зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

16.09.10

Експерт: Україна ще буде парламентською республікою

Політичний оглядач Віталій Портніков, коментуючи в інтерв’ю Бі-Бі-Сі Клацнути заяви про можливість розширення повноважень президента, сказав, що політичну реформу 2004 року намагаються скасувати тому, що "українська номенклатура працює в цій державі тільки для того, щоб заробляти великі гроші, а баланс це означає необхідність ділитися грішми".

На його думку, будь-які можливі зміни до Конституції будуть "тимчасовими". Пан Портніков каже, що Україні "потрібна нормальна парламентська влада з перерозподілом повноважень між регіонами".

Віктор Янукович під час інавгурації (архівне фото)

В. Портніков: Слова керівника Партії регіонів пана Єфремова щодо перемоги президентського правління є швидше віддзеркаленням його невміння сформувати думку, ніж терміном, який він хотів нам запропонувати для розгляду. Тому, що пряме президентське правління це зовсім не посилення президентських повноважень.

Ми розуміємо, що навряд чи Партія регіонів зацікавлена у запровадженні надзвичайного стану в Україні. Щодо самого посилення президентських повноважень, ну що ж, про необхідність скасування реформ 2004 року говорять з першого дня, коли її було проголосовано. Тому, що для українських політичних сил вона була небажаним компромісом. Була небажаним компромісом для Віктора Ющенка, була небажаним компромісом для Віктора Януковича, і всі ми зрозуміли, що Віктор Ющенко не скасовує ці реформи тільки тому, що в нього нема сил.

І що будь-який інший його наступник – Віктор Янукович чи Юлія Тимошенко – скасує цю конституційну реформу.

Тепер виникає питання: чому? Не тому, що Конституція погана, а тому, що українська номенклатура нездатна працювати в умовах балансу. А чому вона нездатна працювати в умовах балансу? А тому, що українська номенклатура працює в цій державі тільки для того, щоб заробляти великі гроші, а баланс це означає необхідність ділитися грішми.

Бі-Бі-Сі: В оточенні президента Януковича і серед чільних керівників Партії регіонів і Адміністрації президента неодноразово лунали заяви про те, що насправді у Віктора Януковича повноважень більше ніж достатньо. Особливо, в умовах існування пропрезидентської парламентської більшості. Тому, в принципі, і не треба більше.

В. Портніков: Це теж умовно. По-перше, у Януковича дійсно достатньо повноважень, але в самій Партії регіонів іде серйозна боротьба за контроль фінансових джерел. Для чого ці люди приходили до власті? Щоб мати цей контроль. І якщо Янукович отримає більше повноважень, тоді контролювати всі ці фінансові джерела буде тільки він, а також особи, наближені до Адміністрації президента.

По-друге, є завжди небезпека – і вони можуть цього побоюватись, - що незважаючи на впевненість у тому, що Партія регіонів прийшла до влади в Україні назавжди, вона може скласти цю владу вже на майбутніх парламентських виборах. І тоді президенту Януковичу доведеться поділитися контролем фінансових джерел з тими, хто прийде до влади. А це небажано, бо, звичайно, жодна людина не хоче віддавати якійсь іншій людині гроші.

І здається, що ця інша людина – це прем’єр-міністр України. Ми це бачили на прикладі взаємин Віктора Ющенка і Юлії Тимошенко. І тому, невеличке оточення Януковича хоче перестрахуватися, і закликає нас сприймати Україну не як державу, якою вона не стала за 19 років своєї незалежності, а як акціонерне товариство, в якому одна частина людей просто перерозподіляє гроші іншій і на цьому багатіє. З її точки зору, підходи на децентрування всіх фінансових потоків у одному єдиному кабінеті, є досить вдалим виходом для тих людей, які отримали президентську владу і кабінети в Адміністрації Віктора Януковича.

Бі-Бі-Сі: Чому, на вашу думку, взагалі подібні розмови ведуться саме зараз, коли до місцевих виборів залишається не так багато часу, кампанія виборча набирає обертів? Чи в Партії регіонів побоюються можливої невдачі на виборах?

В. Портніков: Я думаю, що Партія регіонів усвідомлює, що зараз рейтинг цієї політичної формації не такий, який він був раніше. І звичайно, хочуть, щоб виборці зацікавилися цією партією як силою, яка готова встановити порядок у державі. Але я не представляв би ці речі одна за одною, місцеві вибори – це одна історія, а необхідність змін Конституції – це зовсім інша історія, яка тягнеться, я повторюю, бодай 6 років.

Бі-Бі-Сі: На вашу думку, чи насправді до кінця поточного року, якщо інтенсивність цих заяв про потребу чи скасування політреформи 2004-го чи запровадження змін до Конституції, ми побачимо ці зміни?

В. Портніков: Я не можу цього сказати тому, що мені важко зараз собі уявити, яка боротьба буде після місцевих виборів. Тому, що якщо, як ви кажете, Партія регіонів невдало виступить на цих місцевих виборах, це може призвести до серйозної зміни можливостей серед її лідерів ідо зміни кланів на чолі цієї партії. І інші клани, які прийдуть до керівництва партією, можуть інакше дивитись на ситуацію, ніж ті, хто знаходиться при владі сьогодні. Це теж треба усвідомлювати.

Однак треба сказати про інше.Якими не були би зміни української Конституції зараз, вони є тимчасовими. Україна ще буде парламентською республікою. Тому, потрібний вождь, якійсь лідер, який буде вести всіх на праведний бій у політичному сенсі слова. Їм потрібні, так би мовити крадії номер один, які будуть ці гроші акумулювати в тому кабінеті і набивати німі свої сейфи. Все це не потрібно Україні.

Україні потрібна нормальна парламентська влада з перерозподілом повноважень між регіонами, які будуть усвідомлювати, якими є політичні, етнічні, мовні інтереси населення із збільшенням ролі місцевого самоврядування. Вся інша схема керування Україною призведе до хаосу, до краху і до необхідності повертання до того, про що ми зараз говоримо.

З паном Портніковим розмовляв Фідель Павленко.

Підписатися на нові дописи
підписатися на RSSRSS   зафоловити у Твіттеріtwitter
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: