партії регіонів) орденом «За заслуги» II ступеня.

Текст указу розміщено на офіційному сайті глави держави.

Довідка УНІАН. Сьогодні, 26 липня, В.МАЛИШЕВ відзначає 60-річчя. Нардеп-орденоносець зробив кар’єру у донецькій міліції (у 2000 році він дослужився до начальника УМВС в Донецькій області, й обіймав цю посаду до 2005 року), а з 2005-го став директором департамента з безпеки ЗАТ «Сістем кепітал менеджмент» Ріната Ахметова, й вже з цієї посади пішов у нардепи.

Овсієнко: Росія має попереджати про заборону

Український правозахисник і колишній політв’язень Василь Овсієнкo звернеться з протестом до посла Росії в Україні, оскільки, його без попередження не пустили на територію РФ мотивуючи це тим, що його ім’я в "особливому списку."

"Сказано було так – ви є у списку осіб, яким не дозволено в’їзд на територію Російської Федерації", - розповів Клацнути в інтерв’ю Бі-Бі-Сі Василь Овсієнко.

Пан Овсієнко їхав у село Кучино Пермської області до Музею історії політичних репресій і тоталітаризму, який міститься у приміщенні колонії особливо суворого режиму. Там цими днями проводився Міжнародний громадянський форум «Пилорама – 2010», куди запросили колишніх в'язнів табору, а також відомих політологів, істориків і правозахисників.

Сам пан Овсієнко перебував у цьому таборі у 1981-1987 роках як в’язень сумління. Там загинув Василь Стус, а також відбували своє покарання Олекса Тихий, Юрій Литвин, Валерій Марченко, Левко Лук’яненко, Михайло Горинь, Іван Кандиба, Іван Сокульський, Іван Гель та інші українські правозахисники.

Бі-Бі-Сі: Чи будете ви оскаржувати цю заборону?

Василь Овсієнко: Так, очевидно, бо це стосується не лише мене особисто, але й багатьох українських громадян, які бажають поїхати до Росії. Я вважаю, що якщо Російська Федерація забороняє комусь в’їзд до країни, то потрібно повідомити про це особу, аби вона не витрачала час і гроші на підготовку такої поїздки.

Бі-Бі-Сі: Відомо, що раніше Дмитро Медведєв відмовився від практики заборони на в’їзд. Ви вважаєте, що в тому списку може бути багато осіб?

Василь Овсієнко: Я не можу знати напевне, бо мені цього списку не показували. А у повідомленні про відмову від “чорних списків” сказано, що це відповідає новому характеру відносин між Москвою і Києвом.

Як я розумію, ця новизна щодо мене особисто полягає в тому, що раніше мене в Росію возили під конвоєм, а тепер навіть не пускають, щоб відвідати мою рідну тюрму. Бо я їхав туди, де колись перебував як в’язень, а тепер там Меморіальний музей історії політичних репресій “Перм-36”.

Бі-Бі-Сі: Що ви відчували, коли вас знімали з потяга?

Василь Овсієнко: Перш за все, здивування. Тому що я разів шість їздив у цей музей в попередні роки, і ніяких проблем з владою у мене не було. Також я їздив сім разів на Соловки до 2005 року. В останнє я був в Москві на відзначенні30-річчя Московської Гельсінської групи2006 року, і теж ніяких проблем не було. А тепер виявляється, що я в чомусь винний перед Російською Федерацією, і невідомо в чому.

Бі-Бі-Сі: Чи контактував з вами хтось із чиновників? Чи хтось із політиків пропонував вам якусь допомогу?

Василь Овсієнко: Поки що до мене звертався тільки Євген Захаров, голова Харківської правозахисної групи, де я працюю. Також зверталися до мене від омбудсмена України, і теж обіцяли, що вони заявлять протест, а держані чиновники поки що ні. Я сам збираюсь звернутися до надзвичайного і повноважного посла Російської Федерації в Україні. Я ще пригадав, що владика Ігор Ісіченко, глава Української автокефальної православної церкви, такий протест уже заявив.

Бі-Бі-Сі: То що ви збираєтесь робити найближчим часом, щоб все ж таки потрапити до Росії?

Василь Овсієнко: Насамперед, я розіслав інформацію у ЗМІ, і три дні мене, можна сказати, мали за “зірку”. Тепер написав заяву до російського посольства. Не знаю, чи треба звертатися до президента, я думаю, треба звертатися до тих осіб, які за це відповідають.

Колишня дружина Фірташа злісно не платить за квартиру

Серед злісних боржників за комунальні послуги значиться екс-дружина олігарха Дмитра Фірташа Марія.

Про це пише Сегодня з посиланням на список киян, які заборгували понад 10 тисяч гривень.

Як розповіли мешканці будинку на Шовковичній, 23, квартира, борг якої за "комуналку" складає 10,3 тис. грн., оформлена на екс-дружину Фірташа Марію Михайлівну.

За словами консьєржа, в 200-метровій двоповерховій квартирі Фірташ тривалий час жив зі своєю дружиною і дітьми, а зараз це житло пустує.

"Платіжки всі приходять, там же ще різні повістки в суд. Я їх чесно збирала, а потім викинула, чого їм пилитися?" - розповіла консьєрж.

У мерії вірять, що Фірташі просто забули заплатити за квартиру.

