зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

10.06.10

У Росії та Польщі синхронно активізуються антиукраїнські сили, – звернення

20-22 червня у Вроцлавському університеті заплановано проведення міжнародної науково-історичної конференції на тему " Історична правда а правда політична у наукових дослідженнях. Приклад людовбивства на кресах Південної Польщі в роках 1939-1946". З цього приводу Львівське обласне відділення Всеукраїнського об'єднання ветеранів надіслало відкритого листа ректору Вроцлавського університету, у якому наголошується: «Як тільки українська нація попадає у якусь біду, чомусь синхронно активізуються антиукраїнські сили як у Росії, так і братній Польщі».

Про це повідомив: заступник голови ЛОВ ВОВ, професор Степан Трохимчук.

Зокрема, у листі йдеться:

"Вельмишановний Пане Ректоре!

Львівське обласне відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів, яке нараховує понад 80 000 членів, занепокоєне зростанням антиукраїнських акцій т.з. кресов’яків, інспірованих спецслужбами Росії. Як тільки українська нація попадає у якусь біду, чомусь синхронно активізуються антиукраїнські сили як у Росії, так і братній Польщі. Прикладом такої акції є запланована на 20-22 червня конференція у Вашому університеті під назвою "Історична правда а правда політична у наукових дослідженнях. Приклад людовбивства на кресах Південної Польщі в роках 1939-1946". Цікаво, чому Волинь і Галичину віднесено по Південної Польщі?

Ми стверджуємо, що Волинь і Галичина в 1939-1946 роках юридично і фактично були в складі УРСР, а не Польської держави, а тим більше її кресами. І ОУН та УПА діяли на українських етнічних землях, а 27 Дивізія Армії Крайової діяла не на польських землях, а на українських. Це теж факт. І те, що дивізія "Галичина" не брала участі у братовбивчій війні українців і поляків на Волині, теж факт. Але комусь з кресов’яків хочеться всіх нас зробити різунами, включаючи Степана Бандеру, який у 1941-44 роках перебував у німецькому концтаборі.

Чомусь польська сторона, історики і політики, намагаються вину за українсько-польську різанину на Волині покласти лише на українців, не шукають і не подають більш глибинних історичних причин. У боротьбі двох народів найбільша вина лежить на загарбникові, а не на його жертві. Коли з допомогою Антанти і в союзі з більшовицькою Росією Польща окупувала Галичину і Волинь, то вона отримала від Наради Амбасадорів Антанти певні вимоги у ставленні її до окупованих теренів. Але Польща за міжвоєнний час не виконала жодної з вимог (!!!) Наради Амбасадорів. Якби Польща надала автономію українським землям, сприяла розвитку шкільництва, вищої освіти, культури, економіки корінного населення, то ніколи не було б ні ОУН, ні УПА і ніколи б Польща не була окупована гітлерівською Німеччиною і сталінською Росією. Це теж факт. А ми ж отримали лише політику насильницької полонізації та окатоличення українського населення, політику пацифікації, санації тощо. Кресров’яки-осадніки, а їх було поселено на українських землях аж 70 000 родин, були справжніми панами над українцями, отримали родючі землі, підтримку держави, пільги, кредити, а українці знемагали під податковим тягарем і насильством чужої для них влади. Так що форми боротьби українців за свої права і незалежність диктував окупант. Так завжди було в історії.

Нас як греко-католиків обурює той факт, що деякі діячі польської католицької церкви, на угоду Москві, намагаються розпалити конфлікт і ворожнечу між нашими церквами. Ксьондзи Т. Ісакович-Залєскі, А. Зємба називають Митрополита Андрея Шептицького, який під час війни порятував життя сотням поляків, жидів, українців та іншим мешканцям краю, етновбивцею, пособником нацистів та іншими лайливими епітетами. Вони діють це за порадами російських спецслужб, які вміло координують антиукраїнські акції у всьому світі, які намагаються посварити католиків з греко-католиками. З цього приводу ми скеровуємо нашу скаргу на цих польських священнослужителів до його Святості Папи Римського Бенедикта ХУІ.

Дуже прикро, що такий антиукраїнський шабаш відбувається в шанованому у світі Вроцлавському університеті, де замість правди і слів примирення буде лунати брехня, прокльони, несамовита лайка, провокації, богохульство.

Ми глибоко впевнені, що здорові політичні та громадські сили наших держав знайдуть потребу і мужність подолати ці прикрі стереотипи, будуть брататися і співпрацювати на користь наших народів, а не спецслужб. Ми молимо Бога, щоб трагедії Волині і Катині ніколи не повторилися, щоб Всевишній послав нам усвідомлення порозуміння і співпраці, а не ворожнечу і недовір’я"

Спостерігачі: У школи повертається корупція

Громадські спостерігачі зазначають про зростання корупції в школі. На їхню думку, це викликано тим, що Кабмін надав абітурієнтам можливість складати вступні іспити без зовнішнього незалежного оцінювання, повідомляє Deutsche Welle.

Громадське спостереження було організовано в майже 1,5 тис. пунктах тестування у всіх регіонах України. Спостерігачі зауважили, що адміністрації пунктів тестування працювали якісно і жорстко дотримувалися спеціальних процедур.

Водночас, спостерігачі зазначають, що різке зростання кількості золотих медалістів цього року свідчить про можливі корупційні стимули шкільних вчителів.

Це відбулося після того, як новий уряд ввів норму про вступ у ВНЗ не тільки за результатами зовнішнього незалежного оцінювання, як це було останні три роки, а й шляхом здачі вступних іспитів, сказала Deutsche Welle керівник проектів Комітету виборців України Наталія Лінник. "Вводити таке нововведення цього року всього за два місяці до тестування було просто некоректно. Було зрозуміло, що звичайними заходами випускники не можуть виправити те становище, яке вони запустили протягом останніх трьох років", - зазначила Лінник.

Крім того, дозвіл на здачу вступних іспитів може спричинити для держави втрату до восьми мільйонів гривень. Як зазначила голова правління громадянської мережі Опора Ольга Айвазовська, цього року 12% абітурієнтів, які раніше заявляли про свою участь в тестах, не прийшли здавати зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури через зміни умов прийому абітурієнтів, "оскільки значній категорії осіб надано право вступати без зовнішнього незалежного оцінювання".

Обидві громадські організації пообіцяли організувати спостереження за вступною кампанією і складанням вступних іспитів до вузів. Для цього Комітет виборців має намір скерувати близько 60 довготермінових спостерігачів для роботи разом з приймальною комісією та абітурієнтами.

Патріарх Кирило просить київську владу перейменувати вулицю Мазепи

Глава Російської православної церкви патріарх Кирило просить київських чиновників перейменувати вулицю Івана Мазепи на Лаврську.

Про це на засіданні Київради з питань і туризму повідомив заступник голови КМДА Віталій Журавський.

Тим часом, супротивники цієї ініціативи готуються до активних протестів у випадку, якщо це питання буде розглядатися.

"Плазування деяких депутатів перед іноземцями принижує гідність українців", - заявив голова осередку Київської міської організації Української народної партії (УНП) Володимир Шовкошитний.

За його словами, "комісія відмовилася ухвалити рішення для винесення відповідного питання на сесію Київради".

На думку політика, "проект документа взагалі не повинен був би розглядатися на засіданні комісії Київради з питань культури, оскільки його попередньо не розглядала комісія з перейменування при КМДА".

Нагадаємо, раніше вулиця носила назву Січневого повстання, проте в 2007 році була перейменована на вулицю Івана Мазепи.

Угорський парламент прирівняв злочини комуністів до Голокосту

Угорський парламент прирівняв злочини комуністів до Голокосту і заборонив заперечувати їх під загрозою тюремного ув’язнення.

Як повідомляє «Кореспондент», відповідна поправка до кримінального кодексу була прийнята Вищим законодавчим органом Угорщини більшістю голосів представників правлячої правоконсервативної партії ФІДЕС.

Тим, хто насмілиться заперечувати ці злочини, ставити їх під сумнів або принижувати ступінь їх серйозності, тепер загрожує позбавлення волі на строк від одного року до трьох років.

Севастопольська влада закидає військовим журналістам «пропаганду українського націоналізму»

Севастополь – Керівництво Севастопольської міської державної адміністрації вимагає від Міністерства оборони України звільнення начальника телерадіокомпанії ВМС України «Бриз» Мирослава Мамчака. Про це повідомив Громадський комітет «Український Севастополь».

Нова севастопольська влада закидає військовим журналістам «пропаганду українського націоналізму» і «розпалювання ворожнечі до братнього російського народу».

ТРК «Бриз» – єдина подібна військова структура в Україні. Зважаючи на складність і важливість Севастопольського регіону, її заснували майже одночасно з ВМС України – у 1992 році. В 1994 році радіо «Бриз» вперше вийшло в ефір, згодом розпочалося телевізійне мовлення.

Як передає «Радіо Свобода», від самого початку цю телерадіокомпанію очолював військовий журналіст, капітан першого рангу Мирослав Мамчак. Він її, фактично, і створив. Кілька років тому він пішов з військової служби у відставку, але продовжив керувати «Бризом» – єдиним в регіоні переважно україномовним інформаційним ресурсом.

Хоча політичні позиції в ефірі «Бризу» звучали різні, військові журналісти у непростій громадсько-політичній ситуації Севастополя незмінно відстоювали інтереси українського флоту, євроатлантичної інтеграції і цілісності України. Саме через це Мирославу Мамчакові неодноразово погрожували екстремісти, а радикальні політики вимагали навіть його депортації із Севастополя.

За даними Громадського комітету «Український Севастополь», наприкінці квітня новопризначений глава Севастопольської міськдержадміністрації Валерій Саратов направив міністрові оборони України адміралу Михайлові Єжелю листа з різкою критикою редакційної політики «Бризу» і з вимогою звільнити його керівника. Причина, на думку координатора «Українського Севастополя» Миколи Владзимирського, в тому, що в ефірі цієї ТРК звучали різні думки, в тому числі і критичні, зокрема щодо «харківських угод», а також стосовно дій російських військових у Севастополі, які часто порушували попередні угоди і чинне законодавство України.

Мені не вдалося отримати коментар від самого Валерія Саратова, а керівник відділу у справах преси та інформації адміністрації Олександр Скворцов теж уник відповіді. «Я боюся, що ми не можемо ні підтвердити, ні спростувати цю інформацію», – сказав він.

Разом з тим, джерела Радіо Свобода в Севастопольській міськдержадміністрації неофіційно не тільки підтверджують, що такий лист за підписом її голови справді був відправлений до Міноборони України, але й стверджують, що телеграма Валерія Саратова з вимогою звільнення ще одного медіа-керівника – директора Севастопольської державної регіональної телерадіокомпанії Олександра Скрипниченка – теж пішла до Києва.

Водночас лідер «Російського блоку», депутат Геннадій Басов, який входить до депутатської більшості Севастопольської міськради, заявив, що разом із однопартійцями давно вимагав звільнення Мирослава Мамчака. «Мамчака необхідно звільнити. Чим швидше, тим краще. Тому що за державні гроші телерадіокомпанія «Бриз» не може бути рупором українського націоналізму. Треба обирати: або це телебачення українських ВМС, або це рупор певної політичної пропаганди», – сказав депутат Севастопольської міськради Геннадій Басов.

У Департаменті преси та інформації Міноборони кореспондентові Радіо Свобода порекомендували надіслати письмовий запит, що я і зробив за електронною адресою, вказаною на офіційному сайті Міністерства. Втім, відповідь працівники Департаменту пообіцяли дати тільки наступного дня. Сам же капітан першого рангу запасу Мирослав Мамчак від коментарів відмовляється «з етичних міркувань».

Кличко вимагає відставки Табачника

Партія УДАР, лідером якої є Віталій Кличко, вимагає відставки Дмитра Табачника з посади міністра освіти у зв’язку з його однобічним трактуванням української історії та її бажаним висвітленням у нових шкільних підручниках. Про це заявив лідер партії УДАР Віталій Кличко.

За його словами, особисті погляди Дмитра Табачника на історію несумісні з посадою високого державного діяча, оскільки не лише продовжують політику розколювання країни, а й руйнують базові основи єдиної української державності.

«Безпрецедентним є той факт, що курс «на розкол» впроваджується в державну політику у сфері освіти. Точка зору одного міністра пропонується як точка зору всієї державної системи освіти. Ми вважаємо, що такі важливі історичні питання мають бути частиною процесу консолідації суспільної свідомості, а не її розколювання», – наголосив Віталій Кличко.

«Європейський досвід свідчить, що пошук історичної правди не може перебувати у площині будь-якої ідеології, – вважає Кличко. – Політичний діяч має спрямовувати свою роботу в напрямі суспільного порозуміння та єднання. На жаль, нинішній міністр освіти шукає лише власну правду поза інтересами українського суспільства».

«У своєму прагненні нав’язати власну історичну істину Дмитро Табачник дійшов до відвертої ксенофобії та шовінізму у відношенні до частини українського народу. Натякаючи на те, що в останні роки українські підручники історії створювалися не з позицій цивілізованого європейця, а «представника «маленького, але гордого», загубленого в горах племені», міністр Табачник переходить межу дозволеного. Така позиція головного освітянина країни, без сумніву, руйнує довіру і повагу до України в світі», – заявив лідер партії УДАР, пише «Обком».

«Звільнення такої одіозної особи з посади високого державного службовця має припинити поділ українського суспільства, відновити конституційні засади державної політики в сфері науки та освіти та продемонструвати українському суспільству, що Президент виступає за єдність і стабільність України», – переконаний Кличко.

Волинські депутати голосуватимуть проти Сталіна

Постійна комісія Волинської обласної ради з питань молодіжної політики, спорту та туризму підтримала звернення депутатів Чернівецької облради щодо заборони встановлення в Україні пам’ятників лідерам тоталітарного режиму. Рішення комісія прийняла під час свого засідання 9 червня, – інформує власкор ЗІКу.

У тексті звернення буковинські депутати висловлюють «глибоке обурення щодо факту встановлення пам’ятника катові народів Й.Сталіну (Джугашвілі) в місті Запоріжжя».

«Вважаємо події у Запоріжжі спланованою провокацією, спрямованою на дестабілізацію українського суспільства та відвертим збиткуванням над національною пам’яттю про мільйони невинно убієнних наших співвітчизників», – йдеться у документі.

Тому депутати Чернівецької облради закликають Президента України Віктора Януковича, голову Верховної Ради України Володимира Литвина та інші обласні ради ініціювати прийняття рішень на законодавчому рівні про заборону вшанування у будь-якій формі Сталіна в Україні та запровадження за порушення такої заборони кримінальної відповідальності.

«Молодіжна» комісія Волиньради рекомендувала депутатам підтримати під час сесії таке звернення буковинських колег.

Могильов заявляє, що про відсидку Чорновола говорив як приватна особа

Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує парламенту відхилити проект постанови про звільнення Анатолія МОГИЛЬОВА з посади міністра внутрішніх справ України.

Як повідомили УНІАН в Інформаційному управлінні Апарату Верховної Ради, народний депутат Борис ТАРАСЮК, представляючи проект постанови, зазначив, що політико-правовими підставами для розгляду питання про звільнення А.МОГИЛЬОВА з посади міністра внутрішніх справ є жорстка реакція з боку МВС на чисельні мітинги опозиції, а також його висловлювання щодо відбування покарання за кримінальною статтею лідера Народного Руху України В’ячеслава Чорновола і виправдовування злочинів сталінського режиму - депортацію у період з 1941 по 1944 роки кримських татар з місць їх постійного проживання на території України.

Б.ТАРАСЮК наголосив, що подальше перебування А.МОГИЛЬОВА на посаді міністра внутрішніх справ України є загрозою для демократичного розвитку держави та несумісне з тими моральними якостями, яким має відповідати особа, яка обіймає зазначену посаду.

А.МОГИЛЬОВ спростував звинувачення авторів проекту постанови. Він зазначив, що висловлювався щодо відбування покарання за кримінальною статтею В.Чорновола та начебто виправдовув депортацію у період з 1941 по 1944 роки кримських татар як приватна особа. Що ж до дій працівників міліції, які нібито "утискають представників опозицій під час проведення мітингів", то, за його словами, "міліція діяла в межах закону".

Члени комітету ВР під час обговорення зауважували, що це питання потрібно розглядати не з політичної точки зору, а в першу чергу з професійної. Народні депутати не побачили у діях міністра внутрішніх справ та його підлеглих порушень чинного закону, йдеться у повідомленні.

Парламентарії також зазначали, що висловлювання А.МОГИЛЬОВА до його призначення на посаду міністра внутрішніх справ є висловлюваннями приватної особи, на яку вона згідно із законом має право.

Члени комітету ВР більшістю голосів прийняли рішення відхилити проект постанови.

100 днів дрейфування Януковича в бік Москви

Через сто днів після президентських виборів 2010 року в Україні оселились дві примари: перша – це злий дух відновлення авторитаризму, інша – неспокійний привид імперських прагнень Росії.

Мільйони українських патріотів з тривогою спостерігали за тим, як російські солдати крокували київським Майданом, серцем Помаранчевої революції, під час святкування перемоги Радянського Союзу у Другій світовій війні. Севастополь, перлина Чорного моря, був відданий як база російському флоту аж до 2042 року. Кремлівські правителі зустрічаються з представниками адміністрації президента Віктора Януковича чи не щотижня, так, ніби Україна стала російською провінцією.

Можливо, цього варто було очікувати. Три місяці тому половина українських виборців віддала свої голоси за Януковича, який пообіцяв відродити «втрачену» дружбу з потужним північним сусідом України. Однак, друга половина країни не обирала цей шлях. Сьогодні вони з усіх сил намагаються захистити власну ідентичність як українців та врятувати демократію, яка тільки-но оперилась. Результат цієї боротьби може визначити майбутнє Європи на довгі роки.

Стрімкий рух до об’єднання з Росією відбувався на наших очах та майже за одну ніч. Коли Янукович здійснив свій перший закордонний візит до Брюсселя, його прийняли там тепло. Президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу стояв поряд з ним та заявив, що міцніші зв’язки між Європейським Союзом та Україною є в фундаментальних інтересах обох сторін. Янукович також проголосив, що європейська інтеграція є ключовим пріоритетом його зовнішньої політики. На початку квітня його вітали у Вашингтоні як обраного демократичним шляхом лідера суверенної країни. Сенсаційна обіцянка українського президента відмовитись від високозбагаченого урану зробила його зіркою ядерного саміту.

Багато з нас, хто були свідками його виступу перед бізнесовою спільнотою в готелі «Віллард» у Вашингтоні, були приємно вражені його відвертою розмовою та обіцянками майбутніх реформ, стабільності й економічного розвитку. Ніхто не міг передбачити, що лише через декілька днів новообраний лідер України підтримає заперечення Росією історичного факту Голодомору як геноциду українського народу, організованого сталінським режимом. Це звело нанівець кілька років зусиль попередньої адміністрації, присвячених ретельним дослідженням засекречених архівів та бесідам з людьми, що вижили в цій трагедії та раніше боялись говорити про неї вголос.

Наступна приголомшлива тенденція підтвердила, що новий президент України схильний до авторитарного стилю правління. Наприкінці квітня без жодних пояснень або публічних обговорень Янукович підписав угоду з Президентом Медведєвим, якою російському Чорноморському флоту дозволили залишитись на українській території ще на 32 роки. Безсоромно знехтувавши Конституцією України, яка забороняє базування іноземних збройних сил на українській землі, та проігнорувавши широкі протести громадськості, Янукович проштовхнув цю угоду через парламент. Подальші кулачні бійки та кидання яєць показали телевізійні канали по всьому світу як ще один кумедний випадок в процесі законотворення в Україні. Насправді ж, це стало відчайдушною спробою маргіналізованої та безправної опозиції опиратись грубому натиску влади.

З тією ж наполегливістю та швидкістю Янукович запровадив «реформи» в інших сферах. Він відклав на невизначений термін місцеві вибори та розпустив національну комісію з утвердження свободи слова. Його уряд обговорював можливість скасування вимоги про озвучення іноземних фільмів українською мовою та відмінив обов’язкові іспити з української мови в університетах; ці кроки можна розглядати тільки як спроби принизити державну українську мову та зростаючу національну ідентичність на користь російськомовної пострадянської культури, яка є більш піддатливою до авторитаризму, що відроджується.

Головний здобуток Помаранчевої революції - свобода слова - стала наступною жертвою. Спроби уряду Януковича запровадити цензуру та контроль над ЗМІ викликали протест з боку українських журналістів та організацій із захисту свободи слова по всьому світу. Сьогодні з’являється все більше свідчень того, що СБУ уважно слідкує за потенційними джерелами опозиційних настроїв серед журналістів та студентів вищих навчальних закладів.

Такий розвиток подій повинен викликати занепокоєння на Заході, оскільки Росія може змусити поступливу Україну об’єднати свої стратегічні галузі промисловості і навіть піти далі, інтегруючи свою найбільшу газову кампанію з Газпромом. Лідери в Європі та США можуть прокинутися якось вранці та побачити нові реалії, в яких потужні енергетичні ресурси України та її основні галузі промисловості знову контролюються Кремлем. Безумовно, нещодавнє втручання Росії у внутрішні події у Білорусі, Азербайджані, Грузії та Киргизстані демонструє, що такий план є справжньою метою команди Путіна-Медвєдєва.

Однак, ще не все втрачено. Україна все ще має енергійне громадянське суспільство, відносно вільні ЗМІ та деякі демократичні інституції. Сьогодні ці групи стежать за зловживаннями уряду та намагаються чинити опір, сподіваючись, що Україна все ще може стати цивілізованою європейською державою. Але демократичним силам в Україні потрібна допомога.

Фінансова підтримка міжнародних інституцій, таких як МВФ, та угода про зону вільної торгівлі з ЄС повинні бути надані тільки за умови, що новий уряд пообіцяє здійснити серйозні економічні та соціальні реформи, запровадити верховенство права та захистити свободу слова.

Збереження демократичної та незалежної України має вирішальне значення для ширшого регіону. Як сказав Збігнєв Бжезинський, імперські амбіції Росії не зможуть бути реалізовані повною мірою без контролю над Україною. Багато російських демократів, яких переслідують у власній країні, вважають, що найкращим шляхом для запровадження демократії в Росії є її виживання та процвітання в Україні. Але якщо Захід не змусить новий уряд тримати своє слово, Україна може знову повернутись до сфери впливу Росії і буде втрачена для демократичного світу на багато років, як вже траплялось в минулому.

Мирослава Гонгадзе – журналістка Голосу Америки; погляди, висловлені тут, є її власними.
Надя Дюк – віце-президент Національного фонду за демократію
The Wall Street Journal

Профспілка заявляє про встановлення владою тотального контролю над ЗМІ

Глава Незалежної медіа профспілки Роман Скрипін заявляє про встановлення тотального контролю над українськими телеканалами. Про це він сказав, коментуючи рішення суду, згідно з яким були відібрані частоти "5 каналу" і телеканалу ТВi.

За інформацією "Deutsche Welle", Р.Скрипін вважає, що у виниклій ситуації в наяності конфлікт інтересів глави СБУ Валерія Хорошковського. "Це найбільша медіагрупа (холдинг U.A. Inter Media Group), яка бере понад 30% телеринку. А його дружина формально керує цим всім. Тут є суперечність інтересів", - сказав він.

Глава Незалежної медіа профспілки Р.Скрипін песимістично поставився до подальшої долі українських телеканалів, оскільки, за його словами, в Україну повертається монополізація телепростору. Він також вважає нереальним створення нових альтернативних телеканалів в Україні. "Створення нового телеканалу вимагає інвестицій. Але навіщо вони, якщо немає змоги розповсюджувати сигнал? Нам рухатися по шляху Білорусі? Коли ведеться мовлення з Варшави через супутник, адже такий телеканал буде дивитися тільки обмежена аудиторія", - констатує Р. Скрипін.

Нагадаємо, Окружний адміністративний суд Києва задовольнив вимоги групи телеканалів "Інтер", оскарживши рішення Нацради з питань телебачення і радіомовлення від 27 січня 2010 року про виділення частот на мовлення двом телеканалам - "5 каналу" і "ТВі".

Гендиректор "TBi" Микола Княжицький і гендиректор "5 каналу" Іван Адамчук заявили, що канали хочуть повністю закрити.

Як відомо, В.Хорошковський очолює наглядову раду U.A. Inter Media Group, до якої належить цілий ряд активів. Зокрема телеканал "Інтер", "Ентер Фільм", "Ентер Музика", телеканал "НТН", К1, К2, "Мегаспорт" і інформагентство "Українські Новини".

Раніше редакційна рада "5 каналу" оприлюднила відкритий лист до В.Януковича, в якому звинуватила В.Хорошковського як власника медіа-холдингу U.A. Inter Media Group, у спробі знищити "5 канал" за допомогою скасування судом рішення конкурсу про виділення частот від 27 січня 2010 року. Глава СБУ В.Хорошковський назвав усі обвинувачення на свою адресу "потоком брехні", - проблема покладена в юридичній площині.

За участь в акції "Стоп цензурі!" звільняють?

Після трьох років роботи заступник головного редактора з редакційних питань "Незалежного телеканалу Севастополя" Тамара Акіменко написала заяву про звільнення "за власним бажанням" після розмови з керівництвом каналу, де їй сказали, що з учасником акції "Стоп цензурі!" телеканал працювати не може.

За інформацією видання "Телекритика", Т.Акіменко заявила: "У третій декаді травня я перебувала у відпустці і уважно відстежувала ситуацію навколо руху "Стоп цензурі!". Прохання додати мій підпис відіслала 24 травня. Після цього співробітники телеканалу повідомили, що мені має бути розмова з керівництвом. Першого червня, коли я вийшла на роботу, директор (директор і головний редактор НТС Дмитро Жуков, - ред.) викликав мене і спитав: "Томо, з ким ти борешся? Навіщо ти поставила підпис?". Я пояснила, що борюся не "з кимось", а проти цензури. Мені сказали, що ми так працювати не зможемо. Після цього я написала заяву за власним бажанням з формулюванням, що вважаю неприйнятним працювати за "темниками".

Власниця НТС Олена Баженова наголосила, що Т.Акіменко написала заяву про звільнення за власним бажанням, але за роз'ясненнями запропонувала звернутися до главреда НТС Д.Жукова. У редакції НТС повідомили, що до кінця червня він перебував у відпустці.

Нагадаємо, всеукраїнський рух "Стоп цензурі!" організовано українськими журналістами, які виступають проти будь-якого тиску на ЗМІ з боку власників медіа, влади або політиків.

У Львові встановили календар, що лічить дні до "пенсії" Януковича

9 червня, у Львові на «політичній клумбі», що неподалік пам’ятника Тарасу Шевченкові, представники УРП провели акцію протесту, в межах якої встановили відривний вікторіанський календар, що лічить дні до 60-ліття Віктора Януковича.

"Ми урочисто відкриваємо відривний перекидний календар для Віктора Януковича. Ми наголошуємо, що сьогодні у нас на календарі 9 червня, рівно за 30 днів Віктору Федоровичу Януковичу виповнюється 60 років. Згідно з законом Про пенсійне забезпечення вік виходу на пенсію для чоловіків складає 60 років, згідно з законом про державну службу вік виходу на пенсію для чоловіків-держслужбовців складає 60 років. Ми наголошуємо на тому, що Президент України, як державний службовець найвищого рангу також підпадає під ці закони", - зазначив заступник голови УРП, депутат Львівської облради Ростислав Новоженець.

Календар містить 31 сторінку, де позначено дні від 9 червня до 9 липня, щодня представники УРП обіцяють відривати по одній сторінці. На останній сторінці календаря написано: "Януковичу 60 років. З днем народження, Вікторе Федоровичу, час на пенсію".

"Неодноразово Віктор Янукович наголошував на тому, що наведе в країні порядок, тож президентові, як гаранту дотримання Конституції та чинного законодавства, передусім потрібно починати з себе. Отже за 30 днів, 6 липня, після привітання у вигляді яєць, чортополоху та інших речей, Янукович повинен піти на заслужений чи незаслужений відпочинок", - зазначив Ростислав Новоженець.

Стенд з однією сторінкою календаря стоятиме на "клумбі" цілодобово, щодня сторінки змінюватимуть, аби уникнути вандалізму, як це у свій час трапилось з портретом Георгія Гонгадзе, встановленому на цьому ж місці. "9 липня ми проведемо ще одну акцію, аби нагадати громадськості, що найвищий посадовець держави досягнув пенсійного віку. Ми будемо тримати це на контролі і наголошувати на цих датах", - зазначив Ростислав Новоженець.