зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

23.09.10

Снайдер: Хто боїться української історії?

Американський історик Тімоті Снайдер вміщує у New York Review of Books дискусійний блог на тему "Клацнути Хто боїться української історії?."

Інформаційним приводом для міркувань відомого історика став арешт його українського колеги – Руслана Забілого 8 вересня у Києві.

Нове керівництво СБУ звинуватило історика у тому, що він хотів передати документи, які містили державну таємницю іноземцям. 13-14 вересня працівники СБУ провели обшук музею у Львові «Тюрма на Лонцького» і конфіскували два комп’ютери з архівними документами, які стосувалися боротьби українців проти радянського правління. Відтоді управління музею було передане Інституту національної пам’яті, керувати яким призначено комуніста.

Тімоті Снайдер зауважує, що спроби попереднього президента Віктора Ющенка підняти міф Західної України про боротьбу і страждання проти радянського поневолення на рівень загальнонаціональної ідеології зазнали поразки. Що стосується президента Януковича, то на думку Снайдера, він намагається сформувати бачення історії, яке базується на протилежних вадах. Він розпочав своє правління з того, що заперечив Голодомор в Україні 1932-33 років як геноцид українців.

Директора музею, присвяченого боротьбі українців проти радянського і нацистського поневолення, було заарештовано на вулиці і утримувано під вартою без рішення суду. Його звинувачено у тому, що він намагався переказати документи іноземцям – тобто у тому, чим займаються всі історики, пише Снайдер: «Це те, що ми всі робимо. Ми читаємо документи в архівах, певним чином їх інтерпретуємо і ділимося своїми знахідками зі світом».

Якщо при Ющенку в Україні існував діалог двох регіональних версій української історії, то при Януковичу цей діалог репресується і нав’язується його власна ортодоксія. Відтак, знищується надія, що в діалогу істориків народиться спільна версія української історії, вважає Тімоті Снайдер.

Існує ще більш фундаментальний регрес – арешт істориків за висвітлення документів радянської епохи є кардинальною зміною політики в гіршу сторону. Це створює враження, що переслідування українців радянським режимом є державною таємницею сучасної України.

Тімоті Снайдер пише, що СБУ, можливо, розраховувало, що арештовуючи історика, який працює у музеї, що підкреслює націоналістичну боротьбу українців проти поневолення, вдасться уникнути критики міжнародних спостерігачів. Коли ж така критика прозвучала, то Київ міг у радянських традиціях заявити, що Забілий був націоналістичним істориком.

Але це не приховає найголовнішого – якщо арештували одного історика, то можуть арештувати інших, якщо протести не надходитимуть. Залякування істориків є не лише загрозою громадянському суспільству в Україні, але наступом на наші знання історії загалом, зауважує пан Снайдер.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: