зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

23.09.10

"Регіонал" обіцяє клопотати про відставку Табачника

Депутат від Партії регіонів Петро Писарчук буде ініціювати перед коаліцією питання зняття Дмитра Табачника з посади міністра освіти.

Про це він заявив агентству ЗІК, коментуючи публікацію міністра під назвою "Духовна капітуляція націоналістів".

"Табачник не має повноважень від З'їзду або Політради Партії регіонів бути її ідеологом. Тому чергові злісні випади цього товариша на адресу галичан були б його приватною справою, якби він не обіймав високу державну посаду", - вважає Писарчук.

За його словами, далеко не всі галичани підтримують ідеологію Тягнибока або Андруховича, але в одному вони єдині - у неприйнятті поглядів Табачника.

"Марно Дмитро Володимирович намагається підібрати аргументи для приниження Львова, адже його український дух не зломили протягом багатьох століть набагато потужніші колонізатори", - зазначив він.

"Не тільки стараннями "офісів донецьких, дніпропетровських, харківських, запорізьких, одеських, кримських та інших компаній" створювалася його історія, велич і краса", - заявив депутат.

"Я як народний депутат України буду ініціювати перед коаліцією питання зняття Табачника з займаної посади", - запевнив він.

За даними "Української правди", Писарчук швидше за все буде висунутий у кандидати мера Львова від Партії регіонів.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Європа побачила, як в українців відбирають права і свободи

Звуження повноважень Верховного суду України обмежить права і свободи українських громадян.

Таку думку озвучила глава Асоціації глав Верховних судів країн Євросоюзу, президент Верховного суду Австрійської республіки Ірмгард Гріссом.

Гріссом назвала "екстремальними" зміни, передбачені новою редакцією закону України про судоустрій та статус суддів, зазначивши, що вони, безумовно, вплинуть на подальший розвиток українського судочинства.

Зокрема, на її думку, позбавлення Верховного суду повноважень касаційної інстанції не може не звузити права і свободи українських громадян, захист яких тепер на найвищому судовому рівні буде залежати від бажання вищих спеціалізованих судів допустити або не допустити справу до Верховного суду.

Вона зазначила, що українські законодавці при проведенні судової реформи повинні були врахувати міжнародний досвід у сфері судочинства.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Європі вважають, що Україна рухається назад до союзу

У Європейському парламенті відзначають рух до "совєтизації" в Україні.

Такі положення прозвучали у виступі європейського депутата Майкла Галера (група Європейської народної партії) в ході пленарного засідання в четвер під час обговорення питання європейської політики сусідства.

"Україна - найбільш важлива наша сусідня країна з причини її розміру. Я повинен сказати, що я стурбований внутрішнім політичним розвитком за останні 6 місяців. Я думаю, що ми бачимо відкат назад, повернення до совєтизації", - цитує політика "Експерт-центр" .

Галер також вважає, що публічні заяви, які були зроблені президентом України Віктором Януковичем під час його візиту до Брюсселя, "не відображають градус стурбованості".

Серед пунктів, які викликають занепокоєння у європейського політика, депутат назвав маніпулювання роллю місцевої влади з тим, щоб "більше не гарантувати політичний плюралізм, Служба безпеки відіграє огидну стару роль у всьому цьому".

"Я дуже стурбований. Я думаю, що відносно України ми повинні говорити більш сильною мовою", - закликав він присутніх у залі.

Виступ Галера було сприйнято оплесками.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Янукович пояснив американській еліті, що таке "справжня демократія"

Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ пояснив американській еліті, що таке справжня демократія.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив під час зустрічі з представниками американським політичних та ділових кіл, що відбулася сьогодні у Нью-Йорку під егідою Атлантичної ради США.

В.ЯНУКОВИЧ наголосив, що «Україна є і буде складовою єдиного демократичного простору у Європі».

«Моя позиція з цього питання чітка і зрозуміла: жодні національні, культурні особливості, жодні політичні міркування не можуть виправдати порушень прав і свобод людини», - наголосив В.ЯНУКОВИЧ.

Президент України також висловив думку, що присутнім представникам американської еліти буде «цікаво дізнатися», як він розуміє демократію.

«З усіх визначень мені найближче таке: демократія – це стабільно функціонуючі державні інституції, широкі громадянські свободи та справедливість», - пояснив В.ЯНУКОВИЧ.

На його думку, «держава, в якій порушуються ці принципи, приречена на корупцію, хаос, правове свавілля або авторитаризм».

«З іншого боку, переконаний – основні права людини мають бути нерозривно пов’язані з обов’язком, а свободи – з відповідальністю. Влада повинна діяти прозоро, бути підзвітною громадянам», - резюмував Президент України.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Члени ЦВК попередили Януковича, що чесних виборів не буде

Є цілий ряд факторів, які роблять неможливим проведення місцевих виборів в Україні відповідно до міжнародних стандартів.

Про це президентові Віктору Януковичу у відкритому листі повідомили кілька членів Центральної виборчої комісії, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

Лист підписали заступник глави ЦВК Жанна Усенко-Чорна, а також члени комісії Ігор Жиденко, Валерій Шелудько і Юлія Швець.

У зверненні говориться, що формування тервиборчкомів пройшло з порушенням встановлених законом принципів рівності суб'єктів виборчого процесу та неупередженості органів держвлади, зокрема, щодо місцевих організацій партій.

"Голосуванням більшості членів ЦВК спотворена воля законодавця і встановлені непередбачені законом переваги для трьох політичних партій - Партії регіонів, Компартії і Народної партії - за рахунок обмеження інтересів інших 12 парламентських партій", - наголошується в повідомленні.

"Вагу права одних партій штучно зменшено в рази в порівнянні з іншими, і хоча законом це не встановлено, але критерієм більшість членів ЦВК обрали дуже суб'єктивний чинник - опозиційну або провладну орієнтацію партій", - зазначили члени ЦВК у листі до президента.

При цьому вони звернули увагу Януковича на те, що спотворення принципу паритетності при формуванні виборчих комісій на місцевих виборах-2010 спотворює їх колегіальну суть і створює загрозу і механізми зловживання повноваженнями.

Члени ЦВК зазначають, що демонстративним є кількісне співвідношення голів територіальних виборчих комісій, сформованих ЦВК.

"Якщо Народна партія отримала понад 15% посад голів комісій, Комуністична партія - більше 9%, ВО "Батьківщина"- більше 16%, то Партія регіонів отримала більше 32% таких посад, що в рази перевищує представництво будь-якої іншої партії", - йдеться у зверненні.

Крім того, члени ЦВК заявляють про "безпрецедентні факти" втручання органів влади у діяльність партій з метою блокування їх участі у виборах.

Мова йде про створення "двійників" Київської та Львівської обласних організацій ВО "Батьквіщіна".

На думку авторів листа, необхідно терміново відкоригувати законодавчі приписи з таких ключових питань, як організація роботи виборчкомів, оскарження їх рішень, дій та бездіяльності, встановлення результатів виборів.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

СБУ "трусить" громадську організацію

СБУ цікавиться у представників громадської організації "Демократичний альянс" роботою з міжнародними грантами.

Як повідомила прес-служба організації, 21 вересня у вівторок громадськім активістам надійшов телефонний дзвінок.

"Чоловік представився працівником СБУ та запросив на зустріч, на якій розпитував про джерела фінансування як осередку "Демократичного альянсу" у Черкаській області, так і центральних керівних органів організації", - йдеться у повідомленні.

У прес-службі також зазначили, що у червні, напередодні загальноукраїнської акції "Вихід з демократії: Пароль 2450" представники СБУ провели зустрічі з координаторами протестних заходів у Миколаєві та Черкасах, відповідно з керівниками Миколаївського та Черкаського обласного осередків Демократичного Альянсу Юлією Гречкою та Таїсією Плахутою.

Наприкінці липня у телефонній розмові працівники СБУ з'ясовували деталі діяльності Чернігівського осередку "Демократичного альянсу".
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Табачник додав російську мову до зовнішнього тестування

У наказі Міносвіти з'явився новий, дев'ятий, предмет, який абітурієнти зможуть здавати на ЗНО на вибір – російська мова. Єдиним обов'язковим предметом як і раніше залишається українська мова та література.
Рішення ввести російську мову до списку предметів на ЗНО міністр освіти Дмитро Табачник і його колеги з міністерства називають абсолютно неполітичним рішенням.

"В Україні діє 1800 державних російськомовних шкіл. Ми повинні дати можливість їх випускникам продемонструвати свої знання російської мови", - пояснює Дмитро Табачник.

"Багато українських вузів приймають абітурієнтів на спеціальність російська філологія, літературне редагування, журналістика. Логічно, що при вступі на ці спеціальності профільним предметом має бути російська мова. Якщо хтось бачить у цьому політику, нехай звернуться до психотерапевта", - порадив міністр.

Підтримав Табачника директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук: "Я не бачу тут ніякої політики. Я наказ про введення російської мови не підписував, це зробив міністр. Але попередньому уряду я особисто пропонував ввести до ЗНО російську мову, але тоді державна політика не дозволяла цього зробити".

За даними інформаційної системи "Конкурс", фахівців російської філології цілеспрямовано готують близько 40 українських державних та приватних вузів. Ліцензований набір абітурієнтів у 2010 році склав близько 1700 місць, за держзамовленням - близько 600, фактично вступили на денну форму навчання - трохи більше 800 осіб.

Крім того, школярі та інші бажаючі вступити до ВУЗу в 2011 році можуть за бажанням складати історію України, математику, біологію, географію, хімію, фізику, іноземну мову (англійська, німецька, французька, іспанська).

Завдання тестів перекладуть шістьма мовами для шкіл нацменшин - кримськотатарською, молдовською, польською, російською, румунською, угорською.

Результати тестування, як і торік, будуть зараховуватися тільки як вступні іспити до ВУЗів. Одинадцятикласникам доведеться окремо писати ще і підсумкові контрольні роботи у школах.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://life.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Азаров у Одесі забіг до супермаркету - перевірити ціни

Прем'єр-міністр Микола Азаров вніс зміни до графіка своєї робочої поїздки в Одесу.

Він уже відвідав поліклініку Одеського державного медичного університету та ознайомився з роботою медустанови.

Також Азаров вирішив відвідати супермаркет "Сільпо" на вулиці Довженка, повідомляє інформагентство "Репортер".

Там прем'єр-міністр перевірив, чи відповідають ціни супермаркету державному стандарту.

Адміністратор супермаркету повідомив агентству, що Азаров вивчив ціни на яйця, молоко, картоплю й гречку.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Чи схвалюють українці діяльність Януковича (опитування)

Кількість громадян, які схвалюють діяльність Віктор ЯНУКОВИЧА на посаді Президента України, зменшилася майже на 20%.

Про це свідчать результати опитування, проведеного “Українським демократичним колом” на замовлення Інституту політики.

Згідно з опитуванням, діяльність В.ЯНУКОВИЧА на посаді Президента України схвалюють 43% дорослого населення, і стільки ж (43,6%) не схвалюють. Не змогли визначитись 13,4% респондентів.

У вересні порівняно з травнем 2010 року кількість тих, хто схвалює діяльність В.ЯНУКОВИЧА на посаді Президента України, зменшилась на 18,3% (з 61,3% до 43%), а кількість тих, хто не схвалює його діяльність, зросла на 15,8% (з 27,8% до 43,6%).

Діяльність Миколи АЗАРОВА на посаді прем’єр-міністра України схвалюють 38,6% опитаних, а половина громадян (49,3%) не схвалює його діяльність. Не змогли визначитись 12,1% громадян.

У вересні в порівнянні з травнем 2010 року частка тих, хто схвалює діяльність М.АЗАРОВА на посаді прем’єр-міністра, зменшилась на 15,3% (з 53,9% до 38,6%), а частка тих, хто не схвалює його діяльність, – зросла на 14,1% (з 29,8% до 49,3%).

У цілому діяльність уряду України схвалює третина громадян (33,4%), а не схвалюють більше половини – 53,7%. Не змогли визначитись 12,9% респондентів.

У вересні порівняно з травнем 2010 року кількість тих, хто схвалює діяльність уряду України, зменшилась на 18,9% (з 52,3% до 33,4%), а кількість тих, хто не схвалює його діяльність, – зросла на 21,4% (з 32,3% до 53,7%).

Як свідчать результати опитування, на думку більшості виборців (56,9%) Президент В.ЯНУКОВИЧ і Партія регіонів не виконують свої передвиборчі обіцянки. Протилежної думки дотримуються 29,5% опитаних, а 13,6% не змогли визначитись.

Опитування було проведено 9 – 15 вересня 2010 року. Вибіркова сукупність репрезентує доросле населення України й охоплює всі регіони країни. За місцем проживання опитано 1200 респондентів віком від 18 років і старше.

Статистична похибка вибірки без урахування дизайн-ефекту з вірогідністю 0,95 не перевищує ±2,9%.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Табачник знову змінив ректора Донецького університету

Міносвіти призначило в.о. ректора Донецького національного університету декана обліково-фінансового факультету Петра Єгорова.

Про це повідомляє "Дзеркало тижня" з посиланням на власні джерела.

"Заступник міністра Євген Сулима, який прибув до Донецька, представив нового керівника і змусив у своїй присутності написати заяви про звільнення двох проректорів - Андрія Кучка, який виконував обов'язки ректора після скандального звільнення Володимира Шевченка та Віктора Бондаренка", - йдеться у публікації.

"Зараз відкрили кабінет Володимира Павловича (Шевченка), який весь цей час стояв закритим, і виносять з нього речі. Причому за відсутності самого Володимира Павловича, який зараз на конференції в Алушті", - розповів співрозмовник.

Противники нового призначення вже готують скаргу до прокуратури.

"У законі про вищу освіту взагалі немає такого положення, щоб після закінчення контракту безпосередньо призначати виконуючих обов'язки", - заявила заступник глави Донецької облорганізації товариства "Просвіта" Марія Олійник.

"Вони повинні були оголосити конкурс на вакантну посаду, а призначати свою людину безпосередньо міністерство може тільки в тому випадку, якщо три етапи конкурсу пройшли безуспішно", - сказала вона.

Як відомо, ректор Донецького національного університету Володимир Шевченко був звільнений наказом глави Міносвіти Дмитра Табачника 29 липня у зв'язку із закінченням контракту.

З тих пір Міносвіти, незважаючи на численні вимоги колективу вузу, так і не оголосило конкурс на заміщення вакантної посади.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Влада продовжує купувати "Лексуси", незважаючи на заборону Азарова

Держпідприємства і органи влади продовжують закуповувати дорогі машини, незважаючи на обмеження Кабміну.

Про це пише Дело.

За даними видання, усього різні держпідприємства і органи влади до кінця року планують придбати до десяти автомобілів представницького класу.

Найдорожчу машину планує придбати Дніпропетровський регіональний державний науково-технічний центр стандартизації, метрології та сертифікації.

У Віснику тендерних закупівель опубліковано оголошення про плани Центру придбати до кінця вересня Lexus RX450h High Luxury.

Вартість такої машини в Україні становить приблизно $95 тис. (понад 750 тис. грн.).

Згідно з інформацією Вісника держзакупівель, придбання автомобіля має здійснюватися в лізинг. Термін дії договору фінансового лізингу становить п'ять років.

Крім Lexus, Дніпропетровський центр стандартизації, метрології та сертифікації планує обзавестися ще двома недешевими машинами: Skoda Octavia А5 (вартість від $20 тис. до $29 тис.) і Mitsubishi Grandis (вартість від $24 тис. до $30 тис.).

Держпідприємство "Держреєстр України" при Міністерстві агрополітики до кінця листопада має намір купити у фінансовий лізинг автомобіль Toyota Camry Premium вартістю $48 тис.

Хмельницька АЕС, яка чекає від Росії кредит на добудову атомних енергоблоків, також запланувала придбання представницького автомобіля Mitsubishi Galant вартістю від $21,5 тис. до $24 тис.

Виконавча дирекція Житомирського обласного відділення Фонду соцстраху вирішила придбати автомобіль Toyota Camry 2.4 5 MT вартістю близько $30 тис.

Таку ж машину планує закупити Науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут атомного та енергетичного насособудування.

Іванівське міжрайонне управління водного господарства Держкомводгоспу України планує купити Ford Mondeo вартістю від $23 тис. до $30 тис.

Як відомо, в липні прем'єр Микола Азаров доручив Держказначейству не виділяти фінансування розпорядникам та одержувачам бюджетних коштів на придбання автомобілів, дорогої техніки і т.д
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Партія російщення України

Пригадую, незадовго до гибелі Чорновола, під час його останньої поїздки в Закарпаття 14-15 березня 1999 року, у розмові з ним я зачепив тему на те, чи можливий в Україні "болгарський варіант".

Термін походить від феномену, який стався в Болгарії в середині 90-х років минулого століття.

Тоді, розчарувавшись у демократах, болгари проголосували за комуністів, сподіваючись, що ті повернуть "блага соціалізму". Однак комуністична влада за рік-півтора довела країну мало не до повного банкрутства. Тому болгари дуже надовго, якщо не назавжди, позбавилися від прихильності до ультралівих.

Тож напередодні президентських виборів ми розмірковували: якщо виграє Симоненко, або Мороз - чи не станеться після цього в Україні так, як у Болгарії?

Донині пам'ятаю аргументацію В'ячеслава Максимовича: "Це би було б можливим, - казав він, - якби комуністи в Україні були українськими, подібно до того як у Болгарії вони є болгарськими. На жаль, у нас вони є антиукраїнськими.

Прихід комуністів до влади в Болгарії її незалежності не загрожував. Симоненко ж або Мороз, у випадку приходу до влади, прагнутимуть ліквідувати незалежність нашої держави. У цьому то й проблема.

Я, - признавався Чорновіл, - навіть пропонував Олійнику: "Борю, ну, ти комуніст, але ж, ти - українець. Як ти можеш бути в одній партії з україножерами. Та створи, ти, Українську компартію. Ми навіть допоможемо тобі в цьому". Однак Олійник не погоджувався, віджартовувався..."

У цьому ракурсі варто нагадати тодішню розкладку політичних сил у ВР.

Зліва - комуністи, соціалісти та вітренківці. У центрі - фракції "партії влади", що складалися переважно з тих функціонерів радянських часів, які відмовилися від побудови "світлого майбутнього", і, як тоді вважалося, стали "українськими державниками". Нині чимало їх опинилося в ПР. Справа - НРУ та представники інших націонал-демократів (УРП, ДеМПу, ПРП, КУН).

Суть політичної боротьби, не зачіпатимемо економіку, демократизацію тощо - полягала в тому, що "ліві" прагнули знищити незалежність України, а "праві" відчайдушно намагалися її відстояти.

"Партії влади", представники яких у цей час займалися "прихватизацією", - "балансували".

Тож боротьба за збереження незалежності України отримала назву "комуно-рухівських розбірок".

Чому ситуація була небезпечною?

Бо "ліві" мали підтримку до 40% громадян. Зокрема, близько 25% - комуністи. Їхньою базою були номенклатура радянських часів, яка не відмовилася від марксистсько-ленінської ідеології, та громадяни СРСР, що ностальгують за соціалістичними "благами" в умовах падіння життєвого рівня.

Окрім них, підтримували "лівих" і російські шовіністи. Навіть ті, котрі були проти повернення до комунізму. Однак, позаяк жодної серйозної "нелівої" партії в Україні не було, то на виборах вони голосували за "лівих".

Найбільшу підтримку "ліві" мали на Півдні та Сході України. На Заході, включно із Закарпаттям, вона була мізерною. Позаяк, серед них було найбільше осіб літнього віку, то було сподівання, що з кожними виборами "ліві" набиратимуть усе менше.

