зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

02.10.10

Вселенський Патріарх звернувся до Януковича з проханням

Вселенський Патріарх ВАРФОЛОМЕЙ звернувся до Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА з проханням захистити від знищення зеленої зони в Харкові.

Як передає кореспондент УНІАН, за повідомленням Харківської правозахисної групи, про це йдеться в листі головного секретаря Синоду Вселенського патріархату Варфоломеоса САМАРАСА у відповідь на звернення харків`янки Олени УЗБЕК, яка в червні цього року, в розпал протистояння харківської міської влади і захисників лісопаркових зон міста, звернулася з листом до Вселенського Патріарха з проханням допомогти у вирішенні проблеми і підтримати людей, які борються за збереження природи.

«У відповідь сповіщаю Вас, що Патріарх надіслав лист Віктору ЯНУКОВИЧУ, Президентові України, в якому висловив занепокоєння проблемою зелених зон Харкова і попросив ЯНУКОВИЧА вжити заходів для їх захисту», - повідомив архімандрит В.САМАРАС харків`янці.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Про що Янукович говоритиме з Медведєвим у Геленджику

Президенти Росії і України Дмитро МЕДВЕДЄВ і Віктор ЯНУКОВИЧ на наміченій найближчим часом зустрічі планують обговорити питання економічного співробітництва двох країн, зокрема, проект будівництва мостового переходу через Керченську протоку.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Кримської організації Партії регіонів, про це заявив голова Ради міністрів Криму Василь ДЖАРТИ.

«Це вкотре підтверджує, що питання будівництва переходу через Керченську протоку перебуває на постійному контролі у В.ЯНУКОВИЧА і підтримано Президентом Російської Федерації Д.МЕДВЕДЄВИМ», - сказав лідер Кримської організації Партії регіонів В.ДЖАРТИ.

У повідомленні говориться, що зустріч планується на 4 жовтня в Геленджику (Росія).

За словами В.ДЖАРТИ, будівництво моста через Керченську протоку – серед першочергових завдань кримського уряду і команди Президента України в цілому, оскільки це дасть могутній імпульс розвитку української і російської економік, а також відкриє перед кримським півостровом великі перспективи.

За оцінками ряду фахівців, введення в експлуатацію об`єкту дозволить створити найкоротший сухопутний шлях Європа-Азія протяжністю 450 кілометрів, скоротити шлях транзитного руху вантажів і пасажирів на ділянці від Херсона до Новоросійська.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Дещо з українознавства

Тривалий час я сприймав нардепа Колесніченка за цілком фахового блазня ПР, котрий у боротьбі за місце головного веселуна побіля тіла аристократа в четвертому коліні і за сумісництвом президента Януковича, з перемінним успіхом конкурує із Болдирєвим, Шуфричем та Чечетовим.

Але ознайомившись із останніми непересічними ініціативами цього малограмотного борця за права російськомовних та пригадавши ще один його стук в Генпрокуратуру з приводу пісні на слова Івана Франка, я зрозумів, що щиро помилявся в оцінці цього персонажу.

Сьогодні стук в СБУ, вчора запит в Генпрокуратуру, а завтра - яка-небудь законодавча ініціативка заборонити Каменяра та й взагалі все українське. Він - просто айдіот!

Від усвідомлення цього я спочатку зрадів. А потім, трохи поміркувавши, засумував. Бо такого роду ідіотизм притаманний не лише вітчизняним так званим русопятам (і не тільки регіонального розливу - згадайте хоча би конотопську Наталку чи таврісча Симоненка з його ком-гопкомпашкою), але й деяким представникам протилежної сторони.

В цьому сенсі корисно би було пригадати ну надзвичайно, здавалось, патріотичне, а насправді дурнувате гасло "Крим і Донбас будуть або безлюдними, або українськими!", кинуте свого часу одним ну дуже радикальним і войовничим патріотом. Або не менш провокативну і маразматичну, гучно тиражовану в телеефірах "виховну" акцію однієї свободівської лідерки.

А що маємо в результаті? Крим із Донбасом і не безлюдні, і не українські, а навіть значно навпаки.

А після антропонімічних вправ із дітлахами львівської філологіні, скільки би потому притомні галичани (а їх, я переконаний, переважна більшість) не заспокоювали східняків, мовляв, "тьотя просто тю-тю", не слід дивуватися тому, що, за висловом Отара Довженка, "в цілому доброзичливі російськомовні громадяни України і надалі криво дивитимуться й плюватимуться, почувши українську на вулицях рідного Краматорська чи Нікополя".

І справа не лише в мові - подібні недоумкуваті, а головне безкарні обопільні агітпропівські фортелі, з одного боку, посилюють українофобські настрої на сході , а з іншого - дзеркально радикалізують так звані патріотичні сили на заході України.

У що це може вилитись передбачити не важко - поглиблення такого протистояння рано чи пізно переведе суперечку із дискусійної площини в дієву. І тоді вже неважливо буде з'ясовувати - хто перший почав. Буде просто пізно.

Ну, а інтелектуальні вправи деяких наших високочолих (чи то з претензіями на певну розумову зверхність) на предмет як би його облаштувати Україну, і в дефініціях, на кшталт "випучених очей харківців та одеситів", несвідомої "тьоті Моті з Криму", або ж зоологічних "галицийских националистов", аж ніяк не сприяють лікуванню хвороби, а лише посилюють згадуваний ідіотизм у загальносуспільному вимірі.

У зв'язку із чим в мене виникає підозра, що деякі ударники інтелектуальної праці поспішають слідом за радикалами стати в чергу пацієнтів Сабурової дачі чи Павлівки.

Бо чим тоді можна пояснити продукування ними сумнівних ініціатив, котрі опосередковано, а то й безпосередньо сприяють остаточному формуванню в Україні чергової сірої піраміди.

І такого роду "зодчі" зусилля із використанням відповідного обивательського і малопрофесійного суспільно-будівельного матеріалу даються взнаки. Аби пересвідчитись у цьому достатньо переглянути коментарі під будь-якою статтею з будь-якого дратуючого суспільство питання на будь-якому мало-мальськи відомому ресурсі.

Якщо ви на 10 відгуків відшукаєте один виважений і хоч трохи серйозно аргументований - вам пощастить.

Переважна ж більшість дискусійно-коментної творчості сенсово зводиться до примітивної тези "Сам дурень!", а аргументація позицій ґрунтується або ж на застарілих примітивних догматах, чи на притягнутому за вуха фактажі, чи то на дуже сумнівних джерелах, на кшталт "Протоколів сіонських мудреців", або ж на яких-небудь аматорських теорійках про не менш сумнівних "укрів"...

А нещодавно я взяв участь в круглому столі з питань... Та в принципі і неважливо з яких питань, бо мова власне не про цю засідайлівку. По завершенню цього дійства, коли публіка підтяглась до дружнього фінального фуршету, до мене підійшов якийсь серйозний такий панок і запитався:

- Чому ви, позиціонуючи себе патріотом, одночасно так не любите націоналістів і ставитись до них упереджено?

- ??? - (я якраз хильнув чарку і намагався прожувати бутерброд).

- Ви весь час в своїх статтях шпиняєте свідомих патріотів або ж висловлюєтесь про них в знущальному тоні.

- А якщо вони заслуговують на те?

- За що? За свій патріотизм?

- Та до чого тут патріотизм. Дурість, невігластво, догматизм, нездатність толерантно ставиться до людей інших поглядів, шароварництво, ідеологічний дебілізм, незалежно від політичної приналежності, мусять отримувати відповідну оцінку.

Панок уважно подивися на мене, щось поміркував і мовив:

- Свідомий патріот не може бути дурнем чи невігласом! А ви, мабуть, лібераст?

- Ні, - тут я вибухнув, - я звичайний сільський дядько, але дурнів вмію вчити не лише словом, але й копняками.

Панка як вітром здуло. Але настрій було спаплюжено. Я думав, от приїду додому обов'язково пройдусь по персонажам подібним до цього незнайомця. Аж тут пригадав, що маються речі, перевершити котрі неможливо і краще їх застосовувати безпосередньо, ніж вигадувати щось нове.

Ось одна із таких речей в тему писана понад 80 років тому:

"I. Спеціально для русотяпів

Кілька популярних лекцій з українознавства спеціально для тих людей, що досі ще цією справою не цікавилися, не цікавляться i не цікавитимуться...

Що таке Україна?

Україною зветься "искони русская земля. - Малая Русь, где все обильем дышет"...

Розляглася вона на просторах Харківської, Полтавської, Чернігівської губерень, Новоросії i Юго-Западного краю.

Це Велика Україна. Крім того, до України ще належать: Червона Русь, потім Прикарпатська Русь, Угорська Русь i взагалі всіляка така Під'яремна Русь.

От, значить, Мала Русь плюс Червона Русь плюс Угорська Русь плюс Прикарпатська Русь плюс Під'яремна Русь рівняється Україні.

Є ще на світі Біла Русь, Фінляндська Русь, Литовська Русь, Кавказька Русь, Туркестанська Русь, Сибірська Русь, але ці до України не належать.

Столиця України - Київ.

Виконує обов'язки "Матері городов руських".

Батька городов руських не знайдено, але він, безперечно, десь є. Утік своєчасно, наплодивши силу всіляких городенят.

Дядько руських городів - Чернігів, вітчизна святого Федоська Углицького, що його дуб i досі допомагав від зубного болю. Вживають того дуба так: одкусюють од дуба обапола хворим зубом i їдять того обапола до цурки.

Кумувала в Києві Біла Церква, а бабувала Полтава. Житомир на христини книші пік, а Вінниця самогон гнала. Головна річка на Україні - Дніпро, що зветься ще "Руской славы колыбель ".

Населення на Вкраїні - малоросійські хохли.

3вуть їx солопіями. Вони всі в широких штанях. Балакають мужицькою мовою i співають малоросійських пісень з гопаком.

Мужицька мова тепер державна, i всі її повинні знати.

Вона дуже подібна до російської.

По-російському - трест i по-українському - трест. Синдикат - i по-російському i по-українському - синдикат. Тантьєма - так само i по-російському i по-українському.

Так що ризниці майже нема ніякої, i вивчитися тої мови для тих, кому я оце присвячую своє українознавство, - не тяжко.

От тільки слово процент по-українському не процент, а відсоток. Але зміст його однаковісінький.

А там біржа, золото, червінці, банкноти, стерлінги, долари, це однаково i по-російському i по-українському.

Отже, не бійтесь українізації.

ІІ Для щирих українців

А це лекції для тих, що перецiкавлювалися, перецiкавлюються й перецiкавлюватимуться Україною.

Що є таке Україна?

Ненька-Україна - це держава від Біскайського моря i до пустелі Гобі або Шамо.

3аснувалася вона ще за 5000 років до створення автокефальним Богом світу.

Першу людину звали Остап (не Вишня, бо тоді ще прізвищ не було), а його жінку - Чорноброва Галя.

Під час всесвітньої потопи, Ковчега збудував не Ной, а гетьман Дорошенко, що й урятував сім пар чистеньких українців, одну вишневу кісточку, з якої i пішли на Вкраїні вишневі садки; Бровка, що дав потім цілу породу щироукраїнських Рябкiв, Лискiв та Лапкiв; кілька мотків заполочі для вишивання сорочок, шматок полотна, горщик для борщу, кишку для ковбаси, булаву, клейноди й ноти до "Гиля, гиля, cipi гуси...".

Потім того вже на Україні жили Єгипетські фараони, Генріх Наваррський, династія Бурбонів, Римський Папа, Іван Калита. Все це були українські гетьмани, що їх свого часу Іловайський затаїв.

Дніпро на Україні найбільша річка, йде вона вiд Мiсiсiпi, через Гольфштром у Синє море. Раніш по Дніпру плавали "Титаники", але треклятущi кацапи випили Днiпро-Славуту, i він трохи ніби висох.

Але то дурниця: тую воду Дніпровую за допомогою Франції з кацапів ми видавимо.

Мова на Україні найкраща, небо найкраще, ґрунт найкращий, залізниця найкраща; народ найкультурніший.

На північ від України живуть треклятущi кацапи, що годуються виключно українцями.
На Сході поляки, дуже хороший, братній народ.

А далі вже йде Європа, що чекає на українську культуру. Оце невеличкі замітки, що їх нема в жодній історії України і які я хочу нагадати, щоб їх не забули".

Здогадались, кого свого часу так дістали як русотяпи-невігласи, так і забамбулені українохвіли?

Правильно, мого славного і неперевершеного полтавського земляка Павла Михайловича Губенка, більш відомого як Остап Вишня, 56-та річниця від дня смерті котрого тільки-но минула 28-го вересня.

Перечитайте ще раз і ви зрозумієте, що писане це було як сміх скрізь сльози і саме для таких персонажів, як вже згадувані мною панок чи різні там колесніченки, аби вони зі сторони змогли побачити власне ж невігластво і недоумкуватість...

Валерій Семиволос, вільний журналіст, Харківська область, село Губарівка, Товариство "Малого Кола"

P.S. Автор вдячний Олександру Роджерсу за те, що наштовхнув на ідею.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Слідчі чекають висновку судмедекспертів щодо загибелі студента

Найближчим часом у розпорядження слідчих надійде висновок Головного бюро судмедекспертизи Міністерства охорони здоров’я України щодо механізму, часу і можливого способу отримання студентом Ігорем Індилом смертельних тілесних ушкоджень тощо.

Як повідомили УНІАН у прес-службі прокуратури міста Києва, після оцінки висновку у сукупності з іншими зібраними доказами будуть визначені шляхи вирішення кримінальної справи.

У повідомленні йдеться, що у кримінальній справі, порушеній за фактом смерті у приміщенні Шевченківського РУ ГУ МВС України в м. Києві студента І.Індила, виконано усі можливі на даний час слідчі дії щодо з’ясування обставин події.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці травня телеканал «1+1» повідомив, що дільничний міліціонер забрав з одного з гуртожитків Києва студента І.Індила у відділення міліції Шевченківського району столиці, а на ранок батьків попросили забрати тіло хлопця з моргу. У міліції зазначили, що «після смерті судова медична експертиза не виявила слідів насильницької смерті, але при цьому констатувала черепно-мозкову травму і крововилив». У міліції спростували інформацію про те, що студент помер внаслідок дій правоохоронців.

Прокуратура Шевченківського району Києва порушила кримінальну справу за фактом перевищення службових повноважень працівниками Шевченківського райуправління міліції, в якому загинув І.Індило.

9 вересня в інтерв`ю журналу «Профіль» генеральний прокурор України Олександр МЕДВЕДЬКО повідомив, що слідство у кримінальній справі про смерть студента буде завершене не раніше жовтня.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Один із екс-керівників СБУ: Хорошковський сплутав, куди "кінь" має їхати

Колишній заступник голови СБУ Олександр Скіпальський вважає, що Україна перетворилася на поле, де дуже вигідно працювати багатьом контррозвідкам.

Про це він заявив в ефірі ТВі у середу, коментуючи заяву чинного голови СБУ Валерія Хорошковського про те, що основними завданнями СБУ є контррозвідувальна робота та боротьба зі шпигунством.

За словами Скіпальського, СБУ є головним контррозвідувальним органом держави, але вона залежна від політичних реалій в Україні, повідомляє прес-служба каналу..

"Залежно від нашої "багатовекторності", із ким ми дружимо, співпрацюємо, там ми і рубаємо крила контррозвідці... Наприклад: куди подівся полковник Носков, який був затриманий за часів Наливайченка? Я, наприклад, не зустрічав відкрито у матеріалах, що його засудили, що його відпустили...", - навів приклад експерт.

"Я стверджую офіційно, як колишній заступник голови СБУ: в Україні відсутній контррозвідувальний режим як такий", - заявив Скіпальський.

"Україна перетворилася на поле, де дуже вигідно працювати багатьом контррозвідкам, наприклад, розвідка із Заходу зустрічається зі своєю агентурою зі Сходу!.. Тут комфортно - приїхали, без візи, зустрілися, не треба відмітку у паспорт ставити, провели свою роботу... І навіть не проти України! Але на території України!", - додав він.

На його думку, "СБУ потрібно позбавити функції так званої боротьби з корупцією, потрібно створити незалежний орган [...], але ті, за ким це рішення, бояться цього".

Скіпальський вважає, що сьогодні Службі безпеки не вистачає справжніх професіоналів.

"Мені прикро, що навіть мої особисті друзі перетворюються в таких собі "холуйських хлопчиків", які пригнулися із-за того, аби утриматися на тих посадах, вони готові проводити незаконні оперативні заходи навіть проти своїх колег", - сказав він.

Екс-заступник голови СБУ висловив жаль, що кожен президент України в кадровій політиці керується принципами особистої відданості.

"Кожен президент підбирав для себе голову СБУ не за професійними якостями, а за принципом особистої відданості. А це - особиста зацікавленість.. Тоді Хорошковський заявляє у "Комсомольській правді" таке, що повинне сподобатися Путіну, Медведєву, Януковичу. А не те, що потрібно почути його підлеглим, які повинні сформувати себе як патріоти України", - сказав Скіпальський.

Він наголосив, що СБУ не повинна брати участь у партійних рухах і в боротьбі за владу, а також "сприяти тим політичним партіям, тим політичним лідерам, які їх призначають".

Скіпальський порівняв механізм СБУ з конем, який на рівні підсвідомості і кадрового забезпечення продовжує харчуватися тією ж морквою, що й ФСБ та КДБ Білорусі.

"Що стосується вершника, який керує цим конем, то пан Хорошковський, на жаль, сплутав, куди кінь повинен їхати. Україна інтегрується в Європу, в світ", - сказав він.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Томенко - Азарову: завдяки Кіпру багаті можуть не платити податки

Заступник голови Верховної Ради України Микола ТОМЕНКО направив звернення до прем’єр-міністра Миколи АЗАРОВА, в якому акцентував увагу на необхідності вирішення проблеми нелегального витоку українських капіталів через Республіку Кіпр.

Про це УНІАН повідомили в прес-службі М.ТОМЕНКА.

Віце-спікер нагадав, що згідно з положеннями чинної на даний час Угоди між урядом Союзу Радянських Соціалістичних Республік і урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування доходів та майна, від оподаткування звільняються будь-які доходи, які перераховуються з однієї країни в іншу, за винятком деяких випадків оподаткування фізичних осіб та доходів постійних представництв. «Не секрет, що це створює для крупного бізнесу сприятливі можливості цілком легально, без будь-якого оподаткування, виводити за кордон значні суми коштів, а також реалізувати різноманітні схеми мінімізації податкових зобов’язань», - зазначив М.ТОМЕНКО.

Він нагадав, що вже тричі уряди (Юрія ЄХАНУРОВА у 2006 р. та Юлії ТИМОШЕНКО двічі у 2008 р.) вносили до Верховної Ради України законопроект про денонсацію вищезазначеної Угоди, однак, ці ініціативи не були підтримані фракціями Партії регіонів, КПУ та Блоку Литвина і не набрали необхідної кількості голосів.

«Вже не вперше уряд України декларує необхідність реалізації гасла «багаті повинні поділитися з бідними». Це, зокрема, має передбачати повноцінне стягнення визначених Законом податків не лише з малого та середнього, а передовсім із великого бізнесу. Водночас, чинна угода з урядом Республіки Кіпр фактично легалізує можливості ухилення від оподаткування та виводу за кордон коштів українських підприємств», - додав віце-спікер.

Заступник голови ВР М.ТОМЕНКО закликав прем’єр-міністра М.АЗАРОВА ініціювати якнайшвидше внесення до Верховної Ради України урядового законопроекту щодо денонсації зазначеної угоди.

«Уряд повинен нарешті підтвердити, що він готовий виконувати передвиборчі обіцянки та продемонструвати чи податкова політика влади буде базуватися на збільшенні податків для малого і середнього бізнесу, чи нарешті почнуть платити податки представники великого бізнесу», - підкреслив М.ТОМЕНКО.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Куди звертатися, коли погано з мізками?

Медики нейрохірургічного відділення Олександрівської лікарні Києва заявляють, що їм не дають працювати.

Про це вони повідомили сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За словами завідуючого нейрохірургічного відділення Олександрівської лікарні Олега НЕЧИПОРУКА, колектив відділення хочуть розформувати, “якимось чином вигнати з роботи”.

“Нам абсолютно не дають працювати, не дають нормально оперувати. До відділення вдень і вночі, у будь-який час приходить людина з перевірками. У нього (посадовця, який перевіряє роботу медиків) добре виходить робити обходи, робити зауваження, створювати скандали, писати рапорти. По цим рапортам приходять комісії, причому комісія не профільна, це не нейрохірурги”, – заявив О.НЕЧИПОРУК.

Він підкреслив, що до відділення перестали привозити хворих з інсультами. “Везуть у відділення інших лікарень, де немає відповідного обладнання. Ми єдині маємо таке обладнання, але воно тепер недозавантажене, хворих консультуємо у реанімаціях, де вже не можемо їм допомогти. Робота відділення абсолютно порушена, дестабілізована, ми зараз перебуваємо у важкому положенні”, - сказав О.НЕЧИПОРУК.

У свою чергу, присутній на прес-конференції юрисконсульт Василь ПОСТІЛЬГА підтвердив упереджений характер цих перевірок.

“Я був під час роботи цієї комісії, і можу заявити про виняткову заангажованість. Це цільове знищення колективу, а не дійсно перевірки їхньої роботи, це видно неозброєним оком. Що стосується “швидкої” - це формування іміджу певної медичної статистики, певної інформації щодо доцільності існування такого відділення, це штучна ліквідація”, – вважає юрисконсульт.

Причини такого протистояння О.НЕЧИПОРУК вбачає у конфлікті з київською владою, яка свого часу ухвалила рішення про створення Київського міського дитячого центру нейрохірургії замість існуючого нейрохірургічного відділення.

Як повідомляв УНІАН, 20 травня колектив нейрохірургічного відділення Олександрівської клінічної лікарні (ОКЛ) заявив про наміри влади Києва розформувати це відділення.

За словами завідувача відділення, лікаря-нейрохірурга вищої категорії О.НЕЧИПОРУКА, 24 грудня 2009 року Київрада ухвалила рішення про створення Київського міського дитячого центру нейрохірургії. За цим рішенням центр має бути створено як окрему юридичну особу на базі майна ОКЛ, що закріплюється за ним на праві оперативного управління.

Лікарі заявили, що якщо центр буде створено на базі майна ОКЛ замість існуючого нейрохірургічного відділення, то наслідком цього стане повна руйнація повноцінного багатопрофільного нейрохірургічного стаціонару, у зв’язку з чим дорослі кияни фактично будуть позбавлені можливості отримати кваліфіковану медичну допомогу в галузі нейрохірургії.

Нейрохірурги наголосили, що доцільність створення центру на базі фактично єдиного прогресивного функціонуючого нейрохірургічного відділення викликає сумніви, оскільки за інформацією, наданою КМДА, для створення Київського міського дитячого центру нейрохірургії свого часу було виділено близько 30 млн. грн., і цих коштів достатньо для створення нового повноцінного центру без залучення матеріально-технічної бази будь-яких інших лікарень.

Лікарі нейрохірургічного відділення ініціювали звернення до правоохоронних органів з метою проведення перевірки законності дій посадових осіб КМДА та вищого керівництва ОКЛ. Також вони подали позов про визнання рішення Київради протиправним і скасування у частині закріплення за новостворюваним центром об’єкту нерухомого майна, що належав ОКЛ на праві оперативного управління.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

На розвиток Севастополя з Росії надійшло 17 млн. грн.

До бюджету Севастополя з бюджету Росії надійшла перша частина грошей - 17 млн. грн., передбачених на 2010 рік по лінії участі РФ у соціально-економічному розвитку місць базування Чорноморського флоту в Україні.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив перший заступник голови Севастопольської міської державної адміністрації Сергій ЖИВОДУЄВ у сьогоднішньому «прямому ефірі» Севастопольської ТРК.

«Тільки тепер надійшли гроші. Уявляєте! Перший транш повинен був надійти в першому півріччі. Але лише два дні тому надійшло 17 мільйонів. А ще 17, я не знаю, коли надійдуть, може, в грудні. Коли їх освоювати?», - сказав С.ЖИВОДУЄВ.

Він зазначив, що минулого року влада Севастополя так і не встигла освоїти 7 млн. грн., що надійшли з РФ у грудні.

У 2010 році до бюджету Севастополя відповідно до українсько-російських домовленостей з бюджету РФ (через Міністерство фінансів України) повинні бути перераховані 38 млн. грн. Цього року представники керівництва виконавчої влади Севастополя неодноразово заявляли про відсутність цих надходжень.

Крім того, кілька місяців тому Севастопольська МДА представила керівництву уряду України нові розрахунки, відповідно до яких сума коштів, які перераховує РФ на соціально-економічний розвиток міста, має бути збільшена приблизно в чотири рази.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Експерти: Партії регіонів все одно, хто стане мером

Влада намагається повернути систему, коли кандидатури на посаду мерів призначалися в Адміністрації Президента.

Таку думку директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор НЕБОЖЕНКО висловив на прес-конференції в УНІАН.

«Мені ці вибори нагадують, незручно навіть згадувати, 1996-й або 2002 рік», - зазначив він, підкресливши, що в той час Адміністрація Президента складала таблиці: в яких містах хто буде переможцем місцевих виборів.

«Це будуть нещадні і дуже нечесні вибори», - переконаний експерт.

У той же час, за його словами, сьогодні так звана «санкція влади» на місцевих виборах – це далеко не те, що було в 2002 році. В.НЕБОЖЕНКО підкреслив, що на сьогодні заручитися підтримкою влади змогло одночасно кілька кандидатів.

«Раніше були «шахматки», які заповнювалися кандидатурами в Адміністрації Президента, і вони працювали. Зараз існує багато домовленостей, але Партії регіонів, за великим рахунком, все одно, хто стане мером – головне лояльність. В адміністрації не відносяться однозначно до висунення за партійною ознакою. Вони явно зроблять ставку на сильного», - додав В.НЕБОЖЕНКО.

Координатор проекту MESTNYE.com Павло КАРАЙЧЕНЦЕВ проілюстрував такий підхід влади до виборів у Кременчуці. За його словами, там чинний мер Микола ГЛУХОВ перейшов з партії «Єдиний Центр» у Партію регіонів, щоб заручитися підтримкою влади, але обіцяної підтримки не одержав. «Вхід у «регіони» не рятує мерів, старих чиновників на місцях. Висунувши від себе мера Кременчука Миколу ГЛУХОВА, Партія регіонів навіть не поставила його в список, всіляко дистанціювавшись від нього і пов`язаних з ним проблем. Не виключено, що вони вичікують, і коли стане ясно, що М.ГЛУХОВ не проходить і підтримають його опонента нардепа Олега БАБАЄВА, який більше відповідає інтересам влади в сильному мерові», - зазначив П.КАРАЙЧЕНЦЕВ.

Він вважає, що в Партії регіонів тих, хто програє, просто «списують з рахунків». За словами експерта, «висунення не означає, що хтось рятуватиме таких мерів».

За даними опитувань, повідомив П.КАРАЙЧЕНЦЕВ, рейтинг М.ГЛУХОВА - в районі 18%, в О.БАБАЄВА - 24%. «І інші кандидати не видно кого підтримають на фініші, залежатиме від динаміки», вважає експерт.

Він також повідомив, що за підсумками опитування Центру муніципальних експертиз, проведеного у вересні методом телефонного інтерв`ю, рейтинг О.БАБАЄВА становить 23%, М.ГЛУХОВА – 19%.

«Така ситуація склалася і в Ужгороді, де чинний мер Сергій РАТУШНЯК заручився підтримкою губернатора від Партії регіонів, а його головний опонент Віктор ПОГОРЄЛОВ, екс-мер Ужгороду часів Леоніда КУЧМИ йде від партії «Нова Політика» Володимира СЕМИНОЖЕНКА, а Партія регіонів висуває кандидата, котрий не встиг навіть інформувати про себе. Кого підтримати - виберуть на фініші. С.РАТУШНЯКУ відмовити не могли, В.ПОГОРЄЛОВА відкрито підтримати теж, щоб не одержати у вороги С.РАТУШНЯКА. Виберуть перед фінішем», - підкреслив експерт.

Кажучи про вибори в місті Комсомольськ, П.КАРАЙЧЕНЦЕВ зазначив, що через призначення на посаду виконуючого обов`язки голови Київської міськдержадміністрації Олександр ПОПОВ практично втратив вплив у Комсомольську, де він довгий час був мером. П.КАРАЙЧЕНЦЕВ зазначив, що нинішній мер міста Сергій СУПРУН – колишній заступник і ставленик О.ПОПОВА - не має того рівня підтримки, якою користується сам О.ПОПОВ.

«Сергій СУПРУН кампанію так і не розпочав, Олександр ПОПОВ не приїхав підтримати його своїм авторитетом, хоча й домовився про те, що С.СУПРУНА висуне Партія регіонів. Визначальною стала позиція Полтавського ГЗК - містотвірного підприємства», - зазначив він. За словами експерта, менеджмент комбінату за три місяці до виборів розпочав кампанію з просування в мери заступника генерального директора Полтавського ГЗК зі стратегічного розвитку Дмитра БИКОВА – він виявився єдиним опонентом чинного мера і завдяки ресурсу ГЗК є найбільш імовірним переможцем у мери.

Д.БИКОВА висунула СПУ, яка близька до чинної влади, додав П.КАРАЙЧЕНЦЕВ.

Крім того, він повідомив, що за підсумками опитування, проведеного методом телефонного інтерв`ю в середині вересня компанією «Соціополіс», рейтинг чинного мера С.СУПРУНА становить 23%, заступника директора Полтавського ГЗК Д.БИКОВА - 21%, інші кандидати набирають менше 5% голосів.

П.КАРАЙЧЕНЦЕВ також зазначив, що інша ситуація склалася в Харкові. «Зарівнювання ситуації в Харкові привело до поляризації, коли вибори звелися до протистояння двох кандидатів: Геннадія КЕРНЕСА і Арсена АВАКОВА. Інших, хто міг би серйозно вклинитися в це конфлікт, просто немає. Те, що пану Олександру ЯРОСЛАВСЬКОМУ не дали піти в мери, посилило позиції Арсена АВАКОВА, котрий, хоч і висунутий «Батьківщиною», збирає різні антикернесівські голоси» - зазначив він. За словами експерта, враховуючи, що з ряду причин особистий антирейтинг Г.КЕРНЕСА «зашкалює», «мобілізований увесь потенційний електорат – сьогодні він уперся в стелю – 34%»

П.КАРАЙЧЕНЦЕВ підкреслив, що тільки на тому, що інших опозиційних кандидатів немає, не ведучи кампанію, екс-губернатор А.АВАКОВ стартує з рейтингом 23%. Приміром, за його словами, народний депутат від КПУ Алла АЛЕКСАНДРОВСЬКА збирає 9% голосів.

«В АВАКОВА позитивний баланс довіри/недовіри, що відкриває можливості і перспективи зростання - такі результати опитування, проведеного Інститутом регіональної політики (Харків) у середині вересня», - повідомив експерт.

За словами П.КАРАЙЧЕНЦЕВА, Г.КЕРНЕСУ допомагає те, що він спирається на рейтинг Партії регіонів.

А.АВАКОВ, навпаки, дистанціювався від політичного підгрунтя.

У свою чергу, політолог В.НЕБОЖЕНКО сумнівається, що А.АВАКОВУ вдасться стати мером Харкова, незважаючи на високий рейтинг підтримки. «Йому просто не дадуть ним стати, в Харкові адмінресурс, як ніде, сильний», - вважає експерт.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Рух висунув у мери Сімферополя представника меджлісу

Конференція сімферопольської організації Народного Руху України висунула кандидатом у мери Сімферополя заступника голови меджлісу кримськотатарського народу Ремзі ІЛЬЯСОВА.

Про це кореспондентові УНІАН повідомив учасник партконференції.

Член НРУ також сказав, що кримська крайова організація Руху незабаром проведе конференцію з висунення кандидатів у депутати Верховної Ради Криму. Р.ІЛЬЯСОВ балотуватиметься також і до парламенту автономії.

На даний час він очолює фракцію «Курултай-Рух» у ВР Криму і керує постійною комісією парламенту автономії з міжнаціональних відносин і проблем депортованих громадян.

Як повідомляв УНІАН, представники меджлісу братимуть участь у місцевих виборах у Криму, які відбудуться 31 жовтня, разом зі своїм давнім партнером - НРУ. Список кандидатів у депутати від Руху до кримського парламенту, як очікується, очолить Рефат ЧУБАРОВ - перший заступник голови меджлісу.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Гриценко почало переслідувати дежавю

Все, про що говорять представники президента Віктора Януковича, вже існує у вигляді готових законопроектів.

Про це заявив лідер партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко, повідомляє його прес-служба.

"Бульдозер Януковича, його монолітна команда вміє лише шуміти, але не діяти", - зазначив він.
Політик розкритикував чергові декларації регіоналів, що не втілюються в життя, і порадив президентові не винаходити колесо.

"Учора Янукович вимагав негайно зменшити кількість заступників у всіх міністерствах. Позавчора заступник голови адміністрації президента Андрій Портнов запропонував скасувати Податкову міліцію. Три тижні тому голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський виступив з ініціативою скасувати техогляд приватного автотранспорту у ДАІ. У мене ці заяви викликають почуття дежавю", - розповів депутат.

Він нагадав, що вже вносив до Верховної Ради відповідні законопроекти, втілюючи свою передвиборчу програму у життя.

"Я не тримаюся за авторські права на них, аби лише Верховна Ради їх підтримала", - наголосив Гриценко.

"Це можна зробити швидко, протягом двох тижнів. Тому я не розумію подібних заяв провладної команди, які не підкріплюються жодними діями", - зазначив депутат.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Посол США вперше відвідав Севастополь

Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Джон ТЕФФТ сьогодні ознайомився з ходом реалізації у Севастополі програми уряду США із навчання англійській мові.

Як передає кореспондент УНІАН, Дж.ТЕФФТ уперше побував у Севастополі. При цьому він відвідав одну із 15 шкіл міста, на які поширюється згадана програма.

«Я приїхав підтримати програму навчання англійській мові. Думаю, це хороший почин... Ми вважаємо, що англійську мову сьогодні дуже важливо знати кожному: це мова бізнесу, мова комунікацій, і одна з головних мов у світі», - сказав американський дипломат, підкресливши, що планує «ще не один раз побувати у Севастополі».

У Севастополі до реалізації урядової програми США з навчання англійській мові залучені 60 старшокласників із малозабезпечених сімей. З листопада минулого року вони вивчають англійську в рамках даної програми, а також беруть участь у тренінгах із формування лідерських якостей.

Програма розрахована на два роки.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/