зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

16.09.10

Янукович продовжить здавати Крим Росії?

У ході зустрічей 17-18 вересня президент Росії Дмитро Медведєв і президент України Віктор Янукович можуть обговорити питання Чорноморського флоту.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на джерело в Кремлі.

"Не виключено, що президенти з огляду на набрання чинності угодою з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України, обговорять перспективи укладення низки інших документів, що стосуються різних аспектів функціонування Чорноморського флоту", - сказав він.

Як відомо, угода про перебування ЧФ РФ в Севастополі була підписана президентами двох країн у Харкові 21 квітня поточного року. Вона передбачає продовження терміну базування ЧФ в Криму на 25 років, до 2042 року.

Також, за словами джерела, Медведєв і Янукович обговорять питання взаємодії в енергетиці, у тому числі тему інтеграції атомних комплексів двох країн.

"Очікується, що глави двох держав розглянуть стан та перспективи взаємодії в таких сферах, як ПЕК, транспорт, наука і техніка. Велика увага буде приділена темі інтеграції атомного енергопромислового комплексу Росії та України", - сказав він.

Крім того, за словами співрозмовника, поглиблено обговорюватимуться питання, пов'язані з реалізацією спільних програм в галузі авіаційної промисловості.

Мова також піде про кооперацію у сфері транспорту. Зокрема, президенти обговорять перспективи реалізації проекту будівництва транспортного переходу через Керченську протоку.

Медведєв і Янукович планують обмінятися думками з проблематики інвестиційного співробітництва, у тому числі для покращення умов діяльності бізнесменів двох країн на території Росії та України, сказало джерело.

Як відомо, лідери двох країн зустрінуться в п'ятницю в рамках заходів, присвячених міжнародному автопробігу Санкт-Петербург - Москва - Київ. Вони разом відвідають Брянську область РФ і Сумську область України.

Потім спілкування двох президентів буде продовжено в Завідово (Тверська область Росії).
Підписатися на нові дописи
підписатися на RSSRSS   зафоловити у Твіттеріtwitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Висновок слідства: Кравченко замовив убивство Гонгадзе. Документ

"Українська правда" оприлюднює текст постанови про притягнення Олексія Пукача до відповідальністю за додатковою статтею - убивство Георгія Гонгадзе на замовлення.

Постанова винесена 4 вересня та доповнює перелік звинувачень Пукача.

Таким чином слідство зафіксувало роль Юрія Кравченка як замовника знищення Георгія.

Підписатися на нові дописи
підписатися на RSSRSS   зафоловити у Твіттеріtwitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Наливайченко вважає, що ВР повинна викликати на килим Хорошковського

«Влада має негайно зупинити акти агресії проти українських істориків, які відкривають українцям правду про минуле», - так Валентин Наливайченко прокоментував останні події навколо діяльності Меморіалу «Тюрма на Лонцького» та його співробітників.

Він переконаний, що парламент повинен зажадати від СБУ звіту у цій справі та провести на базі Комітету з питань національної безпеки і оборони відкриті громадські слухання, які дали б оцінку згаданим подіям.

«Немає виправдання злочинам проти людяності та репресіям, і українське законодавство чітко визначає, що такі злочини не можуть бути віднесені до державної таємниці», - наголосив Наливайченко. «Ми сприятимемо правовому захисту громадян, які через свої переконання стали жертвами переслідувань», - запевнив він.

Крім того, Наливайченко додав, що дуже важливо, аби роботу з донесення історичної правди до українців було продовжено.

Як відомо, за попереднього керівництва СБУ розсекретила всі справи з 1917 по 1991 рік, що стосувались злочинів проти людини, які були у розпорядженні СБУ, а до того - КГБ. Також було відкрито у кожній області інформаційно-довідкові зали з комп`ютерами, де всі ці розсекречені документи переводились у цифровий формат і ставали доступні громадськості.

Меморіал «Тюрма на Лонцького» було також відкрито в рамках робіт, спрямованих на відродження національної пам’яті, які проводила свого часу СБУ. Ця тюрма, в якій створено музей, стала символом свавілля тоталітарних режимів та незламності українського визвольного руху.
Підписатися на нові дописи
підписатися на RSSRSS   зафоловити у Твіттеріtwitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Політолог: Лужков не став всеросійською постаттю

Довголітній мер Москви Юрій Лужков заявив, що судитиметься з низкою державних російських телеканалів за показ документальних фільмів, з критикою на його адресу. У цих телепрограмах, зокрема зазначалося, що мер столиці використовував своє службове становище, аби допомагати бізнесовим інтересам його дружини – найбагатшої жінки Росії.

Юрій Лужков з дружиною, яку вважають найзаможнішою жінкою Росії.

Багато хто вважає ці події початком процесу усунення мера російської столиці збираються з посади. Клацнути Читайте блог Бі-Бі-Сі з Москви Ігоря Солов'я: Лужков - президент всія Москви.

Юрія Лужкова чудово знають і в Україні. Його навіть оголошували свого часу персоною нон-ґрата за некоректні висловлювання стосовно України. Про Юрія Лужкова та про те, як його сприймають в Україні, Бі-Бі-Сі розмовляла з істориком і політологом Ігорем Лосєвим.

І. Лосєв: Все залежить від контексту регіону. Наприклад, у Криму він сприймається майже виключно як політик, тому що всі приїзди Лужкова до Криму пов’язані з якимись гучними політичними заявами, де Лужков намагається виступати як геополітик, як людина, що здійснює зовнішню політику Російської Федерації. І він виступав, як відомо, з публічними територіальними претензіями до України. І навряд чи це викликає велике невдоволення його старших колег у Москві. Саме в цьому питанні великих розходжень та і взагалі жодних розходжень між ними нема.

Бі-Бі-Сі: Але ж у Криму його, напевно, сприймають і як господарника, оскільки він постійно допомагає Севастополю, зокрема. І ви як севастополець це знаєте. Відкрив філію Московського державного університету, будує будинки для офіцерів Чорноморського флоту, тобто, господарську діяльність теж веде.

І. Лосєв: Річ у тім, що його господарські звершення стосуються лише дуже незначного відсотка місцевого населення. Лише тих, хто так чи інакше пов’язаний з Чорноморським флотом, а таких людей назагал у місті, незважаючи на всю пропаганду, не так вже й багато. Переважна ж більшість жодних, так би мовити, крихт від "щедрот" Лужкова не має. Реально він був благодійником дуже вузького кола заангажованих людей у Севастополі.

Бі-Бі-Сі: От ви говорите, що в Кремлі його підтримують, вірніше, що розходжень жодних не мають у сенсі його політичних претензій територіальних. Але щоразу, коли Юрій Лужков робив свої заяви стосовно територіальних претензій на Крим і, зокрема, Севастополь, і Україна висловлювала офіційні протести, офіційна Москва завжди казала, що позиція мера Москви не віддзеркалює офіційну позицію Росії.

І в Москві у нього не всі - друзі.

І. Лосєв: Ви ж розумієте, чого варті всі такі чергові офіційні заяви міністерства закордонних справ Російської Федерації. Враховуючи специфіку російської політичної моделі, якби бодай одного разу той таки Путін заявив публічно про своє невдоволення, на другий же день Лужков перестав би робити такі заяви. Жодного разу Путін таких заяв не робив. І мовчанка в даному випадку означає знак згоди.

Бі-Бі-Сі: Ви думаєте, Юрій Лужков зараз на боці Владіміра Путіна чи на боці Дмітрія Медвєдєва? Принаймні, в Росії дуже жваво обговорюють, що буде з Лужковим, якщо він піде з посади мера. До якої команди пристане.

І. Лосєв: Я не думаю, що там вирішуються питання про Путіна чи Медвєдєва, про те, на чий бік він там стане. Річ у тім, що, звісно, і Путін, і Медвєдєв намагатимуться мати на Москві свою людину. А Лужкова вони своєю людиною не вважають, бо все ж таки він у Москві діє дуже автономно від них.

Він зумів зосередити у своїх руках майже неподільну владу над всім мегаполісом. І через те, незважаючи на всі його зовнішні пози покори, насправді він є дуже самостійним керівником і, звісно, прибрати його буде навіть значно важче, ніж прибрати Шаймієва чи Муртазу Рахімова. Обидва – і Путін, і Медвєдєв – вирішують питання про те, як туди призначити свою людину, тому що Москва – це 7 мільйонів виборців. А 2012 рік наближається.

Бі-Бі-Сі: Якщо Юрій Лужков все ж таки залишить посаду мера не за власним бажанням, ви бачите його як окремого потужного політичного гравця, може, навіть загальноросійського масштабу? Чи він просто піде вже на пенсію?

І. Лосєв: Я думаю, що він не зможе стати політиком всеросійського масштабу, бо на ньому стоїть тавро Москви, а Москву у Росії за межами кільцевої дороги дуже не люблять. Росіяни небезпідставно вважають, що хороше життя москвичів забезпечується за рахунок зубожіння решти Росії. Ви ж розумієте, в Москві крутяться 85% всіх фінансових ресурсів Російської Федерації, а решту величезної Росії обслуговують лише 15%. І Лужкову всю решту Росії не подарують. Ви ж бачите, що він так і не зміг вийти за межі суто московської політики. Він не зміг стати всеросійською постаттю, яка б викликала до себе симпатії всіх росіян. Так, москвичі йому симпатизують і мають на це підстави. Але решта росіян – ні.

З Ігорем Лосєвим розмовляв Фідель Павленко.

Підписатися на нові дописи
підписатися на RSSRSS   зафоловити у Твіттеріtwitter
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

Експерт: Україна ще буде парламентською республікою

Політичний оглядач Віталій Портніков, коментуючи в інтерв’ю Бі-Бі-Сі Клацнути заяви про можливість розширення повноважень президента, сказав, що політичну реформу 2004 року намагаються скасувати тому, що "українська номенклатура працює в цій державі тільки для того, щоб заробляти великі гроші, а баланс це означає необхідність ділитися грішми".

На його думку, будь-які можливі зміни до Конституції будуть "тимчасовими". Пан Портніков каже, що Україні "потрібна нормальна парламентська влада з перерозподілом повноважень між регіонами".

Віктор Янукович під час інавгурації (архівне фото)

В. Портніков: Слова керівника Партії регіонів пана Єфремова щодо перемоги президентського правління є швидше віддзеркаленням його невміння сформувати думку, ніж терміном, який він хотів нам запропонувати для розгляду. Тому, що пряме президентське правління це зовсім не посилення президентських повноважень.

Ми розуміємо, що навряд чи Партія регіонів зацікавлена у запровадженні надзвичайного стану в Україні. Щодо самого посилення президентських повноважень, ну що ж, про необхідність скасування реформ 2004 року говорять з першого дня, коли її було проголосовано. Тому, що для українських політичних сил вона була небажаним компромісом. Була небажаним компромісом для Віктора Ющенка, була небажаним компромісом для Віктора Януковича, і всі ми зрозуміли, що Віктор Ющенко не скасовує ці реформи тільки тому, що в нього нема сил.

І що будь-який інший його наступник – Віктор Янукович чи Юлія Тимошенко – скасує цю конституційну реформу.

Тепер виникає питання: чому? Не тому, що Конституція погана, а тому, що українська номенклатура нездатна працювати в умовах балансу. А чому вона нездатна працювати в умовах балансу? А тому, що українська номенклатура працює в цій державі тільки для того, щоб заробляти великі гроші, а баланс це означає необхідність ділитися грішми.

Бі-Бі-Сі: В оточенні президента Януковича і серед чільних керівників Партії регіонів і Адміністрації президента неодноразово лунали заяви про те, що насправді у Віктора Януковича повноважень більше ніж достатньо. Особливо, в умовах існування пропрезидентської парламентської більшості. Тому, в принципі, і не треба більше.

В. Портніков: Це теж умовно. По-перше, у Януковича дійсно достатньо повноважень, але в самій Партії регіонів іде серйозна боротьба за контроль фінансових джерел. Для чого ці люди приходили до власті? Щоб мати цей контроль. І якщо Янукович отримає більше повноважень, тоді контролювати всі ці фінансові джерела буде тільки він, а також особи, наближені до Адміністрації президента.

По-друге, є завжди небезпека – і вони можуть цього побоюватись, - що незважаючи на впевненість у тому, що Партія регіонів прийшла до влади в Україні назавжди, вона може скласти цю владу вже на майбутніх парламентських виборах. І тоді президенту Януковичу доведеться поділитися контролем фінансових джерел з тими, хто прийде до влади. А це небажано, бо, звичайно, жодна людина не хоче віддавати якійсь іншій людині гроші.

І здається, що ця інша людина – це прем’єр-міністр України. Ми це бачили на прикладі взаємин Віктора Ющенка і Юлії Тимошенко. І тому, невеличке оточення Януковича хоче перестрахуватися, і закликає нас сприймати Україну не як державу, якою вона не стала за 19 років своєї незалежності, а як акціонерне товариство, в якому одна частина людей просто перерозподіляє гроші іншій і на цьому багатіє. З її точки зору, підходи на децентрування всіх фінансових потоків у одному єдиному кабінеті, є досить вдалим виходом для тих людей, які отримали президентську владу і кабінети в Адміністрації Віктора Януковича.

Бі-Бі-Сі: Чому, на вашу думку, взагалі подібні розмови ведуться саме зараз, коли до місцевих виборів залишається не так багато часу, кампанія виборча набирає обертів? Чи в Партії регіонів побоюються можливої невдачі на виборах?

В. Портніков: Я думаю, що Партія регіонів усвідомлює, що зараз рейтинг цієї політичної формації не такий, який він був раніше. І звичайно, хочуть, щоб виборці зацікавилися цією партією як силою, яка готова встановити порядок у державі. Але я не представляв би ці речі одна за одною, місцеві вибори – це одна історія, а необхідність змін Конституції – це зовсім інша історія, яка тягнеться, я повторюю, бодай 6 років.

Бі-Бі-Сі: На вашу думку, чи насправді до кінця поточного року, якщо інтенсивність цих заяв про потребу чи скасування політреформи 2004-го чи запровадження змін до Конституції, ми побачимо ці зміни?

В. Портніков: Я не можу цього сказати тому, що мені важко зараз собі уявити, яка боротьба буде після місцевих виборів. Тому, що якщо, як ви кажете, Партія регіонів невдало виступить на цих місцевих виборах, це може призвести до серйозної зміни можливостей серед її лідерів ідо зміни кланів на чолі цієї партії. І інші клани, які прийдуть до керівництва партією, можуть інакше дивитись на ситуацію, ніж ті, хто знаходиться при владі сьогодні. Це теж треба усвідомлювати.

Однак треба сказати про інше.Якими не були би зміни української Конституції зараз, вони є тимчасовими. Україна ще буде парламентською республікою. Тому, потрібний вождь, якійсь лідер, який буде вести всіх на праведний бій у політичному сенсі слова. Їм потрібні, так би мовити крадії номер один, які будуть ці гроші акумулювати в тому кабінеті і набивати німі свої сейфи. Все це не потрібно Україні.

Україні потрібна нормальна парламентська влада з перерозподілом повноважень між регіонами, які будуть усвідомлювати, якими є політичні, етнічні, мовні інтереси населення із збільшенням ролі місцевого самоврядування. Вся інша схема керування Україною призведе до хаосу, до краху і до необхідності повертання до того, про що ми зараз говоримо.

З паном Портніковим розмовляв Фідель Павленко.

Підписатися на нові дописи
підписатися на RSSRSS   зафоловити у Твіттеріtwitter
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

Ватажок банди, на рахунку якої 57 вбивств, виявився "дисидентом"

Фігурант справи про злочинне угруповання, на рахунку якого 57 вбивств, Гіві Немсадзе переховувався п'ять років, побоюючись політичних репресій.

Про це він заявив в свідченнях Генпрокуратурі, зачитаних главою Київського райсуду Донецька Володимиром Бауліним в ході судового засідання, повідомляє Острів.

"У серпні 2005 року проти прихильників Партії регіонів з боку "помаранчевої" влади почалися політичні гоніння. Стосовно себе можу сказати, що у 2004 році я брав участь у виборчій кампанії від Партії регіонів у Донецьку", - заявив він.

"Проте, вибори виграла протиборча політична сила", - зазначив Немсадзе у своїх свідченнях.

За його інформацією, політичних репресій зазнали його друзі-підприємці.

"Мені стало відомо, що співробітниками міліції затримані мої знайомі..., з яких тортурами вибивали свідчення про злочини, яких вони не здійснювали...Їх катували струмом, в результаті чого вони дали свідчення, обмовили себе і багатьох інших, у тому числі і мене", - заявив Немсадзе.

"Я подумав, що подібне чекає і на мене, тому виїхав з Донецьку", - пояснив він.

Також Немсадзе зазначив, що читав у пресі виступ тодішнього глави МВС Юрія Луценка, який на всю країну заявив, що Немсадзе є творцем "найкривавішої банди" в Донецькій області.

"Я розумів, що Луценко виконує волю "помаранчевого" уряду... Для себе я зрозумів, що нічого довести не зможу...Я побоювався за своє життя...Я поїхав до своїх знайомих в Західну Україну, де проживав до теперішнього часу (моменту явки до Генпрокуратури)", - йдеться у свідченнях.

Як відомо, в Київському райсуді Донецька напередодні слухалася справа з приводу задоволення або про відмову в задоволенні постанови Генпрокуратури про припинення справи про притягнення до кримінальної відповідальності Гіві Немсадзе у зв'язку із закінченням терміну давності.
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Шосе Азарова ремонтували з держбюджету

Ремонт Столичного шосе був дійсно профінансований з міського бюджету Києва, однак, за рахунок субвенцій з держбюджету.

Про це заявив заступник глави Київської міськадміністрації Руслан Крамаренко на прес-конференції в четвер, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Дійсно, є включення об'єкта в 48 мільйонів гривень по ремонту столичного шосе 21-27 кілометр. Але це субвенція з державного бюджету місту Києву", - повідомив він.

"На сьогоднішній день це не прем'єрська траса, це також територія Києва", - підкреслив Крамаренко.

Як відомо, по Столичному шосе добирається додому Микола Азаров.
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Суд заборонив меру Миколаєва виступати російською мовою

Суд міста Миколаєва заборонив миколаївському міському голові Володимиру Чайці виступати будь-якою іншою мовою, крім державної, без перекладу на українську.

Про це йдеться у двох постановах Ленінського райсуду Миколаєва, винесених під головуванням судді Румянцевої на підставі звернення пенсіонера Анатолія Ільченка, пише миколаївська обласна інтернет-газета "NovostiN".

У постанові суду від 30 липня говориться, що Чайка, виступаючи перед городянами у День Перемоги російською мовою, порушив інтереси українськомовної частини населення.

"Позивач вважає, що у зв'язку з подібними діями він був позбавлений можливості отримувати інформацію українською мовою, у нього погіршується здоров'я, він змушений звертатися до суду, що викликає в нього душевний біль і моральні муки", - говориться у постанові суду.

На судове засідання представники міськвиконкому не прийшли й двічі просили перенести розгляд справи.

Незважаючи на це суддя Румянцева вирішила заслухати справу, оскільки жодних документів, що підтверджують поважну причину відсутності відповідача, не було.

У підсумку суд вирішив задовольнити позов Ільченка частково. Так, суд заборонив Чайці виступати будь-якою іншою мовою, крім української, без перекладу на державну мову, але відмовив пенсіонерові в моральній компенсації.

Також відповідно до постанови Ленінського райсуду під головуванням Румянцевої від 27 липня дії міського голови, який привітав миколаївців із Новорічними й Різдвяними святами російською мовою, були визнані неправомірними.

Більше того, в інтересах пенсіонера з Чайки було стягнено 100 гривень моральної компенсації, тоді як позивач оцінював свою моральну шкоду в 3000 гривень.

"В обґрунтуванні своїх вимог позивач указує, що миколаївський міський голова у порушення ст.ст. 8, 11, 35 закону України "Про мови в Українській РСР", 10, 24 Конституції України й ст.ст. 9, 10, 11 закону України "Про інформацію" привітав жителів міста з Новорічними й Різдвяними святами шляхом розміщення стендів по місту не державною мовою, створивши тим самим привілеї для окремої російськомовної частини населення", - ухвалив суд.

Обидва рішення суду набули чинності.
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Міліція не проти реклами на дорогах. Там же Янукович

Реклама на автодорогах не є безпосередньою причиною виникнення ДТП, підкреслюють у ДАІ.

"Реклама - це тільки супутній фактор, і говорити про те, що реклама стає причиною ДТП, думаю, не дуже коректно", - сказав керівник прес-служби департаменту ДАІ МВС України Євген Кравець на прес-конференції в четвер, повідомляє Інтерфакс-Україна.

При цьому він підкреслив, що проект закону, розроблений Державною службою автомобільних доріг України ("Укравтодор") і з пропозиціями ДАІ, у даний час знаходиться на розгляді Верховної Ради, і МВС очікує його прийняття.

Як відомо, прем'єр-міністр Микола Азаров обіцяв зменшити кількість реклами на дорогах столиці.
На його думку, магістралі занадто перевантажені рекламними повідомленнями, що не пов'язані з рухом транспорту.

Тим часом самі водії до реклами звикли. Не згодні в урядом рекламісти. За їхніми словами, вплив реклами на водіїв ще потрібно вивчити, а потім забирати білборди з доріг, повідомляє Лігабізнесінформ із посиланням на канал 24.

Прибрати рекламу на дорогах намагався і Кабмін Юлії Тимошенко. Тоді відповідний законопроект був схвалений урядом, але до розгляду у Верховній Раді справа так і не дійшла.
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Янукович хоче, щоб українці платили судам

Президент Віктор Янукович виступає за запровадження судових зборів для кращого забезпечення діяльності судів.

Про це він сказав він у четвер у своєму виступі на десятому позачерговому з'їзді суддів, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"На даному етапі забезпечення роботи судів, фінансові питання, безумовно, складні, але ми будемо їх вирішувати, однозначно, будемо поліпшувати і забезпечувати суддів усім необхідним. І одним зі шляхів досягнення цієї мети я бачу запровадження інституту судового збору", - відзначив президент.

За словами глави держави, надходження від судового збору відповідно до європейських стандартів повинні іти на фінансування діяльності судів.

При цьому він підкреслив, що розмір судового збору буде диференційований у залежності від виду і складності справи.

Крім того, він відзначив, що порядок визначення, розміру й оплати судового збору має бути "простим і зрозумілим для всіх".

"Переконаний, що новий статус Державної судової адміністрації України як складової судової системи буде сприяти поліпшенню матеріально-технічного забезпечення судів", - додав Янукович.
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Спільні дім, воля і доля, чи окреме сало по кутках?

Висловивши одного разу свою думку з приводу розкільної теми, я вирішив трохи пригальмувати. Бо вважаю, що кожне зайве невиважене слово, мовлене на цей предмет, може лише поглибити проблему. Але коли слідом за Андруховичем, ще один вітчизняний високочолий Микола Рябчук висловив думку, що "Україна закінчується на історичних кордонах Речі Посполитої та Гетьманщини, а все решта - Дике Поле", я вирішив, що мовчати не варто.

Тим паче, що так зване Дике Поле - це і моя рідна Слобожанщина, котра свого часу, за свідченням академіка Багалія, заселялася пращурами-земляками пана Рябчука - волиняками. І коли на українську пана Миколи хтось із харків'ян "вирячує очі" (в чому я дуже сумніваюсь, бо мої російськомовні земляки в спілкуванні на побутовому рівні в переважній своїй більшості до мови не менш толерантні, ніж галичани до язика), то не виключено, що він якраз і спілкувався з кимось із своїх земляків, а може навіть і прадавнім родичем. Та, втім, це окрема тема...

Попри те, що віртуальне інколи стає реальним, я глибоко переконаний, що розкільна тема допоки в Україні носить все ж таки переважно характер симулякрової розводки лохоторату, в тенета котрої інколи потрапляють і здавалось би недурні люди.

Для того, аби переконатися в цьому спробуємо розібратися з деякими нюансами можливого розколу України та наслідками, котрі нас можуть спіткати у зв'язку із цим.

Ще раз нагадаю, що сенс таких понять як федерація і конфедерація - це об'єднання, а не навпаки.

В першому випадку - це добровільне об'єднання в єдину федеративну державу без права сецесії (виходу зі складу федерації) декількох суб'єктів, котрі самі по собі є державними утвореннями з певною юридичною, політичною та економічною самостійністю.

Тобто суб'єкт федерації може мати цілу низку атрибутів державності - власну конституцію, регіональні закони, своє громадянство, столицю, герб тощо - за виключенням державного суверенітету.

Ну, і як свідчить історія, федеративні державні утворення життєздатні лише за умови, коли вони формуються не під тиском зверху, а через ініціативу знизу. В українському ж випадку, на шляху до федералізації знизу треба аби країна спочатку була розділена на суб'єкти, котрі б потім ще й висловили добровільне бажання до об'єднання.

Втім про утопічність проекту федералізації України сказано достатньо багато і фахово, а я би хотів акцентувати увагу на недолугостях конфедеративного сценарію.

Почну з того, що конфедерація - це міжнародно-правовий союз суверенних держав. Тобто, аби утворити на наших теренах якийсь конфедеративний союз, треба аби Україна для початку розділилась як мінімум на два суверенних утворення.

У зв'язку з чим в мене питання - де реальний кордон встановлювати будемо? По Збручу, Сіверському Дінцю чи по Дніпру? І хто це конкретно і в який спосіб робитиме?

Чітких і однозначних відповідей на ці, здавалось би, прості питання ви від апологетів розколу України не почуєте. Ні, багато-хто з них може вам і карту намалювати, і не одну, на яких Україна буде розподілена за етнічною, мовною, електоральною, історично-культурною чи навіть за так званою цивілізаційною ознаками.

Але це тільки ознаки, які лише фіксують різномаїття нації, котра в політичному сенсі перебуває на стадії формування. До того ж в часовому, просторовому та геополітичному вимірах ознаки цього різномаїття мають тенденцію змінюватися.

Наприклад, а чи відомо апологетам мовного розподілу України, що той же Харків десь до початку 60-тих років минулого століття був більш україномовним, ніж Київ, а в Полтаві почути російську говірку було великим дивом?

Потому, в результаті тотальної русифікації, ситуація кардинально змінилась і на початок 90-тих ми отримали російськомовний Харків і двомовну Полтаву. За часи ж незалежності цей стан речей у мовній сфері в повсякденному житті мешканців цих міст набув вигляду статус-кво, за виключенням хіба що освіти та офіційної мови чиновництва.

І щоб там нині не віщали обурені українофіли чи знахабнілі русопяти, я особисто передбачити мовні уподобання харківців чи полтавців років так через 20-30 не берусь. Бо вони, ті уподобання, будуть залежати від чинників, на перший погляд, далеких від лінгвістичної сфери: економічних, політичних, соціальних, інформаційних, геополітичних, тощо.

До того ж, та ж таки Харківщина, як мінімум, тримовна. Маємо мову села - так звану слобідську чи слобожанську говірку, маємо мову невеликих міст і містечок, а також передмістя Харкова - суржик і маємо російськомовний Харків, мову котрого російські росіяни хоч і розуміють, але на дух не сприймають, вважаючи мову харківців "хахлацкім говором".

То як Слобожанщину (оте саме Дике поле) за мовною ознакою шматувати будемо?

Точнісінько так і за іншими вищезгаданими ознаками ви чіткого і сталого кордону Україною не проведете. А без кордону який розподіл?

А найголовніше, на чому я хотів би акцентувати увагу пропагандистів так званого "мирного розлучення, це те, що у випадку чого, не варто очікувати цивілізованого, безкровного шлюборозлучного процесу.

Мирно розлучитися не вийде. Бо як свідчить історія, будь-які нові кордони виникають виключно в результаті воєн або ж збройних конфліктів: через домовленості двох чи декількох ворогуючих сторін в середині країни, в результаті зовнішньої агресії та анексії частини території та в результаті домовленостей сильних світу цього.

Почнемо з останнього. Так зване перезавантаження взаємостосунків США та Росії, яке вилилось у Московські домовленості, звичайно ж стосувалось і України. Вашингтон за певні преференції щодо транзиту озброєння та техніки до Афганістану через територію РФ на паритетних умовах погодився, що Україна та деякі інші східноєвропейські країни є в однаковій мірі сферою забезпечення національних інтересів і відповідного впливу як США, так і Росії.

Ось як з цього приводу, досить дипломатично висловився Збігнєв Бжезінський: "Україна може створити сприятливі умови для зближення Росії із Заходом. Вона певною мірою може допомогти сформувати майбутнє Росії, підвищити її безпеку та роль на світовій арені.

В іншому випадку, Росія, затиснута між півтора мільярдами китайців та 550-мільйонним населенням Європи, яке значно багатше за росіян, залишиться напівпустим простором, на якому скорочується населення".

Тобто, ні про який розподіл України в руслі перезавантаження стосунків Вашингтона і Москви не йдеться. Мало того, низка західних аналітиків вважає, що під чиїм впливом захоче перебувати сама Україна та наскільки вона буде проводити самостійну політику, залежатиме лише від неї самої, і не стільки від її влади, скільки від суспільства.

Окрім того, ні США, ні ЄС аж ніяк не зацікавлені в серйозній дестабілізації ситуації в країні, що розташована не лише в центрі Європейського континенту, але є транзитером енергоносіїв, на ґрунті її розколу на два чи більше суб'єкти та пов'язаними із цим соціальними, антивладними, міжетнічними, міжрегіональними тощо заворушеннями.

Ну, а що стосується Росії, то, по-перше, а на біса Кремлю анексувати якийсь шмат Малоросії, коли Янукович і Ко поки вірнозапродано презентують йому всю країну?

Нє-а, зрозуміло, що такі дії теперішньої влади чим далі, тим менше влаштовують українське суспільство, а в купі із іншими соціально-економічними негараздами, які лавиноподібно насуваються на країну, ця динаміка падіння довіри до будь-яких дій владоможців може сягнути позначки статистичної похибки.

Але це зовсім не означатиме, що Москва, маючи нерозв'язану кавказьку проблему, яка чим далі тим більше трансформується із чеченського конфлікту у кавказьку війну, та практично безсила щось реальне протиставити китайській загрозі, у разі, коли виявиться, що проросійський регіональний колос має глиняні ноги, ризикне на пряме втручання для порятунку останнього.

Тобто поява нового кордону в Україні в результаті зовнішньої агресії при нинішніх, най і не зовсім сприятливих для України, зовнішньополітичних розкладах, теж маловірогідна. А коли геополітична ситуація навколо України зміниться, а вона таки зміниться, - бо нічого сталого під місяцем не існує, то декому доведеться навіть шкодувати, що за Харківськими угодами не було загарбано усього Севастополя, а лише базу ЧФ.

Ну, а що стосується встановлення кордонів в результаті домовленостей поміж ворогуючими сторонами, так їх - ті сторони - треба ще мати в наявності. Їх же ми поки маємо лише в маячливо розпаленій уяві деяких інетівсько-віртуальних "хероїв", котрі, схоже, в житті зброї небезпечнішої за дитячу рогульку в руках не тримали.

А в реалі ж, щось допоки не чутно ні про "червоних партизан" в галицьких лісах, ні про "оунівських диверсантів" в донецьких степах.

І, слава Богу! Бо допоки так буде, ми матимемо шанс розрулити наші проблеми в площині зміни взаємостосунків поміж суспільством і владою у більш-менш мирний, хоча, швидше за все, і не в легітимний, спосіб.

Тобто, як трохи пафосно мовив один мій знайомий, "...подальша політична, економічна, соціальна та й в цілому загальнодержавна картина буде змальовуватись в залежності від того, наскільки ми, громадяни цієї держави, будемо здатні втриматись у своїй єдності, що для нас буде найбільш цінним - життя по кутках і репання свого сала окремо, чи намагання мати спільний дім, і волю, і долю!".

Але останнє не передбачає жодних кордонів...

Валерій Семиволос, вільний журналіст, Харківська область, село Губарівка, Товариство "Малого Кола"
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Нардепи хочуть заборонити ЗМІ лаятися з 6:00 до 23:00

Нардепи нарешті визначилися, як відрізнити еротику від порнографії. Цілий авторський колектив: бютівці Павло Унгурян, Павло Мовчан, Андрій Павловський, нашоукраїнці Лілія Григорович та Руслан Князевич, комуніст Євген Царьков, регіонали Геннадій Самофалов, Володимир Олійник і Юлія Новикова й Катерина Ващук з Блоку Литвина зареєстрували у Верховній Раді Проект Закону № 7132 про внесення змін до Закону України "Про захист суспільної моралі".

На 70 сторінках пропонованих змін автори, зокрема, спромоглися провести межу між еротикою та порнографією. “Продукція еротичного характеру – продукція, що містить зображення (опис) людського тіла або сексуальних дій, які є продовженням, підтвердженням глибини емоційних переживань людини, і мають за мету розкриття проявів її чуттєвості та досягнення естетичного ефекту”. А “продукція порнографічного характеру – продукція, що містить порнографію”.

А на додачу до цього з метою попередження виробництва та обігу продукції, що завдає шкоди суспільній моралі хочуть заборонити, серед іншого, “вживання нецензурних лайливих і брутальних слів у продукції друкованих засобів масової інформації, у телевізійних та радіопрограмах (передачах), що розповсюджуються протягом ефірного часу у добовому відрізку з 6:00 до 23:00, окрім каналів з обмеженим доступом...”
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Рух на Сумщині ДАІ перекриватиме під диктовку Держохорони

Державтоінспекція обмежуватиме рух у Сумській області у зв`язку з автопробігом за участю президентів України і Росії Віктора ЯНУКОВИЧА і Дмитра МЕДВЕДЄВА лише за рішенням Управління держохорони.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив заступник начальника Департаменту ДАІ МВС України Володимир РЕЗНІКОВ сьогодні на прес-конференції в Києве.

«Підрозділи ДАІ здійснюватимуть певні заходи: вводитимуть на окремих ділянках доріг певні обмеження, однак ці заходи вживатимуться тільки за рішенням представників Управління держохорони», - сказав він.

Як підкреслив В.РЕЗНІКОВ, «якщо будуть підстави, то ДАІ діятиме згідно із законом».

Як повідомляв УНІАН, В.ЯНУКОВИЧ і Д.МЕДВЕДЄВ 17 вересня візьмуть участь у заходах, присвячених Міжнародному автопробігу Санкт-Петербург – Москва – Київ.

Міжнародний автопробіг Санкт-Петербург – Москва – Київ пройде, зокрема, по території Сумської області.

13 вересня від Орловських воріт Єкатерининського парку Царського Села стартували 20 автомобілів - учасників автопробігу.

За шість днів екіпажі мають дістатися до Києва. Автопробіг пройде через Великий Новгород, Твер, Калугу, Брянськ, Чернігів. У цих містах заплановано урочисту зустріч учасників автопробігу і концерти з участю груп «Ногу свело!» і «Воплі Відоплясова».

Пробіг покликаний повторити історичні перегони, які проводилася з 16 по 29 червня (за старим стилем) 1910 року Імператорським російським автомобільним товариством на приз імператора МиколиII.
Підписатися на нові дописи
підписатися на RSSRSS   зафоловити у Твіттеріtwitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Посольство України у паризькому Ritz погуляло за гроші Стукальського (ФОТО)

14 вересня 2010 року у найпрестижнішому готелі Парижа «Рітц» відбулося Державне прийняття з нагоди 19-ї річниці Незалежності України, організоване Посольством України у Французькій Республіці за підтримки компанії «Stroyinvest Group of Ukraine» в особі її власника Станіслава СТУКАЛЬСЬКОГО.

Про це УНІАН повідомила прес-аташе Посольства України у Франції Ольга СОБОЛЬ.

У переданому повідомленні зазначається, що під час прийняття Надзвичайний та Повноважний Посол України у Франції Олександр КУПЧИШИН прийняв привітання з національним святом України від представників дипкорпусу, акредитованих у Парижі, французьких високопосадовців, членів міжпарламентської групи дружби Національних Зборів Франції та Групи дружби «Франція-Україна» Сенату Республіки, представників ділових кіл країни, діячів культури та мистецтв, представників провідних французьких ЗМІ.

Україну зі святом прийшли привітати також французькі зірки: відомі кутюр’є Стефан РОЛЛАН і Жан-Клод ЖИТРУА, актриси Сара МАРШАЛЬ і Мері Марг ХЕЛЬГЕНБЕРГЕР, власник модної марки «Goyard» Ж.-М.СІНЬОЛЬ, представники відомих брендів Louis Vuitton, Valentino, Lanvin, La Prairie.
У центрі - відомий кутюр’є Стефан РОЛЛАН

О.СОБОЛЬ повідомила, що на прийнятті також були присутні представники ділових і бізнесових кіл України: власниця фітнес-центру «Кодокан» Світлана СУРКІС (донька президента Федерації футболу України Григорія СУРКІСА і дружина С.СТУКАЛЬСЬКОГО – УНІАН), партнер групи «Ашан» в Україні Сергій ОСИПЕНКО, бізнесмени Олег ВЕЧЕРОВ та Віталій МУХАРОВСЬКИЙ.
Станіслав Стукальський, дружина посла - Ірина, посол України у Франції Олександр Купчишин, Світлана Суркіс

Під час прийому, за словами прес-аташе, «гості мали нагоду оцінити експозицію ювелірних прикрас Тетяни КОНДРАТЮК, виконаних у стилі традиційних українських орнаментів».

Розважала гостей українська співачка Камалія, яка виконала Національний гімн України.
Згідно з повідомленням, «запрошені скуштували вишукані страви, приготовлені шеф-кухарем ресторану «Еспадон», відзначеного двома зірками «Michelin», а також традиційні страви української кухні».

Як повідомила О.СОБОЛЬ, під час прийняття демонструвався офіційний відео-ролик УЄФА про проведення Чемпіонату Європи з футболу 2012 року в Україні та Польщі.

Гості відзначали зростаючий позитивний імідж України у Європі та висловлювали сподівання на подальший плідний розвиток українсько-французьких відносин у різних сферах.

Підписатися на нові дописи
підписатися на RSSRSS   зафоловити у Твіттеріtwitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Чечетов «утнув»: ми не можемо знайти лідера для опозиції

Координатор парламентської більшості, народний депутат від Партії регіонів Михайло ЧЕЧЕТОВ заявляє, що нова влада робить все необхідне, щоб в Україні народилася сильна опозиція.

Про це М.ЧЕЧЕТОВ сказав в ефірі ТВi, повідомили УНІАН у прес-службі телеканалу.

«Ми зараз, зі свого боку, допомагаємо створити сильну опозицію! Проте лідера не можемо знайти! Ну, хтось буде, обов`язково!», - висловив упевненість М.ЧЕЧЕТОВ.
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Американский сенатор "стурбований діяльністю нового українського уряду"

Екс-кандидат у президенти США сенатор Джон Маккейн стурбований ситуацією в Україні.

Про це він розповів у інтерв'ю "Голосу Америки" у середу, коли американські конгресмени розпочали осінню сесію Конгресу США і там відбувся парламентський форум демократичних держав.

"Я стурбований певними аспектами діяльності нового українського уряду. Я розумію, що вони були (законно) обрані, але я стурбований продовженням близьких стосунків з Росією", - сказав Маккейн.
"Мене хвилює ситуація з корупцією в уряді, але я також сподіваюсь, що з часом Україна продовжуватиме бути більш демократичною", - додав він.

Маккейн на Форумі також запевнив, що, не зважаючи на позицію адміністрації президента США, демократичні сили країн Східної Європи завжди можуть розраховувати на підтримку американських законодавців.

Маккейн вважає, що офіційні особи адміністрації Барака Обами мали б вести більш активну політику щодо Східної Європи. За його словами, суспільство цього регіону, особливо країн колишнього Радянського Союзу, продовжує жити у несвободі.

Стурбованість сенатора щодо України розділив учасник та ініціатор створення Форуму демократичних держав з українського боку - екс-міністр закордонних справ України Борис Тарасюк.

"Ситуація з правами людини і демократії загалом в Україні погіршується. І чому цього не помічають у Брюсселі - я не знаю як у Вашингтоні - мене це дивує. Тому що в Україні, фактично, справа йде до утворення авторитарного режиму", - сказав він.

За словами Тарасюка, керівництво США та Євросоюзу повинно більше публічно говорити про порушення демократичних свобод, які відбуваються в Україні, а не замовчувати їх, обмежуючись дипломатичними фразами.

У засіданні Форуму взяли участь лідери парламентів країн Східної Європи, представники Європейського парламенту та американські законодавці.
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Місцеві вибори на Донбасі: фактор страху

Місцеві вибори 2010 року в Донбасі суттєво різняться від місцевих виборів, скажімо, в Тернополі чи Полтаві. Для місцевих мешканців Донбасу вони проходять під "знаком перемоги" донецьких. Тепер в них є свій президент - той, хто "робить все для людей" і "будує нову країну", щоправда - без українців.

Чим довше Віктор Янукович керує Україною, тим сильнішим і відвертішим стає розчарування в ньому його виборців. Сумні очі вірних прибічників Партії регіонів красномовно говорять про зростаючі ціни на газ та квартплату, постійне зростання цін на продовольчі товари, вседозволеність податкових та фіскальних органів, про корумпованість і безправство в судах.

Проте, на мій погляд, ці речі доволі зрозумілі і певною мірою очікувані більш-менш свідомими громадянами від сьогоднішньої партії влади. Найстрашніше те, що люди ще бояться. І після п'яти років Помаранчевої влади мешканці Донбасу, зокрема Донецька та Горлівки, живуть лякаючись майже всього.

Цей страх не є якимсь міфічним привидом, а справжньою реальністю, в якій існують пересічні донеччани і мешканці області.

На жаль, мені самому судилося переконатися в достовірності цього ненажерливого "страху". Спершу люди самі зголошуються прийти на зустріч, як це було з горлівськими бібліотекарями (сто п'ятдесят чоловік), а потім, дізнавшись що ти не з ПР, а з іншої партії, тобі відмовляють в зустрічі.

Величезна проблема виборів "по-донецькому" полягає в тому, що лікарі висловлюють свою солідарність зі, скажімо, позицією Європейської партії, проте бояться, що їх за активну підтримку цієї позиції звільнять з роботи.

Проблема в тому, що для привітання школярів зі святом Першого дзвоника до шкіл запрошують виключно представників Партії регіонів, на всі інші партії поширюється заборона. Проблема також в тому, що, яким би сильним не був тиск на підприємців в Донбасі, вони все одно не здатні боротися за свої права.

Така ситуація в демократичній країні на початку ХХІ століття видається фантастичною, проте вона - цілком реальна. Ніколи ці люди не зможуть відстояти нормальну ціну на газ або адекватні тарифи на комунальні послуги, якщо вони бояться висловити свою громадянську позицію.

Звісно, якби Янукович став президентом п'ять років тому, то ситуація була б набагато критичнішою - і в усій Україні, і в Донецькій області.

Дякувати Богу, він прийшов до влади не 2004, а 2010. Це дає надію в те, що люди, нарешті, усвідомлять себе справжніми громадянами країни. І хоча вони поки що не прокинулися остаточно, проте в Донбасі спостерігається позитивна тенденція.

Мешканці Донбасу дивляться на владу, яку вони звуть "своєю", вже зовсім іншими очима.

Переконаний, чим більше ця влада буде керувати країною, тим ширше розкриються очі у людей.

"Затягування пасків" і "краще життя вже сьогодні" нарешті призведуть до того, що людям урветься терпець. Розчарувавшись в тій владі, якій вони довіряли, громадяни зважаться вийти зі своїх "кухонь" на вулиці, бо на тих самих "кухнях" розмови набувають досить чіткого змісту.

Зрушило! Я впевнений, що демократичні сили Донбасу і всієї України переможуть в найближчому майбутньому.

Іншою причиною, яка ускладнює ці місцеві вибори, є проблема масового рейдерства. Багато партій демократичного табору заповнені представниками Партії регіонів, аби на виборах отримати статус спостерігачів.

Все це робиться задля того, щоб було легше підтасувати результати виборів. Така поведінка ПР значно ускладнює сам виборчий процес для демократичних сил.

В самій же провладній партії відсутні будь-які ознаки демократії. Поки "цар" згори не вкаже хто буде кандидатом від ПР, доти жодних рухів.

Жодних конференцій, обговорень, висунень кандидатів. Так сталося в Горлівці. Місцеві кандидати-регіонали "побавилися" трохи в конкуренцію і боротьбу між собою, аж поки в Києві вольовим рішенням не був призначений один з них "майбутнім мером міста".

Чому Партія регіонів вдається до таких дій - пише закон про вибори під себе, займається рейдерством?

Відповідь одна: вони бояться правди. І дуже скоро страх пересічних громадян перейде до ПР, бо керманичі цієї партії перелякані набагато більше за звичайних людей.

Зрештою, надворі не 1937 рік, всіх не звільнять, всіх мовчати не примусять, а сучасні медійні технології поширюють інформацію швидко і в повному обсязі.


Місцеві вибори 2010 року - це своєрідний іспит для громадянського суспільства України. Чи існує воно? Чи здатне на висловлення власної думки?

Чи ще приспане?

Сподіваймося, що ні. Оскільки, як сказав Бернард Шоу: "Демократія - це гарантія того, що нами керують не краще, ніж ми того варті".

Петро Антип, голова Донецької обласної організації партії "Європейська партія України"
Підписатися на нові дописи
підписатися на RSSRSS   зафоловити у Твіттеріtwitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Львівщина проведе фестиваль про УПА, який хотів ліквідувати Табачник

«У листопаді-грудні 2010 року за фінансової підтримки головного управління освіти і науки Львівської ОДА у всіх загальноосвітніх навчальних закладах області проходитиме ХІ дитячо-юнацький фестиваль мистецтв «Сурми звитяги»», – повідомив начальник головного управління освіти і науки Львівської ОДА Михайло Брегін.

Він також повідомив, що у навчальному році 2010-2011 з метою національно-патріотичного виховання учнів загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів буде проведено військово-патріотичну гру Українського козацтва „Сокіл” („Джура”), дитячо-юнацький фестиваль мистецтв „Сурми звитяги”, національно-патріотичну акцію „Свято Героїв”, військово-спортивний молодіжно-юнацький відпочинковий табір «Галицький щит» (спільно з управлінням у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації). В обласному бюджеті передбачено кошти на проведення цих заходів.

Як повідомили ZAXID.NET у прес-службі Львівської ОДА, напрям „Національно-патріотичне виховання” Львівської обласної програми розвитку освітньої галузі на 2009-2012 роки, затвердженої Львівською обласною державною адміністрацією та Львівською обласною радою, визнаний пріоритетним у виховній роботі навчальних закладів Львівщини.

«Хочу наголосити, що розпорядження Кабінету Міністрів України від 27.08.2010 р. № 1718 - р. «Деякі питання військово-патріотичного виховання учнів загальноосвітніх навчальних закладів” (п.4) – „Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям сприяти залученню учнів загальноосвітніх навчальних закладів до проведення Всеукраїнської військово-патріотичної спортивної гри „Зірниця”, має рекомендаційний характер», – додав М. Брегін.

Нагадаємо, міністр освіти та науки Дмитро Табачник висловив намір замінити львівський фестиваль "Сурми звитяги", присвячений, зокрема, популяризації теми Української повстанської армії (УПА), військово-патріотичною грою "Зірниця", створеною радянськими піонерами.

Підписатися на нові дописи
підписатися на RSSRSS   зафоловити у Твіттеріtwitter
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

У СБУ пояснили, для чого вилучили комп’ютери у "Тюрмі на Лонцького"

Начальник управління СБУ у Львівській області Юрій Кіцул «не може стверджувати», що серед матеріалів, вилучених у директора музею «Тюрма на Лонцького» Руслана, «тільки розсекречені документи». Про це він заявив 15 вересня під час прес-конференції у Львові.

Юрій Кіцул наголосив: "СБУ порушила кримінальну справу за фактом готування до розголошення співробітником СБУ відомостей, що становлять державну таємницю. Хотів би наголосити, що кримінальну справу порушено за фактом, а не стосовно особи. В цей момент слідчими головного слідчого управління СБУ триває розслідування кримінальної справи. Ситуація, яка склалася довкола вилучення у співробітника СБУ Руслана Забілого носія інформації СБУ розглядає виключно у площині кримінального правопорушення".

Зі слів Юрія Кіцула, Руслан Забілий як співробітник СБУ мав доступ до державної таємниці, що накладало на нього певні обмеження "і на що він погоджувався добровільно". Голова СБУ Львівщини наголосив, що законодавство накладає на громадян, які взяли на себе зобов’язання зберігати державну таємницю, певні обмеження і не допускати її розголошення.

"Коли держава накладає певні зобов’язання обмежувального характеру, за це платять додаткові кошти. Співробітник СБУ – директор музею отримував за роботу в умовах режимних обмежень додаткову грошову оплату. Щодо того, що ми перешкоджаємо працювати музею "Тюрма на Лонцького".

Самі собі ми не можемо перешкоджати працювати. Музей працює і працював у звичному режимі за виключенням двох допоміжних приміщень, які два дні були частково обмежені, щоб зберегти можливі речові докази", – зазначив Кіцул. Він нагадав, що музей перебуває на балансі і фінансування СБУ.

Він пояснив, що позавчора співробітники СБУ проводили огляд кабінетів музею, у результаті чого слідчим було вилучено два комп’ютери "для вивчення інформації". Оскільки це був саме огляд, запевняє керівник обласного управління СБУ, спеціальних санкцій на його проведення не було потрібно.

"Ці комп’ютери належать СБУ. Наразі з ними відбувається робота", – сказав Кіцул.

Водночас, Кіцул відмовився коментувати інформацію одного з журналістів про те, що на одному з цих комп’ютерів не було інвентаризаційного номера, оскільки йдеться про приватний комп’ютер працівника музею. Проте він запевнив, що комп’ютери вилучені з дотриманням всіх процесуальних вимог, а якщо там є інформація, яка не є секторною і не стосується справи, "слідчі її оцінять і повернуть в науковий підрозділ нашого музею".

Своєю чергою, начальник слідчого відділу СБУ у області Олексій Карпин сказав: "Справу розслідує центральний офіс у Києві. Наш слідчий відділ виконує тільки окремі доручення з Києва. Ми мали оглянути, чи немає документів чи копій документів, які є секретними. Ми це зробили з дотриманням процесуальних вимог… Було проведено огляд за участю працівників музею і комп’ютерних спеціалістів. Ми знайшли документи, які мають обмеження доступу. Їх вилучено".

"Музей працював і працюватиме у звичному режимі. Голова СБУ поставив мені наказ: треба зробити все, щоб музей працював. Думаю, ми його виконали", - сказав Кіцул. Він додав: "Ми з повагою ставимось до громадських діячів, які рекомендували Забілого на цю посаду, але хочемо, щоб вони поважали нашу працю і закон. Давайте дочекаємось експертизи і висновку слідчого".

Водночас, відповідаючи на запитання, чи не встановлено, що Р.Забілий мав намір передати комусь інформацію, яка може містити державну таємницю, керівник СБУ області сказав: "Я такого у виступі не говорив. Мені не відомо про такі факти". Він також уточнив: "Забілий не був затриманий СБУ, а як наш співробітник був запрошений для дачі пояснень щодо дотримання ним режиму секретності".

"Щодо матеріалів, які знаходились у Забілого, то, розсекречені матеріали не становлять державну таємницю. Але я не можу стверджувати, що на тих носіях, які він добровільно видав, є тільки розсекречені документи. Тому і слідчий виніс постанову про проведення експертизи", – сказав Кіцул. Він також зауважив, що Забілий, очевидно, порушив і сам порядок перевезення секретних документів, адже їхав у поїзді без охорони.

Разом з тим, відповідаючи на запитання, про які вилучені документи йдеться, Кіцул сказав: "Йде мова не про розсекречені документи. Оцінка того, чи відносяться вони до державної таємниці, буде здійснена в процесі розслідування кримінальної справи". Але від коментаря, чи були серед документів копії чи оригінали секретних матеріалів, він відмовився.

Окрім того, за словами Юрій Кіцула, Р.Забілий не писав заяви на звільнення.

"Він не звільнений. Де він знаходиться – мені невідомо. Ніхто його не звільняв з роботи. Якщо напише цю заяву, це будуть розглядати ті, хто його на роботу брав. Це компетенція центрального органу СБУ", – сказав він.

Як відомо, музей "Тюрма на Лонцького" є структурним підрозділом СБУ.

Як інформував ZAXID.NET , 8 вересня у Києві представниками СБУ був затриманий директор музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" Руслан Забілий. Офіційною причиною затримання було названо те, що Забілий нібито збирався передати "третім особам" документи, що містили державну таємницю. У зв’язку із цим 10 вересня під стінами управління СБУ у Львівській області відбувся пікет з протестом проти "залякування істориків".

Натомість Р.Забілий запевняє, що він не працював з документами, які містять державну таємницю.

Як повідомив у коментарі ZAXID.NET екс-директор архіву СБУ Володимир В’ятрович, таким чином СБУ залякує істориків через УПА.

Водночас, у прес-центрі Центру досліджень визвольного руху заявляють: "Представники СБУ не показали жодних санкцій на обшук. Документів, що містять "державну таємницю", не знайдено. Проте все вилучене поїхало на "додаткову експертизу" у центральний офіс СБУ. Обшуки проводили 13 вересня з 17.00 по 22.00 і 14 вересня з 9.00 по 11.00".
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

СБУ не порушуватиме справ проти інших працівників «Тюрми на Лонцького»

СБУ не порушуватиме кримінальних справ за фактом готування до розголошення співробітником СБУ відомостей, що становлять державну таємницю (у якій на сьогодні фігурує директор музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий). Про це заявив 15 вересня під час прес-конференції начальник управління СБУ у Львівській області Юрій Кіцул.

Відповідаючи на запитання про те, чи може бути відкрито кримінальні справи проти інших 15 працівників музею, він сказав: «Ні, тому що доступ до державної темниці мав тільки Забілий. Якщо особі не довірено доступ до державної таємниці, вона не несе за це відповідальності».

Як відомо, музей «Тюрма на Лонцького» є структурним підрозділом СБУ.

Як інформував ZAXID.NET , 8 вересня у Києві представники СБУ затримали директора музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслана Забілого. Офіційною причиною затримання було названо те, що Забілий нібито збирався передати «третім особам» документи, що містили державну таємницю. У зв’язку із цим 10 вересня під стінами управління СБУ у Львівській області відбувся пікет з протестом проти «залякування істориків».

Натомість Р.Забілий запевняє, що він не працював із документами, які містять державну таємницю.

Як повідомив у коментарі ZAXID.NET екс-директор архіву СБУ Володимир В’ятрович, таким чином СБУ залякує істориків через УПА.

Водночас начальник СБУ Львівщини заперечує «переслідування істориків» через УПА.
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/