зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

28.04.10

Експерт: Янукович поставив у незручне становище США і Польщу

Директор міжнародних програм Центру Разумкова Михайло Пашков вважає, що вчорашня заява Президента України Віктора Януковича (на фото) про Голодомор, поставило в незручне становище ті країни, які визнали Голодомор геноцидом українського народу. Про це М.Пашков сказав у коментарі кореспонденту ЛІГАБізнесІнформ.

"Це свого роду контроверсійна заява, вона має неоднозначний характер. Адже справді ряд країн - США, Польща, країни Балтії, Угорщина, Мексика, ряд інших країн - визнали Голодомор геноцидом за наполяганням України. І це ставить наших партнерів у незручне становище", - наголосив М.Пашков.

"І це свідчить багато в чому про те, що, скажімо, зовнішня політика України значно залежить від внутрішньої політичної кон'юнктури, і можливого коливання, хитання, зміни позицій. І це навряд чи можна підтримувати. Це свідчить про те, що Україна у цьому випадку виступає непослідовним і непрогнозованим партнером. І це, я думаю, навряд чи позначиться позитивно на міжнародному іміджі країни", - зазначив він.

Нагадаємо, напередодні на сесії ПАРЄ у Страсбурзі Президент України заявив, що Голодомор був трагедією всіх народів, що входять до складу Радянського Союзу. За його словами, Голодомор був і в Росії, в Україні, в Білорусі. "Цю обставину визнали у всіх країнах, де був голод. Визнавати Голодомор як геноцид того чи іншого народу неправильно і несправедливо", - зазначив В.Янукович.

Водночас Голодомор визнали геноцидом Австралія, Грузія, Естонія, Еквадор, Канада, Колумбія, Латвія, Литва, Мексика, Парагвай, Перу, Польща, США, Угорщина, а також Ватикан як окрема держава.