зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

21.04.10

Яценюк називає рішення Януковича щодо ЧФ свавіллям

Підписання документів щодо продовження перебування Чорноморського флоту Російської Федерації в Україні є «свавіллям і неконституційними діями».
Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив на прес-конференції народний депутат, лідер «Фронту змін» Арсеній ЯЦЕНЮК.
Він зазначив, що такі домовленості є порушенням законодавства та Конституції України.
А.ЯЦЕНЮК нагадав, що «питання перебування ЧФ на території України регулюється чинною Конституцією і угодою про тимчасове перебування флоту на території України».
За його словами, щоб змінити терміни перебування, необхідно вносити зміни до Конституції, оскільки йдеться про статтю 156, і такі зміни можливі лише після проведення відповідного референдуму.
А.ЯЦЕНЮК наголосив: «Будь-які дії щодо зміни умов перебування Чорноморського флоту на території України, які проведені без референдуму і без змін до Конституції України, є нічим іншим як свавіллям і є неконституційними діями».
При цьому він додав, що дані домовленості - «поки що це папірець, оскільки фактичне підписання не означає ніяких юридичних наслідків». За словами А.ЯЦЕНЮКА, «підписати можна все, що хочеш, але все це ніяк не впливає не реальні терміни перебування флоту на території України».
Він наголосив: «Я зараз не бачу доцільності продовження перебування ЧФ в Україні».

Янукович почав здавати Крим Росії

Балога заявив, що підписанням угоди про продовження терміну перебування Чорноморського флоту в Україні Президент України Віктор Янукович фактично розпочав процес здачі Криму Російській Федерації.

"Дуже прикро це визнавати, але такі угоди швидше нагадують акт політичної капітуляції незалежної української держави", - зазначив Балога.

Політик переконаний, що збільшення терміну перебування Чорноморського флоту РФ на 25 років є лише формальним приводом для реалізації планів Росії щодо повернення Севастополя і Криму під свій політичний і адміністративний контроль. "Чорноморський флот як військова база не має серйозного стратегічного значення для Росії. За рівнем завдань, які він може виконувати, Чорноморський флот значно поступається іншим морським базам Російської Федерації. І важливий він виключно як плацдарм для російської експансії в Криму. База Чорноморського флоту Російської Федерації фактично є ідеологічним штабом для підживлення сепаратистських рухів у Криму та посилення антидержавних настроїв у південно-східному регіоні ", - заявив Балога.
Лідер ЄЦ нагадав, що згідно ст.17 Конституції, на території України не допускається розташування іноземних військових баз. "Незважаючи на всі майбутні юридичні викрутаси, якими будуть вибілювати підписані угоди, норма Конституції чітка і зрозуміла. І жодна економічна поступка з боку Росії не варта і коми з основного закону держави", - наголосив він.

Як повідомлялося, сьогодні, 21 квітня, під час зустрічі у Харкові президенти України та Росії підписали угоду з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України. За словами російського президента Дмитра Медведєва, термін перебування ЧФ в Криму продовжено на 25 років.

Документ підписаний у середу в Харкові за підсумками зустрічі президента РФ Дмитра Медведєва і Президента України Віктора Януковича.

У Львові суд візьметься за позбавлення звання героїв радянських воїнів

ГО «Гармонія та порядок» у відповідь на скасування донецьким судом звання «Героя України» Р.Шухевичу та С.Бандері подасть позовні заяви до Львівського окружного адміністративного суду про позбавлення такого звання радянських воїнів-негромадян України.

Про це ZAXID.NET повідомили в ГО "Гармонія та порядок".

Приводом для таких дій стало те, що, за повідомленнями ЗМІ, сьогодні Донецький апеляційний адміністративний суд позбавив Романа Шухевича звання Героя України, задовольнивши апеляційну скаргу професора Донецького медуніверситету Анатолія Соловйова у справі за його позовом до Президента України Віктора Ющенка. Підставою для такого рішення суду став той факт, що Шухевич ніколи не був громадянином України. Нагадаємо, що аналогічний підхід Донецьким окружним адміністративним судом було застосовано 2 квітня, коли цей суд позбавив звання Героя України Степана Бандеру, визнавши незаконним і скасувавши відповідний Указ Президента.

"Виходячи з чинного рішення Донецького апеляційного адміністративного суду, присвоєння негромадянам України звання "Герой України" вважається незаконною дією Президента. Отож, від сьогодні всі громадяни України дізналися про те, що таке звання незаконно присвоєно й іншим особам, зокрема, радянським воїнам, яких багато українців не вважають за своїх героїв, а саме:

Берест Олексій Прокопович (9 березня 1921 – 4 листопада 1970) – лейтенант, якому звання Героя України з удостоєнням ордена "Золота Зірка" за бойову відвагу у Великій Вітчизняній війні 1941 – 1945 років, особисту мужність і героїзм, виявлені в Берлінській операції та встановленні Прапора Перемоги над Рейхстагом, присвоєно посмертно Указом Президента України Віктора Ющенка від 6 травня 2005 року N 753/2005,

Василишин Михайло Іванович (1910 – 20 березня 1945) – воїн-кулеметник, якому звання Героя України з удостоєнням ордена "Золота Зірка" за особисту відвагу і героїзм, виявлені під час форсування р. Одер у Вісло-Одерській операції Великої Вітчизняної війни 1941 – 1945 рр., присвоєно посмертно Указом Президента України Віктора Ющенка від 3 травня 2006 року N 335/2006,

Маркус Тетяна Йосипівна (21 вересня 1921 – 29 січня 1943) – учасниця антифашистського підпілля у місті Києві у 1941 – 1943 роках, ШАПІРО Анатолій Павлович (18 січня 1913 – 8 жовтня 2005, Нью-Йорк) – командир окремого стрілецького батальйону 100-ї стрілецької дивізії, учасник визволення концентраційного табору Освенцім 27 січня 1945 року, яким звання Героя України з удостоєнням ордена "Золота Зірка" за особисту мужність і героїчну самопожертву, незламність духу в боротьбі з фашистськими загарбниками у Великій Вітчизняній війні 1941 – 1945 років присвоєно посмертно Указом Президента України Віктора Ющенка від 21 вересня 2006 року N 768/2006,

Дерев'янко Кузьма Миколайович (14 листопада 1904 – 30 грудня 1954) – генерал-лейтенант, якому звання Героя України з удостоєнням ордена "Золота Зірка" за мужність і самовідданість, виявлені у роки Другої світової війни 1939 – 1945 років, визначні дипломатичні заслуги у повоєнному врегулюванні міждержавних відносин присвоєно посмертно Указом Президента України Віктора Ющенка від 7 травня 2007 року N 387/2007", – наголошується у повідомленні ГО "Гармонія та порядок".