зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

16.09.10

У СБУ пояснили, для чого вилучили комп’ютери у "Тюрмі на Лонцького"

Начальник управління СБУ у Львівській області Юрій Кіцул «не може стверджувати», що серед матеріалів, вилучених у директора музею «Тюрма на Лонцького» Руслана, «тільки розсекречені документи». Про це він заявив 15 вересня під час прес-конференції у Львові.

Юрій Кіцул наголосив: "СБУ порушила кримінальну справу за фактом готування до розголошення співробітником СБУ відомостей, що становлять державну таємницю. Хотів би наголосити, що кримінальну справу порушено за фактом, а не стосовно особи. В цей момент слідчими головного слідчого управління СБУ триває розслідування кримінальної справи. Ситуація, яка склалася довкола вилучення у співробітника СБУ Руслана Забілого носія інформації СБУ розглядає виключно у площині кримінального правопорушення".

Зі слів Юрія Кіцула, Руслан Забілий як співробітник СБУ мав доступ до державної таємниці, що накладало на нього певні обмеження "і на що він погоджувався добровільно". Голова СБУ Львівщини наголосив, що законодавство накладає на громадян, які взяли на себе зобов’язання зберігати державну таємницю, певні обмеження і не допускати її розголошення.

"Коли держава накладає певні зобов’язання обмежувального характеру, за це платять додаткові кошти. Співробітник СБУ – директор музею отримував за роботу в умовах режимних обмежень додаткову грошову оплату. Щодо того, що ми перешкоджаємо працювати музею "Тюрма на Лонцького".

Самі собі ми не можемо перешкоджати працювати. Музей працює і працював у звичному режимі за виключенням двох допоміжних приміщень, які два дні були частково обмежені, щоб зберегти можливі речові докази", – зазначив Кіцул. Він нагадав, що музей перебуває на балансі і фінансування СБУ.

Він пояснив, що позавчора співробітники СБУ проводили огляд кабінетів музею, у результаті чого слідчим було вилучено два комп’ютери "для вивчення інформації". Оскільки це був саме огляд, запевняє керівник обласного управління СБУ, спеціальних санкцій на його проведення не було потрібно.

"Ці комп’ютери належать СБУ. Наразі з ними відбувається робота", – сказав Кіцул.

Водночас, Кіцул відмовився коментувати інформацію одного з журналістів про те, що на одному з цих комп’ютерів не було інвентаризаційного номера, оскільки йдеться про приватний комп’ютер працівника музею. Проте він запевнив, що комп’ютери вилучені з дотриманням всіх процесуальних вимог, а якщо там є інформація, яка не є секторною і не стосується справи, "слідчі її оцінять і повернуть в науковий підрозділ нашого музею".

Своєю чергою, начальник слідчого відділу СБУ у області Олексій Карпин сказав: "Справу розслідує центральний офіс у Києві. Наш слідчий відділ виконує тільки окремі доручення з Києва. Ми мали оглянути, чи немає документів чи копій документів, які є секретними. Ми це зробили з дотриманням процесуальних вимог… Було проведено огляд за участю працівників музею і комп’ютерних спеціалістів. Ми знайшли документи, які мають обмеження доступу. Їх вилучено".

"Музей працював і працюватиме у звичному режимі. Голова СБУ поставив мені наказ: треба зробити все, щоб музей працював. Думаю, ми його виконали", - сказав Кіцул. Він додав: "Ми з повагою ставимось до громадських діячів, які рекомендували Забілого на цю посаду, але хочемо, щоб вони поважали нашу працю і закон. Давайте дочекаємось експертизи і висновку слідчого".

Водночас, відповідаючи на запитання, чи не встановлено, що Р.Забілий мав намір передати комусь інформацію, яка може містити державну таємницю, керівник СБУ області сказав: "Я такого у виступі не говорив. Мені не відомо про такі факти". Він також уточнив: "Забілий не був затриманий СБУ, а як наш співробітник був запрошений для дачі пояснень щодо дотримання ним режиму секретності".

"Щодо матеріалів, які знаходились у Забілого, то, розсекречені матеріали не становлять державну таємницю. Але я не можу стверджувати, що на тих носіях, які він добровільно видав, є тільки розсекречені документи. Тому і слідчий виніс постанову про проведення експертизи", – сказав Кіцул. Він також зауважив, що Забілий, очевидно, порушив і сам порядок перевезення секретних документів, адже їхав у поїзді без охорони.

Разом з тим, відповідаючи на запитання, про які вилучені документи йдеться, Кіцул сказав: "Йде мова не про розсекречені документи. Оцінка того, чи відносяться вони до державної таємниці, буде здійснена в процесі розслідування кримінальної справи". Але від коментаря, чи були серед документів копії чи оригінали секретних матеріалів, він відмовився.

Окрім того, за словами Юрій Кіцула, Р.Забілий не писав заяви на звільнення.

"Він не звільнений. Де він знаходиться – мені невідомо. Ніхто його не звільняв з роботи. Якщо напише цю заяву, це будуть розглядати ті, хто його на роботу брав. Це компетенція центрального органу СБУ", – сказав він.

Як відомо, музей "Тюрма на Лонцького" є структурним підрозділом СБУ.

Як інформував ZAXID.NET , 8 вересня у Києві представниками СБУ був затриманий директор музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" Руслан Забілий. Офіційною причиною затримання було названо те, що Забілий нібито збирався передати "третім особам" документи, що містили державну таємницю. У зв’язку із цим 10 вересня під стінами управління СБУ у Львівській області відбувся пікет з протестом проти "залякування істориків".

Натомість Р.Забілий запевняє, що він не працював з документами, які містять державну таємницю.

Як повідомив у коментарі ZAXID.NET екс-директор архіву СБУ Володимир В’ятрович, таким чином СБУ залякує істориків через УПА.

Водночас, у прес-центрі Центру досліджень визвольного руху заявляють: "Представники СБУ не показали жодних санкцій на обшук. Документів, що містять "державну таємницю", не знайдено. Проте все вилучене поїхало на "додаткову експертизу" у центральний офіс СБУ. Обшуки проводили 13 вересня з 17.00 по 22.00 і 14 вересня з 9.00 по 11.00".
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: