зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

17.09.10

Бронзового Леніна переплавлять на єпископа (ФОТО)

В Ужгороді пам‘ятник Леніну хочуть переплавити на пам‘ятник місцевому священику і поставити його у центрі міста.
Цей пам‘ятник Леніну повалили 19 років тому

Бронзовий "вождь світового пролетаріату" зберігається на території Ужгородського автотранспортного підприємства у залізному гаражі з 1991 року. Дуже ймовірно, що невдовзі з нього таки зроблять пам’ятник єпископу Андрію Бачинському.

Хто такий Андрій Бачинський

Висвячений на греко-католицького священика в 1756 році, Андрій Бачинський служив на території сучасного Закарпаття, у парафіях у Гайдудорозі та Мукачеві у 18-му столітті. Згодом його було призначено єпископом Мукачівської греко-католицької єпархії. Керуючи єпархією близько чотирьох десятиліть, він проявив себе як просвітник та організатор шкільництва. Під його керівництвом центр єпархії було переміщено з Мукачева до Ужгорода, де священник-просвітитель заснував найбагатшу на той час бібліотеку. Він є також засновником Теологічної семінарії, яка діє і донині.

Три роки тому нинішній єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії, якій Рим надав особливий статус самостійності, владика Мілан Шашік звернувся до ужгородської міської влади з проханням допомогти церкві брухтом кольорових металів, аби встановити священику-просвітителю пам’ятник на площі його імені біля Кафедрального собору, збудованого у 17-му столітті. У крипті під собором поховане і тіло Андрія Бачинського.

Канцлер Мукачівської Греко-католицької єпархії отець Петро Береш каже, що Владика Андрій Бачинський багато зробив для цього міста.

"Врешті відразу після смерті владики Андрія Бачинського у 1809 році говорилося про те, щоб виготовити йому пам’ятник як культурному і релігійному діячеві нашого Закарпаття. Він дуже дбав про школи, то би було вшанування пам’яті для нього".
Єпископ Мілан Шашік - ініціатор
встановлення пам’ятника
єпископу Андрію Бачинському.

Метал знайшла місцева влада

І ось днями метал для пам’ятника знайшовся. Секретар Ужгородської міської ради Юліана Бедь розповідає, що прохання Мукачівської греко-католицької єпархії розглядали депутати міської ради на сесії 27 серпня.

"Вони просили передати металобрухт від пам’ятників минулої епохи Єпархіальному управлінню господарчого використання металу у виготовленні пам’ятника єпископу Андрію Бачинському, який буде розміщений в Ужгороді на площі Бачинського. Депутати підтримали це рішення, проголосували, ні в кого не виникло абсолютно ніяких…сумнівів. Це безкоштовна була передача греко-католицькій громаді".

Минулого року інший пам'ятник Леніну – на Львівщині – замінили на бронзову Матір-Україну. Натомість на Луганщині комуністи подали аж три заявки на встановлення нових пам'ятників "вождю світового пролетаріату".

Сам факт передачі тритонної статуї Леніна на потреби церкви закарпатці оцінюють по-різному.

Що робити з пам’ятниками минулого?

Одні кажуть, що не можна знищувати один пам’ятник, незалежно від того, що він символізує, тому що для когось цей пам’ятник є частиною його життя.

"Все ж таки колись ходили біля нього з прапорами, ходили при кожній нагоді класти до нього квіти, як сьогодні до пам’ятника Шевченку. Тому краще було б зробити в Ужгороді музей пам’ятників радянської епохи, куди б ходили люди", - каже історик, кандидат наук Андрій Головач.

А його колега, туризмознавець, громадський діяч і викладач Ужгородського університету Олександр Коваль вважає, що, можливо, з моральної сторони це рішення правильне, бо метал має функціонувати, а не іржавіти.

"З іншого боку, з позиції туризму, кращим місцем для нього було б місце у тому ж парку Бордоському, якби мерія зробила там архітектурну зону, куди можна звезти з усієї області подібні скульптури, пам’ятники, що символізують колишню епоху. Вона, та епоха, була. Сусідні країни ставлять такі пам’ятники, а ми їх нищимо".

Переставити Леніна в інше місце хотів би і Михайло Галін – керівник Закарпатського єврейського товариства "Хесед Шпіра".

"Якщо згадати історію, то всілякі в нас були королі, але це не значить, що зараз ми повинні все переплавити. Ленін - це також історія. Шкода просто взяти й переплавити".
Поки що пам’ятник Леніну
 лежить у цьому гаражі.

Комуністи називають це блюзнірством

Керівництво ж єпархії не вбачає у такому кроці нічого крамольного. Отець Петро Береш нагадує про ті часи, коли просто з дзвонів церковних робилися різні речі. Навіть ті самі пам’ятники Володимиру Іллічу Леніну. Врешті ніхто не знає, з якого металу зроблений наш пам’ятник Леніну.

Має свою точку зору на цю ситуацію і Комуністична партія україни, але почути її виявилося непросто.

"Я поки що не маю таких… щоб я там узагальнив і дав на радіо, телебачення і так далі. Не маю права поки що. В понеділок приходьте, він буде на роботі, перший секретар Облкому. Подзвоніть у суботу. Ну, уявляєте собі, якщо я зараз ляпну, і пішло… Я не хочу свої висновки давати за партійну організацію. Я один її представляти, ні з ким не… Це серйозне питання, розумієте, тут треба подумати і правильно сказати. Я вже знаю, вже і з ЦК дзвонили мені сьогодні", - сказав виконувач обов’язків першого секретаря Закарпатського обкому Компартії України Володимир Алексій.

Його ж однопартієць Іван Мигович назвав цей крок ужгородської влади блюзнірством і намаганням діючого міського голови Сергія Ратушняка підняти свій рейтинг у очах вірників-католиків напередодні місцевих виборів.

Скільки б не коштував метал, з якого відлито Леніна, який уже ось два десятиліття лежить нерухомо на зберіганні у місцевому автотранспортному підприємстві, за словами очевидця демонтажу ужгородського пам’ятника Леніну Федора Коваля, який і досі працює на підприємстві, наявність статуї на складі регулярно контролює Служба Безпеки України:

"Наприклад, коли з’являлись у газеті повідомлення про ліквідацію КТП, завжди приходила безпека і дивилася, чи є він на місці, чи нема, чи не пропав".

Кирило і Мефодій із трьох Леніних

Скульптор Василь Роман, який ось вже понад рік працює над ескізом пам’ятнику єпископу Андрію Бачинському, каже, що переплавка статуй вождя на пам’ятники релігійним діячам не нова для Закарпаття. За його словами, пам’ятник просвітителям Кирилу і Мефодію, що увінчує центральну площу Мукачева, свого часу було виготовлено аж із трьох подібних, але менших статуй:

"У Львів відвезли трьох Ленінів. Там була комічна історія на перевалі. Цигак Василь Степанович вів Колхіду (тоді ще була Колхіда, машина така), і Леніни стирчали, руки стирчали. І на перевалі його зупинили хлопці з автоматами, тоді були якісь моменти, що з автоматами стояли: "Що везете?" "Подарунок Львову від Закарпаття. Леніна". Так його мало там не те, що завернули… Він якось віджартувався. А приїхали в Мукачево Кирило і Мефодій. І ніхто в цьому не відчуває якогось гріха чи крамоли".
Скульптор Василь Роман:
пам’ятник священику буде тут.

У будь-якому разі, переконаний скульптор, вождь Ленін не стане єпископом Бачинським. Бо все це лише метал, який у руках митця є просто інструментом.

"Місто жертвує той бронзовий еквівалент. Це не є перероблення пам’ятника в пам’ятник. Та бронза піде еквівалентом за ту, з якої нам віділлють пам’ятник. В думках тих, хто переробляв пам’ятники, воно по інерції так і виглядає, починаючи від римлян, які просто переписували на стелах написи. Це робилося при наших батьках, коли з надмогильних плит мостилися дороги. Це робилося людьми, які зараз скажуть, що з Леніна – не дай Боже! Можемо говорити, що Ленін відлитий, ймовірно, з церковних дзвонів, утварі церковної, посуду. Можемо інакше говорити, що, дякуючи Бачинському, Леніна не стане. Він знову стане бронзою".

Після того як цей матеріал був вже готовий, стало відомо, що до ужгородської міськради звернувся хтось із київських комуністів і попросив не віддавати пам'ятник. Натомість цей чоловік зголосився купити єпархії необхідну кількість бронзи на пам'ятник єпископу, а пам'ятник Леніну він хоче забрати собі, щоб зберегти його як витвір скульптурного мистецтва.

Таку пропозицію міськрада розгляне на своєму засіданні у п'ятницю, 17 вересня.

Олександр Попович, Ужгород

Підписатися на нові дописи
підписатися на RSSRSS   зафоловити у Твіттеріtwitter
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

Economist: Victor ludorum, або бідна Україна

Британський тижневик Економіст вмістив статтю про Україну з підзаголовком "Багато розмов і мало реформ. Бідна Україна".
Віктор Янукович "погрався з Конституцією і хоче розширити свої повноваження"

За сім місяців при владі пан Янукович, як пише Економіст, зробив більше для підтвердження побоювань про авторитаризм, ніж сподівань на реформи.

Він "погрався" з Конституцією, створивши коаліцію, і намагається усунути поправки, які обмежують його владу, – пише журнал.

Одна з лідерів опозиції Тимошенко також твердить, що він намагається, інколи успішно, розколи її партію.

Проте її критики кажуть, що це свідчить про слабкість її партії, яка "не має ідеології, окрім просування її власних інтересів".

На столі лідера опозиції Юлії Тимошенко стоїть статуетка Жанни Д’Арк, – пише Економіст і зауважує, що ані святою, ані мученицею пані Тимошенко назвати не можна.

Але Тимошенко у "войовничому настрої", - твердить журнал, і пан Янукович "забезпечує її боєприпасами":

"Ми ледве встигаємо реагувати на все, що він робить", - цитує Юлію Тимошенко Економіст.

Тижневик нагадує про арешт кількох союзників Тимошенко, яких звинувачують у корупції, а також про розслідування щодо Олександра Турчинова.

Пані Тимошенко каже, що пан Янукович веде кампанію залякування опозиції і помсти за її зусилля очистити від корупції газову торгівлю.

Уряд у свою чергу наполягає, що просто бореться з корупцією.

Частина правди є у заявах обох сторін, – робить висновок Економіст і твердить, що мало політиків в Україні "абсолютно чисті".

Але в умовах масштабної корупції переслідування лише опозиції підриває плюралізм, – пише Економіст.

Журнал наводить цитату одного з союзників Януковича, який каже, що "друзям – все, а ворогам - закон", і вважає ще одним доказом цього те, що розслідування проводить пан Хорошковський, який свого часу посварився з пані Тимошенко.

Багато українців не довіряють Тимошенко, – пише журнал і каже, що вибори покажуть, чи буде вона сильною опозицією до Партії регіонів.

Лише Віктор Ющенко ще менше популярний, ніж Тимошенко, – вважає Економіст.

Борючись з корупцією і обіцяючи реформи, Віктор Янукович власне робить те, що лише обіцяли зробити "помаранчеві революціонери", - пише Економіст.

Аналізуючи фінансовий стан України, Економіст пише, що щедрий пакет МВФ допоміг зняти фінансовий тиск з України і наводить слова скептиків, які кажуть, що це була винагорода з боку Америки за відмову України від збагаченого урану.

Щоб отримати гроші, пан Янукович однак мав підняти ціну на газ.

Світовий банк твердить, що косметичні заходи не пройдуть, і що Україна з "держави-паразита, яка збирає ренту, повинна перетворитися на сучасну країну, яка надає послуги".

Гарні новини, на думку журналу, в тому, що в самій країні прагнуть реформ і не хочуть авторитаризму. Але погані новини в тому, що навіть цього не досить, аби відбулися зміни.

Підписатися на нові дописи
підписатися на RSSRSS   зафоловити у Твіттеріtwitter
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Львові радянські окупанти влаштували п’яний дебош (ФОТО)

У Львові інсценізували вторгнення радянських і німецьких окупаційних військ за подіями вересня 1939 року.

Сьогодні на Площі Ринок марширували солдати. Тут спорудили кордон, який радянські війська впевнено здолали. У цей час німецькі окупанти встановлювали свій прапор, роз’їжджали на мотоциклах, сиділи у міських кнайпах. Натомість радянські солдати випивали горілку і роздавали агітки. Повсюди лунали солдатські марші.

"Сьогодні тут побачать, як німецькі та радянські війська спільно відзначають окупацію, потім буде спільний парад, який ми відтворюємо за матеріалами кінохроніки, яка була відзнята радянською пропагандою, пізніше ми відтворимо, як так звані доблесні вояки червоної армії грабували помешкання українців, над ними знущалися" - розповів Любомир Горбач, голова Товариство пошуку жертв війни "Пам’ять".

Організувала таку інсценізацію кнайпа "Криївка". Учасники, які відтворювали німецьку та радянську армію—це Клуб військово-історичної реконструкції, зброю і одяг надано магазином зброї та спорядження "Штурм".

"Мета заходу - показати, що жодного визволення не було, це звичайна чергова окупація".

Під час інсценізації німці передають владу радянським воякам, і тоді починається п’яний "дебош з топором" - зазначив Любомир Горбач, голова Товариство пошуку жертв війни "Пам’ять".

Сьогодні о 19:00 глядачі на Площі Ринок зможуть побачити фільм " Золотий вересень 39-го" режисера Тараса Химчича про події окупації.

Підписатися на нові дописи
підписатися на RSSRSS   зафоловити у Твіттеріtwitter
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Податкова політика ставить молодих українських письменників у глухий кут, - Катеринчук

Нинішня податкова політика в Україні заганяє молодих українських письменників у глухий кут, - переконаний народний депутат України, лідер Європейської партії України Микола Катеринчук.

Про це він повідомив 17 вересня під час прес-конференції у Львові, де проходить 17-та Національна книжкова виставка-ярмарок "Форуму видавців у Львові".

"На сьогодні книга є товаром і оподатковується у розмірі 20% від доходу. У сусідній Росії це всього 5%, а в Італії та Німеччині книговидання не оподатковується взагалі. Зрозуміло, така податкова політика не сприяє розвитку книговидання в Україні, заганяє часто молодих геніальних письменників у глухий кут. Відтак завдання політиків сьогодні – не займатись кишеньковими баталіями, а прикласти максимум зусиль, для того, щоб українська книга не оподатковувалась", - зазначив Микола Катеринчук.

За словами лідера Європейської партії України, така знакова подія, як Форум видавців, вкотре ставить перед політиками питання щодо оподаткування книговидавництва у нашій державі.

"Форум у Львові – це найбільший книжковий ярмарок та літературний фестиваль в Україні та один з найбільших у Східній Європі. Переконаний, що це і найбільший ярмарок української книги в світі, а також найважливіша щорічна культурна подія в нашій державі. Знаю, окрім українських видань на цьогорічному форумі представлені книги з Росії, Польщі, Австрії, Франції, Литви, Німеччини, Ізраїлю... Проведення такого заходу у Місті Лева красномовно свідчить, що Львів – це справжнє європейське місто", - наголосив Микола Катеринчук.
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Прокуратура Львівщини оскаржила недовіру Горбалю

Прокурор Львівщини опротестував рішення облради про висловлення недовіри губернатору Василю Горбалю.

Про це повідомили ZAXID.NET у прес-службі прокуратури.

У відомстві стверджують, що при прийнятті даного рішення Львівська облрада вийшла за межі своїх повноважень, визначених законом про місцеве самоврядування, а також порушила вимоги Конституції.

"Виходячи із норм вказаних законів, місцеві державні адміністрації підзвітні та підконтрольні відповідним радам у частині делегованих повноважень", - зазначили у прокуратурі.

Згідно з повідомленням, губернатори щорічно звітують перед відповідними радами з питань виконання бюджету, програм соціально-економічного та культурного розвитку територій і делегованих повноважень.

"За наслідками заслуховування звіту глави облдержадміністрації, облрада може висловити недовіру главі ОДА, на підставі чого, з урахуванням пропозицій органу виконавчої влади вищого рівня, президент приймає рішення і дає раді обґрунтовану відповідь", - йдеться у повідомленні.

У прокуратурі заявили, що 8 вересня 2010 в порядок денний сесії ради не було включено та не розглядалось питання про звіт глави облдержадміністрації.

Крім того, "в порушення вимог закону про місцеве самоврядування та регламенту Львівської облради, при підготовці питання про висловлення недовіри главі облдержадміністрації, таке не було предметом розгляду постійних комісій ради", йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 8 вересня цього року Львівська обласна рада висловила недовіру голові Львівської ОДА Василю Горбалю.
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Львові сьогодні відтворять примусову радянізацію міста

У Львові сьогодні, 17 вересня, пройде Флеш-моб «Золотий вересень 1939 року».

Як повідомили ZAXID.NET організатори, акція присвячена відтворенню подій, які трапилися 72 роки тому із приходом радянських військ до Львова. «Золотий вересень» показує, що радянські солдати прийшли із метою окупації, і аж ніяк не визволення.

Протягом флеш-мобу відтворяться акти терору львівського населення, вандалізм та примусова радянізація міста, конфіскації майна, арешти, розстріли тощо.

Мета проявити в громадськості чуття пильності, опору та нескореної боротьби.
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Колесніченко обурений гаслом "Львів'яни понад усе!"

Народний депутат від Партії регіонів, лідер громадського руху «Російськомовної України» Вадим Колесніченко висловив своє обурення позицією мешканців Львова, які вважають своє місто особливим.

"Мене вразило гасло, яке я сьогодні побачив у Львові, - "Львів'яни понад усе!". Якщо це гумор, то це дуже добре. Більше ніде в Україні я таких гасел не бачив. Ми вважаємо, що у Львові найкращі люди? Я не вважаю, що десь в Україні хтось кращий, а хтось гірший. Всі рівні діти для своєї країни. Країна приречена створити для всіх рівні умови ", - сказав він в ефірі одного з телеканалів.

Відповідаючи на репліку члена ВО "Свобода" Ірини Фаріон про те, що Партія регіонів будує в країні зону, Колесніченко зазначив, що Західна Україна живе за рахунок Сходу.

"Я б з повагою ставився до тих, за чий рахунок ви живете. Схід дав грошей для Заходу", - цитує його Gazeta.ua.

Коментуючи ситуацію навколо мовного питання, він заявив, що немає позиції Партії регіонів, а є офіційна позиція Ради Європи про системні порушення в Україні мовних прав людини.

"Я сьогодні чітко заявляю - російська мова регіональна і я говорю російською. У нас таких 14. Вибачте, але Львів - не резервація. Тут теж є російськомовні громадяни", - підкреслив Колесніченко.

Варто відзначити, що від початку ефіру Колесніченко говорив тільки українською.

Проте він перейшов на російську мову після виступу Фаріон на захист усього українського.
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Подвійного громадянства в Україні не буде, - міністр

Україна не має наміру вводити подвійне громадянство, тому що це не відповідає законодавству країни. Про це заявив Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко.

При цьому, за словами Грищенка, з іншого боку треба забезпечувати комфортне проживання громадян інших країн на Україні, повідомляє ТСН.

Міністр також відзначив, що Україна закликає Росію з повагою ставитися до її прагненню вступити до Європейського Союзу (ЄС).

Нагадаємо, нещодавно голова Донецької облдержадміністрації Анатолій Близнюк виступив за законодавчу легалізацію подвійного громадянства. На думку губернатора, з огляду на розвиток суспільства, "подвійне громадянство - це правильний шлях".

Зазначимо, що за українським законодавством, подвійне громадянство заборонене, і для отримання українського треба відмовитися від громадянства або підданства іншої країни. У Росії ж подвійне громадянство дозволене.
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Генпрокуратура офіційно відмовилась переслідувати Кучму і Литвина

Слідчий Генпрокуратури в справі Гонгадзе виніс постанову про відмову в порушенні справи проти Леоніда Кучми і Володимира Литвина.

Про це повідомляють джерела "Української правди".

Постанова мотивована пунктом 2 статті 6 Кримінального кодексу - за відсутністю в діяннях складу злочину.

Водночас, як відомо, проти генерала Олексія Пукача 4 вересня було висунуто обвинувачення за новим пунктом - умисне вбивство Георгія Гонгадзе на замовлення.

Єдиним замовником убивства Гонгадзе слідство назвало екс-міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка.
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Янукович и Медведєв на одному гелікоптері відлетіли до Росії

Президенти України і Росії Віктор ЯНУКОВИЧ і Дмитро МЕДВЕДЄВ одним вертольотом вилетіли із Глухова Сумської області до державної резиденції Президента РФ “Завидове” у Тверській області.

Як передає кореспондент УНІАН, В.ЯНУКОВИЧ і Д.МЕДВЕДЄВ продовжать переговори у державній резиденції російського лідера, розташованій на кордоні Московської і Тверської областей Російської Федерації.

Як напередодні заявляв Д.МЕДВЕДЄВ, тематика переговорів буде пов’язана з широким спектром українсько-російських відносин, зокрема, з питань економічного, соціального та гуманітарного розвитку.
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Євросоюз закликає Януковича не знищувати демократію

Європейський союз наполягає на тому, щоб в Україні демонструвалася повага до демократії, верховенства права і прав людини.

Про це йдеться в заяві Євросоюзу в рамках постійно діючої ради ОБСЄ.

В ЄС нагадали обіцянку президента Януковича, яку він дав у квітні цього року, підтримувати плюралізм ЗМІ та забезпечити захист журналістів.

При цьому ЄС висловлює глибоку стурбованість з приводу зникнення українського журналіста Василя Климентієва в серпні.

"Ми вітаємо особисту зацікавленість президента Януковича в розслідуванні зникнення Климентієва, і його заклик до правоохоронних органів зробити все можливе, щоб його знайти. Ми будемо продовжувати звертати увагу на зміни в розслідуванні", - зазначається в заяві ЄС.

В ЄС впевнені, що вкрай важливо, щоб журналісти могли виконувати свою роботу без страху насильства і залякування. У цьому контексті в Європі висловили стурбованість з приводу останніх повідомлень про випадки насильства та переслідування стосовно працівників ЗМІ.

ЄС сподівається на прогрес в усіх незавершених розслідуваннях у нових і старих кримінальних справах, що стосуються журналістів, зокрема, пов'язаних з вбивством Георгія Гонгадзе.

В Європі вітають запланований візит представника ОБСЄ з питань свободи засобів медіа Дуні Міятович до Києва 11 і 12 жовтня з метою збору з перших рук інформації про становище свободи ЗМІ від усіх зацікавлених сторін, у тому числі представників уряду, громадянського суспільства та журналістів.

ЄС висловлює надію на плідну співпрацю з українською владою своєї місії і знову заявляє про свою прихильність до поглиблення відносин з Україною.

Заяву підтримали 27 країн ЄС, а також Турція, Хорватія, Македонія, Ісландія, Албанія, Вірменія, Андорра, Сербія, Чорногорія, Боснія і Герцеговина.
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Генсек ЄНП: заяви щодо України підкріплені фактами, а не ідеологією

Генеральний секретар Європейської народної партії (ЄНП) Антоніо ЛОПЕС-ІСТУРІЗ наголошує, що заяви партії стосовно України підкріплюються фактами, а не ідеологією.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив учора під час Європейської Ради (саміту глав держав та урядів країн-членів ЄС).

«Після дебатів в Україні щодо ухвалення резолюції ЄНП щодо політичної ситуації в Україні я хотів би ще раз наголосити, що політична родина ЄНП глибоко стурбована різким погіршенням в останній час демократичного розвитку в Україні при Президентові Вікторі ЯНУКОВИЧУ. Постійні втручання у свободу преси, неодноразові напади на членів громадянського суспільства – включаючи затримання директора київського представництва Фонду Конрада Аденауера Ніко ЛАНГЕ цього літа – а тепер ще й створення обманним шляхом паралельних опозиційним партійних структур, змусили нас рішуче засудити поточний стан справ в Україні. У цьому світлі Політична асамблея ЄНП, яка об’єднує 73 партії-члена з європейської правоцентристської родини, в понеділок, 13 вересня, ухвалила резолюцію, в якій закликала українську владу припинити втручання у внутрішню партійну діяльність опозиційних партій та невідкладно відновити порушені громадянські свободи», - заявив генеральний секретар ЄНП.

«Цією резолюцією ми ще раз висловлюємо нашу повну та рішучу підтримку і солідарність з лідером української опозиції Юлією ТИМОШЕНКО та партіями-членами ЄНП з України: «Батьківщина», Рух та «Наша Україна», - наголосив А.ЛОПЕC-ІСТУРІЗ.

За його словами, заяви ЄНП підкріплюються фактами, а не ідеологією.

«Нас не засліплює упередженість або ненависть, як інших. Навпаки, нами рухає бажання допомогти українським громадянам просувати демократію своєї країни та підтримати ті політичні, економічні та соціальні реформи, які наблизять Україну до Європи», - додав лідер ЄНП.

«І нарешті, дозвольте мені відповісти тим, хто критикував резолюцію ЄНП як необ’єктивну та упереджену: резолюція ЄНП по Україні спочатку обговорювалась та затверджувалась Президією ЄНП, а потім обговорювалась та затверджувалась партіями-членами на Політичній асамблеї ЄНП. Це дуже прозора та чітка процедура, що сприяє процесу демократичних дискусій та прийняття рішень. Ми продовжуватимемо застосовувати подібну процедуру для всіх наших резолюцій і в майбутньому. З іншого боку, такі негативні заяви багато говорять про політичну культуру людей, які не розуміють, як працюють демократичні партії та як приймаються демократичні рішення», - cказав генеральний секретар ЄНП.

Як повідомляв УНІАН, 13 вересня Політична асамблея ЄНП схвалила резолюцію, в якій висловила стурбованість згортанням свободи слова, використанням правосуддя в політичних силах, а також засудила втручання держави Україна у справи партії “Батьківщина”. У документі ЄНП також висловила підтримку українським партіям, що мають статус спостерігачів при ЄНП - “Батьківщині”, Народному руху України та “Нашій Україні”, і закликала Президента України та владу припинити антидемократичні дії.

14 вересня заступник глави Адміністрації Президента України Ганна ГЕРМАН заявила, що резолюція “народників” є необ’єктивною та замовною.

Того ж дня парламентська коаліція у Верховній Раді України у своєму зверненні до ЄНП заявила, що викладені в резолюції “народників” факти “об’єктивно не відображають суспільно-політичні реалії і процеси”, які мають місце в Україні. При цьому коаліція висловила переконання в тому, що у резолюції “відображена однобока точка зору на ситуацію”.
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Любомир Гузар: Ну який мені брат Путін чи Медвєдєв? (ФОТО)

Невже хтось сподівався, що ми візьмемо коси, сокири й підемо на вулицю?.. Ну що я можу сказати Агафангелу? Тут не треба бути аналітиком, аби зрозуміти, що діється…

Голова Української греко-католицької церкви Блаженіший Любомир Гузар відповів на запитання УНІАН.

НАРОД МАЄ РОЗУМІТИ, ЩО САМЕ ВІН Є ВІДПОВІДАЛЬНИМ ЗА ТЕ, ЯКОЮ НАША ДЕРЖАВА

Блаженіший, УГКЦ завжди відігравала в Україні своєрідну державотворчу роль, в усі часи відстоювала національні інтереси українців. Яку сьогодні вона займає позицію?

Ми впродовж дуже довгого часу були під різними окупаціями. Відповідно, нарід був позбавлений політичного проводу і церква заступала йому справжніх політичних провідників, була духовним пристановищем не тільки для релігійних потреб, а й свого роду заступником у широкополітичних справах.

Майже в кожній з окупацій, які ми пережили більш як за двісті років, окупанти були неприхильні для нашого загалу. А церква була пристановищем, де вони могли, скажімо, бути собою, бути українцями.

Сьогодні ми є в іншій ситуації – після багатьох років маємо свою державу, свій уряд. Тому нам належить ще навчитися бути у своїй державі. Це держава, не проти якої ми боронимо нарід, але яку ми хочемо розбудувати, бо це є держава нашого народу.

Сьогоднішній владний провід має свої труднощі, більшість носіїв влади виростали в комуністичному середовищі. Тому вони також, зі свого боку, повинні вчитися, як ставитися до церкви. Особливо до церкви, яка є дуже виразно українською церквою, державотворчою. Церквою, якій дуже болить, аби держава була своя і щоб у цій державі люди добре почувалися.

Одне слово, є ситуація, я б сказав, до великої міри нова, у якій ми мусимо віднайтися, водночас продовжувати те, що ми робили впродовж десятиліть.

Що ми можемо зробити? Перш за все, мусимо вчити людей любити світ, свою державу, незважаючи на недосконалості, незважаючи на те, що наша держава має пройти дуже тяжкий шлях розвитку.

Не треба чекати, що все само стане добре, треба виховати нарід, дати йому зрозуміти, що він є відповідальний за те, якою має ця держава бути. Виховати щирої любові до рідного. У цьому, дякувати Богу, маємо багато прикладів з минулого церковного й народного життя, де наші діди, прадіди були готові дуже багато чим пожертвувати, часом і своїм життям. Задля того, щоб існувала своя держава.

Треба виховати нарід так, щоб він не лише користав з держави, а й думав, як найкраще може послужити своїй державі, навіть якщо це вимагає певної жертви.

СЬОГОДНІШНІ ВИКЛИКИ ВІДКРИВАЮТЬ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ РОСТУ

Але за нинішньої влади українцям не так просто бути собою, почуватися власне українцями…

Звісно, це велике випробування. Це нагода усвідомити собі, хто я є, яке моє життєве завдання щодо тої спільноти, у якій я народився. Сьогодні, коли нас поставили на різні випробування, зокрема щодо заперечення українського, кожен повинен сказати, хто він є, що це значить і на що я готовий, аби поправити ситуацію. Хоча сама ситуація є негативна. Треба її розглядати як нагоду рости…

Так, люди реагують на це все недостатньо. Тобто користають, але не ростуть. Вживають, використовують, але не розвиваються – внутрішньо. Така, на жаль, уже людська природа, що ми розвиваємося краще, коли є якесь протистояння.

Ми повинні розуміти, що більшість сьогоднішніх можновладців почали свою кар’єру за радянських часів. Дуже важко, аби ці люди так просто змінилися. Як то кажуть, чим котел накипів – у яких обставинах виросла людина, до чого призвичаїлася. Тому сьогодні варто говорити про підростаюче покоління. Те, що сьогодні відбувається, для молоді – виклик.

Московська церква в особі одеського митрополита Агафангела обурюється бажанням вірних греко-католицької церкви побудувати собі храм у Одесі. Днями Ви написали відкритого листа Віктору Януковичу з закликом не допустити розпалювання міжконфесійної ворожнечі. Чи маєте вже якийсь відгук на нього?

Мені прочитали, бо сам я не дуже добре бачу, слова пані Ганни Герман (заступника глави Адміністрації президента). Вона сказала, що влада не почувається компетентною, бо вона бачить цю ситуацію як просто суперечку між церквами.

Щиро надіюся, що скорше чи пізніше, а чим скорше, тим краще, хтось компетентний уважніше погляне на цю ситуацію, і то очами громадянина, а не політика.

ЯКЩО ВЛАДА ПРИЙМЕ ДЛЯ НАС НЕПРИХИЛЬНЕ РІШЕННЯ, ТО ХАЙ БИ ГІДНО ЙОГО ПОЯСНИЛА

А яке Ваше передчуття, на чий бік стане місцева влада Одеси: на ваш чи Московського патріархату?

Представники нашої церкви за кілька останніх років пройшли вже через різні поневіряння. Зараз лишається дві справи. Перша – громадські слухання: сусіди мають висловити свою точку зору про користь чи навпаки, якщо постане такий храм. Хоча, як нам відомо, такої процедури здебільшого не проводять… Після цього має бути остаточне рішення міської влади.

Яким воно буде? Дуже важко передбачити. Влада може послухати якихось противників на громадських слуханнях і відмовити, а може й застановитися, і подумати над тим, якою вона хоче бути в очах порядних людей. Не думаю, що наші люди вже геть такі приголомшені, що не можуть оцінити дії влади.

Я не кажу, що влада обов’язково повинна ставати на чийсь бік, нехай просто слідує закону. Якщо вона прийме для нас неприхильне рішення, то хай би могла його гідно пояснити.

НУ ЩО Я МОЖУ СКАЗАТИ АГАФАНГЕЛУ? ТУТ НЕ ТРЕБА БУТИ АНАЛІТИКОМ, АБИ ЗРОЗУМІТИ, ЩО ДІЄТЬСЯ

А що б Ви сказали Агафангелу на його «протести»?

Боже милий, ну що йому сказати? Він має певну формацію: колись був членом парламенту від комуністичної партії. Це і є його історія, він має певний духовний розвиток, настанови…

Мені не подобається те, що він робить. Але я не беруся його судити. Не беруся називати його нашим ворогом, а намагаюся зрозуміти. Це для мене не є якийсь надзвичайний випадок. Гадаю, тут не треба бути великим психологом чи аналітиком, аби зрозуміти, що тут діється.

Володимир Гундяєв (глава Російської православної церкви), коли приїжджає в Україну, любить розповідати, що ми з росіянами «єдиний народ»…

Так, ми багато разів це чули, він на цьому дуже наполягає…

Я себе так ось запитую, ну який мені брат Іван Грозний чи Петро І, або Катерина ІІ, або навіть теперішні Медведєв чи Путін? Ну які вони мені брати?

То є сусіди. Вони є синами свого народу – так, як ми є синами нашого народу. Вони люблять свій нарід, ми – свій… Тим більше, якщо згадати, що вони впродовж століть діяли супроти нашого народу…

Твердити про «єдиний народ» – дуже й дуже, так би мовити, натягувати дійсність, це якось навіть смішно звучить.

МИ МАЛИ РЕЖИМИ, ЯКІ НАМАГАЛИСЯ ТРИМАТИ ЛЮДЕЙ У СТРАХУ, АЛЕ ВСІ ВОНИ ПРОГРАЛИ

Сьогодні СБУ взялася за істориків, учора переслідувала ректорів. Що від такого органу варто очікувати завтра, на Вашу думку?

Така політика є надзвичайно короткозора. Хто за цим стоїть – той не дивиться в майбутнє, а тільки на сьогоднішнє, шукає миттєву вигоду. У тих людей слабоньке знання історії.

У ХХ столітті ми вже мали ленінізм, сталінізм, гітлеризм… Усі вони робили одне й те саме, і всі вони програли. Вони не розуміють людської істинної природи, тому втрачають. Людей можна тимчасово застрашити, але скорше чи пізніше людина усвідомлює, що стається і набирає достатньої відваги, аби протидіяти. Навіть у найгірших обставинах зростають дисиденти, і короткозорі владні апарати програють. Представники влади, які так поводяться, здається, не мають сильної інтелектуальної формації.

ЯКБИ Я ЗУСТРІВСЯ З ЯНУКОВИЧЕМ, Я Б СКАЗАВ ЙОМУ ЩОСЬ ТАКЕ, ЩО Б ЙОМУ ДОПОМОГЛО

Якби Ви зустрілися з Януковичем, що б Ви йому сказали?

Я ніколи з ним не бачився, лише якось принагідно привітався.

Я був би радий почути, що б він казав. Мені, не знаючи людини, важко уявити, що йому сказати.

Проте, коли б я краще його зрозумів і міг щось сказати, то хотів би сказати щось позитивне, таке, що на мою думку, було б йому справді корисне. Дуже легко ганити когось. Бо всі ми є тільки люди і кожного з нас можна за щось ганити. Але існує християнська чеснота − второпність, мете якої є допомагати людям, коли і якщо їм цього потрібно.

Віктор Янукович завжди відвідує церкву лише однієї конфесії. Може, Ви запросите його до греко-католицької церкви на якесь свято?

Мене дуже разить, коли політики прибігають на пару хвилин на богослужіння, покрасуються перед камерами й ідуть. Я завжди кажу: «Якщо хочете помолитися з нами, то будь ласка, але ось цих гостинних нападів під час літургії не потрібно».

Наскільки я знаю, здається, на Великдень Віктор Федорович пішов до Лаври, і там від початку й до кінця перебув службу. Мені це сподобалося. Нехай собі йде до тої конфесії, яку вважає за свою.

Цілком іншою справою є трактування державою всіх церков та релігійних організацій. Тут уже не сміє бути приватних переконань чи вузькополітичних міркувань. Усі ми маємо Конституцією запевнені рівні права, і Віктор Янукович, як президент, як гарант Конституції не може цим легковажити. Молитва президента в Успенському соборі Печерської лаври в День незалежності в супроводі найвищих посадових осіб залишила всіх нас другорядними громадянами, а таке ставлення не обіцяє кращої майбутності. Чи такою має бути «нова країна»?

НЕВЖЕ ХТОСЬ СПОДІВАВСЯ, ЩО МИ ВІЗЬМЕМО КОСИ, СОКИРИ Й ПІДЕМО НА ВУЛИЦЮ?

Чи можна щось зробити з людьми, які є політично несвідомі, неукраїноментальні? От, скажімо, письменник Юрій Андрухович пропонує дати можливість Донбасу й Криму від’єднатися, якщо в них буде така бажання…

Я чув про це. Я не в захопленні від такої ідеї. Треба людей виховувати. Подумати, чому вони такі, які вони є… Якась причина повинна на це бути.

Показати їм, чим корисно для них жити в Україні. У цьому питанні держава мусить працювати, мати якесь бачення цього: відкривати школи, здійснювати відповідні програми.

Наведу приклад. Десь п’ять років тому я був гостем німецького бундестагу з нагоди чергової річниці закінчення Другої світової війни. Багато речей навкруги, які я мав нагоду побачити, зрозумів. Зрозумів, що Німеччина дуже змінилася з часів Гітлера. А ми не забуваймо, що багато німців уважали Гітлера своїм «спасителем», який рятував їхню національну гордість і тільки завдяки д-у-ж-е послідовній виховній політиці Німеччина змінилася. Тому сьогодні в Німеччині Гітлер неможливий. Нарід змінився! Але це не прийшло само від себе.

Ми повинні прийняти факт, що є такі групи населення, які мають за собою особливу, відмінну від загалу історію, і допомогти їм зрозуміти, що значить бути громадянином України.

УГКЦ закидають, що вона веде себе пасивно: не реагує на висловлювання Кирила (Гундяєва), тобто що вона не бореться, не відстоює державні цінності…

А на що сподівалися? що ми візьмемо коси, сокири й підемо на вулицю, як багато хто собі уявляє? Для багатьох це, може, і було б нашою активністю, бо іншої вони собі не можуть уявити. Патріарх Кирил є предстоятелем для певної групи віруючих, і ми це цілком шануємо. Ми не стараємося будувати ідентичності нашої церкви на засадах протистояння. Нам такого способу ідентифікації не потрібно. Ми не хочемо бути політичними агентами, хочемо бути собою, церквою. Бути церквою – це найкраще служіння для народу.

Якщо буде сильна добра церква, а це не так легко і просто здійснити, але саме про це ми дбаємо, тоді ми найкраще послужимо розвиткові України. А поза тим ми хочемо для інших бути добрими сусідами.

Розмовляла Оксана Климончук

Підписатися на нові дописи
підписатися на RSSRSS   зафоловити у Твіттеріtwitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Медведєв пожартував про Януковича і горбатий запорожець

Дмитро Медведєв і Віктор Янукович очолили черговий етап Міжнародного авторалі з нагоди сторіччя першого автопробігу на Приз Імператора Миколи II.

Від старту етапу, що знаходиться приблизно в 26 км від російсько-українського кордону, їм треба буде пройти більш 60 км до фінішу етапу в українському місті Глухів, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Медведєв виїхав на своїй білій "Перемозі" 1951 року випуску. Він уже кілька разів приїжджав на цьому автомобілі на різні заходи, а під час одного з візитів Януковича в Росію прокотив на ньому свого українського колегу.

Президент України теж вийшов на пробіг на "Перемозі". Спочатку йому запропонували автомобіль кольору охра, але він захотів "Перемогу" кабріолет 1950 року випуску з м'яким дахом. Верхня частина автомобіля пофарбована бежевим кольором, нижня - бордова.

До кордону з Україною автопробіг очолював Медведєв. Після перетину російської території він поступився лідерством українському колезі.

Перед тим як відправитися в дорогу, президенти поспілкувалися з учасниками автопробігу.

Зокрема, один з них, співак Дмитро Маліков розповів президентам про те, як проходив історичний автопробіг 100 років тому.

Зокрема, Маліков відзначив, що імператор Микола II дав старт автопробігові, однак сам у ньому не брав участі.

"Ми люди більш демократичні, ми самі поїдемо", - з посмішкою зауважив Медведєв. Він зізнався, що по-хорошому заздрить учасникам пробігу.

Президенти також з інтересом оглянули деякі автомобілі, що беруть участь у пробігу.

Медведєву сподобалися яскраво-червоний "Шевроле Корвет" 1960 року випуску, а також "Астон Мартін ДБ6" 1969 року випуску.

Однак з не меншою повагою він відгукнувся і про знаменитий "горбатий" "Запорожець" ЗА-965 1962 року. "Наступні версії вже не такі стильні були", - сказав російський лідер.

Медведєв поцікавився в Януковича, чи їздив він на такому автомобілі.

"Намагався", - пожартував президент України. "У дитинстві, коли залізти міг, поки не виріс", - підтримав жарт президент Росії, маючи на увазі високий зріст президента України.

Єдиним автомобілем, який президенти не тільки оглянули, але й сіли в салон, виявився "Ролс-Ройс Сілвер Рейд" 1957 року випуску.

Медведєв оглянув "Москвич"-401, ГАЗ-12 ЗИМ, а також "Волгу" ГАЗ-21. Він розповів, що в його батьків не було автомобіля. "Але коли ми сідали в таксі, у такі от "Волги", - це був кращий спогад дитинства", - зізнався президент РФ.
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Amnesty International: Польща не має права видати Закаєва Росії

Польща порушить законодавство, якщо вирішить передати Росії затриманого сьогодні голову уряду Чечні у вигнанні Ахмеда ЗАКАЄВА.

Про це йдеться у заяві Amnesty International, що є у розпорядженні УНІАН.

Amnesty International відзначає, що Польща була змушена затримати А.ЗАКАЄВА, але не зобов’язана його заарештовувати і передати Росії у рамках екстрадиції. Польське законодавство забороняє передавати людину іншій державі, якщо не може бути гарантований чесний суд та існує загроза для її життя, відзначає організації.

„Є велика вірогідність того, что його (ЗАКАЄВА) можуть тортурувати та застосовувати інші форми нелюдського ставлення”, - відзначили в Amnesty International і нагадали, що раніше суди у Данії та Великій Британії двічі видавали рішення про неможливість екстрадиції А.ЗАКАЄВА до Росії.

Як повідомляв УНІАН, польська поліція сьогодні вранці у Варшаві затримала А.ЗАКАЄВА, оголошеного у міжнародний розшук Росією.

А.ЗАКАЄВ прибув до Польщі для участі у Третьому Світовому чеченському конгресі, який розпочався 16 вересня у Пултуську під Варшавою.
Підписатися на нові дописи
RSS   twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/