зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

28.04.10

Яєчний обстріл і димова завіса у Раді

Верховна Рада ратифікувала угоду про продовження перебування Чорноморського флоту Російської Федерації у Криму ще на 25 років (починаючи з 2017 року). За ратифікацію проголосували 236 народних депутатів. Однак це рішення далося коаліції нелегко.

Ранок у сесійній залі почався з подвійної блокади: регіонали заблокували парламентську трибуну, а опозиція накрила національними прапорами України сектори БЮТ і НУНС, а також ложу уряду. Це було розраховано на те, що блокування робочих місць фракцій БЮТ і НУНС не дасть депутатам, що перейшли у коаліцію, проголосувати за ратифікацію договору. Без них коаліції голосів не вистачало.

Як тільки до сесійної зали увійшов Володимир Литвин, із залу в нього полетіли яйця. Охоронці оперативно розкрили парасольку, а через декілька хвилин парасольок стало два, а потім і три. Водночас члени уряду спробували зайти в свою ложу, між ними і представниками НУНС і БЮТ зав'язалася бійка.

В.Литвин з-під парасольок оголосив про відкриття ранкового пленарного засідання і привів до присяги нових депутатів від Партії регіонів.

Бійки між депутатами спалахували то в одній, то в іншій частині сесійної зали парламенту. Колотнеча зав'язалася біля ложі уряду, заблокованої представниками опозиції. Парламентарії штовхалися і поливали один одного водою.

Окремі народні депутати в бійках навіть пролили кров.

Після яєчної атаки і серії рукопашних пішли в хід димові шашки. Спочатку дим почав валити із сектора НУНС. Щоб знайти джерело задимлення, депутатам довелося зірвати прапор. Половину сесійної зали накрив їдкий туман. Друга шашка полетіла з боку сектора Партії регіонів у сектор БЮТ. Димова завіса посилилася. Депутати від ПР кинулися до робочих місць БЮТ, один з них розірвав прапор.

Дим з сектора БЮТ поширився по всій сесійній залі. Дихати було складно навіть у ложі преси, яка розташована над залом. Виступи регіоналів з парламентської трибуни опозиція зустрічала завиванням сирен. Через гамір нічого не було чути.

Голова парламенту В.Литвин поставив на голосування питання ратифікації угоди з-під парасольок, зазначивши, що обговорювати її в сесійній залі немає жодної можливості. Депутати від коаліції скористалися зайнятим ними сектором НУНС.

Закон про ратифікацію набрав необхідної кількості голосів. Отже, перебування Чорноморського флоту у Криму продовжено до 2042 року.