зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

29.06.10

США арештували 10 російських шпигунів

У США заарештували 10 осіб за звинуваченнями у шпигунстві на користь уряду Росії.

Міністерство юстиції США заявило, що їх утримують на підставі звинувачень у виконанні таємних "довгострокових завдань " на території США.

Їм оголосили обвинувачення у змові з метою діяльності в якості незаконних агентів іноземного уряду - злочин, який передбачає до 5 років позбавлення волі.

Згідно з офіційними джерелами зараз розшукують одинадцятого підозрюваного.

Відмивання грошей

Кореспондентка Бі-Бі-Сі у Вашингтоні Кім Ґаттас каже, що це схоже на шпигунську історію часів холодної війни, але з інструментами і технологіями 21 століття.

У судових документах, поданих до окружного суду США в Південному округу Нью-Йорка йдеться, що підозрюваних агентів підготувала Служба зовнішньої розвідки Росії (СВР) і відправила до США, для проникнення у політичні кола і збору інформації.

Згідно обвинувачень, російська розвідка замовляла у них інформацію про те як сприймають у Вашингтоні зовнішню політику Росії, про іранську ядерна програму і наміри Обами на минулорічному саміті.

Слідчі кажуть, що деякі з підозрюваних жили в країні під чужими іменами з початку 1990-х років, використовували коди і та передові комп'ютерні операції, включно з публікацією в Інтернеті на перший погляд невинних фотографій, які насправді містили докладні тексти.

ФБР також повідомляє про виявлення таких старих методів як закопування грошей і позначення місця, а також малоконтактні зустрічі агентів у парках.

Повідомляють, що шпигуни впритул наблизилися до науковців, які розробляють антибункерні бомби, а також до колишнього чільного працівника розвідки.

Судові справи

П'ятеро підозрюваних згодом постануть у федеральному суді Манхеттена: пара відома як "Річард Мерфі" і "Синтія Murphy", яких заарештували Монтклер в Нью-Джерсі; Вікі Пелаес і чоловік, відомий як "Хуан Лазаро", яких зарештували в Йонкерсі, штату Нью-Йорк; Анна Чапман, яку зарештували в Манхеттені в Нью-Йорку.

Ще троє: Михаїл Семенко та пара відома як "Майкл Зотоллі" і "Патрісія Міллс" постануть у федеральному суді в Олександрії, штат Вірджинія. Їх заарештували в Арлінгтоні, штат Вірджинія.

Останні дві особи, відомі як "Дональд Говард Хітфілд" і "Трейсі Лі Енн Фолі", були арештовані в Бостоні, штат Массачусетс, і постануть у федеральному суді того міста.

Підозрюваний відомий як "Крістофер Р. Метсос" ще залишається на волі.

Усіх підозрюваних, за винятком пані Чепмен і пана Семенко, також обвинувачені у змові з метою відмивання грошей, що тягне за собою максимальне покарання у вигляді 20 років позбавлення волі.

Наш кореспондент каже, що арешти є несподіванкою в той час, як відносини між Вашингтоном і Москвою в останні місяці істотно потеплішали.

Лише минулого тижня президент Росії Дмитрій Медвєдєв приїздив до Вашингтона на обід з президентом Бараком Обамою.

Досі неясно, як Білий дім буде реагувати, або як Росія буде пояснювати те, що сталося.