зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

29.09.10

Про мови

Стверджується, що російський язик "вєлік, могуч" і "общєдоступний", а українська мова ні.

Можливо, воно так і виглядає з першого погляду, зважаючи на те, скільки осіб у світі користується російською сьогодні. Але невідомо, скільки б ним користувалися, якби не заборонялася й вільно розвивалася українська мова.

Чия древніша, мудріша й благодатніша

Складна доля української мови. Уже не одне століття її нещадно принижують, забороняють, нищать.

А вона живе, наповнює собою інші наріччя. Хоч ті вдають, що це нібито не так, що ніякої української мови не існує.

Але те все роблять чужинці.

Між тим чуємо новину. Наша рідна українська влада підготувала новий законопроект "Про мови", яким буде значно обмежено використання української мови.

Втім, не чекаючи його прийняття, з телеекранів уже прибирають дубляж українською іноземних фільмів, значно звужується її використання в державному діловодстві, в освітніх програмах. Уже очевидно, що в хронології нищення української мови з'явиться новий пункт із прізвищами нинішніх керманичів України.

Чому ж так не подобається Януковичу, Табачнику та іншим панам із Партії регіонів українська мова?

1. Перебуваючи під впливом московської пропаганди, вони, очевидно, також вважають, що української мови ніколи не існувало, що це наріччя російської мови. Отже, на території колишнього СРСР мусить бути одна мова - російська.

Чи справді так?

Почнемо з елементарного.

Щоранку слухач російськомовного радіо чи телеканалу слухає погоду, наприклад: "Сегодня пасмурно", - чує він і навіть не підозрює, що російська тут - лише вимова.

А слова українські: "сего дня (а не етого дня) пасмо в небі (а не прядь)".

У "колыбели" спокійно сопе "потомок". Слово "колыбель", колиска, теж вважається російським, але чи зуміють росіяни розтлумачити його походження?

Тим часом первинно це колиба - чи не найперше й найпростіше житло древніх русів-українців.

Намет, який будувався у формі кола за допомогою восьми довгих жердин, що зв'язані вверху, покритий шкірами тварин. І до сьогодні в Прикарпатті колиба це солідна споруда з дерева, що будується у формі восьмикутника з пірамідальним верхом. Класично, як і в давнину, без вікон і з отвором уверху для виходу диму.

Інше означене слово "потомок" - це той, хто появився на світ "по тому", після своїх батьків і дідів. Російською він мав би бути "затемок".

Українські основи просто випирають у російській мові.

Ім'я Володимир прочитано із древніх літописів, де зазвичай наші літописці користувалися так званим економним письмом, і пропускали очевидні літери - Владімір. Тим не менше чомусь у зменшувальному варіанті в них не Влад, а наш Володя (володар).

І таких прикладів, які доводять, що саме російська мова є наріччям української, а не навпаки, хоч гатку гати.

Цікаво, що за царату тогочасна наука визнавала, звідки насправді основи російської освіти, а отже, і мови.

Ключевський писав, що "русский народ вступает на русскую равнину из одного его угла, со склонов Карпат".

Підручник з історії "Элементарный курс для средних учебных заведений и городских училищ", виданий у петроградській друкарні Тремке й Тюссо в 1915 році, наголошував на такому: "Книжное образование сделало некоторые успехи, особенно со времени пріезда въ Москву западно-русскихъ ученыхъ после присоединенія Малороссіи...

Вызванные въ Москву ученые монахи изъ Кіева обучали въ училище, писали проповеди и поученія, переводили на русскій языкъ разныя сочиненія. Изъ Малороссіи же распространялись по Россіи и печатныя книги духовнаго и светскаго содержанія".

Відомий російський вчений Ніколай Трубецкой додавав: "та культура, которая со времен Петра живет и развивается в России, является органическим и непосредственным продолжением не московской, а киевской, украинской культуры". Але особливо вартий уваги ось такий його висновок: "Таким образом, украинизация оказывается мостом к европеизации".

Чи не тому нас так нахабно навертають до російської мови, щоб не допустити європеїзації України?..

2. Стверджується також, що російський язик "вєлік, могуч" і "общєдоступний", а українська мова ні.

Можливо воно так і виглядає з першого погляду, зважаючи на те, скільки осіб у світі користується російським язиком сьогодні. Ми ж продемонструємо на конкретних фактах, яка із цих мов насправді велика, могутня, а головне правдива та мудра.

У нас тиждень починається понеділком і закінчується неділею. Творці російської мови забажали по-іншому розпочинати свій тиждень - воскресєнієм. Але як тоді сюди тулиться "понєдєльнік" від нашого "по неділі"?

Ми починаємо сьогоднішній день сніданком (після сну дання), а росіяни - завтраком, тобто їдять те, що мали б їсти завтра. Ми маємо власні назви місяців, росіяни - запозичені.

Ми маємо нареченого й наречену - тобто тих, кого нарекли один одному батьки (і Бог). У Росії - це жєніх і нєвєста. "Жєніх" - той, хто вступає в спілку з жінкою, хоч вона ще не повинна бути жінкою.

Та це "не повинно" перекреслюється словом "нєвєста". Справа в тому, що в праукраїнській мові слово "веста" означало юну неодружену дівчину. У нас воно з якоїсь причини забулось, але через тірсенів (росенів-етрусків) у римлян стало позначати богиню священного родинного вогнища Весту.

Жрицями Вести були весталки, якими ставали дівчатка 6-10 років. Ці юні леді мали зберігати цноту до 30 років і лише потім могли віддатися чоловікові, тобто стати не вестами.

Українська мова, мабуть, єдина, яка має таке поняття як родина. Тобто не просто сім'я - батько, мати й діти (в росіян - сємья, в англійців - фемелі, у німців - фаміліє), а в значно ширшому розумінні: родичі по батькові, по матері, племінники, внуки. Це теж, між іншим, засвідчує глибоку древність української мови.

Росіяни заявляють, що українського народу, як і мови, ніколи не було, і бути не може. Але чомусь ми маємо власне прізвище, тобто, предками звані, а росіяни натомість носять фамілію, запозичивши це слово в німців.

Доречно тепер запитати: якщо українського народу й мови ніколи не було, звідки тоді в росіян взялися Ковальови, Кожухови, Путіни, Пузакови, Алейнікови, Суворови, Пугачови, Швєцови, Затуліни? Адже слова коваль, кожух, пута, пузо, олія, суворий, пугач, швець, затула - зовсім не з російського словника?

3. Московське духовенство заявляє, що російська мова благодатніша за українську.

А що кажуть самі слова? В українському селі Терпіння, що в Запорізькій області, з-під землі б'ють цілющі джерела. Московська церква їх облагородила, попи вмонтували над ними лики святих і навіюють усім, що лікувальна дія джерел залежатиме від них. Хоча підземні джерела, звісно, не знали й не хочуть знати ніякої релігії й ніяких святих.

Однак вчитаймося в головну табличку: "Цєлєбниє істочнікі". І порівняймо з нашим "Цілющі джерела".

Яку інформацію несе людині "цєлєбний"? "Це лєбе", виявляється, нічого немає до російської мови.

Це мішанина українського й німецького, у якій "лебен" означає життя. Тим часом "цілюща" - це те, що зцілює нас, оздоровлює, робить нас цілими.

Інший приклад: хворий українець іде до лікаря в заклад де лікують - лікарню. Логічний семантичний ряд, що дає відповідь, у кого й де хворий може отримати медичну допомогу. Тим часом, больной росіянин іде до врача (?) у больніцу - заклад, де не лікують, а боліють.

Українці прощаються словом "бувай!", тобто, щоб ти був живий і здоровий. Росіянин каже "пока!" Хотілося б знати, який зміст, яке побажання висловлюється цим словом? Яку енергетику отримує той, кому воно адресоване?

2500 років тому великий китайський мудрець Конфуцій наголошував: "Якщо мова є неправильна, то вона не означає того, що має означати. Коли ж вона не означає того, що має означати, то не буде зроблене те, що має бути зроблене. А тоді моральність і всяке мистецтво почнуть занепадати, справедливість зійде на манівці - і всі впадуть у стан безладного хаосу".

У ХІХ столітті видатний український мовознавець Олександр Потебня в "Естетиці словесної творчості", писав, що денаціоналізація "зводиться на погане виховання, на моральну хворобу: на неповне користування наявними засобами сприйняття, на послаблення енергії думки, на мерзоту спустошення на місці витіснених, але нічим не замінених форм свідомості, на дезорганізацію суспільства, спідлення".

Весь світ визнав, що українська мова то є особлива величина.

Арабський мандрівник і вчений Ельвія Челебі ще в ХVІ столітті зазначав, що "українці стародавній народ, а мова їх багатша й всеосяжніша, ніж персидська, китайська, монгольська й усілякі інші".

В 1685 році в Единбурзі вийшла книжка Alexander'a Tyler'a під назвою Memorires of the Life and Actions of John III present King of Poland, у якій багато приділено уваги "нації козаків". Серед іншого можна було прочитати таке: "Мова українців відзначається особливою делікатністю й багатством на здрібнілі (демінутивні) звороти, як також манерами чепурної й елегантної речи".

Тарас Шевченко справедливо називав українську мову "Господа слово". Бо ця мова творилася за законами творення світу - природно й гармонійно. Це, справді, відображення суті Всевишнього, мова душі й серця всього людства.

У кожний архетип українського слова вкладено відповідний астральний і світоглядний задум, відповідну життєву та моральну силу. У ньому віковічна мудрість нашого роду.

Українська мова не потребує якихось додаткових прикрас чи запозичень ззовні.

Ось як про неї сказав в одному інтерв'ю український поет, єврей за національністю Мойсей Фішбейн: "Українська мова - божиста, богодана, богообрана".

Чи зрозуміють це колись українські державці?

Сергій Піддубний, дослідник української історії та мови
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Табачник обіцяє серйозно скоротити безкоштовну освіту

Міністр освіти Дмитро Табачник прогнозує істотне скорочення держзамовлення на підготовку кадрів у ВНЗ у 2011 році.

Про це він сказав на прес-конференції, повідомляє Обком з посиланням на Українські новини.

"У 2011 році ми будемо серйозно скорочувати державне замовлення", - заявив міністр.

Табачник зазначив, що демографічна ситуація підтверджує необхідність перегляду держзамовлення, а також повідомив, що Міносвіти буде домагатися формування держзамовлення лише спільно з Мінекономіки, без залучення інших міністерств, навіть якщо в їх управлінні перебувають ВНЗ.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Регіоналів в Одеську облраду поведе Агафангел

Митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел очолив список Партії регіонів на виборах Одеської облради.

Про це журналістам повідомив глава Одеської облдержадміністрації, глава облорганізації Партії регіонів Едуард Матвійчук, повідомляє Обком з посиланням на Українські новини.

Також за списком регіоналів йдуть депутат Одеської міськради Олексій Гончаренко (син глави Антимонопольного комітету Олексія Костусєва), начальник Генштабу Григорій Педченко, глава Одеської облради Микола Скорик, ректор Національного університету "Одеська юридична академія" Володимир Завальнюк.

Матвійчук додав, що митрополит Агафангел та Гончаренко також будуть балотуватися за мажоритарною системою до обласної ради.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Януковича засекретили вже й кількість секретних паперів?

За час каденції Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА зросла кількість документів, яким надається гриф “для службового користування”.

Про це заявив на прес-конференції в агентстві УНІАН правовий радник Всеукраїнського громадського об’єднання “Альянс Майдан” Олександр СЕВЕРИН.

За його словами, “відомо, що 6 таких актів мають грифи обмеженого доступу, тобто для службового користування (ДСК)”. Він додав, що “пан ЯНУКОВИЧ почав пришвидшуватися у цьому розумінні, оскільки 20 серпня він видав аж чотири таких акти”.

Як сказав О.СЕВЕРИН, ВГО “Альянс Майдан” направило запит до Адміністрації Президента з проханням повідомити кількість актів В.ЯНУКОВИЧА, які мають відповідний гриф. За його словами, від першого заступника глави АП Олени ЛУКАШ надійшла відмова у наданні такої інформації, і вона “навіть пише у своїй відповіді, що навіть інформація щодо кількості актів під грифом ДСК “відноситься до відомостей, які містять конфіденційну інформацію”.

“Який стосунок має кількість актів для службового користування до державної таємниці, невідомо і не може бути відомо, крім самої пані ЛУКАШ”, - додав О.СЕВЕРИН.

Він наголосив, що “Альянс Майдан” звернеться до суду з даного приводу.

За його словами, відповідно до законодавства, будь-який акт в державі має бути оприлюднений.

О.СЕВЕРИН також повідомив, що було направлено звернення до Верховної Ради України щодо опублікування кошторису парламенту. За його словами, після довгих наполягань вдалося добитися, щоб кошторис був оприлюднений, але надійшов лист від голови Комітету ВР з питань регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради Володимира МАКЕЄНКА, у якому міститься відмова в наданні звіту щодо виконання кошторису.

О.СЕВЕРИН процитував лист В.МАКЕЄНКА: “Верховна Рада, виходячи із своїх конституційних повноважень, має право самостійно вирішувати питання про порядок оприлюднення звіту”.

Правовий радник ВГО “Альянс Майдан” наголосив, що такі дії є порушенням законодавства України, тому “було подано судовий позов, розгляд якого відбудеться 6 жовтня у Вищому адміністративному суді України, який має вирішити, чи повинна Верховна Рада звітувати перед громадянами щодо витрат коштів платників податків”.

Як наголосив О.СЕВЕРИН, обласні державні адміністрації також видають документи, які мають гриф щодо їхнього неоприлюднення. За його словами, якщо у Полтавській, Волинській, Херсонській області таких неоприлюднених документів немає, то у Миколаївській області їх “аж 201”.

Він додав, що і ряд міністерств теж користуються нерідко грифом, який обмежує доступ до документів, зокрема, Міністерство закордонних справ видало 55 таких актів.

При цьому, за словами О.СЕВЕРИНА, “чемпіоном серед державних органів щодо видання актів ДСК є Управління державної охорони, де виявлено 4 тисячі 742 таких акти, і СБУ, у якої нараховується 1751 такий акт”. Він підкреслив, що існує близько 9,5 тисяч таких актів, на яких стоїть “позначка ДСК”.

Координатор проектів ГІМЦ “Всесвіт” Віктор ГАРБАР наголосив, що сьогодні святкується Міжнародний день права знати. За його словами, відзначення цього свята має підвищити правову свідомість людей щодо отримання ними інформації, яка є у розпорядженні влади, про те, яким чином і на які потреби урядовці витрачають кошти “спільного гаманця”, тобто бюджетні кошти, які сплачують платники податків.

За його словами, цей день має об’єднати громадських активістів, журналістів, політиків “щодо права на правду”.

Як сказав В.ГАРБАР, “у рамках проектів, які підтримані фондом “Відродження”, наша організація разом з ВГО “Альянс Майдан” та Інтернет-сайт “Майдан” зробили спеціалізований сайт “Право знати”, присвячений інформаційним правам в Україні і світі”.

В.ГАРБАР повідомив, що на цьому сайті публікується інформація про здійснення проектів, а також інформація з інших неурядових організацій.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Хто звільнив Лужкова

Правління Лужкова привело до виникнення в Москві потужної фінансово-політичної мафії, зламати яку вище керівництво країни не в змозі або боїться...

Після майже 20-річного правління Лужкова звільнили з поста головного градоначальника Росії.

Вівторок 28 вересня почався для мера Москви з неприємної новини. Рівно о 8.00 на сайті Кремля був опублікований указ президента Росії про дострокове припинення його повноважень.

Першим пунктом в указі значиться формулювання, з яким Юрія Лужкова відлучили від посади, – «у зв`язку з втратою довіри Президента Російській Федерації». Тимчасово виконуючим обов`язки мера Москви вирішено призначити першого заступника Лужкова, Володимира Ресіна. З 2001 року по сьогоднішній день він керував містобудівною політикою Москви, очолював раду директорів компанії «Главмосстрой».

До свого звільнення Лужкову довелося пережити справжнє «цькування» в пресі й ефірі центральних російських каналів. ЗМІ з неприхованим розлюченням раптом, як за вказівкою, пригадали йому за якихось пару тижнів все й одразу: і транспортний столичний колапс, і хаотичну забудову в центрі Москви, і знищення історичних будівель, і його відсутність на робочому місці, тоді як місто задихалося від смогу торфовищ, що горіли, влітку 2010-го.

Більш того, не побоялися журналісти зробити замах на особисте: у пресі з`явилися викривальні матеріали про дружину Лужкова. Олена Батуріна, як відомо, глава компанії «Інтеко», і, за даними журналу «Форбс», одна з найбагатших бізнес-вумен світу. Подружжя звинуватили в корумпованості, а самого Лужкова – в преференціях відносно бізнесу своєї дружини. Найбільший резонанс отримала програма "Справа в кепці», що вийшла 10 вересня в ефірі каналу НТВ.

У відповідь на критику Олена Батуріна заявила, що замовник кампанії проти її чоловіка знаходиться в Кремлі. За її словами, фігура Лужкова незручна адміністрації президента в світлі майбутніх виборів і побоювань, що він стане на бік Путіна.

Після такого «промоушену» рейтинги одіозного мера, який правив Москвою не мало не багато - майже 20 років, різко поповзли вниз. За місяць інформаційної атаки, яку вели федеральні телеканали, він опинився на показовому 13-му місці в списку довіри росіян (тоді як раніше стабільно потрапляв у «десятку»). Такі дані, зокрема, наводить дослідницька організація «Левада-центр».

При цьому згідно з опитуванням, проведеним центром 17-21 вересня, більшість опитаних росіян (31%) упевнені, що «правління Лужкова привело до виникнення в Москві потужної фінансово-політичної мафії, зламати яку вище керівництво країни не в змозі або боїться».

Наслідки такої показової «прочуханки», здавалося, були очевидні: Лужков повинен був піти сам. Це було б красиво, і, напевно, менш травматично для його статусу і репутації. Як писала російська преса перед відпусткою Лужкова, Кремль дав градоначальникові тиждень на те, щоб обдумати рішення про свою відставку.

Вже минулої п`ятниці з`явилися чутки, що Лужкова на робочому місці з початку нового тижня не буде. У його діловому графіку нібито була відсутня традиційна зустріч із заступниками. Сам мер у той час перебував в австрійських Альпах, де 21 вересня разом з сім`єю відсвяткував своє 74-річчя.

Але прийшов понеділок, і Лужков, який повернувся з відпустки, наче нічого й не було, з`явився на роботу. Сказав, що почувається добре і йти у відставку за власним бажанням не збирається.

Спостерігачі були впевнені – Медведєву буде непросто звільнити Лужкова одним розчерком пера.

Хоча такі повноваження у нього є. Начебто дуже багато контактів «зав`язані» на Лужкові, за сумісництвом одному з керівників правлячої «Єдиної Росії» Але, схоже, помилялися. Російський президент видав указ про звільнення Лужкова, перебуваючи при цьому в Китаї.

Як розвиватимуться події далі, і хто, якщо не Лужков, може стати новим мером Москви, в коментарі УНІАН розповіли російські експерти й політики.

Борис Нємцов, співголова руху "Солідарність":

ЯКЩО Б МЕДВЕДЄВ ЙОГО НЕ ЗВІЛЬНИВ, ТО СТАВ БИ ПОСМІХОВИСЬКОМ

Лужков йти не збирався добровільно, і в Медведєва було абсолютно відчайдушне становище, тому що саме він ініціював цю інформаційну компанію по телевізору. Медведєв активно хотів відправити Лужкова у відставку. Якби він цього не зробив, то став би посміховиськом. Медведєва остаточно перестали би вважати президентом.

Для звільнення потрібне було формулювання «втрата довіри». Якщо сказати, що його звільнили за пробки в Москві, то тоді треба звільняти півкраїни – у нас скрізь пробки. Якщо за екологію, треба півкраїни звільняти – у нас скрізь дихати немає чим. Якщо за дорожнечу – скажуть, що це столиця.

А втрата довіри – це «кримінал». Це підрив путінізму. Це означає, що наступним буде сам Путін. Я думаю, що ситуація загострюватиметься. Адже у Медведєва безвихідне становище, і він повинен іти до кінця.

Головна претензія до Лужкова – це безмежна, зухвала корупція з дружиною, найбагатшою жінкою в Східній Європі і третьою за багатством у світі. Для цього путінсько-медведєвский режим повинен наступити на горло власній пісні. Мають бути порушені кримінальні справи про корупцію, і вони повинні бути доведені до кінця. Значить, Лужков і Батуріна повинні опинитися за гратами.

Корупція – це основа путінізму. На корупції тримається слухняність, лояльність. На корупції заснована вся вертикаль.

Конфлікт між Путіним і Медведєвим очевидно є. Путін чудово розуміє, що Лужков серцевина корупційної схеми. Звільнити Лужкова – це вирвати цю серцевину зі всієї влади і, значить, ослабити її. Путін не любить Лужкова, звичайно, але вважає, що його краще не чіпати. А Медведєв чіпає Лужкова не тому, що він бореться з корупцією, а тому, що його Лужков не поважає, не вважає його не тільки президентом, але й мужиком.

Олексій Власов, гендиректор Інформаційно-аналітичного центру з вивчення пострадянського зарубіжжя:

ЦЕ ТА ЛЮДИНА, ЯКОЇ ПРОСТО ТАК З КРІСЛА НЕ ПРИБЕРЕШ

Проаналізувавши ситуацію, оточення мера вирішило не піддаватися тиску і до закінчення термінів його повноважень або до офіційних рішень про відставку жодних рішень не приймати.

Інформаційна кампанія навколо Лужкова – це нормальна для Росії ситуація, щоб відставка мера виглядала б як закономірний результат. На якійсь стадії ця кампанія дала збій, і Лужков вирішив вибрати для багатьох експертів несподіваний варіант – не йти у відставку на «почесних» умовах.

Питання про те, як слід вчинити Лужкову, в основному моделювалося в Кремлі, Білий дім тут виконував функцію стороннього спостерігача і відкрито не виявляв якихось своїх пріоритетів відносно долі мера. Це породжує розмови про те, що уряд приховано підтримує Лужкова. Мені здається, це не зовсім так. Початок кампанії проти мера ініціювали з кремлівської адміністрації, а Білий дім зайняв проміжну позицію.

Поза сумнівом, в оточенні Путіна є люди, які дуже тісно з Лужковим пов`язані. Це та людина, якої просто так з крісла московського міра не прибрати. Можна звільнити його розчерком пера президента, але це може привезти до системних зрушень напередодні виборчої кампанії, що, за великим рахунком, ані Кремлю, ані Білому дому не потрібно.

Думаю, керувати таким великим містом і не мати при цьому прорахунків і помилок неможливо, тим більше впродовж такого великого терміну.

5-7 років тому ставлення москвичів до Лужкова було ліпшим, ніж зараз. У мене як у москвича склалося враження, що виникла втома й нього і його команди. Тим більше, що чимало розумних людей пішли на інші посади. Ставлення почало змінюватися на гірше, і багато речей почали дратувати.

Але говорити, що переважна більшість жителів Москви хотіли звільнення Лужкова, не варто. Хоча сильно на його імідж впливає ситуація з Батуріною. У нас політиків оцінюють не тільки за справами і вчинками, але й за тим, наскільки вони «кричущо» багаті. Але в статках наших олігархів краще не копатися, щоб зовсім не турбуватися. Як говорив класик, всі великі статки нажиті нечесним шляхом.

Думаю, наступний мер буде більшим господарником, ніж політиком, а значить, - кількість заяв з його боку щодо міжнародних проблем, зокрема і про Україну, Крим і Севастополь, скоротиться в рази або їх не буде взагалі.

Але другого Лужкова немає, як би до нього не вставилися. Це унікальна фігура для нашої політичної сцени. Він не соромиться робити заяви, які безпосередньо в його компетенцію не входять.

Едуард Лімонов, лідер «Іншої Росії»:

ВІН ЯСКРАВИЙ, А ЗАРАЗ У МОДІ СІРІ ТИХІ НАВОЛОЧІ

Юрій Михайлович, наймогутніший феодал у Росії, не хотів іти. Мабуть, зачеплено було його гордість. Адже йому залишилося менше року, а тут з такою ганьбою його, цькуючи на телебаченні, раптом безцеремонно виганяють. Лужков настільки могутній феодал, що знадобилася арт-підготовка – дискредитація його в очах москвичів і громадян усієї Росії. З іншими регіональними лідерами такого не відбувалося, не було необхідності. Очевидно, що справа йшла до кінця його мерства.

Однією з причин тиску на Лужкова є багатства Москви, які федеральна влада хоче відбатувати тільки для себе. Це як французький король прибрав герцога Бургундії Карла Сміливого. У мене є також слабкий здогад, що Москву можуть безпосередньо підпорядкувати федеральній владі, хоча це ще під знаком питання.

А ось інформаційний шум у російській пресі якраз показує, що конфлікту між Кремлем і урядом немає. Путін не став заважати Медведеєу виштовхувати Лужкова. Без дозволу прем`єра ні 1-й канал телебачення, ні два канали "Росія" не зважилися б «мочити» мера. Досягнуто згоди між президентом і прем`єром в справі Лужкова. Упевнений.

Чи варто говорити про претензії москвичів до Лужкова. Що з нього візьмеш? "Феодал" він і є феодал. Лужков свого часу в 1995 році дав мені приміщення в оренду на 2-ій Фрунзенській, де я створив НБП, видавав газету. Він, звичайно, не знав, коли давав, чим я там займатимуся, але ж дав. Це був правильний вчинок. А те, що за його наказом у 2008 мене покарали на 500 тис. рублів за цілком коректну за журналістськими мірками і за людськими теж, фразу, це вже вчинок несправедливий. Лужков і герой і антигерой епохи надмірного варварського капіталізму. Він яскравий, а зараз у моді сірі тихі наволочі. З дружиною його – це, звичайно, над усяку міру. Ну, дружина президента Філліпін Маркоса, Імельда теж була багатющою жінкою. Звична історія. Від Корнелія Непота, нам залишився термін "непотизм". Це коли родичі користуються становищем лідера.

Упевнений, що новий мер не займатиме такої одіозної позиції по Україні як Лужков. Юрій Михайлович людина 90-х. У ньому російське ще бродить. Нинішні сірі наволочі байдужі до всього крім грошей. У них, де гроші, там і батьківщина, там і національність.

Роман Цимбалюк, Москва

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

СБУ рекомендує журналістам приходити з паспортами і правильними заявами

СБУ рекомендує журналістам, учасникам акції "Чи збирає СБУ про мене інформацію?", приходити з паспортами і оформленими зверненнями.

Про це йдеться на сайті СБУ.

"Приємно, що нарешті нас почули і перед тим, як неправомірно звинувачувати Службу безпеки через ЗМІ у діях, яких не було, спираючись лише на неперевірену, а часом навмисно сфабриковану інформацію, активісти вирішили звернутись до нас, щоб отримати офіційну відповідь згідно з законами України", - йдеться в повідомленні.

"Повідомляємо, що Громадська приймальня СБУ розташована по вул. Малопідвальна, 16. Вхід до приймальні обладнаний пандусом, для зручності пересування людей з обмеженими можливостями. Прийом громадян проводиться без попереднього запису, у робочі дні - з 9 до 18 години з перервою на обід з 13 до 14 години", - зазначили в СБУ.

В прес-службі відомства звернули увагу, що обов'язковому прийняттю та розгляду підлягають лише звернення, що оформлені відповідно до чинного законодавства України.

Громадяни, які звертаються до приймальні СБ України під час проведення особистого прийому при собі повинні мати паспорт або інший документ, що засвідчує особу.

Письмове звернення оформляється відповідно до вимог статті 5 Закону України "Про звернення громадян". Обов'язково має бути зазначено: прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, пропозиції (зауваження), заяви (клопотання), скарги, прохання чи вимоги, поставлено підпис особи і дата, йдеться в повідомленні.

Відповіді на правильно оформлені звернення будуть надані у передбачений законом термін, обіцяють в СБУ.

У середу, 29 вересня, о 13:45 журналісти, громадські діячі та бажаючі громадяни вишикуються в чергу до громадської приймальні Служби Безпеки України з метою подати інформаційний запит, щоб дізнатися "чи збирала протягом останнього року щодо мене Служба Безпеки України будь-які дані, проводила оперативні заходи, прослуховувала мої телефони, організовувала стеження?".
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

На Буковині представники Партії регіонів вже ночують під виборчкомами

З минулої ночі представники Партії регіонів ночують під обласною, міськими та районними територіальними виборчими комісіями, аби першими подати документи для реєстрації своїх кандидатів.

Як передає кореспондент УНІАН, люди сидять під виборчкомами ще з 3-ї години ночі і говорять, що чергуватимуть доти, «доки ТВК не відчинить свої двері та не запросить першого по черзі подавати свої документи».

Як відомо, згідно з ч. 7 ст. 66 закону про місцеві вибори, порядковий номер у виборчому бюлетені визначається залежно від часу, коли буде подано документи на реєстрацію.

29 вересня - перший день подачі документів до виборчих комісій для реєстрації.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Родина Кравченка наполягає, щоб суд довів його провину чи невинуватість

Родина покійного міністра внутрішніх справ України Юрія Кравченка, якого звинувачують у замовленні вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, наполягає, щоб суд довів провину чи не винуватість посадовця.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив начальник прес-служби Генеральної прокуратури України Юрій БОЙЧЕНКО сьогодні на брифінгу в Києві, відповідаючи на питання журналістів.

«Сім’я Кравченка наполягає, щоб судове слідство було проведено до кінця, і суд виніс рішення, винен він чи не винен», - сказав Ю.БОЙЧЕНКО.

Він зауважив, що статтею 215 Кримінально-процесуального кодексу передбачене таке право родини покійного, щоб справа не закривалася у зв’язку зі смертю людини.

Відповідаючи на уточнююче запитання, з яких мотивів Ю.Кравченко міг замовити вбивство Г.Гонгадзе, Ю.БОЙЧЕНКО сказав: «Якщо слідчий узяв на себе сміливість відповідно до своїх переконань заявити, що саме ця людина скоїла злочин, значить у нього є підстави і докази так стверджувати».

Разом із тим, Ю.БОЙЧЕНКО зауважив, що у матеріалах справи є декілька десятків томів з позначкою «цілком таємно», які містять дані оперативно-розшукової діяльності міліції, а тому при розгляді цих матеріалів судові засідання відбуватимуться у закритому режимі. Водночас Ю.БОЙЧЕНКО підкреслив, що ці матеріали не впливають на загальну картину обвинувачення, і люди, які фігурують у них, але не фігуруватимуть в обвинувальному висновку.

Як повідомляв УНІАН, 14 вересня 2010 року прес-служба Генеральної прокуратури заявила, що досудове слідство у кримінальній справі за обвинуваченням колишнього генерала міліції Олексія ПУКАЧА у вбивстві журналіста Г.Гонгадзе закінчується. За даними ГПУ, слідством встановлено, що замовником цього злочину був на той час глава МВС України, нині покійний, Ю.Кравченко.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

МВС, ГПУ І СБУ проїли 660 мільйонів на Кадилаки

Рахункова палата вважає неефективною розтрату 660 мільйонів гривень правоохоронними органами.
Про це йдеться в заяві відомства.

В ній наголошується, що "існуюча система використання правоохоронними органами благодійної допомоги є безконтрольною і здебільшого незаконною".

Благодійні кошти, які отримували МВС, Державний департамент з питань виконання покарань, Генпрокуратура та СБУ, використовувалися цими структурами вкрай неефективно, з численними порушеннями фінансової дисципліни та існуючого законодавства.

Так, отримані правоохоронними відомствами протягом останніх двох з половиною років у вигляді благодійної допомоги ресурси та кошти в сумі близько 660 млн. грн. витрачені "головним чином не на правоохоронні заходи, а на утримання нереформованих і обтяжливих для держбюджету органів правопорядку, загальна чисельність яких становить майже 600 тис. працівників".

Найбільше порушень, а саме на суму понад 15 млн. грн., виявлено в МВС, де ситуація за останні вісім місяців 2010 року ще більше погіршилася.

Значна частина благодійних надходжень, всупереч визначеній меті, "спрямовувалася на створення комфортних умов для керівництва: придбання автомобілів, обладнання, комп'ютерної техніки, ремонт офісних приміщень та проведення різних урочистостей, конкурсів, обслуговування банкетів тощо".

"Переважно правоохоронні органи "нав'язували" благодійникам потребу в допомозі у вигляді письмових звернень із проханням оплатити рахунки на придбання товарів і послуг", - зазначають у Рахунковій палаті.

Залучені до надання благодійної допомоги благодійні фонди правоохоронних органів головним чином також оплачували рахунки за комунальні послуги, комп'ютерну техніку, офісне обладнання, дороговартісні автомобілі, і навіть зброю для МВС, та набої до неї.

"З початку року для центрального апарату МВС як благодійна допомога був придбаний автомобіль Cadillak Escalade вартістю понад 500 тис. грн., а прокуратура Донецької області отримала автомобілі Mersedes-Bens S 550 Long та Toyota Camri Premium 3,5 загальною вартістю понад 1,5 млн. Гривень", - нагадують у Рахунковій палаті.

"МВС "споживає" стільки державних коштів, скільки разом всі соціальні галузі, - освіта, культура, медицина, наука... Усю цю практику з благодійністю на користь правоохоронців необхідно зламати", - заявив голова Рахункової палати Валентин Симоненко.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Азарова перед виборами вирішили обнадіяти жінок

Якщо уряд знайде відповідний компенсатор, підвищення пенсійного віку вдасться уникнути.

Про це заявив віце-прем'єр Сергій Тігіпко, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

"Рішення про підвищення пенсійного віку буде розглядатися урядом. Я можу сказати одне: якщо ми знайдемо компенсатори, які дозволять нам не збільшувати пенсійний вік - ми цього робити не будемо", - сказав він.

"Якщо ми не знайдемо таких компенсаторів, то ми повинні зробити все для того, щоб стимулювати людей залишатися на робочих місцях і давати їм можливість, попрацювавши зайвий рік, отримати більшу заробітну плату та інші переваги", - заявив Тігіпко.

Як відомо, Україна взяла на себе зобов'язання перед МВФ до кінця 2010 року почати поступове підвищення пенсійного віку для жінок.

Раніше Верховна Рада тричі провалила законопроекти опозиції про мораторій на підвищення пенсійного віку.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

«Аристофаничі» похваляться цікавими надходженнями

29 вересня о 13.00 у Києві відбудеться прес-конференція, присвячена проведенню Фестивалю політичної сатири «Аристофаничі-2010».

Про це УНІАН повідомили організатори фестивалю.

Присутнім будуть продемонстровані найбільш цікаві роботи, які вже прийшли на конкурс. Також учасники прес-конференції після її закінчення разом з журналістами розішлють факси всім відомим політичним партіям з проханням профінансувати фестиваль.

Прес-конференція відбудеться в “Клубі Друзів Еріка” за адресою: Київ, вул. Урицького, 1-А (розважальний комплекс “Ультрамарин”).

Як повідомляв УНІАН, фестиваль відбудеться 31 жовтня у 22.01, у той час, коли країна буде підраховувати голоси на місцевих виборах та святкувати національне свято Хеловін.

З положенням про Фестиваль та конкурсними роботами можна ознайомитися на сайтах «СЮРРЖИК – Сатирический Публичный Сайт» http://surr.su та «Первый Междугородный Журнал «Триумф» http://t1.dp.ua. На конкурс вже прийшло більш ста робіт у різних жанрах – візуальному, вербальному та мультимедійному – із України, Білорусі, Росії. Конкурс триває.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/