зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

17.09.10

Economist: Victor ludorum, або бідна Україна

Британський тижневик Економіст вмістив статтю про Україну з підзаголовком "Багато розмов і мало реформ. Бідна Україна".
Віктор Янукович "погрався з Конституцією і хоче розширити свої повноваження"

За сім місяців при владі пан Янукович, як пише Економіст, зробив більше для підтвердження побоювань про авторитаризм, ніж сподівань на реформи.

Він "погрався" з Конституцією, створивши коаліцію, і намагається усунути поправки, які обмежують його владу, – пише журнал.

Одна з лідерів опозиції Тимошенко також твердить, що він намагається, інколи успішно, розколи її партію.

Проте її критики кажуть, що це свідчить про слабкість її партії, яка "не має ідеології, окрім просування її власних інтересів".

На столі лідера опозиції Юлії Тимошенко стоїть статуетка Жанни Д’Арк, – пише Економіст і зауважує, що ані святою, ані мученицею пані Тимошенко назвати не можна.

Але Тимошенко у "войовничому настрої", - твердить журнал, і пан Янукович "забезпечує її боєприпасами":

"Ми ледве встигаємо реагувати на все, що він робить", - цитує Юлію Тимошенко Економіст.

Тижневик нагадує про арешт кількох союзників Тимошенко, яких звинувачують у корупції, а також про розслідування щодо Олександра Турчинова.

Пані Тимошенко каже, що пан Янукович веде кампанію залякування опозиції і помсти за її зусилля очистити від корупції газову торгівлю.

Уряд у свою чергу наполягає, що просто бореться з корупцією.

Частина правди є у заявах обох сторін, – робить висновок Економіст і твердить, що мало політиків в Україні "абсолютно чисті".

Але в умовах масштабної корупції переслідування лише опозиції підриває плюралізм, – пише Економіст.

Журнал наводить цитату одного з союзників Януковича, який каже, що "друзям – все, а ворогам - закон", і вважає ще одним доказом цього те, що розслідування проводить пан Хорошковський, який свого часу посварився з пані Тимошенко.

Багато українців не довіряють Тимошенко, – пише журнал і каже, що вибори покажуть, чи буде вона сильною опозицією до Партії регіонів.

Лише Віктор Ющенко ще менше популярний, ніж Тимошенко, – вважає Економіст.

Борючись з корупцією і обіцяючи реформи, Віктор Янукович власне робить те, що лише обіцяли зробити "помаранчеві революціонери", - пише Економіст.

Аналізуючи фінансовий стан України, Економіст пише, що щедрий пакет МВФ допоміг зняти фінансовий тиск з України і наводить слова скептиків, які кажуть, що це була винагорода з боку Америки за відмову України від збагаченого урану.

Щоб отримати гроші, пан Янукович однак мав підняти ціну на газ.

Світовий банк твердить, що косметичні заходи не пройдуть, і що Україна з "держави-паразита, яка збирає ренту, повинна перетворитися на сучасну країну, яка надає послуги".

Гарні новини, на думку журналу, в тому, що в самій країні прагнуть реформ і не хочуть авторитаризму. Але погані новини в тому, що навіть цього не досить, аби відбулися зміни.

Підписатися на нові дописи
підписатися на RSSRSS   зафоловити у Твіттеріtwitter
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: