зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

10.06.10

У Росії та Польщі синхронно активізуються антиукраїнські сили, – звернення

20-22 червня у Вроцлавському університеті заплановано проведення міжнародної науково-історичної конференції на тему " Історична правда а правда політична у наукових дослідженнях. Приклад людовбивства на кресах Південної Польщі в роках 1939-1946". З цього приводу Львівське обласне відділення Всеукраїнського об'єднання ветеранів надіслало відкритого листа ректору Вроцлавського університету, у якому наголошується: «Як тільки українська нація попадає у якусь біду, чомусь синхронно активізуються антиукраїнські сили як у Росії, так і братній Польщі».

Про це повідомив: заступник голови ЛОВ ВОВ, професор Степан Трохимчук.

Зокрема, у листі йдеться:

"Вельмишановний Пане Ректоре!

Львівське обласне відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів, яке нараховує понад 80 000 членів, занепокоєне зростанням антиукраїнських акцій т.з. кресов’яків, інспірованих спецслужбами Росії. Як тільки українська нація попадає у якусь біду, чомусь синхронно активізуються антиукраїнські сили як у Росії, так і братній Польщі. Прикладом такої акції є запланована на 20-22 червня конференція у Вашому університеті під назвою "Історична правда а правда політична у наукових дослідженнях. Приклад людовбивства на кресах Південної Польщі в роках 1939-1946". Цікаво, чому Волинь і Галичину віднесено по Південної Польщі?

Ми стверджуємо, що Волинь і Галичина в 1939-1946 роках юридично і фактично були в складі УРСР, а не Польської держави, а тим більше її кресами. І ОУН та УПА діяли на українських етнічних землях, а 27 Дивізія Армії Крайової діяла не на польських землях, а на українських. Це теж факт. І те, що дивізія "Галичина" не брала участі у братовбивчій війні українців і поляків на Волині, теж факт. Але комусь з кресов’яків хочеться всіх нас зробити різунами, включаючи Степана Бандеру, який у 1941-44 роках перебував у німецькому концтаборі.

Чомусь польська сторона, історики і політики, намагаються вину за українсько-польську різанину на Волині покласти лише на українців, не шукають і не подають більш глибинних історичних причин. У боротьбі двох народів найбільша вина лежить на загарбникові, а не на його жертві. Коли з допомогою Антанти і в союзі з більшовицькою Росією Польща окупувала Галичину і Волинь, то вона отримала від Наради Амбасадорів Антанти певні вимоги у ставленні її до окупованих теренів. Але Польща за міжвоєнний час не виконала жодної з вимог (!!!) Наради Амбасадорів. Якби Польща надала автономію українським землям, сприяла розвитку шкільництва, вищої освіти, культури, економіки корінного населення, то ніколи не було б ні ОУН, ні УПА і ніколи б Польща не була окупована гітлерівською Німеччиною і сталінською Росією. Це теж факт. А ми ж отримали лише політику насильницької полонізації та окатоличення українського населення, політику пацифікації, санації тощо. Кресров’яки-осадніки, а їх було поселено на українських землях аж 70 000 родин, були справжніми панами над українцями, отримали родючі землі, підтримку держави, пільги, кредити, а українці знемагали під податковим тягарем і насильством чужої для них влади. Так що форми боротьби українців за свої права і незалежність диктував окупант. Так завжди було в історії.

Нас як греко-католиків обурює той факт, що деякі діячі польської католицької церкви, на угоду Москві, намагаються розпалити конфлікт і ворожнечу між нашими церквами. Ксьондзи Т. Ісакович-Залєскі, А. Зємба називають Митрополита Андрея Шептицького, який під час війни порятував життя сотням поляків, жидів, українців та іншим мешканцям краю, етновбивцею, пособником нацистів та іншими лайливими епітетами. Вони діють це за порадами російських спецслужб, які вміло координують антиукраїнські акції у всьому світі, які намагаються посварити католиків з греко-католиками. З цього приводу ми скеровуємо нашу скаргу на цих польських священнослужителів до його Святості Папи Римського Бенедикта ХУІ.

Дуже прикро, що такий антиукраїнський шабаш відбувається в шанованому у світі Вроцлавському університеті, де замість правди і слів примирення буде лунати брехня, прокльони, несамовита лайка, провокації, богохульство.

Ми глибоко впевнені, що здорові політичні та громадські сили наших держав знайдуть потребу і мужність подолати ці прикрі стереотипи, будуть брататися і співпрацювати на користь наших народів, а не спецслужб. Ми молимо Бога, щоб трагедії Волині і Катині ніколи не повторилися, щоб Всевишній послав нам усвідомлення порозуміння і співпраці, а не ворожнечу і недовір’я"