зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

26.09.10

Колесніченко: Українська діаспора не хоче залишати США і переїжджати до України

Народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко зустрівся з представниками української діаспори в США під час перебування на зустрічі Генасамблеї ООН з питань дискримінації прав людини в Україні.

"Віктор Федорович намагається йти назустріч усім тим, чиї дії спрямовані на підвищення ролі України у світовому співтоваристві", - відповів Колесніченко на запитання, чи буде прагнути Янукович знайти спільну мову з представниками української діаспори в США, які, нагадаємо, зустріли його акцією протесту.

За словами народного депутата, різкість і уїдливість окремих представників діаспори викликає подив.

Колесніченко запропонував їм залишити Америку і переїхати на Батьківщину, якщо вони турбуються "про життя нашої України".

"Давайте рук не покладаючи, разом будувати нашу демократичну і вільну державу", - звернувся політик.

"Але чомусь немає серед нашої діаспори людей, які залишили б США, приїхали б сюди і почали працювати заради нашого улюбленої вельмишановної держави під назвою Україна. Тому я подібні гасла можу розцінювати лише як гасла і називати їх виконанням тих чи інших замовлень", - підсумував він.

Нагадаємо, 23 вересня українська діаспора в США жорстко розкритикувала політику Віктора Януковича і не захотіла зустрічатися з Президентом.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://ua.korrespondent.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Якщо студент зможе обирати мову навчання, вгадайте яку він вибере

Голова парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони, лідер політичної партії «Громадянська позиція» Анатолій ГРИЦЕНКО вважає, що законопроект «Про мови» це – удар по єдності українського суспільства.

Як повідомили УНІАН у прес-службі А.ГРИЦЕНКА, про це він заявив в Івано-Франківську, коментуючи законопроект представників Партії регіонів Олександра ЄФРЕМОВА, КПУ Петра СИМОНЕНКА та Блоку Литвина Сергія ГРИНЕВЕЦЬКОГО №1015-3, зареєстрованого у Верховній Раді 7 вересня 2010 року.

«Закон «Про мови» – удар по єдності українського суспільства, який може суттєвим чином негативно вплинути на перспективу України як держави», - сказав А.ГРИЦЕНКО.

Він висловив переконання, що «мовне питання сьогодні взагалі не на часі».

Політик вважає, що запропонований законопроект вбиває мотивацію вивчати українську мову, культуру та історію.


«Коли студент може обирати мову навчання, вгадайте яку обере людина з Донецька, Луганська, Криму? Якщо раніше студенти розуміли, що для того, аби отримати гідну освіту, їм потрібно знати українську мову. Після прийняття такого законопроекту цього вже не буде», - не сумнівається А.ГРИЦЕНКО.

Народний депутат закликав замислитися, скільки з 200 тисяч студентів, які закінчують українські виші щорічно, будуть навчатися російською.

«Зараз є люди похилого віку, які не хочуть вивчати українську мову, бо психологічно ще живуть у Радянському Союзі. Після прийняття даного законопроекту до них приєднається інший прошарок – російськомовної, спрямованої на Росію молоді», - наголосив лідер «Громадянської позиції».

На його думку, сьогодні такий законопроект не можна розглядати у парламенті.

А.ГРИЦЕНКО повідомив, що не голосуватиме за даний проект закону, а також готовий об’єднувати зусилля з будь-якими політичними силами, що стоять на цій самій позиції.

Лідер «Громадянської позиції» впевнений, що з мовного питання мають сказати своє слово не лише політики, а й суспільство.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

"Регіони" не дають свободи регіонам - Гриценко

Партія регіонів не виправдовує свою назву, бо зовсім не дбає про інтереси регіонів країни.

Таку думку висловив глава Комітету з питань національної безпеки і оборони, лідер партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко, повідомляє його прес-служба.

Він переконаний, попри свою назву і колишні заклики передати владу на місця, Партія регіонів діє навпаки, "довгоочікувані і помпезно подані "реформи Януковича" тихенько, без зайвого галасу, на гальмах зливаються його ж урядом".

"Проведення адміністративної реформи розпорядженням Азарова було відтерміноване на 2014 рік. Це означає, що місцева влада залишатиметься на гачку у київських чиновників", - наголосив депутат.

За його словами, мер будь-якого міста має їхати до Києва і випрошувати гроші на потреби свого населеного пункту, а це зручний інструмент маніпуляції, особливо перед виборами.

Гриценко впевнений, владу у Києві треба зробити більш дешевою, а на місця передати як повноваження, так і ресурси.

Депутат також радить Януковичу скасувати розпорядження прем'єра і втілити в життя колишнє гасло Партії регіонів "передати владу на місця".
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

До Одеси доставлено зі Львова частку Хреста Христового

До одеського храму Святого апостола Андрія Первозванного доставлено зі Львова частинку Хреста, на якому був розіп’ятий Ісус Христос.

Як передає кореспондент УНІАН, за словами настоятеля храму отця Ігоря (ТАРАСА), «цю християнську реліквію свого часу передано в дар з Єрусалиму львівському храму Віри, Надії та Любові, де вона постійно зберігається. У одеському храмі святиня знаходитиметься до 3 жовтня».

Хрест Христовий покликаний, на переконання отця Ігоря, «примирити всіх Його учнів як в Одесі, так і по всій Україні, незалежно від того, до якої конфесії належить християнин». «Тому і прагнемо бути ближче до всіх, молімося за всіх жителів Одеси, за їхнє благополуччя, за мир з Богом», - додав священик.

“Під час перебування християнської святині в Свято-Андріївському храмі щодня будуть служитися літургії, ми молимося за людей, які страждають від духовних і фізичних недуг. Передбачені акафісти, помазання освяченим єлеєм, індивідуальні молитви і благословення”, – повідомив отець Ігор.

Цими днями до Одеси з`їжджаються прочани з інших міст, прихильники різних конфесій - католики, православні і протестанти. Оскільки у четвер, 30 жовтня, в храмі відбудеться міжконфесійне богослужіння перед святинею.

Отець Ігор вважає, що «це і є найбільше диво, яке творить частинка Хреста, - символу, що об`єднує всіх християн».
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Інтелігенція просить не чіпати мову

Учені та письменники звернулися до президента України і голови парламенту із закликом не ухвалювати нову редакцію закону "Про мови", оскільки вважають запропонований проект неконституційним.

Зокрема, вчена рада Києво-Могилянської академії дійшла висновку, що цей проект суперечить Конституції та попереднім рішенням Конституційного суду та ґрунтується на довільному тлумаченні Європейської хартії реґіональних мов та мов національних меншин.

"Весь зміст законопроекту дає підстави стверджувати, що в разі його прийняття як закону російській мові буде надано статус другої державної мови, що суперечить Конституції", - мовиться у зверненні до президента та спікера парламенту.

Викладачі Києво-Могилянської академії посилаються на результати останнього всеукраїнського перепису (2001 р.), під час якого рідною назвали російську мову менше 30-ти відсотків населення України.

"Запровадження принципу вільного вибору мови навчання (та ще й "у будь-який час періоду навчання") провокує конфліктність на мовній основі усередині навчального закладу, серйозно ускладнює організацію навчального процесу, потребує бюджетних асигнувань для збільшення числа педагогічних кадрів та розширення матеріальної бази", - вказують автори звернення.

Зі схожим зверненням до президента нещодавно звернулося 150 представників громадськості та діячів культури. Серед підписантів, зокрема, Іван Дзюба, Левко Лук’яненко, Мирослав Попович, Володимир Василенко, В’ячеслав Брюховецький, Юрій Мушкетик, Юрій Щербак, Василь Шкляр, Галина Яблонська, Богдан Бенюк та інші.

Ініціатори відкритого листа до президента вказують, що проект закону про мови призведе до запровадження в Україні "русифікації, агресивнішої від наступу на українську мову за радянських часів".

"Спроба схвалити пропонований Партією регіонів і комуністами закон про мови суперечить Конституції України, провокує розбрат, розділ народу на два ворогуючі табори, вибух народного незадоволення. Цей законопроект задуманий як інструмент знищення української мови", - вказується у зверненні інтелігенції до президента.

Тим часом, голова парламенту Володимир Литвин звернувся до Національної академії наук України із проханням надати експертний висновок щодо законопроектів про мову, які зареєстровані у парламенті. Спікер вирішив провести експертизу цих проектів на предмет їхньої "історичної зумовленості, гуманітарної відповідності та відповідності міжнародному праву".

Коли з’явиться цей висновок, не повідомляють, однак у парламентських кулуарах лунають припущення, що Володимир Литвин у такий спосіб намагається відкласти розгляд нового закону про мови. Спікер висловлюється за проведення "круглих столів" і за те, аби діяти за принципом "поспішати повільно".

Володимир Литвин також вважає, що розгляд мовного питання не повинен звестися до проблем двох мов - російської і української.

У проекті змін до закону «Про мови» передбачається вільне функціонування російської мови поруч із українською як державною, включаючи діловодство та освіту. Проект передбачає вільне використання, розвиток і захист інших регіональних мов, якщо тією чи іншою мовою користується не менше 10-ти відсотків громадян, що населяють певну територію.

Одна із статей законопроекту ґарантує громадянам України право отримання освіти українською та російською мовами та іншими реґіональними мовами в межах тих територій, де вони поширені.

На думку критиків законопроекту, такий закон фактично б означав запровадження двомовності в Україні.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

Заява Колесніченка щодо фестивалю повстанської пісні – ідіотична, – Луценко

Лідер політичної партії «Народна самооборона» Юрій Луценко здивований заявою народного депутата від Партії регіонів Вадима Колесніченка про те, що фестиваль повстанської і патріотичної пісні «Гайдамака.ua» може внести розбрат в суспільство.

Про це він заявив в інтерв'ю УНІАН, знаходячись на фестивалі.

«Я думаю, що це питання не до мене, а до психіатра, оскільки такі заяви просто є безглуздими, ідіотичними, і просто викликають лише здивування», - сказав Луценко, відзначивши, що в будь-якій країні «історія ніколи не була рівною і толерантною».

«Цей фестиваль будить правильні почуття, почуття патріотизму, віру в славу своєї країни, свого народу. І з моєї точки зору, таких речей повинно бути більше», - відзначив лідер «Народної самооборони».

В той же час він висловив сумнів, що думка Колесніченко навряд є позицією партії, яку він представляє.

«Так, звичайно, Партія регіонів є партією проросійською, яка упроваджує російський націоналізм в українську політику, культуру, державне управління. Але проте, дійти до антиукраїнських нападів, слова Богу, ще не дійшло. Проте мене турбує ситуація, коли будь-яке українське слово сьогодні ганьблять», - додав Луценко.

Нагадаємо, 24 вересня, прес-служба громадського руху «Русскоязычная Украина», яку очолює нардеп Вадим Колесніченко, поширила відкрите звернення В. Колесніченка до голови СБУ Валерія Хорошковського. Звернення стосується проведення в Ірпені 24-26 вересня фестивалю повстансько-патріотичної пісні «Гайдамака.UA». Зокрема, нардеп вимагає перевірити законність проведення фестивалю і вжити відповідних заходів.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Російську мову треба зробити другою державною, – Корнілов

Директор української філії Інституту країн СНД Володимир Корнілов вважає за необхідне надати російський мові статус другої державної.

"Найцікавіше, що коли порушують питання, яке стосується дискримінації російської мови – якогось чергового закону, який звужує сфери діяльності російської мови, і виникає якесь обурення з цього приводу громадян південного сходу України, то нам одразу ж говорять: мовна тема нікого не хвилює! Вам покажуть соціологічні опитування, що мовна тема – це взагалі надумана тема і українців вона взагалі не хвилює. Але як тільки починається діяльність цих самих політиків, які представляють інтереси південного сходу на захист російської мови – рідної мови половини цієї країни, тут раптом виявляється, що принциповішого від мовного питання немає нічого і це питання розколює суспільство", - заявив В.Корнілов.

На його думку, питання російської мови дійсно розколює суспільство, тому що чим більше в нас дискримінації та заборон у мовній темі, тим більше громадян цієї країни відчувають себе "недогромадянами", повідомляє ІМК.

"І в міру того, як з 1989 року ростуть обмеження, пов’язані з російською мовою, більше розколу і вноситься. Але при цьому, якщо прибирають бар'єри та заборони, то я не розумію, як це може розколоти суспільство. Заборона, відсутність свободи завжди розколює та пригнічує людей. А зняття цих заборон приводить до реальної свободи. Яскравий приклад – Канада, де після півторасотрічної боротьби вирішили зробити державними дві мови. Україні також треба вчинити за прикладом демократичної Канади", - підкреслив експерт.

В.Корнілов стверджує, що не полишатимуть цю тему доти, поки в нас не буде змінена Конституція.

"На превеликий жаль, це буде нескоро. Але російську мову треба робити другою державною. Це не тільки я так думаю, як мінімум половина населення вважає так само. Або ніякої державної – що також трапляється у світі. У США, наприклад, немає ніякої державної мови, є тільки офіційні мови штатів", - зазначив директор української філії Інституту країн СНД.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Янукович: містечко гідробудівельників стало перлиною Нижнього Дніпра

Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ привітав жителів Нової Каховки Херсонської області та Антрацита Луганської області з днем міста.

У розміщеному на офіційному сайті глави держави привітанні жителям Нової Каховки В.ЯНУКОВИЧ зазначив, що «своїм заснуванням Нова Каховка зобов`язана будівництву Каховської ГЕС, яка не тільки зміцнила енергетичну потужність держави, але й завдяки створенню найбільшого в Україні водосховища забезпечила водою посушливі райони Херсонщини та Криму».

«На місці, де панували Олешківські піски і бушували степові суховії, народилася чудова паркова зона, зазеленіли дерева та сади. Архітектурні рішення Нової Каховки вражають гармонічним поєднанням з мальовничою природою. У сучасних умовах містечко мужніх гідробудівельників стрімко розвилося у значний промисловий, торговельний, санаторно-курортний, лікувально-оздоровчий, спортивний і культурний центр Херсонської області, стало перлиною на берегах Нижнього Дніпра», – наголосив Президент України.

У привітання з нагоди 115-ї річниці від дня заснування міста Антрацит В.ЯНУКОВИЧ наголосив, що ратні й трудові подвиги, шахтарські рекорди антрацитівців знані далеко за межами Донбасу.

«Сьогодні Антрацит - це сучасне, перспективне місто, яке динамічно розвивається у третьому тисячолітті», - зазначається також у вітанні.

В.ЯНУКОВИЧ побажав жителям Нової Каховки та Антрацита доброго здоров`я, миру та злагоди, щастя та подальших здобутків задля блага України.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Щось зависло в українсько-польських відносинах

В курортному Яремче Івано-Франківської області відбулася міжнародна науково-практична конференція «Українсько-польські відносини сьогодні: потреба «перезавантаження» чи продовження?».

Про це сьогодні повідомили кореспонденту УНІАН у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника, який був одним із організаторів конференції. На форумі науковці й експерти двох країн обговорили питання, як зміна президентів в Україні і Польщі позначиться на українсько-польських відносинах? Уроки минулого і застороги майбутнього тощо. На думку учасників міжнародної конференції, «щось зависло в українсько-польських відносинах» і тому їм необхідно «надати нового імпульсу».

На секційних засіданнях обговорювалися питання політико-гуманітарного виміру українсько-польських відносин та історії цих відносин у ХХ столітті.

В рамках конференції відбувся круглий стіл на тему: «Сучасні оцінки «Союзу Пілсудський – Петлюра 1920 року». Серед його учасників були відомі науковці з Польщі Антоні КАМІНСЬКИЙ, Богуміла БЕРДИХОВСЬКА, Ян МАЛІЦЬКИЙ, депутат сейму Республіки Польща Ян ВІДАЦЬКИЙ, українські історики Юрій ШАПОВАЛ, Олександра ГНАТЮК, Ігор ІЛЛЮШИН.

Також в Івано-Франківську презентували книгу Тадеуша КШОНСТКА «Польща та Україна у боротьбі за незалежність (1918-1920)».

Конференцію організували Центр дослідження Центрально-Східної Європи Прикарпатського університету імені В.Стефаника, Інститут європейської інтеграції Львівського національного університету імені Івана Франка, редакція газети «Кур’єр Галиційський» та фонд «Допомога полякам на Сході».

Сьогодні конференція підбила підсумки своєї роботи.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Посольство Швеції пікетуватимуть через справу "РосУкрЕнерго"

Активісти у різних куточках України зібрали сто тисяч підписів проти передачі газу компанії Дмитра Фірташа "РосУкрЕнерго".

Про це заявила лідер ініціативної групи Ольга Веремеєнко, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ з посиланням на УНІАН.

У понеділок, 27 вересня, біля посольства Швеції в Києві відбудеться організований ініціативною групою пікет на підтримку позову до Апеляційного суду округу Свеа, який знаходиться в Стокгольмі.

Раніше суд визнав недійсним рішення Стокгольмського арбітражу у справі "РосУкрЕнерго".

За словами Веремеєнко, пікетування розпочнеться о 14:00.

Учасники акції будуть вимагати скасування рішення Стокгольмського арбітражного суду, так як воно є "необ'єктивним, несправедливим, і приймалося без урахування всіх обставин, які можуть вплинути на зміну вердикту".

Ініціатори будуть протестувати проти угоди української влади з доказами компанії "РосУкрЕнерго" про повернення їй 11 мільярдів кубометрів газу замість того, щоб відстоювати позиції України.

Як відомо, Верховна Рада продовжила на 2 місяці до грудня роботу своєї тимчасової слідчої комісії з розслідування можливих фактів корупційної діяльності компанії "РосУкрЕнерго" й причетності до цих фактів посадових осіб органів державної влади.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Росії хочуть бути спокійними за російську мову в Україні

Російській мові в Україні не вистачає рівноправної конкуренції.

Таку думку озвучив перший заступник глави комітету Держдуми РФ у справах СНД і зв'язків зі співвітчизниками, координатор депутатської групи зі зв'язків з парламентом України Костянтин Затулін.

Він вважає, що прийняття Верховною Радою законопроекту про мови носить символічний характер.

"Для того, щоб бути спокійним за російську мову, потрібно тільки усунути недобросовісну конкуренцію, яка продовжує поки процвітати в Україні. Сумлінна конкуренція російській мові не зашкодить", - вважає політик.

"Моя думка: факт внесення законопроекту в разі, якщо він буде прийнятий без особливих втрат у стислі терміни, істотно важливіше недоліків його змісту", - заявив політик на своєму персональному сайті.

"Декларація про російсько-українську двомовність в Україні носить символічний характер, але починати доводиться саме з символів", - вважає Затулін.

На його думку, закон, хоч і не усуває цілком нерівність у статусі мов, але робить крок у цьому напрямку.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/