зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

20.04.10

Львівська облрада заявила про неприпустимість позбавлення звань Героїв Бандери та Шухевича

Львівська облрада заявила про неприпустимість перегляду указів Президента України про присвоєння звання Герой України справжнім борцям за незалежність Української держави Степанові Бандері та Романові Шухевичу. Заяву підтримали 98 депутатів на сесії Львівської облради сьогодні, 20 квітня.

У документі названо завідома неправосудним і замовним по суті рішення Донецького окружного адміністративного суду від 2 квітня 2010 року. Також депутати розкритикували поширену у ЗМІ ініціативу Президента України Віктора Януковича про скасування указів про присвоєння Степанові Бандері та Романові Шухевичу звань Герої України до 9 травня 2010 року. «На сьогодні цілком очевидним є факт небезпечного прецеденту в юридичній практиці держави. А коли зазначене рішення суду набере законної сили, то юридичні наслідки будуть мати значний суспільно-політичний резонанс в Україні. Президент Янукович буде зобов’язаний скасувати всі укази про присвоєння звання Героя України нагородженим посмертно особам, які померли до 1991 року», – сказано у заяві.

Як йдеться у документі, на тій самій підставі, на якій визнаний протиправним указ щодо Бандери, можуть бути позбавлені звання Героя також радянські офіцери, учасники антифашистського підпілля, пожежники-чорнобильці, які віддали своє життя за Україну та українські мученики: Августин Волошин, Василь Стус, Володимир Івасюк, Олекса Гірник, Василь Івчук. Розгляд цього питання супроводжувався багатотисячним мітингом студентів під стінами ЛОР та вигуками «Бандера, Шухевич – Герої України!»

Українці не потерплять спроб русифікувати інформаційний простір

Українська громадськість не потерпить спроб новоявлених можновладців підлаштувати український інформаційний простір під потреби реалізації російських інформаційних доктрин, заявляє спікер екс-президента України Віктора Ющенка Ірина Ваннікова.

Як повідомили в прес-службі Нашої України, на її переконання, сьогоднішні кроки нової влади з початку деукраїнізації інформаційного простору та проведення курсу на його поступову русифікацію виглядають як спроба "промацати ґрунт" і з'ясувати, чи викличуть ці дії серйозний опір українського суспільства.

Саме тому, за словами Ваннікової, зараз більшість таких кроків робиться руками чиновників другого ешелону: міністра освіти, голови Одеської облдержадміністрації, керівництва НТКУ.

"Головне завдання всіх проукраїнських сил в цій ситуації не мовчати, а голосно, публічно і безкомпромісно висловлювати свою незгоду з діями нинішньої команди", - заявила Ваннікова.

Вона нагадала, що першими проти антиукраїнських дій нових чиновників піднялися українські студенти, через побоювання масових акцій протесту скасував свою поїздку до Львова Президент Віктор Янукович, а Національна спілка журналістів України висловила рішучий протест спробам фінансово задушити єдину україномовну газету Одеської області Чорноморські новини.

Прес-секретар Ющенка відзначила, що низка вищезазначених подій - лише початок тієї величезної хвилі невдоволення і опору, яка підніметься в суспільстві, якщо команда Януковича і далі буде продовжувати реалізовувати в інформаційній сфері політику в інтересах сусідніх держав.

"Жоден антиукраїнський випад влади не залишиться непоміченим, - зазначила Ваннікова. - Хай нинішні чиновники не думають, що можуть безкарно робити все, що від них вимагають їх кремлівські заступники".

Вона наголосила: "Українські патріоти вже доводили, що здатні захистити свободу і честь своєї держави. Тому кожен антиукраїнський випад отримає відсіч, а чиновників, які вдаються до них, чекає відповідальність".

Як повідомлялося, раніше Наша Україна заявила, що під прикриттям "жорсткого відстоювання" національних інтересів чинний уряд України готує їх чергову здачу.