зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

11.09.10

Губернатор Франківщини пропонує себе від імені "регіонів"

Губернатор Івано-Франківської області Михайло Вишиванюк очолить список Партії регіонів на виборах в облраду.

Про це він заявив на прес-конференції в суботу.

"Хто запропонував, від того і пішов. БЮТ не пропонує, "Наша Україна" - теж ні. А від когось маю йти. Це по-перше", - пожартував Вишиванюк.

"По-друге, мені імпонує програма "Будуємо нову Україну", це моя програма, частина моєї програми, яку я оголосив ще до виборів, що перешикуємо Прикарпаття і зробимо з нього писанковий край", - пояснив глава області.

Вишиванюк також зазначив, що йти у відпустку для ведення агітації не збирається.

"Яка відпустка? А для чого мені агітувати? Я себе запропонував людям на роботі. Я пропоную себе, зі своїми ідеями, своїми планами і говорю про те, що хочу зробити для вас. Хочете - голосуйте, не хочете - не голосуйте", - сказав Вишиванюк.

Він уточнив, що "поки йде як позапартійний".
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Кучма не хоче віддавати Нафтогаз Росії

Екс-президент Леонід Кучма виступає категорично проти злиття українських і російських компаній "Газпром" і "Нафтогаз".

"Я категорично проти злиття, тому що, як пропонує Росія, - це не злиття, а поглинання", - заявив він на прес-конференції в суботу в Дніпропетровську.

За його словами, в об'єднаній організації "України не буде", тому що капіталізації "Газпрому" і "Нафтогаза" непорівнянні.

"За скромними підрахунками, у нас 7-8% у порівнянні з "Газпромом" капіталізації. Хто в нас що буде питати? Тобто усе, що є на території (України), стає власністю "Газпрому", - зазначив Кучма
На його думку, "Нафтогаз" належить до числа стратегічних об'єктів, що мають залишатися в держави.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Кучма про Росію: от і вся любов

Незважаючи на те, що Росія використовує газові домовленості як політичний важіль тиску на Україну, альтернативи тісному співробітництву з нею в України немає.

Таку думку висловив екс-президент Леонід Кучма на прес-конференції в суботу в Дніпропетровську.
"Альтернативи тісному співробітництву з Росією в нас немає", - заявив він.

Разом з тим, колишній глава держави покритикував газові домовленості, укладені з Російською Федерацією екс-прем'єром Юлією Тимошенко.

"Росія знайшла такий інструмент, яким вона дуже боляче користується... Це колосальний політичний важіль тиску на Україну", - підкреслив Кучма.

Він також зазначив, що укладені Харківські домовленості між Росією й Україною про зниження ціни на газ не є "благодійним жестом" з боку Росії.

"Одне прохання до Росії: опублікуйте газові домовленості зі своїми партнерами Україною, Німеччиною, Польщею іншими. Якщо говорять, що ціна газу для Німеччини нижча, ніж для України, - от і вся любов Росії до України", - підкреслив екс-президент.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Дочка Кучми змінила прізвище

Дочка екс-президента Кучми Олена Франчук взяла прізвище свого чоловіка, бізнесмена та мецената Віктора Пінчука.

У зв'язку з цим також змінилася назва її благодійного фонду "АнтиСНІД", який відтепер називатиметься "Фонд Олени Пінчук "АнтиСНІД", повідомила прес-служба Фонду.

Як відомо, до свого заміжжя із Віктором Пінчуком, вона була дружиною Ігоря Франчука.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Обшуки в «Буковелі» вдарять по туристах

Обшуки у туристичному комплексі “Буковель” проводилися. Це в коментарі УНІАН підтвердив Гендиректор туристичного комплексу “Буковель” Олександр Шевченко. За його словами, слідство цікавив “великий перелік документів стосовно землевідводів на землі, на яких стоїть туркомплекс”. Пан Шевченко зауважив, що у розбудову туркомплексу були вкладені дуже великі гроші (раніше на місці “Буковелю” був ліс), але відмовився коментувати припущення, що ситуація носить ознаки рейдерства.

“Може це помилка, але такі дії (правоохоронних органів – Авт.), коли нічого не пояснювали, коли застосували спецпідрозділи... створюють дуже негативний імідж України в очах інвесторів”, - зауважив пан Шевченко. “Коли обшукуються офіси таких великих фірм, які вкладають такі великі гроші, це не додає позитивних рис до іміджу країни”.

Наразі, повідомив пан Шевченко, у туркомплексі “Буковель” хочуть зрозуміти ситуацію та сподіваються на підтримку Президента в об’єктивному з’ясуванні всіх обставин неприємної події.

Утім, гендиректор “Буковелю” вже готовий до рішучих дій: “Якщо такий інвестор, як Скорзонера, не потрібний Україні, то ми готуватимемося до зупинки діяльності “Буковелю” як туристичного комплексу”, - заявив пан Шевченко.

Як повідомляли українські ЗМІ, 7 вересня, працівники Генеральної прокуратури України, Головного управління з боротьби з організованою злочинністю за підтримки бійців спецпідрозділу «Беркут» провели обшук і вилучення документів і оргтехніки в Головному управлінні Держкомзему в Івано-Франківській області. Операція тривала 12 годин - з другої дня до другої ночі. Правоохоронці вилучили документацію управління, системні блоки комп`ютерів, гербову печатку управління.

Як стверджують очевидці, працівників управління без супроводу бійців «Беркута» не відпускали навіть до вбиральні. Залишити приміщення працівникам дозволили тільки вночі.

За інформацією «Галицького кореспондента», найбільше слідчих цікавили питання відведення земельних ділянок ТОВ «Скорзонера» (ТК «Буковель»), грошової оцінки земель Паляницької сільської ради, на яких розміщений курорт, проекти і будівництво нових доріг до «Буковелю».

На земельні ділянки у селі Паляниця, де розташований гірськолижний курорт «Буковель», накладено арешт, повідомив у суботу Обком з посилання на дані Держкомзему.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

СБУ стверджує, що частина вилучених у Забілого документів – засекречені

Служба безпеки України стверджує, що заяви історика, співробітника СБУ, директора музею-меморіалу „Тюрма на Лонцького” Романа ЗАБІЛОГО про те, що всі вилучені в нього документи є розсекреченими, не відповідають дійсності і вводять в оману суспільство.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі УСБУ у Львівській області.

“Тільки попередня перевірка засвідчила, що з перших дев’яти перевірених документів, шість є документами з обмеженим доступом”, - йдеться у повідомленні.

СБУ встановлено, що Р.ЗАБІЛИЙ несанкціоновано збирав відомості, які жодним чином не стосуються його наукової діяльності та історичних досліджень.

Ситуацію, що склалася навколо вилучення у Р.ЗАБІЛОГО носіїв інформації, СБУ розглядає виключно у площині кримінального правопорушення. Р.ЗАБІЛИЙ, як співробітник СБУ, мав доступ до державної таємниці, що накладає на нього певні обмеження і на що він погоджувався добровільно, власноруч підписавши взяті на себе з зобов’язання, підкреслили в прес-службі.

“Тому закиди окремих громадських діячів та політичних структур про „утиски” Службою безпеки історика, науковця і, врешті-решт, співробітника СБУ не мають жодних підстав та політичного підтексту”, - наголошується в повідомленні.

За даними СБУ, факт порушення кримінальної справи щодо Р.ЗАБІЛОГО не вплинув на роботу музею „Тюрма на Лонцького”. Співробітники музею виконували свої обов’язки і всі бажаючі мали змогу відвідати експозицію музею-меморіалу, створену, в тому числі, на основі розсекречених архівних документів СБУ.

Як повідомляв УНІАН, 9 вересня СБУ розповсюдила повідомлення про те, що Службою безпеки України порушено кримінальну справу за фактом готування до розголошення співробітником СБУ відомостей, що становлять державну таємницю.

«Встановлено, що співробітник СБУ Р.ЗАБІЛИЙ з метою передачі третім особам несанкціоновано зібрав відомості, що становлять державну таємницю. 8 вересня 2010 року після прибуття зі Львова до Києва він був затриманий із цими відомостями. Наразі встановлюється коло осіб, яким призначалась зазначена інформація».

Того ж дня Р.ЗАБІЛИЙ заявив, що Служба безпеки затримала його за роботу із розсекреченими документами і намагається залякати.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Миколаєві п'яний студент битою побив міліціонера

П`яний студент одного з миколаївських вузів побив битою працівника міліції.

Про це кореспонденту УНІАН повідомили у відділі зв`язків з громадськістю УМВС України в Миколаївській області.

Днями працівник одного з райвідділів міліції Миколаєва, проїжджаючи на власному автомобілі головною магістраллю міста - проспекту Леніна, помітив, що його машину наполегливо притискує до бордюру автомобіль марки «ВАЗ - 2114». Зупинившись, міліціонер вийшов з машини і попрямував до кривдника. Ним виявився нетверезий студент, який ішов назустріч з бейсбольною битою в руках.

Правоохоронець встиг дістати з кишені своє посвідчення і пред`явити незнайомцеві, але тут же дістав удар битою в обличчя. Нападник завдав працівникові міліції кілька ударів, внаслідок чого експерти потім зафіксували черепно-мозкову травму і забій лівої гомілки.

Прокуратура Заводського району Миколаєва порушила кримінальну справу за ст. 345, ч.3 Кримінального кодекси України - навмисне нанесення працівникові правоохоронних органів або його близьким родичам тяжкого тілесного ушкодження у зв`язку з виконанням цим працівником своїх службових обов`язків. Покарання за цією статтею передбачає позбавлення волі на строк від п`яти до дванадцяти років.

На сьогодні порушник перебуває під вартою.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

У справі зниклого харківського журналіста - вже 13 томів

У справі зникнення харківського журналіста Василя КЛИМЕНТЬЄВА нараховується 13 томів.

Про це повідомило ІА «ІнтерМедіаКонсалтинг» джерело у Міністерстві внутрішніх справ.

За даними співрозмовника агентства, 9 та 10 вересня в Харкові працювала група під керівництвом заступника генерального прокурора України Віктора ПШОНКИ щодо зникнення головного редактора газети "Новий стиль" В.КЛИМЕНТЬЄВА.

Загалом у справі харківського журналіста було опитано 500 осіб. Наразі слідством опрацьовується 8-10 версій зникнення журналіста - від "побутової” до професійної діяльності.

Як повідомлялося, В.КЛИМЕНТЬЄВ зник 11 серпня після того, як виїхав з будинку з невідомим чоловіком на автомобілі "БМВ" сріблястого кольору в невідомому напрямку.

Справу щодо зникнення В.КЛИМЕНТЬЄВА розслідує Міністерство внутрішніх справ.

9 вересня генпрокурор Олександр МЕДВЕДЬКО заявив, що Генеральна прокуратура забере у своє провадження кримінальну справу, порушену за фактом зникнення В.КЛИМЕНТЬЄВА, якщо в ході розслідування з’ясується, що до цього причетний будь-хто з працівників правоохоронних органів.

Газета "Новий стиль" займається розслідуваннями на правову тематику.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Азаров зрадів, що доучувати українську не треба буде?

Прем`єр-міністр України Микола АЗАРОВ вважає, що в разі ухвалення Верховною Радою законопроекту «Про мови в Україні» буде ліквідована дискримінація мов національних меншин.

Про це він заявив під час VI Українського муніципального форуму, який проходив у п`ятницю, 10 вересня, в Ялті (АРК), повідомляє Департамент інформації і масових комунікацій Секретаріату Кабінету міністрів.

Глава уряду зазначив, що законопроект, яким разом із закріпленням за українським статусу державної гарантується вільне використання, розвиток і захист інших мов, має бути прийнятий, оскільки ліквідовує факти дискримінації інших мов, насамперед - російськомовного населення.

«Тим паче, такі завдання були поставлені ще в передвиборній програмі Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА», - сказав прем`єр-міністр.

Як повідомляв УНІАН, 7 вересня у ВР був зареєстрований проект закону "Про мови", внесений представниками коаліції Олександром ЄФРЕМОВИМ, Петром СИМОНЕНКОМ і Сергієм ГРИНЕВЕЦЬКИМ.

Законопроектом передбачається, що в Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської мови з урахуванням того, що російська мова є рідною або повсякденно використовуваною більшістю громадян України, загальноприйнятою, разом з українською, мовою міжособового спілкування на всій території України, однією з офіційних і робочих мов Генеральної асамблеї Організації Об`єднаних Націй, ЮНЕСКО та інших міжнародних організацій.

9 вересня Микола АЗАРОВ заявив журналістам, що вивчає українську мову, але не розуміє, навіщо йому це потрібно. На його думку, його незнання української мови не впливає на його репутацію.

«Роблю все можливе: читаю всі документи, накладаю всі резолюції, переписуюся, письмово вчуся, вчуся розмовляти, все роблю, що можливо. Я хотів би тільки запитати: а як це впливає на ефективність моєї діяльності як, ну скажімо, прем`єр-міністра?» - сказав М.АЗАРОВ.

Відповідаючи на репліку журналіста про те, що знання державної мови впливає на репутацію прем`єр-міністра, М.АЗАРОВ сказав: «Моя репутація – це результат фінансово-економічної діяльності країни, результати роботи її промисловості, реформи, що проводиться, – ось де моя репутація. Щодня наша країна стає все міцнішою і більш упевненою. І це репутація нашої влади».
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Єфремов сподівається, що ВР підвищить статус російської мови

Лідер фракції Партії регіонів Олександр ЄФРЕМОВ сподівається, що у Верховній Раді знайдеться достатня кількість голосів для ухвалення нового закону про мови, який підвищує статус російської мови в Україні.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив під час ефіру "Шустер live".

О.ЄФРЕМОВ спростував всі звинувачення опозиції в тому, що коаліція знову піднімає мовне питання перед виборами та з метою відволікти увагу населення від гострих соціальних проблем. Він зауважив, що направив даний законопроект для реєстрації у Секретаріаті ВР ще чотири місяці тому.

"Але Секретаріат його не реєстрував по одній простій причині, що у нас є норма в Регламенті, що якщо є альтернативні законопроекти, то я цей законопроект можу зареєструвати через наступну сесію. Тому він був готовий давно", - сказав він.

О.ЄФРЕМОВ також зауважив, що ще раніше фракція Партії регіонів не могла внести цей законопроект, оскільки не було достатньої кількості голосів для його ухвалення. "Сьогодні, я сподіваюся, хоча і не впевнений в цьому, достатня кількість голосів буде в залі, і ми виконаємо зобов’язання, які давали нашим виборцям", - сказав О.ЄФРЕМОВ.

Як повідомляв УНІАН, 7 вересня у ВР був зареєстрований проект закону "Про мови", внесений представниками коаліції Олександром ЄФРЕМОВИМ, Петром СИМОНЕНКО та Сергієм ГРИНЕВЕЦЬКИМ.

Законопроект передбачає, що в Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської мови з урахуванням того, що російська мова є рідною або такою, якою повсякденно користується більшість громадян України, загальноприйнятою, поряд з українською, мовою міжособового спілкування на всій території України, однією з офіційних і робочих мов Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй, ЮНЕСКО та інших міжнародних організацій.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Сьогодні стартувала виборча кампанія

В Україні сьогодні, 11 вересня, стартувала виборча кампанія з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 31 жовтня 2010 року.

Нинішні місцеві вибори пройдуть за мажоритарно-пропорційною системою: 50% депутатів обиратимуться за партійними списками, 50% – в мажоритарних округах. Участь у місцевих виборах блоків партій не передбачена.

Вибори депутатів Верховної Ради Криму, обласних, районних, міських, районних у містах рад проводяться за змішаною системою.

Вибори депутатів сільських, селищних рад проводяться за мажоритарною системою.

Право висунення кандидатів у депутати Верховної Ради АРК, обласних, районних, міських, районних у містах рад реалізовуватиметься виборцями через місцеві організації політичних партій.

Право висунення кандидатів у депутати сільської, селищної ради та на посаду сільського, селищного голови реалізовуватиметься виборцями через місцеві організації політичних партій та шляхом самовисування.

Право висування кандидата на посаду міського голови реалізовуватиметься виборцями тільки через місцеві організації політичних партій.

Передбачено, що особа може бути висунута кандидатом у депутати, кандидатом на посаду міського голови шляхом висування місцевою організацією (місцевими організаціями) лише однієї партії.

Місцева організація партії може висувати лише одного кандидата на посаду міського голови. До того ж, кандидата можуть висувати тільки міські організації партій. Самовисуватися можуть кандидати на посади сільських та селищних рад.

Чергові вибори 31 жовтня 2010 року проводяться у всіх без винятку сільських, селищних та міських голів, сільських, селищних, міських, районних в місті та обласних рад, крім виборів Київського міського голови, Київської міської ради та Тернопільької обласної ради.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Міністр: ми не повинні забороняти російський дубляж

Міністр культури і туризму Михайло Кулиняк заперечує, що в Україні відбувається звуження українського дублювання іноземних фільмів. Про це він заявив в ефірі Радіо Свобода.

«Я впевнений, що український дубляж не зникне, бо на нього є попит. Але ми не повинні до нього примушувати. Ми не повинні забороняти російський дубляж, але треба зробити рівні умови для ринку. Якщо дистриб’ютор бачить, що йому вигідно зробити 10 копій українською мовою, а одну російською, одну молдовською, то ми йому не повинні цього забороняти», – заявив міністр.

За словами Кулиняка, галас довкола дублювання викликаний комерційними проблемами.

«Ринок регулює, скільки яких копій потрібно виготовляти, але їх повинні виготовляти в Україні, щоб всі були на рівних умовах. Коли ми зробимо умови, що і на українську мову, і на російську мову дубляж треба буде робити з однаковими фінансовими затратами, ця проблема сама собою зніметься», – сказав міністр.

На думку Кулиняка, зняття заборони на дублювання фільмів іншими мовами напряму не впливає на розвиток українського кіно. Уряд надаватиме державну підтримку українським фільмам. «Ми зараз будемо нарощувати фінансування кіновиробництва», – заявив міністр.

Розпорядженням від 8 вересня Кабінет Міністрів виділив сім мільйонів гривень на створення й поширення національних фільмів.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

"За Україну!" закликає виступити на захист української мови

Партія “За Україну!” розцінює внесення керівниками депутатських фракцій Партії регіонів, Комуністичної партії України та Блоку Литвина законопроекту про мови як “виклик кожному українцеві і оголошення українській мові відкритої війни на знищення”.

Про це йдеться у переданій УНІАН заяві голови партії “За Україну” В’ячеслава КИРИЛЕНКА.

”Всупереч Конституції, яка визначає українську мову єдиною державною і зобов’язує державу забезпечувати її розвиток та функціонування в усіх сферах суспільного життя на всій території України, законопроект проголошує так звану “українсько-російську двомовність” і створює механізми витіснення української мови з усіх сфер життя – освіти й культури, науки й соціальної сфери, органів влади й бізнесу”, - підкреслюється у заяві.

Водночас, зауважує В.КИРИЛЕНКО, “згадки в проекті про українську мову як державну і залишення теоретичної можливості її використання в окремих сферах не повинні вводити в оману”.

“Аналіз змісту законопроекту не залишає жодних сумнівів: єдина його мета - продовження політики русифікації України, що її здійснювали Російська імперія та комуністичний режим СРСР. При цьому окремі положення закону передбачають навіть гірші умови існування української мови, ніж за часів комуністичної окупації”, - вважає політик.

Як також заявляє В.КИРИЛЕНКО, “стає очевидним, що політичні сили, які здатні внести такий закон, а отже - свідомо нищити мову власної держави, здатні зазіхнути й на саму державну незалежність і становлять реальну загрозу для існування України як самостійної держави”.

”Ми закликаємо всіх свідомих громадян України об’єднатися для захисту нашої мови й національної гідності і спільними зусиллями не допустити ухвалення цього ганебного закону”, - наголошує лідер партії “За Україну!”.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Експертна рада опікуватиметься рівними правами чоловіків і жінок

В Україні створено Експертну раду з питань розгляду звернень за фактами дискримінації за ознакою статі.

Цей консультативно-дорадчий орган створено при Міністерстві у справах сім’ї, молоді та спорту згідно зі статтею 6 Закону "Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків" з метою своєчасного та ефективного реагування на скарги та звернення громадян за фактами дискримінації за ознакою статі, повідомили УНІАН у прес-службі Мінсім’ї.

До цієї Експертної ради, що діятиме на громадських засадах, зможе звернутися кожен громадянин із своєю особистою проблемою для захисту від проявів дискримінації чи поновлення порушених прав.

Крім того, як зазначалося сьогодні у ході установчого засідання Експертної ради, це перший попереджуючий сигнал для непрофесійних керівників, який покладе край проявам дискримінації у професійно-трудовій діяльності відносно їх підлеглих.

За словами міністра у справах сім’ї, молоді та спорту Равіля САФІУЛЛІНА, створення Експертної ради - це черговий крок для посилення національного механізму забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Очолила Експертну раду заступник міністра у справах сім’ї, молоді та спорту Світлана ТОЛСТОУХОВА. До її складу увійшли кращі практики і експерти державних, громадських, у тому числі міжнародних, організацій з питань недопущення дискримінації за ознакою статі, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, запобігання ґендерного насильства, протидії торгівлі людьми, відзначили в Мінсім’ї.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Одеська облрада не підтримала розвиток української мови

Одеська обласна рада затвердила комплексну програму забезпечення стабільного розвитку північних районів області на 2010-2015 роки, а також регіональну програму «Питна вода».

Як передає кореспондент УНІАН, головними цілями цих програм, як наголошували голова облради Микола СКОРИК і їх розробники, «є поступове подолання диспропорцій у соціально-економічному розвитку районів Одеської області, розвиток економічної бази північних районів, залучення інвестицій у пріоритетні сфери економіки», а також «забезпечення населення чистою питною водою».

Разом із тим депутатська більшість облради, ядро якої складають фракції Партії регіонів, ПСПУ і Партії пенсіонерів, заблокували ухвалення «Програми розвитку української мови, української культури і історичної свідомості громадян України на території Одеської області в 2010-2014 роках», запропонованої фракцією БЮТ.

Виступ лідера фракції БЮТ в облраді Сергія ВЕСЕЛОВА, який наголосив, шр ухвалення цієї програми «позитивно вплине на розвиток української мови і культури» в русифікованому регіоні, було зустрінуте у багнети функціонерами ПСПУ і Партії регіонів. За виділення на ці цілі 1,2 млн. грн. проголосували лише 32 депутати з фракцій БЮТ, «Нашої України» і групи «Відродження», решта 78 членів облради проголосували «проти» або утрималися.

Як повідомлялося, торік Одеська облрада виділила лише на підтримку обласних друкованих ЗМІ 4,75 млн. грн. Цього року на ці цілі спрямовано 5,6 млн. грн. Єдиним виданням, якому в другому півріччі обласна влада відмовила у фінансовій підтримці, виявилася найстаріша на півдні України обласна україномовна газета «Чорноморські новини». Порушивши норми чинного законодавства, новий голова Одеської ОДА Едуард МАТВІЙЧУК видав розпорядження «Про вихід Одеської облдержадміністрації зі складу співзасновників газети «Чорноморські новини» без обговорення з другим співзасновником - трудовим колективом редакції, за що був підданий публічній критиці з боку НСЖУ.

Напередодні виборчої кампанії у місцеві ради Е.МАТВІЙЧУК виступив із заявою, що в його плани входить введення російської мови як другої державної на регіональному рівні. При цьому він зазначив, що представники деяких організацій роблять йому зауваження, що він ігнорує державну мову, розмовляє російською. "Не треба нас учити любити Україну, я державну мову знаю краще, ніж вони", - заявив губернатор. У той же час він зазначив, що думає російською мовою, яка у нього "в крові".
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

“EUobserver”: візит Януковича в Брюссель відбудеться на тлі негативу

Візит Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА до Брюсселя відбудеться на тлі негативу у сфері громадянських свобод в Україні.

Як передає власний кореспондент УНІАН, про це йдеться у статті “Поганий запах напередодні поїздки Януковича до Брюсселя”, що опублікована сьогодні у впливовому Інтернет-виданні Євросоюзу “EUobserver”.

“Наїзди” на провідні неурядові громадські організації з боку української Служби безпеки в останні місяці зіпсували проєвропейські запевнення Президента Віктора ЯНУКОВИЧА напередодні його візиту до Брюсселя у понеділок (13 вересня)”, - пише у статті журналіст Ендрю РЕТТМАН.

Він, зокрема, також згадує про затримання на 11 годин в аеропорту “Бориспіль” керівника українського представництва німецького фонду Конрада Аденауера пана Ніко ЛАНГЕ, а ще – візити представників СБУ до неурядових громадських організацій, що користувалися грантами Міжнародного фонду “Відродження”.

“Особиста поведінка офіцерів СБУ була дуже ввічливою. Однак, коли якийсь офіцер служби безпеки приходить до вас в офіс і ставить запитання, чи це насправді ввічливо? Яке право вони мають на це?”, - цитує автор матеріалу київського директора Фонду “Відродження” Євгена БИСТРИЦЬКОГО.

Видання також згадує зникнення харківського журналіста Василя КЛИМЕНТЬЄВА, допити в СБУ українського блоггера Олега ШИНКАРЕНКА, заяви журналіста німецької “Франкфуртер Альгемайне Цайтунг” Конрада ШУЛЛЕРА про залякування представниками СБУ людей, які спілкувалися з ним, а також позбавлення ліцензій на мовлення двох українських телеканалів – “5 каналу” і TVi.

Європейський журналіст водночас відзначає, що Київ робить певні кроки, щоб обмежити шкоду для свого іміджу. Зокрема, він нагадує, що СБУ заявила про завершення свого розслідування щодо діяльності іноземних неурядових громадських організацій і більше не повертатиметься до цього питання. Крім того, Е.РЕТТМАН зазначає, що міліція Харкова напряму доповідає результати розслідування справи В.КЛИМЕНЬЄВА міністру внутрішніх справ України.

“Разом з цим, ці дії мало допомогли у відновленні довіри”, - констатує журналіст “EUobserver”.

“Думаю, окремі люди бачать, як багато вони (представники української влади – УНІАН) можуть (у плані здійснення репресій)... Було б великим розчаруванням, якщо ми (Євросоюз), вітаючи демократичні цінності, мовчатимемо, коли вони порушуються”, - цитує видання слова Н.ЛАНГЕ.

У матеріалі також відзначається невпевненість європейських дипломатів у тому, яким шляхом Україна насправді зараз хоче рухатися. Так, у статті зазначається, що Євросоюз стурбований можливою відмовою України від намірів приєднатися до ЄС.

При цьому європейські дипломати, за інформацією журналіста, відзначають, що останнім часом поведінка їхніх українських колег на переговорах стала більш безцеремонною. Крім того, новий Президент відмовився публічно виключити можливість вступу до Митного союзу з Росією замість укладення торговельної угоди з ЄС.

“Нам потрібно знати, якими є їхні справжні наміри”, - цитує видання неназваного європейського дипломата.

Як повідомляв УНІАН, В.ЯНУКОВИЧ 13 вересня здійснить візит до Брюсселя для зустрічей із Президентом Європейської Ради Германом Ван РОМПЕЄМ і Президентом Єврокомісії Жозе БАРРОЗУ.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Колишні політв’язні вимагають від СБУ забрати руки

У Львові колишні політв’язні та громадські активісти вимагають від Служби безпеки України не втручалися в діяльність науково-історичних та музейних установ.

Як повідомили УНІАН у Центрі досліджень визвольного руху, сьогодні у Львові у приміщенні Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів “Тюрма на Лонцького” члени наглядової ради музею, які є колишніми політв’язнями, та активісти громадських, партійних та молодіжних організацій оприлюднили звернення з вимогою припинити порушення демократичних прав і свобод в Україні.

Приводом для цього, йдеться у повідомленні, “стало брутальне затримання та порушення кримінальної справи проти історика, директора національного музею “Тюрма на Лонцького” Руслана ЗАБІЛОГО та закриття доступу до робочих кабінетів працівникам”.

”Усі члени наглядової ради музею одностайно заявляють про свій протест проти повернення до сталінщини в її найганебніших формах ідеологічної політики. Ми вимагаємо, щоб спецслужби не втручалися у роботу науково-дослідницьких та музейних установ”, - наголошується у зверненні.

Колишні політв’язні та громадські активісти Львова також вимагають від Генеральної прокуратури порушити кримінальну справу проти керівника СБУ Валерія ХОРОШКОВСЬКОГО, який, на переконання авторів заяви, “має постати перед судом відповідно до статей Кримінального кодексу України, зокрема за свідоме сприяння нагнітанню антиукраїнської пропаганди; за перевищення своїх службових повноважень; за шантаж ректорів, яких працівники СБУ зобов’язували стати донощиками; за провокацію неспокою в суспільстві, за нагнітання атмосфери ворожості і страху; за нацьковування працівників СБУ на брутальне поводження з людьми, фактично за намір перетворити працівників СБУ на ворогів народу; а також за свідоме використання у своїй роботі методів сталінізму, засудженого світовою громадськістю”.

Як повідомляв УНІАН, 9 вересня СБУ розповсюдила повідомлення про те, що Службою безпеки України порушено кримінальну справу за фактом готування до розголошення співробітником СБУ відомостей, що становлять державну таємницю.

«Встановлено, що співробітник СБУ ЗАБІЛИЙ Р. В. з метою передачі третім особам несанкціоновано зібрав відомості, що становлять державну таємницю. 8 вересня 2010 року після прибуття зі Львова до Києва він був затриманий із цими відомостями. Наразі встановлюється коло осіб, яким призначалась зазначена інформація».

Того ж дня Р.ЗАБІЛИЙ заявив, що Служба безпеки затримала його за роботу із розсекреченими документами і намагається залякати.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

"Репортери": справу зниклого журналіста треба забрати у міліції

Розслідування зникнення головного редактора газети не повинно бути повторенням справи Георгія Гонгадзе.

Про це йдеться в заяві організації "Репортери без кордонів" щодо зникнення Василя Климентьєва.
"Подальше зникнення співробітника міліції, який є потенційним свідком і про переслідування його дружини і адвоката підсилили підозри, що він був убитий", - йдеться у повідомленні.

"Ми побоюємося, що ніякого зв'язку між зникненням Климентьєва і міліцією не буде знайдено до тих пір, як міністерство внутрішніх справ відповідає за справу", - зазначають "Репортери".
Правозахисники наполегливо закликають українську владу передати справу "до офісу генпрокурора, що не залежить від місцевої міліції".

"Репортери" сподівається, що цей випадок не загрузне в кабінетах так само, як розслідування щодо вбивства опозиційного журналіста Гонгадзе.

Організація свободи преси продовжує уважно стежити за справою.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Баррозу буде допікати Януковича свободою слова

Майбутній візит президента Віктора Януковича до Брюсселя свідчить про намір ЄС зміцнювати відносини з Україною.

Таку думку озвучила експерт Центру європейської політики Аманда Пол, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Той факт, що президент Єврокомісії Баррозу запросив президента Януковича сюди, а також те, що він буде зустрічатися з Германом Ван Ромпайем (президент Ради ЄС) говорить про те, що вони визнають важливість України як партнера", - зазначила вона.

Зустріч також буде свідчити про те, що вони "хочуть підтримувати сильні відносини з Україною і не хочуть занадто сильного зміцнення українських відносин з Москвою", вважає експерт.

У той же час Пол назвала ЄС таким, що "більше говорить і не так багато робить".

"Росіяни і говорять, і роблять. Вони приїжджають в Україну, я б сказала майже кожен день, чинячи тиск, роблячи все, що в їхніх силах. Тому що росіяни хочуть отримати те, що вони хочуть, за всяку ціну і будь-якими методами", - зазначила вона.

"З ЄС все займає багато часу. Правильне слово буде для нього "нерішучий", коли вони (керівництво ЄС) намагаються чогось досягти, якщо вони, дійсно, знають, чого вони хочуть досягти", - сказала експерт.

У зв'язку з цим експерт наголосила на важливості того, щоб Брюссель "продовжував протягувати свою руку Києву, демонстрував, що вони зацікавлені у всіх можливих шляхах і сферах співробітництва для поліпшення і зміцнення відносин з Україною".

"Для української сторони важливо, щоб вони продовжували проводити реформи, про які запитував ЄС, демонструючи свою відданість, у тому числі європейським цінностям, демократії, свободі і правам людини", - додала вона.

Пол припустила, що під час зустрічі Баррозу підніме питання свободи слова в Україні.

"Баррозу буде питати Януковича про претензії щодо свободи слова, це - стурбованість ЄС. Я впевнена, що Янукович запевнить, що все в порядку, і що свобода преси і демократія в Україні будуть, як це і було під час президента Ющенка, в прекрасній формі і не буде погіршень", - вважає європейський експерт.
Продовжуючи дану тему, Пол також назвала трагедією можливу ситуацію, якщо "Україна почне повертатися в минуле".

"У цьому немає необхідності. Україна стала прикладом для всього регіону щодо демократії та свобод, і це повинно залишатися - вона повинна залишатися свого роду флагманом", - підкреслила вона.

Експерт також назвала майбутній візит Януковича "навчаннями з побудови надійних відносин між Україною та ЄС, демонстрацією продовження прогресу і сильних відносин".

"Я не думаю, що це - візит величезної важливості, але це символічно, що Янукович їде сюди на запрошення Баррозу, і буде звичайна зустріч, і вони будуть говорити про звичайні речі - про енергетику, візи, зону вільної торгівлі і так далі", - вважає Пол.

Характеризуючи минуле політичне півріччя, європейський експерт зазначила посилення відносин України з Росією, але це "не було втратою у відносинах з ЄС".

Пол також вважає, що в даний момент Україна не має шансів отримати перспективу членства в ЄС.

"Я також не бачу, що це відбудеться в найближчому майбутньому, тому що ЄС залишається дуже розділеним щодо майбутнього розширення", - сказала вона.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/