зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

04.06.10

Квебек визнав Голодомор геноцидом українців

Депутати Національної асамблеї Квебеку учора одноголосно прийняли законопроект щодо визнання Голодомору 1932-1933 рp. геноцидом українського народу та проголосили День пам`яті жертв Голодомору.

Про це УНІАН повідомили у Конгресі українців Канади, зазначивши, що відповідне рішення парламент цієї канадської провінції прийняв 3 червня.

Закон визначає Голодомор «актом геноциду українського народу в Україні 1932-1933 рр., жертвами якого стали мільйони українців. Голод був штучно створений радянським режимом Йосипа Сталіна, щоб знищити прагнення українського народу до побудови вільної та незалежної Української держави».

Законом кожну четверту суботу листопада встановлено як День пам`яті жертв Голодомору.
Як зазначили в Конгресі українців Канади, цей закон є продовженням законодавчих актів щодо Голодомору, таких як указу Президента України від 1998 року, який було схвалено Верховною Радою України у 2006 році; закону про Голодомор, який одностайно був прийнятий Парламентом Канади у 2008 році, а також відповідних актів, які були прийняті законодавчими зборами провінцій: Альберта, Саскачеван, Манітова та Онтаріо і визнавали Голодомор 1932-1933 рр. геноцидом українського народу.

«Ми дуже цінуємо роботу депутатів Національної асамблеї Квебеку, згідно з якою трагедія Голодомору вже визнана на високому рівні, що тим самим пролито світло на чорні плями в історії Радянського Союзу», - зазначив президент Конгресу українців Канади Павло ҐРОД. «Квебек став шостою юрисдикцією в Канаді, якa визналa Голодомор актом геноциду українського народу. Нехай це стане прикладом того, що світ пам`ятає і визнає правдиву історію українського народу», - наголосив він.

Українцям радять, як захиститися, коли незаконно затримала міліція

Правозахисник Максим БАННІКОВ рекомендує українцям для самозахисту при незаконному затриманні міліцією піддавати це широкому розголосу.

Про це М.БАННІКОВ сказав під час прес-конференції в УНІАН, присвяченій випадкам затримання громадян та утримання їх у міліції, зокрема трагічній загибелі студента Ігоря Індила.

“Якщо у вас ситуація така, як у Ігоря Індила, або ваших родичів незаконно ув’язнили, катують тощо, то, по-перше, це розголос, розголос і ще раз розголос”, - наголосив він.

Це, за його словами, можна зробити за допомогою спеціалізованих інтернет-ресурсів, за допомогою громадських організацій правозахисту тощо.

М.БАННІКОВ акцентував увагу на праві громадян під час затримання поцікавитись, у зв’язку з чим це пов’язано, тобто дізнатися причину, та праві зробити телефонний дзвінок своїм рідним або адвокату, щоб повідомити про затримання та місце, куди вас везуть.

Крім того, за його словами, якщо вас затримано, то важливо знайти професійного і, головне, незалежного адвоката.

При цьому правозахисник висловив переконання у необхідності скасування статті 155 Кримінально-процесуального кодексу, яка дозволяє будь-якому слідчому прокуратури чи міліції, податкової, СБУ затримати будь-яку особу на три доби до обрання йому запобіжного заходу.

За словами М.БАННІКОВА, система катувань і нелюдського поводження з громадянами України “є системною в органах Міністерства внутрішніх справ”. Він також заявляє, що міліція є нефаховою: “Вона не вміє спілкуватися, не вміє документувати докази, не вміє доводити вину особи, збирати прямі, непрямі докази... Вона фактично весь час намагається зробити так, щоб людина визнала себе винною”.

При цьому правозахисник звернув увагу, що в Україні на сьогодні існує планове розкриття злочинів. І при цей показник становить, за його даними, понад 90%, тоді як у Європі розкриття злочинів йде на рівні 40%.

“Якщо міліціонер розкриває менше злочинів, ніж за планом, з них знімають зарплати, премії”, - зазначив М.БАННІКОВ.

Такий підхід в організації роботи в структурах МВС, на його переконання, і спричиняє використання тортур та побиття затриманих при розкритті злочинів.

Як повідомляв УНІАН, 26 травня телеканал “1+1” повідомив, що в одному з гуртожитків Києва дільничний міліціонер забрав студента І.Індила до районного відділу міліції Шевченківського району столиці, а на ранок батькам запропонували забрати тіло хлопця з моргу.

У міліції зазначили, що «після смерті судова медична експертиза не виявила слідів насильницької смерті, але при цьому констатувала черепно-мозкову травму і крововилив». При цьому в міліції спростували інформацію про те, що смерть студента наступила внаслідок дій правоохоронців.

28 травня прокуратура Шевченківського району Києва порушила кримінальну справу за фактом перевищення службових повноважень працівниками Шевченківського райуправління міліції столиці, в якому загинув І.Індило.

Студента Срібного виключили з КПІ за руйнування пам’ятника Леніну

Сьогодні студента 5-го курсу хіміко-технологічного факультету Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут" Івана СРІБНОГО, який проходить по справі за руйнування пам’ятника Леніну в Києві, виключили з вишу.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

12 травня у КПІ надійшов лист із прокуратури, в якому повідомлялося про те, що хлопець брав участь у пошкодженні пам’ятника Леніну 30 червня 2009 року. Комісія ректорату майже одноголосно проголосувала за його виключення з формулюванням: "за дії, які не відповідають високому званню студента".

Офіційне виключення відбудеться у понеділок, 7 червня, коли рішення комісії підпише ректор. “Чи приміряє Михайло ЗГУРОВСЬКИЙ на себе рукавиці Єжова чи пенсне Берії? Бо може дійти до того, що з українських навчальних закладів виключатимуть за українську мову”, - зазначили у ВО “Свобода”.

Як повідомлялося, 28 травня 2010 року відбулося судове засідання у справі щодо Миколи КОХАНІВСЬКОГО, Андрія ТАРАСЕНКА, Олександра ЗАДОРОЖНОГО, Богдана ФРАНТА та І.СРІБНОГО, які обвинувачуються у пошкодженні пам`ятника Леніну на Бессарабській площі. Наразі суд тільки прийняв справу до розгляду. 17 червня на 15 годину призначене перше судове засідання.

У Підмосков'ї пам'ятник Леніну стягли з постаменту за допомогою троса

У ніч на п'ятницю, 4 червня, в місті Руза Московської області невідомі зруйнували пам'ятник Леніну.

"Сьогодні рано вранці до чергової частини ОВС Рузського району надійшло повідомлення, що в сквері по вулиці Соціалістична зруйновано пам'ятник Леніну", - заявили в міліції.

Прибулі на місце події співробітники міліції виявили металевий трос. "Ймовірно, зачепивши трос за фаркоп машини, вандали поцупили пам'ятник з постаменту. В результаті удару об землю монумент розколовся", - наголошується в документі.

За даним фактом порушено кримінальну справу за статтею 214 КК РФ (вандалізм), яка передбачає до трьох років позбавлення волі.

Нагадаємо, вранці 1 квітня 2009 біля Фінляндського вокзалу в Санкт-Петербурзі невідомі заклали і привели в дію вибуховий пристрій, внаслідок чого було пошкоджено задню частину бронзової скульптури Леніна. 15 квітня 2010 пам'ятник Леніну повернувся на своє місце після реставрації.

ЗМІ: Хорошковський змінив пріоритети в контррозвідці

Служба безпеки України змінила пріоритети контррозвідувальної роботи, пише газета «Коммерсант-Украина».

За інформацією газети, тепер напрямом номер один у Департаменті контррозвідки є захист від діяльності не російських, а американських спецслужб.

У березні, після призначення головою СБУ Валерія ХОРОШКОВСЬКОГО, було здійснено структурні зміни, що відображають зміну пріоритетів служби. За інформацією газети, була проведена реорганізація Департаменту контррозвідки, зокрема, одного з його управлінь – із захисту інтересів України від іноземних спецслужб.

Так, було переформатовано "Перший відділ", який раніше займався захистом інтересів України від російських спецслужб. Нумерація відділів в цьому управлінні СБУ відображає пріоритети відомства в контррозвідувальній роботі. "Це я намагався піти таким шляхом – вводячи нумерацію, – розповів газеті колишній голова СБУ Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО (очолював відомство з 2006 по 2010 рік). – Так і ФСБ, наскільки мені відомо, працює, й інші спецслужби: назв не використовують, лише нумерацію".

За інформацією «Коммерсанта», нинішній склад "Першого відділу" займається протидією американській розвідці на території держави, і саме цей напрям тепер є ключовим для контррозвідки.

Що стосується російського напряму, то кількість співробітників, які займаються ним, скорочене майже на чверть. Зараз захистом інтересів країни від російських спецслужб займається "Четвертий відділ", і це, за словами співбесідників газети, чітко відображає пріоритети СБУ у сфері контррозвідки.

Раніше в інтерв`ю виданню, відповідаючи на питання про зміну пріоритетів відомства, В.ХОРОШКОВСЬКИЙ заявив: "Те, що раніше називалося російським напрямом, безумовно, як і решта всіх напрямів, працюватиме далі. У нас – Служба безпеки України, і ми використовуватимемо всі можливості для відстоювання українських інтересів".

В.НАЛИВАЙЧЕНКО в розмові з газетою зазначив, що завдання і пріоритети СБУ визначаються Президентом: "Спецслужба – не творча організація, вона узгоджує свої дії з керівником держави". При цьому він відзначив, що контррозвідувальна робота, як правило, вишикується відповідно до актуальних погроз і часто грунтується на оперативній інформації. "Контррозвідка завжди дуже реальна і працює не в теорії – не з Інтернету одержує інформацію, – а залежно від того, хто на нашій території поводиться агресивно, недружньо і незаконно. Вона і відрізняється від розвідки тим, що працює відповідно до реальних погроз", – заявив В.НАЛИВАЙЧЕНКО.

Голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Анатолій ГРИЦЕНКО (НУ-НС) не схильний пов`язувати інформацію про зміну пріоритетів контррозвідувальної роботи зі зміною зовнішньополітичного курсу України. "Я б не проводив таку паралель, – сказав він. – Зрозуміло, що враховується характер відносин між країнами. Проте, у світі відомі факти, коли крадуться секрети і вербуються громадяни розвідками тих країн, які на вищому рівні мають партнерські і дружні відносини".

Секретар Комітету ВР з нацбезпеки Юрій САМОЙЛЕНКО (Партія регіонів), який є зараз позаштатним радником Президента з силових питань, категорично спростував зміну будь-яких пріоритетів у контррозвідувальній роботі СБУ. "Я авторитетно заявляю: ніяких пріоритетів Валерій Іванович (ХОРОШКОВСЬКИЙ) не міняв, і ми не виділяємо Америку як супротивника чи протидіючу спецслужбу номер один, – заявив він виданню. – У контррозвідки є певні завдання, і якщо росіяни порушуватимуть наше законодавство, будемо їм личаки плести, якщо американці – значить, американцям".

Разом з тим, Ю.САМОЙЛЕНКО визнав, що в спецслужбі було проведено зміни, які покликані позбутися штучного нагнітання відносин з Росією. "Реорганізацію ХОРОШКОВСЬКИЙ провів одну: поставив більш конкретні завдання, щоб ніхто не займався дурницями, а пріоритети залишилися колишні, і ми штучно не робимо нашими супротивниками ні росіян, ні американців".

The Economist: 100 днів Януковича налякали багатьох на Заході

Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ виявився саме таким, як того боялися багато експертів.

Так британське видання The Economist охарактеризувало перші 100 днів президентства лідера Партії регіонів.

Автор публікації відзначає, що «авторитарні тенденції адміністрації ЯНУКОВИЧА не викликають жодних сумнівів», а «корупція стала невід’ємною ознакою в Україні».

«Влада також намагається звести рахунки з Юлією ТИМОШЕНКО, колишнім прем’єр-міністром та основною суперницею ЯНУКОВИЧА на виборах. Було відновлено стару корупційну справу проти ТИМОШЕНКО та замовлено перевірку діяльності її уряду, яка проводитиметься не фінансовими аудиторами, а американською юридичною фірмою, - йдеться у статті. - Тим часом, було закрито всі не розслідувані до кінця справи проти соратників ЯНУКОВИЧА».

Експерт відзначає той факт, що «перші 100 днів президентства Віктора ЯНУКОВИЧА налякали багатьох на Заході».

«ЯНУКОВИЧ погодився продовжити термін перебування російського Чорноморського флоту в Севастополі до 2042 року в обмін на дешевший газ, дозволив російським спецслужбам повернутись до Криму, а також викликав занепокоєння щодо повернення цензури у засоби інформації. Він не запровадив жодних серйозних реформ», - пише автор статті.

Але при цьому видання нагадує, що 2 червня уряд представив програму економічних реформ.

«Зазначені реформи передбачають збільшення ціни на газ та повний перегляд пенсійної системи.

Основне питання в тому, чи знайде ЯНУКОВИЧ політичну волю для запровадження реформ, які можуть зробити його непопулярним. Якщо він на це піде, українська політика може перетворитись на трилер. Якщо ні, вона, скоріш за все, стане фільмом жахів», - йдеться у аналітичному матеріалі.

The Economist відзначає, що «перешкоди на шляху інтеграції України до ЄС пов’язані не з її зближенням з Росією, а з внутрішньою політикою, слабкими інституціями та жахливим станом економіки».

Наливайченко вважає, що новий Трудовий кодекс легалізує рабство

Координатор громадської ініціативи «Оновлення країни», екс-голова СБУ Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО виступає проти ухвалення нового Трудового кодексу в редакції, запропонованій депутатами від ПР.

Про це він заявив під час поїздки до міста Прилуки Чернігівської області.

В.НАЛИВАЙЧЕНКО наголосив, що запропонована редакція Трудового кодексу несе “загрозу легалізації рабства в Україні”.

Зокрема, координатор «Оновлення країни» критично оцінив положення щодо збільшення тривалості робочого дня, необов’язковості укладання колективної трудової угоди й нерівноправного підходу до профспілкових організацій за критерієм «репрезентативності».

В.НАЛИВАЙЧЕНКО зустрівся з профспілковим активом ВАТ «Прилуцький завод» «Білкозин». На цьому підприємстві колектив у складі 660 працівників через тримісячну заборгованість із заробітної плати вимушений був розпочати страйк. Власником підприємства є іноземна компанія, що зареєстрована в офшорній зоні. Господарі «Білкозину» невиплату зарплат пояснювали браком коштів, водночас підприємство працювало й відвантажувало продукцію. Через страйк заборгованість було погашено. Такі активні дії профспілки В.НАЛИВАЙЧЕНКО назвав “гарним прикладом для інших трудових колективів”.

Координатор «Оновлення країни» запропонував представникам профспілки свою підтримку та юридичну допомогу.

Журналісти вдягли на зустріч з Януковичем футболку "Стоп цензурі!"

Українські журналісти на прес-конференцію Президента України Віктора Януковича вдягли футболку з написом "Стоп цензурі!"

Як передає кореспондент ЛІГАБізнесІнформ, перед прес-конференцією журналісти-активісти руху "Стоп цензурі!" поширили серед колег білу футболку з пропозицією обов'язково вдягнути її на вході у зал. Більшість журналістів центральних ЗМІ так і вчинили.

Одну з таких футболок під час прес-конференції планується передати Президенту Віктору Януковичу.

Нагадаємо, сьогодні глава держави В.Янукович проведе прес-конференцію для представників центральних, регіональних та іноземних засобів масової інформації. Вона буде присвячена 100 дням перебування В.Януковича на посаді Президента України.

Вчора глава української держави вже відзвітував перед українським народом. У зверненні до українців В.Янукович, зокрема, заявив, що одна з основних проблем країни - "тіньова економіка, яка досягає майже половини ВВП, та її супутник - корупція". Крім того, Президент назвав ключові моменти і пріоритетні напрями політики реформ, яку намітило українське керівництво.

Україна зняла заборону на в'їзд Юрія Лужкова

Президент України Віктор Янукович повідомив у телефонній розмові з мером Москви Юрієм Лужковим (на фото), що керівництво України прийняло рішення зняти з нього статус персони нон грата в Україні. Про це повідомив представник Москви в Раді Федерації Олег Толкачов в ефірі "Ехо Москви".

О. Толкачов наголосив, що "Ю.Лужков тепер в Україні - бажаний гість".

Нагадаємо, СБУ заборонила Ю.Лужкову в'їзд на українську територію в травні 2008-го. Мер Москви наполягав, що Україна не має права на володіння Кримом.

Правозахисники: події у Харкові свідчать про безкарність влади і міліції

Придушення громадського протесту в Харкові свідчить про серйозне погіршення ситуації з дотриманням прав людини в Україні, йдеться у відкритому зверненні Української Гельсінкської спілки з прав людини (УГСПЛ) до Генеральної прокуратури України, Верховної Ради та Омбудсмана, текст якого передано агентству УНІАН.

На думку правозахисників, харківські події викликають велику стурбованість через масовість незаконних дій органів місцевої влади та міліції, що можуть залишитися безкарними.

УГСПЛ інформує, що 2 червня близько 4-ї години ранку 50 людей, одягнутих у чорне, та лісоруби з увімкненими бензопилами напали на захисників дерев у парку імені Горького в Харкові. При цьому поруч знаходилися працівники міліції, що спостерігали за силовими діями невідомих і жодним чином не захищали людей від насильства. Пізніше працівники міліції вибірково затримали чотирьох захисників парку. Жодного з нападників при цьому затримано не було. Після нападу лісоруби почали спилювати дерева, незважаючи на небезпеку життю захисників дерев. При цьому постраждали троє людей.

Правозахисники нагадують, що працівники міліції у ситуації протистояння повинні вживати заходів для дотримання громадського порядку, зокрема, захищати людей від насильства. "У той же час, міліція завжди стояла у стороні, коли невідомі били захисників дерев, і затримувала виключно представників громадських захисників. Громадські захисники не вчиняли жодних правовопорушень і не чинили жодного фізичного опору діям міліції. Їхній спротив був мирним. Вони висловлювали свій протест і перешкоджали очевидно незаконним діям органів місцевої влади по вирубуванню лісу", - зазналили в УГСПЛ.

Після того, як було знищено усі дерева, за даними УГСПЛ, захисники дерев згорнули табір, прибрали сміття і пішли громадською ходою на центральну площу міста перед обласною радою та облдержадміністрацією для висловлення свого громадського протесту органам влади.
Як зазначають правозахисники, під час проведення спонтанного мирного зібрання (у вигляді зустрічі з депутатами облради) були затримані без жодних підстав та попереджень двоє учасників демонстрації.

"Відомо, що відведення земельної ділянки під проект будівництва дороги через парк Горького та вирубка дерев були незаконними. Не існує необхідних дозвільних документів для реалізації проекту та здійснення вирубки. Зокрема, Генеральним планом міста Харкова, розробленим Українським державним НДІ проектування міст „ДІПРОМІСТО” і затвердженим 23 червня 2004 року рішенням Харківської міської ради, транспортний зв’язок через територію парку не передбачався", - заявляють правозахисники.

За їхніми словами, ще у 2008 році Мінприроди зобов’язало Державне управління охорони навколишнього природного середовища у Харківській області відкликати висновок про погодження проекту землеустрою щодо відведення спірної земельної ділянки, що і було зроблено. Також, як повідомляє УГСПЛ, не проводилася державна екологічна експертиза проекту будівництва у парку, і центральним органам влади нічого не відомо про проведення громадського обговорення такого будівництва. "Незважаючи на це, виконком Харківської міськради у травні 2010 року ухвалив протиправне рішення про видалення зелених насаджень парку імені Горького", - заявляють правозахисники.

Українська Гельсінкська спілка з прав людини звертається до Генпрокуратури з вимогою: внести протест прокурора на рішення органів місцевої влади щодо проекту будівництва у парку імені Горького; ініціювати дисциплінарні та кримінальні розслідування щодо масових незаконних затримань захисників дерев; ініціювати дисциплінарні і кримінальні розслідування щодо злочинної бездіяльності працівників міліції, що призвели до важких наслідків у вигляді нанесення тілесних ушкоджень різної ступені тяжкості захисникам дерев, а також знищенню багатолітніх дерев.

Правозахисники просять Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніну КАРПАЧОВУ відкрити провадження по фактах незаконних затримань, побиття, перешкоджання у проведенні мирного зібрання, а також порушення екологічних прав громадян, гарантованих статтями 29, 39 та 50 Конституції.

Українська Гельсінкська спілка з прав людини звертається до народних депутатів з проханням створити спеціальну слідчу комісію для вивчення усіх подій, що відбулися у Харкові, а також заслухати звіт міністра внутрішніх справ щодо законності дій міліції.