зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

12.07.10

Німецький бізнесмен судитиметься з Януковичем

Німецький підприємець подає до суду на президента України через неповернення податку на додану вартість. Українська бюрократична система ледь не довела його фірму до банкрутства.

На початок липня заборгованість відшкодування Податку на додану вартість (ПДВ) в Україні склала близько 26 мільярдів гривень. Втім високопосадовці запевняють, що на початку серпня чи вересня запрацює автоматизована система повернення ПДВ. І тоді всі експортери отримають свої гроші.

Однак засновник фірми зі стовідсотковим німецьким капіталом «КатМетал Україна» Райнхард Майдер не йме віри українським чиновникам, адже ще 1997 року, коли почав працювати в Україні він чув ці запевнення та водночас всі його обігові кошти, починаючи з 2008 року, лежали на рахунках держави у вигляді невідшкодованого ПДВ, розповів Райнхард Майдер в інтерв`ю Німецькій хвилі.

Проблема з поверненням ПДВ існувала за всіх урядів «З 2009 року фірма, де працювало до сотні українських робітників, не була в змозі навіть виплачувати зарплату. На той момент об’єм замовлень був на три місяці вперед, але через те, що не було коштів закупити сировину, бо всі гроші забрали в ПДВ і не повернули, клієнти всі відмовилися від замовлень. Мій співзасновник з Німеччини вимагав всі інвестиції повернути назад в Німеччину. Я був змушений скоротити людей та продати частину обладнання, аби сплатити борги», - нарікає підприємець.

На початку цього року за сприяння німецького посольства фірмі «КатМетал Україна» українська сторона таки виплатила заборгований податок на додану вартість за два роки у розмірі двох мільйонів гривень. Втім, через наслідки з невідшкодування ПДВ компанія тепер не може повноцінно відновити виробництво, каже Райнхард Майдер. Саме тому німецький підприємець вирішив позиватися до України щодо матеріальних збитків завданих компанії через невчасну сплату ПДВ. Відповідачами у справі є податкова адміністрація України та президент Віктор Янукович, як гарант Конституції.

Адже несвоєчасне виконання зобов’язань з відшкодування ПДВ є порушенням конституційних норм, оскільки державний орган, йдеться про податкову адміністрацію, не діяв у законний спосіб, обґрунтовує позовну заяву адвокат фірми «КатМетал Україна» Степан Філін.

За законом ПДВ мають повертати всім експортерам «Якщо платник податків порушив зобов’язання, то він сплачує штраф. То ті ж штрафні санкції, які застосовуються до платника податків ми намагаємося, щоб судом були застосовані до держави. Я думаю, що лише участь президента у цій справі дає можливість більш-менш об’єктивно її розглянути, бо ж проблеми у судовій системі у нас є і не малі», - зазначає адвокат.

Німецький підприємець вважає, що відшкодування ПДВ в Україні - справа надто політизована і через це податкова система не функціонує належно і прозоро. Подібного, як сталося з його фірмою в Україні, в жодному разі не могло статися у Німеччині, переконаний Райнхард Майдер. Він наголошує, що в податковій системі панує корупція, якій він не піддався. Це стосується і нинішньої ініціативи уряду з відшкодування ПДВ-облігаціями.

«Зараз, аби потрапити в списки на ці облігації треба заплатити якийсь відсоток податковій. І вже зразу дзвонять фірми, які хочуть викупити ці облігації з дисконтом 20-40%. І це виходить ті ж самі втрати на цьому ПДВ. Ці облігації на деякий час знімають відповідальність з держави. Система самого цього податку побудована в Україні неправильно. Аби вона функціонувала, то не було би потреби у цих облігаціях», - каже Майдер.

Керівник групи «Українсько-німецький аграрний діалог» Гайнц-Вільгельм Штрубенгофф наголошує, що Україні варто щось міняти у системі адміністрування ПДС: «Це проблема. Дехто отримує назад ПДВ, але ніхто не знає точної процедури. І більшість експортерів не впевнені, чи отримають ці гроші в майбутньому. Тому, коли вони калькулюють свої прибутки, то зразу віднімають від цього ПДВ. Я вважаю, що український уряд має на це реагувати, оскільки експортувати стає все складніше і складніше і експорт падає».

Штрубенгофф закликає український уряд налагодити автоматичне повернення ПДВ. Оскільки Україна ризикує втратити і тих інвесторів, які вкладають зараз гроші в українську економіку.

