зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

29.06.10

Хорошковського просять звільнити через міжнародний скандал

Інститут світової політики закликає Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА звільнити із займаних посад голову Державної прикордонної служби України Миколу ЛИТВИНА та голову Служби безпеки України Валерія ХОРОШКОВСЬКОГО як осіб, які несуть персональну відповідальність за затримання 26 червня 2010 року в аеропорту «Бориспіль» керівника представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Ніко ЛАНГЕ.

Про це йдеться у переданій УНІАН заяві цього Інституту.

Як зазначається в документі, “інцидент навколо цього затримання не тільки завдає серйозної шкоди відносинам України з Німеччиною, яка є ключовою європейською країною, але й з Європейським Союзом загалом”.

На переконання Інституту світової політики, “якщо Президент не дасть належної оцінки інциденту та не зробить відповідних кадрових кроків, це означатиме його згоду з діями вищезазначених осіб”.

Інститут світової політики також переконаний, що підготовка до депортації відомого німецького експерта вкрай негативно позначиться на підготовці офіційного візиту Президента України В.ЯНУКОВИЧА до Німеччини.

У ситуації, що склалася, Інститут світової політики вважає за необхідне термінове проведення спеціального засідання Верховної Ради України, на якому мають бути заслухані з даного питання міністр закордонних справ Костянтин ГРИЩЕНКО, голова Держприкордонслужби України М.ЛИТВИН та голова СБУ В.ХОРОШКОВСЬКИЙ.

Як повідомляв УНІАН, 26 червня керівника українського представництва німецького Фонду Конрада Аденауера Н.ЛАНГЕ впродовж 10 годин в аеропорту «Бориспіль» не пропускали в Україну.
Заборона на в’їзд в Україну представнику Н.ЛАНГЕ була скасована лише після втручання уряду Німеччини.

Аналітики пов’язують затримання Н.ЛАНГЕ з тим, що він критикував дії нової влади України.
27 травня у своїй аналітичній статті «Перші 100 днів після зміни влади в Україні: авторитарні тенденції і зближення з Росією», розміщеній на офіційному сайті представництва в Україні Фонду, Н.ЛАНГЕ критично оцінив дії команди нового Президента В.ЯНУКОВИЧА і зміни в Україні, які відбулися після його приходу до влади.

Фонд Конрада Аденауера є міжнародним демократичним фондом, який створено Християнсько-демократичним союзом - правлячою політичною партією Німеччини на чолі з Канцлером Ангелою МЕРКЕЛЬ. Фонд Аденауера представлений у 120 країнах світу.

Львівські депутати заявили про розпалення міжетнічного конфлікту УПЦ (МП)

Депутат ЛОР Андрій Микуш сьогодні, 29 червня, під час сесії Львівської обласної ради зачитав заяву, в якій йдеться про те, що представники Української Православної Церкви (Московського Патріархату) розпалюють міжетнічну ворожнечу.

«На минулій сесії ми зачитали звернення ЛОО КУН з приводу листа до Президента України Віктора Януковича одного з керівників УПЦ МП Митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела (Саввіна), який вимагав перевести Академію сухопутних військ до Одеси, мотивуючи тим, що у Львові - греко-католицька віра. Після сесії до мене підійшов голова Львівської ОДА Василь Горбаль і сказав, що він зв’язався з секретарем глави Української Православної Церкви, владикою Олександром, який сказав, що Блаженнійший митрополит Володимир незабаром оприлюднить заяву щодо цього звернення. Заяви й досі немає, тож ми залишаємо за собою право звернутися до суду з цього приводу», - наголосив Андрій Микуш.

Нагадаємо, що 5 травня 2010 року один із керівників УПЦ МП Митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел (Саввін) написав відкритого листа Віктору Януковичу як Верховному головнокомандувачу. Православний владика просить президента повернути зі Львова до Одеси Академію сухопутних військ.

Таку потребу митрополит аргументує тим, що в Одесі краще підготують українських офіцерів, бо стіни інституту ще православний цар Микола будував, тоді як у Львові майбутні командарми зможуть хіба що окатоличитися.

Опитування: Більшість росіян упевнені, що не можуть впливати на політичні процеси в країні

Переважна більшість росіян не зацікавлені брати участь в політичному житті країни, причому навіть на рівні свого міста, а головна причина цього – їхня впевненість у нездатності зробити будь-який вплив на процеси, що відбуваються, засвідчило опитування.

Так, за підсумками червневого всеросійського опитування Левада-Центру, за останні два роки практично не змінилася кількість росіян (62%), які не бажають брати участь у політичному житті країни, та й заглиблюватися в процеси, що відбуваються в їхньому регіоні.

При цьому лише чверть громадян (26%), як і раніше, впевнено заявляє про свою політичну активність.

Також повідомляється, що кожен десятий опитаний (10%) упевнений в своїй здатності вплинути на політичні процеси в Росії. Однак переважна більшість – 84% - вважають, що це неможливо.

Нагадаємо, що згідно з опитуванням, проведеним Всеросійським центром вивчення громадської думки, ставлення росіян до США стає все тепліше: за рік частка тих, хто ставиться до Америки позитивно, зросла з 46% до 59%.

Німці обурені затриманням представника фонду Аденауера в Києві

Заборона на в’їзд в Україну представнику Фонду Конрада Аденауера Ніко ЛАНГЕ була скасована за втручання уряду Німеччини.

Як повідомляє “Німецька хвиля”, про це повідомив на прес-конференції у Берліні речник федерального уряду Крістоф ШТЕГМАНС, коментуючи інцидент у міжнародному аеропорту «Бориспіль», де 26 червня Н.ЛАНГЕ не пускали в Україну.

За його словами, уряд ФРН у майбутньому пильно стежитиме за діями української влади у цьому питанні.

«Сподіваємося, що Україна не чинитиме перепон роботі німецьких фондів і діятиме у відповідності до європейських стандартів», - наголосив речник.

У головному офісі фонду Аденауера у Берліні події в аеропорту «Бориспіль», де Н.ЛАНГЕ протримали десять годин в ізоляторі для «нелегалів», назвали «неординарною ситуацією». У фонді наполягають на повноцінному розслідуванні інциденту.

Газета Frankfurter Allgemeine Zeitung із посиланням на власні джерела повідомляє, що для врегулювання ситуації німецькій стороні довелося контактувати особисто з головою СБУ Валерієм ХОРОШКОВСЬКИМ. У справу довелося втрутитися, зокрема, президенту Європарламенту Єжи БУЗЕКУ, пише FAZ.

Сам Н.ЛАНГЕ не виключає, що його затримання може бути пов’язане із роботою фонду. Серед основних партнерів німецької організації, яка спеціалізується на політичній освіті та експертизі, партія «Батьківщина» на чолі з лідером БЮТ Юлією ТИМОШЕНКО, нагадує “Німецька хвиля”.

Офіційний Київ поки не надав жодних коментарів з приводу інциденту з Н.ЛАНГЕ в аеропорту.
Як повідомляв УНІАН, 26 червня керівника українського представництва німецького Фонду Конрада Аденауера Н.ЛАНГЕ впродовж 10 годин в аеропорту «Бориспіль» не пропускали в Україну.

27 травня у своїй аналітичній статті «Перші 100 днів після зміни влади в Україні: авторитарні тенденції і зближення з Росією», розміщеній на офіційному сайті представництва в Україні Фонду, Н.ЛАНГЕ критично оцінив дії команди нового Президента Віктора ЯНУКОВИЧА і зміни в Україні, які відбулися після його приходу до влади.

Фонд Конрада Аденауера є міжнародним демократичним фондом, який створено Християнсько-демократичним союзом - правлячою політичною партією Німеччини на чолі з Канцлером Ангелою МЕРКЕЛЬ. Фонд Аденауера представлений у 120 країнах світу.

Затримали десятки опозиціонерів, які вимагали відставки Лужкова

У центрі Москви затримано десятки опозиціонерів, які вимагали відставки мера міста Юрія ЛУЖКОВА.
Як передає Радіо «Свобода», серед затриманих координатор "Лівого фронту" Сергій УДАЛЬЦОВ і лідер руху "За права людини" Лев ПОНОМАРЬОВ.

Як повідомив по телефону радіостанції сам С.УДАЛЬЦОВ, "в 19.00 ми намагалися почати акцію "День гніву", - мерія не узгодила її під надуманим приводом. Ми вирішили проводити цивільний флэшмоб - дістали чорні листки паперу, символізуючи недовіру ЛУЖКОВУ, уряду Москви і, вимагаючи його відставки, стояли з ними мовчки. Буквально за хвилину налетіла міліція, там вся площа була уставлена вантажівками з солдатами внутрішніх військ і з ОМОНом, і почали бити».

За словами С.УДАЛЬЦОВА, його придушили, завалили і пів-площі протягнули просто по асфальту, руки здерли до крові. «Я зараз в «автозаку», у мене кров йде, жодної допомоги не надають, везуть кудись, дихати нічим. Дотягли також ще близько 20 чоловік в «автозак»...», - зазначив С.УДАЛЬЦОВ.

За його словами, всіх затриманих везуть кудись в невідомому напрямі по Садовому кільцю. «Загалом, якесь твориться жахливе беззаконня", - заявив С.УДАЛЬЦОВ.

Учасники акції, незважаючи на заборону влади, зібралися сьогодні увечері біля пам`ятника Юрію Долгорукому напроти будівлі мерії Москви.

Головні вимоги - негайна відставка мера Ю.ЛУЖКОВА, розпуск Московської міської думи, відновлення прямих виборів глав регіонів Росії, розширення повноважень органів місцевого самоврядування.
*** «День гніву» — акції російських опозиційних партій, рухів і груп на захист інтересів людей від погіршення соціально-економічного стану. В ході мітингів висуваються також і політичні вимоги.

Експерти: інцидент у Борисполі матиме негативні наслідки для Януковича

Експерти вважають, що затримання в міжнародному аеропорту «Бориспіль» керівника українського представництва німецького Фонду Конрада Аденауера Ніко ЛАНГЕ матиме негативні наслідки для Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА.

Таку думку експерти висловили в опитуванні, проведеному Інститутом Горшеніна.

Так, директор Інституту Горшеніна Володимир ФЕСЕНКО відзначив, що затримання в аеропорту «Бориспіль» і спроба депортації з України керівника представництва Фонду Аденауера Н.ЛАНГЕ стало черговим скандалом за участю СБУ. «Питання, на яке поки що немає відповіді: чому й для чого це зробили? Жодних офіційних роз`яснень зроблено не було. Журналісти гадають – чи не пов`язаний «бориспільський інцидент» з критичними оцінками Ніко ЛАНГЕ на адресу нового політичного режиму в Україні?», - сказав політолог.

За словами В.ФЕСЕНКА, якщо це справді так, то очевидним є посилення ідеологічної складової в діяльності СБУ. «Нова тенденція в тому, що об`єктом пресингу з боку СБУ цього разу стали не журналісти й громадські активісти, а міжнародний експерт, який очолює київське представництво Фонду Аденауера, партійного фонду німецьких християнських демократів, які нині правлять в Німеччині. Зовні це нагадує дії російською ФСБ, яка так само діяла проти деяких міжнародних організацій, які працюють в Росії. Ну а якщо пригадати й інші недавні «інциденти» за участю СБУ, то напрошується аналогія і з методами КДБ», - наголошує експерт.

За словами В.ФЕСЕНКА, якщо нинішні дії СБУ «просто примітивна й незграбна «гра» в політичну спецслужбу, яка «охороняє режим», тоді це ще півбіди». «Але якщо СБУ бере на себе політичні й ідеологічні функції, тоді підтверджуються гірші підозри і побоювання з приводу тенденцій розвитку нового політичного режиму в Україні», - додав політолог.

В.ФЕСЕНКО впевнений, що з погляду міжнародної політики «бориспільський інцидент» є серйозним ударом по міжнародній репутації України і по двосторонніх відносинах з Німеччиною – найбільшою і однією з найвпливовіших країн Євросоюзу. Він відзначив, що все це сталося на тлі підготовки візиту Президента України до Німеччини, який має відбутися в серпні. «Фактично СБУ завдала удару і по міжнародній репутації Президента Віктора ЯНУКОВИЧА. Адже Віктор Федорович дуже піклується про те, аби мати респектабельний вигляд в очах Заходу», - додав В.ФЕСЕНКО.

Він не виключає, що цим інцидентом Президента спеціально хотіли підставити. «Можливо, цей інцидент якраз і спрямований на те, аби зіпсувати відносини нового українського Президента із західними партнерами? Але тоді виникає ще одне питання: а в чиїх інтересах діяла СБУ, провокуючи інцидент у Борисполі?», - сказав експерт.

Директор Київського Центру політичних досліджень і конфліктології Михайло ПОГРЕБИНСЬКИЙ упевнений, що інцидент з Н.ЛАНГЕ не був випадковістю чи непорозумінням. «Мені видається, що це приватна думка нинішніх відповідальних чиновників про те, хто може бути персоною нон грата, і хто веде антиукраїнську, як їм здається, діяльність», - відзначив він.

М.ПОГРЕБИНСЬКИЙ нагадав, що раніше такими вважалися мер Москви Юрій ЛУЖКОВ і депутат Держдуми РФ Костянтин ЗАТУЛІН, а зараз, за його словами, вважаються ті, хто інтерпретує як негативні ті процеси, які відбуваються в Україні. «Але коли справа дійшла до високих інстанцій, мабуть, було ухвалено рішення, що шкурка вичинки не варта. Створення проблем в міжнародних відносинах через постаті другорядної, неполітичної, не має сенсу. Ніхто не інтерпретував як початок згортання демократії те, що свого часу до України не впускали російських експертів чи політиків, що було обурливо, – їх справді не пустили. А Ніко ЛАНГЕ впустили, тому говорити про початок згортання демократії поки що рано», - вважає експерт.

У свою чергу директор групи «Політтех» Тарас БЕРЕЗОВЕЦЬ переконаний, що даний інцидент був санкціонований вищим керівництвом служб, які приймали рішення про допуск Н.ЛАНГЕ в Україну. «Як відомо, прикордонна служба є лише виконавцем волі СБУ», - відзначив він.

Експерт також вважає, що інцидент матиме негативні наслідки і для самого В.ЯНУКОВИЧА, і для України. Він нагадав, що на серпень запланований офіційний візит Президента України до Німеччини, тоді як канцлер ФРН Ангела МЕРКЕЛЬ входить у керівництво Фонду Конрада Аденауера, і, по суті, сам фонд є урядовим інститутом ФРН. «Це не може не позначитися як на двосторонніх українсько-німецьких відносинах, так і на відносинах України і Європейського Союзу», - переконаний експерт.

«Мені видається, Президентові варто не пропустити цей інцидент, і розібратися з тими людьми, які його підставили, тому що В.ЯНУКОВИЧ напевне не знав про такий сценарій, і, щоб погасити цей скандал, він повинен був би звільнити тих чиновників, насамперед в СБУ, які прийняли це скандальне рішення», - відзначив Т.БЕРЕЗОВЕЦЬ.

Він нагадав, що навіть за президентства Леоніда КУЧМИ не було таких інцидентів із затриманням західних експертів. «Це затримання виглядає як покарання Ніко ЛАНГЕ за висловлену ним особисто думки про згортання демократії в Україні», - відзначив Т.БЕРЕЗОВЕЦЬ.

Директор Київської філії Інституту країн СНД Володимир КОРНІЛОВ навпаки, не виключає, що інцидент з Н.ЛАНГЕ був непорозумінням. «Хіба мало які документи викликали сумнів у прикордонників, буває таке з будь-якими громадянами. Але я допускаю цілком, що йдеться про застарілу хворобу України, яка народилася при Вікторі ЮЩЕНКУ, коли іноземним громадянам, які висловлюють особисту думку, неугодну владі, можуть забороняти в`їзд в Україну», - відзначив він.

В.КОРНІЛОВ наголосив, що досі не дозволено в`їзд до України російських політиків і журналістів, які потрапили до «чорних списків» при Президентові В.ЮЩЕНКУ. «Ми пам`ятаємо, як нам українські політики й ЗМІ пояснювали, що держава має на це право – не допускати в країну тих, хто критикує українську владу, і це не суперечить українському законодавству. Я не хотів би, аби нинішня влада повторювала помилки Віктора ЮЩЕНКА, зокрема щодо обмеження свободи слова й свободи пересування іноземних громадян, і дуже сподіваюся, що такі інциденти не повторюватимуться ні щодо громадян Німеччини, ні щодо громадян Росії», - додав російський експерт.

Як повідомляв УНІАН, 26 червня керівника українського представництва німецького Фонду Конрада Аденауера Н.ЛАНГЕ впродовж 10 годин в аеропорту «Бориспіль» не пропускали в Україну.

27 червня прес-секретар Міністерства закордонних справ Німеччини Маркус ГАТЦЕЛЬМАНН заявив, що МЗС з`ясовує з владою України обставини інциденту з Н.ЛАНГЕ.

27 травня у своїй аналітичній статті «Перші 100 днів після зміни влади в Україні: авторитарні тенденції і зближення з Росією», розміщеній на офіційному сайті представництва в Україні Фонду, Н.ЛАНГЕ критично оцінив дії команди нового президента Віктора ЯНУКОВИЧА і зміни в Україні, які відбулися після його приходу до влади.

США арештували 10 російських шпигунів

У США заарештували 10 осіб за звинуваченнями у шпигунстві на користь уряду Росії.

Міністерство юстиції США заявило, що їх утримують на підставі звинувачень у виконанні таємних "довгострокових завдань " на території США.

Їм оголосили обвинувачення у змові з метою діяльності в якості незаконних агентів іноземного уряду - злочин, який передбачає до 5 років позбавлення волі.

Згідно з офіційними джерелами зараз розшукують одинадцятого підозрюваного.

Відмивання грошей

Кореспондентка Бі-Бі-Сі у Вашингтоні Кім Ґаттас каже, що це схоже на шпигунську історію часів холодної війни, але з інструментами і технологіями 21 століття.

У судових документах, поданих до окружного суду США в Південному округу Нью-Йорка йдеться, що підозрюваних агентів підготувала Служба зовнішньої розвідки Росії (СВР) і відправила до США, для проникнення у політичні кола і збору інформації.

Згідно обвинувачень, російська розвідка замовляла у них інформацію про те як сприймають у Вашингтоні зовнішню політику Росії, про іранську ядерна програму і наміри Обами на минулорічному саміті.

Слідчі кажуть, що деякі з підозрюваних жили в країні під чужими іменами з початку 1990-х років, використовували коди і та передові комп'ютерні операції, включно з публікацією в Інтернеті на перший погляд невинних фотографій, які насправді містили докладні тексти.

ФБР також повідомляє про виявлення таких старих методів як закопування грошей і позначення місця, а також малоконтактні зустрічі агентів у парках.

Повідомляють, що шпигуни впритул наблизилися до науковців, які розробляють антибункерні бомби, а також до колишнього чільного працівника розвідки.

Судові справи

П'ятеро підозрюваних згодом постануть у федеральному суді Манхеттена: пара відома як "Річард Мерфі" і "Синтія Murphy", яких заарештували Монтклер в Нью-Джерсі; Вікі Пелаес і чоловік, відомий як "Хуан Лазаро", яких зарештували в Йонкерсі, штату Нью-Йорк; Анна Чапман, яку зарештували в Манхеттені в Нью-Йорку.

Ще троє: Михаїл Семенко та пара відома як "Майкл Зотоллі" і "Патрісія Міллс" постануть у федеральному суді в Олександрії, штат Вірджинія. Їх заарештували в Арлінгтоні, штат Вірджинія.

Останні дві особи, відомі як "Дональд Говард Хітфілд" і "Трейсі Лі Енн Фолі", були арештовані в Бостоні, штат Массачусетс, і постануть у федеральному суді того міста.

Підозрюваний відомий як "Крістофер Р. Метсос" ще залишається на волі.

Усіх підозрюваних, за винятком пані Чепмен і пана Семенко, також обвинувачені у змові з метою відмивання грошей, що тягне за собою максимальне покарання у вигляді 20 років позбавлення волі.

Наш кореспондент каже, що арешти є несподіванкою в той час, як відносини між Вашингтоном і Москвою в останні місяці істотно потеплішали.

Лише минулого тижня президент Росії Дмитрій Медвєдєв приїздив до Вашингтона на обід з президентом Бараком Обамою.

Досі неясно, як Білий дім буде реагувати, або як Росія буде пояснювати те, що сталося.

Берлін пильно стежитиме за діями Києва

Речник німецького уряду Крістоф Стіґманс заявив, що офіційний Берлін пильно стежитиме за розвитком ситуації щодо затримання у міжнародному аеропорту "Бориспіль" керівника Фонду Конрада Аденауера в Україні.


Ланґе сподівається, що "непорозуміння" на цьому завершаться

Ніко Ланґе прилетів рейсом із Парижа 26 червня о 14.10.

Однак, на прикордонному контролі йому заборонили в'їжджати на територію України без пояснення причин.

Після 10-годинного затримання та кількаразового втручання на різних рівнях німецької сторони панові Ланґе таки дозволили пройти паспортний контроль.

Інцидент представники української сторони назвали непорозумінням.

Для мене важливо те, що я зараз в Україні і можу працювати.
Нік Ланґе, керівник представництва фонду Конрада Аденауера в Україні

"Ми сподіваємося, що важливій роботі, яку проводять німецькі фундації в Україні, в майбутньому не буде чинитися жодних перешкод і Україна дотримуватиметься у цій царині стандартів ЄС", - заявив Крістоф Стіґманс.

Сам Ніко Ланґе, який понад три роки працює в Києві, повідомив Українській службі Бі-і-Сі, що йому не пояснили причини затримання.

Що ж до з"ясування всіх обставини того, що сталося, "то тепер - це завдання німецьких та українських інституцій".

"Для мене важливо те, що я зараз в Україні і можу працювати", - заявив експерт.

За припущенням деяких українських ЗМІ, у Ніка Ланґе могли виникнути проблеми із українською владою через критику президентської адміністрації.

Мовляв, коментуючи перші 100 днів президента Януковича, політолог висловив думку, що у внутрішній політиці Україна ще більше віддалися від стандартів демократії та правової держави, аніж була раніше.

Йшлося, зокрема, про спосіб створення пропрезидентської парламентської коаліції.

Ми сподіваємося, що важливій роботі, яку проводять німецькі фундації в Україні, в майбутньому не буде чинитися жодних перешкод і Україна дотримуватиметься у цій царині стандартів ЄС.
Крістоф Стіґманс, речник німецького уряду

Окрім німецького ряду пояснень від виконавчої влади щодо обставин інциденту із Ніком Ланґе зажадала низка опозиційних українських політиків, надіславши відповідні запити до СБУ, прикордонної служби та МЗС.

Лідер партії "Фронт Змін" Арсеній Яценюк, зокрема, заявив, що такі інциденти завдають шкоди міжнародному іміджеві України.

У БЮТ кажуть про згортання в країні демократичних процесів.

Українські ЗМІ цитують члена парламентського комітету із питань європейської інтеграції Степана Курпіля, на думку якого в Україні з'явилася "затхла атмосфера совдепії".

Фонд Конрада Аденауера, створений німецькою партією Християнсько-демократичний союз на чолі із канцлером Анґелою Меркель. Фонд реалізує проекти на підтримку демократичного розвитку, побудову громадянського суспільства, ствердження вільних ЗМІ та консолідацію демократичних інститутів.

Українське представництво фонду, яке діє з 1994 року, за інформацією з його офіційного сайту, "супроводжує процес політичних та економічних перетворень в Україні".

З цією метою фонд уже реалізував понад 500 проектів. В СБУ затримку Ніка Ланге коментувати відмовляються.