Якою є ситуація нині?

Як засвідчує соціологія, патріотичний електорат за минулі понад десять років чисельно зріс.

Однак національно-демократичних фракцій, із чітко вираженою ідеологією, у ВР нема. Впродовж минулих років вони були асимільовані "ніякими" у питаннях ідеології, і теж олігархічними "Нашою Україною" та БЮТом.

Суттєво зменшився електорат лівих. На останніх виборах за них голосувало менше 4%. Зменшився він, як прогнозувалося - з "фізіологічних" причин. Але не лише тому.

З'явилася "неліва" партія, яка перехопила в "лівих" їхній електорат. Партія регіонів.

Практично - це партія багатих капіталістів, олігархів. Тож її завданням є відстоювання інтересів цих найбагатших людей України. Таким чином, соціальна база даної партії - ну аж ніяк не може бути значною.

Саме тому, щоб збільшити її, і був перехоплений значний шмат у "лівих", включно з "совками", люмпеном та російськими шовіністами.

В Європі партії, що відстоювали інтереси крупної буржуазії, виникли в 19-му столітті, тобто в період капіталізму. Із вступом європейських країн у постіндустріальне суспільство ситуація певним чином змінилася - класичні "класові" партії нині там відсутні. Україна ж досі перебуває на першопочатковій стадії капіталізму.

Такі партії займали правий фланг політичного спектру, будучи переважно консервативними за ідеологією. Консерватизм передбачав, зокрема, збереження традицій, у тому числі національних.

Саме цим європейські "праві" зміцнювали свій електорат серед "білих комірців", дрібної та середньої буржуазії, фермерів, тобто прототипу "середнього класу".

Українські капіталісти, відповідно і їхня партія, - суттєво відрізняються від європейських понад столітньої давності.

В Європі капітали здобувалися, переважно, впродовж кількох поколінь. Завданням партій крупних буржуа було забезпечення сприятливих умов для бізнесу. Використання влади для карколомного особистого збагачення в Європі, навіть у ХІХ столітті, було, не скажу що повністю неможливим, однак передбачало відповідальність, включно з карною.

Наші ж олігархи, за невеликими винятками, - це колишня комсомольська, господарська, частина комуністичної номенклатури радянських часів. Є й особи, що мають кримінальне походження.

Початкові капітали не були отримані в спадок, а здобуті за короткий відрізок часу, шляхом перерозподілу колишнього загальнонародного майна. Головним інструментом перерозподілу стало безпосереднє, або опосередковане відношення до влади. Державної, чи господарської.

Іншим засобом, який теж вимагав зв'язок із тодішньою владою, були відверто кримінальні вчинки.

Тому, з радянських часів і донині - головним джерелом, механізмом, знаряддям здобуття великих статків є влада. Іншим словом як корупцією, це назвати не можна.

Тож, принаймні, першооснови найбільших приватних статків в Україні були здобуті в результаті корупції.

І поки влада є джерелом примноження, чи збереження статків, усі намагання подолати корупцію - є нереальними.

Нині ж влада продовжує залишатися головним джерелом здобуття або збереження від перерозподілу капіталів в Україні. Із-за цього, сама політична діяльність для тих, кого прийнято називати олігархами, є формою "бізнесу", однак дуже корумпованою.

Партія регіонів є механізмом, за допомогою якого цей бізнес реалізовується.

Вихідці із криміналітету, нині члени партії та легальні багаті бізнесмени, вносять у цю "політичну" діяльність дуже своєрідний колорит та свої "закони".

А щодо консерватизму? - Ідеологія українського національного консерватизму Партії регіонів не притаманна. Присутні, натомість, елементи прихильності до достатньо примітивної російської "совковості".

Друге.

Європейські буржуа, на відміну від сучасних українських, самі безпосередньо рідко йшли до влади.

Вони займалися бізнесом, партії частіше лише спонсорували. А політичною діяльністю займалися професійні політики, які були вихідцями з найрізноманітніших класів. Найталановитіші й утворювали "політичну еліту", яка керувала країною, і яка аж занадто дорожила своїм становищем, аби піти на корупційні діяння.

Еліта була національною, інтереси нації були для неї - понад усе.

Третє.

Такою вже була радянська система, що українська номенклатура не могла бути українсько-патріотичною, мати українську національну ментальність, хоча окремі винятки були. Адже це вважалося "буржуазним націоналізмом". Патріотизм у неї повинен був бути радянський, себто, практично, російський.

Тому номенклатуру в УРСР і характеризують як колоніальне чиновництво.

Тож крупна українська буржуазія є не українською національною буржуазією, а буржуазією колоніальною, яка до України й нині відносяться лише як до колонії.

А колонія завжди була лише джерелом здобуття капіталів, шляхом експлуатації сировинних та людських ресурсів. Тому, хоча капітали в Україні здобуваються, однак в інновації вкладаються надзвичайно рідко.

Четверте.

Об'єктивно, економічні інтереси, зокрема, необхідність спротиву конкуренції більш потужного капіталу з Росії, породжують, так би мовити, "український регіональний" патріотизм. Та сподівання на те, що з регіонального він перетворитися на український національний, здається, не виправдалися.

Повсякденною мовою найкрупніших українських капіталістів українська не є. Це ж стосується культури, різних уподобань, спонсорства, ментальності тощо.

Регіональний націоналізм призводить у частини капіталістів лише до прагнення мати "свою", незалежну державу під іменем Україна, однак російську за характером. Їхньою метою є російська держава під назвою Україна.

П'яте.

Для партій крупної буржуазії країн Заходу програмним завданням було сприяння національного розвитку своїх країн, національного капіталу, економіки, національної мови, національних освіти, науки, культури, мистецтва тощо. Себто відстоювання національних інтересів, збереження національних традицій.

Для ПР ж програмним завданням є забезпечення колоніальної експлуатації України. А замість сприяння національного розвитку, її заплановано зросійщити та перетворити на ще одну російську державу. Існує в партії й радикальніше крило, яке мріє про повну інкорпорацію України в склад Росії.

Отож, якщо в другій половині 90-х років найбільшою загрозою незалежності були "ліві", однак неукраїнські, то нині - за класичною класифікацією - "праві", однак неукраїнські. Партія, яку можна назвати Партією російщення та колоніальної експлуатації України.

Нині вона отримала владу та реалізовує своє програмне завдання.

Дана ситуація є джерелом для виникнення та наростання суперечностей між національними інтересами, прагненнями до постіндустріального суспільства, іншими пріоритетами більшості українців - та програмною метою ПР: залишити їх на стадії дикого, колоніального капіталізму.

Не прагне більшість українських громадян і російщення України. Також не може бути їх більшість зацікавленими в тому, щоб за рахунок колоніальної експлуатації України процвітали лише найкрупніші буржуа.

Якщо перше підриває соціальну базу ПР у Центрі, ущент руйнуючи її на Заході України, то друге - викликає супротив у найширших прошарках населення, і особливо, у дрібного та середнього бізнесу, на теренах усієї держави.

Враховуючи зазначене, прогнозувати значну соціальну базу в Партії регіонів - неможливо.

Володимир Піпаш, кандидат історичних наук, депутат Закарпатської облради
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Заступник Льовочкіна все ще злісно порушує конституцію

Заступник глави адміністрації президента Геннадій Васильєв так і не подав заяву про складення ним повноважень народного депутата.

"Заява від Васильєва досі не надійшла до регламентного комітету Верховної Ради", - повідомив заступник голови комітету Сергій Сас.

Це означає, що регламентний комітет щонайменше до наступного засідання, яке відбудеться 6 жовтня, не розглядатиме заяву Васильєва. Відповідно щонайменше до 6 жовтня Васильєв залишатиметься сумісником, порушуючи Конституцію в пункті про неприпустимість суміщати роботу депутатом з іншою роботою.

Васильєв був призначений заступником голови адміністрації президента 28 квітня, тобто вже півроку є сумісником.

У понеділок Льовочкін запевнив, що Васильєв написав заяву про складення депутатських повноважень.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/