Однак засновник фірми «КатМетал Україна» Райнхард Майдер не збирається їхати з України попри всі негаразди і недоліки політичної і податкової системи. Він має намір боротися з українською бюрократичною машиною і не виключає, що після відшкодування матеріальних збитків через суд позиватиметься до України вдруге - для відшкодування тепер моральних збитків. А ще Райнхард Майдер каже, що нікому не віддасть того, що тут так важко створював. Адже зараз його компанія є лідером на ринку великих промислових ножів, які використовуються у сміттєпереробці та будівництві і в Україні вже користуються неабияким попитом.

Опитування: У Росії культ особи Путіна

Усе більше росіян говорять, що в країні є культ особи прем'єра Володимира Путіна.

Левада-Центр провів опитування за репрезентативною вибіркою 1600 росіян у віці 18 років і старше в 130 населених пунктах 45 регіонів країни.

Кількість людей, які погоджуються з твердження про путінський культ особи, становить 27% - що майже втричі більше, ніж чотири роки тому, повідомляє статистика опитування Левада-центр.

"З іншого боку, в Росії скоротилося число прихильників авторитарного режиму сильної руки", - йдеться в повідомленні організації.

Також скоротилася кількість респондентів, які вважають, що зосередження всієї влади в руках Володимира Путіна йде на благо країни.

Нагадаємо, 9 червня, прем'єр-міністр РФ Володимир Путін заявив, що в Росії вже сформувалося досить зріле громадянське суспільство, яке не допустить культ будь-якої особи.

Могильов говорив російською, бо в Україні поважає лише Кисельова?

Міністр внутрішніх справ України, генерал-майор міліції Анатолій Могильов в прямому ефірі програми «Велика політика» 9 липня, відповідаючи на запитання журналістів щодо його успіхів у вивченні української мови, відповів: «Продовжуватиму відповідати російською, поважаючи пана Кисельова».

"Бо якщо буду відповідати українською мовою, буду перекладати російські слова на українську, я буду повільніше відповідати, а часу у нас обмаль", – додав А. Могильов.

Під час програми міністр, відповідаючи на запитання ще раз зазначив, що говоритиме російською з поваги до пана Кисельова. Євген Кисельов зазначив, що розуміє українську, але міністр таки далі говорив російською.

Довiдка

Згідно з даними Всеукраїнського перепису населення 2001 року більшість населення (67,5 %) вважає українську мову рідною, на другому місці (29,6 %) — російська мова. Українська мова є державною мовою в Україні.

Янукович збагнув, що Верховний Головнокомандувач - це він сам

Є підозра, що 8 липня на засіданні РНБО президент зробив для себе відкриття: верховний головнокомандувач - це він сам, а не прем’єр, міністр фінансів чи міністр оборони, тож розгрібати всю купу проблем доведеться йому самому, пише "Дзеркало тижня":

"...Таке розуміння прийшло до Віктора Януковича як мінімум з трьох причин:

по-перше, убивча доповідь про рівень боєздатності та технічного стану Збройних сил...

по-друге, невиразні й безпорадні виправдання міністра оборони, які лише підтвердили учасникам обговорення і без того очевидний висновок — Єжеля таки доведеться восени замінити...

і по-третє, неприємною новиною для Януковича стала звістка про те, що поки він на Радбезі ставив завдання збільшити фінансування армії, цього ж дня, з подачі прем’єра Азарова, коаліція дружно проголосувала закон про... скорочення оборонного бюджету 2010 року на 2,135 млрд. гривень".

Янукович опинився перед складним вибором: ветувати закон - МВФ не дасть кредиту, підписати - остаточно добити армію. Урізаного бюджету армії вистачить лише на зарплату (без підвищення), продовольство і комунальні витрати. На техніку і на військові навчання коштів немає. Житловою проблемою військових тепер, згідно з рішенням РНБОУ, опікуватиметься місцева влада, яку зобов’язано шефствувати над армією.

Щоб виконати вимоги президентського указу від 3 червня (дві тисячі квартир для військовослужбовців; годувати всіх контрактников; збільшити посадові оклади офіцерів на 55%, прирівнявши їх до відповідних категорій держслужбовців; компенсувати безквартирним військовим витрати на житло тощо) плюс озвучені в Севастополі обіцянки морякам і льотчикам, потрібно знайти, за даними Міноборони і Мінфіну, додатково... десять мільярдів гривень.

Таких грошей Микола Азаров знайти не може. А тому і указ виконати не може. Юлія Тимошенко подібні укази оскаржувала в судах і не виконувала демонстративно. Микола Янович навряд чи стане судитися або наважиться публічно конфліктувати з Януковичем. Через те указ як прийшов у Кабмін, так там спокійний місяць і лежить, немовби на зберіганні, підсумовує газета.

Журналісти подарували Януковичу велосипед

Українські журналісти, що об'єдналися в рух "Стоп цензурі!", подарували Президенту України Віктору Януковичу на день народження велосипед. У цей час організатори акції намагаються викликати будь-кого з Адміністрації Президента для вручення подарунка.

Як передає кореспондент ЛІГАБізнесІнформ, за їхніми словами, вони сподіваються, що глава держави пересадить на цей екологічно чистий транспорт, тим самим знявши проблеми перекриття доріг у місті Києві, і приєднається до провідних світових лідерів, що використовують велосипеди як засіб пересування.

Учасники акції також зазначили, що велосипед, подарований Президенту, вітчизняного виробництва і називається "Україна". До того ж вони висловили надію, що таким чином у гаражі глави держави з'явиться хоч би один транспортний засіб.

Також учасники руху збираються передати Президенту листівку з привітаннями, в якій нагадали про проблеми, що з'явилися останнім часом зі свободою слова у країні.

Нагадаємо, сьогодні Президенту України В.Януковичу виповнюється 60 років.

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов раніше заявив, що регіонали подарують В.Януковичу "скромний, але душевний" подарунок, а губернатори, за словами глави Донецької обласної державної адміністрації Анатолія Близнюка, вирішили подарувати главі держави картину.

Януковича у Львові провели на пенсію з кропивою

9 липня, у день народження Президента України Віктора Януковича у Львові активісти Української республіканської партії провели його на пенсію.

Зібравшись у Львові на пр. Свободи на так званій політичній клумбі, активісти УРП поставили щиток з портретом Януковича та написом: "Останній вікторіанський календар! 9 липня у п’ятницю Януковичу – 60 років. З днем народження, Вікторе Федоровичу! Час на пенсію!".

"В українській історії 9 липня відбулося щонайменше дві недоречні події. Це те, що 1709 року ми програми Полтавську битву, а також те, що 1950 року народився Віктор Янукович. Якщо наслідки першої ми ще трохи відчуваємо досі, то наслідки другої – щодня з наростаючою силою. УРП закликає до відзначення дня народження і проводів на пенсію Президента України, а, точніше, губернатора Малоросії Віктора Януковича", – сказав заступник голови УРП, депутат Львівської облради Ростислав Новоженець.

Після цього розпочалось театральне дійство.

Новоженець розповів, що сьогодні з неофіційним візитом "випадково на Львівщині перебуває Віктор Янукович", і всі охочі сядуть з ним поспілкуватися та сказати все, що про нього думають.

Активісти партії почали гукати "Януковічь!", закликаючи його вийти до людей. "Щось він дуже прошений, певно охорони не взяв. Сподіваюсь, він таки ризикне вийти до людей!" – припрошував Ростислав Новоженець.

Персонаж, що грав роль Президента, з’явився до глядачів у краватці та з маскою Президента на голові. Він обіцяв покращити життя львів’ян вже сьогодні та цитував знайомі вже фрази про "казлів, каториє мєшают нам жить".

Уерпісти вручили ювіляру багато подарунків з нагоди свята, серед яких Конституція України, книга Винниченка "Відродження нації" та книгу Р.Новоженця – "Москалі не рускіє і не слов’яни", а також букети з будяків, реп’яхів, кропиви та лопухів.

"Оскільки ви щодня порушуєте конституцію, то читайте її щодня… Сьогодні, до речі виповнюється 60 днів від того, як Горбаль грубо порушуючи Конституцію є народним депутатом та губернатором Львівщини. Заберіть вже його звідси!" – вів далі Новоженець.

Він також зазначив: "В 60 років всі нормальні чоловіки йдуть на пенсію, в тому числі і державні службовці. Президент України – державний службовець найвищого рангу, і на нього розповсюджується законодавство України в першу чергу! – Сказав він і додав,: від завтра ви маєте піти на пенсію".

Також Януковічу вручили пенсійне посвідчення №1. Ростислав Новоженець пояснив це так: "Янукович – головний пенсіонер країни! Пенсійний фонд від завтра зобов’язаний виплачувати йому пенсію. Ми звертаємо увагу Пенсійного фонду на його два тривалі терміни ув’язнення, які мають бути враховані в пенсії. Йому має бути нараховано належну пенсію, бо він не зможе прожити на 709 грн".

Проте, на завершення акції Р.Новоженець забрав у Януковіча подаровані книжки, мовляв, він все одно читати їх не буде.