зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

25.09.10

Тисячі на Буковині мають румунські паспорти

За підрахунками експертів, на Буковині від 10 до 50 тисяч людей є одночасно громадянами України і Румунії, попри те, що український закон забороняє подвійне громадянство.
Заповітний штамп про перетин кордону країни-члена ЄС

Віталій має два паспорти: український та румунський. Каже, що румунський отримати не надто складно. Хлопець каже, що треба довести родинні зв'язки з людьми, які народилися та проживали на Буковині до 1940 року, часу, коли територія була румунською.

А ще - скласти присягу на вірність державі Румунія. Відтак, вважається, що дорога до Євросоюзу відкрита.

Декілька років тому, коли румунська влада спростила процедуру отримання паспортів, буковинці почали їх масово отримувати, не відмовляючись від українського громадянства.

В Україні подвійне громадянство заборонено

"У нас можна отримати румунське, американське чи будь-яке інше громадянство лише, здавши перед тим паспорт український. Люди ж, які отримують румунські паспорти - українських не здають. Переважна більшість тих, хто отримує ці паспорти, хоче в Європу на роботу.

Румунський паспорт країни-члена Євросоюзу дає можливість ці кордони перетинати без проблем", - каже політолог Ігор Буркут.

За підрахунками українських депутатів, кількість жителів Чернівецької області із подвійним громадянством набагато більша від офіційних даних і може сягати 50 тисяч.

Румунська сторона такі цифри не підтверджує і не спростовує.

Чи може бути лояльність розділеною?

Депутат Чернівецької обласної ради Віктор Довганич неодноразово заявляв про небезпеку, яку приховує надання румунських паспортів жителям Буковини.

Депутат вважає, що за цим кроком можуть будуть нові, більш загрозливі для України.

"Дешевий сир буває тільки в мишеловці. Ясна річ, що це дає право іншій державі впливати на наших людей. Якщо ти громадянин тієї держави, то мусиш прислухатися. Наші люди їздили туди голосувати на виборах. А ми знаєм різкі заяви президента Румунії про територіальні претензії до України.

Тут небезпека не в тому, що їм видали ці закордонні паспорти, а в тому, як їх потім використають спецслужби тієї держави чи керівні органи."

Отримання румунського громадянства - особливість Закарпатського регіону.

"Карту поляка" вже отримало чимало мешканців Галичини польського походження.

На Кримському півострові, на півдні та сході України існує проблема подвійного українсько-російського громадянства.

Що людям, а що державі?

В останні роки для української влади подвійне громадянство пріоритетною темою ніколи не було, хоча проблему неодноразово порушували місцеві політики та ЗМІ.

Тема сепаратизму, яка спалахує разом із виборчими кампаніями, стала однією із найбільших фобій українського суспільства.

Водночас, навіть деякі представники влади, в тому числі й високопосадовці, підозрювалися у тому, що мали по кілька паспортів.

Для одних в Україні це свого роду запасний вихід від відповідальності за корупційні злочини. Для інших - шанс знайти роботу за кордоном і забезпечити гідне життя своїм родинам.

Оксана Денисюк, Чернівці

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: