зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

17.09.10

Бронзового Леніна переплавлять на єпископа (ФОТО)

В Ужгороді пам‘ятник Леніну хочуть переплавити на пам‘ятник місцевому священику і поставити його у центрі міста.
Цей пам‘ятник Леніну повалили 19 років тому

Бронзовий "вождь світового пролетаріату" зберігається на території Ужгородського автотранспортного підприємства у залізному гаражі з 1991 року. Дуже ймовірно, що невдовзі з нього таки зроблять пам’ятник єпископу Андрію Бачинському.

Хто такий Андрій Бачинський

Висвячений на греко-католицького священика в 1756 році, Андрій Бачинський служив на території сучасного Закарпаття, у парафіях у Гайдудорозі та Мукачеві у 18-му столітті. Згодом його було призначено єпископом Мукачівської греко-католицької єпархії. Керуючи єпархією близько чотирьох десятиліть, він проявив себе як просвітник та організатор шкільництва. Під його керівництвом центр єпархії було переміщено з Мукачева до Ужгорода, де священник-просвітитель заснував найбагатшу на той час бібліотеку. Він є також засновником Теологічної семінарії, яка діє і донині.

Три роки тому нинішній єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії, якій Рим надав особливий статус самостійності, владика Мілан Шашік звернувся до ужгородської міської влади з проханням допомогти церкві брухтом кольорових металів, аби встановити священику-просвітителю пам’ятник на площі його імені біля Кафедрального собору, збудованого у 17-му столітті. У крипті під собором поховане і тіло Андрія Бачинського.

Канцлер Мукачівської Греко-католицької єпархії отець Петро Береш каже, що Владика Андрій Бачинський багато зробив для цього міста.

"Врешті відразу після смерті владики Андрія Бачинського у 1809 році говорилося про те, щоб виготовити йому пам’ятник як культурному і релігійному діячеві нашого Закарпаття. Він дуже дбав про школи, то би було вшанування пам’яті для нього".
Єпископ Мілан Шашік - ініціатор
встановлення пам’ятника
єпископу Андрію Бачинському.

Метал знайшла місцева влада

І ось днями метал для пам’ятника знайшовся. Секретар Ужгородської міської ради Юліана Бедь розповідає, що прохання Мукачівської греко-католицької єпархії розглядали депутати міської ради на сесії 27 серпня.

"Вони просили передати металобрухт від пам’ятників минулої епохи Єпархіальному управлінню господарчого використання металу у виготовленні пам’ятника єпископу Андрію Бачинському, який буде розміщений в Ужгороді на площі Бачинського. Депутати підтримали це рішення, проголосували, ні в кого не виникло абсолютно ніяких…сумнівів. Це безкоштовна була передача греко-католицькій громаді".

Минулого року інший пам'ятник Леніну – на Львівщині – замінили на бронзову Матір-Україну. Натомість на Луганщині комуністи подали аж три заявки на встановлення нових пам'ятників "вождю світового пролетаріату".

Сам факт передачі тритонної статуї Леніна на потреби церкви закарпатці оцінюють по-різному.

Що робити з пам’ятниками минулого?

Одні кажуть, що не можна знищувати один пам’ятник, незалежно від того, що він символізує, тому що для когось цей пам’ятник є частиною його життя.

"Все ж таки колись ходили біля нього з прапорами, ходили при кожній нагоді класти до нього квіти, як сьогодні до пам’ятника Шевченку. Тому краще було б зробити в Ужгороді музей пам’ятників радянської епохи, куди б ходили люди", - каже історик, кандидат наук Андрій Головач.

А його колега, туризмознавець, громадський діяч і викладач Ужгородського університету Олександр Коваль вважає, що, можливо, з моральної сторони це рішення правильне, бо метал має функціонувати, а не іржавіти.

"З іншого боку, з позиції туризму, кращим місцем для нього було б місце у тому ж парку Бордоському, якби мерія зробила там архітектурну зону, куди можна звезти з усієї області подібні скульптури, пам’ятники, що символізують колишню епоху. Вона, та епоха, була. Сусідні країни ставлять такі пам’ятники, а ми їх нищимо".

Переставити Леніна в інше місце хотів би і Михайло Галін – керівник Закарпатського єврейського товариства "Хесед Шпіра".

"Якщо згадати історію, то всілякі в нас були королі, але це не значить, що зараз ми повинні все переплавити. Ленін - це також історія. Шкода просто взяти й переплавити".
Поки що пам’ятник Леніну
 лежить у цьому гаражі.

Комуністи називають це блюзнірством

Керівництво ж єпархії не вбачає у такому кроці нічого крамольного. Отець Петро Береш нагадує про ті часи, коли просто з дзвонів церковних робилися різні речі. Навіть ті самі пам’ятники Володимиру Іллічу Леніну. Врешті ніхто не знає, з якого металу зроблений наш пам’ятник Леніну.

Має свою точку зору на цю ситуацію і Комуністична партія україни, але почути її виявилося непросто.

"Я поки що не маю таких… щоб я там узагальнив і дав на радіо, телебачення і так далі. Не маю права поки що. В понеділок приходьте, він буде на роботі, перший секретар Облкому. Подзвоніть у суботу. Ну, уявляєте собі, якщо я зараз ляпну, і пішло… Я не хочу свої висновки давати за партійну організацію. Я один її представляти, ні з ким не… Це серйозне питання, розумієте, тут треба подумати і правильно сказати. Я вже знаю, вже і з ЦК дзвонили мені сьогодні", - сказав виконувач обов’язків першого секретаря Закарпатського обкому Компартії України Володимир Алексій.

Його ж однопартієць Іван Мигович назвав цей крок ужгородської влади блюзнірством і намаганням діючого міського голови Сергія Ратушняка підняти свій рейтинг у очах вірників-католиків напередодні місцевих виборів.

Скільки б не коштував метал, з якого відлито Леніна, який уже ось два десятиліття лежить нерухомо на зберіганні у місцевому автотранспортному підприємстві, за словами очевидця демонтажу ужгородського пам’ятника Леніну Федора Коваля, який і досі працює на підприємстві, наявність статуї на складі регулярно контролює Служба Безпеки України:

"Наприклад, коли з’являлись у газеті повідомлення про ліквідацію КТП, завжди приходила безпека і дивилася, чи є він на місці, чи нема, чи не пропав".

Кирило і Мефодій із трьох Леніних

Скульптор Василь Роман, який ось вже понад рік працює над ескізом пам’ятнику єпископу Андрію Бачинському, каже, що переплавка статуй вождя на пам’ятники релігійним діячам не нова для Закарпаття. За його словами, пам’ятник просвітителям Кирилу і Мефодію, що увінчує центральну площу Мукачева, свого часу було виготовлено аж із трьох подібних, але менших статуй:

"У Львів відвезли трьох Ленінів. Там була комічна історія на перевалі. Цигак Василь Степанович вів Колхіду (тоді ще була Колхіда, машина така), і Леніни стирчали, руки стирчали. І на перевалі його зупинили хлопці з автоматами, тоді були якісь моменти, що з автоматами стояли: "Що везете?" "Подарунок Львову від Закарпаття. Леніна". Так його мало там не те, що завернули… Він якось віджартувався. А приїхали в Мукачево Кирило і Мефодій. І ніхто в цьому не відчуває якогось гріха чи крамоли".
Скульптор Василь Роман:
пам’ятник священику буде тут.

У будь-якому разі, переконаний скульптор, вождь Ленін не стане єпископом Бачинським. Бо все це лише метал, який у руках митця є просто інструментом.

"Місто жертвує той бронзовий еквівалент. Це не є перероблення пам’ятника в пам’ятник. Та бронза піде еквівалентом за ту, з якої нам віділлють пам’ятник. В думках тих, хто переробляв пам’ятники, воно по інерції так і виглядає, починаючи від римлян, які просто переписували на стелах написи. Це робилося при наших батьках, коли з надмогильних плит мостилися дороги. Це робилося людьми, які зараз скажуть, що з Леніна – не дай Боже! Можемо говорити, що Ленін відлитий, ймовірно, з церковних дзвонів, утварі церковної, посуду. Можемо інакше говорити, що, дякуючи Бачинському, Леніна не стане. Він знову стане бронзою".

Після того як цей матеріал був вже готовий, стало відомо, що до ужгородської міськради звернувся хтось із київських комуністів і попросив не віддавати пам'ятник. Натомість цей чоловік зголосився купити єпархії необхідну кількість бронзи на пам'ятник єпископу, а пам'ятник Леніну він хоче забрати собі, щоб зберегти його як витвір скульптурного мистецтва.

Таку пропозицію міськрада розгляне на своєму засіданні у п'ятницю, 17 вересня.

Олександр Попович, Ужгород

Підписатися на нові дописи
підписатися на RSSRSS   зафоловити у Твіттеріtwitter
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: