зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

17.09.10

Не даймо себе принизити, - з відзначення 80-річчя "пацифікації" у Львові (ФОТО)

Голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник, заступник голови облради Роман Ілик і депутати облради сьогодні взяли участь у відзначенні 80-річчя каральної операції «пацифікації» в Галичині. Львівську ОДА на заході представляв начальник управління внутрішньої політики Ігор Ожиївський, Львівську міську раду – Володимир Квурт.

Від обласної влади було покладено траурний вінок до пам’ятної таблиці жертвам спецслужб тоталітарних режимів на вул. Ст. Бандери, 1. Після цього представники влади взяли участь у панахиді, відслуженій у внутрішньому дворику "Тюрми на Лонцького" священиками різних конфесій.

Виступаючи після панахиди, голова Львівської облради Мирослав Сеник відзначив, що бачить схожості між подіями восьмидесятирічної давнини і сьогоднішньої ситуацією в Україні.

"Колись, досліджуючи історію свого рідного села, я піднімав протоколи товариства "Просвіти". В тих протоколах я знайшов багато цікавих речей. В нашому селі була школа, початкова школа української мови – як звикло, в Австро-Угорській імперії вся початкова освіта в початкових школах в наших селах була виключно українською мовою. І була спроба закрити українську школу через те, що там були діти, які хотіли вчитися тільки польською мовою. Чи не нагадує це вам нинішній день, коли є спроба ввести закон про другу державну мову, і під тим приводом, що буде одна або дві заяви від батьків, які хочуть, щоб їхні діти навчалися російською мовою, в нас знову будуть закривати українські школи?", - зазначив Сеник.

"Тоді наші люди проявили рішучий опір тому, вони спротивилися тому і не допустили закриття української школи. Тому я сьогодні закликаю всіх вас – не даймо себе принизити, не даймо себе загнати на узбіччя", - додав він.

Нагадаємо, що 25 травня 2010 Львівська обласна рада прийняла рішення "Про відзначення 16 вересня 2010 року 80-ї річниці каральної операції "пацифікації" в Галичині". Головним чином, заходи, приурочені до цієї дати, відбуваються у приміщенні музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького", який зараз належить до відомства СБУ. Зокрема у приміщенні Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" сьогодні відбудеться показ документального фільму "Береза Картузька", а повтор фільму - у неділю, 19 вересня, початок о 13.00 год.

У приміщенні Львівського історичного музею (пл. Ринок, 4, третій поверх) сьогодні, 16 вересня, о 15 годині відбудеться відкриття виставки "Гартовані болем".

Довiдка

Пацифікація 30-х років ХХ ст. була репресивною каральною операцією, проведеною польською окупаційною владою із застосуванням поліції та армії проти українського цивільного населення Галичини. За особистим наказом прем'єр-міністра тогочасної Польщі Ю.Пілсудського операція розпочалася 16 вересня 1930 року і продовжувалася до 30 листопада 1930 року, охоплювала 450 населених пунктів у 16 районах Галичини. Каральні дії супроводжувалися масовим терором, арештами численних громадських та політичних діячів, руйнуванням власності українських організацій, а також приватних осіб. Представників української інтелігенції було ув'язнено в спеціально створеному концентраційному таборі "Береза Картузька". Пацифікація в Галичині була засуджена міжнародною організацією Ліга Націй та урядами Великої Британії та Канади.

Підписатися на нові дописи
підписатися на RSSRSS   зафоловити у Твіттеріtwitter
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: