зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

29.06.10

Берлін пильно стежитиме за діями Києва

Речник німецького уряду Крістоф Стіґманс заявив, що офіційний Берлін пильно стежитиме за розвитком ситуації щодо затримання у міжнародному аеропорту "Бориспіль" керівника Фонду Конрада Аденауера в Україні.


Ланґе сподівається, що "непорозуміння" на цьому завершаться

Ніко Ланґе прилетів рейсом із Парижа 26 червня о 14.10.

Однак, на прикордонному контролі йому заборонили в'їжджати на територію України без пояснення причин.

Після 10-годинного затримання та кількаразового втручання на різних рівнях німецької сторони панові Ланґе таки дозволили пройти паспортний контроль.

Інцидент представники української сторони назвали непорозумінням.

Для мене важливо те, що я зараз в Україні і можу працювати.
Нік Ланґе, керівник представництва фонду Конрада Аденауера в Україні

"Ми сподіваємося, що важливій роботі, яку проводять німецькі фундації в Україні, в майбутньому не буде чинитися жодних перешкод і Україна дотримуватиметься у цій царині стандартів ЄС", - заявив Крістоф Стіґманс.

Сам Ніко Ланґе, який понад три роки працює в Києві, повідомив Українській службі Бі-і-Сі, що йому не пояснили причини затримання.

Що ж до з"ясування всіх обставини того, що сталося, "то тепер - це завдання німецьких та українських інституцій".

"Для мене важливо те, що я зараз в Україні і можу працювати", - заявив експерт.

За припущенням деяких українських ЗМІ, у Ніка Ланґе могли виникнути проблеми із українською владою через критику президентської адміністрації.

Мовляв, коментуючи перші 100 днів президента Януковича, політолог висловив думку, що у внутрішній політиці Україна ще більше віддалися від стандартів демократії та правової держави, аніж була раніше.

Йшлося, зокрема, про спосіб створення пропрезидентської парламентської коаліції.

Ми сподіваємося, що важливій роботі, яку проводять німецькі фундації в Україні, в майбутньому не буде чинитися жодних перешкод і Україна дотримуватиметься у цій царині стандартів ЄС.
Крістоф Стіґманс, речник німецького уряду

Окрім німецького ряду пояснень від виконавчої влади щодо обставин інциденту із Ніком Ланґе зажадала низка опозиційних українських політиків, надіславши відповідні запити до СБУ, прикордонної служби та МЗС.

Лідер партії "Фронт Змін" Арсеній Яценюк, зокрема, заявив, що такі інциденти завдають шкоди міжнародному іміджеві України.

У БЮТ кажуть про згортання в країні демократичних процесів.

Українські ЗМІ цитують члена парламентського комітету із питань європейської інтеграції Степана Курпіля, на думку якого в Україні з'явилася "затхла атмосфера совдепії".

Фонд Конрада Аденауера, створений німецькою партією Християнсько-демократичний союз на чолі із канцлером Анґелою Меркель. Фонд реалізує проекти на підтримку демократичного розвитку, побудову громадянського суспільства, ствердження вільних ЗМІ та консолідацію демократичних інститутів.

Українське представництво фонду, яке діє з 1994 року, за інформацією з його офіційного сайту, "супроводжує процес політичних та економічних перетворень в Україні".

З цією метою фонд уже реалізував понад 500 проектів. В СБУ затримку Ніка Ланге коментувати відмовляються.