"Напевно, вони не заплатили випадково. Як правило, люди з грошима, у яких багато майна, забувають про одну зі своїх 5-10 квартир", - сказав заступник мера з ЖКГ Олександр Мазурчак.

За його словами, якщо Марія Фірташ не погасить борг за "комуналку", гроші вилучать примусово через суд.

Чорноморський флот не може перебазуватися до Абхазії

Питання про можливість перебазування частини кораблів Чорноморського флоту Росії в бухту Очамчира (Абхазія) наразі не обговорюється, повідомив РІА “Новости” високопоставлений представник Головного штабу ВМФ РФ.

Нині в бухті Очамчира перебуває дивізіон кораблів берегової охорони Прикордонної служби ФСБ РФ.
"Питання поки що закрите, бо бухта дуже маленька, її акваторія не дозволяє перебування великих надводних кораблів водотоннажністю більше 3 тисяч тонн, вона мілка", - сказав співрозмовник.

Він зазначив, що місцями базування Чорноморського флоту визначені Севастополь, Новоросійськ і Тартус (Сирія) за умови, що в Тартусі базуватимуться кораблі як Чорноморського флоту, так і інших флотів РФ.

У Філарета заявляють, що таки проведуть 28 липня Хресний хід

У зв`язку з винесенням судом заборон на проведення в Києві 25-28 липня 2010 акцій протесту та акцій на підтримку візиту Московського патріарха Кирила, прес-центр Української православної церкви Київського Патріархату (УПЦ КП) роз`яснює, що судова заборона не може поширюватися на запланований Київським Патріархатом на 28 липня Хресний хід.

Як зазначають у прес-центрі Київської Патріархії, судова заборона не може поширюватися на згаданий Хресний хід, адже він не є ні акцією протесту, ні акцією на підтримку візиту Московського патріарха і взагалі до цього візиту не має відношення. Хресний хід проводиться на виконання рішення Священного Синоду від 14 травня 2010 р. про загальноцерковне святкування Дня Хрещення Київської Русі-України. Це свято в 2008 р. указом Президента України також внесено до переліку державних свят.

Київська Патріархія завчасно подала в Київську міську державну адміністрацію всі необхідні документи, пов`язані з проведенням ходу, і понад місяць тому отримала відповідні погодження.

Хресний хід, який проводиться Київським Патріархатом, ні в часі, ні в просторі не перетинається із заходами, які будуть проводити в Києві прихильники Московського Патріархату. Тому що молебень Патріарха Кирила перед пам`ятником князю Володимиру буде проходити 27 липня, а заходи УПЦ КП - 28 липня, в той час, коли Московський патріарх буде знаходитися в Києво-Печерській лаврі.

Тому ніяких законних і логічних підстав для заборони Хресної ходи або перешкод до його проведення з будь-якого боку немає, зазначають в УПЦ КП.

Як раніше повідомлялося, запланований Київським Патріархатом на 28 липня Хресний хід буде проходити з 12.00 до 13.30 від Володимирського собору по вулицях Володимирській і Трьохсвятительської до пам`ятника князю Володимиру.

Міліція зірвала постановку «Гламурні гастролі кремлівського гебіста»

Представники МВС затримали у Києві вісьмох членів Всеукраїнського об’єднання «Свобода» - учасників акції протесту проти візиту патріарха Московського КИРИЛА.

Як повідомили УНІАН у прес-службі ВО «Свобода», їх було затримано cьогодні о 09.30, коли вони намагалися провести театралізовану постановку «Гламурні гастролі кремлівського гебіста» (Володимирський проїзд, на тротуарі біля готелю «Хайят»).

Серед затриманих - заступник голови Київської «Свободи» Руслан АНДРІЙКО, керівник Печерської районної організації Олександр АРОНЕЦЬ, голова Подільської районної організації Валентин ЛУНЕЙКО, голова Оболонської організації Вадим КУДОВБЕНКО, Михайло КУБЛІЙ, Євген ІГОЛЬНІКОВ, Вадим ФЕЩЕНКО, Євген КОВАЛЕНКО. Затриманих везуть у “сумнозвісний” Шевченківський райвідділ міліції, зазначили в прес-службі.

“Операцією міліцейського свавілля керував заступник начальника управління охорони громадського порядку міста Києва підполковник Сергій БОЙКО”, - поінформували у ВО ”Свобода”, підкресливши, що “міліція зачищає Київ в угоду московському попу. Міліція затримала всіх, хто був з національною символікою або в національному одязі”.

За даними прес-служби ВО, “ще перед початком театралізованої постановки представники МВС заявили, що у жодному випадку, навіть попри наявність офіційного повідомлення про акцію, яке не заборонене судом, не дозволить псувати настрій російському гастролеру”.

Одразу ж після спроб розпочати театралізовану постановку міліціонери брутально заарештували її організаторів, а інших свободівців загін «Беркуту» відтіснив до Майдану Незалежності та тримає в оточенні, підкреслили у прес-службі партії.

Як повідомлялося, 23 липня о 23.00 Окружний адміністративний суд Києва виніс рішення заборонили будь-які акції протесту проти приїзду патріарха КИРИЛЛА, які 25-28 липня планували провести ВО «Свобода» спільно з іншими національно-патріотичними організаціями.