зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

28.04.10

Волиньрада засудила рішення парламенту по Чорноморському флоту

Сесія Волинської обласної ради, 27 квітня, включила у порядок денний розгляд нового тексту звернення стосовно Чорноморського Флоту і позитивно проголосувала за нього.

Депутат Ігор Гузь від імені фракцій БЮТ, НУ, УНП у зв’язку з ратифікацією Верховною Радою продовження базування Чорноморського Флоту на території України зазначив: «У зв’язку з здачею інтересів України вважаю, що наша попередня заява неактуальна». Гузь закликав колег прийняти нову заяву до народних депутатів і зачитав текст.

У зверненні йдеться: «Виступаємо категорично проти домовленостей щодо продовження терміну базування Чорноморського Флоту і ратифікації їх Верховною Радою». Ухвалення такого рішення кулуарне, без відповідного обґрунтування є неприпустимим. За словами Гузя, нема жодного висновку аналітичної структури щодо домовленості. Національна безпека не може бути предметом розміну на комерційні питання. У тексті документу міститься вимога денонсувати ратифіковану угоду.

Ігор Гузь закликав депутатів проголосувати за цей проект.

Опісля за наполяганням голови Волинської облради Анатолія Грицюка знову перереєструвалися. У залі виявилося 47 депутатів. За включення питання щодо звернення по ЧФ до порядку денного проголосував 41 депутат (мінімально необхідна кількість).

«Ви погано рахуєте... За пультами 40 депутатів зі мною і Анатолієм Петровичом», – обурився голова ОДА Борис Клімчук.

Гузь при розгляді питання заявив: «Доведемо, що Волинська обласна рада не здається, не ламається... На половину депутатів тиснули... Проводилась робота, щоб сесія не відбулася... Треба показати, що в нас є хребет, що ми не здаємося».

Борис Клімчук натякнув, що харківські домовленості Медведєва та Януковича відбулася не без згоди США. Геополітика – це велика шахівниця, – сказав екс-дипломат. «Україні потрібен спокійний поступальний розвиток», – зазначив Клімчук. Щодо волинян, то «не такі вони одностайні в цих питаннях... Чи наша заява буде плюсом для стабілізації ситуації в Україні? Для мене правильної відповіді немає. Геополітичні процеси йдуть зовсім в іншому руслі, ніж півроку чи рік тому», – зазначив губернатор.

Анатолій Грицюк підтримав звернення, текст якого оприлюднив Гузь. Депутат Богдан Дівнич вважає, що звернення – повністю в контексті волевиявлення Волинського краю. Голова фракції БЮТ Олександр Свирида наголосив – потрібно нагадувати Президенту, що харківські домовленості – це помилка. Заява, на його думку, правильна, відображає точку зору громадян Волині, своєчасна і її треба підтримати.

Депутат Володимир Бондар закликав колег виявити громадянську позицію, незважаючи на позицію керівництва у Києві, і підтримати звернення. Голова фракції Партії регіонів у облраді Петро Пронь дорікнув, що не знає, як би Бондар зараз повівся, якби став губернатором.

Звернення депутати не підтримали – 40 голосів «за». Проте після зауваження лідера фракції «Наша Україна» Сергія Слабенка питання 42-ма голосами депутати Волиньради прийняли за основу текст документу. Такою ж кількістю голосів рішення прийняли в цілому.